Turbo lijecenje :D

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Jara

#26 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Jara »

Za grlo i nos - crveni luk i hren!
vazi

#27 Re: Turbo lijecenje :D

Post by vazi »

sve je super sto predlazete, ali dajte malo vise detalja ako moze?

crveni i luk i hren, sta?

jedan isproban i uspjesan recept "sirup" protiv kaslja:

u pola litra kljucale vode staviti onako ( :D ) majcine dusice (pa bogami 'nako finu shachicu :) )

smanjiti na dvojku i ostaviti da kljuca poklopljeno 20'

procijediti, vratiti procijedjen caj u serpu i dodati dobre 4 kasike meda, vratiti na kolo ali skroz tiho, da ne kljuca a da je vruce, vise ono da se med dobro rastopi a voda ispari i da se stvori sirup.

usuti u flasicu i piti po potrebi.

nakon dvije neprospavane noci zbog kasljanja (prehladjeno-pusacki kasalj) ovo me spasilo :thumbup:
Ma.Le.Na

#28 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Ma.Le.Na »

vazi wrote:sve je super sto predlazete, ali dajte malo vise detalja ako moze?

jedan isproban i uspjesan recept "sirup" protiv kaslja:

u pola litra kljucale vode staviti onako ( :D ) majcine dusice (pa bogami 'nako finu shachicu :) )

smanjiti na dvojku i ostaviti da kljuca poklopljeno 20'

procijediti, vratiti procijedjen caj u serpu i dodati dobre 4 kasike meda, vratiti na kolo ali skroz tiho, da ne kljuca a da je vruce, vise ono da se med dobro rastopi a voda ispari i da se stvori sirup.

usuti u flasicu i piti po potrebi.

nakon dvije neprospavane noci zbog kasljanja (prehladjeno-pusacki kasalj) ovo me spasilo :thumbup:
:thumbup:
black

#29 Re: Turbo lijecenje :D

Post by black »

kad pomenuste bijeli luk, da bi izbjegli neugodan miris grizuci ga, lakse je uzeti jednu-dvije chesne i progutati kao tabletu ;-)
Jara

#30 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Jara »

Protiv prehlade:
Ako je grlo upaljeno (najbolje čim se osjeti da je počela upala) - jesti crveni luk, sirov. Luk se može i žvakati, glavno da dođe u kontakt s upaljenim dijelom grla.
Ako je nos začepljen - jesti hren kašičicom ( što jači, to bolje ;-) ). Ovo sam sama spoznala! Pročisti i nos, i grlo, i uši ( i eustahijevu trubu :lol: ), frcaju suze ali treba se strpiti. :) Primjenjivati po potrebi.
I luk i hren se mogu uzeti s malo neke druge hrane ako je neprijatno uzeti ih same.
vazi

#31 Re: Turbo lijecenje :D

Post by vazi »

Jara wrote:
Protiv prehlade:
Ako je grlo upaljeno (najbolje čim se osjeti da je počela upala) - jesti crveni luk, sirov. Luk se može i žvakati, glavno da dođe u kontakt s upaljenim dijelom grla.
Ako je nos začepljen - jesti hren kašičicom ( što jači, to bolje ;-) ). Ovo sam sama spoznala! Pročisti i nos, i grlo, i uši ( i eustahijevu trubu :lol: ), frcaju suze ali treba se strpiti. :) Primjenjivati po potrebi.
I luk i hren se mogu uzeti s malo neke druge hrane ako je neprijatno uzeti ih same.
hvala :)
Sunrise00

#32 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Sunrise00 »

imam glavobolju citav dan, ona pulsirajuca :D uzela sam ibuprofen :D ima li kakav prirodan nacin da je se rijesim :D jel' ovo simptom niskog pritiska ili visokog :lol: :oops:
Ma.Le.Na

#33 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Ma.Le.Na »

Sunrise00 wrote:imam glavobolju citav dan, ona pulsirajuca :D uzela sam ibuprofen :D ima li kakav prirodan nacin da je se rijesim :D jel' ovo simptom niskog pritiska ili visokog :lol: :oops:
u mojoj okolini svi su fasovali prehladu
(nisam ja kliconosa maaajke mi :D )
ugl. simptomi su blagi bol u grlu...nesto sto bas brzo prodje
nema temperature
uzasne glavobolje
i jos uzasnije curenje nosa...koje traje i traje i traje...

eto..pa se cuvajte..
saga

#34 Re: Turbo lijecenje :D

Post by saga »

I mene danas cijeli dan glava odvaljivala. Nisam popila nista.
Prije par sati je prestala, i poceo me zeludac zezat, aaa mrzim ga.
Mozda nije tema bas, ali znal neko koje trave (cajevi, osim nane) su dobri za zeludac i ceste mucnine?
Mariella

#35 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Mariella »

Mene je neki dan grlo pocelo, danju gotovo i ne osjetim, ali naravno preko noci se pogorsa, tako da sam kupila septolete plus, i maloprije napravila "sirup" od meda i crvenog luka :D a okolo mene svi bolesni, ali puno gore nego sto sam ja :|
Mariella

#36 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Mariella »

saga wrote:I mene danas cijeli dan glava odvaljivala. Nisam popila nista.
Mozda nije tema bas, ali znal neko koje trave (cajevi, osim nane) su dobri za zeludac i ceste mucnine?
Evo sta pronadjoh, pa mozda pomogne :)
http://www.coolinarika.com/recept/caj-z ... ntent_info

EDIT: I za mucninu, pa mozda i to pomogne

Najefikasniji prirodni lek za mučninu je đumbir, a može pomoći i čaj od nane kod blažih oblika. Đumbir ne uspavljuje, pa i vozači smeju da ga koriste, a takođe se primenjuje i kod jutarnje mučnine. Đumbir možete koristiti svež ili sušen, u vidu čaja, tableta, kapsula. Svež đumbir može se naći na pijacama i u prodavnicama zdrave hrane. Da biste sprečili mučninu uzmite 1g đumbira u prahu svaka četiri sata, obično se koristi 2-4g dnevno. Kapi i tečni ekstrakti se uzimaju 1,5-3ml dnevno.

Na tržištu postoje lekovi za mučninu, antihistaminici (Dramamine, Dimigal), koji smanjuju mučninu, ali i uspavljuju.
BJB

#37 Re: Turbo lijecenje :D

Post by BJB »

Sunrise00 wrote:imam glavobolju citav dan, ona pulsirajuca :D uzela sam ibuprofen :D ima li kakav prirodan nacin da je se rijesim :D jel' ovo simptom niskog pritiska ili visokog :lol: :oops:
Mene je danas isto to patilo od budjenja do maloprije..drmnula plivadon, inace vise volim kofadon, al' nestalo...
Mama i ja imamo nizak tlak uvijek i kad mi se digne tlak, glava me rastura..Al' je problem sto to ide tako daleko da odem u bolnicu, oni mi izmjere tlak i misle da je normalan, a ja nisam dobro dok mi se ne spusti tlak...
Sunrise00

#38 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Sunrise00 »

BJB wrote:
Mene je danas isto to patilo od budjenja do maloprije..drmnula plivadon, inace vise volim kofadon, al' nestalo...
Mama i ja imamo nizak tlak uvijek i kad mi se digne tlak, glava me rastura..Al' je problem sto to ide tako daleko da odem u bolnicu, oni mi izmjere tlak i misle da je normalan, a ja nisam dobro dok mi se ne spusti tlak...
ne znam je li boli od niskog ili visokog :D kako da znam :D popila sam kafu, i prestala je malo bila, evo je sad opet :D
Brus Lee

#39 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Brus Lee »

saga wrote:I mene danas cijeli dan glava odvaljivala. Nisam popila nista.
Da nisi trudna? :wink:
saga

#40 Re: Turbo lijecenje :D

Post by saga »

Ako trudnoca traje 5-6 godina i jedini simptom su mucnine, jesam :)

Hvala Mariella, bas cu pokusat s tim djumbirom... dok ja jos izguglam, ne znam ni kako izgleda :mrgreen:
Brus Lee

#41 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Brus Lee »

saga wrote:Ako trudnoca traje 5-6 godina i jedini simptom su mucnine, jesam :)

Hvala Mariella, bas cu pokusat s tim djumbirom... dok ja jos izguglam, ne znam ni kako izgleda :mrgreen:
E, onda probaj sa bademima. Meni uvijek prodje muka u stomaku od przenih badema. :-D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#42 Re: Turbo lijecenje :D

Post by plain vanilla »

za mucninu, visak kiseline, najbolje kokice
ali ne one iz mikrovalne, premasne su
saga

#43 Re: Turbo lijecenje :D

Post by saga »

Ma ne znam se ja zaustaviti s bademima, kad krenem ne mogu stat, pa mi opet bude muka od previse :-)
A cuj i kokice, vidjet cu i to jednom...
I sad mi muka, al nemam ni badema ni kokica kuci,a ni onog djumbira... valjda ovaj caj odradi sta :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#44 Re: Turbo lijecenje :D

Post by plain vanilla »

saga wrote:Ma ne znam se ja zaustaviti s bademima, kad krenem ne mogu stat, pa mi opet bude muka od previse :-)
A cuj i kokice, vidjet cu i to jednom...
I sad mi muka, al nemam ni badema ni kokica kuci,a ni onog djumbira... valjda ovaj caj odradi sta :)
pa imas li malo sode-bikarbone, pa probaj i to
caj od kunice je najbolji lijek za stomak

keks i caj, riza kuhana,..par dana dok se to ne smiri..
Donnie Smith

#45 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Donnie Smith »

Jara wrote:Gripa: bez ikakvog liječenja- traje sedam dana, sa konvencionalnim - tjedan, a sa turbo - heftu!
Ovo bi nekako bila najuprošćenija istina borbe sa virusima i bakterijama. Znači, i bez prehlade, svakodnevno konzumiram čajeve, med, C i D vitamin, voće, povrće, supe, začine bla bla i opet me od četvrtka drži, tačno ne znam ako sutra ne počne popuštati, šta ću više gledati, sve filmove, serije, crtiće odgledah :D
Ali glede dijeljenja ovih ovih savjeta/recepata, evo šta je meni jedino pomoglo kod promuklosti - vrela slana voda u kombinaciji s grgljanjem. Sad barem mogu pričati.
Od četvrtka pa do danas, u opticaju je bio i čaj od žalfije, bijeli luk, crni luk, baš ono izdašno, srmdi kuća, smrdim ja ali bože moj :zoka:
čajevi, izdašno, med takođe, narandže, limun, bla bla, ležanje, filmovi, serije :D povećana doza vitamina (ovih standardnih C i D), dodani E, cink, selen, koenzim Q10, Glutation...i sve mi je gore i gore. A ljekar kaže nije gripa, nema temperature, obična viroza. Dakle, nema nabrzaka ni preko noći izlječenja, barem ga kod mene nikad nije bilo.
Žalfija me izdala kao i bijeli luk :-?
Slana voda - otkrovenje :thumbup:

Ah da, u pravu je onaj lik "vježbaj, 3,14 - zda ti materina", samo, i to ne pomaže kad dijeliš ofis sa smrdljivim kolegom koji šmrca danima, donoseći bog zna kakve baje na sebi, u sebi, oko sebe... :oops:
Post Reply