Uvesti ponovo vojni rok
-
Liska
#76 Re: Uvesti ponovo vojni rok
U ovakvom stanju uvođenje obveznog vojnog roka je nemoguće. Sem ako se ne misli da roditelji preuzmu sve troškove boravka i hranjenja jer vojska za to nema ni para ni ljudi. Skupa je to igračka bila i u vrijeme SFRJ a kamoli sada. Tko hoće vojni dril neka si ga sam organizira u nekim kampovima i neka ga sam plaća.
- Drvosjeca iz Dejcica
#77 Re: Uvesti ponovo vojni rok
NE!trhulj wrote:DA!zulfikarzulfo wrote:general Sefer Halilović zagovara ponovno uvođenje vojnog roka !
https://www.youtube.com/watch?v=1AlcqMetLkk
-
neimenovan.x
#78 Re: Uvesti ponovo vojni rok
Ne fali današnjim generacijama ništa. Tvoja generacija je išla u vojsku pa vas pola visi po kladionicama i kafanama. A koliko vidim ova generacija koja nije išla masovno završava fakultete, pa poslije radi za mizerne pare po 12h.hrasno38 wrote:Uh taj lijepi vojni rok sto od maminih maza napravi normalne ljude. Ustajanje u 06.00 a lijeganje u 10.00. Nema FB-a, nema bacene gardorebe koju ce mama sloziti, nema ovo jedem a ovo ne jedem jer ako ne jedes ostanes gladan, nema pada kisa napolju a ti cekas da prestane da bi kopao rovove, jutarnja gimnastika orilo ili gorilo al u atletskim majicama uuuuuhhh kako je to ovoj generaciji potrebno...al bas ona prava vojska a ne ono da u vojnom roku cuvas bolesne i djecu po obdanistima. Red rad i disciplina je ono sto i te kako fali danasnjim generacijama.
Ko ima više discipline?
-
archi_a
#79 Re: Uvesti ponovo vojni rok
Manje je gejeva bilo prije.neimenovan.x wrote:Ne fali današnjim generacijama ništa. Tvoja generacija je išla u vojsku pa vas pola visi po kladionicama i kafanama. A koliko vidim ova generacija koja nije išla masovno završava fakultete, pa poslije radi za mizerne pare po 12h.hrasno38 wrote:Uh taj lijepi vojni rok sto od maminih maza napravi normalne ljude. Ustajanje u 06.00 a lijeganje u 10.00. Nema FB-a, nema bacene gardorebe koju ce mama sloziti, nema ovo jedem a ovo ne jedem jer ako ne jedes ostanes gladan, nema pada kisa napolju a ti cekas da prestane da bi kopao rovove, jutarnja gimnastika orilo ili gorilo al u atletskim majicama uuuuuhhh kako je to ovoj generaciji potrebno...al bas ona prava vojska a ne ono da u vojnom roku cuvas bolesne i djecu po obdanistima. Red rad i disciplina je ono sto i te kako fali danasnjim generacijama.
Ko ima više discipline?
- OldMayor
#80 Re: Uvesti ponovo vojni rok
Ja fakat cijenim Sefera i volim ga, ali on je totalno fulio svoju kampanju.
Zasniva je na totalno nerealnim stvarima.
Uvodjenje vojnog roka se ne moze urdaditi jer NEMAMO PARA ljudi dragi? Ko ce to placati? Pa pobogu na jednog zaposlenog su natakerna dva-tri penzionera?
Zaduzujemo se za biber da kupimo. Lako je rec hocemo vojni rok. Ok, ajde daj mi onda plan kako mislis to platiti.
Ako hocemo vojni rok, ne mozemo onda imati profesionalnu vojsku. A po meni je bolje imati 10-ak hiljada profesionalaca, nego hrpu ljudi koji su prosli kroz obuku, a blage veze nemaju.
Omladina se mora vaspitavati u ustanovama predvidjenim za to. To su skole. To su vrtici. To su fakulteti.
Ja razumijem i roditelje. Ja jos nemam djecu. Ali vidim svoje rodjake, ma to je haos. Toj djeci bukvalno vise ne mozes nista. Ono ima 10 godina, ali jednostavno vlada nad roditeljima. Kad ono kaze ide se kuci. Kad ono kaze da hoce ostat, ostaje se itd. Pa ja nisam star, ali ja znam da je meni moj roditelj bio zakon. I nema da ja nesta tu se kofrcim, ako je rekao da sjednem u cosak i sutim, to sam i uradio. Ovo danas ba ti ga naruzis, ono ti se smije u facu.
Jednostavno smo preblagi.
A taj krug nigdje ne staje. Roditelj pusti, ne moze kaznit. Nastavnik pusti, sta ce ne moze ni on. E onda kad taj mamlaz kasnije napravi jos vece sranje, onda ga i policija i sud puste. I sta ce drugo kontat nego da je nedodirljiv. Jer niko ga u tom lancu nije zaustavio.
Zato to treba sjeci odmah u korjenu. Tesko da vojni rok to moze popraviti.
Zasniva je na totalno nerealnim stvarima.
Uvodjenje vojnog roka se ne moze urdaditi jer NEMAMO PARA ljudi dragi? Ko ce to placati? Pa pobogu na jednog zaposlenog su natakerna dva-tri penzionera?
Zaduzujemo se za biber da kupimo. Lako je rec hocemo vojni rok. Ok, ajde daj mi onda plan kako mislis to platiti.
Ako hocemo vojni rok, ne mozemo onda imati profesionalnu vojsku. A po meni je bolje imati 10-ak hiljada profesionalaca, nego hrpu ljudi koji su prosli kroz obuku, a blage veze nemaju.
Omladina se mora vaspitavati u ustanovama predvidjenim za to. To su skole. To su vrtici. To su fakulteti.
Ja razumijem i roditelje. Ja jos nemam djecu. Ali vidim svoje rodjake, ma to je haos. Toj djeci bukvalno vise ne mozes nista. Ono ima 10 godina, ali jednostavno vlada nad roditeljima. Kad ono kaze ide se kuci. Kad ono kaze da hoce ostat, ostaje se itd. Pa ja nisam star, ali ja znam da je meni moj roditelj bio zakon. I nema da ja nesta tu se kofrcim, ako je rekao da sjednem u cosak i sutim, to sam i uradio. Ovo danas ba ti ga naruzis, ono ti se smije u facu.
Jednostavno smo preblagi.
A taj krug nigdje ne staje. Roditelj pusti, ne moze kaznit. Nastavnik pusti, sta ce ne moze ni on. E onda kad taj mamlaz kasnije napravi jos vece sranje, onda ga i policija i sud puste. I sta ce drugo kontat nego da je nedodirljiv. Jer niko ga u tom lancu nije zaustavio.
Zato to treba sjeci odmah u korjenu. Tesko da vojni rok to moze popraviti.
- strong69
#81 Re: Uvesti ponovo vojni rok
Old Mayor, u pravu si. Sefer je fakat izgubio kompas...
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
- Sarkazam
#82 Re: Uvesti ponovo vojni rok
Gospodin Halilovic je jos u 90-tim, nista cudno sto i dalje lupa nebuloze.
- Klavikula
#83 Re: Uvesti ponovo vojni rok
dijelimo misljenje oko vecine navedenog osim ovoga.OldMayor wrote: Ako hocemo vojni rok, ne mozemo onda imati profesionalnu vojsku. A po meni je bolje imati 10-ak hiljada profesionalaca, nego hrpu ljudi koji su prosli kroz obuku, a blage veze nemaju.
Sefer je upravu kad kaze da je ova vojska poprilicno skupa s obzirom na to sta daje. obuka vojnika i starjesina nije bas na visokom nivou. ne postoje neke specijalne jedinice koje bi se regrutnim sistemom tesko nadomjestile. plate pojedose veliku lovu (82% budeta). jako malo se ulaze u modernizaciju.
znam nekoliko momaka iz SPJ FUP-a i izvidjackih ceta pbr (vaze za najbolje
da se razumijemo, Sefer je mudar covjek. zna on da od ovoga nema nista, ali fina prica za pokupiti koji glas. sistem odbrambene sigurnosti je cvrsto u rukama SAD-a i nema sanse da se skrene s kursa.
____
regrutni sistem jeste skup, ali daleko od toga da je neprofitabilan.
ps. ukidanje vojske, kako par forumasa predlaze, je gluplje od uzimanja za ozbiljno Seferovih rijeci po ovom pitanju. nedavne poplave najbolji dokaz.
- homega
#84 Re: Uvesti ponovo vojni rok
OldMayor wrote:Ja fakat cijenim Sefera i volim ga, ali on je totalno fulio svoju kampanju.
Zasniva je na totalno nerealnim stvarima..
Meni Sefer Halilović djeluje kao teški bolesnik od PTSP
- IcedMFEarth
#85 Re: Uvesti ponovo vojni rok
Ma zna i on koji mu je jedini način da dobije glasove, a to je da se poziva na rat. Političar ko političar.
-
romeomoraprezivjeti
#86 Re: Uvesti ponovo vojni rok
Najvecu uslugu samom Seferu,uradili su njegovom smjenom u ratu.