Ljudi sta da kuham?
Moderator: anex
-
mačak u čizmama
ja bih nešto za doručak, a ne znam ni ja šta 
- Salko sto je u vodu skako
pukni jajca u tavu i ugodan tek!!!mačak u čizmama wrote:ja bih nešto za doručak, a ne znam ni ja šta
naruci pizzu ako imas muda!!!Lace wrote:evo i ja kontam...sta da narucim
- Lace
narucila jednom u ovoj sedmici pa me zabolila pupa...nesto je izgleda ne podnosim viseSalko sto je u vodu skako wrote:naruci pizzu ako imas muda!!!Lace wrote:evo i ja kontam...sta da narucim
al ima raznih sendvicaaa....ili jela tipa ono meso+prilog...ili cak palacinciii...skontat cu a mozda i prosetam do restorana...evo haman je prestalo da pada
reci ti nama, ko je presto da pada??Lace wrote:narucila jednom u ovoj sedmici pa me zabolila pupa...nesto je izgleda ne podnosim viseSalko sto je u vodu skako wrote:naruci pizzu ako imas muda!!!Lace wrote:evo i ja kontam...sta da narucim![]()
al ima raznih sendvicaaa....ili jela tipa ono meso+prilog...ili cak palacinciii...skontat cu a mozda i prosetam do restorana...evo haman je prestalo da pada
kako pravis palacinke???
koliko brasna, jaja, mlijeka za 2 (prosjecne)osobe?
- Lace
kisa sa snijegom prestala da pada...hamanSalko sto je u vodu skako wrote:reci ti nama, ko je presto da pada??Lace wrote:narucila jednom u ovoj sedmici pa me zabolila pupa...nesto je izgleda ne podnosim viseSalko sto je u vodu skako wrote: naruci pizzu ako imas muda!!!![]()
kako pravis palacinke???
a palacinke...za 2-e...pa ja sam do sada pravila za 4 al eto..recimo u posudu od 1litra...stavis brasna...ofrlje...dodas 1-2 jajeta...malo soli...mlijeka i vode da bude rijetko (ako volis tanke palacinke) i ulje stavis u smjesu tako da u tavu moras staviti malo ulja samo za prvi palacinak...treba ti kutljaca da salijes smjesu u zagrijanu tavu...vjestina da okrenes palacinak (ako ga ne znas u zraku onda ti posluzi ona lopatica za tortu), malo strpljenja biti nad vrucom tavom i eto ga
- wels
Od malena slusam to famozno: Sta cu za rucak?
Pa napravite najzad taj kucni "Meny"( ZA 7,15 20 ... dana).
Normalno sastav meny-a bi bio sve ono sto vec znate kuhat ,a bio bi podlozan promjenama i dopunama,naravno kada ste za to raspolozeni.
Okacite negdje u kuhinji i zavrsen problem za sva vremena
Mozete ga nazvat "Meny - podsjetnik"
Pa napravite najzad taj kucni "Meny"( ZA 7,15 20 ... dana).
Normalno sastav meny-a bi bio sve ono sto vec znate kuhat ,a bio bi podlozan promjenama i dopunama,naravno kada ste za to raspolozeni.
Okacite negdje u kuhinji i zavrsen problem za sva vremena
Mozete ga nazvat "Meny - podsjetnik"
-
xygirl
pa to mi sad nista ne znaci u ovo tmurno jutromačak u čizmama wrote:evo ideja, nemoj tunjevinu
nego dajte nesto onako lakse... za poslije kafe a da se ne mora kuhati... radije naruciti
radicu sve kao sto stoji u receptu...kako bi bilo da dodjes probati???Lace wrote:kisa sa snijegom prestala da pada...hamanSalko sto je u vodu skako wrote:reci ti nama, ko je presto da pada??Lace wrote: narucila jednom u ovoj sedmici pa me zabolila pupa...nesto je izgleda ne podnosim vise![]()
kako pravis palacinke???
a palacinke...za 2-e...pa ja sam do sada pravila za 4 al eto..recimo u posudu od 1litra...stavis brasna...ofrlje...dodas 1-2 jajeta...malo soli...mlijeka i vode da bude rijetko (ako volis tanke palacinke) i ulje stavis u smjesu tako da u tavu moras staviti malo ulja samo za prvi palacinak...treba ti kutljaca da salijes smjesu u zagrijanu tavu...vjestina da okrenes palacinak (ako ga ne znas u zraku onda ti posluzi ona lopatica za tortu), malo strpljenja biti nad vrucom tavom i eto ga
- Lace
ne mogu...ne da mi mama da idem kod nepoznatih cikaSalko sto je u vodu skako wrote:radicu sve kao sto stoji u receptu...kako bi bilo da dodjes probati???Lace wrote:kisa sa snijegom prestala da pada...hamanSalko sto je u vodu skako wrote: reci ti nama, ko je presto da pada??
kako pravis palacinke???
draga curice, i mama je dobrodosla...povedi i mamu..napravicemo ludnicu..pravu ludnicu..palacinci ce vrstati na sve strane...Lace wrote:ne mogu...ne da mi mama da idem kod nepoznatih cikaSalko sto je u vodu skako wrote:radicu sve kao sto stoji u receptu...kako bi bilo da dodjes probati???Lace wrote: kisa sa snijegom prestala da pada...haman
a palacinke...za 2-e...pa ja sam do sada pravila za 4 al eto..recimo u posudu od 1litra...stavis brasna...ofrlje...dodas 1-2 jajeta...malo soli...mlijeka i vode da bude rijetko (ako volis tanke palacinke) i ulje stavis u smjesu tako da u tavu moras staviti malo ulja samo za prvi palacinak...treba ti kutljaca da salijes smjesu u zagrijanu tavu...vjestina da okrenes palacinak (ako ga ne znas u zraku onda ti posluzi ona lopatica za tortu), malo strpljenja biti nad vrucom tavom i eto ga![]()
- Lace
molim te ne spominji moju mamu u ovakvom kontekstuSalko sto je u vodu skako wrote:draga curice, i mama je dobrodosla...povedi i mamu..napravicemo ludnicu..pravu ludnicu..palacinci ce vrstati na sve strane...Lace wrote:ne mogu...ne da mi mama da idem kod nepoznatih cikaSalko sto je u vodu skako wrote: radicu sve kao sto stoji u receptu...kako bi bilo da dodjes probati???![]()
nisam nista lose mislio...i moja mamica ce bit prisutna..nista neobicno..nije prvi put...kada dolazis???
evo do mene jedna dobra stvar:
USTIPCI SA SIROM
Umutiti dvoje jaja, usuti 1 solju (1/4 lit.) jogurta i izmjesati (smjesu izmjesati drugarice drage). U smjesu postepeno preko sita stavitii 300 gr. brasna u kojem je predhodno promjesana jedna kesica praska za pecivo. Za vreme ubacivanja brasna, stalno mjesati da se ne naprave grudvice. U tijesto se na kraju, doda 100g izmrvljenog kravljeg ili ovcijeg sira.Ostaviti testo 1/2 sata da se odmori a odmori i TI.
Zagrijati ulje u posudi za przenje i kasikom zahvatati manje kolicine tijesta a potom ih polagati u ulje da se prze. Za svaku novi ustipak kasiku treba ovlaziti potapanjem u vodu, cime se sprecava da se tijesto zalijepi za kasiku.
Ako se prijmeti da ustipci piju suvise ulja i da su premasni, dodati u tijesto kasiku brasna. Prziti po nekoliko ustipaka jednovremeno dok prva strana ne dobije tamniju smedju boju, a potom prevrnuti viljuskom svaki od ustipaka da se isprzi i druga strana.
USTIPCI SA SIROM
Umutiti dvoje jaja, usuti 1 solju (1/4 lit.) jogurta i izmjesati (smjesu izmjesati drugarice drage). U smjesu postepeno preko sita stavitii 300 gr. brasna u kojem je predhodno promjesana jedna kesica praska za pecivo. Za vreme ubacivanja brasna, stalno mjesati da se ne naprave grudvice. U tijesto se na kraju, doda 100g izmrvljenog kravljeg ili ovcijeg sira.Ostaviti testo 1/2 sata da se odmori a odmori i TI.
Zagrijati ulje u posudi za przenje i kasikom zahvatati manje kolicine tijesta a potom ih polagati u ulje da se prze. Za svaku novi ustipak kasiku treba ovlaziti potapanjem u vodu, cime se sprecava da se tijesto zalijepi za kasiku.
Ako se prijmeti da ustipci piju suvise ulja i da su premasni, dodati u tijesto kasiku brasna. Prziti po nekoliko ustipaka jednovremeno dok prva strana ne dobije tamniju smedju boju, a potom prevrnuti viljuskom svaki od ustipaka da se isprzi i druga strana.
-
Stari
Ciao Novo
Sve to skupa zajedno sa koprivama nisam nikad uspio napraviti...ali sam jeo
...pravio je neko ko zna. Ja nesmijem ...cim me ozari kopriva...odmah dobijem koprivnjacu...I bio sam si nabavio rukavice ...one prave ginekoloske..i dzaba. Ali eto ima ih koji me jos uvjek vole pocastiti tim i takvim specijalitetima.
Sve to skupa zajedno sa koprivama nisam nikad uspio napraviti...ali sam jeo
ovo je stvarno ukusno...
talijanska salata
sastojci:
-macaroni (skuhani)
-3 paradajza
-3-4 svježe paprike
-2 kuhana jajeta
-majoneza
-pavlaka
-svježe bazilike
-so&biber
Priprema
Sve sastojke dobro pomješati... i onda jesti!!!!
talijanska salata
sastojci:
-macaroni (skuhani)
-3 paradajza
-3-4 svježe paprike
-2 kuhana jajeta
-majoneza
-pavlaka
-svježe bazilike
-so&biber
Priprema
Sve sastojke dobro pomješati... i onda jesti!!!!
-
novalic
salko, ako smijem primijetiti.. previse je paprike.. i batali majonezu, italijani to sigurno
ne bi stavili unutra.. zamijeni sa malo maslinovog i balsamico.. ili.. ova tri paradajza isjeckaj na posve sitne komadice, posoli, nasijeci bosiljak, stavi biber, maslinovo ulje, sirce.. i time zacini vec spremljenu salatu od tjestenine, paprike, jaja...