Dovodouglas wrote:To nije istina. U bIh je bila prisutna arapska = muslimanska kultura do prije 60 godina gdje su zene u hidzima hodale sarajevom. Imas slike na internetu; svaka zena je bila u hidzabu 1940. kada je Hitler ulazio u Sarajevo a rijetko koja je bila samo pokrivena pogledaj ulazak njemacke vojske u Sarajevo na you-tube! Da je tada neka muslimanka recimo 1945. hodala u suknji kroz sarajevo bila bi okarakterizirana od prilike onako kao danas u kairu kao "kurva","drolja" itd. Mozda bi bila i prebijena.
Bez obzira na poziciju zena koja prije 20. vijeka ni u Evropu nije bila na zavidnom polozaju cinjenica ostaje da je Bosna jos od 15. bila mjesto susreta Krscanstva i Islama, a i prije pojave Islama Bosna u religioznom pogledu nije bila homogena.
Jer Islam je jako jasan sta je dozvoljeno a sta nije.
I Krscanstvo je jasno sta je dozvoljeno a sta nije pa niko u Evropi to ne postuje. Ako hoces nekog da nazoves licjemerom onda su to zapadnjaci koji se i dalje vecinom poistovecuju sa Krscanstvom.
I sekularizam nije invencija Islamskog svijeta vec EVROPE.
Nije tacno dijete drago. Sekularizam je prisutan vec hiljadama godina u svijetu. Mnoga carstva kroz historiju su dozvoljavala svojim subjektima da praktikuju svoju vjeru, i nisu imala "zvanicnu religiju".
A na razvoj i prihvatanje sekularizma u Evropi veliki uticaj su imali i radovi islamkog ucenjaka Ibn Rusdija (Averoez), i njegovog filozofskog pravca, Averoizma.
Evropska i Islamska kultura se ne mogu spojiti.
Sta je to "evropska" a sta "islamska" kultura?
Ako pod "evropskom" podrazumijevas krscansku kulturu, onda se normalno ne mogu spojiti. Ako "evropska" podrazumijeva sekularnu demokratiju, onda ne znam zasto ne bi mogla?
Tvoj je problem sto mislis da je Islam protiv demokratije i sekularizma, i sto dajes izbor muslimanima, "ili islam, ili demokratija"... podsjecas na one prave fasizoidne Islamofobe iz zapadne Evrope ciji si ocigledno fan... koji stalno govore kako muslimani moraju biti istrijebljeni iz Zapadne Evrope kao Jevreji jer je suzivot sa njima nemoguc i sl.
A ironija je da ces naci vise argumenata za sekularizam i demokratiju u Islamu nego u Krscanstvu.
U Islamu je dozvoljeno ozeniti svoju rodicu
Evo sta kaze Kuran:
"
I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši - a što je bilo, biće oprošteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put.
Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh - i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre - što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je."
U Saudijskoj Arabiji mozes ozeniti rodicu ali zena nemoze voziti auto i to je sve po Islamu odredjeno
Ni jedno ni drugo nije po Islamu odredjeno kompleksas. Opet mijesas Islam sa primitivnim pojavama u arapskom svijetu.
To je znaci arapska= Islamska kultura.
Znaci musliman je DUZAN boriti se za sharijat.
Muslimanu je zabranjeno da silom namece svoju vjeru drugima kompleksas.
Iz Kurana:
"Reci: "O vi nevjernici,
ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate,
a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam;
ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali,
a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam,
vama - vaša vjera, a meni - moja!”
Ko sto rekoh, vise ces naci argumenata za sekularizam u Islamu nego u Krscanstvu.
Evropa kaze ovo:
1) Sam odluci kako ces zivijeti jer to su ti osnovna ljudska prava. Niti jedna religija nema pravo da ti kaze kako ces zivijeti.
To isto pravo imamo u Bosni, u cemu je problem? Bosna je sekularna zemlja, jesi zaboravio?
2) Spolni odnos prije braka je sasvim normalan jer za te stvari postoje kondomi.
Naravno, i u Bosni je to dozvoljeno, opet te pitam, u cemu je problem?
3) Glavna svrha zivota jedne zene nije da radja djecu vec da se obrazzuje, skoluje i da zivi zivotom kakvim ona zeli i prava zene su zakonom regulisana i identicna su pravima muskarca.
Nijedna evropska zemlja eksplicitno ne odredjuje sta je svrha zivota jedna zene. Da li ce se zena skolovati ili ne, da li ce radjati djecu ili ne, to je sve njena odluka.
Te dvije kulture su dakle nespojive.
Ponavljam, ako evropsku kulturu vidis kao stritno krscansku kulturu onda su nespojive. Ako evropsku kulturu vidis kroz prizmu sekularizma, tolerancije, razlicitosti, onda u evropskim zemljama ima mjesta za sve religije i kulture.
Prije 70 godina jedan lik je isto isjavio da je evropska kultura nespojiva sa Jevrejima i njihovom kulturom, nakon cega je pocinjen najveci genocid u ljudskoj historiji.
Razmisli malo dijete kakvih stavova se drzis...