trigar wrote:poštovane kolege forumaši....slučajno naiđoh na ovu temu budući sam istraživao o pokojnom brigadiru Ivanu Mijačeviću, mome zapovjedniku....godine su prošle, sjećanja na njega ostaju. I na dane rata....puno lijepoga ste rekli, ali sumnjam da i možemo izraziti riječima hvalu koju zaslužuje. Djelima, ovo društvo, za koje se borio davno skrenulo na stranputicu. No, neki navodi ne stoje....HVO je pozivao gospodina MIJAČEVOĆA u svoje redove prije nego je postao zapovjednikom gradačačke obrane. Poslije nije bilo nikakvih vrbovanja. Naime, 107 HVO brigada je prva obrambena jedinica u Gradačcu, za zapovjednika je imenovan Ivan Puškarić, takođe iz Tramošnice, rodnog mjesta generala ( za mene general ) Mijačevića... Organiziranjem TO Gradačac dolazi do ujedinjenja u 107 MHVO brigadu pod, Bogu hvala, zapovjedništvo generala Mijačevića.... Navodnu nebrigu od strane HV, mora reagirati i u potpunosti ju odbaciti jer, HV u biti Gradačac naoružava pješadijskim i protuoklopnim oružjem u početku, takođe, zbog zemljopisnog položaja prva napadnuta sela su hrvatska, Hrgovi, Ledenice, Tramošnica, dalje i druga ... tako da se linija obrane rasteže na 72 km.
Padom Posavine, ne bih o razlozima jer i nije sve još jasno,
Gradačac dolazi na udar. Kako se napadi odbijaju, jedan za drugim, ljutnja i silovitost agresora je sve jača. Prelazi u frustraciju. Isto tako znam da je HV, dalekometnom artiljerijom tukla i Skugrić,četničko uporište u nekoliko navrata a iz Orašja i Županje tijekom cijeloga rata u vrijeme silovitih napada na Gradačac i slobodni dio Brčkog tukla Srpske snage po Žabaru, Obudovcu, i ostalim četničkim uporištima... Vrijeme koje je HV držao front u Posavini dalo je mogućnost orgaqniziranja obrani cijele BiH. To ne treba potcjenjivati. Isto tako razbilo je Alijinu iluziju o mirnom rješenju krize u BiH. I na kraju, nije Hrvatska kriva za rat u BiH, nego Srbija i oni koji su za HR i BiH uveli embargo na oružje...po mojoj procjeni Engleska, a i u početku Francuska. mislim da je ovdje završavao l svj. rat, gdje je i počeo...Pozdrav svim forumašima!