Važnost "muslimanskog" imena?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
SugarCookie

#1 Važnost "muslimanskog" imena?

Post by SugarCookie »

Za potpuno objašnjenje ovog pitanja ću ukratko rezimirati jedan dio svoje biografije da bi čitaoci razumjeli zašto me uopšte ovo zanima.

Naime, rođen sam u miješanom braku, u krugu porodice koja je na margini agnosticizma i ateizma, zbog čega i saam ne nosim "muslimansko" ime. Od prvih pokušaja da sastavim svoju sliku svijeta i ljudi u svojoj glavi sam uvijek dolazio do zaključka da neka "viša sila" mora postojati u okviru naših života, da bi taj život, odnosno naši životi uopšte imali smisla. (subjektivno stanovište)

Udubuljujući se u ta razmišljanja, počeo sam sa nekim svojim "self-made" molitvama, koje su se nekad i manifestirale u klanjanju, u trenutcima zahvalnosti ili tuge kada bih se obraćao Bogu. Molitva po molitva, korak po korak, počeh tako i analizirati monoteističke ili vam ga Abrahamove religije. U prvi mah mi je prisustvo religije kao spona između individue i Boga bila bespotrebna zamisao u vjerskom pogledu. Onda bi došao ramazan..

Post je uvijek kod mene izazivao ogroman respekt, pogotovo prema onima, koji isposte čitav mjesec ramazana. Uprkos agnostičko-ateističkoj orijentiranosti svoje porodice, nisam susretao druga mišljenja, i svi bi se složili da je to stvar karaktera i da post ne može nositi ništa loše sa sobom, dok je u granicama fizički, a i psihički podnošljivog (ovo drugo se odnosilo na moje prve pokušaje posta).

Počeh onda u jednom trenutku na pitanja; "kakvo je tvoje vjersko opredjeljenje?", odgovarati sa svojim standardnim agnosticističkim odgovorima, dodavajući da kada bih svoju vjeru u Boga morao objasniti kroz jednu religiju, bi to sigurno bio Islam.

Tražeći tako idalje odgovore, je to odbijanje religije kao spone otpalo sa mojih stanovišta, te prihvatih načela Islama, subhanAllah.

Međutim ime je ostalo, i u našim (Bosansko-Hercegovačkim krugovima) ne nosi epitet "muslimanskog" (u najmanju ruku). Uglavnom se uzima kao primjer zapovijed da se djeci nadjednuju lijepa imena, jer će ta ista nositi sa sobom na ovom i na onom svijetu, dok sam također se susreo sa mnogo osoba koje su mi rekle, da porijeklo imena nema tolikog značaja, koliko samo značenje imena. Razumijem praktičnost u nadjevanju imena poslanika djeci kao znak sjećanja na njih i vrijednovanja njihovih djela, ali sam se također susretao sa mišljenima da se ne trebaju davati imena "nevjerničkih" naroda djeci, kraj toliko arapskih/turskih/perzijskih imena. Na kraju krajeva sva tri pomenuta naroda su bila nevjernička dok nije došao Islam, pa opet nije došlo do kolektivnog preimenovanja onih koji su prihvatili Islam kao njihovu vjeru (barem mi nije poznat takav scenariji).

Zbog toga između ostalog pitanje; "Da li postoji ustaljenja definicija o muslimanskim imenima. Da li ona (muslimanska imena) zapravo postoje ili su dobile taj epitet zbog mnogobrojnosti muslimana, koji su nosili ta imena kroz historiju?"

Zanimaju me vaša mišljenja i argumenti na ovu temu. Hvala unaprijed i selam alejkum. :-D :sax:

P.S. Izvinjavam se, ako je već bila ova tema.
Last edited by SugarCookie on 05/05/2013 23:56, edited 1 time in total.
CaneBos

#3 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by CaneBos »

Pa vidi..pod muslimanskim imenima podrazumijevaju se imena arapskog,turskog, perzijskog ..porijekla.
Mislim da porijeklo imena ne odredjuje i ne definise niciju pripadnost religiji. U Kur'anu decidno stoji, dajite svojoj djeci lijepa imena (imena lijepog znacenja), ne imena muslimanskog porijekla (to porijeklo nije ni postojalo u tom vremenu).

Pitanje odredbe imena postaje kriticno u sredinama poput nase, gdje se porijeklo imena identifikuje sa vjerom. Tako da ti kao npr Damir ili Goran u BiH nisi identifikovan kao "musliman".
Nazalost zbog ovakve besmisleno kompleksne situacije na nasim prostorima, muslimanima u BiH jeste bitno da svojoj djeci daju imena muslimanskog porijekla, a sto se tice drugih prostora, mislim da je apsolutno svejedno da nosi bilo koje ime, samo da ono ima neko fino znacenje.
theTruePath

#4 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

:thumbup:

Lijepa imena,ali koja su "prepoznatljivo" muslimanska.Npr ako zivis u Portugalu nije preporucljivo da das ime Fatima(samo navodim primjer)
NIN

#5 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by NIN »

theTruePath wrote:Lijepa imena,ali koja su "prepoznatljivo" muslimanska.Npr ako zivis u Portugalu nije preporucljivo da das ime Fatima(samo navodim primjer)
Nemoj samo ti davat savjete i analize, tita ti! :-)
theTruePath

#6 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

NIN wrote:
theTruePath wrote:Lijepa imena,ali koja su "prepoznatljivo" muslimanska.Npr ako zivis u Portugalu nije preporucljivo da das ime Fatima(samo navodim primjer)
Nemoj samo ti davat savjete i analize, tita ti! :-)
Nisu to moji savjeti ,vec procitano kao odgovor od ucenijih :roll: u ostalom nisam se ni s kim "neslozio" jer je komentar prije mene objasnio
nasa

#7 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by nasa »

Znam vise muslimana koji imaju imena bas cesta kod drugih religija i nisu mijenjali dok ima naravno i situacija kada ljudi promjene ime kao sto je Igor u Hamza ,a kasnije i njegova supruga kada je prihvatila islam ,cini mi se,iz Ivona u Sumeja,tako nesto....
Ja koliko znam to nije nuzno osim ako je ime bas znacenje nekog bozanstva-idola te jasno asocira na nesto zabranjeno..
Kao sto C.bos pise muslimanska imena su sva lijepa imena i s lijepim znacenjem ...tako da mislim da nije nuzno da mijenjas ime pogotovo jer bi takvim cinom mozda povrjedio i roditelje ...

Zanimljiv ti je put do islama :)
theTruePath

#8 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Evo vise o tome

Upon becoming muslim, how important is it to change your name?and what is the differance between an arabic name and a muslim name?.

Praise be to Allaah.
Names carry meanings, and every person will be influenced by (the meaning of) his name, in most cases. Man is required to call himself – or his children – by good names with good meanings, so that they will be influenced positively by their names.

Islam came to the Arabs and the non-Arabs, and it is not essential for a new Muslim to take an Arabic name, rather what is required is that he should not have a name that is ugly or carries a meaning that goes against Islam. Many Persians and Byzantines embraced Islam and kept their names, and did not change them. Indeed many of the Prophets had names that were not Arabic because they were not Arabs.

Shaykh ‘Abd al-‘Azeez ibn Baaz (may Allaah have mercy on him) was asked: Does a person who becomes Muslim have to change his name like George or Joseph etc?

He replied:

He does not have to change his name unless it is a name that reflects servitude to someone or something other than Allaah, but it is good to change his name to something better. So if he changes his name from a foreign name to an Islamic name, that is good, but as to whether it is obligatory, no it is not.

But if his name was ‘Abd al-Maseeh [= “slave of the Messiah”, a name common among Arab Christians; a similar name in English cultures would be “Christopher” -- Translator] or something of that nature, then he should change it, but if the name does not imply servitude to anything or anyone other than Allaah, such as George and Paul, etc., then he does not have to change it, because these names are shared by Christians and others. And Allaah is the Source of strength.

Fataawa Islamiyyah, 4/404.

http://islamqa.info/en/ref/23273
Prolaznik

#9 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 18:41, edited 1 time in total.
theTruePath

#10 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Prolaznik wrote:Kao i većina drugih stvari koje su u našoj državi nelogične tako je i to uzimanje muslimanskih imena iz drugih jezika. Kao što znamo, kod nas se ime iz našeg jezika ne smatra dostojnim da bi se dalo djetetu islamske vjeroispovjesti.

Nisam upoznat sa arapskim i perzijskim jezikom ali turski dovoljno dobro poznajem da mogu reći da većina njihovih autohtonih vlastitih imena ima neko značenje na tom jeziku. Obično su to pojmovi iz prirode. Na tuskom jeziku ta imena imaju vrlo razumljivo značenje i sa punim pravom ih karakterišu kao njihova nacionalna. Vjerujem da je na arapskom i perzijskom slično.

Sada se postavlja pitanje zašto muslimani u BiH uzimaju ta strana imena (osim tradicionalnih tipa Sulejman, Ibrahim, Muhamed i sl.) i daju ih svojoj djeci a imena iz svog jezika smatraju nedostojnim? Zašto mi ne bismo iz našeg jezika uzimali lijepe pojmove i davali djeci takva imena i da se to ne tretira kao odstupanje od tradicije? Ako mogu arapi katolici da svojoj djeci daju imena npr. Ibrahim zašto naše muslimansko ime ne bi mogli biti Višnja, Zora, Snježana...?
Zato sto su ta imena karakteristicna za nemuslimana na nasim prostorima ,a muslimansko ime mora da se prepozna.Procitaj gore odgovore
NIN

#11 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by NIN »

theTruePath wrote:
Prolaznik wrote:Kao i većina drugih stvari koje su u našoj državi nelogične tako je i to uzimanje muslimanskih imena iz drugih jezika. Kao što znamo, kod nas se ime iz našeg jezika ne smatra dostojnim da bi se dalo djetetu islamske vjeroispovjesti.

Nisam upoznat sa arapskim i perzijskim jezikom ali turski dovoljno dobro poznajem da mogu reći da većina njihovih autohtonih vlastitih imena ima neko značenje na tom jeziku. Obično su to pojmovi iz prirode. Na tuskom jeziku ta imena imaju vrlo razumljivo značenje i sa punim pravom ih karakterišu kao njihova nacionalna. Vjerujem da je na arapskom i perzijskom slično.

Sada se postavlja pitanje zašto muslimani u BiH uzimaju ta strana imena (osim tradicionalnih tipa Sulejman, Ibrahim, Muhamed i sl.) i daju ih svojoj djeci a imena iz svog jezika smatraju nedostojnim? Zašto mi ne bismo iz našeg jezika uzimali lijepe pojmove i davali djeci takva imena i da se to ne tretira kao odstupanje od tradicije? Ako mogu arapi katolici da svojoj djeci daju imena npr. Ibrahim zašto naše muslimansko ime ne bi mogli biti Višnja, Zora, Snježana...?
Zato sto su ta imena karakteristicna za nemuslimana na nasim prostorima ,a muslimansko ime mora da se prepozna.Procitaj gore odgovore
Jesil siguran da si ti procitao to sto si postavio il nisi bas s engleskim:
...but if the name does not imply servitude to anything or anyone other than Allaah, such as George and Paul, etc., then he does not have to change it, because these names are shared by Christians and others. And Allaah is the Source of strength.
:-)
theTruePath

#12 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Tu se radi o konvertitu(jer je autor ove teme presao na islam i bilo je relevantno) ne radi se o davanju imena djeci :D
NIN

#13 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by NIN »

theTruePath wrote:Tu se radi o konvertitu(jer je autor ove teme presao na islam i bilo je relevantno) ne radi se o davanju imena djeci :D
eh ta logika...
Prolaznik

#14 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 23:33, edited 1 time in total.
theTruePath

#15 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Niko nas ne tjera :) nas izbor

A tema je vjerska,i autora je zanimao stav islama ne moj ili tvoj ili X-ov :-)
melac

#16 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by melac »

theTruePath wrote::thumbup:

Lijepa imena,ali koja su "prepoznatljivo" muslimanska.Npr ako zivis u Portugalu nije preporucljivo da das ime Fatima(samo navodim primjer)
Baš je u Portugalu u redu dati ime Fatima,
Ali ti več znaš, mene samo zanima koji ti je povod?
Mikro-makro

#17 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Mikro-makro »

Uzmi slavensko ime, ha ja, ionako ne postoje muslimanska imena, narodi i jezici su postali mnogo prije ovih modernih religija.
theTruePath

#18 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

melac wrote:
theTruePath wrote::thumbup:

Baš je u Portugalu u redu dati ime Fatima,
Ali ti več znaš, mene samo zanima koji ti je povod?
Ne kontam?
theTruePath

#19 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Fatima je bila muslimanka arapkinja koja je postala katolkinja i postala svetica,ime je popularno zbog toga u Portugalu
Cherry-Cherry

#20 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by Cherry-Cherry »

ako ime treba imati lijepo značenje, onda je meni logično da je to značenje na mom maternjem jeziku, koji razumijem i koji govorim. al jok, ne može to u bosni... u bosni se slavenska imena automatski vežu za anamo one... :-) pa je tako u redu dati ime đula, ali nikako nije u redu dati ime ruža :-)
theTruePath

#21 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Cherry-Cherry wrote:ako ime treba imati lijepo značenje, onda je meni logično da je to značenje na mom maternjem jeziku, koji razumijem i koji govorim. al jok, ne može to u bosni... u bosni se slavenska imena automatski vežu za anamo one... :-) pa je tako u redu dati ime đula, ali nikako nije u redu dati ime ruža :-)
Nije tacno,kod nas se ne daju imena koja su karakteristicna za nemuslimane(ruza je medju njima)...recimo zlatija se zovu uglavnom muslimanke
nasa

#22 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by nasa »

Cherry-Cherry wrote:ako ime treba imati lijepo značenje, onda je meni logično da je to značenje na mom maternjem jeziku, koji razumijem i koji govorim. al jok, ne može to u bosni... u bosni se slavenska imena automatski vežu za anamo one... :-) pa je tako u redu dati ime đula, ali nikako nije u redu dati ime ruža :-)
Pa to je vec pitanje obicaja i tradicije odnosno obicaja naseg podneblja da se pripadnici monoteistickih religija razlikuju i po imenu,a manje sa samom sustinom vjere .Konkretno Ruza more komotno da bude muslimanka!
fatamorgana

#23 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
Pa to je vec pitanje obicaja i tradicije odnosno obicaja naseg podneblja da se pripadnici monoteistickih religija razlikuju i po imenu,a manje sa samom sustinom vjere .Konkretno Ruza more komotno da bude muslimanka!
Đula ...
theTruePath

#24 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by theTruePath »

Moja tetka je Dzulsa,zovu je Dzula 8-)

jel Dzulsa neko posebno ime,neko izmisljeno od verzija Dzula ili sta vec?
fatamorgana

#25 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by fatamorgana »

A šta znači onda ime Đul Zulejha iz narodne pjesme?
Post Reply