Uvod u historiju Bosne i Hercegovine

kijameta

Post by kijameta »

osa wrote:
salihh wrote:
osa wrote: plaćam i u mađarskoj i italiji, za pametne ljude je novac novac a za nacionalno opterećene ustaška valuta.
za pametne ljude je bih drzava bosanaca i hercegovaca, a za nacionalno opterecene hrvatska i srpska moneta za potkusurivanje... zato ti i placas kunama...
ne nego zato što ih imam i što postoji mogućnost plaćanja u kunama , šta bi trebao platiti proviziju za zamjenu nekom legalnom ili ilegalnom zelenašu.
Civiliziran covjek mjenja pare u mjenjacnici. A stoka balkanska se bavi sitnim muljanjem.
osa

Post by osa »

kijameta wrote:
osa wrote:
salihh wrote: za pametne ljude je bih drzava bosanaca i hercegovaca, a za nacionalno opterecene hrvatska i srpska moneta za potkusurivanje... zato ti i placas kunama...
ne nego zato što ih imam i što postoji mogućnost plaćanja u kunama , šta bi trebao platiti proviziju za zamjenu nekom legalnom ili ilegalnom zelenašu.
Civiliziran covjek mjenja pare u mjenjacnici. A stoka balkanska se bavi sitnim muljanjem.
civilizirani ljudi uglavnom plaćaju karticama, a mjenjačnica je ovo pod legalni zelenaši, a s obzirom da sam ja svoju mirovinu krvavo zaradio nemam namjeru niti jedan njen dio davati takvima. zato do uvođenja eura na ove prostore plaćam isključivo u kunama, naravno ako ih trgovac želi primiti ako ne želi, trgovina se obavlja kod onog koji nije opterećen bedastoćama.
suncokret13

Post by suncokret13 »

cyprus wrote:
trlica wrote:
cyprus wrote:A što mi je pun kurac historijskih teorija. :-) :roll:

- stanovnici BiH su Srbi različitih vjera
- stanovnici BiH su Bošnjaci različitih vjera
- stanovnici BiH su ili Srbi ili Hrvati različitih vjera
- stanovnici BiH su potomci nekadašnjih Ilira
- stanovnici BiH su potomci drevne civilizacije piramida

De svega vam izmislite još koju teoriju pa da možemo enciklopedije na ovu temu štampat :-) :-) .
pa sta su danas stanovnici Bosne i hercegovine?
Po državljanstvu su svi Bosanci i Hercegovci, a neki imaju dvojna državljanstva.

Po etničkoj pripadnosti imaš tu svega: Bošnjaka, Hrvata, Srba, Roma, Crnogoraca, Albanaca, kao i ovih što se izjašnjavaju kao Bosanci, a nekad bili Jugoslaveni itd.

Po religijskoj pripadnosti stanovnici BiH su uglavnom muslimani, katolici, pravoslavci ili ateisti te pripadnici još nekoliko manje zastupljenih religijskih grupa.

U jezičkoj strukturi se izdvajaju oni koji govore Bosanskim, Hrvatskim, Srpskim te ostalim jezicima.

U polnoj strukturi stanovnici BiH se djele na muškarce i žene.

U obrazovnoj na pismene i nepismene.

Ne znam na šta misliš. :-)

a i najvaznija podjela :

na navijace ZELJE i ostale.
suncokret13

Post by suncokret13 »

mozda bi se trebalo vrnuti i do teza charles d. ( onoga sto je is'o na izlete po galapagosu ) ili preHOrvati njegove dnevnike,mozda je sta napisao o onom djelu VILAJETA.
topcam
Vozim: uzbrdo

Post by topcam »

Image
Last edited by topcam on 30/12/2011 14:59, edited 1 time in total.
d2

Post by d2 »

suncokret13 wrote:

a i najvaznija podjela :

na navijace ZELJE i ostale.
yesssss :D
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

cyprus wrote:
seiko22 wrote:
cyprus wrote: Po državljanstvu su svi Bosanci i Hercegovci, a neki imaju dvojna državljanstva.

Po etničkoj pripadnosti imaš tu svega: Bošnjaka, Hrvata, Srba, Roma, Crnogoraca, Albanaca, kao i ovih što se izjašnjavaju kao Bosanci, a nekad bili Jugoslaveni itd.

Po religijskoj pripadnosti stanovnici BiH su uglavnom muslimani, katolici, pravoslavci ili ateisti te pripadnici još nekoliko manje zastupljenih religijskih grupa.
U jezičkoj strukturi se izdvajaju oni koji govore Bosanskim, Hrvatskim, Srpskim te ostalim jezicima.

U polnoj strukturi stanovnici BiH se djele na muškarce i žene.

U obrazovnoj na pismene i nepismene.

Ne znam na šta misliš. :-)
Ako si ti "ozbiljno" napisao ovo gore boldirano, ja bih rekao, na tvoje "na sta mislis", da " mislim da si ti nepismen"!! :-D
Ateisam, nije religija, a ako si ti u "formularu" na mjesto za religiju pisao "ateist", onda si "oprave" :-D nepismen!! U tu rubriku, stavljas "none" ili "nijedna" a tek, ako negdje drugo te pita pa sta je "tvoje ubjedjenje", trebas reci ateist! "Scientology" je moderna religija - ateizm nije religija uopste!!
Govorim o religijskoj strukturi države. U nešto se moraju ubojat i oni koji su ateisti, ne mogu biti izostavljeni iz popisa zbog toga. :-)
Pa, u klero-faschistickim tvorevinama, tako se i broje!! U demokratskim se uglavnom broje prvo kao "gradjani" a onda nakon toga "muski" "zenski", "crni" "bijeli" "krsteni" "nekrsteni" , itd!! :-)
xxxVedoxxx

Post by xxxVedoxxx »

Umjetnik a wrote:
xxxVedoxxx wrote:Kako se ja znam ovoj historiji nasmijati..

Srbi i Hrvati nikako ne mogu da se odluce ko smo mi - Bosnjaci..em smo Srbi em Hrvati..a j*bem mu patka..a najvise smo poturice..hahah

Bosanskih plemena nije bilo?? pa naravno da nije bila su to Bosnjacka plemena.. 8)
Najvaznije je da je bilo Srpskih..a odakle Srbi?? bili su tu SERVI sto znaci SLUGA..a nikakvi Srbi..daleko ce dogurati sa time..

A povelja Kulina Bana sve pobija..yep..ta povelja(ukradena) jos postoji tamo u Rusiji..najstarija na Balkanu..iako ukradena ipak je najstarija..a gdje su njihove povelje,zapisti??? danas ih prave..

Gdje da stavimo onaj nas Bosanski rijecnik koji je nastao 197 godina prije Srpskog?? Ima i njega sacuvanog,opet ukradenog u Svedskoj..

Je*o majku pa dokle ce stranci i dusmani da pisu o NASOJ historiji..sta oni hoce?? do polovine 19 vijeka nije bilo srba i hrvata u BIH a gledaj koliko ih je sada...
Ma muka mi vise pisati..samo jedno znam a vi ne znate :D ..sveta zemlja nije na bliskom istoku..sveta zemlja je na Balkanu na prostoru hr i sr...kakav bliski istok..to je bila svjetska zavjera protiv onih sto postadose i prije Boga na ovom planetu..od majmuna valjda.. :D
šta ba ti reče

ako ćeš odgovarati
bolje na pp

HVALA
A sto ba?? da niko ne zna ili je nesto drugo u pitanju..reci sta te koci i argumentuj...i sve je u redu..
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

cyprus wrote:A što mi je pun kurac historijskih teorija. :-) :roll:

- stanovnici BiH su Srbi različitih vjera
- stanovnici BiH su Bošnjaci različitih vjera
- stanovnici BiH su ili Srbi ili Hrvati različitih vjera
- stanovnici BiH su potomci nekadašnjih Ilira
- stanovnici BiH su potomci drevne civilizacije piramida

De svega vam izmislite još koju teoriju pa da možemo enciklopedije na ovu temu štampat :-) :-) .
-stanovnici BIH su domorodni Bosanci (nešto kao domorodni Amerikanci-INIJANCI).
Ugnjetava nas bjeli čovjek koji dolazi sa svih strana i koji nas je zagradijo na malen prostor tako imenovane rezervate.

evo za enciklopediju.
IZVANZEMALJAC

Post by IZVANZEMALJAC »

osa wrote:
kijameta wrote:
osa wrote: ne nego zato što ih imam i što postoji mogućnost plaćanja u kunama , šta bi trebao platiti proviziju za zamjenu nekom legalnom ili ilegalnom zelenašu.
civilizirani ljudi uglavnom plaćaju karticama, a mjenjačnica je ovo pod legalni zelenaši, a s obzirom da sam ja svoju mirovinu krvavo zaradio nemam namjeru niti jedan njen dio davati takvima. zato do uvođenja eura na ove prostore plaćam isključivo u kunama, naravno ako ih trgovac želi primiti ako ne želi, trgovina se obavlja kod onog koji nije opterećen bedastoćama.
znači ako si sirotinja onda si neciviliziran jer ne plačaš karticom.
pa ako upotrebljavaš kartice ti bankarski šupci če ti več nekako uzeti te krvavo zarađene pare.
plačaš isključivo sa ne legalnim tenderom i sa tim brineš da naša ekonomija ide u kurac (još više neg što jest). Vjerovatno i Bog koristi kune pa je zato uredu, ko jebe pravnu državu. Vjerovatno ne plačaš predplatu jer se na tv-u ne priča Hrvatski ili neplačaš bedastoće kao porez koji ide političarima u đep.
baxus

Post by baxus »

boga mi ti ga suknu za kartice i proviziju :D
placam i ja u cro sa KM-ovima i eurima uredno, i kusur obavezno trazim u istim valutama
al kakve to veze ima sa ovom temom...

uglavnom s obzirom da nam je istorija ispolitizirana, najbolje je istrziti svoje porodicno stablo
npr, skontam da su mi preci s mamine strane bili s podrucja srednje bosne, katolici, ali predjose na islam..
eh sada ti stanovnici bosne, katolici, su autohton narod, nisu dosli iz hrvatske, a primili su katolicanstvo ko zna kada, prije 800-900 godina
otkud to sada da su ti moji preci bili hrvati,
jesu li se to katolici iz srednje bosne izjasnjavali kao hrvati 1300. godine 1500. godine 1700. godine

a s oceve strane, takodjer autohtono stanovnisto bjelasnickih sela, gore blizu lokalnog visestoljetnog groblja postoji i mala nekropola stecaka...jesu li oni gore prvo primili hriscanstvo pa onda islam, ili odmah islam ne zna se.

uglavnom najbitnije je da se tvrdi da su to sve hrvati odnosno srbi..
osa

Post by osa »

IZVANZEMALJAC wrote:
osa wrote:
kijameta wrote: Civiliziran covjek mjenja pare u mjenjacnici. A stoka balkanska se bavi sitnim muljanjem.
znači ako si sirotinja onda si neciviliziran jer ne plačaš karticom.
pa ako upotrebljavaš kartice ti bankarski šupci če ti več nekako uzeti te krvavo zarađene pare.
plačaš isključivo sa ne legalnim tenderom i sa tim brineš da naša ekonomija ide u kurac (još više neg što jest). Vjerovatno i Bog koristi kune pa je zato uredu, ko jebe pravnu državu. Vjerovatno ne plačaš predplatu jer se na tv-u ne priča Hrvatski ili neplačaš bedastoće kao porez koji ide političarima u đep.
I ako si sirotinja imaš neku karticu, pa na neki račun dobijaš socijalu, ako imaš prihode izvan računa radiš na crno i time više rušiš ekonomiju nego oni koji plaćaju kunama, jer ti ipak plaćaju. pretplatu plaćam, i komunalnu i slivne vode kraće sve, e da svi plaćaju sve kao gdje bi ekonomiji bio kraj.
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

Uvod u historiju Bosne i Hercegovine
nesto slicno kao i 'uvod u historiju slovenskih narodnih junackih pjesama' :D
cyprus

Post by cyprus »

topcam wrote:Ja ne razumijem zasto si ti boldirao i komentarisao taj text gore (gdje je korijen tome)
Da li bi ti bolje odgovaralo da recenica glasi ovako:

"Po religijskoj pripadnosti stanovnici BiH su uglavnom muslimani, katolici, pravoslavci te pripadnici još nekoliko manje zastupljenih religijskih grupa ili ateisti."

A orginal je za mene obicna prosto prosirena recenica, absolutno razumljiva i treba biti bas posebno tvrdoglav pa procitati iz gore boldirane recenice da je ateizam religija.

Eto premjestio sam dvije rijeci, sto ne znaci da sam je kako je u orginalu napisana pogresno razumio "procitao", ponekad obratim paznju na tacku i zarez :D
Hvala :D .
cyprus

Post by cyprus »

seiko22 wrote:Pa, u klero-faschistickim tvorevinama, tako se i broje!! U demokratskim se uglavnom broje prvo kao "gradjani" a onda nakon toga "muski" "zenski", "crni" "bijeli" "krsteni" "nekrsteni" , itd!! :-)
U svakoj postojećoj državi svijeta postoji nešto što se zove religijska struktura stanovništva, prema tome to veze nema sa sa klero-fašizmom, nego čisto sa naukom koja se zove demografija. :-) To je komentar na tvoju prvu rečenicu, a druga nema veze sa temom ni sa mnom pa mi je bespotrebno da je komentarišem.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

cyprus wrote:
seiko22 wrote:Pa, u klero-faschistickim tvorevinama, tako se i broje!! U demokratskim se uglavnom broje prvo kao "gradjani" a onda nakon toga "muski" "zenski", "crni" "bijeli" "krsteni" "nekrsteni" , itd!! :-)
U svakoj postojećoj državi svijeta postoji nešto što se zove religijska struktura stanovništva, prema tome to veze nema sa sa klero-fašizmom, nego čisto sa naukom koja se zove demografija. :-) To je komentar na tvoju prvu rečenicu, a druga nema veze sa temom ni sa mnom pa mi je bespotrebno da je komentarišem.
Demografija (δήμος, démos - narod; γραφή, graphé - opisivati) je društvena nauka o stanovništvu. Ovaj termin je prvi upotrebio belgijski statističar Akil Giljar (Achille Guillard) 1855. godine. Demografija istražuje i proučava zakonitosti i pravilnosti u biološkom i migratornom kretanju stanovništva, promene u demografskim strukturama (biološkim, socio-ekonomskim i intelektualnim), proučava kakve su vrste te zakonitosti, njihovo kvantitativno i kvalitativno delovanje i utvrđuje međusobne odnose kretanja stanovništva sa drugim društvenim i ekonomskim pojavama.

Tomas MaltusDemografija je interdisciplinarna nauka povezana sa matematikom i statistikom, ekonomijom, sociologijom, medicinom i epidemiologijom, psihologijom, antropologijom i biologijom. Ovo nauka ima relativno kratku istoriju, koja intenzivno počinje 1798. godine, kada je izdata knjiga An Essay on the Principle of Population (Esej o principima stanovništva) Tomasa Maltusa.

Osnove nauke [uredi]
Demografija kao nauka o dinamici stanovništva obuhvata proučavanje njegove veličine, strukture i podele, kao i to kako se stanovništvo menja tokom vremena zbog rađanja, umiranja, migracija i starenja. Demografska analiza može da se odnosi na celokupno stanovništvo ili grupe definisane kriterijumima kao obrazovanje, nacionalnost, religija, ekonomska aktivnost i ostalim. Postoji mnogo podela demografije po različitim kriterijumima. Najčešće se u evropskim zemljama deli na: medicinsku, matematičku, socijalnu i ekonomsku. Grane matematičke, ekonomske i socijalne demografije su se veoma razvile poslednjih godina.
:-) :-) opet "mijesas" pojmove, i dokazujes "pogresne teze"! Da si napisao "u svakoj drzavi svijeta postoji nesto sto se zove struktura stanovnistva", pa onda "gdje spada i religijsko opredjeljenje", onda bi tvoj argument ukazivao na demografski podatak! Ovako, kada ti za drzavnu statistiku postavljas religiju kao osnovicu , nije nista drugo do uvod u klero-faschizam!! I opet da ti ponovim, ateisti "NE SPADAJU POD RELIGIJSKU PRIPADNOST!! Ako ne pripadas religiji, pises "none" ili "nijedna"!
Ateizam (grč. α - odrični prefiks, grč. Θεος - Bog; bezbožništvo u doslovnom prevodu) je stanje nemanja teističkih verovanja, ili aktivno neverovanje u postojanje božanstava. Kroz istoriju se često pojavljuje i kao odrečan stav prema zvaničnoj religiji. Najčešće se vezuje za filozofske škole materijalizma, agnosticizma, empirizma ili racionalizma, ali nije nužno pravilo.
cyprus

Post by cyprus »

seiko22 wrote: :-) :-) opet "mijesas" pojmove, i dokazujes "pogresne teze"! Da si napisao "u svakoj drzavi svijeta postoji nesto sto se zove struktura stanovnistva", pa onda "gdje spada i religijsko opredjeljenje", onda bi tvoj argument ukazivao na demografski podatak! Ovako, kada ti za drzavnu statistiku postavljas religiju kao osnovicu , nije nista drugo do uvod u klero-faschizam!! I opet da ti ponovim, ateisti "NE SPADAJU POD RELIGIJSKU PRIPADNOST!! Ako ne pripadas religiji, pises "none" ili "nijedna"!
Ti mora da imaš neki poremećaj vezan za koncetraciju :-) .

Gdje sam ja postavio religiju za osnovicu? Evo nađi to i citiraj i ispuniću ti 3 želje :D .

Gdje sam rekao da je ateizam religijiska pripadnost? Ja pričao o religijskoj strukturi, gdje se ljudi dijele na teiste i ateiste, a teisti se onda dijele na monoteiste i politeiste, a zatim dalje valjda i sam znaš kako ide dalje dijeljenje. Kada se pravi procentualni grafik (popularna pita) religijske strukture neke države, radi olakšanog čitanja i korištenja istog, ateisti se zastupljeni na tom grafiku na isti način kao i pojedine religijske grupe.
seiko22

Post by seiko22 »

joooj, eto ja imam problema sa "koncetracijom"! :-) Ateisti NE PRIPADAJU RELIGIJI!!
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

osa wrote:
mIRCerka wrote:
osa wrote:Polako doći će ovo sigurno i do politike, na drugoj stranici (ako do nje dođe) naslov se neće niti spominjati.
prije nego se usere tema, ja bih samo da kazem da autor tog teksta odlicno svira gitaru i super atmosferu pravi, a najjaci mi je sa HEJ DZO JESI SHENO izvedbom...
Dovoljan je jedan komentar tipa "bih je hrvarska ili srpska ili bošnjačka" i ova tema će sasvim sigurno završiti u politici, 100 kuna na koeficijent 1,10 da će završiti tako.
izgleda da si promašio državu
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

osa wrote:
kijameta wrote:
osa wrote: ne nego zato što ih imam i što postoji mogućnost plaćanja u kunama , šta bi trebao platiti proviziju za zamjenu nekom legalnom ili ilegalnom zelenašu.
a šta ti misliš da odeš u zagreb tamo svi prihvataju kune, a i bolje ćeš se osjećati
osa

Post by osa »

Umjetnik a wrote:
osa wrote:
kijameta wrote: Civiliziran covjek mjenja pare u mjenjacnici. A stoka balkanska se bavi sitnim muljanjem.
a šta ti misliš da odeš u zagreb tamo svi prihvataju kune, a i bolje ćeš se osjećati
kad mi se ide odem i osjećam se isto kao i bilo gdje drugdje, a u zagrebu prihvaćaju sve valute tamo ljudi nisu više opterećeni takvim bedastoćama.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

osa wrote:
Umjetnik a wrote:
osa wrote: civilizirani ljudi uglavnom plaćaju karticama, a mjenjačnica je ovo pod legalni zelenaši, a s obzirom da sam ja svoju mirovinu krvavo zaradio nemam namjeru niti jedan njen dio davati takvima. zato do uvođenja eura na ove prostore plaćam isključivo u kunama, naravno ako ih trgovac želi primiti ako ne želi, trgovina se obavlja kod onog koji nije opterećen bedastoćama.
kad mi se ide odem i osjećam se isto kao i bilo gdje drugdje, a u zagrebu prihvaćaju sve valute tamo ljudi nisu više opterećeni takvim bedastoćama.
konto sam da se preseliš
ipak hrvat u BIH (ne znam u kojem gradu živiš) pa zar nisu ugroženi
osa

Post by osa »

Umjetnik a wrote:
osa wrote:
Umjetnik a wrote: a šta ti misliš da odeš u zagreb tamo svi prihvataju kune, a i bolje ćeš se osjećati
konto sam da se preseliš
ipak hrvat u BIH (ne znam u kojem gradu živiš) pa zar nisu ugroženi
Ma u Sisku živim, kod nas nitko nije ugrožen, čak ni bošnjaci, nemreš bilivit.
cyprus

Post by cyprus »

seiko22 wrote:
joooj, eto ja imam problema sa "koncetracijom"! :-) Ateisti NE PRIPADAJU RELIGIJI!!
Oj, majko draga šta se on zakačio za ovu rečenicu. Kako bi je ti napisao svegati? Da sam izostavio ateiste bilo bi opet da sam klerofašista jer ne dozvoljavam ljudima da ne vjeruju u Boga :-) .
Pakleni

Post by Pakleni »

a da popustimo njimai kazemo, mi smo svi porijeklom pola srbi pola hrvati...a onda dodamo, i onda smo se razvili dalje...u bosance iliti bosanske "cro/srb/muslim/bosnja/" nek oni zapinju po historij ia mi odemo u buducnost?....samo predlazem.....
Post Reply