Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
- Comrad
#1 Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Citam ovaj slucaj sa ovom djevojcicom sto se bacila u rijeku, jer je dobila losu zakljucnu ocjenu. Ne znam da li je istina, ali ovo sigurno nije prvi slucaj gdje se smrt djecaka i djevojcica povezuje sa losom ocjenom u skoli.
I sami znate, isli ste u skolu i uvijek je osnovno bilo dobit dobru ocjenu. Ne naucit, nego samo dobru ocjenu dobit i dovidjenja. A mislim da je iole normalnom covjeku poznato da ocjena, ne da nije realni pokazatelj, nego nije nikakav pokazatelj znanja. Mislim ono volio bih vidjeti dijete koje u osnovnoj uci eto da bi naucilo nesto. Ima mozda i takvih, ali...
Koja je uopste svrha ocjenjivanja. Zasto se djeca maltretiraju s tim brojevima. Zar nije poenta djecu nauciti necemu, a ne unistavat im psihu dok se jos nisu ni formirali kako treba. Naravno, da ne govorim o roditeljima koji nemaju razumijevanja i koji su takodjer dodatni problem, koji djecica moraju nositi na grbaci - cast izuzecima.
Npr. meni je historija bila najmrzi predmet. A zasto? Pa zato sto je profesorica bila idiot. Zato sto je maltretirala ucenike i 99% ih je mrzilo ici na casove historije. Mrzilo jer je trebalo popusit keca ako ne znas u sat tacno sta se desilo prije 200 godina. Umjesto da se uci historija, glavna stvar je bila dobit prolaznu ocjenu... Dok mi je danas npr milina procitati nesto sto se desavalo prije 50, 100 godina.
Ogroman broj informacija je takodjer dodatni problem u nasem obrazovanju. Ne znam kako je sada, ali mi smo u osnovnoj ucili koliko ovaca ima u australiji, koliko japan proizvede rize i sta ja znam. Halo ba, pa koga to zanima? To djeca zaborave cim izadje iz ucionice ili cim dobije prolaznu ocjenu. Ok, razvijanje mozdanih vijuga i sl, ali cemu ocjene?
I nemojte molim vas spominjati sad ono kako ste vi, pa neka i oni. Ako smo se mi mucili, pa ne moraju i oni. Shvatite da se vremena mijenaju, da ste i vi imali internet, fejs i mobitel u osnovnoj da bi se isto ponasali kao i danasnja djeca.
Zasto ne uvesti drugaciji sistem ocjenjivanja?
I sami znate, isli ste u skolu i uvijek je osnovno bilo dobit dobru ocjenu. Ne naucit, nego samo dobru ocjenu dobit i dovidjenja. A mislim da je iole normalnom covjeku poznato da ocjena, ne da nije realni pokazatelj, nego nije nikakav pokazatelj znanja. Mislim ono volio bih vidjeti dijete koje u osnovnoj uci eto da bi naucilo nesto. Ima mozda i takvih, ali...
Koja je uopste svrha ocjenjivanja. Zasto se djeca maltretiraju s tim brojevima. Zar nije poenta djecu nauciti necemu, a ne unistavat im psihu dok se jos nisu ni formirali kako treba. Naravno, da ne govorim o roditeljima koji nemaju razumijevanja i koji su takodjer dodatni problem, koji djecica moraju nositi na grbaci - cast izuzecima.
Npr. meni je historija bila najmrzi predmet. A zasto? Pa zato sto je profesorica bila idiot. Zato sto je maltretirala ucenike i 99% ih je mrzilo ici na casove historije. Mrzilo jer je trebalo popusit keca ako ne znas u sat tacno sta se desilo prije 200 godina. Umjesto da se uci historija, glavna stvar je bila dobit prolaznu ocjenu... Dok mi je danas npr milina procitati nesto sto se desavalo prije 50, 100 godina.
Ogroman broj informacija je takodjer dodatni problem u nasem obrazovanju. Ne znam kako je sada, ali mi smo u osnovnoj ucili koliko ovaca ima u australiji, koliko japan proizvede rize i sta ja znam. Halo ba, pa koga to zanima? To djeca zaborave cim izadje iz ucionice ili cim dobije prolaznu ocjenu. Ok, razvijanje mozdanih vijuga i sl, ali cemu ocjene?
I nemojte molim vas spominjati sad ono kako ste vi, pa neka i oni. Ako smo se mi mucili, pa ne moraju i oni. Shvatite da se vremena mijenaju, da ste i vi imali internet, fejs i mobitel u osnovnoj da bi se isto ponasali kao i danasnja djeca.
Zasto ne uvesti drugaciji sistem ocjenjivanja?
Last edited by Comrad on 05/01/2011 13:34, edited 1 time in total.
- cyprus
#2 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Pa kako zamišljaš da motiviraš učenike da uče ako ih nećeš ocjeniti? I kako razlikovat bolje učenike od lošijih?
- Comrad
#3 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Pa ukinuti barem ocjene u osnovnim skolama.
Jel se moraju odmah djeca dijeliti na dobre i losije ucenike. Pa u mom razredu je bilo lose ocjenjenih ucenika, koji su bili duplo pametniji od onih koji su bili dobro ocjenjeni.
Napraviti sistem gdje ce se djeca UCITI necemu, a ne od njih praviti ovisnike o ocjenama.
Nisam pedagog, nisam u tom fahu, ali pretpostavljam da bi se mogao naci bolji nacin da se djeca motivisu, osim ocjenjivanja. Mozda grijesim, ne znam.
Jednostavno nije normalno, nije prirodno da ti jednom dodjes nespreman i dobijes keca i zbog tog keca ti ne mozes imati zakljucnu peticu. Nebitno sta se taj dan desilo, mozda ti se jednostavno nije ucilo il sta ja znam. Isto je na faksu, pa hebote dovoljna ti je jedna greskica i padnes ispit, padnes godinu. Nije to bas mali pritisak za izdrzati...
Jel se moraju odmah djeca dijeliti na dobre i losije ucenike. Pa u mom razredu je bilo lose ocjenjenih ucenika, koji su bili duplo pametniji od onih koji su bili dobro ocjenjeni.
Napraviti sistem gdje ce se djeca UCITI necemu, a ne od njih praviti ovisnike o ocjenama.
Nisam pedagog, nisam u tom fahu, ali pretpostavljam da bi se mogao naci bolji nacin da se djeca motivisu, osim ocjenjivanja. Mozda grijesim, ne znam.
Jednostavno nije normalno, nije prirodno da ti jednom dodjes nespreman i dobijes keca i zbog tog keca ti ne mozes imati zakljucnu peticu. Nebitno sta se taj dan desilo, mozda ti se jednostavno nije ucilo il sta ja znam. Isto je na faksu, pa hebote dovoljna ti je jedna greskica i padnes ispit, padnes godinu. Nije to bas mali pritisak za izdrzati...
- hopi
#4 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
rekao si par dobrih stvari i argumenata ali mislim da je trenutni sistem previše ukorijenjen da bi se moglo nešta mjenjati. Razumno mi zvuči ukinuti ocjene do 5. razreda osnovne škole, ali ponovo treba se dati neki sud, zaključak o stečenom znanju učenika.
- cyprus
#5 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Ukidanje ocjenjivanja bi uvelo haos u obrazovni sistem. Nisu ni pedagozi čudotvorci da mogu izmislit tek tako način da zainteresuju učenike...
-
GOLFER
#6 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Mislim da su ocjene nesto sto uzimamo kao nesto neupitno, ali zaista ova prica ima velikog smisla, svi smo mi dozivjeli i prozivjeli.
U toku skolovanja (posebno srednjoskolskog) 1000 puta se pokazalo da ocjena nije nikakav pokazatelj znanja. A ono sto je jos gore od svega je to sto neki ucenik koji npr dobije 3 nekom prilikom, bez obzira koliko on znao taj predmet jednostavno ne moze imati zakljucenu ocjenu 5! Ovo se desavalo kod vecine nastavnika, naravno bilo je pojedinaca koji su ucenicima zakljucivali ocjene po znanju a ne po ocjenama pa je tako neko i sa 1 mogao da ima zakljuceno 5...
Definitivno djeca se uce da ganjaju ocjene a ne da nauce ono sto se od njih trazi, a onaj ko razumije dobro zna da postoji velika razlika izmedju nauciti i razumjeti nesto, od nauciti za OCJENU, veliku krivicu u ovome ide NASTAVNICIMA koji forsiraju takv praksu ( vecini slucajeva)...
Na kraju iz mog obrazovnog iskustva, zanemarivsi genijalce i propalice, ocjene se nisu pokazale kao toliko i bitne, posebno u srednjoj skoli, vidio sam mnogo ucenika kasnije studenata, sa losijim ocjenama, a puno uspjesnijih na faxu od onih sa dobrim ocjenama iz srednje (naravno ovo nije pravilo) ali ono sto je definitivno pravilo je da su djeca iz ''tezih'' srednjih skola, generalno puno pripremljenija i pucenija u mnoge stvari od ostalih. Ovo nije prica protiv nikoga, nego samo smjernica da drgaciji nastavni procesi, i veca kontrola (koja u nekim skolama postoji) daju bolje rezultate...
U toku skolovanja (posebno srednjoskolskog) 1000 puta se pokazalo da ocjena nije nikakav pokazatelj znanja. A ono sto je jos gore od svega je to sto neki ucenik koji npr dobije 3 nekom prilikom, bez obzira koliko on znao taj predmet jednostavno ne moze imati zakljucenu ocjenu 5! Ovo se desavalo kod vecine nastavnika, naravno bilo je pojedinaca koji su ucenicima zakljucivali ocjene po znanju a ne po ocjenama pa je tako neko i sa 1 mogao da ima zakljuceno 5...
Definitivno djeca se uce da ganjaju ocjene a ne da nauce ono sto se od njih trazi, a onaj ko razumije dobro zna da postoji velika razlika izmedju nauciti i razumjeti nesto, od nauciti za OCJENU, veliku krivicu u ovome ide NASTAVNICIMA koji forsiraju takv praksu ( vecini slucajeva)...
Na kraju iz mog obrazovnog iskustva, zanemarivsi genijalce i propalice, ocjene se nisu pokazale kao toliko i bitne, posebno u srednjoj skoli, vidio sam mnogo ucenika kasnije studenata, sa losijim ocjenama, a puno uspjesnijih na faxu od onih sa dobrim ocjenama iz srednje (naravno ovo nije pravilo) ali ono sto je definitivno pravilo je da su djeca iz ''tezih'' srednjih skola, generalno puno pripremljenija i pucenija u mnoge stvari od ostalih. Ovo nije prica protiv nikoga, nego samo smjernica da drgaciji nastavni procesi, i veca kontrola (koja u nekim skolama postoji) daju bolje rezultate...
- NightSkyWalker
#7 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Americka djeca nemaju pojma niocemu jer im obrazovni sistem nije takmicarski i uciteljica se ne smije namrgoditi na dijete. Sta god da dijete dobije u redu je itd... zato vecina djece uopste ne uzima skolu kao nesto ozbiljno i vecina iz osmih razreda namaju pojma da je Njemacka u Europi.
Ako hocemo da i nasa djeca budu takva, onda ukinimo ocjene i od skole napravimo obdaniste!
P.S. Nema znanja bez ponekad dobivene jedinice i straha od batina!
Ako hocemo da i nasa djeca budu takva, onda ukinimo ocjene i od skole napravimo obdaniste!
- Komrad
#8 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
pa hajde onda da ukinemo ocjene mozda i mi postanemo AmerikaNightSkyWalker wrote:Americka djeca nemaju pojma niocemu jer im obrazovni sistem nije takmicarski i uciteljica se ne smije namrgoditi na dijete. Sta god da dijete dobije u redu je itd... zato vecina djece uopste ne uzima skolu kao nesto ozbiljno i vecina iz osmih razreda namaju pojma da je Njemacka u Europi.
Nas su godinama tusili sinusima, kosinusia itd.. a pola djece zavrsi osnovnu ne zna tablicu mnozenja
da ne govorim o drugim stvarima...
- Comrad
#9 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
bravo Komrad druze.
Pa kakve ja koristi imam od toga sto znam gdje je amerika
Cemu mi to sluzi. Mogu jedino popunit ukrstenicu. 21. je vijek, za 1 sekundu mozes saznati gdje se sta nalazi i dobit podatke o bilo cemu.
Mi djecu ucimo gomilama informacija umjesto da ih ucimo kako da dodju do tih informacija i iskoriste ih.
I ne shvatam zasto neko amere smatra tupim? Ljudi su ispred nas sto svjetlosnih godina.
To ono nadjes klip na youtube i smijes se nekim debilima, pa jest problem od 300 mil ljudi naci 10-ak maloumnika.
Evo kod nas zadji gradom pa ces vidjeti ko hoda, nema sve akademici jedan do drugog. Pitaj koji je, ne znam, glavni grad Portugala, Finske...mogu samo zamislit odgovore koje bi dobili...
Pa kakve ja koristi imam od toga sto znam gdje je amerika
Mi djecu ucimo gomilama informacija umjesto da ih ucimo kako da dodju do tih informacija i iskoriste ih.
I ne shvatam zasto neko amere smatra tupim? Ljudi su ispred nas sto svjetlosnih godina.
Evo kod nas zadji gradom pa ces vidjeti ko hoda, nema sve akademici jedan do drugog. Pitaj koji je, ne znam, glavni grad Portugala, Finske...mogu samo zamislit odgovore koje bi dobili...
- Comrad
#10 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Znam da nisu, ali isto tako znam da je odabran najlaksi nacin. Dodje nastavnik, odradi lekciju, da ocjene i zavrsen pos'o. Dobijes hrpu malih robota koji ti u sekundi znaju izbiflati sve njutnove zakone, ali pojma nemaju kako oni funkcionisu u praksi i sl.cyprus wrote:Ukidanje ocjenjivanja bi uvelo haos u obrazovni sistem. Nisu ni pedagozi čudotvorci da mogu izmislit tek tako način da zainteresuju učenike...
Znam da je ovo utopija, tesko da se ovakav sistem moze promjeniti, nego eto cisto me zanimalo misljenje forumasa.
Kad nam sutra djeca budu trazila tablete za smirenje u 6. osnovne, mozda se opametimo...
-
GOLFER
#11 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Amerikanc,i ne svi, jesu malo zatupljeni, jer teze da zive film, sve servirano, sve automatika, misle da su najbolji, sa tim ih ostatak planete i ne interesuje, bas su u velikom stepenu programirana masa, al to je ucinio konzumerizam itd i tu je njihov najveci problem, a Bogami i kod nas polahko dolazi takav trend, globalizacija i cuda, polahko se amerikaniziramo, nije ovo nista gdje ja sad generalizujem cijelu naciju, ovo je cinjenica koju su mnogo pametniji ljudi od mene uvidjeli, pa i sami amerikanci...NightSkyWalker wrote:Americka djeca nemaju pojma niocemu jer im obrazovni sistem nije takmicarski i uciteljica se ne smije namrgoditi na dijete. Sta god da dijete dobije u redu je itd... zato vecina djece uopste ne uzima skolu kao nesto ozbiljno i vecina iz osmih razreda namaju pojma da je Njemacka u Europi.
Nisam za ukidanje rivalstva, takmicenja, i nekog vida ocjenjivanja, ali ovo sada ocjenjivanje je u velikoj mjeri izgubilo svrhu, treba to malo uredit, pocet od nastavnog osoblja...
-
vnm
#12 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
treba poceti od nastavnog plana i udzbenika. ocjene su samo nacin da se ucenici natjeraju da uce i da im se pokaze da nije bitno koliko si pametan nego koliko si vrijedan.
nisu nikakav pokazatelj znanja ili pameti, to je valjda svako skontao ko je srednju zavrsio.
nisu nikakav pokazatelj znanja ili pameti, to je valjda svako skontao ko je srednju zavrsio.
- NightSkyWalker
#13 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Ja sam ipak da nase dijete zna slovo vise nego slovo manje! I za to sam da se ponekad treba uplasiti batina a ne misliti da je skola zezancija! Ako oni tamo hoce da im djeca ne znaju gdje je Australija, bujrum im, ali hajde da mi svoju djecu naucimo tome pa da budemo bolji i obrazovaniji! Zasto uvijek mislimo da je sve sa zapada bolje!?
- Koolin1
#14 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Ja trenutno boravim u SAD-u...tu sam zavrsio srednju, i trenutno sam u univerzitetu i mogu ti iz prve ruke reci da to nije tako.NightSkyWalker wrote:Americka djeca nemaju pojma niocemu jer im obrazovni sistem nije takmicarski i uciteljica se ne smije namrgoditi na dijete. Sta god da dijete dobije u redu je itd... zato vecina djece uopste ne uzima skolu kao nesto ozbiljno i vecina iz osmih razreda namaju pojma da je Njemacka u Europi.
Ako igdje postoji taj takmicarski duh i nadmetanje onda je to Amerika. Ocjene su veoma veoma vazne za svako Americko dijete.
U SAD-u se ocjene ne gledaju bas puno u osnovnoj skoli, i nemaju neki veliki znacaj, al u srednjoj skoli svako tko zeli upisati bilo koju bolju skolu mora paziti na GPA (Grade Point Avarage)...jer svaki univerzitet zahtjeva razlicitu visinu tog GPA-a...sto bolji univerzitet taj GPA je veci.
Ocjene takodje mogu uticati na to dal' ce neki student dobiti stipendiju ili ne, tako da ta prica kako ocjene nisu vazne nisu tacne.
Razlog zasto Amerikanci neznaju gdje se Njemacka nalazi je to sto se to jednostavno ne uci...Oni nevide neki veliki znacaj u tome da znaju gdje je Njemacka.
- NightSkyWalker
#15 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
@Koolin1
Opste znanje je vid licne kulture i obrazovanosti. Kada vidim osobu koja nema pojma da je Indija u Aziji padne mi mrak na oci! Smatram te osobe enormno ogranicenima. A sa druge strane kada vidim dijete da zna svasta nesta pomalo odma mi bude draze i to dijete smatram pametnijim.
Takodje, ono u cemu su Americka djeca posebno slaba je matematika, nauka, i tehnologija. To su sfere koje Azijska djeca imaju u malom prstu a americka ni u guzici. To dovoljno govori sta se desava kada je obrazovanje mlako, bez discipline, i bez jedinica i batina!
P.S. Bez bola nema ni znanja!
Opste znanje je vid licne kulture i obrazovanosti. Kada vidim osobu koja nema pojma da je Indija u Aziji padne mi mrak na oci! Smatram te osobe enormno ogranicenima. A sa druge strane kada vidim dijete da zna svasta nesta pomalo odma mi bude draze i to dijete smatram pametnijim.
Takodje, ono u cemu su Americka djeca posebno slaba je matematika, nauka, i tehnologija. To su sfere koje Azijska djeca imaju u malom prstu a americka ni u guzici. To dovoljno govori sta se desava kada je obrazovanje mlako, bez discipline, i bez jedinica i batina!
P.S. Bez bola nema ni znanja!
- nellington
#16 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Ovo sam upravo htio napisati. Naime, kad ja vidim - a imam priliku da vidim takve slučajeve - učenika 6. razreda osnovne škole u US kako se brine hoće li upasti na Harvard poslije srednje škole, pa uzima kojekakve AP, Honors časove, napucava svoj CV, zapitam se gdje ja živim. Nadalje - famozna priča kako u Americi nema prepisivanja također itekako ima veze sa takmičarskim duhom - i borbom za preživljavanje (ako on prepiše i bude serbez tome da ja padnem, jer će on imati više bodova od mene, on biti iznad crte a ja jok...)Koolin1 wrote:
Ja trenutno boravim u SAD-u...tu sam zavrsio srednju, i trenutno sam u univerzitetu i mogu ti iz prve ruke reci da to nije tako.
Ako igdje postoji taj takmicarski duh i nadmetanje onda je to Amerika. Ocjene su veoma veoma vazne za svako Americko dijete.
- Comrad
#17 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Ma kakva korist djetetu sto ce znati gdje je Indija, kad je gotovo sigurno da je nikad nece posjetiti. Kakva korist sto zna takve podatke. Nikakva. Pa izgleda da je samo u nasem drustvu bitno znati nebitne stvari, ako znas nebitne stvari obrazovan si. Dolazi novo vrijeme i mi cemo se morati boriti s tim. Mi cemo se morati okrenuti specijalizaciji i prestati zatrpavati djecu glupostima. Kod nas je oduvijek bilo od viska glava ne boli...aha
Ubijedjen sam da sigurno 90% djece nema pojma gdje se nalazi Cazin, gdje se nalazi Bijeljina, Livno, Duvno...ali zato znaju gdje je Kirdzistan.
Malo okrenusmo pricu na drugu stranu, ali ajd i neka se uce ove stvari, ali nemojmo onda djetetu dozvoliti da se izjeda jer eto nije uspjelo nauciti ove i slicne gluposti, pa je dobilo losu ocjenu.
Ubijedjen sam da sigurno 90% djece nema pojma gdje se nalazi Cazin, gdje se nalazi Bijeljina, Livno, Duvno...ali zato znaju gdje je Kirdzistan.
Malo okrenusmo pricu na drugu stranu, ali ajd i neka se uce ove stvari, ali nemojmo onda djetetu dozvoliti da se izjeda jer eto nije uspjelo nauciti ove i slicne gluposti, pa je dobilo losu ocjenu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
da se nije ubila zbog ocjena ubila bi se zbog nečeg drugog 
- Chemist
#19 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Sta je lakse od sirokog spetra znanja, doduse i povrsnog napraviti strucnjaka u pojedinoj oblasti, ili iz uskog spektra znanja napraviti strucnjaka. Ne vidim razlog za takvo misljenje, jer ako je 50 i kusur godina prije danasnje generacije skolstvo funkcionisalo sasvim dobro i drustvo napredovalo da se sada zbog pristupa infomacijama moramo zatupljivati sopstvenu djecu. Odnosno, sta danasnju generaciju kvalifikuje za to da kaze da je pametnija od prosle ili pretprosle???
- alica.k
#20 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
lol cuj da se ukinu ocjene?
e da znas da bi dijete ucilo ako nije za bolju il losiju ocjenu...
svakakvih ideja.
svakakvih ideja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
pa prolazis ili ne prolazis
povecati nivo za prolaznost na 65% i ok
povecati nivo za prolaznost na 65% i ok
- old_drummer
#22 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Ja mislim da vecini danasnje djece (kod nas) i nije toliko stalo do ocjena. Jedan kratak period sam radila u skoli (a i sama sam bila ucenik), tako da sam imala priliku vidjeti da im nije narocito stalo ni do vladanja, a kamoli ocjena. Samo nek je dvica, nek se prodje. Ponavljam, ne svima, ali vecini.
Po meni, ocjene treba da imaju vaspitnu ulogu, a zakljucne ocjene se dobijaju na osnovu znanja, truda ulozenog i neke analize profesora (sprovedene u toku skolske godine, kada on formira svoje misljenje o uceniku, kada upoznaje neke ucenikove osobine), i na osnovu radnih navika.
Opet, naravno da ne postoji neki savrsen nacin provjeravanja znanja, ali djeca se razlikuju tako da je i njihovo poimanje znanja razlicito, a samim time generalizaciji tu nema mjesta. Nazalost, ako su djeca, ne znaci da ne mogu zloupotrijebiti razumijevanje starijih, u ovom slucaju profesora, tako da to cini ovo pitanje jos kompleksnijim.
Daklem, ocjene zaista trebaju biti vaspitne, jer se itekako nauci iz njih - ako ne o konkretnoj materiji, onda o nekim drugim stvarima u zivotu.
Po meni, ocjene treba da imaju vaspitnu ulogu, a zakljucne ocjene se dobijaju na osnovu znanja, truda ulozenog i neke analize profesora (sprovedene u toku skolske godine, kada on formira svoje misljenje o uceniku, kada upoznaje neke ucenikove osobine), i na osnovu radnih navika.
Opet, naravno da ne postoji neki savrsen nacin provjeravanja znanja, ali djeca se razlikuju tako da je i njihovo poimanje znanja razlicito, a samim time generalizaciji tu nema mjesta. Nazalost, ako su djeca, ne znaci da ne mogu zloupotrijebiti razumijevanje starijih, u ovom slucaju profesora, tako da to cini ovo pitanje jos kompleksnijim.
Daklem, ocjene zaista trebaju biti vaspitne, jer se itekako nauci iz njih - ako ne o konkretnoj materiji, onda o nekim drugim stvarima u zivotu.
- old_drummer
#23 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
U kojoj se to osnovnoj skoli uce i rade sinusi i kosinusi? To je vec 3., 4. razred gimnazije... Za druge skole ne znam.Komrad wrote:pa hajde onda da ukinemo ocjene mozda i mi postanemo AmerikaNightSkyWalker wrote:Americka djeca nemaju pojma niocemu jer im obrazovni sistem nije takmicarski i uciteljica se ne smije namrgoditi na dijete. Sta god da dijete dobije u redu je itd... zato vecina djece uopste ne uzima skolu kao nesto ozbiljno i vecina iz osmih razreda namaju pojma da je Njemacka u Europi.
Nas su godinama tusili sinusima, kosinusia itd.. a pola djece zavrsi osnovnu ne zna tablicu mnozenja
da ne govorim o drugim stvarima...
- old_drummer
#24 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Ja za to ne bih krivila ocjene, nego nastavnike i sistem koji ih zaposljava u skoli. Postoje razliciti tipovi nastavnika, neki su vise orjentisani na svoju struku, tj. na usavrsavanje, neki su vise odgojni (takav je bio moj razrednik kroz srednju skolu i hvala mu na tome, i to uz sve ocjene), neki su kreativni itd. Ne mogu svi raditi posao nastavnika, bez obzira na njihov prosjek.Comrad wrote:Znam da nisu, ali isto tako znam da je odabran najlaksi nacin. Dodje nastavnik, odradi lekciju, da ocjene i zavrsen pos'o. Dobijes hrpu malih robota koji ti u sekundi znaju izbiflati sve njutnove zakone, ali pojma nemaju kako oni funkcionisu u praksi i sl.cyprus wrote:Ukidanje ocjenjivanja bi uvelo haos u obrazovni sistem. Nisu ni pedagozi čudotvorci da mogu izmislit tek tako način da zainteresuju učenike...
Znam da je ovo utopija, tesko da se ovakav sistem moze promjeniti, nego eto cisto me zanimalo misljenje forumasa.
Kad nam sutra djeca budu trazila tablete za smirenje u 6. osnovne, mozda se opametimo...
Kad sam vec spomenula razrednika, da i ispricam jednu anegdotu. Naime, to je bilo prije nekih 5-6 godina.
IV razred gimnazije. Djevojka ima sve petice (kasnije je bila i ucenik generacije) i apsolutni je uzor u ucenju, razumijevanju, elokvenciji itd. Na casu lektire, ovaj isti profesor prozove njeno ime i kaze:" X, jesi li ti ikad dobila jedinicu iz bosanskog?" - "Nisam, profesore.", kaze ona. I da bi joj pokazao kakav je i to osjecaj, dao joj je jedinicu taj dan. Ona se nasekirala, ali je na kraju ipak imala peticu zakljucnu i naucila je i tu lekciju. Ta djevojka je moja dobra prijateljica, i u jednom od razgovora je rekla da joj je taj dogadjaj olaksao dane na fakultetu.
I mene je isto sekirao tako ocjenama, ali se svaki put pokazalo da je to radio s nekim "visim" ciljem, da nas nauci nesto sto nema veze ni sa kakvom lektirom. Opet kazem, hvala mu na tome. Da ih je makar vise takvih.
- Comrad
#25 Re: Ukidanje ocjena u obrazovanju?
Sta mislis zasto dijete uci tako, za bolju ili losiju ocjenu? Pa valjda zato jer ga nauce tome.alica.k wrote:lol cuj da se ukinu ocjene?
svakakvih ideja.