hvalaCi-Nick wrote:Hoćeš da kažeš da profesionalna kurava nije profesionalka nego da je amaterka,.. jer nema odgovarajuću diplomu i obrazovanje za svoj zanat ?Tabijat wrote:Aha. A jel dunđer Meho profesionalni arhitekta, bavi se čovjek projektovanjem? Pravi kuće ljudima?Black swan wrote:za mene je profesionalac čovjek koji živi od nekog posla
ako je taj posao fotografija on je profesionalac
Jesmo li profesionalci prevodioci, znamo engleski, prevodimo ljudima?
Jel ona baba Mara što pravi meleme profesionalni ljekar, žena liječi ljude?
Torabi?
Uostalom, evo ti definicija, sve će ti se samo kazati.
Profesionalac je svako ko živi od neke profesije,.. da li on to dobro radi ili ne to je druga stvar,..u svakom slučaju ako uspijeva preživjeti od svoje profesije on ima dovoljno zadovoljnih kupaca, klijenata i ima pravo da se zove profesionalcem.
Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
- supercali
#77 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Cekaj ba ja zivim od 3 posla jesam li profesionalac u sva 3 posla jer su na sve 3 strane musterije zadovoljneCi-Nick wrote:Hoćeš da kažeš da profesionalna kurava nije profesionalka nego da je amaterka,.. jer nema odgovarajuću diplomu i obrazovanje za svoj zanat ?Tabijat wrote:Aha. A jel dunđer Meho profesionalni arhitekta, bavi se čovjek projektovanjem? Pravi kuće ljudima?Black swan wrote:za mene je profesionalac čovjek koji živi od nekog posla
ako je taj posao fotografija on je profesionalac
Torabi?
Profesionalac je svako ko živi od neke profesije,.. da li on to dobro radi ili ne to je druga stvar,..u svakom slučaju ako uspijeva preživjeti od svoje profesije on ima dovoljno zadovoljnih kupaca, klijenata i ima pravo da se zove profesionalcem.
Gore kazes poluprofesionalac a ovdje profesionalac
Odluci se
-
Tabijat
#78 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Bravo.
A što se fejsbuk fotografa tiče, nek registruju firmu/obrt i plate davanja pa nek se zovu kako hoće.
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
A što se fejsbuk fotografa tiče, nek registruju firmu/obrt i plate davanja pa nek se zovu kako hoće.
-
Ci-Nick
#79 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Ako svakim od poslova zaradiš prosječnu BH plaću onda si profesionalac na treću, a ako zaradiš samo po par stoja onda si poluprofesionalac.supercali wrote:Cekaj ba ja zivim od 3 posla jesam li profesionalac u sva 3 posla jer su na sve 3 strane musterije zadovoljneCi-Nick wrote:Hoćeš da kažeš da profesionalna kurava nije profesionalka nego da je amaterka,.. jer nema odgovarajuću diplomu i obrazovanje za svoj zanat ?Tabijat wrote:
Aha. A jel dunđer Meho profesionalni arhitekta, bavi se čovjek projektovanjem? Pravi kuće ljudima?
Torabi?
Odluci se
Šalu na stranu.
Da se malo udaljimo od zanata fotografa,... koliko trgovaca radi u trgovinama a da nisu KV ili VKV trgovci,.. 90 % ?
Pero Gudelj vjerovatno nije ni KV ni VKV trgovac a nema ni ekonomski fakultet pa bi ga trebalo svrstati u amatere.
-
Tabijat
#80 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Jel ti isto da te liječi doktor bez diplome i da ti proda kuhinju trgovac bez diplome? Pa majku mu, valjda ima neke razlike između zanimanja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#81 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Poredite neuporedivo
-
Ci-Nick
#82 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
ima razlika između zanimanja u tome i jeste fora ali očito da čovjek može biti profesionalac i bez diplome i ne samo to može biti bolji " profesionalac" od većine sa diplomom.Tabijat wrote:Jel ti isto da te liječi doktor bez diplome i da ti proda kuhinju trgovac bez diplome? Pa majku mu, valjda ima neke razlike između zanimanja.
Sasvim "slučajno",..amaterski se bavim fotografijom,... dakle nikad ništa nisam naplatio.
Fotografisao i nekoliko svadbi, besplatno, na nekim velikim svadbama bili su angažovani i fotografi profesionalci jer nisam želio da radim pod stresom.
Ispostavilo se da su svima bolje moje fotografije nego fotografije profesionalaca,.. zašto ?,.... jer ja to radim s ljubavlju, željom, kreativno,..
a profesionalci gledaju da uzmu 500 KM za dva sata, i ćao.
A što se tiče motiva, kadra, kompozicije, ravnoteže, svjetla, kontrasta, balansa bijele, ....informacija ima na sve strane, koga zanima naći će, prošla su vremena kada je formalno obrazovanje bilo sve.
Last edited by Ci-Nick on 08/12/2016 12:59, edited 1 time in total.
-
KIseljak12
#83 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Ti govoris o svojevrsnom licenciranju, odnosno potvrdi. Diploma sluzi valjda da nekome ko nije upoznat s tvojim radom dokaze da ti to znas raditi. Licence u oblastima od kriticnog znacaja za drustvo, poput pravosudnog ispita, strucnih ispita za inzenjere i sl. jesu potrebne da bi neko vrsio te djelatnosti.Tabijat wrote:Jel ti isto da te liječi doktor bez diplome i da ti proda kuhinju trgovac bez diplome? Pa majku mu, valjda ima neke razlike između zanimanja.
Nece se srusiti nekome krov nad glavom ako fotograf ne zna fotografisati, ali hoce ako inzenjer ne zna projektovati..
I jeste, profesija ti je ono od cega zivis, a profesionalni *stavi ovdje zanimanje* je onaj koji od toga zivi, bez obzira na obrazovanje i licence. Uz napomenu da je ilegalno baviti se ranije navedenim profesijama bez validne licence, dok bavljenje fotograiijom i slicnim aktivnostima jeste legalno.
- supercali
#84 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Znaci ja sam pro na trecuCi-Nick wrote:Ako svakim od poslova zaradiš prosječnu BH plaću onda si profesionalac na treću, a ako zaradiš samo po par stoja onda si poluprofesionalac.supercali wrote:Cekaj ba ja zivim od 3 posla jesam li profesionalac u sva 3 posla jer su na sve 3 strane musterije zadovoljneCi-Nick wrote: Hoćeš da kažeš da profesionalna kurava nije profesionalka nego da je amaterka,.. jer nema odgovarajuću diplomu i obrazovanje za svoj zanat ?
Odluci se![]()
Šalu na stranu.
Da se malo udaljimo od zanata fotografa,... koliko trgovaca radi u trgovinama a da nisu KV ili VKV trgovci,.. 90 % ?
Pero Gudelj vjerovatno nije ni KV ni VKV trgovac a nema ni ekonomski fakultet pa bi ga trebalo svrstati u amatere.
-
Ci-Nick
#85 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Ko zna,..zna !supercali wrote:Znaci ja sam pro na trecuCi-Nick wrote:Ako svakim od poslova zaradiš prosječnu BH plaću onda si profesionalac na treću, a ako zaradiš samo po par stoja onda si poluprofesionalac.supercali wrote: Cekaj ba ja zivim od 3 posla jesam li profesionalac u sva 3 posla jer su na sve 3 strane musterije zadovoljne
Odluci se![]()
Šalu na stranu.
- supercali
#86 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Meni je profesionalac malo glup termin
Ja to dijelim znas raditi ili ne znas raditi posao
Ja to dijelim znas raditi ili ne znas raditi posao
- valjuga
#87 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Najbolje je radit na budžetu i onda poslije posla radit nešto i pravit konkurenciju ovim prijavljenim obrtima 
-
Tabijat
-
ranbo
#89 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB
Profesionalci, ima li neko viska posudu za razvijanje filmova da mu stoji negdje na tavanu, a hobi fotograf poput mene bi mogao da se s njom zabavi i nauci nesto novo?