Vecina nastavnika bi bila takva kada ne bi imali ovakav sistem. Ovaj brojcani sistem im omogucava ovakav dosadasnji nacin rada.old_drummer wrote:Ja za to ne bih krivila ocjene, nego nastavnike i sistem koji ih zaposljava u skoli. Postoje razliciti tipovi nastavnika, neki su vise orjentisani na svoju struku, tj. na usavrsavanje, neki su vise odgojni (takav je bio moj razrednik kroz srednju skolu i hvala mu na tome, i to uz sve ocjene), neki su kreativni itd. Ne mogu svi raditi posao nastavnika, bez obzira na njihov prosjek.Comrad wrote:Znam da nisu, ali isto tako znam da je odabran najlaksi nacin. Dodje nastavnik, odradi lekciju, da ocjene i zavrsen pos'o. Dobijes hrpu malih robota koji ti u sekundi znaju izbiflati sve njutnove zakone, ali pojma nemaju kako oni funkcionisu u praksi i sl.cyprus wrote:Ukidanje ocjenjivanja bi uvelo haos u obrazovni sistem. Nisu ni pedagozi čudotvorci da mogu izmislit tek tako način da zainteresuju učenike...
Znam da je ovo utopija, tesko da se ovakav sistem moze promjeniti, nego eto cisto me zanimalo misljenje forumasa.
Kad nam sutra djeca budu trazila tablete za smirenje u 6. osnovne, mozda se opametimo...
Kad sam vec spomenula razrednika, da i ispricam jednu anegdotu. Naime, to je bilo prije nekih 5-6 godina.
IV razred gimnazije. Djevojka ima sve petice (kasnije je bila i ucenik generacije) i apsolutni je uzor u ucenju, razumijevanju, elokvenciji itd. Na casu lektire, ovaj isti profesor prozove njeno ime i kaze:" X, jesi li ti ikad dobila jedinicu iz bosanskog?" - "Nisam, profesore.", kaze ona. I da bi joj pokazao kakav je i to osjecaj, dao joj je jedinicu taj dan. Ona se nasekirala, ali je na kraju ipak imala peticu zakljucnu i naucila je i tu lekciju. Ta djevojka je moja dobra prijateljica, i u jednom od razgovora je rekla da joj je taj dogadjaj olaksao dane na fakultetu.
I mene je isto sekirao tako ocjenama, ali se svaki put pokazalo da je to radio s nekim "visim" ciljem, da nas nauci nesto sto nema veze ni sa kakvom lektirom. Opet kazem, hvala mu na tome. Da ih je makar vise takvih.
Te lektire su meni bile totalno njesra. Ja nijednu lektiru u srednjoj nisam procitao. Nisam htio iz inata. Uvijek sam dobijao jedinicu. Uvijek, a nije da nisam volio citati, bas naprotiv. Tu nije bilo fleksibilnosti. Nije profi palo na pamet da kaze, ajd svi procitajte koju hocete knjigu i dodjite mi sa osvrtom na istu. Ne! Moras citati ep o gilgamesu ko i svi ostali i gotova prica. Tu te odmah ogranicava, ne da ti slobodu. Pa hebo te takvo skolovanje. Mislim iz lektire dati jedinicu.