Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bach

#1 Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by bach »

Žali se čovjek na nelojalnu konkurenciju

http://www.klix.ba/vijesti/bih/udruzenj ... /161119035
Kao drugi problem profesionalnih bh. fotografa Muminović navodi sivu ekonomiju i rad na crno. On ističe da je u posljednjem periodu na sceni neviđena ekspanzija raznoraznih 'photography' stručnjaka i 'divljih' fotografa, što poprima kolosalne razmjere.

"Svi mi ponaosob znamo te ljude koji se reklamiraju i nude svoje usluge putem Facebooka, počesto i pod opcijom 'sponzorisano'.. Neki od takvih fotografa ili kamermana znaju imati po deset svadbi u mjesecu. Pomnožite to sa novcem koji se izdvaja za te svrhe na godišnjoj razini, pa i sa stotinama njih koji djeluju na isti način i prostom ćete matematikom doći do podataka koliko smo mi, ali i država, oštećeni. Jednostavno, osoba sa bilo kakvim digitalnim fotoaparatom danas postaje fotograf i ovo sve počinje gubiti smisao", pojašnjava fotograf iz Lukavca.

Na ovakav način, profesionalni fotografi gube u svim poljima svog djelovanja.

"Nije nikakva tajna da djecu u školama fotografišu profesori, nastavnici, učitelji, policajci, medicinari i ne znam ko to više ne radi. Znači, dogovori se sa direktorom i odradi se posao. To svi znaju. Slična stvar je i sa svadbama. Javna je tajna da skoro svaki restoran tokom godine ima svadbe, koje većinom nisu legalizovane. Međutim, nas ne zanima problem ugostiteljstva već činjenica da na preko 90 posto svadbi posao fotografa obavljaju ljudi koji rade na crno. I to se uopće ne krije, već se takve stvari otvoreno reklamiraju po Facebooku i ostalim društvenim mrežama", govori Muminović.

Zbog svega navedenog, oni putem svog udruženja najavljuju veliku borbu protiv ilegalnih fotografa, na način da će djelovati prema državnim institucijama od kojih zahtijevaju češće i efikasnije inspekcije. Borit će se, kažu, i protiv same države koja im je, prema njihovim tvrdnjama, oduzela pravo da rade svoj posao.
Kao prvo, treba razjasniti šta znači "profesionalni fotograf"? Gdje se ide u školu za to? Ko dodjeljuje licencu za bavljenjem tim zanatom? Na kraju, onaj ko gubi taj ima pravo da se ljuti i ovdje je jasno ko gubi...

Sa druge strane, znam da mnogo imućnih balavaca natjera starce da ima kupi DSLR aparat sa velikim objektivom i da oni nešto lafo slikaju pa oni naprave sebi stranicu "Bach photography" ili slično...Neki se okane ćorava posla, neki od toga naprave dobru priču i pokrenu biznis...Uče tajne i trikove foto-zanata, edukuju se, ulažu u opremu, ulažu u svoj marketing...I prave odlične fotografije...

Njihova konkurencija, uglavnom ofucani vlasnici foto-radnji, i gube i ljute se...I stagniraju kada su novi trendovi u fotografiji u pitanju...

- Buraz, ja sam ti sliko za Olimpijadu...Znam ja šta je dobra fotka...Nije to što ova danas djeca na Facebooku reklamiraju...Đe ono fotografija, niđe veze...Neće mene balavaca da Nikonom učiti kako se slika - priča mi jedan ohrdani, precijenjeni sarajevski fotograf kojeg je pregazilo vrijeme, samo što on to ne zna ili neće sebi da prizna...

Aida Redžepagić, Arnej Misirlić, Edvin Kalić i ljudi slični njima su miljama daleko o odnosu na ove što žele monopol i prijete "nečim", protiv svojih kolega koji jednostavno rade bolje i uspješno se prilalogađavaju se tržištu...

dakle, živjeli klinci sa nikonima i "photography stranice"...Smrt monopolu, makar i kada je fotografija u pitanju...

Kakvo je vaše mišljenje po ovom pitanju?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by _BataZiv_0809 »

Ko igra po pravilima-gubi
sarajevo999999

#3 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by sarajevo999999 »

Sve si u pravu, ali stoji to da placaju dadzbine za razliku od photography-a.
Isto da ja se sav sredim, napucam auto i uljudno krenem taksirati na crno. Protiv sam monopola ali trebalo bi nesto mijenjati.
bach

#4 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by bach »

sarajevo999999 wrote:Sve si u pravu, ali stoji to da placaju dadzbine za razliku od photography-a.
Isto da ja se sav sredim, napucam auto i uljudno krenem taksirati na crno. Protiv sam monopola ali trebalo bi nesto mijenjati.
Mi živimo u jednom fluidnom vremenu gdje je teško odvojiti kada i gdje počinje posao, a gdje završava hobby...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by _BataZiv_0809 »

Niko ne brani old skul fotografima da se preorjentisu u skladu sa modernim trendovima. Ali jbga nema vise supljiranja po vazdan u radnji dok musterije dolaze jer moraju.

Opet niko ni ne motvise ove sto rade na crno da se registruju.
SSemir

#6 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by SSemir »

ljenguze. kmece a ne micu prstom da se prilagode i isplivaju u novoj konkurenciji. neko ko je odrastao sa old school aparatima, treba danas da dere guzove sa svim novim tehnologijama i pomagalima.
al hajd to, mene samo nervira kako su to oni dosli do toga da su oni pravi profesionalni fotografi a ovi ostali su samo "photography". u kakvu skolu su to oni isli?
osnovali udruzenje i hoce da ih se sad nesto pita, kao oni su sad nesto
Sanjarko

#7 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Sanjarko »

Modernizacija. :izet:
Robotizacija. :izet:
Automatizacija. :izet:
Sanjarko

#8 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Modernizacija. :izet:
Mehanizacija.
Sanjarko

#9 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Modernizacija. :izet:
Mehanizacija.
Skynet. :evil:
insomnia78

#10 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by insomnia78 »

Ne'am pojma. Ipak oni imaju registrovan obrt i placaju dadzbine tako da im ovi dodju nelojalna konkurencija. Sto se tice Fr i slikanja za dokumente na svakom cosku imas one automate koji su poprilicno jeftini a jos mozes i ponavljati dok ti se slika ne svidi
kolegione

#11 Re: RE: Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by kolegione »

bach wrote:
sarajevo999999 wrote:Sve si u pravu, ali stoji to da placaju dadzbine za razliku od photography-a.
Mi živimo u jednom fluidnom vremenu gdje je teško odvojiti kada i gdje počinje posao, a gdje završava hobby...
Buduci da si veliki zagovornik SDA, i cijelog tog usranog sistema i usput uzivas da lupas gluposti za njihov racun, koristi i njihovu parqdigmu tacnije Novalicevu "svi moraju uci u sistem"

Sent from my MI 4 using Tapatalk
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by _BataZiv_0809 »

Plus u ovoj drzavi te ganjaju inspekcije samo ako si prijavljen :-)

Haj ti upadaj narodu na svadbe i dokazuj da frajer koji slika radi na crno, a nije mladozenjin rodjak iz Pfortzaima koji se kurci fotoaparatom :-)
Kemal Malovčić

#13 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Kemal Malovčić »

odeš im u radnju (posljednji put sam bio na platou skenderije ona radnja na ćošku), one fotke što drže u izlogu (valjda njihovi radovi), to je užas živi
SmokingMan

#14 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by SmokingMan »

Svi oni trebaju da plaćaju porez.Što se tiče ovih iskusnijih fotografa oni trebaju da izađu iz te magle koju su sami stvorili.Nije više dovoljno reći "ja imam iskustva" i sa satagnacijom znanja se zadovoljiti.
HAVANA

#15 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by HAVANA »

U skoro svim djelatnostima crno trziste rusi sve pred sobom.Inspekcije ganjaju registrovane firme i gule kozu s ledja i za najmanju glupost.Ako si u pdv sistemu kukala ti majka.Ako si u pretplati pdv-a, e to je tek problem.Na bilo kakvu sugestiju da ganjaju crno trziste a popuste i stimulisu ljude koji zele raditi kao registrovana pravna lica, oni klimaju glavom i kazu nije to nas posao.U svakoj zemlji ima crnog trzista i skoro ga je nemoguce suzbiti ali se zna otprilike i postotak koji se tolerise i uvijek je tu.Ovde je uzas iz dana u dan veci.Sta god prodajes ubi te nelojalna konkurencija.Niko te ne stiti i ne stimulise da radis regularno.A svima u oku,ti si privatnik,boli te kurko.Pa otvori majcin sine,okaci broj iznad glave pa da te vidim.Lako je prodat jeftinije od drugih i smotat repa u dzep.Haj malo kirija,poreza na dodanu vrijednost,suma,voda,istaknutih firmi...pa da vidim koliko istog produkta moras prodati dok ti dodjes na red.Lakse se razvijati kad si u uredjenijem sistemu i imas promet i brzu naplatu.Kako ces se razvijati kad te ubi sa svih strana,od crnog trzista do drzave.A najvise kukaju i jebu drzavu sverceri.Satro jadni oni.Ljetos gledam frajera na auto pijaci za jedaan dan prodo 140 kila jagode.Samo jagode.Reko bi covjek kad ih vidi sta ce jadan bori se.4 puta mjesecno i ostane mu ko i onom jadniku sto iznajmi prostor,registruje,bori se kako zna i umije...Gazda! Najbanalniji primjer a da ne spominjem garderobu,telefone,automobile,keramicare,parketare.
..Mora covjek dobro mahnit bit da se upusti u avanturu vlastite firme u ovakvoj drzavi.Zato i jest san vecine da se uvali na budzet.Drzava sama sebi reze granu na kojoj sjedi.Al nece dugo moci.Neko mora stvoriti novu vrijednost i napuniti budzet.Ko?Registrovana pravna lica.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Chmoljo »

HAVANA wrote:U skoro svim djelatnostima crno trziste rusi sve pred sobom.Inspekcije ganjaju registrovane firme i gule kozu s ledja i za najmanju glupost.Ako si u pdv sistemu kukala ti majka.Ako si u pretplati pdv-a, e to je tek problem.Na bilo kakvu sugestiju da ganjaju crno trziste a popuste i stimulisu ljude koji zele raditi kao registrovana pravna lica, oni klimaju glavom i kazu nije to nas posao.U svakoj zemlji ima crnog trzista i skoro ga je nemoguce suzbiti ali se zna otprilike i postotak koji se tolerise i uvijek je tu.Ovde je uzas iz dana u dan veci.Sta god prodajes ubi te nelojalna konkurencija.Niko te ne stiti i ne stimulise da radis regularno.A svima u oku,ti si privatnik,boli te kurko.Pa otvori majcin sine,okaci broj iznad glave pa da te vidim.Lako je prodat jeftinije od drugih i smotat repa u dzep.Haj malo kirija,poreza na dodanu vrijednost,suma,voda,istaknutih firmi...pa da vidim koliko istog produkta moras prodati dok ti dodjes na red.Lakse se razvijati kad si u uredjenijem sistemu i imas promet i brzu naplatu.Kako ces se razvijati kad te ubi sa svih strana,od crnog trzista do drzave.A najvise kukaju i jebu drzavu sverceri.Satro jadni oni.Ljetos gledam frajera na auto pijaci za jedaan dan prodo 140 kila jagode.Samo jagode.Reko bi covjek kad ih vidi sta ce jadan bori se.4 puta mjesecno i ostane mu ko i onom jadniku sto iznajmi prostor,registruje,bori se kako zna i umije...Gazda! Najbanalniji primjer a da ne spominjem garderobu,telefone,automobile,keramicare,parketare.
..Mora covjek dobro mahnit bit da se upusti u avanturu vlastite firme u ovakvoj drzavi.Zato i jest san vecine da se uvali na budzet.Drzava sama sebi reze granu na kojoj sjedi.Al nece dugo moci.Neko mora stvoriti novu vrijednost i napuniti budzet.Ko?Registrovana pravna lica.
:thumbup:

tako je sa svim. ako si registrovan, ti ćeš da najebeš. ko će se zajebavati sa onima van sistema. jal im'o firmu, jal im'o oružje registrovano, ti ćeš da najebeš.

i tako će biti dok god je isplativo raditi mimo sistema. ni u osvještenijim društvima ne lete da se registruju jer osjećaju da tako pridonose društvu, nego što je jednostavno lakše plivati kad si u sistemu. ima manje rizika.

međutim, tu je još jedan problem, a to je, kada bi se prvom prilikom pojavio suficit u budžetu, to bi samo značilo nova radna mjesta na budžetu. ništa drugo.
graue_maus

#17 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by graue_maus »

svjetski problem , gledala sam jedan intervju sa nekim italijanskim paparazzom ljetos ......ista prica danas djeca imaju mobilne i uhvate popularne licnosti , tako da on nemoze vise da trazi za sliku 10000 dolara i vise ......kao jedva zivi danas ,itd itd .....
zforumas

#18 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by zforumas »

Pa evo ja se poklah na temi fotografija samo jer sam trazio misljenje tih "strucnjaka" da mi kazu koji od dva navedena aparata je bolji. Odmah napadi, hoces na FB, Instagram (iako nemam ni jedan account) hoces ovo hoces ono. Pa pocese o svrbljenju para, o ovom o onome.
Pa valjda bi smisao trebao biti privuci te mlade ljude, stvoriti neko udruzenje, napraviti nesto od te njihove zelje za fotografijom pa da sutra kad taj bude slikao kako Trump prima Nobelovu nagradu, da se zahvali svom ucitelju Hamdiji koji je slikao Olimpijadu u Sarajevu.

Ja kupio fotoaparat zbog sebe, zbog cejfa a ono mene napalo kao da se spremam da budem fotoreporter na Marsu kada prva ekipa sleti. :-)

Mi smo ba djubrad od naroda, smeta nam svako i sve. Glavna nam je prica "kad sam ja to radio" "ta ce on" i sl... i kukaj kako ne valja a ne cinis nista da se sam promijenis, da napredujes, da ucis... I onda smeta svako ko ima kakvog-takvog uspjeha u zivotu.

Nek' im uzese zadnju mrvu s tanjira, i trebaju kad su nesposobni. Ne opravdavam rad na crno ali kod nas je odavno anarhija... I ti koji placaju porez kakav takav, od 10 svadbica koje snime, 9 ih je na crno i bez racuna
Dr. Kuca

#19 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Dr. Kuca »

Dijelom se slazem. Ali sa druge strane ocigledno da je nesposoban pa mu je drugi kriv. Klasicni balkanjero.
ultima_palabra

#20 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by ultima_palabra »

Ovu državu je sevap zajebati, ovakvu kakva jeste... sama traži to. Brže će doći krah i reset sistema.
Last December

#21 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Last December »

Uzeću ti sve, ma uzeeeeću ti sveeeeeeee...

Đe me nađe :lol:

Bolje da se nisu brukali izlazit u novinama sa takvim zahtjevima, ako protiv nečega treba da se protestuje onda su to nameti a ne konkurencija, al kad je sve naopako ovdje gdje logika ne radi, onda i jest sevap zajebat uhljeba kad god imaš priliku 8-)
Tabijat

#22 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Tabijat »

SSemir wrote:
al hajd to, mene samo nervira kako su to oni dosli do toga da su oni pravi profesionalni fotografi a ovi ostali su samo "photography". u kakvu skolu su to oni isli?
Na fakultet bokte, ko i sve ostalo!
JThomas

#23 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by JThomas »

sve će se to riješiti paketom reformskih mjera koje olakšavaju poslovanje i zapošljavanje :mrgreen:
animus

#24 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by animus »

HAVANA wrote:U skoro svim djelatnostima crno trziste rusi sve pred sobom.Inspekcije ganjaju registrovane firme i gule kozu s ledja i za najmanju glupost.Ako si u pdv sistemu kukala ti majka.Ako si u pretplati pdv-a, e to je tek problem.Na bilo kakvu sugestiju da ganjaju crno trziste a popuste i stimulisu ljude koji zele raditi kao registrovana pravna lica, oni klimaju glavom i kazu nije to nas posao.U svakoj zemlji ima crnog trzista i skoro ga je nemoguce suzbiti ali se zna otprilike i postotak koji se tolerise i uvijek je tu.Ovde je uzas iz dana u dan veci.Sta god prodajes ubi te nelojalna konkurencija.Niko te ne stiti i ne stimulise da radis regularno.A svima u oku,ti si privatnik,boli te kurko.Pa otvori majcin sine,okaci broj iznad glave pa da te vidim.Lako je prodat jeftinije od drugih i smotat repa u dzep.Haj malo kirija,poreza na dodanu vrijednost,suma,voda,istaknutih firmi...pa da vidim koliko istog produkta moras prodati dok ti dodjes na red.Lakse se razvijati kad si u uredjenijem sistemu i imas promet i brzu naplatu.Kako ces se razvijati kad te ubi sa svih strana,od crnog trzista do drzave.A najvise kukaju i jebu drzavu sverceri.Satro jadni oni.Ljetos gledam frajera na auto pijaci za jedaan dan prodo 140 kila jagode.Samo jagode.Reko bi covjek kad ih vidi sta ce jadan bori se.4 puta mjesecno i ostane mu ko i onom jadniku sto iznajmi prostor,registruje,bori se kako zna i umije...Gazda! Najbanalniji primjer a da ne spominjem garderobu,telefone,automobile,keramicare,parketare.
:thumbup:
Odlicno napisano i sve objasnjenjo. Samo bi za ovaj primjer jagoda dodao da ovaj sto prodaje na pijaci ima puno vise jer je kod njega cista dobit a ovaj reg. jadniku nikad ne moze toliko ostati osim ako bas dobro radi.
mufa1

#25 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by mufa1 »

Ma nebi njima smetali photography stručnjaci da im cips nije uletio i oteo "lezi hljebe da te jedem" foru sa slikama za dokumenta...
Treba se napravit budala pa otići tim "profesionalnim" fotografima sa par ludih zahtjeva tipa hoću snimanje svadbe sa dronom.. Pa da vidis kako blehne ko tele u tebe, i sam ti preporučuje da vidiš kod Photography stručnjaka...

Sent from my XT1562 using Tapatalk
Post Reply