http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 2/index.do
Ugovor s Vatikanom: Vijeće ministara odobrava Konkordat
MOSTAR - Dugo 'pripremani’ Ugovor sa Svetom Stolicom danas će biti na dnevnome redu izvanredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, doznaje Večernjak.
“Taj je sporazum konačno usuglašen od svih strana."
Šest godina čekanja
Očekujem da će biti prihvaćen na sjednici Vijeća ministara a onda ćemo ga uputiti Predsjedništvu. Konačno je vrijeme da se legalizira status katoličke Crkve u BiH i postojeći diplomatski odnosi”, rekao je za Večernjak dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Bariša Colak.
Čolak ne očekuje nove probleme oko potpisivanja Konkordata. Nacrt tog dokumenta u ministarstvu civilnih poslova BiH pripremljen je prije skoro šest godina ali zbog primjedbi Islamske vjerske zajednice i određenih bošnjačkih političkih struktura nije došlo do njegove realizacije. Poglavar Islamske vjerske zajednice Mustafa efendija Cerić nije se ustezao tvrditi kako bi potpisivanjem Konkordata katolička Crkva bila u privilegiranom položaju.
Rad “na crno”
Zbog takvog njegovog stajališta Ugovor je dugo vremena 'čučao’ u ladicama Ministarstva civilnih poslova a poglavar katoličke Crkve u BiH kardinal Vinko Puljić je u znak prosvjeda bio napustio rad Međureligijskoga vijeća BiH.
Niti Vatikan zbog protivljenja drugih vjerskih zajednica nije insistirao na 'moranju’ za potpisivanje ugovora.
Ovim se ugovorom legalizira status katoličke Crkve koja je praktično djelovala 'na crno’. Najznačajnije je pitanje u tome ugovoru povrata nacionalizirane crkvene imovine od strane partizansko-komunističkih vlasti Jugoslavije. Oko toga je odnedavna 'proključala’ javnost i u Zagrebu nakon određenih preporuka da se Crkvi ne dopusti povratak zemljišta i vrijednih zgrada u samim gradskim središtima.
Ugovor BiH sa Vatikanom
-
Prenj
#1 Ugovor BiH sa Vatikanom
Ako se ostvari sve napisano u ovoj vijesti, Muzicka akademija, Trgovacka skola, Srednja medicinska, porodiliste, .... (to je dio liste samo za Sarajevo), bit ce izbaceni iz svojih prostorija.
-
_BosanaC
#2 Re: Ugovor BiH sa Vatikanom
Nakon sto IVZ, SPC, KC i JVZ uzmu "svoje" nazad, zivo me interesuje sta ce ostati gradjanima? Odnosno da li ce ISTA ostati?Prenj wrote:Ako se ostvari sve napisano u ovoj vijesti, Muzicka akademija, Trgovacka skola, Srednja medicinska, porodiliste, .... (to je dio liste samo za Sarajevo), bit ce izbaceni iz svojih prostorija.
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 2/index.do
Ugovor s Vatikanom: Vijeće ministara odobrava Konkordat
MOSTAR - Dugo 'pripremani’ Ugovor sa Svetom Stolicom danas će biti na dnevnome redu izvanredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, doznaje Večernjak.
“Taj je sporazum konačno usuglašen od svih strana."
Šest godina čekanja
Očekujem da će biti prihvaćen na sjednici Vijeća ministara a onda ćemo ga uputiti Predsjedništvu. Konačno je vrijeme da se legalizira status katoličke Crkve u BiH i postojeći diplomatski odnosi”, rekao je za Večernjak dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Bariša Colak.
Čolak ne očekuje nove probleme oko potpisivanja Konkordata. Nacrt tog dokumenta u ministarstvu civilnih poslova BiH pripremljen je prije skoro šest godina ali zbog primjedbi Islamske vjerske zajednice i određenih bošnjačkih političkih struktura nije došlo do njegove realizacije. Poglavar Islamske vjerske zajednice Mustafa efendija Cerić nije se ustezao tvrditi kako bi potpisivanjem Konkordata katolička Crkva bila u privilegiranom položaju.
Rad “na crno”
Zbog takvog njegovog stajališta Ugovor je dugo vremena 'čučao’ u ladicama Ministarstva civilnih poslova a poglavar katoličke Crkve u BiH kardinal Vinko Puljić je u znak prosvjeda bio napustio rad Međureligijskoga vijeća BiH.
Niti Vatikan zbog protivljenja drugih vjerskih zajednica nije insistirao na 'moranju’ za potpisivanje ugovora.
Ovim se ugovorom legalizira status katoličke Crkve koja je praktično djelovala 'na crno’. Najznačajnije je pitanje u tome ugovoru povrata nacionalizirane crkvene imovine od strane partizansko-komunističkih vlasti Jugoslavije. Oko toga je odnedavna 'proključala’ javnost i u Zagrebu nakon određenih preporuka da se Crkvi ne dopusti povratak zemljišta i vrijednih zgrada u samim gradskim središtima.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Jesu li Francuska, Njemačka, Liban, Turska, Rusija, Holandija, Velika Britanija,...potpisali ovakve ugovore sa Vatikanom? Ako jesu, ja sam za ZA.
-
Panta Rei
Pa ove zemlje nikad nisu ni konfiskovale crkvenu imovinu. Kod nas je Titova Juga uzela sve što je vrijedjelo od vjerskih zajednica i sad to oni hoće nazad. Hebi ga, njihovo je...PipiDugaDevetka wrote:Jesu li Francuska, Njemačka, Liban, Turska, Rusija, Holandija, Velika Britanija,...potpisali ovakve ugovore sa Vatikanom? Ako jesu, ja sam za ZA.
-
Prenj
Slazem se, oduzetu imovinu treba vratiti, ali zasto bi vjerske zajednice bile povlastenom polozaju u odnosu na gradjane?Panta Rei wrote:Pa ove zemlje nikad nisu ni konfiskovale crkvenu imovinu. Kod nas je Titova Juga uzela sve što je vrijedjelo od vjerskih zajednica i sad to oni hoće nazad. Hebi ga, njihovo je...PipiDugaDevetka wrote:Jesu li Francuska, Njemačka, Liban, Turska, Rusija, Holandija, Velika Britanija,...potpisali ovakve ugovore sa Vatikanom? Ako jesu, ja sam za ZA.
-
_BosanaC
Znam covjeka (katolika) kojem je pola jednog grada na djedovini, ukljucujuci i vjerske objekte napravljene iza WW2... I naravno kada je trazio to nazad poceli su da ga vuku po sudovima, a u medjuvremenu na jednom cistom dijelu koji su mu bili obecali napravili su dzamiju.Panta Rei wrote:Pa ove zemlje nikad nisu ni konfiskovale crkvenu imovinu. Kod nas je Titova Juga uzela sve što je vrijedjelo od vjerskih zajednica i sad to oni hoće nazad. Hebi ga, njihovo je...PipiDugaDevetka wrote:Jesu li Francuska, Njemačka, Liban, Turska, Rusija, Holandija, Velika Britanija,...potpisali ovakve ugovore sa Vatikanom? Ako jesu, ja sam za ZA.
Ili svima isto ili nikom nista
-
Kwaheri
sigurno je nesto vezano za kriminal...pranje novca?Prenj wrote:Nisu ni ti dvostruki arsini dosli sami od sebe, ima uvijek odredjena logika iza toga.
Odgovor na sljedece pitanje je tu kljucan:
Zasto su vjerske zajednice privilegovane u odnosu na ostale kategorije, kada je povrat oduzete imovine u pitanju?
i kako su privilegovane? sta je to dobila jevrejska opcina nazad od onog sto joj pripada? ili pravoslavna crkva?
-
Prenj
Sto se tice dosadasnjih privilegija u povratu imovine, odgovor na ova pitanja daje jasnu sliku:zena wrote:sigurno je nesto vezano za kriminal...pranje novca?Prenj wrote:Nisu ni ti dvostruki arsini dosli sami od sebe, ima uvijek odredjena logika iza toga.
Odgovor na sljedece pitanje je tu kljucan:
Zasto su vjerske zajednice privilegovane u odnosu na ostale kategorije, kada je povrat oduzete imovine u pitanju?
i kako su privilegovane? sta je to dobila jevrejska opcina nazad od onog sto joj pripada? ili pravoslavna crkva?
- Gdje je do 1992. bila zgrada Muzeja grada Sarajeva? Zasto je muzej izmjesten?
- Sjecate li se organizacije po imenu CEDUS (sa ronilackim, astronomskim, foto-klubom, radio-amaterskim klubom, galerijom ...) i njene zgrade u Titovoj? Zasto je CEDUS ostao bez zgrade?
Hvala na sugestiji oko jevrejske opcine i pravoslavne crkve.
Dodacemo jos jedno pitanje, pa sad imamo dva kljucna pitanja ovdje:
Zasto su pri povratu imovine u gradu Sarajevu neke vjerske zajednice bile povlastene u odnosu na druge.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Glavno pitanje Ugovora je povrat nacionalizovane imovine za vrijeme Tita.Panta Rei wrote:Pa ove zemlje nikad nisu ni konfiskovale crkvenu imovinu. Kod nas je Titova Juga uzela sve što je vrijedjelo od vjerskih zajednica i sad to oni hoće nazad. Hebi ga, njihovo je...PipiDugaDevetka wrote:Jesu li Francuska, Njemačka, Liban, Turska, Rusija, Holandija, Velika Britanija,...potpisali ovakve ugovore sa Vatikanom? Ako jesu, ja sam za ZA.
Imaju li navedene zemlje slične ugovore sa Vatikanom zanemarujući ov vraćanje nacionalizovane imovine? Ako nemaju, šta će i nama takav ugovor. Biće da je ovo oblik pritiska na jadnu, dezorganizovanu Bosnu.
- Bosanac sa dna kace
Privilegovane se isto kao sto su neke vjerske zajednice privilegovane u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Modrici, Zvorniku... u odnosu na neke durge!Prenj wrote: Zasto su pri povratu imovine u gradu Sarajevu neke vjerske zajednice bile povlastene u odnosu na druge.
-
Prenj
Zar nije poenta u ispravljanju SVIH nepravdi, nastalih oduzimanjem imovine nakon 1945.?Bosanac sa dna kace wrote:Privilegovane se isto kao sto su neke vjerske zajednice privilegovane u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Modrici, Zvorniku... u odnosu na neke durge!Prenj wrote: Zasto su pri povratu imovine u gradu Sarajevu neke vjerske zajednice bile povlastene u odnosu na druge.
Zasto neki jesu jednakiji od ostalih?
- danas
neka im se vrati. a onda im treba zarezati racun za zaostali porez (sa zateznim kamatama), troskove odrzavanja, i sve to za zadnjih 60 godina... i to tako procjeniti (kao sto oni procjenjuju svoje posjede u milionskim ciframa) da sav taj zaostali poreski dug drzavi bude veci od trenutne cijene imovine (kao sto i jeste). ne "vracati" imovinu dok se ne naplate zaostala sredstva u cjelini.
- Bosanac sa dna kace
To se i ja pitam zasto su neki jednakiji od drugih!?Prenj wrote: Zasto neki jesu jednakiji od ostalih?
-
forUMASH
danas wrote:neka im se vrati. a onda im treba zarezati racun za zaostali porez (sa zateznim kamatama), troskove odrzavanja, i sve to za zadnjih 60 godina... i to tako procjeniti (kao sto oni procjenjuju svoje posjede u milionskim ciframa) da sav taj zaostali poreski dug drzavi bude veci od trenutne cijene imovine (kao sto i jeste). ne "vracati" imovinu dok se ne naplate zaostala sredstva u cjelini.
-
bezzeze
Ako trezveno i posteno razmisljamo, pa ako mozemo dokazati da je imovina bila u vlasnistvu prije konfiskacije nema razloga da se ona ne vrati orginalnom vlasniku. Nije bitno koliko je ko imao ili ima, bitno je samo dokazati vlasnistvo.
Vlasnistvo je kratko sroceno ziva lova i niko od nas ne bi sijedio skrstenih ruku da mu oduzimaju istu.
Suludo je reci, nek njemu uzmu, on ima i previse. Znaci ako sam slucajno dobio na lutriji ili nakrao ili zaradio ili kako god hoces pa kupio pola skenderije, sadasnje ili neke buduce vlasti imaju pravo doci i reci: hej pasha ti imas previse, sad ces dobrovoljno vratiti to sto si kupio em ces nam svima jos po stoju dati na kafu da ti mi ne bi jebali nanu.
Dakle, vratiti svakom ono sto mu pripada inace se salje pogresna poruka svijetu koji bi mozda zelio ulagati.
Vlasnistvo je kratko sroceno ziva lova i niko od nas ne bi sijedio skrstenih ruku da mu oduzimaju istu.
Suludo je reci, nek njemu uzmu, on ima i previse. Znaci ako sam slucajno dobio na lutriji ili nakrao ili zaradio ili kako god hoces pa kupio pola skenderije, sadasnje ili neke buduce vlasti imaju pravo doci i reci: hej pasha ti imas previse, sad ces dobrovoljno vratiti to sto si kupio em ces nam svima jos po stoju dati na kafu da ti mi ne bi jebali nanu.
Dakle, vratiti svakom ono sto mu pripada inace se salje pogresna poruka svijetu koji bi mozda zelio ulagati.
-
Prenj
Kako bi prokomentarisao povrat imovine samo odabranim vjerskim zajednicama?bezzeze wrote:Ako trezveno i posteno razmisljamo, pa ako mozemo dokazati da je imovina bila u vlasnistvu prije konfiskacije nema razloga da se ona ne vrati orginalnom vlasniku. Nije bitno koliko je ko imao ili ima, bitno je samo dokazati vlasnistvo.
-
Prenj
Ucenici Srednje medicinske, Trgovacke, Muzicke akademije, ... pakujte se!
Zivio nama Adnan Terzic.
Zivio nama Adnan Terzic.
SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je u utorak prijedlog temeljnog ugovora kojim se uređuju odnosi između te zemlje i Svete Stolice.
Zamjenik ministra pravde BiH Niko Grubešić izjavio je novinarima u Sarajevu da se na taj način dovršava proces koji traje još od 2001. godine kada je tijekom posjeta tadašnjih članova Predsjedništva BiH Vatikanu pokrenuta inicijativa za sklapanje ugovora kojim bi se prvi put uredila pozicija Katoličke crkve u BiH.
BiH i Sveta Stolica ugovorom potvrđuju da su država i Katolička crkva u svom poretku neovisne i samostalne i obvezuju se u cijelosti poštivati to načelo u međusobnim odnosima te međusobno surađivati u brizi za cjeloviti duhovni i materijalni razvitak čovjeka te promicanju općeg dobra.
Ugovorom će se regulirati i pitanje povrata nacionalizirane crkvene imovine u razdoblju od deset godina od trenutka stupanja ugovora na snagu.
Za dobra koja ne mogu biti vraćena, država BiH osigurat će Crkvi pravednu naknadu.
"Time se pokazuje da se stanje u BiH prilično normaliziralo", kazao je doministar Grubešić dodajući da se nakon reguliranja odnosa s Katoličkom crkvom u sljedećem razdoblju može očekivati i rješavanje statusa drugih crkava odnosno vjerskih zajednica u BiH.
(Hina)
-
Kwaheri
ja vas fakat ne kontam...na jednoj temi ne date "svoje pare" od poreza za skolu, koja je iako s nacionalnim predzankom ipak skola u kojoj se sprovodi plan i program drzave nam u nas...
s druge strane skole mogu biti na otetoj, ukradenoj, kako god... imovini...i problem je ako vlasnik hoce to da vrati...pa cak iako se primjeni princip za koji se danas zalaze (ja bih tu josh dodala neke opcije - da drzava plati svasta nesto - moguce unapređenje investicije itd.) pa bi se vidjelo draga moja ko bi tu bio na gubitku...
ne mogu da shvatim ljude koji brane princip pravde, a moze ukradeno, opljackano...ipak jel jedni su jednakiji od drugih...
svasta...
i da, jos nesto...
Kada su oduzimali od privatnih lica imanja...nasele se tako na djedovinu "neki"... u ratu, dodu, ti koji su se naselili na ukradeno, oteto i opljackano...kako god ga nazvali...pa mu jos pobiju i unuke...
e sad...do zadnjeg, ako bude trebalo...sve dok bude i jedna zakonska i legalna osnova za to...ima da se isele...s djedovine.
ne mogu da shvatim ljude koji brane princip pravde, a moze ukradeno, opljackano...ipak jel jedni su jednakiji od drugih...
svasta...
i da, jos nesto...
Kada su oduzimali od privatnih lica imanja...nasele se tako na djedovinu "neki"... u ratu, dodu, ti koji su se naselili na ukradeno, oteto i opljackano...kako god ga nazvali...pa mu jos pobiju i unuke...
e sad...do zadnjeg, ako bude trebalo...sve dok bude i jedna zakonska i legalna osnova za to...ima da se isele...s djedovine.