Ugovor BiH sa Vatikanom
-
Prenj
1. marta 1992. nismo izasli da glasamo za nezavisnu BiH u kojoj ce drzava pomagati aparthejd u skolama. Ali to vec ima svoju temu.zena wrote:ja vas fakat ne kontam...na jednoj temi ne date "svoje pare" od poreza za skolu, koja je iako s nacionalnim predzankom ipak skola u kojoj se sprovodi plan i program drzave nam u nas...s druge strane skole mogu biti na otetoj, ukradenoj, kako god... imovini...i problem je ako vlasnik hoce to da vrati...pa cak iako se primjeni princip za koji se danas zalaze (ja bih tu josh dodala neke opcije - da drzava plati svasta nesto - moguce unapređenje investicije itd.) pa bi se vidjelo draga moja ko bi tu bio na gubitku...
ne mogu da shvatim ljude koji brane princip pravde, a moze ukradeno, opljackano...ipak jel jedni su jednakiji od drugih...
svasta...
i da, jos nesto...
Kada su oduzimali od privatnih lica imanja...nasele se tako na djedovinu "neki"... u ratu, dodu, ti koji su se naselili na ukradeno, oteto i opljackano...kako god ga nazvali...pa mu jos pobiju i unuke...
e sad...do zadnjeg, ako bude trebalo...sve dok bude i jedna zakonska i legalna osnova za to...ima da se isele...s djedovine.
Sto se povrata imovine tice, nije problem u pravednom povratu imovine, tj. da se SVIMA vrati SVE.
Problem je u tome da se imovina vrati samo povlastenim organizacijama!
Zasto bi samo neke vjerske zajednice bile u ovome privilegovane?
-
Kwaheri
eto, odnekle se mora poceti...ako nije problem...sto to onda problematizujete...?Prenj wrote:1. marta 1992. nismo izasli da glasamo za nezavisnu BiH u kojoj ce drzava pomagati aparthejd u skolama. Ali to vec ima svoju temu.zena wrote:ja vas fakat ne kontam...na jednoj temi ne date "svoje pare" od poreza za skolu, koja je iako s nacionalnim predzankom ipak skola u kojoj se sprovodi plan i program drzave nam u nas...s druge strane skole mogu biti na otetoj, ukradenoj, kako god... imovini...i problem je ako vlasnik hoce to da vrati...pa cak iako se primjeni princip za koji se danas zalaze (ja bih tu josh dodala neke opcije - da drzava plati svasta nesto - moguce unapređenje investicije itd.) pa bi se vidjelo draga moja ko bi tu bio na gubitku...
ne mogu da shvatim ljude koji brane princip pravde, a moze ukradeno, opljackano...ipak jel jedni su jednakiji od drugih...
svasta...
i da, jos nesto...
Kada su oduzimali od privatnih lica imanja...nasele se tako na djedovinu "neki"... u ratu, dodu, ti koji su se naselili na ukradeno, oteto i opljackano...kako god ga nazvali...pa mu jos pobiju i unuke...
e sad...do zadnjeg, ako bude trebalo...sve dok bude i jedna zakonska i legalna osnova za to...ima da se isele...s djedovine.
Sto se povrata imovine tice, nije problem u pravednom povratu imovine, tj. da se SVIMA vrati SVE.
Problem je u tome da se imovina vrati samo povlastenim organizacijama!
Zasto bi samo neke vjerske zajednice bile u ovome privilegovane?
mislis li da su sanse za povrat imovine fizickim licima vece ili manje ukoliko se imovina prvo vrati vjerskim zajedicama?
-
Prenj
Rat je zavrsen prije deset godina i imovina je vracena samo nekim vjerskim zajednicama. Po kojim principima?zena wrote: eto, odnekle se mora poceti...ako nije problem...sto to onda problematizujete...?
mislis li da su sanse za povrat imovine fizickim licima vece ili manje ukoliko se imovina prvo vrati vjerskim zajedicama?
Zasto bi, od vlasti do sada iskazana neprincipijelnost i sporost, ulijevali bilo kakav optimizam?
-
Kwaheri
Prenj wrote:Rat je zavrsen prije deset godina i imovina je vracena samo nekim vjerskim zajednicama. Po kojim principima?zena wrote: eto, odnekle se mora poceti...ako nije problem...sto to onda problematizujete...?
Zasto bi, od vlasti do sada iskazana neprincipijelnost i sporost, ulijevali bilo kakav optimizam?
Prenj, nikada te nije sprecavalo bilo sta da kazes ili imenujes nesto sto mislis da je problem...sta te sprijecava u ovom slucaju? Ko je dobio? ko su ti neki, koji su povlasteni? Islamska zajednica? Je li joj sve vraceno? Koliko joj je vraceno? U postotcima ili kako god? Jevrejska zejdnica? Koja zajednica ja povlastena?
A vlasti...sporost, neprincipijenost...ma nije valjda...da te to jos iznenadjuje? To mi dode ko da vjerujes u vilenjake
Ali jednom ce se morati rijesiti i to pitanje.
i opet isto pitanje
-
Prenj
Ja u ovom sporazumu vidim samo jos jedan neprincipijelni belaj koje ce nam nase vlasti natovariti.zena wrote: Prenj, nikada te nije sprecavalo bilo sta da kazes ili imenujes nesto sto mislis da je problem...sta te sprijecava u ovom slucaju? Ko je dobio? ko su ti neki, koji su povlasteni? Islamska zajednica? Je li joj sve vraceno? Koliko joj je vraceno? U postotcima ili kako god? Jevrejska zejdnica? Koja zajednica ja povlastena?
A vlasti...sporost, neprincipijenost...ma nije valjda...da te to jos iznenadjuje? To mi dode ko da vjerujes u vilenjake![]()
i opet isto pitanje
A sto se tice povrata imovine fizickim licima, samo cu ti napomenuti kako je drzava zadnjim prijedlogom "rijesila" otkup stanova pod restitucijom!
Po istom principu nejednakosti! Stanovi ce biti vraceni samo vjerskim zajednicama i nikome vise, ostali vlasnici ce biti jednog lijepog dana 'kompenzirani'!
Pravedno?
-
Kwaheri
Bice da ja nisam upratila, ali koliko znam i vjerske zajednice ce "jednog lijepog dana" dobit zamjenske stanove ili kompenzaciju...i nije pravedno, ako je samo njima samo vraceno...stvarno nije...Prenj wrote:Ja u ovom sporazumu vidim samo jos jedan neprincipijelni belaj koje ce nam nase vlasti natovariti.zena wrote: Prenj, nikada te nije sprecavalo bilo sta da kazes ili imenujes nesto sto mislis da je problem...sta te sprijecava u ovom slucaju? Ko je dobio? ko su ti neki, koji su povlasteni? Islamska zajednica? Je li joj sve vraceno? Koliko joj je vraceno? U postotcima ili kako god? Jevrejska zejdnica? Koja zajednica ja povlastena?
A vlasti...sporost, neprincipijenost...ma nije valjda...da te to jos iznenadjuje? To mi dode ko da vjerujes u vilenjake![]()
i opet isto pitanje
A sto se tice povrata imovine fizickim licima, samo cu ti napomenuti kako je drzava zadnjim prijedlogom "rijesila" otkup stanova pod restitucijom!
Po istom principu nejednakosti! Stanovi ce biti vraceni samo vjerskim zajednicama i nikome vise, ostali vlasnici ce biti jednog lijepog dana 'kompenzirani'!
Pravedno?
A da je nasa vlast neprincipijelna (i josh mnogo toga...) , jeste...nadat se je da ce jednom doci bolji ljudi na vlast...ili da cemo izabrati bolje ljude i sposobnije politicare...
Dotada..ja cu da pjevusim...RACUNAJTE NA NAS...
-
Prenj
Prema postojecem zakonu, vjerske zajednice dobivaju stanove nazad, fizicka lica jednog lijepog dana bice kompenzirana nekim drugim drzavnim stanovima.zena wrote: Bice da ja nisam upratila, ali koliko znam i vjerske zajednice ce "jednog lijepog dana" dobit zamjenske stanove ili kompenzaciju...i nije pravedno, ako je samo njima samo vraceno...stvarno nije...
A da je nasa vlast neprincipijelna (i josh mnogo toga...) , jeste...nadat se je da ce jednom doci bolji ljudi na vlast...ili da cemo izabrati bolje ljude i sposobnije politicare...
Dotada..ja cu da pjevusim...RACUNAJTE NA NAS...![]()
Ovdje imas vise informacija.
http://www.danas.org/article/2006/02/07 ... 06822.html
Pravedno?
-
Kwaheri
prenj...jel ti ne citas...il ja ne umijem razumljivo pisatiPrenj wrote:Prema postojecem zakonu, vjerske zajednice dobivaju stanove nazad, fizicka lica jednog lijepog dana bice kompenzirana nekim drugim drzavnim stanovima.zena wrote: Bice da ja nisam upratila, ali koliko znam i vjerske zajednice ce "jednog lijepog dana" dobit zamjenske stanove ili kompenzaciju...i nije pravedno, ako je samo njima samo vraceno...stvarno nije...A da je nasa vlast neprincipijelna (i josh mnogo toga...) , jeste...nadat se je da ce jednom doci bolji ljudi na vlast...ili da cemo izabrati bolje ljude i sposobnije politicare...
Dotada..ja cu da pjevusim...RACUNAJTE NA NAS...![]()
Ovdje imas vise informacija.
http://www.danas.org/article/2006/02/07 ... 06822.html
Pravedno?
...odoh...ne mogu sebi doci...da je srusena ona dzamija u Bagdadu...
-
mostarac
ja vas ne kontam nikako. Zasto bi i zbog cega jednoj vjerskoj zajednici bilo vraceno bilo sta, jer vjerska zajednica to nit je stekla svojim radom, trudom i znojem, a nit je to u vecini slucajeva sticala na posten nacin. Protiv sam povrata imovine bilo kome, jer je ista nadoknadjena i jer je to apsolutno nemoguce uraditi da drzava ne bankrotira, a posebno sam preotiv povratka imovine vjerskim zajednicama.
Hajdemo ovako sva imovina koja treba da bude vracena vjerskim zajednicama, a koju je moguce prodati neka se proda i neka novac ode u razvoj skolstva u cijeloj zemlji.
Mislim ono nije normalno nikako da im se vraca i dok cijeli svijet ide naprijed mi cemo retrogradnim vjerskim zajednicama u BiH dati 70% drzavnog teritorija kako bi nas i dalje pljackali i sretno zavadjali i jebavali u zdrav mozak do narednog Tite koji ce ih postavit tamo gdje im i jest mjesto - u bogomolje, a ne za govornice.
hajdemo biti realni, povratom imovine vjerskim zajednicama se ovaj narod baca u ambis, a politicka banda kupuje sebi izbore. E jebem te narode kad slusas hodze fratre i popove kako ces glasat.
Uh kad malo bolje razmislim treba zabranit vjerske zajednice u BiH, a drzava nek odrzava bogomolje i nek ljudi idu u bogomolje bez hodza fratara i popova jer posrednik iztmedju boga i njih ne treba.
Dakle obzirom da su hodze fratri i popovi, uz rijetke casne izuzetke, u ovoj zemlji jedna obicna banda ista onakva kakvi su politicari na vlasti, a obzirom i da su te vjerske zajednice uvije bile takve, a ja stvarno ne vidim razloga da se njima vraca i metar kvadratni zemlje.
Hajdemo ovako sva imovina koja treba da bude vracena vjerskim zajednicama, a koju je moguce prodati neka se proda i neka novac ode u razvoj skolstva u cijeloj zemlji.
Mislim ono nije normalno nikako da im se vraca i dok cijeli svijet ide naprijed mi cemo retrogradnim vjerskim zajednicama u BiH dati 70% drzavnog teritorija kako bi nas i dalje pljackali i sretno zavadjali i jebavali u zdrav mozak do narednog Tite koji ce ih postavit tamo gdje im i jest mjesto - u bogomolje, a ne za govornice.
hajdemo biti realni, povratom imovine vjerskim zajednicama se ovaj narod baca u ambis, a politicka banda kupuje sebi izbore. E jebem te narode kad slusas hodze fratre i popove kako ces glasat.
Uh kad malo bolje razmislim treba zabranit vjerske zajednice u BiH, a drzava nek odrzava bogomolje i nek ljudi idu u bogomolje bez hodza fratara i popova jer posrednik iztmedju boga i njih ne treba.
Dakle obzirom da su hodze fratri i popovi, uz rijetke casne izuzetke, u ovoj zemlji jedna obicna banda ista onakva kakvi su politicari na vlasti, a obzirom i da su te vjerske zajednice uvije bile takve, a ja stvarno ne vidim razloga da se njima vraca i metar kvadratni zemlje.
- anais_nin
ma dobice oni sipak nazad....zakon o restituciji mozda docekaju nasi unuci...sve ono sto se "vrati" prije donosenja tog zakona je igra sa zakonom, koja ce se valjda regulisat jednog lijepog dana kad budemo zivjeli u pravnoj drzavi....Prenj wrote:Slazem se, oduzetu imovinu treba vratiti, ali zasto bi vjerske zajednice bile povlastenom polozaju u odnosu na gradjane?Panta Rei wrote:Pa ove zemlje nikad nisu ni konfiskovale crkvenu imovinu. Kod nas je Titova Juga uzela sve što je vrijedjelo od vjerskih zajednica i sad to oni hoće nazad. Hebi ga, njihovo je...PipiDugaDevetka wrote:Jesu li Francuska, Njemačka, Liban, Turska, Rusija, Holandija, Velika Britanija,...potpisali ovakve ugovore sa Vatikanom? Ako jesu, ja sam za ZA.
-
Prenj
Nije trebalo dugo cekati ...
Studenti ekonomije u Sarajevu, pakujte se.
Studenti ekonomije u Sarajevu, pakujte se.
Nakon što je Savjet ministara prihvatio Prijedlog ugovora između Vatikana i BiH
N. Krsman
SPC traži povrat oduzete imovine
SARAJEVO - Srpska pravoslavna crkva tražiće da se sklopi ugovor sa Bosnom i Hercegovinom na osnovu kojeg će vratiti svoju imovinu koja je nacionalizovana, potvrđeno je juče u Dabrobosanskoj mitropoliji.
"Mnogo crkvene imovine je nacionalizovano i neizvjesno je kada će ona biti vraćena jer ne postoji zakon o restituciji na nivou BiH. Dabrobosanska mitropolija je do sada uputila niz inicijativa prema nadležnim organima od opština do institucija BiH za povrat imovine, ali bez uspjeha. Posljednje što smo uradili je popis nacionalizovane imovine na posebnim obrascima, koji su upućeni Komisiji za restituciju", kazao je juče đakon Mitar Tanasić iz Dabrobosanske mitropolije.
Kazao je da SPC ima ugovor sa Hrvatskom, Slovenijom i Italijom na osnovu kojih se vraća nacionalizovana crkvena imovina. Tanasić tvrdi da u Mitropoliji već duže insistiraju na povratu imovine u centru Sarajeva, prvenstveno zgrade Bogoslovije, zatim zgrade koja je pripadala "Kolu srpskih sestara", te je dodijeljena Studentskoj zadruzi, a sada je predviđeno da bude ustupljena Kantonalnom tužilaštvu.
Savjet ministara BiH u utorak je utvrdio Prijedlog ugovora između BiH i Vatikana u kojem se predviđa vraćanje imovine Katoličkoj crkvi u BiH u roku deset godina od stupanja na snagu ugovora.
Slobodan Kovač, ministar pravde BiH, kaže da je već obaviješten o tome da će SPC tražiti sklapanje sličnog ugovora.
"To je i najlakši način da se vrati imovina vjerskim zajednicama. Na kraju, to je i legitimno pravo vjerskih zajednica posebno kada se zna da se dugo čeka na zakon o restituciji", rekao je Kovač.
Esad Hrvačić, advokat Vakufske direkcije, nije se želio izjašnjavati o povratu nacionalizovane imovine vjerskih zajednica na osnovu ugovora.
"Ne bi bilo u redu da se prave neki izuzeci u povratu imovine, ali ne bih komentirao takve sporazume dok ih ne pročitam", kazao je Hrvačić.
U Udruženju građana vlasnika nacionalizovane i konfiskovane imovine BiH smatraju da svako ima pravo da vrati oduzetu imovinu.
"Dobro je što se vraća nacionalizovana imovina. Očekujemo da će imovina biti vraćena i privatnim licima", kazao je Salih Rašidagić iz ovog udruženja.
Mustafa Begić, predsjednik Komisije za restituciju BiH, tvrdi da se sklapanje ugovora sa vjerskim zajednicama uklapa u budući zakon o restituciji, te da su predvidjeli maksimalnu naturalnu restituciju što podzumijeva povrat imovine svim vlasnicima u roku od 10 do 15 godina.
-
privremeni
Da se malo vratimo na temu. A ona je potpisivanje medjudrzavnog ugovora i legalizovanje postojecih diplomatskih odnosa, a istim ugovorom se, izmedju ostalog, i regulira pitanje povrata imovine.MOSTAR - Dugo 'pripremani’ Ugovor sa Svetom Stolicom danas će biti na dnevnome redu izvanredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, doznaje Večernjak.
“Taj je sporazum konačno usuglašen od svih strana."
Šest godina čekanja
Očekujem da će biti prihvaćen na sjednici Vijeća ministara a onda ćemo ga uputiti Predsjedništvu. Konačno je vrijeme da se legalizira status katoličke Crkve u BiH i postojeći diplomatski odnosi”, rekao je za Večernjak dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Bariša Colak.
Čolak ne očekuje nove probleme oko potpisivanja Konkordata. Nacrt tog dokumenta u ministarstvu civilnih poslova BiH pripremljen je prije skoro šest godina ali zbog primjedbi Islamske vjerske zajednice i određenih bošnjačkih političkih struktura nije došlo do njegove realizacije. Poglavar Islamske vjerske zajednice Mustafa efendija Cerić nije se ustezao tvrditi kako bi potpisivanjem Konkordata katolička Crkva bila u privilegiranom položaju.
Rad “na crno”
Zbog takvog njegovog stajališta Ugovor je dugo vremena 'čučao’ u ladicama Ministarstva civilnih poslova a poglavar katoličke Crkve u BiH kardinal Vinko Puljić je u znak prosvjeda bio napustio rad Međureligijskoga vijeća BiH.
Niti Vatikan zbog protivljenja drugih vjerskih zajednica nije insistirao na 'moranju’ za potpisivanje ugovora.
Ovim se ugovorom legalizira status katoličke Crkve koja je praktično djelovala 'na crno’. Najznačajnije je pitanje u tome ugovoru povrata nacionalizirane crkvene imovine od strane partizansko-komunističkih vlasti Jugoslavije.
A sto se tice studenata ekonomije, pa o njihovom selenju se prica bar 20 godina...
Sto se tice bankrota, ako ce zbog povrata imovine bankrotirati drzava onda bolje danas nego sutra. Zaboravljate da su nacionalne stranke 90-te imale svu izbornu podrsku ( cak i financijsku) tih istih vjerskih zajednica, a na programu povrata pomenute imovine.
-
bezzeze
Mislim da je to bio rezultat tadasnjeg stanja u birokratiji i vlasti, ali istinski i krajnji rezultat mora biti, vratiti svakom sto mu zakonski pripada. Kako sam kazes pitanje je samo vremena kad ce svi dobiti svoju pravicu. Neko prije neko kasnije, na to se ne moze uticati (ili moze).Prenj wrote:Kako bi prokomentarisao povrat imovine samo odabranim vjerskim zajednicama?bezzeze wrote:Ako trezveno i posteno razmisljamo, pa ako mozemo dokazati da je imovina bila u vlasnistvu prije konfiskacije nema razloga da se ona ne vrati orginalnom vlasniku. Nije bitno koliko je ko imao ili ima, bitno je samo dokazati vlasnistvo.
Vlasnistvo je kratko sroceno ziva lova i niko od nas ne bi sijedio skrstenih ruku da mu oduzimaju istu.
Suludo je reci, nek njemu uzmu, on ima i previse. Znaci ako sam slucajno dobio na lutriji ili nakrao ili zaradio ili kako god hoces pa kupio pola skenderije, sadasnje ili neke buduce vlasti imaju pravo doci i reci: hej pasha ti imas previse, sad ces dobrovoljno vratiti to sto si kupio em ces nam svima jos po stoju dati na kafu da ti mi ne bi jebali nanu.
Dakle, vratiti svakom ono sto mu pripada inace se salje pogresna poruka svijetu koji bi mozda zelio ulagati.
Moramo shvatiti da je ta imovina nekad bila kupljena. Pare su se utrosile i to treba da je svetinja. Pravda mora biti udovoljena, inace se slicne stvari mogu ponovo desiti.
Uzmimo za primjer kuce, imovinu nasih ljudi u RS.
Da li po tvome tu imovinu treba vratiti ili jednostavno oduzeti?.
Tvoj odogovor, znam da je pozitivan i ako povucemo paralelu dolazimo do istog zakljucka, rezultat mora biti povrat imovine vlasniku.
Selidba sadasnjih korisnika ne mora biti cinjenica i fakta. Do vlasnika je da odluci kako ce sa imovinom raspolagati. Mozda ce imovinu izdavati mozda ce je prodati mozda zapaliti, to je njegova odluka.
-
Vozdra_123
sta ako ja mogu da dokazem da mi je neki pra pra dedo imao pola nekog grada u bosni... i oduzeli mu partizani...
mogu li ja to dobiti nazad???
mogu li ja to dobiti nazad???
-
Panta Rei
Pa dobro mogu oni tražiti šta hoće, ali sumnjam da će baš sve dobiti. Kao npr. Srpska pravoslavna crkva koja bi eventualno tražila zemljište i objekte oko Saborne crkve u Sarajevu, u srcu grada. Dobit će ih malo morgen. Ipak su neki objekti važni državi, a crkvi ne trebaju, pa ih neće ni dobiti.
Šta sad treba, da grad iznajmljuje park ispred Ekonomije od SPC da bi ljudi mogli nesmetano šetati!?
Dobro, sad malo karikiram...

Šta sad treba, da grad iznajmljuje park ispred Ekonomije od SPC da bi ljudi mogli nesmetano šetati!?
Dobro, sad malo karikiram...