Ukinuti religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sojka

#1 Ukinuti religije

Post by sojka »

Zar nam ova novonastala situacija po nebrojeni broj puta i ponavljanja kroz istoriju ne govori upravo u prilog ukidanja religija i spajanje u 1 novu: nauka koja ne iskljucuje postojanje Boga. I samim tim nema slika, ni ikona, ni Boga, ni poslanika, ni pravljenja likova bilo koje vrste.
Sloboda, pravda, Zakon savjesti su mjerilo koje se ukorijenilo u nasu kulturu. Ne treba nam religijska pripadnost, ako vjerujemo to nosimo u srcu, a ne na jeziku.

To je jedina sansa.
Last edited by sojka on 07/02/2006 20:17, edited 2 times in total.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Boze sojka, nemoj se ljutiti ali si fakat glupa. Kako bolan ukinuti religije?

Kako ces ti mojoj majci zabraniti da ne vjeruje u Boga?Da ne slavi Pesah? Kako ces milionima vjernika zabraniti nesto na cemu je, prvenstveno, cijela ljudska istorija nastala, tj. dobar njen dio?

Mislis da bi tim radikalnim potezom izgradila mir u svijetu? Jos bi ti gore bilo bolan. Znas li ti da je hiljade , evoi sarajlija, da ne idem dalje, odrzala vjera u Boga da ne polude nakon 5 godina divljanja?

fakat...
sojka

Post by sojka »

horny,
hvala na komplimentu.
Lijepo gore procitaj da se vjera ne ukida, nego institucije. Ukoliko istinski vjerujes nije ti potrebno grupisanje u copore, jer gdje god je potrebe za tolikom institualizacijom sibanom klasicnim strahom, tu je zla.

Strah treba tuci, slobodom.
St.Germain

Post by St.Germain »

ukidanje religije od danas na sutra nece ici bas bezbolno. Historija je dokazala, da se drustveni procesi moraju odvijati prirodnim putem isto kao sto je za evoluciju potrebno vrijeme.
Religija je jedno od najvecih zala sto je moglo spopasti ljudsko drustvo.

s ovim bi se moglo poceti. Da stoji u udzbenicima od prvog osnovne.
horns&drums

Post by horns&drums »

Ma nemoj mi reci? Hoces reci da moja mama ide u Sinagogu ili Dzamiju zato sto voli biti u coporu? Ili ima potrebu da se obrati Bogu u njemu zato dragom i prihvatljivom okruzenju?

Strah treba tuci znanjem, ne slobodom. Jer kad naucis, onda znas i onda te nije strah.
horns&drums

Post by horns&drums »

St.Germain wrote: Religija je jedno od najvecih zala sto je moglo spopasti ljudsko drustvo.[/b]

Ne nego bi trebalo stajati da su ljudi U IME RELIGIJE cinili zlo kroz stoljeca.

A ukinuti nesto sto propagira mir i oprost? To mi zvuci kao natzi parola, sorry
giga

Post by giga »

slazem se sa sojkom

& sve poslije vjere je religija - institucionalizirano organizovano "vjerovanje"
to treba ukinuti, ali tesko da ce se to ikada desiti

pozdrav :)
Last edited by giga on 07/02/2006 19:32, edited 1 time in total.
St.Germain

Post by St.Germain »

horns&drums wrote:
St.Germain wrote: Religija je jedno od najvecih zala sto je moglo spopasti ljudsko drustvo.[/b]

Ne nego bi trebalo stajati da su ljudi U IME RELIGIJE cinili zlo kroz stoljeca.

A ukinuti nesto sto propagira mir i oprost? To mi zvuci kao natzi parola, sorry

a to RELIGIJA mi je previse spuzvasto, sta ti SEKTASI uopste hoce? (to je ono sto se pitam kad citam religiozno ofarbane misli)
Nisam ja protiv religije nego protiv dogme
sojka

Post by sojka »

Horny sreco,
bavim se ja malo duze sa ovom temom i vise nego ti,
a uskakati tek tako i sa takvim nevaspitanim tonom iz neznanja je neukusno.
Da te tvoja majka vaspitala kako treba nikada to ne bi rekao, a jos ne znas. Nezrelost, no okaj.
Ipak hvala i blagodarim.

Germain,
pokusaj komunizma bio je drugi kolaps. Naravno da ne bi islo bezbolno.
Potreba za religijom je pojacana. To se dokazuje kroz recimo samo pojavu pape i odusevljenom doceku. Znati masi je potreban neki autoritet da bi vjerovali u dobro, da bi bili okaj i dobri, a ostatak godine nije bitan.
Religija je samo jedan od politickih istrumenata da unese privid pravde medju ljudima i smiri frontove izmedju siromasnih i bogatih.
forUMASH

Post by forUMASH »

....buducnost covjecanstva ne treba da se zasniva na ukidanju bilo kakvih sloboda i/ili izbora vec treba da se zasniva na zrelosti i prihvatanju cinjenice da uz slobodu izbora neminovno dolazi i odgovornost za nacin na koji praktikujemo nase slobode....
sojka

Post by sojka »

horns&drums wrote:
zoom66 wrote:
horns&drums, dobro ste pretpostavili ko je dezurrni no opet krivo glede brisanja. vi ste svoj osobni cenzor.
Ja sam bar svoj osobni, a jeste li vi cijenjeni zoom-e skroz svoji zadnjih vremena?

Moze li ikako bez prepucavanja? Zamolila bih da se drzimo teme koliko je moguce, a ako nije da izostavimo suvisle komentare komentara radi.
Thx.
Zox

Post by Zox »

Ma mic po mic, oko za oko, zub za zub, ja tebi ti meni, oni mogu mozemo i MI, i ispostavi se na kraju da niko medju vjernicima nije sektas jer su SVI sektasi.

Religija se prezentuje kako kad kome odgovara (u zavisnosti od jacine tvog i "protivnikovog" zaledja) . Znam to jer sam prisustvovao OGROMNOM broju tih nekakvih medjureligijskih susreta u funkciji prevodioca.)

U Bibliji i u Kuranu ima po jedna lijepa rijec za SVE prilike. Mozes dokazati SVE i suprotno od tog SVEGA. Kad ti dodju zapadni investitori okrenes jednu stranicu Kurana i procitas im, kad ti dodju braca arapi okrenes drugu stranicu.

Zato i jeste istovremeno beskorisno i opasno.
St.Germain

Post by St.Germain »

Zox wrote:Ma mic po mic, oko za oko, zub za zub, ja tebi ti meni, oni mogu mozemo i MI, i ispostavi se na kraju da niko medju vjernicima nije sektas jer su SVI sektasi.

Religija se prezentuje kako kad kome odgovara (u zavisnosti od jacine tvog i "protivnikovog" zaledja) . Znam to jer sam prisustvovao OGROMNOM broju tih nekakvih medjureligijskih susreta u funkciji prevodioca.)

U Bibliji i u Kuranu ima po jedna lijepa rijec za SVE prilike. Mozes dokazati SVE i suprotno od tog SVEGA. Kad ti dodju zapadni investitori okrenes jednu stranicu Kurana i procitas im, kad ti dodju braca arapi okrenes drugu stranicu.

Zato i jeste istovremeno beskorisno i opasno.
sredstvo za manipulaciju.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Strah treba tuci znanjem, ne slobodom. Jer kad naucis, onda znas i onda te nije strah.

Slažem se...
horns&drums

Post by horns&drums »

Mojne sojka, imam ja ko ce me zvati srecom.

Nisu najgori oni koji ne znaju, nego oni koji misle da znaju.Takvi su najgori. Imas pravo, besmisleno je komunicirati ovakvim tonom, ikakvim tonom kada je u vezi ovako paradoxalne ideje. Moja majka me jeste vaspitala kako treba, bas zato mi ne padaju na pamet ovakve nebulozne ideje i hvala joj na tome jer bih u suprotnom bio poput vas.

A sada nastavi, o nuznosti bolnog reza i svemu sto su te ekstremisti poucili.

Evo ti nesto od ovog lika za pocetak:

buducnost covjecanstva ne treba da se zasniva na ukidanju bilo kakvih sloboda i/ili izbora vec treba da se zasniva na zrelosti i prihvatanju cinjenice da uz slobodu izbora neminovno dolazi i odgovornost za nacin na koji praktikujemo nase slobode....
horns&drums

Post by horns&drums »

zoom66 wrote: samo nastavi sa vrijedjanjem. slobodno. niko ti nece nishta. obecavam.

this forum is yours.
2 greske zoom, ne vrijedjam nego konstatujem i niko mi ne moze nista (ne nece nista)
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

forUMASH wrote:....buducnost covjecanstva ne treba da se zasniva na ukidanju bilo kakvih sloboda i/ili izbora vec treba da se zasniva na zrelosti i prihvatanju cinjenice da uz slobodu izbora neminovno dolazi i odgovornost za nacin na koji praktikujemo nase slobode....
Potpisujem od rijeci do rijeci :)
Vecina ljudi uzima prava, slobode, demokratiju...kao nesto sto im je babo u amanet ostavio. Niko nece da zastane i skonta da apsolutne slobode ne postoje, jer "tvoja" sloboda da nesto kazes, uradis...uvijek moze (ali ne mora) da ugrozi "moju" slobodu da to isto tumacim, kazem, uradim...na drugi nacin.
Covjecanstvo ce biti slobodno, demokratsko i tolerantno kad se "ja" budem borila za "tvoju" slobodu da mislis, radis i cinis drugacije nego ja.
danas

Post by danas »

braniti ljudima da budu ono sto hoce da budu je sredstvo kojim se sluze osobe/rezimi koje su toliko nesigurne u svoj svjetonazor/identitet da osjecaju da isti ne bi opstao na "trzistu" osim ako alternative nisu zabranjene ili cak i fizicki unistene kao takve.

kao sto ne bih zeljela da meni neko brani da budem ono sto sam odabrala da budem (ateista), tako se grozim pomisli da bih ja nekome mogla braniti da bude sta hoce, i da vjeruje sta hoce ma koliko to vjerovanje bilo drugacije od moga (ukljucujuci i vjerovanje u svete krave, zvijezde, zeusa, ili pernate zmije :D ).

ovdje sad umetnuti forUMASH-ev post. :)
toliko od mene.
sojka

Post by sojka »

FortunaBela wrote:Strah treba tuci znanjem, ne slobodom. Jer kad naucis, onda znas i onda te nije strah.

Slažem se...
Znanje je to koje ti daje slobodu. :)
horns&drums

Post by horns&drums »

sojka wrote:
..rece Alija Izetbegovic, ulazeci u Lepoglavu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
St.Germain

Post by St.Germain »

horns&drums wrote:
sojka wrote:
..rece Alija Izetbegovic, ulazeci u Lepoglavu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fakat, neuracunljivo :roll:
sojka

Post by sojka »

dakle pojedini se bez validne argumentacije izjasnjavaju protiv ukidanja religije, vjerovanto(?) zbog radi odrzavanja tradicije cija sloboda sa ukidanjem religije ne bi bila uskracena.

Opste je poznato da sam idealista. :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Odlike jednog savršenog društva je pravo slobodnog izbora.... :)
danas

Post by danas »

sojka wrote:dakle pojedini se bez validne argumentacije izjasnjavaju protiv ukidanja religije, vjerovanto(?) zbog radi odrzavanja tradicije cija sloboda sa ukidanjem religije ne bi bila uskracena.

nije bez validne argumentacije. ko sam ja da ukinem papu, iako katolicku crkvu i papu smatram potpuno irelevantnima? ako vjernici te vjere nalaze sa shodno da se organizuju na taj nacin, ja im to ne mogu, niti hocu zabraniti.

sve dok njihova vjera i njihova vjerska organizacija ne pocne mene paliti na lomaci... :D
sojka

Post by sojka »

danas wrote:
sojka wrote:dakle pojedini se bez validne argumentacije izjasnjavaju protiv ukidanja religije, vjerovanto(?) zbog radi odrzavanja tradicije cija sloboda sa ukidanjem religije ne bi bila uskracena.

nije bez validne argumentacije. ko sam ja da ukinem papu, iako katolicku crkvu i papu smatram potpuno irelevantnima? ako vjernici te vjere nalaze sa shodno da se organizuju na taj nacin, ja im to ne mogu, niti hocu zabraniti.

sve dok njihova vjera i njihova vjerska organizacija ne pocne mene paliti na lomaci... :D
Opet nema argumenta koji govori protiv toga da mnoga zla ne proisticu upravo iz institucija. Meni nije dovoljna vasa argumentacija. I ne radi se o tom ko sam ja da ukidam, nego o mogucem prijedlogu i kritici koja stoji i iza koje stojim. Svjesna sam da je to ideologija, ali nisam tip koji guta sve bez da preispita.

O cemu mi diskutujemo?
Zamolila bih da licne konflikte iznosite na drugom mjestu.
Post Reply