Umro Ivan Mijacevic prvi komandant 107. Viteske brigade

zlatan01

#1 Umro Ivan Mijacevic prvi komandant 107. Viteske brigade

Post by zlatan01 »

Nisam siguran da li je ovo pravo mjesto, ali covjek zasluzuje da se pomene...

08.09.2007.
In memoriam
Ivan Mijačević (1947—2007.)

Postoje ljudi koji u civilnom život uvode sasvim mirne i nevidljive živote daleko odjavnosti, ničim ne pokazujući kako će, kad počne deset najtežih godina s njima, postati odlučni i hrabri komandanti Armije BiH. Jedan od takvih ljudi je bioi Ivan Mijačević, brigadir Armije BiH, koji je prije četiri dana preminuo od posljedica teškog moždanog udara zbog kojeg je izgubio moć govora i ostao nepokretan.

Slučaj je htio da sam u maju mjesecu ove godine bio na jednoj književnoj manifestaciji u Gradačcu gdje su me, nakon razgovora o ratu u Gradačcu i okrugu Bihać, moji domaćini Ernes i Nerma autom prošetali po periferiji grada na kojoj su bile prve linije odbrane. Često bih imao taj veteranski refleks želju, da vidim liniju ratišta, koja se iscrtavala po krajolicima meni nepoznatog grada. Tokom vožnje Ernes mi je pričao o Ivanu Mijačeviću i teškim životnim uslovima u kojima se nalazi, zaboravljen i napušten, kako to već biva sa svim istinskim herojima u ovoj zemlji, koja se tako lako odriče onih koji su joj idealistički udarali temelje pod kišom granata i metaka.

Nakon povlačenja JNA iz Slovenije, u čijem sastavu je bio oficir, Mijačević se vraća u Gradačac i uključuje u formiranje TO gdje postaje i njen prvi komandant, a zatim i prvi komandant 107. brigade 2. korpusa(koja poslije dobija naziv viteška). Nakon komandovanja brigadom u najtežim danima i mjesecima odbrane Gradačca, Mijačević je smijenjen ukazom Predsjednika svih Bošnjaka na kugli zemaljskoj, kako je to slikovito napisao bloger zlimfur, te prije toga navodi da su ga vrbovali u HVO, ali je to Mijačević odbio rečenicom: „Ja nisam Hrvat po zanimanju, nego samo po nacionalnosti.“
Ova rečenica komotno može ići uz bok onoj legendarnoj rečenici Mate Parlova: „Ja ne mogu biti nacionalista, ja sam prvak svijeta.“

Postoje takvi ljudi, tihi i mirni, koji u momentima najvećeg magnovenja, bunila, i straha, a rat na početku tako izgleda, imaju snage i volje da predvode druge ljude u borbi za goli fizički opstanak. Kada rat završi, oni se vraćaju u sjenku iz koje su se pojavili. Pretvaraju se u puke brojeve u rubrici gdje su smješteni demobilisani borci ili ratni vojni invalidi.

I, nažalost, jedino žive u sjećanjima svoje rodbine, i ljudi koji znaju istinsku vrijednost hrabrosti i poštenja.

(Faruk Šehić - Oslobođenje)
danas

Post by danas »

neka mu je laka zemlja... :(
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ivane - neka ti je lagana Bosanska zemlja. Ti si istinski heroj, sahranise te barabe i oni koji te nisu mogli kupiti i za rever zadjenuti. Ali ako ti sta vrijedi - zna i znace prava raja ko je Mijac, i kakva ga je sudbina zadesila i vjeruj spomenucete ljudi - nadaleko i na siroko - kao covjeka koje se ime nije dalo iskaljati.

Tesko mi je bilo kad sam te gledao s Pejakovicem, tesko mi je bilo kad sam vidjeo da je doslo vrijeme da vise nista ne mozes reci, ostao si nijem na sve ono sto nam se desi, ostalo je samo da ih gledas. Mozda je i bolje zato, da si nasao svoj mir i spokoj i da patnjama dodje kraj.

Docice Nosferatu da te obidje u heroj gradu Gradaccu, za koji si poginuo a da to nismo ni znali, ni ja kao ni ti da su te zrtvovali supci. Doci ce jer tamo gdje si ti ukupan to su 2 metra najvrijednija zemlje Bosne koja postoje.
spreca

Post by spreca »

Nek su mu sirom otvorena rajska vrata.
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Uh joj.. :( ..
pitt

Post by pitt »

nek mu je vjecna slava i hvala :(
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

pitt wrote:nek mu je vjecna slava i hvala :(
in33sa

Post by in33sa »

RIP

Nego, ne razumijem ovaj dio oko vrbovanja u HVO. Dobro je poznato da je ova 107. brigada prilikom osnivanja bila dio HVO operativne grupe Bosanska Posavina (sam naziv brigade je bio na tom valu, 101. iz Broda, 103. iz Dervente, 105. iz Modrice, 107. iz Gradacca, 108. iz Brckog, ne sjecam se vise rasporeda ostalih brigada) pa je negdje u ljeto `92 107. HVO brigada u ime dodala i Muslimane, odnosno po novome zvala se 107. HMVO brigada.

Tek kasnije je brigada prikljucena Armiji BiH.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

in33sa wrote:RIP

Nego, ne razumijem ovaj dio oko vrbovanja u HVO. Dobro je poznato da je ova 107. brigada prilikom osnivanja bila dio HVO operativne grupe Bosanska Posavina (sam naziv brigade je bio na tom valu, 101. iz Broda, 103. iz Dervente, 105. iz Modrice, 107. iz Gradacca, 108. iz Brckog, ne sjecam se vise rasporeda ostalih brigada) pa je negdje u ljeto `92 107. HVO brigada u ime dodala i Muslimane, odnosno po novome zvala se 107. HMVO brigada.

Tek kasnije je brigada prikljucena Armiji BiH.
Kako ne razumijes?

Proda/preda Tudjman i Susak - Posavinu Srbima (za mir u RH u trajanju "dok se pripremimo pa vas ne nagarimo i uz put ne izginemo" te HZ HB), povuce HV, ZNG i HOS, zaplasi HVO koji nakon 15 granata kao zecevi se uhvatise pontonskih mostova preko Save, pokrene kolone izbjeglica za sobom - kao eto cetnika, pa onda zove Mijaca da im bude komandant u Hercegovini ili u RH - jerbo je - dokazao se i pokazao na ratistu koje je poznato po nazivu "groblje tenkova" da se moze u ravnici protiv tenkova ... gdje odbrani grad skoro pa ni sa cim.

U to vrijeme - odbrana Gradacca nije bila - prioritet HDZ-a, pa su zbog toga - i zvali Mijaca da ga "vode" na vise partijske zadatke, al' nakon onog krmecaka koji su obezbjedili u Posavini - covjek ih je mrsnuo, jednom za sva vrmena i sebi na taj nacin potpisao smrtnu presudu, jer nakon rata u Srednjoj Bosni - pitanje je bilo samo kad ce Mijac, biti smjenjen jer mu se "ne moze vjerovati" i kad ce zapasti u nemilost rezima. Tako je u miru docekao, kao neko ko poslje mozdanog udara, nije mogao otici u banju duze od dva dana na rehabilitaciju jer ga nije imao ko pogurati, mimo opstine Gradaccacke... a i tu aljkavo.

Nego, nemoj mi se baviti sematnikom previse, nije bitno kako se zove brigada, bitno je - kojem stabu pripada i to ne po formiranju nego onda kad je odbranila se od napada cetnika. Posto je Tudjman halilo - Posavinu cijelu - htjeo ne htjeo Mijacevic je morao biti u Armiji BiH. Jedno je vrlo ocigledno a to je da HVO Bosne i HVO Hercegovine su dvije vrlo razlicite formacije bile ako nista drugo - po viziji drzave za koju su se borili i stavu gdje su to i ko su oni sami, i koga imaju kontra sebe. Brigada u Orasju je cijeli rat nosila, pored Sahovnice, na ramenu i 6 ljiljana. I da, Orasje se je odbranilo tako - sto nisu pobjegli ko zecevi, za Hrvatskom vojskom kojoj je nadredjeno da se povuce, vec su - uzeli ljudi i odbranili svoje, kako su najbolje znali i mogli. Da nije pala Derventa, Brod i Jajice - bio bi to sasvim jedan drugi rat, u kojem bi se danas u Banjaluci vijorilo 6 ljiljana. Al' nije bilo u interesu - jerbo ono sto je ispravno je trazilo preveliku zrtvu kao i garantiralo Hrvatskoj da se njen front nece smiriti vec ce biti "carski" zbog toga - najbolje je zavaliti narod iz regije do koje ti je najmanje i stalo, pa je tako - Srbija dobila Srbe iz Hrvatske, Hrvatska Hrvate iz Posavine a Bosnjani - Srebrenicu i Istocnu Bosnu. Razlog za to je bio - vjerovatno sto su Posavljani bili komforni s idejom da su i Hrvati i Bosanci u isto vrijeme - stoga su bili kadar za kurbana, jer nije bilo pametno biti ni u kakvim alijansama ni savezima i sa kim drugim u to vrijeme. Ako nista drugo jedan gradic kao Gradaccac, je dao 2 najveca Hrvatska vojnika Armiji BiH - Stjepana Sibera i Ivana Mijacevica. Na drugu ruku - znamo kome je bilo tijesno, i kako su planirali da se rijese tjeskobe svoje a to je plan "humanog preseljenja" i na "silu ratovanja" jer si ti poklao mene u ovom mom selu, pa cu ja poklati tebe u ovom tvom selu.

U svemu ovome, mi je jako, jako zao - ljudi u Posavini, koje zavalise, i razmjenise Posavinu za Drvar, Grahovo, Kupres, Glamoc, vukojebine po Hrvatskoj u kojima i dan danas ne zivi vise od 20-30 ljudi. Na suprot toga - najjaci dio RS je upravo taj - koji im je predan u ruke, na ljeto 1992-ge godine. I iako su - zaista bili nadmocniji i jaci, nije to bila vojna pobjeda, vec politicki ustupak poslje kojeg gdje su to jos i kako Srbi usli - vojno, i uzeli - jedan grad? Srebrenicu? Cak i ta je vrlo, vrlo upitno. Dakle nisu nigdje, nikad vise. Sto me navodi - da zakljucim da je mogla i HV i HVO i ono muslimana sto je bilo - zaustaviti 30.000 seljaka - narucito jer veliki broj tih seljacina je skupljen - iz RH - i doveden u Bosnu - da probijaju koridors s Milanom Marticem - tu da su ih zaustavili - za 6 mjeseci bi Hrvatska izasla na svoje granice sa Bosnom, al' - lakse je 4 godine pricati nego 1 dan ratovati. Kao sto je i lakse bilo u BiH biti u savezu labavom sa Srbima nego s onim goljama koje uvalise iz predsjednistva u Sarajevu - goloruke i gologuze u rat, koji "nije trebao i mogao da se desi."

Zbog toga je ovo sve, jedna velika tuga i ruga.
Last edited by Nosferatu on 08/09/2007 20:29, edited 1 time in total.
in33sa

Post by in33sa »

Semantika, ovo ono, cinjenica je da je covjek bio komadant jedne HVO brigade.

O kakvom vrbovanju je, dakle, rijec.

Inace, sa mjesta komadanta je i odletio nekako s prisivanjem oznaka Armije BiH na ramena. Da nije i to po Tudjmanovoj naredbi.

Nebitno, laka mu zemlja.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

RIP
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Laka mu crna zemlja.
windas

Post by windas »

Neka vjecna slava i hvala Ivici Mijacevicu, BOSANCU
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

:( :( :( :( :( :( gledao sam onu epizodu o njemu....vjecne mu slava, heroj si nas i moj.... :(
DUREX

Post by DUREX »

Slava Ti, bosanski HEROJU!!!!
Nosferatu

Post by Nosferatu »

in33sa wrote:Semantika, ovo ono, cinjenica je da je covjek bio komadant jedne HVO brigade.

O kakvom vrbovanju je, dakle, rijec.

Inace, sa mjesta komadanta je i odletio nekako s prisivanjem oznaka Armije BiH na ramena. Da nije i to po Tudjmanovoj naredbi.

Nebitno, laka mu zemlja.
O vrbovanju iz Bosanca ili Hrvata u ustasu...

Jel ti moram - sve reci, na izust - il' ti mozes citati ista izmedju redova?

To sto je to tebi cudno, je zbog toga sto je jako bilo tesko reci - odredjenim slojevima Hrvatskog puka, koji su vladali i s djelom ove i sa cijelom onom drzavo - njet.

To sto ga je Aljo smjenio - nakon sto su pokusali da ga "vrbuju" - je meni sasvim normalno jer bilo bi nenormlano da nije, poceo bih sumnjati u Mijaca da je bilo tako. Da je bio musliman - ne bi ga smjenio, vec bi ga ubio. Jer tako smo se mi "svojih" rijesavali... Posto bi to bilo, skakljivo previse, a i posto mu je covjek odbranio, jedan od najtezih frontova, onda je imao pravo da ubiljezi mirovinu od 300 kerima i da umre neslavno ovako.

Samo nemoj misliti da je sta drukcije bilo - i sa Hrvatske strane. To znam po primjeru komandanta HVO iz Bihaca - koji danas poslje 4-5 atentata na njega, od strane Hercegovackog lobija kojem je odbio da se podredi - zivi u Belgiji. Covjek se zove Tomislav Dretar. Umjesto njega - SDA je dovela - kao komandanta general Santica, inace masinca iz Kombiteksa koji je cin generala stekao u Hercegovini - bez da je ucestovvao i u jednoj bitci, s nekim "zaslugama" osim politickih...
Fratris

Post by Fratris »

Nosferatu wrote: Samo nemoj misliti da je sta drukcije bilo - i sa Hrvatske strane. To znam po primjeru komandanta HVO iz Bihaca - koji danas poslje 4-5 atentata na njega, od strane Hercegovackog lobija kojem je odbio da se podredi - zivi u Belgiji. Covjek se zove Tomislav Dretar. Umjesto njega - SDA je dovela - kao komandanta general Santica, inace masinca iz Kombiteksa koji je cin generala stekao u Hercegovini - bez da je ucestovvao i u jednoj bitci, s nekim "zaslugama" osim politickih...
A zna se i kako je Santic zavrsio.
Prozor

Post by Prozor »

Nek´ Ti je lahka zemlja Bosanska

Image
elSaik

Post by elSaik »

R.I.P.
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

neka mu je laka zemlja... :(
i on provede par mjeseci u zatvoru u doboju ’97 koliko se sjecam, nije proslo dugo nakon sto je pusten da je i mozdani udar dobio...
blah blah

Post by blah blah »

slava mu i laka zemlja
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

slava mu, neka pociva u miru

da je gradacac pao...hmmm...svasta bi bilo... cetnici su gore izgubili cak 72 tenka u ljeto '92... pakao...
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Image

Rijeci su suvisne...

Neka mu Bog da spokoj i mir na onom svijetu jer ga je zasluzio cestitoscu, prvi medju jednakima i vodja najhrabrijih...

Neka potomka dobrih Bosnjana, pretka bogumilskih gospodara krvave neduzne bosanske zemlje, vojnika Kapetanove tvrdjave, Bog nagradi za dobra djela podari mu mjesto u raju i zlatni ljiljanov zig prema kojem cemo ga uspjeti naci medju stotinama drugih hrabrih u raju gdje je pravda i nagrada za patnju i nepravdu!

Hvala tebi i stotinama drugih kao ti sto jos uvijek postojimo, sto mozemo da se ponosimo da smo tebe i takve kao ti imali... Nikada nece/mo moci zahvaliti onoliko koliko ste ispatili da bi mogli zivjeti! Vjecna hvala i slava ti!

Lahka ti zemlja Kapetanova!

Pozdrav Domovini!!!
and

Post by and »

slava mu
trigar

#25 Re: Umro Ivan Mijacevic prvi komandant 107. Viteske brigade

Post by trigar »

poštovane kolege forumaši....slučajno naiđoh na ovu temu budući sam istraživao o pokojnom brigadiru Ivanu Mijačeviću, mome zapovjedniku....godine su prošle, sjećanja na njega ostaju. I na dane rata....puno lijepoga ste rekli, ali sumnjam da i možemo izraziti riječima hvalu koju zaslužuje. Djelima, ovo društvo, za koje se borio davno skrenulo na stranputicu. No, neki navodi ne stoje....HVO je pozivao gospodina MIJAČEVOĆA u svoje redove prije nego je postao zapovjednikom gradačačke obrane. Poslije nije bilo nikakvih vrbovanja. Naime, 107 HVO brigada je prva obrambena jedinica u Gradačcu, za zapovjednika je imenovan Ivan Puškarić, takođe iz Tramošnice, rodnog mjesta generala ( za mene general ) Mijačevića... Organiziranjem TO Gradačac dolazi do ujedinjenja u 107 MHVO brigadu pod, Bogu hvala, zapovjedništvo generala Mijačevića.... Navodnu nebrigu od strane HV, mora reagirati i u potpunosti ju odbaciti jer, HV u biti Gradačac naoružava pješadijskim i protuoklopnim oružjem u početku, takođe, zbog zemljopisnog položaja prva napadnuta sela su hrvatska, Hrgovi, Ledenice, Tramošnica, dalje i druga ... tako da se linija obrane rasteže na 72 km. Padom Posavine, ne bih o razlozima jer i nije sve još jasno, Gradačac dolazi na udar. Kako se napadi odbijaju, jedan za drugim, ljutnja i silovitost agresora je sve jača. Prelazi u frustraciju. Isto tako znam da je HV, dalekometnom artiljerijom tukla i Skugrić,četničko uporište u nekoliko navrata a iz Orašja i Županje tijekom cijeloga rata u vrijeme silovitih napada na Gradačac i slobodni dio Brčkog tukla Srpske snage po Žabaru, Obudovcu, i ostalim četničkim uporištima... Vrijeme koje je HV držao front u Posavini dalo je mogućnost orgaqniziranja obrani cijele BiH. To ne treba potcjenjivati. Isto tako razbilo je Alijinu iluziju o mirnom rješenju krize u BiH. I na kraju, nije Hrvatska kriva za rat u BiH, nego Srbija i oni koji su za HR i BiH uveli embargo na oružje...po mojoj procjeni Engleska, a i u početku Francuska. mislim da je ovdje završavao l svj. rat, gdje je i počeo...Pozdrav svim forumašima!
Post Reply