Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Tabijat

#51 Re: RE: Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs

Post by Tabijat »

Toto wrote:
Dasi wrote:
Toto wrote: fotogrfu koji zna zanat za sahrane i svadbe ne treba Photoshop
E jeb ga sad. Zato i pisu ove textove i kukaju jer misle isto kao ti.
Pretpostavljam da isto mislis i za mracne komore.
ja sam misljenja da fotografija nastaje u kameri a da je PS sekundarni alat koji sluzi za uklanjanje pjega, celulolita, crvenila u ocima sitnih gresaka objektiva i kamere, te za efekte.
PS se koristi i za graficku pripremu,animacije izradu ilustracija ali to nije posao fotografa

postoje misljenja da je najbolji fotograf onaj cije fotke ne moraju na kanal u PS ..

mislim da ova prica sa klixa nema nikakve veze sa fotografijom vec sa poduzetnistvom
Pogrešnog si mišljenja. Tamna komora je analogni Photoshop. Pri razvijanju fotografija sa filma, u tamnoj komori ćeš i podesiti kontrast, i osvjetljenje, i koristiti razne filtere... Osim ako ti svoje fotografije izradjujes kod ovog iz intervjua, u tom slučaju ne trebaš ni imati mišljenje.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
KENJAC

#52 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by KENJAC »

Problem je sto esnaf fotografa predstavlja malu malenu tacku. Nemaju oni tu medijsku snagu. Nemaju ni taksisti medijsku , al imaju snagu misica. I ... vidite i sami kako je UBER proso !
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#53 Re: RE: Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs

Post by Toto »

Tabijat wrote:
Toto wrote:
Dasi wrote:
E jeb ga sad. Zato i pisu ove textove i kukaju jer misle isto kao ti.
Pretpostavljam da isto mislis i za mracne komore.
ja sam misljenja da fotografija nastaje u kameri a da je PS sekundarni alat koji sluzi za uklanjanje pjega, celulolita, crvenila u ocima sitnih gresaka objektiva i kamere, te za efekte.
PS se koristi i za graficku pripremu,animacije izradu ilustracija ali to nije posao fotografa

postoje misljenja da je najbolji fotograf onaj cije fotke ne moraju na kanal u PS ..

mislim da ova prica sa klixa nema nikakve veze sa fotografijom vec sa poduzetnistvom
Pogrešnog si mišljenja. Tamna komora je analogni Photoshop. Pri razvijanju fotografija sa filma, u tamnoj komori ćeš i podesiti kontrast, i osvjetljenje, i koristiti razne filtere... Osim ako ti svoje fotografije izradjujes kod ovog iz intervjua, u tom slučaju ne trebaš ni imati mišljenje.
analogna fotka se nikako nije moga napraviti bez TK. digitalna se moze napraviti samo sa kamerom bez PS, sto dokazuje tezu: da fotografija nastaje u kameri a ne u PS..

90 % mojih fotki radim po ovom algoritmu:
Nikon d100+Irfan+USB+Walgreens
neka te ne buni sto je ovaj zadnji velefarmaciija/apoteka..
imaju photo deparman u kojem imaju "tammne komre" za stancanje fotki ..
kontrast i osvjetljenje ponekad nakarikam i u Irfanu
preostalih 10% saljem profesionalcima na stampu e njih provucem kroz PS ... vecina ovih fotki su BW ..
Tabijat

#54 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Tabijat »

Karikaj ti i dalje.

CaneBos

#55 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by CaneBos »

Dzaba skupa oprema, ako nemas pojma o tehnici fotografiranja, a nemas ni osjecaja za to.
Ni ti fotografi nisu postali trazeni sto imaju skupu opremu, vec sto su ulozili i vrijeme i trud u ono sto rade, dok fotografske radnje i dalje smatraju da trebaju da opstaju na principu slika za LK. Ne mere jarane, valja ukorak sa tehnologijama i potraznjom.
HAVANA

#56 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by HAVANA »

Slikao ja stan sa dobrim mobitelom,lijepe fotke,slikala cerka koja je zavrsila kurs fotografija sa dobrim aparatom,jos bolje.Dosao mi rodjak,profesionalni fotograf od prije rata i profesor na likovnoj akademiji...Fotografije ludilo,drasticna razlika i u komentarima, i pregledima, i izdavanju...Sve ima svoje.Znam ja i plocice zaljepit,nako...
Ci-Nick

#57 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Ci-Nick »

HAVANA wrote:Slikao ja stan sa dobrim mobitelom,lijepe fotke,slikala cerka koja je zavrsila kurs fotografija sa dobrim aparatom,jos bolje.Dosao mi rodjak,profesionalni fotograf od prije rata i profesor na likovnoj akademiji...Fotografije ludilo,drasticna razlika i u komentarima, i pregledima, i izdavanju...Sve ima svoje.Znam ja i plocice zaljepit,nako...
Problem ovih fotografa što se žale tu i leži,... likovna umjetnost i fotografija su sestre,... fotograf koji nema znanja i osjećaja za motiv, kadar, kompoziciju, svjetlo, kontrast,... je propao fotograf.
Na likovnoj akademiji se te teme sigurno ne mogu zaobići.
elk

#58 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by elk »

Samo pravi majstori ce opstati.ostali ce dozivjeti sudbinu video klubova,ovo je 2016 godina.
artime

#59 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by artime »

Jao kad se sjetim video klubova :D pa kada pitas lika da nesto preporuci, a ono tebi bude sve super makar i Arnold Schwacenejger :D glumio
Vitezanin

#61 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Vitezanin »

Goran im je sve objasnio.

Ja mislim da nama fakat treba otrežnjenje (generalno) i shvatiti da se vremena mijenjaju, ekonomija, tehnologija i da ekonomski principi i potrebe korisnika trebaju doći na prvo mjesto, a da pritom korisnici sami odrede šta žele.

Činjenica da ima bezbroj FB grupa fotograf ovaj ili onaj meni govori da postoji potreba jer evo ovi koje ja znam su jako uspješni. Šta sad, država bi trebala stati iza ovih starih "certificiranih" fotografa koje je pregazila konkurencija? Ma dajte.

Ovaj primjer je zapravo meni slika totalnog jaza između principa koje država ima i slobodnog tržišta koje ima druga pravila. S jedne strane jasna su mi i udruženja fotografa, ali to što su u udruženjima i što imaju naziv "profesionalni" ne znači da su zaista najbolji. Pa ne moraju svi biti u udruženjima, sindikatima itd. Niti žele. Zašto bi bili kada ovi u udruženjima ne kontaju u kojem vremenu žive? Nama treba slobodna ekonomija! A i vidi se po tome što im drugi lako uzimaju posao i to bez nekog ludog lobiranja ili šta ti ja znam već činjenicom da su skontali kako stvari idu.
Better Man

#62 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Better Man »

Fotograf mora da se stalno edukuje i prati novosti, jer samo tako može opstati. To što se pojavila grupa mladih ljudi ili starijih i koji navodno uzimaju hljeb ovim fotografima što imaju svoje radnje, krivi su isključivo oni sami, jer su zaostali kako edukacijom i znanjem, tako opremom i pračenjem tehnologije. Logika je da ako meni treba fotograf za neki događaj da ću angažovati najboljeg, tj. onog koji će uraditi posao na vrhunskom nivou. E sad što je to osoba koja se reklamira preko interneta i društvenih mreža, a nije osoba koja ima registrovanu radnju nije moj problem, već je problem onog koji ima svoju radnju, jer nije ulagao u svoju edukaciju, opremu i usavršavanje za razliku od ovih drugih i samim tim je zaostao kako u kvaliteti tako i u svemu ostalom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#63 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Truba »

prije 10-15 dana krenusmo nas dvoje da slikamo jedan događaj :D u katedralu
ja s d90 :D on s nekom kamerom

mi gore... kad jedno :D 7 neslužbenih i 3 službena fotografa :D svak svog doveo
s tim da je nama zabranjeno kretanje dalje od klupa a službeni mogu svuda...

napravio sam 700 fotki a on 2 sata materijala...a ništa nismo naplatili jer nemaš kome prodati... svak ima svog jarana s dobrim aparatom... a službeni fotografi rade po dužnosti
black

#64 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs

Post by black »

Toto wrote:
ja sam misljenja da fotografija nastaje u kameri
fotografija prvo nastaje u glavi ;-)

vidim dosta ljudi pominje opremu, ona jeste da olaksava posao ali nije nuzna za nastanak dobre fotografije (naravno to nekad ovisi i od vrste fotografije kojom se neko bavi), kolicina i vrijednost opreme ne cine fotografa fotografom, vec njegov rad, ljudi vole te zvucne nazive pa tako vrlo cesto isticu to 'profesionalni' fotograf, takodje biti fotograf ne znaci biti i umjetnik sto se isto brka jako cesto, a ovde je jednocifren broj ljudi koji imaju akademsko zvanje, ali ne sa nase akademije koja, nazalost, nema zaseban odsjek za fotografiju, fotografija zahtjeva dosta rada, ucenja, vjezbanja i svasta nesta, a ne samo kamera u ruci itd. itd. da ne dusim nije fotografska tema :mrgreen:

jedno od 'strucnih' misljenja :-)

Image

ako volite dobru fotografiju pogledajte

nemojte se loziti na sarenilo ;-)
https://brightside.me/article/15-amazin ... hop-19405/
Tabijat

#65 Re: RE: Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Tabijat »

bach wrote:Kakvu im čoek bananu složi :)

http://www.klix.ba/vijesti/bih/goran-li ... /161121056
Kakvu bolan bananu, gluposti priča.
"Ipak, Lizdek ističe da se niko ne može nazivati profesionalcem jer naša zemlja nema obrazovnu instituciju u sklopu koje postoji odsjek za fotografiju, odnosno, instituciju koja nekome može dati zvanje profesionalnog fotografa. "

A jel nigdje nema fakultet za fotografiju? Pa ja lično znam makar 5 profesionalnih fotografa, sa diplomom, što iz Beograda što iz Praga itd.
Drugo, kakva sranja o porezima i fiskalnoj kasi. Nikad dečko nije čuo za registrovane obrte, nikad nije čuo za Ugovor o autorskom djelu, nikad nije čuo da <50k nisi u sistemu PDV-a, a i da jesi, jebeni taksiji i Ledove hladnjače imaju fiskalne kase u autu. A on inace naplaćuje samo kešom, i to na licu mjesta jer radi iz dnevnog boravka (a fiskalna kasa mu se ne slaže sa laptopom).
Tito dragi kakve nebuloze.
I onda onaj u komentarima kaže eto on bi platio ali bi morao dignuti cijenu za 27%. Pa konju jedan, kontas li sad što se ti legalni fotografi bune? Zato što, da prodajete litar kole opet si ga zajebao, jer si nelegalno jeftiniji od njega? I ko je tu lud???

Truba

#66 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Truba »

za mene je profesionalac čovjek koji živi od nekog posla

ako je taj posao fotografija on je profesionalac
supercali

#67 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by supercali »

Black swan wrote:za mene je profesionalac čovjek koji živi od nekog posla

Ako ka zivim od 2-3 posla znaci li da sam profesionalac u sva 3 posla?
Dope_Man

#68 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Dope_Man »

Sto se tice skole formalno se nesto uci u grafickoj o tome, znam da je jaran koji je tamo isao nabavio neki bezze digitalac u to vrijeme da bi mogao imati za casove. Tu su radili i razvijanje filma itd. Kasnije se valjda to dodatno uci na likovnoj akademiji.

Ali, kao i mnogi poslovi, moze se lako nauciti i bez formalnog skolovanja. E sad, ja nisam za to da se neko forsira da mora ici kod ovog ili onog, ali istovremeno moramo shvatiti da drzavu cinimo mi. Svako od nas koji placa porez omogucava da postoji i funkcionise nesto sto se zove drzava, da postoji fond iz kog ce se praviti skole i placati ucitelji, iz kog ce se placati policija i vatrogasci, doktori u javnim bolnicama itd.. Tako da bi svakako trebalo NEKAKO urediti ovu oblast, mada je to tesko jer na vjencanju ti svak ziv smeta. Recimo da dodje inspekcija i vidi tri kamermana.. ne mozes bas dokazati da li je taj kamerman tu profesionalno ili je rodjak/prijatelj koji eto ima kameru kao hobi pa snima za jarana. To bi vec neko pametniji za takve stvari trebao da osmisli sistem kontrole i oporezivanja, a onda neka izvoli ko god zeli, pa ko prezivi na trzistu.
biglebovski

#69 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by biglebovski »

Baš fino @black objasni a da se složim i sa drugima koji kažu da će kvaliteta finalnog proizvoda prevladati, kao i u svemu drugome u životu. A sa kvalitetom stiže i cijena. Smatram da se žale samo ljudi koji se nisu snašli u burnim vremenima prelaza na digital, al dobar fotograf uvijek posla ima, bar ovi koje poznajem. Država bi trebala pronaći modus kako da omogući neregistrovanim da rade legalno, uz jednostavnu registraciju , što zbog same naplate poreza na prihod (možda neki prag na zaradu postaviti) a i zbog korisnika usluga takvih fotografa da se ljudi mogu zaštititi u slučaju da su nezadovoljni rezultatom.
Tabijat

#70 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Tabijat »

Aha. A jel dunđer Meho profesionalni arhitekta, bavi se čovjek projektovanjem? Pravi kuće ljudima?
Jesmo li profesionalci prevodioci, znamo engleski, prevodimo ljudima?
Jel ona baba Mara što pravi meleme profesionalni ljekar, žena liječi ljude?
Torabi?

Uostalom, evo ti definicija, sve će ti se samo kazati.

"Професионалац
Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Професионалац (вишезначна одредница).
Професионалац је особа која је обучена и/или школована за посао који обавља.

Претпоставља се да професионалац обавља посао на најбољи могући начин, јер поред знања и искуства, треба да има о одговарајуће моралне и етичке норме које захтевају савесност и перфекцију у раду.

Професионалац се битно разликује од свог пандана аматера који је обично самоук и ради неки посао јер му се то допада, без обзира што при томе може или чини штету себи, другима или околини.

Нарочито су опасни аматери који по давању услуге наплаћују своје радове. То је кажњиво и аматери у медицини се називају „надрилекари“ а у области права „надриписари“"
Ci-Nick

#71 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Ci-Nick »

supercali wrote:

Ako živiš od jednog posla onda si profesionalac,...... ako živiš od dva posla onda si poluprofesionalac,..... i ako živiš od tri posla,... onda si trofrtaljni profesionalac,.... :run: :run:
Ci-Nick

#72 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Ci-Nick »

Tabijat wrote:

Aha. A jel dunđer Meho profesionalni arhitekta, bavi se čovjek projektovanjem? Pravi kuće ljudima?
Torabi?

Hoćeš da kažeš da profesionalna kurava nije profesionalka nego da je amaterka,.. jer nema odgovarajuću diplomu i obrazovanje za svoj zanat ?
Profesionalac je svako ko živi od neke profesije,.. da li on to dobro radi ili ne to je druga stvar,..u svakom slučaju ako uspijeva preživjeti od svoje profesije on ima dovoljno zadovoljnih kupaca, klijenata i ima pravo da se zove profesionalcem.
Tabijat

#73 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Tabijat »

Kurava već spada u profesionalne sportiste :wink:
supercali

#74 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by supercali »

Ci-Nick wrote:
supercali wrote:

Ako živiš od jednog posla onda si profesionalac,...... ako živiš od dva posla onda si poluprofesionalac,..... i ako živiš od tri posla,... onda si trofrtaljni profesionalac,.... :run: :run:
Onda ovo gore nije tacna definicija sto labud govori tj ne valja mu pogled
Truba

#75 Re: Uzeše im pos'o: Profi fotografi vs "Photography" sa FB

Post by Truba »

Tabijat wrote:

Torabi?

"Професионалац
Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Професионалац (вишезначна одредница).
Професионалац је особа која је обучена и/или школована за посао који обавља.

Претпоставља се да професионалац обавља посао на најбољи могући начин, јер поред знања и искуства, треба да има о одговарајуће моралне и етичке норме које захтевају савесност и перфекцију у раду.

Професионалац се битно разликује од свог пандана аматера који је обично самоук и ради неки посао јер му се то допада, без обзира што при томе може или чини штету себи, другима или околини.

Нарочито су опасни аматери који по давању услуге наплаћују своје радове. То је кажњиво и аматери у медицини се називају „надрилекари“ а у области права „надриписари“"
paša

šta si se raspiso?
ja sam rekao za mene
ne moraš mi davati protupitanja niti citate s wikija kojeg ne cijenim ni pišljivog boba
Post Reply