Uobicajene pravopisne greske dijaspore
-
basta sljezove boje
izgleda da nisi u skoli imao ni logike ni filozofije a ni latinskogvolvoxII wrote:ja cekam prevod gsp., brze malo listaj ili ti je google zaglavio
-
walkabout
Kemica pritisko natelefon, izvam sebe:
"To so ovaj kazhe - nidze veze. Ufatijo bija njega pabimu pokazo i mehko i tvrdo c,z,dj, pa bimu rastavijo na sastavnike brez akcenta, te sta se pise velikijem asta malijem slovima. Proturijo biga kroz padeze sviju vrsta (padez ti dolazi od padnuti), tebi ga upotrijebijo kroz glagolska vremena (nemerem garantovat jel bi mogo proc kroz sadasnje), palatlizirao biga aoristom, aoj njemu kad mu pluskvamperfetakt pukne uusima - a sve ovo brez ijedne tacke, zareza il usklicnjaka.
Jati pisem kako ja mislim da govorim - itako ce da bidne iubuduce, osim ako Mensura nenaredi drukcije.
Nego Vi momak lakse sa otvaranjem postova date nebi zazumirali."
"To so ovaj kazhe - nidze veze. Ufatijo bija njega pabimu pokazo i mehko i tvrdo c,z,dj, pa bimu rastavijo na sastavnike brez akcenta, te sta se pise velikijem asta malijem slovima. Proturijo biga kroz padeze sviju vrsta (padez ti dolazi od padnuti), tebi ga upotrijebijo kroz glagolska vremena (nemerem garantovat jel bi mogo proc kroz sadasnje), palatlizirao biga aoristom, aoj njemu kad mu pluskvamperfetakt pukne uusima - a sve ovo brez ijedne tacke, zareza il usklicnjaka.
Jati pisem kako ja mislim da govorim - itako ce da bidne iubuduce, osim ako Mensura nenaredi drukcije.
Nego Vi momak lakse sa otvaranjem postova date nebi zazumirali."
-
Dajdo
Nidje veze.
Nidje veze, jer nepismenost je nazalost tako rasirena medju cijelim domacim puka, bilo domicilnim
bilo raseljenim - i to kazem pod punom odgovornoscu jer sam po diplomi jezikoslovac a po radnom mjestu neko ko svakodnevno dolazi u susret s pravopisnim i inim greskama ljudi iz svih mogucih sfera zivota, pa i onih od kojih bi se po nekoj logici ocekivalo upravo suprotno... I to ovdje, kod kuce, u BiH, dakle nema veze s dijasporom.
A sto neko rece, kad je rijec o djeci koja zive vani, cinjenica da uopste ulazu truda u to da ne zaborave jezik svojih roditelja, da se pokusavaju iole pismeno i shvatljivo izrazavat na njemu, sama po sebi je vrijedna hvale.
...osim toga, forum je sam po sebi mjesto za neformalno izrazavanje i bas ne mislim da je dobro mjerilo bilo cije nepismenosti... koja fakat vrvi na sve strane, na puno bitnijim mjestima nego sto je forum - no to nije ni cudo za zemlju u kojoj imamo cak "tri" jezika (!) a nijednog validnog pravopisa... (ako ne racunamo individualne 'podvige' kad neko sam sebi da zadatak, sjedne i napise pravopis, i sad odjednom toga kao eto svi treba da se pridrzavamo...)
..pa je malo bezveze sad nesto famoznu "dijasporu" prozivat...
(P.s. Da ne ispadne da sam il nepismena il dijasporac, 'nidje veze' napisah tako iz 'stilski' razloga... posto se na ovoj temi kace za svaku rijec.)
Nidje veze, jer nepismenost je nazalost tako rasirena medju cijelim domacim puka, bilo domicilnim
A sto neko rece, kad je rijec o djeci koja zive vani, cinjenica da uopste ulazu truda u to da ne zaborave jezik svojih roditelja, da se pokusavaju iole pismeno i shvatljivo izrazavat na njemu, sama po sebi je vrijedna hvale.
...osim toga, forum je sam po sebi mjesto za neformalno izrazavanje i bas ne mislim da je dobro mjerilo bilo cije nepismenosti... koja fakat vrvi na sve strane, na puno bitnijim mjestima nego sto je forum - no to nije ni cudo za zemlju u kojoj imamo cak "tri" jezika (!) a nijednog validnog pravopisa... (ako ne racunamo individualne 'podvige' kad neko sam sebi da zadatak, sjedne i napise pravopis, i sad odjednom toga kao eto svi treba da se pridrzavamo...)
..pa je malo bezveze sad nesto famoznu "dijasporu" prozivat...
(P.s. Da ne ispadne da sam il nepismena il dijasporac, 'nidje veze' napisah tako iz 'stilski' razloga... posto se na ovoj temi kace za svaku rijec.)
-
sulesavic
Imena?Dajdo wrote: imamo cak "tri" jezika (!) a nijednog validnog pravopisa... (ako ne racunamo individualne 'podvige' kad neko sam sebi da zadatak, sjedne i napise pravopis, i sad odjednom toga kao eto svi treba da se pridrzavamo...)
-
Dajdo
Hajd neise, ne bih zalazila u to niti vodila temu u nekom sasvim drugom pravcu... Al znamo vjerovatno oboje na kog mislim.sulesavic wrote:Imena?Dajdo wrote: imamo cak "tri" jezika (!) a nijednog validnog pravopisa... (ako ne racunamo individualne 'podvige' kad neko sam sebi da zadatak, sjedne i napise pravopis, i sad odjednom toga kao eto svi treba da se pridrzavamo...)
(Mogu i izbrisati, uostalom, ako nekom smeta; to je samo usput dodato u zagradi...)
P.s. A da promjenimo naslov teme u Bojkot na Pravopis??
(...ah da... potpuni haos kad rijec o pisanju rijeci velikim slovom je nesto sto definitivno izludjuje... cini se da je sad jedino 'pravilo': sto vise, to bolje
- buba
#33 re
Pravopis boljka danasnjice, ne bh dijaspore, nego cjelokupnog bh stanovnista, gdje god da se nalazio.
Lijeka..nema. Sem' solidnog, konciznog, razumnog ''obaveznog'' osnovnog i srednjeg obrazovanja, kojima bi trebali biti podvrgnuti svi slojevi stanovnistva.
Za ove starce nema lijeka ionako, stara konja ne meres upregnut' u plug. Govorim o mladim narastajima, gdje se ove katastrofe mogu ispravljati, ali koji ce to narastaji dozivjeti, to ostaje da se vidi, s obzirom na ovu decenijama dugu agoniju haosa u zemlji.
Ovo malo nas iole pismenih, ne smije vise ni uputiti kritiku na ovu sveopstu nepismenost, jer smo u manjini, pa jos mozemo, a i dobijamo po ''bubrezima'', sto smo 'bRezobrazni' i 'nafurani', gledamo s 'visine' i sta mi uopste 'hocemo'...
Nego..sve je ovo ljudi masaNla dobro, nastavimo mi dalje.
Licno smatram ''neopravdano'' nepoznavanje maternjeg jezika, jednom vrstom nekulture, ignorancije i apsolutnom neprosvijescenoscu o vaznosti tog aspekta zivotnog znanja. Pa ako se ko nasao ovde uvrijedjen, nek' se prihvati pravopisa (samo kojeg
)..libo' me. 
Lijeka..nema. Sem' solidnog, konciznog, razumnog ''obaveznog'' osnovnog i srednjeg obrazovanja, kojima bi trebali biti podvrgnuti svi slojevi stanovnistva.
Za ove starce nema lijeka ionako, stara konja ne meres upregnut' u plug. Govorim o mladim narastajima, gdje se ove katastrofe mogu ispravljati, ali koji ce to narastaji dozivjeti, to ostaje da se vidi, s obzirom na ovu decenijama dugu agoniju haosa u zemlji.
Ovo malo nas iole pismenih, ne smije vise ni uputiti kritiku na ovu sveopstu nepismenost, jer smo u manjini, pa jos mozemo, a i dobijamo po ''bubrezima'', sto smo 'bRezobrazni' i 'nafurani', gledamo s 'visine' i sta mi uopste 'hocemo'...
Nego..sve je ovo ljudi masaNla dobro, nastavimo mi dalje.
Licno smatram ''neopravdano'' nepoznavanje maternjeg jezika, jednom vrstom nekulture, ignorancije i apsolutnom neprosvijescenoscu o vaznosti tog aspekta zivotnog znanja. Pa ako se ko nasao ovde uvrijedjen, nek' se prihvati pravopisa (samo kojeg
-
zlajaBHF
Momak, stvarno si dosadan!volvoxII wrote:ccczlajaBHF wrote:Cinjenica je da smo kao narod nepismeni!Minnela wrote:
![]()
a u Bosni sve pismeno da pismenije bit' ne MERe
![]()
...
Omladina u dijaspori nezna nas jezik, a u BiH samo visoko skolovani znaju sastaviti 2 recenice bez problema![]()
Da nepricam o znanju stranih jezika
ovo nije zlonamjerno, naprotiv
edukacija putem interneta
jos nesto
mogu i gramaticke greske
Nisam profesor bosanskog jezika, i sigurno pravim greske kada pisem isti, ali zato pricam 4 strana jezika, kao i mnogi na zapadu, dok ti sigurno znas reci vat iz jor nejm .....i fak ju...
Kad se vec dijelimo na Srbe/Bosnjake, Bosnjake/Muslimane, Bosance/Hercegovce, zasto nebi i na dijasporce i domace
-
basta sljezove boje
ma jok. Dijelimo se na one koji znaju pisati knjizevni bosanski i na one koji to ne znajuzlajaBHF wrote: Momak, stvarno si dosadan!![]()
Nisam profesor bosanskog jezika, i sigurno pravim greske kada pisem isti, ali zato pricam 4 strana jezika, kao i mnogi na zapadu, dok ti sigurno znas reci vat iz jor nejm .....i fak ju...![]()
Kad se vec dijelimo na Srbe/Bosnjake, Bosnjake/Muslimane, Bosance/Hercegovce, zasto nebi i na dijasporce i domace
- shana_majka
Nit' znam pisati akademski , nit' pricam cetiri jezika,
ostali mi ...

kao nacin komunikacije. Tugo moja.
kao nacin komunikacije. Tugo moja.
-
volvoxII
zlajaBHF wrote:Momak, stvarno si dosadan!volvoxII wrote:ccczlajaBHF wrote: Cinjenica je da smo kao narod nepismeni!
Omladina u dijaspori nezna nas jezik, a u BiH samo visoko skolovani znaju sastaviti 2 recenice bez problema![]()
Da nepricam o znanju stranih jezika
ovo nije zlonamjerno, naprotiv
edukacija putem interneta
jos nesto
mogu i gramaticke greske![]()
Nisam profesor bosanskog jezika, i sigurno pravim greske kada pisem isti, ali zato pricam 4 strana jezika, kao i mnogi na zapadu, dok ti sigurno znas reci vat iz jor nejm .....i fak ju...![]()
Svaka cast ma jezicima. Usput koji su? A zasto se onda protivis usavrsavanju svog maternjeg jezika? I ovdje niko nikoga ne dijeli na bilo sta. Razgovaramo o elemtarnoj potrebi poznavanja pravopisa sopstvenoga jezika!
-
volvoxII
Upravo zato pitam tebe! Sta tvoji latinski nazivi znace? Molim na bosanskom jeziku.basta sljezove boje wrote:izgleda da nisi u skoli imao ni logike ni filozofije a ni latinskogvolvoxII wrote:ja cekam prevod gsp., brze malo listaj ili ti je google zaglavio
-
zlajaBHF
Kao prvo ne protivim se usavrsavanju bosanskog jezika, naprotiv, uvijek sam imao to stajaliste da roditelji u dijaspori trebaju da trose vise vremena i energije, kako bi svoju djecu naucili bosanski jezik, tako da ta djeca mogu bez problema raditi i zivjeti u svojoj domovini, ako to jednog dana zazele.volvoxII wrote:da brzo ispravim greske
Svaka cast na jezicima. Usput, koji su? A zasto se onda protivis usavrsavanju svog maternjeg jezika? I ovdje niko nikoga ne dijeli na bilo sta. Razgovaramo o elementarnoj potrebi poznavanja pravopisa sopstvenoga jezika!
To sto mi, koji smo zavrsili osnovnu skolu u dijaspori, ne pricamo ili ne pisemo bosanski kao fakultetski obrazovani u BiH nije cudno, i zato ne razumijem tvoje cudjenje ili hajmo reci upranje prsta u nas.
Kako bi izgledalo, kada bi ja otvorio temu "Ljudi u BiH nemaju za germe" i onda davao primjere.... Svi znamo da je tako i znamo i zasto je tako, i zato mislim da nema potrebe otvarati teme kao sto su ove koje sam nabrojao.
Ako te stvarno zanima koje jezike govorim, onda cu ti i reci.
Govorim danski, engleski, arapski i njemacki, necu da spominjem svedski, norveski koji su veoma slicni danskom, ili spanski koji poznajem...
- StLouis
ko o cemu vi o dijaspori
a u domovini se eto pise i cita i izgovara i razgovara po standardu
ali, zaista, ruku na srce, ove mladje generacije sve ubraznijim tempom zaboravljaju nas jezik, jer nikog nije briga sto je eto situVacija takva kakva jeste...
-
signature
dobro je ,dobro..volvo.volvoxII wrote:jebiga
odmah se nadzuuvrijedzeni
ako covjek ne zna ispravno napisati, ne znaci da ne zna i sta hoce.
maHni se,budalestine!
to su stvari za one iz obrazovanja.
tebi se ceslja i spigla a kuca haman pocela goriti.
-
basta sljezove boje
sta fali arapskom?
momak govori germanske i romanske jezike i arapski, svestrani poliglot, nema sta. Ja cijenim ljude koji su pismeni na arapskom, jer meni nikako nije isao
momak govori germanske i romanske jezike i arapski, svestrani poliglot, nema sta. Ja cijenim ljude koji su pismeni na arapskom, jer meni nikako nije isao
-
hrizantema
Jedan dijasporac pita:"Gdje ti je zarez u zadnjoj recenici?"volvoxII wrote:Vidim imas bioloski backround. Ali ostavimo patoloske gljivice po strani.
Mozel ovo:
ma ne sad neka seljacka super damna plava boja, neka ljepa plava boja koja nije tamna. A bilo bi super da se ofarba u nekoj zelenoj i silver boji. Ko one zgrade preko puta alipasina...
ili je autor pod seditivima ili je dijaspora treca mogucnost ne postoji
- lady midnight
visby wrote:Nista, samo upucuje na stil zivotabasta sljezove boje wrote:sta fali arapskom?![]()
chuj
hajde mi molim te, ako nije previshe teshko, pojasni na koji to stil zhivota upucuje poznavanje arapskog jezika.
@volvoxII
male ispravke (nemoj se naci uvrijeDZHen
ne kazhe se intelEgencija, nego intelIgencija
ne "prevesti U", nego "prevesti NA (drugi jezik)"
ne "absolutno", nego "apsolutno" (to mi je upalo u ochi na jednoj drugoj temi, ja bih rekla tipichno dijasporashka greshka
i naravno, nije "backround", nego "background", ali ni ovo nije toliko strashno, je li, pa pobogu ono "g" se i ne primijeti prilikom izgovora
Last edited by lady midnight on 05/11/2007 18:51, edited 1 time in total.
-
visby
Eto procitam da momak govori arapski, kliknem na profil i samo mi se ukazelady midnight wrote:visby wrote:Nista, samo upucuje na stil zivotabasta sljezove boje wrote:sta fali arapskom?![]()
chuj:-):-)
hajde mi molim te, ako nije previshe teshko, pojasni na koji to stil zhivota upucuje poznavanje arapskog jezika.
-
Orbini
Ako cemo govoriti o mladjima koji su skole pozavrsavali izvan Bosne, onda ima bisera, improvizacija, a i bosanskog jezika pisanog na svedski, danski, engleski,... nacin:
Napr:
Idemo do plivaćke hale. (idemo na bazen)
Druzicemo se zajedno sa soljom kafe. (uz kafu)
Daju se dzabne karte (karte su dzabe)
Volim prirodnu muziku (narodnu)
Daj mi pic vode (daj mi guc, mali gutljaj vode)
kucne zivotinje (domace zivotinje)
Napr:
Idemo do plivaćke hale. (idemo na bazen)
Druzicemo se zajedno sa soljom kafe. (uz kafu)
Daju se dzabne karte (karte su dzabe)
Volim prirodnu muziku (narodnu)
Daj mi pic vode (daj mi guc, mali gutljaj vode)
kucne zivotinje (domace zivotinje)
-
zlajaBHF
Ja bi rekao da je ovaj komentar sazreo da bude biser sedmicevisby wrote:Nista, samo upucuje na stil zivotabasta sljezove boje wrote:sta fali arapskom?![]()
-
volvoxII
hvala, sve mi je to poznatolady midnight wrote:visby wrote:Nista, samo upucuje na stil zivotabasta sljezove boje wrote:sta fali arapskom?![]()
chuj:-):-)
@volvoxII
male ispravke (nemoj se naci uvrijeDZHen):
ne kazhe se intelEgencija, nego intelIgencija
ne "prevesti U", nego "prevesti NA (drugi jezik)"
ne "absolutno", nego "apsolutno" (to mi je upalo u ochi na jednoj drugoj temi, ja bih rekla tipichno dijasporashka greshkaali nishta strashno, deshava se i najboljima
:D)
i naravno, nije "backround", nego "background", ali ni ovo nije toliko strashno, je li, pa pobogu ono "g" se i ne primijeti prilikom izgovora:-).... a i nisi dijasporac da bi ti neko spochitavao pravopisne greshke
:D:D