To bi sada trebalo značiti da Bush u Iraku ratuje u ime Boga (a ne dolara), da Alkaida ubija nevine po svijetu u ime Boga ("ko ubije jednog nedužnog čovjeka kao da je cijeli svijet pobio"), da se bombaši samoubice raznose explozivom u ime Boga ("niko nema pravo sebi oduzeti život").........NIN wrote:Kad bi se ukinule religije nikad vise ne bi bilo ratova! Ovo tvrdim, sto-posto! Nikada! Ipak, religija se ne moze tek tako ukinuti, isto kao sto se ne moze, recimo, kapitalizam ili demokratija ukinuti tek tako, i ako se to desi znamo sta slijedi...KRV... Kada nesto skontam sve nam se svodi na ubijanje! Nismo mi jes sisli sa drveta, ''ljudi'' moji! Ne zasluzujrmo naziv Sapiensis Sapiensis! Po meni, trebali smo zadrzati Erectus! Sami smo sebi dali prvo mjesto u prirodi, samim tim sto smo se nazvali Primati (prvi), a u isto vrijeme smo (kakav paradox) klasificirali i rodjake u red primata. Ali ''knjige'' kazu drugacije! Nisu to knjige, to je zov pateticnog covjeka koji neosporivo vidi slicnosti sa svojim rodjacima koji jos uvijek zive u divljini ali se sam sebe stidi!
Ukinuti religije
- seljak_cojek
-
slimmersex
#152 Re: Ukinuti religije
sojka wrote:Zar nam ova novonastala situacija po nebrojeni broj puta i ponavljanja kroz istoriju ne govori upravo u prilog ukidanja religija i spajanje u 1 novu: nauka koja ne iskljucuje postojanje Boga. I samim tim nema slika, ni ikona, ni Boga, ni poslanika, ni pravljenja likova bilo koje vrste.
Sloboda, pravda, Zakon savjesti su mjerilo koje se ukorijenilo u nasu kulturu. Ne treba nam religijska pripadnost, ako vjerujemo to nosimo u srcu, a ne na jeziku.
To je jedina sansa.
Tesko je ukinuti religije jer budale ce uvijek biti sljedbenici organizovanih religija a vecina covjecanstva su nazalost upravo budale.
-
slimmersex
tvoja stara je glupa.horns&drums wrote:Boze sojka, nemoj se ljutiti ali si fakat glupa. Kako bolan ukinuti religije?
Kako ces ti mojoj majci zabraniti da ne vjeruje u Boga?Da ne slavi Pesah? Kako ces milionima vjernika zabraniti nesto na cemu je, prvenstveno, cijela ljudska istorija nastala, tj. dobar njen dio?
Mislis da bi tim radikalnim potezom izgradila mir u svijetu? Jos bi ti gore bilo bolan. Znas li ti da je hiljade , evoi sarajlija, da ne idem dalje, odrzala vjera u Boga da ne polude nakon 5 godina divljanja?
fakat...
- avicena
#154 Re: Ukinuti religije
slimmersex wrote:
Tesko je ukinuti religije jer budale ce uvijek biti sljedbenici organizovanih religija a vecina covjecanstva su nazalost upravo budale.
- NIN
#155 Re: Ukinuti religije
avicena wrote:slimmersex wrote:
Kakvo ukidanje, ne znam ko postavi ovaj post. Bilo je mnogo pokusaja ukidanja religija i nijedan nije urodio plodom da ukloni ovaj socijalni fenomen sa kulturne pozornice covjecanstva. Jeidno sto je ostalo nakon ovih pokusaja su milioni i milioni mrtvih, da ne nabrajam cifre. Znaci, svaki nasilan pokusaj da se potisne ili nacne neki od fragmenata kulture covjecanstva zavrsi pogubno za sve. Pa to bi bilo isto kao kad bi sada neki sistem dosao na ideju da ukine knjizevnost, ili slikarstvo, ili recimo pozoriste. To je suludo. Religija je u nama od kako smo poceli slikati po pecinama i ona je jos uvijek uz nas. Istina je da se ljudi jos od doba prosvjetiteljstva polagano okrecu od nje ali je cinjenica da je ona jos tu medju nama. Evolucija misli (svijesti) mnogo brze napreduje (inflatornom krivuljom) od bioloske evolucije pa iz toga proizilazi da cemo mnogo brzo intelektualno evoluirati i prevazici neke kulturne zaostavstine koje su dugo vremena medju nama. Tako da je to neminovno.
Nista se na silu ne ukida, nego samo od sebe dolazi, prosto receno.
- avicena
#156 Re: Ukinuti religije
Okreni se malo oko sebe pa ćeš vidjeti kako smo uznapredovali kroz evoluciju svijesti i takvom zakoračili u 21. stoljeće, ako je napredak povećavanje stranica sa crnom hronikom, povećanom minutažom vanjske politike, a Bogami i unutrašnje.....nemoj ba..... i ono malo rejtinga sa ovakvim komentarima.....NIN wrote:
Kakvo ukidanje, ne znam ko postavi ovaj post. Bilo je mnogo pokusaja ukidanja religija i nijedan nije urodio plodom da ukloni ovaj socijalni fenomen sa kulturne pozornice covjecanstva. Jeidno sto je ostalo nakon ovih pokusaja su milioni i milioni mrtvih, da ne nabrajam cifre. Znaci, svaki nasilan pokusaj da se potisne ili nacne neki od fragmenata kulture covjecanstva zavrsi pogubno za sve. Pa to bi bilo isto kao kad bi sada neki sistem dosao na ideju da ukine knjizevnost, ili slikarstvo, ili recimo pozoriste. To je suludo. Religija je u nama od kako smo poceli slikati po pecinama i ona je jos uvijek uz nas. Istina je da se ljudi jos od doba prosvjetiteljstva polagano okrecu od nje ali je cinjenica da je ona jos tu medju nama. Evolucija misli (svijesti) mnogo brze napreduje (inflatornom krivuljom) od bioloske evolucije pa iz toga proizilazi da cemo mnogo brzo intelektualno evoluirati i prevazici neke kulturne zaostavstine koje su dugo vremena medju nama. Tako da je to neminovno.
Nista se na silu ne ukida, nego samo od sebe dolazi, prosto receno.
- danas
#157 Re: Ukinuti religije
pa zar se ovo sto navodis kod nas nije bas poklopilo sa preporodom vjere?avicena wrote: Okreni se malo oko sebe pa ćeš vidjeti kako smo uznapredovali kroz evoluciju svijesti i takvom zakoračili u 21. stoljeće, ako je napredak povećavanje stranica sa crnom hronikom, povećanom minutažom vanjske politike, a Bogami i unutrašnje.....nemoj ba..... i ono malo rejtinga sa ovakvim komentarima.....
a glede ostalog... eto, mozda zaista treba da se vratimo u doba inkvizicije, kad su zene i znanstvenici spaljivani na lomaci... kada je postojalo robovlasnistvo... kada su djeca od 5 godina radila u rudnicima... good old times, jes' vala...
- avicena
#158 Re: Ukinuti religije
I kao kruna svega u toj evoluciji svijesti u dvadesetom stoljeću imamo fašizam i komunizam koji kada bolje razmisliš nemaju baš ništa sa religijom....smiješ li se noću kretati većim gradovima najdemokratskije, najslobodnije zemlje na svijetu.....hej samo kretati , a da ti ne bude upitno da li ćeš to kretanje preživjeti......danas wrote:pa zar se ovo sto navodis kod nas nije bas poklopilo sa preporodom vjere?avicena wrote: Okreni se malo oko sebe pa ćeš vidjeti kako smo uznapredovali kroz evoluciju svijesti i takvom zakoračili u 21. stoljeće, ako je napredak povećavanje stranica sa crnom hronikom, povećanom minutažom vanjske politike, a Bogami i unutrašnje.....nemoj ba..... i ono malo rejtinga sa ovakvim komentarima.....
a glede ostalog... eto, mozda zaista treba da se vratimo u doba inkvizicije, kad su zene i znanstvenici spaljivani na lomaci... kada je postojalo robovlasnistvo... kada su djeca od 5 godina radila u rudnicima... good old times, jes' vala...
- manijak1
Jebo te
ova tema me podsjeća na Crvene Kmere
.
Helem ........i komunisti nisu ukidali religiju osim ovih Kambodžanaca
već su je odvojili od .......sudske i izvršne vlasti ......a ovo ostalo ostaje valjda do kulture dijaloga i tolerancije različitosti .......sam naslov Ukinuti religije .......bespotreban
Slimmersex ........tvoja je pametna ?
Helem ........i komunisti nisu ukidali religiju osim ovih Kambodžanaca
Slimmersex ........tvoja je pametna ?
- danas
#160 Re: Ukinuti religije
avicena wrote: I kao kruna svega u toj evoluciji svijesti u dvadesetom stoljeću imamo fašizam i komunizam koji kada bolje razmisliš nemaju baš ništa sa religijom....smiješ li se noću kretati većim gradovima najdemokratskije, najslobodnije zemlje na svijetu.....hej samo kretati , a da ti ne bude upitno da li ćeš to kretanje preživjeti......
glede slobode kretanja... naravno da se mogu kretati, pa cak i usred noci... ne bas kao sto sam mogla za vrijeme mrskog nam komunizma po sarajevu, ali tako, tu je negdje...
ali zato u rijadu nisam smjela izac iz zgrade sama bez muske pratnje, a kamoli po noci...
PS takodje, katolicanstvo je iznjedrilo fasizam... italija, musolini, njemacka... sve uz papin blagoslov... i prije i poslije...
- avicena
#161 Re: Ukinuti religije
Ma ima četvrti u koje sigurno ne smiješ ni priviriti, al' hajd.......Interesantno je kako ti ilustruješ život u SA, ko nije bio pomislio bi da je to jedan veliki zatvor ili gore nego u George Orwell 1984.......spominješ komunizam, dali bi nešto od gore spomenutog moglo biti posljedica takvog sistema.....po tebi sigurno ne.....nemam namjeru braniti neke pape pa i sultane naravno one koji su bili u koliziji sa Knjigom samo za pripisivanje fašizma Vatikanu kao utemeljitelju ne bi dobila prolaznu na Historiji.......danas wrote:
glede slobode kretanja... naravno da se mogu kretati, pa cak i usred noci... ne bas kao sto sam mogla za vrijeme mrskog nam komunizma po sarajevu, ali tako, tu je negdje...![]()
ali zato u rijadu nisam smjela izac iz zgrade sama bez muske pratnje, a kamoli po noci...![]()
PS takodje, katolicanstvo je iznjedrilo fasizam... italija, musolini, njemacka... sve uz papin blagoslov... i prije i poslije...
- danas
ne znam kako ja to ilustrujem zivot u SA kojega se sjecam niti kako ti shvatas moj komentar... ja samo govorim (a to sigurno moze potvrditi mnogo forumasa starije generacije) da sam sa 16 godina mogla pjesice otici kuci u mini suknji poslije ponoci, i da se nisam previse bojala -- ni ja niti moji roditelji... nikad mi se nista nije desilo...
a danas ce te neko isprebijati usred grada i u po bijela dana da ti skine jaknu, tene, ili otme mobitel (ne pretjerujem -- poznam ljude kojima se sve navedeno desilo u zadnje 3 godine)... sta je uzrok a sta posljedica... ocigledno se tu necemo sloziti ali bih voljela da sam u krivu i da 'nolike dzamije i krizevi zaista daju neke rezultate... nego, nikad ne imasmo vise vjernika i nikad gore situacije...
a glede ocjene iz istorije... pa katolicko vjerovanje da su jevreji ubili hrista je oslonica antisemitizma u evropi, koji je u snaznoj mjeri postaojao u evropi dugo vremena i svakako ga nije hitler izmislio niodakle pocetkom 20-og vijeka ... a sto se tice tvoje pocetne tvrdnje da nismo nimalo uznapredovali vec uznazadovali kroz istoriju, te da nam je konsekventno tome bilo bolje prije 600 godina nego danas...
sjedi 5! 
a danas ce te neko isprebijati usred grada i u po bijela dana da ti skine jaknu, tene, ili otme mobitel (ne pretjerujem -- poznam ljude kojima se sve navedeno desilo u zadnje 3 godine)... sta je uzrok a sta posljedica... ocigledno se tu necemo sloziti ali bih voljela da sam u krivu i da 'nolike dzamije i krizevi zaista daju neke rezultate... nego, nikad ne imasmo vise vjernika i nikad gore situacije...
a glede ocjene iz istorije... pa katolicko vjerovanje da su jevreji ubili hrista je oslonica antisemitizma u evropi, koji je u snaznoj mjeri postaojao u evropi dugo vremena i svakako ga nije hitler izmislio niodakle pocetkom 20-og vijeka ... a sto se tice tvoje pocetne tvrdnje da nismo nimalo uznapredovali vec uznazadovali kroz istoriju, te da nam je konsekventno tome bilo bolje prije 600 godina nego danas...
- avicena
...samo jedno ....ima li šta od Ničea u fašizmu, a dobro znamo kako je Niče razmišljao..... marat' ćemo te u osnovnu....danas wrote: a glede ocjene iz istorije... pa katolicko vjerovanje da su jevreji ubili hrista je oslonica antisemitizma u evropi, koji je u snaznoj mjeri postaojao u evropi dugo vremena i svakako ga nije hitler izmislio niodakle pocetkom 20-og vijeka ... a sto se tice tvoje pocetne tvrdnje da nismo nimalo uznapredovali vec uznazadovali kroz istoriju, te da nam je konsekventno tome bilo bolje prije 600 godina nego danas...sjedi 5!
- danas
nice je dosao tek na kraju... a ja i ne tvrdim da je ovo ili-ili koncept, vec da je hriscanstvo uveliko dovelo do rasta anti-semitizma, a kasnije i fasizma u evropi...avicena wrote:...samo jedno ....ima li šta od Ničea u fašizmu, a dobro znamo kako je Niče razmišljao..... marat' ćemo te u osnovnu....danas wrote: a glede ocjene iz istorije... pa katolicko vjerovanje da su jevreji ubili hrista je oslonica antisemitizma u evropi, koji je u snaznoj mjeri postaojao u evropi dugo vremena i svakako ga nije hitler izmislio niodakle pocetkom 20-og vijeka ... a sto se tice tvoje pocetne tvrdnje da nismo nimalo uznapredovali vec uznazadovali kroz istoriju, te da nam je konsekventno tome bilo bolje prije 600 godina nego danas...sjedi 5!
da je italija kolijevka fasizma, u tome nema nista upitno... cak je i sama rijec talijanskog porijekla...
- avicena
danas wrote:
nice je dosao tek na kraju... a ja i ne tvrdim da je ovo ili-ili koncept, vec da je hriscanstvo uveliko dovelo do rasta anti-semitizma, a kasnije i fasizma u evropi...
da je italija kolijevka fasizma, u tome nema nista upitno... cak je i sama rijec talijanskog porijekla...
.....i kakve veze ima sa religijom.....Nacizam ili nacional-socijalizam je politička ideologija nastala u njemačkoj političkoj partiji NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) i njenom partijskom programu iz 24.februara 1920. Nacizam je bio državna ideologija u Njemačkoj od dolaska NSDAP-a na vlast 1933 do vojnog poraza njemačke vojske 1945 godine, kada je zabranjen u zemlji svog nastanka.
Nacizam i fašizam, sličnosti i razlike
Nacizam je blizak fašizmu, i često se poredi sa njim zbog vojno-političke alijanse između fašističke Italije (1923-1943.) i nacističke Njemačke prije i tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, te dvije ideologije se razlikuju i trebale bi se posmatrati kao srodne, ali sa dovoljno razlika da bi bile posebni faktori. Jedna od najvećih razlika između te dvije ideologije je ta da je italijanski fašizam kao osnovu imao državu na prvom mjestu, dok je kod nacista to bio njemački narod, definisan svojom rasnom dimenzijom. Njemačka, germanska rasa je po njihovom ubjeđenju superiorna drugim rasama i kao takva bi se trebala širiti na štetu ostalih.
Lijeva ili desna ideologija?
U nacističkom (NSDAP) partijskom programu iz 1920., dvije se teme ponavljaju češće od ostalih: njemački poraz u Prvom svjetskom ratu i nacionalizam. Socijalizam, koji se nalazi u partijskom imenu, se nikad nije opširnije razmatrao osim u pojedinim ideološkim analizama. Nacistički socijalizam nije bio klasični lijevi socijalizam već ono što moderni nacionalisti nazivaju "nacionalni solidaritet", nacionalno jedinstvo u svrhi postizanja nekog višeg cilja. Hitler je opisao socijalistu kao "nekog kome je najveći cilj dobro svog naroda". Kad se tome doda nacističko ubjeđenje da su Germani superiorni drugim rasama, lahko je zaključiti da su neke socijalističke ideje o ulozi pojedinca u društu uistinu uzete, ali su korištene za ciljeve koji su sušta suprotnost klasičnom socijalizmu i solidarnosti između naroda, religija i rasa. Zbog toga se može sa sigurnošću reći da je nacizam desno orijentisana ideologija, uprkos riječi socijalizam u zvaničnom imenu partije.
Najvažnije tačke u nacističkoj politici
Neke od najvažnijih tački (od ukupno 25) iz nacističkog partijskog programa iz 1920.:
Lebensraum: Njemačka ima pravo da se teritorijalno širi na štetu drugih država.
Heim ins Reich: Njemačka ima pravo da uzme sve teritorije sa njemačkim stanovništvom u drugim državama. (Prva tačka u programu)
Pravo na njemačko državljanstvo imaju samo etnički nijemci; oduzimanje civilnog prava Jevrejima. (Tačka 4.)
Ukidanje parlamentarne demokratije i uvođenje nordijskog principa vladanja.
Zaustaviti imigraciju.
Gleichberechtigung: Poništiti odredbe Versailleskog mira koje idu na štetu Njemačke.
Main Kampf
Neprikosnoveni vođa njemačkog nacizma je bio Adolf Hitler, rođen u Austriji - njemački državljanin od 1934. U svojoj knjizi Main Kampf (1925), Hitler je predstavio svijet kao rasnu borbu za prevlast gdje je evropska arijevska rasa superiorna drugim. Knjiga je postala priručnik njemačkim nacistima, a njihovi rasni biolozi su teoriju razvili do svog vrhunca: rasnog čišćenja i sistematskog ubijanja ne-arijevaca (i drugih nepoželjnih grupa) tokom drugog svjetskog rata.
Premda je i sam Musolini bio na strani lijevih snaga socijalista i bio čak urednik socijaldemokratskog lista "Avanti", ubrzo je shvatio da ga put k vlasti vodi ako stane na drugu "stranu barikade", tj. u službu moćnika i privilegiranih slojeva kapitalista. Neposredni povod za poduzimanje represivnih mjera, Musolini je istaknuo: destruktivno i anarhistično rastakanje društva i društvenih odnosa, a naročito pravnih normi i pravne države od strane radničkih i buntovnih slojeva stanovništva. No, Musolini je istovremeno istaknuo i kako u talijanskom narodu "probuditi" njegovu posebnost i veličinu, a naročito kroz njegovu prošlost. To je Musolini vješto učinio kroz fašio i fašizam.
Već sam znak fašizma - fascio, kao snop vezanog pruća, znači četvrtinu zajedničkog djelovanja i aktivnosti. Taj se znak, kao simbol državne vlasti, nosio još i pred ondašnjim rimskim magistratima kao simbol veličine nekadašnjeg rimskog imperija, fašizam je za svoj pozdrav - saluto romano, uzeo ispruženu ruku. Također je i vojnički korak - passo romano, fašizam je uzeo kao znak čvrstine i snage rimske vojske. No, najvažnije je ipak bilo kako u talijanskom narodu probuditi njegovu veličinu i snagu, ala nekadašnjeg rimskog imerija, a isto tako i nadu i volju za njegovo ponovno stzvaranje "velikog (talijanskog) rimskog imperija". Naravno, to nije bilo moguće postići na europskom kontinentu, pa je Musolini "posegao" za Afrikom, osvojivši najprije Libiju, zatim Eritreju i Somaliju, a kasnije i Etiopiju.
Tada je talijanska politika i Mussolini doživio najveću slavu i vlast. No, njegova politiko o ponovnom uspostavljanju talijanskog imerija i njegovo širenje na druge države i kontintente, makar to bila Afrika, nije bilo protivljenja i uvođenja ekonomskih sankcija protiv Italije. Ipak, probuđena nacionalna svijest i veličina talijanskog stanvoništva, bila je najjača osnova i za širenje imperijalističke politike i fašizma. Na tim osnovama bilo je moguće angažirati i široke slojeve stanovništva i regrutirati ih u fašističke organizacije, pogotovo kada se tim ljudima (škvadrištima) dalo određene privilegije i osiguralo zaposlenje. S tim ljudima, tj. "malim fašistima i škvadrištima" bilo je lako manipulirati i u njima "probuditi" osvetničke aktivnosti protiv svih onih koji nisu bili fašisti ili su djelovali protiv fašizma i fašističke vlasti.
Last edited by avicena on 23/03/2006 21:47, edited 1 time in total.
- NIN
#169 Re: Ukinuti religije
Okreni se malo oko sebe pa ćeš vidjeti kako smo uznapredovali kroz evoluciju svijesti i takvom zakoračili u 21. stoljeće, ako je napredak povećavanje stranica sa crnom hronikom, povećanom minutažom vanjske politike, a Bogami i unutrašnje.....nemoj ba..... i ono malo rejtinga sa ovakvim komentarima.....[/quote]
Ocigledno je da nisi dovoljno shvatio sustinu bioloske, a kamo srece i evolucije ljudskog intelekta.
Kao sto sam naveo evolucija ljudskog intelekta ide daleko brzim putem. Naime, do prije deset hiljda godina zivjeli smo u pecinama a danas letimo u svemir. Usporedicu ti ovih deset h. godina intelektualnog razvoja covjeka sa njegovim bioloskim razvicem u zasebnu vrstu koja je trajala nekoliko MILIONA godina. Koji je odnos? U zadnjih deset hiljada godina nas um je munjevito evoluirao. Sada probaj uporediti pojedini period tog razvoja. Od pecine do poljoprivrede, od stocarstva do drzave, od trgovine do mjeseca! Sada mi reci kada je u ovih desetak hiljada godina bio najnapredniji intelektualni uspon covjeka? Sta mislis?
Navodis drzavne sisteme, crne hronike,... Kako ne shvatas da su i to etape u ljudkom odrastanju. Pa i sam pravis greske, a ako si pametan mogu ti postati poucne. Ne mirim se sa siromastvom ljudske percepcije. Imamo toliko dostupne literature a opet pazimo da nam macka ne prijedje put! Hahahaha!
Nista, razmisli malo bolje...
Ocigledno je da nisi dovoljno shvatio sustinu bioloske, a kamo srece i evolucije ljudskog intelekta.
Kao sto sam naveo evolucija ljudskog intelekta ide daleko brzim putem. Naime, do prije deset hiljda godina zivjeli smo u pecinama a danas letimo u svemir. Usporedicu ti ovih deset h. godina intelektualnog razvoja covjeka sa njegovim bioloskim razvicem u zasebnu vrstu koja je trajala nekoliko MILIONA godina. Koji je odnos? U zadnjih deset hiljada godina nas um je munjevito evoluirao. Sada probaj uporediti pojedini period tog razvoja. Od pecine do poljoprivrede, od stocarstva do drzave, od trgovine do mjeseca! Sada mi reci kada je u ovih desetak hiljada godina bio najnapredniji intelektualni uspon covjeka? Sta mislis?
Navodis drzavne sisteme, crne hronike,... Kako ne shvatas da su i to etape u ljudkom odrastanju. Pa i sam pravis greske, a ako si pametan mogu ti postati poucne. Ne mirim se sa siromastvom ljudske percepcije. Imamo toliko dostupne literature a opet pazimo da nam macka ne prijedje put! Hahahaha!
- avicena
#170 Re: Ukinuti religije
Ako ti izjednačavaš evoluciju svijesti sa tehnološkim napretkom.......neću poslušati tvoj savjet da malo bolje razmislim....e ti razmisli zašto.....NIN wrote: Ocigledno je da nisi dovoljno shvatio sustinu bioloske, a kamo srece i evolucije ljudskog intelekta.
- NIN
#171 Re: Ukinuti religije
Ako ti izjednačavaš evoluciju svijesti sa tehnološkim napretkom.......neću poslušati tvoj savjet da malo bolje razmislim....e ti razmisli zašto.....[/quote]
Pa zar to tebi nije ocigledno, ne razumijem te uopste. Po tvom rezonovanju zakljucujem da po tebi evolucija svijesti nema veze sa tehnoloskim napretkom covjeka, hmm... Ako nemaju medjusobne veze kako onda nismo prije 1400 godina stigli do mjeseca ili mozda prije 500 godina, ili mozda, zasto jos uvijek ne zivimo kao nomadi uzgajajuci stoku po pasnjacima, ili mozda zadrzali feudalni sistem, ili... Pojasni malo, ne razumijem sta hoces da kazes.
Pa zar to tebi nije ocigledno, ne razumijem te uopste. Po tvom rezonovanju zakljucujem da po tebi evolucija svijesti nema veze sa tehnoloskim napretkom covjeka, hmm... Ako nemaju medjusobne veze kako onda nismo prije 1400 godina stigli do mjeseca ili mozda prije 500 godina, ili mozda, zasto jos uvijek ne zivimo kao nomadi uzgajajuci stoku po pasnjacima, ili mozda zadrzali feudalni sistem, ili... Pojasni malo, ne razumijem sta hoces da kazes.
- NIN
#172 Re: Ukinuti religije
Ako ti izjednačavaš evoluciju svijesti sa tehnološkim napretkom.......neću poslušati tvoj savjet da malo bolje razmislim....e ti razmisli zašto.....[/quote]
Evo malo teksta za promjenu,
nemoj da ne procitas:
''...The process of biological evolution was very slow at first. It took two and a half billion years, to evolve from the earliest cells to multi-cell animals, and another billion years to evolve through fish and reptiles, to mammals. But then evolution seemed to have speeded up. It only took about a hundred million years, to develop from the early mammals to us. The reason is, fish contain most of the important human organs, and mammals, essentially all of them. All that was required to evolve from early mammals, like lemurs, to humans, was a bit of fine-tuning.
But with the human race, evolution reached a critical stage, comparable in importance with the development of DNA. This was the development of language, and particularly written language. It meant that information can be passed on, from generation to generation, other than genetically, through DNA. There has been no detectable change in human DNA, brought about by biological evolution, in the ten thousand years of recorded history. But the amount of knowledge handed on from generation to generation has grown enormously. The DNA in human beings contains about three billion nucleic acids. However, much of the information coded in this sequence, is redundant, or is inactive. So the total amount of useful information in our genes, is probably something like a hundred million bits. One bit of information is the answer to a yes no question. By contrast, a paper back novel might contain two million bits of information. So a human is equivalent to 50 Mills and Boon romances. A major national library can contain about five million books, or about ten trillion bits. So the amount of information handed down in books, is a hundred thousand times as much as in DNA.
Even more important, is the fact that the information in books, can be changed, and updated, much more rapidly. It has taken us several million years to evolve from the apes. During that time, the useful information in our DNA, has probably changed by only a few million bits. So the rate of biological evolution in humans, is about a bit a year. By contrast, there are about 50,000 new books published in the English language each year, containing of the order of a hundred billion bits of information. Of course, the great majority of this information is garbage, and no use to any form of life. But, even so, the rate at which useful information can be added is millions, if not billions, higher than with DNA.
This has meant that we have entered a new phase of evolution. At first, evolution proceeded by natural selection, from random mutations. This Darwinian phase, lasted about three and a half billion years, and produced us, beings who developed language, to exchange information. But in the last ten thousand years or so, we have been in what might be called, an external transmission phase. In this, the internal record of information, handed down to succeeding generations in DNA, has not changed significantly. But the external record, in books, and other long lasting forms of storage, has grown enormously. Some people would use the term, evolution, only for the internally transmitted genetic material, and would object to it being applied to information handed down externally. But I think that is too narrow a view. We are more than just our genes. We may be no stronger, or inherently more intelligent, than our cave man ancestors. But what distinguishes us from them, is the knowledge that we have accumulated over the last ten thousand years, and particularly, over the last three hundred. I think it is legitimate to take a broader view, and include externally transmitted information, as well as DNA, in the evolution of the human race.''
Stephen Hawking
Da vidimo...?
Evo malo teksta za promjenu,
nemoj da ne procitas:
''...The process of biological evolution was very slow at first. It took two and a half billion years, to evolve from the earliest cells to multi-cell animals, and another billion years to evolve through fish and reptiles, to mammals. But then evolution seemed to have speeded up. It only took about a hundred million years, to develop from the early mammals to us. The reason is, fish contain most of the important human organs, and mammals, essentially all of them. All that was required to evolve from early mammals, like lemurs, to humans, was a bit of fine-tuning.
But with the human race, evolution reached a critical stage, comparable in importance with the development of DNA. This was the development of language, and particularly written language. It meant that information can be passed on, from generation to generation, other than genetically, through DNA. There has been no detectable change in human DNA, brought about by biological evolution, in the ten thousand years of recorded history. But the amount of knowledge handed on from generation to generation has grown enormously. The DNA in human beings contains about three billion nucleic acids. However, much of the information coded in this sequence, is redundant, or is inactive. So the total amount of useful information in our genes, is probably something like a hundred million bits. One bit of information is the answer to a yes no question. By contrast, a paper back novel might contain two million bits of information. So a human is equivalent to 50 Mills and Boon romances. A major national library can contain about five million books, or about ten trillion bits. So the amount of information handed down in books, is a hundred thousand times as much as in DNA.
Even more important, is the fact that the information in books, can be changed, and updated, much more rapidly. It has taken us several million years to evolve from the apes. During that time, the useful information in our DNA, has probably changed by only a few million bits. So the rate of biological evolution in humans, is about a bit a year. By contrast, there are about 50,000 new books published in the English language each year, containing of the order of a hundred billion bits of information. Of course, the great majority of this information is garbage, and no use to any form of life. But, even so, the rate at which useful information can be added is millions, if not billions, higher than with DNA.
This has meant that we have entered a new phase of evolution. At first, evolution proceeded by natural selection, from random mutations. This Darwinian phase, lasted about three and a half billion years, and produced us, beings who developed language, to exchange information. But in the last ten thousand years or so, we have been in what might be called, an external transmission phase. In this, the internal record of information, handed down to succeeding generations in DNA, has not changed significantly. But the external record, in books, and other long lasting forms of storage, has grown enormously. Some people would use the term, evolution, only for the internally transmitted genetic material, and would object to it being applied to information handed down externally. But I think that is too narrow a view. We are more than just our genes. We may be no stronger, or inherently more intelligent, than our cave man ancestors. But what distinguishes us from them, is the knowledge that we have accumulated over the last ten thousand years, and particularly, over the last three hundred. I think it is legitimate to take a broader view, and include externally transmitted information, as well as DNA, in the evolution of the human race.''
Stephen Hawking
Da vidimo...?