Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#1 Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by novi.dan.nova.nafaka »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/erdogan- ... /120914205

Premijer Republike Turske je podsjetio kako obim trgovinske razmjene između Turske i BiH trenutno iznosi oko 400 miliona dolara i dodao kako je blizu vrijeme kada će taj iznos biti spominjan ne u milionima, nego u milijardama, ne samo dolara nego i eura.

"Naš kredit, koji je iznosio 100 miliona eura, iskorišten je oko deset posto i očekujem da će se u narednom periodu iskoristiti u punom kapacitetu. Ja mislim da će to biti poput neke kofe koja će se stalno spuštati u bunar i vaditi vodu“, kazao je Erdogan dodavši kako je na sastanku s Predsjedništvom BiH ponovljena podrška Turske evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Turski premijer osvrnuo se i na predstojeće lokalne izbore u BiH.

"Naša je želja da 7. oktobar protekne u najboljem redu i da ti izbori budu historijski za našu bosanskohercegovačku braću.“

Na kraju je uputio i poruku narodima BiH.

"No, mi kao Turska, odnosno Republika Turska, od vas, kao naše braće, imamo jednu zamolbu: Nemojte se dijeliti. Budite jedinstveni, budite postojani i budite čvrsti i pravdeni. Jer BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji.

Podsjetivši kako obim trgovinske i robne saradnje dvaju zemalja nije na zadovoljavajućem nivou, ali da će se uskoro popraviti, turski premijer je članovima Predsjedništva BiH ponudio i vrlo konkretnu saradnju u oblasti privrede.

"Svoj trojici članova Predsjedništva BiH ponudio sam jednu sveobuhvatnu suradnju, pozvao ih da dođu sa velikim brojem poduzetnika i svih onih koji u sektoralnom smislu mogu realizirati tu suradnju i podići nivo naše ekonomske i bilateralne saradnje, dakle saradnje dvije zemlje“, kazao je Erdogan.

Dakle, 2. najbrža rastuća ekonomija na svijetu je na našoj strani. Bujrum, izvolite iznijeti vaša mišljenja... :)
borcanin

#2 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by borcanin »

prijatelji bili, prijatelji ostali, prijatelji insAllah.
Tayyip

#3 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Tayyip »

borcanin wrote:prijatelji bili, prijatelji ostali, prijatelji insAllah.
prijatelj mi može biti i francuz ili japanac. tayyip mi je brat.
borcanin

#4 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by borcanin »

Tayyip wrote:
borcanin wrote:prijatelji bili, prijatelji ostali, prijatelji insAllah.
prijatelj mi može biti i francuz ili japanac. tayyip mi je brat.
:lol: :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Truba »

tutku

najbolji turski proizvod :thumbup: :thumbup: :thumbup: ikad
kamen spoticanja

#6 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by kamen spoticanja »

Black swan wrote:tutku

znas sta znaci tutku?
ono na sta si navucen :D
a jes dobar :)
borcanin

#7 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by borcanin »

Black swan wrote:tutku

ja mislim da je i coko lips nas, uludag limunada je dobra isto
herturty

#8 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

Turci neka nam pomazu dok ne stignemo odredjenu percentazu. Drago mi je da nam stite Turci ledja zbog ovoga: :oops:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=731213&page=26
KrasnodarRora kaže:
Ja sam govorio o povratku povijesno našeg teritorija. Nidje nisam napisao što će se dogoditi stanovništvu na tom području.
Rat je neizbježaan. Ne treba se toga bojati već se za njega pripremati. Vlasti koje su do sada upravljale i sad upravljaju s RH nemaju niti strategiju niti rat očekuju.
Ovakvo stanje je zakuhala međunarodna zajednica pritiskom da se potpiše ovakav sporazum u Daytonu koji je u samoj srži nepravilan, nemoralan i nepošten. Taj sporazum biti će razlog novog rata. Možda neće do njega doći za 5 godina, možda niti za 10, ali će sigurno doći. Onaj tko to ne vidi zavarava sam sebe.
Ja ništa ne zagovaram nego na osnovu činjenica pokušavam vidjeti kako će se stvari odvijati u budućnosti.
Na području BiH danas imamo Hrvate kao vijekovne vladare Bosne. Imamo Srbe koji su velikosrpskim planom sustavno naseljavani na područje BiH kao i Albanci na Kosovo. Imamo i novu zanimljivost- Bošnjake koji su izmišljotina novog vremena. Nekad izjašnjavani na popisima stanovništva kao: neopredjeljeni, Jugoslaveni, Muslimani- a danas Bošnjaci.
Srbi i dalje na tragu velikosrpske pozicije, Muslimani sa željom da imaju državu samu za sebe i izmisle novi naziv za sebe i istjeraju i Srbe i Hrvate.
Najčešće se koriste povećanim natalitetom. Povijest je pokazala da je muški spolni organ često jače oružje od vatrenog.
Hrvati- malodušni, zavedeni, nacionalno neosvješteni...Izvarani od onih koji su se predstavljali kao nacionalisti, a u biti su bili prerušeni Jugo komunisti.
Na vodećim pozicijama u gospodarstvu bivši udbaši i Jugoslaveni vode propagandu kroz medije o potrebi odricanja Hrvata koji naseljavaju BiH.
Država se rastače, stvara se osjećaj bespomoći i depresije, planski se rasprodaje državna hrvatska imovina. Hrvatska se sotonizira, veličaju se antihrvatski pothvati, neprijateljima države popravljaju se kuće iz hrvatskog proračuna, isplaćuju mirovine. Multiplicira se broj pripadnika HV-a, preopterećuju se mirovinski fondovi, socijalna prava se šire na ogromni dio populacije, blokiraju se investicije birokratskim aparatom.
U biti Hrvatska se bavi samom sobom i teško Hrvati BiH moguo čekivati pomoć matice. Hrvati u BiH nemaju svoju dalekovidnicu, predstavljaju ih stranke koje od njih nisu dobile povjerenje na izborima...
Riješenje: ja u budućnosti vidim krvavi građanski rat u kojem će se Hrvati na grubi način riješiti komunizma jednom zauvijek, a na vlast će se doći neka nacionalna stranka neopterećena prošlošću i repovima.
Dok se to ne dogodi nema nam izlaza. Niti za nas u sadašnjim AVNOJ granicama niti za Hrvate u BiH. Dosadašnje stranke pokazale su se potrošene na dosadašnjim problemima. Čeka se neki novi lider koji će homogenizirati sve hrvatske snage.
BiH ionako postoji samo na papiru. Da je Jugoslavija mogla opstati kao zajednica naroda ne bih se raspala. Čudno bi bilo očekivati da će BiH kao mini Južina uspjeti opstati. Jer u njoj žive narodi koji ju ne vole. Najviše ju vole Muslimani. Jer nemaju izbora. Za njih je BiH kao država jedina mogućnost.
Oni nemaju alternativu. Ja predviđam da će oni u ratu nestati, a dio se asimilirati. BiH će se raspasti kao kula od karata. Tada trebamo biti dovoljno jaki da povratimo naše teritorije. S ovim obnašateljima vlasti možemo biti sretni ako bi sačuvali i područje sadašnje RH. Jer ova vlast živi neku drugu Hrvatsku. Jugoslavensku, anacionalnu, nasilno multikulturnu.
racionalista

#9 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by racionalista »

Pliva patka, pliva guska :D
herturty

#10 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

Nije glupa tema. Nije dzaba visoki predstavnik neki dan rekao kako je normalno da Turska ima svoje interese u BiH "jer 2 miliona stanovnika te zemlje imaju bosansko hercegovacku porijeklo". Ali mnogo vise se iza toga krije. To je samo fina prica za neupucene.

Naime iz wikileaks dokumenata se vidi da je SAD jos prije 3 godine zamolio Tursku :"Da pojaca svoj uticaj na balkanu." (bukvalno tako pise)

To znaci da SAD cuva ledja Turcima i otvoreno im otvorila vrata balkana i rekla:"Vi nadgledajte BiH a mi vam cuvamo ledja."

I sta je se desilo nakon toga? Od jednom Erdogan, i Turski ministri, premijeri stizu u Sarajevo, Beograd, Kosovo, Sandzak svaki cas. Pa Erdogan je bio u Sarajevu u zadnjoj godini kolko puta? A koliko puta ministar vanjskih poslova? Delegacije raznih Turskih stranaka na drzavnom nivou? Posle Erdogana nece proci ni 15 dana i eto ti opet ministra vanjskih poslova ili nesto u tom vazonu. A samo budala moze misliti da je to slucajno. To je geoplitika i salje poruku:"Mi imamo svoje interese ovdje."
samo_ti

#11 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by samo_ti »

Neko u komentarima napisa;

Predsjednik, premijer i 5 ministara doslo u Sarajevo...sto ti je delegacija ! :D :bih:
Prpa.ba

#12 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Prpa.ba »

Nadam se samo da nas nece cuvati i paziti kao recimo onda kada su poklonili ovodrinske nahije prekodrinskim pravoslavnim turcima, pa onda recimo kada je pravoslavac Latas ubijao bosnjacku aristokraciju i inteligenciju po naredjenju njegove muslimanske turske brace, pa recimo 1878. kada su za saku dukata predali silnu "bracu Bosnjake" na milost i nemilost strasnoj cafirskoj Austrougarskoj, ili recimo iz novije historije kada je jedino turcin dosao krivoustom Franji na sprovod... :D Sa ovakvom bracom, dobro smo i zivi ostali. Ponajvise zahvaljujuci milosti Austrougarske i bozijom providnosti komunista. :D :D
bogumila

#13 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by bogumila »

ako je za sve to kriv erdoan, dobro se drzi za 700-godisnjaka :D
Prpa.ba

#14 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Prpa.ba »

bogumila wrote:ako je za sve to kriv erdoan, dobro se drzi za 700-godisnjaka :D

Doticni drzavnik se cesto poziva na anegdote i fabrikovane "cinjenice" iz vremena propale im imperije, pa rekoh da osvjezim pamcenje zlatnim ribicama, kojih, kako vidim, ne manjka. :D
vukojebina

#15 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by vukojebina »

Htio bi samo da pitam cijenjene forumase koji misle da su im turci prijatelji, ili jos gore braca, na kojem je mjestu, u Bosni i Hercegovini naravno, Turska kao strani investitor odnosno ulagac?
Osim turskih serija, jeftine robe, jeftine obuce i odjece, ja ne vidjeh nesto tursko u Bosni...

Daleeeeeko im kuca od moje...
Kemal Malovčić

#16 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Kemal Malovčić »

turska in my heart!

ps erdogan majmune jedan zbog tebe saobraćaj bio zaustavljen valjal to tako moro sam čekat :x
herturty

#17 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

Ministarstvo za trgovinu RTurske zabiljezilo je rast od 25% u uvozubosanskih proizvoda u 2011 u odnosu na2010. Znaci na jednoj strani imas EU koja nece da kupi tvoje proizvode jer nisi u EU a na drugoj Tursku koja ulaze i u mostove, berzu sarajevsku i 1000 drugih stvari. Da ne spominjem biznismene koje Turske delegacije svako malo povedu sa sobom. Ili recimo izjava Turskih biznismena i premijera pri specijalnoj posjeti ministra Erdala Trhulja da ce Turska modernizirati Bosansku vojnu industriju. Bez jake zemlje poput Turske Bosnjaci nema sanse da izvoze vojnu opremu u velikim kolicinama a to znaci i smrt jedne od najvecih Bh industrija. A vidi cuda upravo Turcu su ti koji su javo Trhulju obecali otvaranje njihovih prodajnih kanala i uz to jos i modernizaciju industrije sto bi od Bosnjaka jednim potezom napravilo relevantnim faktorom u geopolitickon smislu. ;)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Meni je svejedno hoće li Češka graditi TE ili Turska davati 100 miliona kredita povoljnih. Makar su konkretni u ponudama,...za saradnju.

Naj-mi je draže kada neki brod turski uplovi u teritorijalne vode BiH, dođe u goste.
:D
mrtva kokoš

#19 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by mrtva kokoš »

ko salje brodove i izvlaci bh radnike iz libije, ko je gasio pozare po hercegovini, ko je zimus cistio tramvajsku prugu, jesu ovo prazne rijeci ?! sta god ko mislio, mi vecih prijatelja nemamo...
jon_jovi

#20 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by jon_jovi »

Nemam potrebe ništa ni dodati ni oduzeti na ono što je rekao Prpa.ba, ali bi istakao ovu dinastiju Izetbegovića.
Ovi Izetbegovići se izjašnjavali kao Srbi 1962. sada su očigledno Turci. U njih sto vjera i nacija jebo te.
mO k3

#21 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by mO k3 »

jon_jovi wrote:Nemam potrebe ništa ni dodati ni oduzeti na ono što je rekao Prpa.ba, ali bi istakao ovu dinastiju Izetbegovića.
Ovi Izetbegovići se izjašnjavali kao Srbi 1962. sada su očigledno Turci. U njih sto vjera i nacija jebo te.
Daj ne pricaj gluposti , nisi upucen i zato ne pisi svasta
Morales

#22 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Morales »

jon_jovi wrote:Nemam potrebe ništa ni dodati ni oduzeti na ono što je rekao Prpa.ba, ali bi istakao ovu dinastiju Izetbegovića.
Bolje se zapitaj ko ih je natjerao da se tako izjasnjavaju. Ne trabunjaj sviju ti....
hepekcina

#23 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

evo čitam ovo i nemrem da vjerujem sopstvenim očima da smo toliki debili :shock: :(

al kad vidim šta se piše jesmo :skoljka: :run:
zavrzlama

#24 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by zavrzlama »

Meni licno (kao bosnjaku)je bitnije imati postenog i siromasnog srbina i hrvata za prijatelja i komsiju,nego najbogatijeg turcina,MEDJUTIM moj zemljak i komsija ima ideolosko-strateski cilj da mene nema na ovoj zemlji...a kako ja nemam saveznika za izvoz,turska sa svojih 100 miliona stanovnika,jakom ekonomskom i vojnom moci je jedina nada da se izbjegne novi genocid i istrebljenje mene i mog naroda....

Turska je odavno faktor na Balkanu,ALI je i mac sa dvije ostrice,jer predavanje nase sudbine u turske ruke je i predavanje sudbine BIH u njihove ruke,ako srbi i hrvati ne mogu privoliti bosnjake i ostale probih gradjane na podjelu BIH,nije iskljuceno da privole turke radi nekog njihovog interesa..
RS6_BI_TURBO

#25 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by RS6_BI_TURBO »

hepekcina wrote:evo čitam ovo i nemrem da vjerujem sopstvenim očima da smo toliki debili :shock: :(

al kad vidim šta se piše jesmo :skoljka: :run:
Naivnost.
Iz toga svega ce dobro proci nekolicina bosnjaka, koja ce tuhnuti kakve proizvode turske. Srbi i hrvati ce psovati turke, te gajiti apatije prema bosnjacima i tako stalno kad dodju turci sa velikim rijecima.
Post Reply