Uvod u historiju Bosne i Hercegovine

suncokret13

#1 Uvod u historiju Bosne i Hercegovine

Post by suncokret13 »

Uvod u historiju Bosne i Hercegovine
Postao/la jerlagicv dana 27 jan 2008, 19:37

Iako je prošlost BiH obrađena u znatnoj mjeri, ne može se reći da je u svim slučajevima to učinjeno na zadovoljavajući način. Bosna predstavlja školski primjer kako i u kojoj mjeri se nauka može podrediti interesima politike i nacionalizma. Mnogo toga što je napisano iz bosanske historije učinjeno je s ciljem da se potkrijepe političke i teritorijalne aspiracije susjednih zemalja na njen prostor i narod. Pri tome je proučavanje stanovništva kod zainteresiranih strana dobilo strateško značenje.

Većina pisaca koji su se bavili bosanskohercegovačkom prošlošću, a oni su skoro svi odreda bili stranci, uglavnom Srbi i Hrvati, polazila je od predubjeđenja da suvremeno bosansko stanovništvo, i to prije svega većinsko muslimansko, pripada srspkom, a po drugima hrvatskom etničkom korpusu. Srpska i hrvatska historiografija ne priznaje postojanje bosanskog naroda, a time ništa od onoga što karakterizira njegovu zemlju: historiju, povijest, kulturu, tradiciju i državnost.

Pitanje bosanskog etnosa samo po sebi ne predstavlja problem. Takvim su ga učinili oni koji su u prvi plan svojih istraživanja stavili zadatak da dokažu ono što je bilo u interesu njihovih političkih ubjeđenja. Do ovakvog zaključka dlazi se već pri površnom iščitavanju onoga kako je interpretirana bosanska povijest. Na to se veoma kompetentno osvrnula Nada Klaić, profesorica povijesti na Zagrebačkom sveučilištu, u svojoj posljednjoj studiji "Srednjovjekovna Bosna" (Zagreb 1989). Tu analitički i argumentirano osporava mnogo toga što je srpska i hrvatska historiografija do sada iznijela o političkom i kulturnom identitetu srednjovjekovne Bosne.

Kada je u pitanju proučavanje stanovništva BiH mora se konstatirati da je taj problem složen utoliko što mu se prilazilo s predubjeđenjem da se radi o pripadnicima srpskog ili hrvatskog naroda. Stručna obrada ovog pitanja se kod svih istraživača uglavnom svodi na angažiranje da se dokaže srpska, odnosno hrvatska pripadnost bosanskog stanovništva. Ta nastojanja su toliko naglašena da u nekim slučajevima pojedine studije više liče na nacionalističko-politički propagandni materijal nego na ozbiljnu znanstvenu raspravu.

Da bi se ušlo u problematiku etnogeneze bosanskohercegovačkog stanovništva, neophodno je dotični problem sagledati u daleko dubljem i širem vremenskom kontekstu nego je to većina istraživača činila. Ne može se, naime, raspravljati o porijeklu stanovništva bez sagledavanja arheološko-povijesne problematike i događaja koji su se odvijali na ovim prostorima u kontinuitetu dva posljednja milenija. U tome su događaji iz kasnoantičkog doba i seobe naroda imali poseban značaj jer su oni doveli Slavene na Balkanski poluotok.

Zbunjujuća za istraživače ovog problema je činjenica da u slavenskoj masi koja je naselila balkanske prostore nije bilo plemena boskanskog naziva, kakav je bio slučaj sa Srbima i Hrvatima. Shodno tome historiografija jednih i drugih je izvela teoriju da je slavenskom seobom bilo obuhvaćeno i područje današnje BiH, s tim da su to po jednima učinila srspka, a po drugima hrvatska plemena. Kao uporište za te teorije služi im Konstantin Porfirogenet i Pop Dukljanin, čija se djela eksploatiraju i interpretiraju na način kako kome odgovara. Ono što koristi njihovim konstrukcijama uzima se bez ikakve rezerve a ono što se ne uklapa prešućuje se ili mu se atribuira povijesna neutemeljenost. Takav selektivan pristup upotrebe historijskih izvora akcentiran je prije svega kod pisanja bosanske povijesti.

Prilikom proučavanja stanovništva BiH mora se uzeti u obzir etnička višeslojnost kojoj je osnova predslavenski (ilirsko-romanski) supstrat, nešto slično kakav je slučaj sa Albanijom i Grčkom, gdje autohtoni elementi nisu bili ugroženi slavenskim prodorom. Bosna se od tih zemalja razlikuje utoliko što se svojim geografskim položajem našla u totalnom okruženju pa je proces slavenizacije bio neminovan i maksimalan. Geografska izdvojenost Albanije i Grčke spriječila je taj proces, što je imalo za posljedicu da su sačuvale svoj etnički i kulturni identitet. Bosna je, za razliku od njih, zbog navedenih razloga bila poptuno slavenizirana već u ranom srednjem vijeku.

Studioznom analizom bosanske povijesti moguće je identificirati pojedine kulturne i etničke elemente koji nedvojbeno ukazuju na predslavenska obilježja. Antropološka obrada skeleta iskopanih ispod srednjovjekovnih stećaka kao i analiza suvremenih živućih individua, također pokazuje da se radi o pripadnicima naroda atipičnog slavenskim rasnim osobinama. To govori da se srednjovjekovni Bošnjani autohtoni narod ovog prostora ilirske etničke pripadnosti. Slavneska komponenta u njihovoj genezi svodi se samo na kulturno a nikako na etničko preslojavanje. Ta komponenta je postala dominantna u njihovom ukupnom identitetu, pa je to razlog da većina istraživača današnji bosanski narod (Bošnjake, Bosance - muslimane, katolike i pravoslavce) smatra slavenskim narodom, to jest Srbima, odnosno Hrvatima. Predstojeća istraživanja usmjerena u ovom pravcu koja će biti lišena političkih i nacionalističkih predrasuda, jamačno će baciti više svjetla na ovo pitanje. Mjerodavne znanstvene discipline, među kojima na prvom mjestu povijest, arheologija i etnologija, nude dovoljno ubjedljivih dokaza. Ovaj prilog ima cilj da naznači tek smjernice budućih takvih istraživanja.

dr Enver Imamović, Porijeklo i pripadnost stanovništva BiH, Sarajevo 1998, str. 5-7.

http://www.dnevniavaz.ba/forum/viewtopic.php?t=764

preuzeto s:
http://www.dnevniavaz.ba/forum/viewtopic.php?t=764
cyprus

Post by cyprus »

A što mi je pun kurac historijskih teorija. :-) :roll:

- stanovnici BiH su Srbi različitih vjera
- stanovnici BiH su Bošnjaci različitih vjera
- stanovnici BiH su ili Srbi ili Hrvati različitih vjera
- stanovnici BiH su potomci nekadašnjih Ilira
- stanovnici BiH su potomci drevne civilizacije piramida

De svega vam izmislite još koju teoriju pa da možemo enciklopedije na ovu temu štampat :-) :-) .
d2

Post by d2 »

ja nisam za teoriju, ja bih volio spavati, dakle nista teorija - samo praksa :lol:
monolog

#4 Re: Uvod u historiju Bosne i Hercegovine

Post by monolog »

suncokret13 wrote:
Zbunjujuća za istraživače ovog problema je činjenica da u slavenskoj masi koja je naselila balkanske prostore nije bilo plemena boskanskog naziva...
Mislim da sam negdje citao da su slavenska plemena koja su dosla i nastanila danasnje podrucje BiH, sa podrucja koje je danas Ceska. To je autor (ne znam koji je) podupro izmedju ostalog cinjenicom da se neki gradovi i rijeke u BiH zovu isto kao i neki u Ceskoj (kao sto ima York i New York). Znaci plemena nisu dosla sa istoka, mada se to ovim ne iskljucuje. Meni je licno svejedno odakle smo se "sljegli", mada bi bilo lijepo i to znati, ali kako to svako moguci politizira, nikome nije vjerovati...
osa

#5 Re: Uvod u historiju Bosne i Hercegovine

Post by osa »

monolog wrote:
suncokret13 wrote:
Zbunjujuća za istraživače ovog problema je činjenica da u slavenskoj masi koja je naselila balkanske prostore nije bilo plemena boskanskog naziva...
Mislim da sam negdje citao da su slavenska plemena koja su dosla i nastanila danasnje podrucje BiH, sa podrucja koje je danas Ceska. To je autor (ne znam koji je) podupro izmedju ostalog cinjenicom da se neki gradovi i rijeke u BiH zovu isto kao i neki u Ceskoj (kao sto ima York i New York). Znaci plemena nisu dosla sa istoka, mada se to ovim ne iskljucuje. Meni je licno svejedno odakle smo se "sljegli", mada bi bilo lijepo i to znati, ali kako to svako moguci politizira, nikome nije vjerovati...
Takvi gradovi i rijeke postoje i u ukrajini, postoji rijeka neretva i mjesto jamnica, a jezik im je njsličniji slovenskom.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

sto je ova tema na politici?
osa

Post by osa »

Polako doći će ovo sigurno i do politike, na drugoj stranici (ako do nje dođe) naslov se neće niti spominjati.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

osa wrote:Polako doći će ovo sigurno i do politike, na drugoj stranici (ako do nje dođe) naslov se neće niti spominjati.
prije nego se usere tema, ja bih samo da kazem da autor tog teksta odlicno svira gitaru i super atmosferu pravi, a najjaci mi je sa HEJ DZO JESI SHENO izvedbom...
osa

Post by osa »

mIRCerka wrote:
osa wrote:Polako doći će ovo sigurno i do politike, na drugoj stranici (ako do nje dođe) naslov se neće niti spominjati.
prije nego se usere tema, ja bih samo da kazem da autor tog teksta odlicno svira gitaru i super atmosferu pravi, a najjaci mi je sa HEJ DZO JESI SHENO izvedbom...
Dovoljan je jedan komentar tipa "bih je hrvarska ili srpska ili bošnjačka" i ova tema će sasvim sigurno završiti u politici, 100 kuna na koeficijent 1,10 da će završiti tako.
trlica

Post by trlica »

cyprus wrote:A što mi je pun kurac historijskih teorija. :-) :roll:

De svega vam izmislite još koju teoriju pa da možemo enciklopedije na ovu temu štampat :-) :-) .
pa sta su danas stanovnici Bosne i hercegovine?
Prozor

Post by Prozor »

Image
cyprus

Post by cyprus »

trlica wrote:

Po državljanstvu su svi Bosanci i Hercegovci, a neki imaju dvojna državljanstva.

Po etničkoj pripadnosti imaš tu svega: Bošnjaka, Hrvata, Srba, Roma, Crnogoraca, Albanaca, kao i ovih što se izjašnjavaju kao Bosanci, a nekad bili Jugoslaveni itd.

Po religijskoj pripadnosti stanovnici BiH su uglavnom muslimani, katolici, pravoslavci ili ateisti te pripadnici još nekoliko manje zastupljenih religijskih grupa.

U jezičkoj strukturi se izdvajaju oni koji govore Bosanskim, Hrvatskim, Srpskim te ostalim jezicima.

U polnoj strukturi stanovnici BiH se djele na muškarce i žene.

U obrazovnoj na pismene i nepismene.

Ne znam na šta misliš. :-)
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

cyprus wrote:
trlica wrote:

Po državljanstvu su svi Bosanci i Hercegovci, a neki imaju dvojna državljanstva.

Po etničkoj pripadnosti imaš tu svega: Bošnjaka, Hrvata, Srba, Roma, Crnogoraca, Albanaca, kao i ovih što se izjašnjavaju kao Bosanci, a nekad bili Jugoslaveni itd.

Po religijskoj pripadnosti stanovnici BiH su uglavnom muslimani, katolici, pravoslavci ili ateisti te pripadnici još nekoliko manje zastupljenih religijskih grupa.
U jezičkoj strukturi se izdvajaju oni koji govore Bosanskim, Hrvatskim, Srpskim te ostalim jezicima.

Ako si ti "ozbiljno" napisao ovo gore boldirano, ja bih rekao, na tvoje "na sta mislis", da " mislim da si ti nepismen"!! :-D
Ateisam, nije religija, a ako si ti u "formularu" na mjesto za religiju pisao "ateist", onda si "oprave" :-D nepismen!! U tu rubriku, stavljas "none" ili "nijedna" a tek, ako negdje drugo te pita pa sta je "tvoje ubjedjenje", trebas reci ateist! "Scientology" je moderna religija - ateizm nije religija uopste!!
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

mIRCerka wrote:sto je ova tema na politici?
zato što je sve politika
xxxVedoxxx

Post by xxxVedoxxx »

Kako se ja znam ovoj historiji nasmijati..

Srbi i Hrvati nikako ne mogu da se odluce ko smo mi - Bosnjaci..em smo Srbi em Hrvati..a j*bem mu patka..a najvise smo poturice..hahah

Bosanskih plemena nije bilo?? pa naravno da nije bila su to Bosnjacka plemena.. 8)
Najvaznije je da je bilo Srpskih..a odakle Srbi?? bili su tu SERVI sto znaci SLUGA..a nikakvi Srbi..daleko ce dogurati sa time..

A povelja Kulina Bana sve pobija..yep..ta povelja(ukradena) jos postoji tamo u Rusiji..najstarija na Balkanu..iako ukradena ipak je najstarija..a gdje su njihove povelje,zapisti??? danas ih prave..

Gdje da stavimo onaj nas Bosanski rijecnik koji je nastao 197 godina prije Srpskog?? Ima i njega sacuvanog,opet ukradenog u Svedskoj..

Je*o majku pa dokle ce stranci i dusmani da pisu o NASOJ historiji..sta oni hoce?? do polovine 19 vijeka nije bilo srba i hrvata u BIH a gledaj koliko ih je sada...

Ma muka mi vise pisati..samo jedno znam a vi ne znate :D ..sveta zemlja nije na bliskom istoku..sveta zemlja je na Balkanu na prostoru hr i sr...kakav bliski istok..to je bila svjetska zavjera protiv onih sto postadose i prije Boga na ovom planetu..od majmuna valjda.. :D
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

xxxVedoxxx wrote:Kako se ja znam ovoj historiji nasmijati..

Srbi i Hrvati nikako ne mogu da se odluce ko smo mi - Bosnjaci..em smo Srbi em Hrvati..a j*bem mu patka..a najvise smo poturice..hahah

Bosanskih plemena nije bilo?? pa naravno da nije bila su to Bosnjacka plemena.. 8)
Najvaznije je da je bilo Srpskih..a odakle Srbi?? bili su tu SERVI sto znaci SLUGA..a nikakvi Srbi..daleko ce dogurati sa time..

A povelja Kulina Bana sve pobija..yep..ta povelja(ukradena) jos postoji tamo u Rusiji..najstarija na Balkanu..iako ukradena ipak je najstarija..a gdje su njihove povelje,zapisti??? danas ih prave..

Gdje da stavimo onaj nas Bosanski rijecnik koji je nastao 197 godina prije Srpskog?? Ima i njega sacuvanog,opet ukradenog u Svedskoj..

Je*o majku pa dokle ce stranci i dusmani da pisu o NASOJ historiji..sta oni hoce?? do polovine 19 vijeka nije bilo srba i hrvata u BIH a gledaj koliko ih je sada...
Ma muka mi vise pisati..samo jedno znam a vi ne znate :D ..sveta zemlja nije na bliskom istoku..sveta zemlja je na Balkanu na prostoru hr i sr...kakav bliski istok..to je bila svjetska zavjera protiv onih sto postadose i prije Boga na ovom planetu..od majmuna valjda.. :D
šta ba ti reče

ako ćeš odgovarati
bolje na pp

HVALA
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

Umjetnik a wrote:

šta ba ti reče

ako ćeš odgovarati
bolje na pp

HVALA
:-) :-) :-) :-)
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

The Nightwatchman wrote:
Umjetnik a wrote:

šta ba ti reče

ako ćeš odgovarati
bolje na pp

HVALA
:-) :-) :-) :-)
šta je
kijameta

Post by kijameta »

osa wrote:
mIRCerka wrote:
Dovoljan je jedan komentar tipa "bih je hrvarska ili srpska ili bošnjačka" i ova tema će sasvim sigurno završiti u politici, 100 kuna na koeficijent 1,10 da će završiti tako.
Ne primamo kune,imas li maraka.
osa

Post by osa »

kijameta wrote:
osa wrote:
mIRCerka wrote: prije nego se usere tema, ja bih samo da kazem da autor tog teksta odlicno svira gitaru i super atmosferu pravi, a najjaci mi je sa HEJ DZO JESI SHENO izvedbom...
govori u svoje ime, ja komotno u bih plaćam kunama, u čemu je problem.
cyprus

Post by cyprus »

seiko22 wrote:
cyprus wrote:
trlica wrote: pa sta su danas stanovnici Bosne i hercegovine?

Ako si ti "ozbiljno" napisao ovo gore boldirano, ja bih rekao, na tvoje "na sta mislis", da " mislim da si ti nepismen"!! :-D
Ateisam, nije religija, a ako si ti u "formularu" na mjesto za religiju pisao "ateist", onda si "oprave" :-D nepismen!! U tu rubriku, stavljas "none" ili "nijedna" a tek, ako negdje drugo te pita pa sta je "tvoje ubjedjenje", trebas reci ateist! "Scientology" je moderna religija - ateizm nije religija uopste!!
Govorim o religijskoj strukturi države. U nešto se moraju ubojat i oni koji su ateisti, ne mogu biti izostavljeni iz popisa zbog toga. :-)
kijameta

Post by kijameta »

osa wrote:
kijameta wrote:
osa wrote: Dovoljan je jedan komentar tipa "bih je hrvarska ili srpska ili bošnjačka" i ova tema će sasvim sigurno završiti u politici, 100 kuna na koeficijent 1,10 da će završiti tako.
Ako u BiH placas kunama,onda si kriminalac,koristis nelegalno sredstvo placanja.Sto je krivicno djelo.Samo moras nam reci da li placas vece ili manje svote,pa da znamo jesi li sitan lopov ili 'privrednik'.
osa

Post by osa »

kijameta wrote:
osa wrote:
kijameta wrote: Ne primamo kune,imas li maraka.
Ako u BiH placas kunama,onda si kriminalac,koristis nelegalno sredstvo placanja.Sto je krivicno djelo.Samo moras nam reci da li placas vece ili manje svote,pa da znamo jesi li sitan lopov ili 'privrednik'.
plaćam i u mađarskoj i italiji, za pametne ljude je novac novac a za nacionalno opterećene ustaška valuta.
salihh

Post by salihh »

osa wrote: plaćam i u mađarskoj i italiji, za pametne ljude je novac novac a za nacionalno opterećene ustaška valuta.
za pametne ljude je bih drzava bosanaca i hercegovaca, a za nacionalno opterecene hrvatska i srpska moneta za potkusurivanje... zato ti i placas kunama...
osa

Post by osa »

salihh wrote:
osa wrote: plaćam i u mađarskoj i italiji, za pametne ljude je novac novac a za nacionalno opterećene ustaška valuta.
za pametne ljude je bih drzava bosanaca i hercegovaca, a za nacionalno opterecene hrvatska i srpska moneta za potkusurivanje... zato ti i placas kunama...
ne nego zato što ih imam i što postoji mogućnost plaćanja u kunama , šta bi trebao platiti proviziju za zamjenu nekom legalnom ili ilegalnom zelenašu.
Post Reply