Turska - važan faktor za budućnost BiH
-
talić
#326 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
U BiH je otići iz grada na selo i tamo živjeti isto što i doći iz neke razvijene EU zemlje živjeti u BiH. Istina ima i takvih slučajeva ali je rijeka onih koji hrle prema EU i prema gradovima.
-
sanaman
#327 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
I kako su djeca odrastala, iskreno? Kakav je bio standard? Sta su ta djeca uradila kada su odrasli, kuda su otisli? Niko nikom ne brani da ima djece koliko zeli i koliko moze...daj Boze sto kazu sto vise. Medjutim postoji i odgovornost prema tom djetetu, vremena se mijenjau. Na kraju svi smo rasli i odrastali. Neko je imao vise, neko manje. Samo je pitanje kako covjek licno to gleda, sta zeli priustiti svom djetetu i na koji nacin. Tu roditelj moze biti odgovoran ili neodgovoran prema svom.madner wrote:Ta ekonomska racunica stoji, ali u vremenima kada su svi imali manje i pitanje nije bilo koliko racunara nego da li ce se moc nahraniti opet je bilo vise djece.
Svaki roditelj ce da crke u dusi ako mu dijete nesto trazi a on mu ne moze to priustiti. A da ne pricam koliko je danas sve postalo skuplje...ljudi ovdje pricaju kako je normalno da voze svoje dijete sa selu npr u grad autom. Ali ignorisu cinjenicu da onda trebaju dva auta, ipak i otac treba nekako na posao. Ali onda ce da kuka kako drzava ne organizuje prevoz, pa kako su karte skupe, itd. A o godisnejm odmoru za takvu porodicu da ne pricam. Doduse sta ce toj porodici godisnji odmor, svakako zive u prirodi i na selu
- Skijaš
#328 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Mislim da je ovo jedna od onih tema oko kojih je nemoguće voditi smislenu diskusiju, neko će dijete gledati kroz finansijske obaveze, nekom je takav pogled na život smiješan, tako da se ustvari govori različitim jezicima koje se međusobno ne razumije. Argumenti za i protiv u takvoj atmosferi ne igraju ulogu.
-
sanaman
#329 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Mislim da je postije reci, da ovo treba gledati na nacin kako se roditelj odnosi prema svom djetetu...odgovorno ili neodgovorno. Jer dijete niti bira roditelje, ni vrijeme, ni mjesto rodjenja, a roditelji sve to mogu manje vise birati, ...a ako je glavno dostignuce u razmiljsanju roditelja bice nafake...onda... 
- Skijaš
#330 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Ne, poštenije bi bilo reći da je poimanje onog što je odgovorno, odnosno neodgovorno, subjektivna stvar. Primjera radi, kao argument za razmatranje treba li ili ne treba imati dijete, ti u kalkulaciju ubacuješ i članstvo u sportskom klubu (sa svim obavezama koje to nosi). To mi je nerazumljivo i zato kažem da govorimo dva različita jezika, imamo drugačija shvatanja onog što djetetu treba za uspjeh u razvoju i životu, te je logično da su tu i "argumenti" višak.sanaman wrote:Mislim da je postije reci, da ovo treba gledati na nacin kako se roditelj odnosi prema svom djetetu...odgovorno ili neodgovorno. Jer dijete niti bira roditelje, ni vrijeme, ni mjesto rodjenja, a roditelji sve to mogu manje vise birati, ...a ako je glavno dostignuce u razmiljsanju roditelja bice nafake...onda...
-
sanaman
#331 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
moram ispravitiSkijaš wrote:Ne, poštenije bi bilo reći da je poimanje onog što je odgovorno, odnosno neodgovorno, subjektivna stvar. Primjera radi, kao argument za razmatranje treba li ili ne treba imati dijete, ti u kalkulaciju ubacuješ i članstvo u sportskom klubu (sa svim obavezama koje to nosi). To mi je nerazumljivo i zato kažem da govorimo dva različita jezika, imamo drugačija shvatanja onog što djetetu treba za uspjeh u razvoju i životu, te je logično da su tu i "argumenti" višak.sanaman wrote:Mislim da je postije reci, da ovo treba gledati na nacin kako se roditelj odnosi prema svom djetetu...odgovorno ili neodgovorno. Jer dijete niti bira roditelje, ni vrijeme, ni mjesto rodjenja, a roditelji sve to mogu manje vise birati, ...a ako je glavno dostignuce u razmiljsanju roditelja bice nafake...onda...
Nebih da se stvori utisak da ja racunam koliko ce me dijete kostati. To odgovorno tvrdim da nije tacno.
Medjutim kada me pitas za cetvero djece, naravno da racunam, ali pazi sad....ne sportski klub...nego elemetarne stvari, obuca, odjeca, hrana, odmori, dva auta, mogucnost da samo jedno moze raditi, idt. I onda dodjem do realnog zakljucka da cetvero djece realno ne mogu izdrzavati, ne mogu im osnovne stvari obezbijediti jer sam radim, za prosjecnog bosanca nemoguca misija. Moguca postaje onda kada trazi od drzve, od drugih i svi su na kraju krivi..al svako ima svoj pogled, kakv god da bio. Ali odgovornost snosi svako ponaosob, za sebe i svoju djecu.
- andromeda101
#332 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Pa imaj troje. Ko da moraš imati četvoro. Ko cigani oko konja.sanaman wrote: moram ispraviti![]()
Nebih da se stvori utisak da ja racunam koliko ce me dijete kostati. To odgovorno tvrdim da nije tacno.
Medjutim kada me pitas za cetvero djece, naravno da racunam, ali pazi sad....ne sportski klub...nego elemetarne stvari, obuca, odjeca, hrana, odmori, dva auta, mogucnost da samo jedno moze raditi, idt. I onda dodjem do realnog zakljucka da cetvero djece realno ne mogu izdrzavati, ne mogu im osnovne stvari obezbijediti jer sam radim, za prosjecnog bosanca nemoguca misija. Moguca postaje onda kada trazi od drzve, od drugih i svi su na kraju krivi..al svako ima svoj pogled, kakv god da bio. Ali odgovornost snosi svako ponaosob, za sebe i svoju djecu.
Neko će drugi imati četvoro.
- madner
#333 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Malo karikiras. Hranu i odjecu gotovo sigurno mozes pristutiti.sanaman wrote:I kako su djeca odrastala, iskreno? Kakav je bio standard? Sta su ta djeca uradila kada su odrasli, kuda su otisli? Niko nikom ne brani da ima djece koliko zeli i koliko moze...daj Boze sto kazu sto vise. Medjutim postoji i odgovornost prema tom djetetu, vremena se mijenjau. Na kraju svi smo rasli i odrastali. Neko je imao vise, neko manje. Samo je pitanje kako covjek licno to gleda, sta zeli priustiti svom djetetu i na koji nacin. Tu roditelj moze biti odgovoran ili neodgovoran prema svom.madner wrote:Ta ekonomska racunica stoji, ali u vremenima kada su svi imali manje i pitanje nije bilo koliko racunara nego da li ce se moc nahraniti opet je bilo vise djece.
Svaki roditelj ce da crke u dusi ako mu dijete nesto trazi a on mu ne moze to priustiti. A da ne pricam koliko je danas sve postalo skuplje...ljudi ovdje pricaju kako je normalno da voze svoje dijete sa selu npr u grad autom. Ali ignorisu cinjenicu da onda trebaju dva auta, ipak i otac treba nekako na posao. Ali onda ce da kuka kako drzava ne organizuje prevoz, pa kako su karte skupe, itd. A o godisnejm odmoru za takvu porodicu da ne pricam. Doduse sta ce toj porodici godisnji odmor, svakako zive u prirodi i na selu
Ali isto tako bi sa vise djece gotovo sigurno otisao prema dole na drustvenoj ljestvici, dakle ne bi mogao vozati novo auto nego bi moralo biti starije itd...
Inace imas primjer Evrope koja ima znatno vise love od nas, pa ljudi isto razmisljaju pa nemaju djece (jer svugdje je to trosak) i USA gdje ljudi imaju jednako love i opet prave djecu. Dakle nije to pitanje love, nego prioriteta.
-
The BEN10
#334 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Upravo tako - samo što se svi želimo nabiti u tih par kilometara, i naravno za to ćemo platiti žestoku cijenu. Koliko je to razumno - mislim da nije, ali hajde de ti to objasni nekome. Da putuješ dnevno po 50 km u oba smjera to je mjesečno 1000-1500 km. Kad novac za kartu pretočiš u razliku koju si dao za 1 m2 stambenog prostora (rahatluk, buku, gužvu i ostalo da ne računamo) vidjet ćeš da si u debelom plusu...Skijaš wrote:Pa nećeš dijete odvesti u Dejčiće, na potezu od Ilijaša do Ivan sedla se može naći bolje uslove za život nego što su u kolektivnim rješenjima s lijeve strane Miljacke, ili kineskim četvrtima s desne.talić wrote:Vi kao da nikad niste vidjeli selo.The BEN10 wrote: A zašto nebi umjesto u stanu od 70 kvadrata "u čaršiji", kupio plac 10-15 km (ili nedaj Bože čitavih 20 km) dalje od Sarajeva i tamo napravio kuću sa 200 kvadrata sa mnogo manju cijenu, korak po korak !?
- madner
#335 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Nema 50 km u jednom smjeru
I da ima, ako ti auto trosi 7l (jer imas i otvorene voznje)
To je 21 radnih dana x 7 * cijena goriva.
oko 360 KM mjesecno. Za 100km dnevno.
I da ima, ako ti auto trosi 7l (jer imas i otvorene voznje)
To je 21 radnih dana x 7 * cijena goriva.
oko 360 KM mjesecno. Za 100km dnevno.
-
sanaman
#337 Re: AW: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Samo sto na ovo troskove goriva treba dodati i amortizaciju vozila. Dalje ko to nije probao ne zna sta znaci svaki dan stavljati glavu u torbu i vozariti, guzve, udesi, radovi na putu, losi vremenski uvjeti, itd....nije bas samo gorivo.
Tapatalk 2
Tapatalk 2
- Skijaš
#338 Re: AW: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Iz nekih sela ne možeš proći, do Trnova nema redovne autobuske linije, u Dejčićima ima vukovaSuperhik_ wrote:baška što zimi iz nekih sela danima ne možeš izaći jer nije očišćen snijeg, što treba djeci plaćati karte za školu, što je gradski saobraćaj neredovan (recimo za trnovo par vožnji dnevno).......sanaman wrote:Samo sto na ovo troskove goriva treba dodati i amortizaciju vozila. Dalje ko to nije probao ne zna sta znaci svaki dan stavljati glavu u torbu i vozariti, guzve, udesi, radovi na putu, losi vremenski uvjeti, itd....nije bas samo gorivo.
Tapatalk 2
nisu ljudi bezze rekli: hvali selo a živi u gradu
- madner
#339 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Vecina Evropskih gradova fercera na tom principu, oko grada su manja naselja i putuje se.
Da ne govorim o USA gdje je donedavno grad bio rezervisan za siromasne.
Naravno to nisu sela, nego jednostavno mala autonomna naselja. Dakle ne selo na vrh brda, nego nesto tipa Dobrinja.
Da ne govorim o USA gdje je donedavno grad bio rezervisan za siromasne.
Naravno to nisu sela, nego jednostavno mala autonomna naselja. Dakle ne selo na vrh brda, nego nesto tipa Dobrinja.
- madner
#340 Re: AW: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Racunao sam duple troskove goriva, automobil i tako i tako kupujes a za armotizaciju ti ostaje 150 KM mjesecno.sanaman wrote:Samo sto na ovo troskove goriva treba dodati i amortizaciju vozila. Dalje ko to nije probao ne zna sta znaci svaki dan stavljati glavu u torbu i vozariti, guzve, udesi, radovi na putu, losi vremenski uvjeti, itd....nije bas samo gorivo.
Tapatalk 2
- sinuhe
#341 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Mislim da ce kod nas biti nesto ekstremnija polarizacija. Gated community i favele.
- hepekcina
#342 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
al nismo mi još za ovih ideja za život van gradova pa da se putuje na posao jer nam je očajna putna infrastruktura, pa onda i sva ostala (od vode, struje , kanalizacije, telefona itd.).
Naš prvi problem jeste to što nema baš nikakvog urbanističkog planiranja na duže staze, da ima neki plan razvoja grada ili regije i da se prema tome i proširuje infrastruktura kako bi ljudi mogli planski graditi nova naselja. Upravo ovo je korijen svih naših današnjih problema zbog čega je 60% građevina izgrađeno bez dozvole pa potom naknadno legalizirano. I ovo čudo što zovemo gradom je jedna favela improvizacija sa skoro pa milion stanovnika
- madner
#343 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Eish, da vi znate kako je ljepo Sarajevo po razvojnom planu.
Golf tereni, parkovi...

Golf tereni, parkovi...
-
sanaman
#344 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
necemo se porediti sa drugima, jer nije realno i nije posteno prema nama samin.
nego mi ipak pricamo o bosni, nasim PRIMANJIMA i PLATAMA, nasim uvjetima zivota, organiziranosti...tipa rjesavanje pozara, ciscenje puteva, popravljanje istih...sve te neke stvari koje su nasa svakodnevnica i onda neka mi neko objasni kako se to moze na selu zivjeti, jedno radi, cetvero djece i sve super...ma daj. price za malu djecu. nerealno totalno. da imas primanja 2000 neto (a koliko porodica to ima) ne moze ti biti dovoljno za ovakav nacin zivota, vozarenja itd.
Lijepa i plemenita ideja je to za sto vise djece, samo realnost je nesto drugo.
nego mi ipak pricamo o bosni, nasim PRIMANJIMA i PLATAMA, nasim uvjetima zivota, organiziranosti...tipa rjesavanje pozara, ciscenje puteva, popravljanje istih...sve te neke stvari koje su nasa svakodnevnica i onda neka mi neko objasni kako se to moze na selu zivjeti, jedno radi, cetvero djece i sve super...ma daj. price za malu djecu. nerealno totalno. da imas primanja 2000 neto (a koliko porodica to ima) ne moze ti biti dovoljno za ovakav nacin zivota, vozarenja itd.
Lijepa i plemenita ideja je to za sto vise djece, samo realnost je nesto drugo.
-
pretresnov
#345 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
A to nisu?Alfons Kauders wrote:CIA snajka CIApretresnov wrote:Pazi tema i temica.
Navalila turska obavještajna služba na nas ko muha na govno.
Upropastili su pola sveta...
Šta ima u CIA-i? Koliko plaćaju po postu? (S obzirom da si nakupio preko 15000 niko normalan ne misli da si to uradio dobrovoljno).
-
pretresnov
#346 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Ovu temu pod ključ.
Valjda je svima jasno da samo turska obavještajna služba može postaviti ovako glupu temu i onda nakupiti ovoliko šuplje "diskusije" sama sa sobom?
Eto sad ćemo svi pomisliti kako je ovo goruća tema i kako smo svi uzbuDŽeni oko povratka turskog okupatora.
Valjda je svima jasno da samo turska obavještajna služba može postaviti ovako glupu temu i onda nakupiti ovoliko šuplje "diskusije" sama sa sobom?
Eto sad ćemo svi pomisliti kako je ovo goruća tema i kako smo svi uzbuDŽeni oko povratka turskog okupatora.
-
herturty
#347 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Put Vc dolazi i samo laik moze reci:"Kako ovo ide sporo." Istina je da ide sporije nego sto bi trebalo ali radovi na Vc su u punom toku, prema Zenici se radi i dionica prema Mostaru se vec odavno radi; tuneli se buse, prilaznica prema Sarajevu pa sada i stupska petlja. Za ocekivat je da ako bude islo cak ovim tempom, znaci ne onim tempom kojim bi trebalo ici; cak i tada cemo imati 70 kilometara u pravcu Mostara i relaciju Sa- Zenica spojenu.
A posle toga je proces suburbanizacije neizbjezan. Samo siromasni ce zivijeti za 20 godina u Sarajevo a bogatiji ce zivijeti u modernim naseljima nedaleko od glavnog puta u zdravoj i atraktivnoj okolini. Naravno da je za te ljude 500 KM mjesecno za benzin p. dim jer ti ljudi zaradjuju 6000 KM ili vise.
A posle toga je proces suburbanizacije neizbjezan. Samo siromasni ce zivijeti za 20 godina u Sarajevo a bogatiji ce zivijeti u modernim naseljima nedaleko od glavnog puta u zdravoj i atraktivnoj okolini. Naravno da je za te ljude 500 KM mjesecno za benzin p. dim jer ti ljudi zaradjuju 6000 KM ili vise.
-
etovidis
#348 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Zar nije malo blesavo da lider druge drzave govori ljudima ovdje koliko trebaju imati djece?
-
zlata
#349 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
To se moze odnosit na jednu manjinu.herturty wrote:Put Vc dolazi i samo laik moze reci:"Kako ovo ide sporo." Istina je da ide sporije nego sto bi trebalo ali radovi na Vc su u punom toku, prema Zenici se radi i dionica prema Mostaru se vec odavno radi; tuneli se buse, prilaznica prema Sarajevu pa sada i stupska petlja. Za ocekivat je da ako bude islo cak ovim tempom, znaci ne onim tempom kojim bi trebalo ici; cak i tada cemo imati 70 kilometara u pravcu Mostara i relaciju Sa- Zenica spojenu.
Vecina leti ka gradu, centru, urbanoj sredini.
Trenutni trend, u cijelom svijetu, je URBANIZACIJA.
Cak se obnavljaju zapusteni americki gradovi, i u nekad puste, sad novo-obnovljene zgrade Detroita doseljava mladja generacija ljudi koji ne zele vise zivjet na selu, nit' u predgradju, k'o tata i mama.
http://www.kales76.com/
http://www.citymayors.com/statistics/ur ... intro.html
Za manjinu, koja je sita grada i urbanog zivota, sela i periferija postaju sve atraktivnija,
ali to ne znaci, da vecina naoda krece u tom pravcu.
- zahvalan
#350 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Lahko je reci napravi 5-ro,pa valja to nahraniti,valja to obuci...
Iskreno ja sebe ne zelim da dovodem u situaciju da molim za pomoc da mi neko drugi nahrani djecu.
Ako glavonjama za koje smo glasali nije stalo do Bosne (mislim na Bosnjacke glavonje) onda zasto da ja glumim patriotu i pravim 5-ro djece koji nece imati sansu da uspiju nego ce cijeli zivot sluziti za punjenje budzeta
Hvala lijepo ali NE !