http://www.klix.ba/vijesti/bih/udruzenj ... /161119035
Kao prvo, treba razjasniti šta znači "profesionalni fotograf"? Gdje se ide u školu za to? Ko dodjeljuje licencu za bavljenjem tim zanatom? Na kraju, onaj ko gubi taj ima pravo da se ljuti i ovdje je jasno ko gubi...Kao drugi problem profesionalnih bh. fotografa Muminović navodi sivu ekonomiju i rad na crno. On ističe da je u posljednjem periodu na sceni neviđena ekspanzija raznoraznih 'photography' stručnjaka i 'divljih' fotografa, što poprima kolosalne razmjere.
"Svi mi ponaosob znamo te ljude koji se reklamiraju i nude svoje usluge putem Facebooka, počesto i pod opcijom 'sponzorisano'.. Neki od takvih fotografa ili kamermana znaju imati po deset svadbi u mjesecu. Pomnožite to sa novcem koji se izdvaja za te svrhe na godišnjoj razini, pa i sa stotinama njih koji djeluju na isti način i prostom ćete matematikom doći do podataka koliko smo mi, ali i država, oštećeni. Jednostavno, osoba sa bilo kakvim digitalnim fotoaparatom danas postaje fotograf i ovo sve počinje gubiti smisao", pojašnjava fotograf iz Lukavca.
Na ovakav način, profesionalni fotografi gube u svim poljima svog djelovanja.
"Nije nikakva tajna da djecu u školama fotografišu profesori, nastavnici, učitelji, policajci, medicinari i ne znam ko to više ne radi. Znači, dogovori se sa direktorom i odradi se posao. To svi znaju. Slična stvar je i sa svadbama. Javna je tajna da skoro svaki restoran tokom godine ima svadbe, koje većinom nisu legalizovane. Međutim, nas ne zanima problem ugostiteljstva već činjenica da na preko 90 posto svadbi posao fotografa obavljaju ljudi koji rade na crno. I to se uopće ne krije, već se takve stvari otvoreno reklamiraju po Facebooku i ostalim društvenim mrežama", govori Muminović.
Zbog svega navedenog, oni putem svog udruženja najavljuju veliku borbu protiv ilegalnih fotografa, na način da će djelovati prema državnim institucijama od kojih zahtijevaju češće i efikasnije inspekcije. Borit će se, kažu, i protiv same države koja im je, prema njihovim tvrdnjama, oduzela pravo da rade svoj posao.
Sa druge strane, znam da mnogo imućnih balavaca natjera starce da ima kupi DSLR aparat sa velikim objektivom i da oni nešto lafo slikaju pa oni naprave sebi stranicu "Bach photography" ili slično...Neki se okane ćorava posla, neki od toga naprave dobru priču i pokrenu biznis...Uče tajne i trikove foto-zanata, edukuju se, ulažu u opremu, ulažu u svoj marketing...I prave odlične fotografije...
Njihova konkurencija, uglavnom ofucani vlasnici foto-radnji, i gube i ljute se...I stagniraju kada su novi trendovi u fotografiji u pitanju...
- Buraz, ja sam ti sliko za Olimpijadu...Znam ja šta je dobra fotka...Nije to što ova danas djeca na Facebooku reklamiraju...Đe ono fotografija, niđe veze...Neće mene balavaca da Nikonom učiti kako se slika - priča mi jedan ohrdani, precijenjeni sarajevski fotograf kojeg je pregazilo vrijeme, samo što on to ne zna ili neće sebi da prizna...
Aida Redžepagić, Arnej Misirlić, Edvin Kalić i ljudi slični njima su miljama daleko o odnosu na ove što žele monopol i prijete "nečim", protiv svojih kolega koji jednostavno rade bolje i uspješno se prilalogađavaju se tržištu...
dakle, živjeli klinci sa nikonima i "photography stranice"...Smrt monopolu, makar i kada je fotografija u pitanju...
Kakvo je vaše mišljenje po ovom pitanju?