Turbo lijecenje :D
Moderator: anex
- Jara
#26 Re: Turbo lijecenje :D
Za grlo i nos - crveni luk i hren!
- vazi
#27 Re: Turbo lijecenje :D
sve je super sto predlazete, ali dajte malo vise detalja ako moze?
crveni i luk i hren, sta?
jedan isproban i uspjesan recept "sirup" protiv kaslja:
u pola litra kljucale vode staviti onako (
) majcine dusice (pa bogami 'nako finu shachicu
)
smanjiti na dvojku i ostaviti da kljuca poklopljeno 20'
procijediti, vratiti procijedjen caj u serpu i dodati dobre 4 kasike meda, vratiti na kolo ali skroz tiho, da ne kljuca a da je vruce, vise ono da se med dobro rastopi a voda ispari i da se stvori sirup.
usuti u flasicu i piti po potrebi.
nakon dvije neprospavane noci zbog kasljanja (prehladjeno-pusacki kasalj) ovo me spasilo
u pola litra kljucale vode staviti onako (
procijediti, vratiti procijedjen caj u serpu i dodati dobre 4 kasike meda, vratiti na kolo ali skroz tiho, da ne kljuca a da je vruce, vise ono da se med dobro rastopi a voda ispari i da se stvori sirup.
nakon dvije neprospavane noci zbog kasljanja (prehladjeno-pusacki kasalj) ovo me spasilo
- Ma.Le.Na
#28 Re: Turbo lijecenje :D
vazi wrote:sve je super sto predlazete, ali dajte malo vise detalja ako moze?
u pola litra kljucale vode staviti onako () majcine dusice (pa bogami 'nako finu shachicu
)
- black
#29 Re: Turbo lijecenje :D
kad pomenuste bijeli luk, da bi izbjegli neugodan miris grizuci ga, lakse je uzeti jednu-dvije chesne i progutati kao tabletu 
- Jara
#30 Re: Turbo lijecenje :D
Protiv prehlade:vazi wrote:sve je super sto predlazete, ali dajte malo vise detalja ako moze?
Ako je grlo upaljeno (najbolje čim se osjeti da je počela upala) - jesti crveni luk, sirov. Luk se može i žvakati, glavno da dođe u kontakt s upaljenim dijelom grla.
Ako je nos začepljen - jesti hren kašičicom ( što jači, to bolje
I luk i hren se mogu uzeti s malo neke druge hrane ako je neprijatno uzeti ih same.
- vazi
#31 Re: Turbo lijecenje :D
hvalaJara wrote:Protiv prehlade:vazi wrote:sve je super sto predlazete, ali dajte malo vise detalja ako moze?
Ako je grlo upaljeno (najbolje čim se osjeti da je počela upala) - jesti crveni luk, sirov. Luk se može i žvakati, glavno da dođe u kontakt s upaljenim dijelom grla.
Ako je nos začepljen - jesti hren kašičicom ( što jači, to bolje). Ovo sam sama spoznala! Pročisti i nos, i grlo, i uši ( i eustahijevu trubu
), frcaju suze ali treba se strpiti.
Primjenjivati po potrebi.
I luk i hren se mogu uzeti s malo neke druge hrane ako je neprijatno uzeti ih same.
- Sunrise00
#32 Re: Turbo lijecenje :D
imam glavobolju citav dan, ona pulsirajuca
uzela sam ibuprofen
ima li kakav prirodan nacin da je se rijesim
jel' ovo simptom niskog pritiska ili visokog

- Ma.Le.Na
#33 Re: Turbo lijecenje :D
u mojoj okolini svi su fasovali prehladuSunrise00 wrote:imam glavobolju citav dan, ona pulsirajucauzela sam ibuprofen
![]()
(nisam ja kliconosa maaajke mi
ugl. simptomi su blagi bol u grlu...nesto sto bas brzo prodje
nema temperature
uzasne glavobolje
i jos uzasnije curenje nosa...koje traje i traje i traje...
eto..pa se cuvajte..
-
saga
#34 Re: Turbo lijecenje :D
I mene danas cijeli dan glava odvaljivala. Nisam popila nista.
Prije par sati je prestala, i poceo me zeludac zezat, aaa mrzim ga.
Mozda nije tema bas, ali znal neko koje trave (cajevi, osim nane) su dobri za zeludac i ceste mucnine?
Mozda nije tema bas, ali znal neko koje trave (cajevi, osim nane) su dobri za zeludac i ceste mucnine?
-
Mariella
#35 Re: Turbo lijecenje :D
Mene je neki dan grlo pocelo, danju gotovo i ne osjetim, ali naravno preko noci se pogorsa, tako da sam kupila septolete plus, i maloprije napravila "sirup" od meda i crvenog luka
a okolo mene svi bolesni, ali puno gore nego sto sam ja 
-
Mariella
#36 Re: Turbo lijecenje :D
Evo sta pronadjoh, pa mozda pomognesaga wrote:I mene danas cijeli dan glava odvaljivala. Nisam popila nista.
http://www.coolinarika.com/recept/caj-z ... ntent_info
EDIT: I za mucninu, pa mozda i to pomogne
Najefikasniji prirodni lek za mučninu je đumbir, a može pomoći i čaj od nane kod blažih oblika. Đumbir ne uspavljuje, pa i vozači smeju da ga koriste, a takođe se primenjuje i kod jutarnje mučnine. Đumbir možete koristiti svež ili sušen, u vidu čaja, tableta, kapsula. Svež đumbir može se naći na pijacama i u prodavnicama zdrave hrane. Da biste sprečili mučninu uzmite 1g đumbira u prahu svaka četiri sata, obično se koristi 2-4g dnevno. Kapi i tečni ekstrakti se uzimaju 1,5-3ml dnevno.
Na tržištu postoje lekovi za mučninu, antihistaminici (Dramamine, Dimigal), koji smanjuju mučninu, ali i uspavljuju.
-
BJB
#37 Re: Turbo lijecenje :D
Mene je danas isto to patilo od budjenja do maloprije..drmnula plivadon, inace vise volim kofadon, al' nestalo...Sunrise00 wrote:imam glavobolju citav dan, ona pulsirajucauzela sam ibuprofen
![]()
Mama i ja imamo nizak tlak uvijek i kad mi se digne tlak, glava me rastura..Al' je problem sto to ide tako daleko da odem u bolnicu, oni mi izmjere tlak i misle da je normalan, a ja nisam dobro dok mi se ne spusti tlak...
- Sunrise00
#38 Re: Turbo lijecenje :D
ne znam je li boli od niskog ili visokogBJB wrote:Mene je danas isto to patilo od budjenja do maloprije..drmnula plivadon, inace vise volim kofadon, al' nestalo...Sunrise00 wrote:imam glavobolju citav dan, ona pulsirajucauzela sam ibuprofen
![]()
Mama i ja imamo nizak tlak uvijek i kad mi se digne tlak, glava me rastura..Al' je problem sto to ide tako daleko da odem u bolnicu, oni mi izmjere tlak i misle da je normalan, a ja nisam dobro dok mi se ne spusti tlak...
-
Brus Lee
#39 Re: Turbo lijecenje :D
Da nisi trudna?saga wrote:I mene danas cijeli dan glava odvaljivala. Nisam popila nista.
-
saga
#40 Re: Turbo lijecenje :D
Ako trudnoca traje 5-6 godina i jedini simptom su mucnine, jesam
Hvala Mariella, bas cu pokusat s tim djumbirom... dok ja jos izguglam, ne znam ni kako izgleda
Hvala Mariella, bas cu pokusat s tim djumbirom... dok ja jos izguglam, ne znam ni kako izgleda
-
Brus Lee
#41 Re: Turbo lijecenje :D
E, onda probaj sa bademima. Meni uvijek prodje muka u stomaku od przenih badema.saga wrote:Ako trudnoca traje 5-6 godina i jedini simptom su mucnine, jesam![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#42 Re: Turbo lijecenje :D
za mucninu, visak kiseline, najbolje kokice
ali ne one iz mikrovalne, premasne su
ali ne one iz mikrovalne, premasne su
-
saga
#43 Re: Turbo lijecenje :D
Ma ne znam se ja zaustaviti s bademima, kad krenem ne mogu stat, pa mi opet bude muka od previse
A cuj i kokice, vidjet cu i to jednom...
I sad mi muka, al nemam ni badema ni kokica kuci,a ni onog djumbira... valjda ovaj caj odradi sta
I sad mi muka, al nemam ni badema ni kokica kuci,a ni onog djumbira... valjda ovaj caj odradi sta
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#44 Re: Turbo lijecenje :D
pa imas li malo sode-bikarbone, pa probaj i tosaga wrote:Ma ne znam se ja zaustaviti s bademima, kad krenem ne mogu stat, pa mi opet bude muka od previse![]()
caj od kunice je najbolji lijek za stomak
keks i caj, riza kuhana,..par dana dok se to ne smiri..
- Donnie Smith
#45 Re: Turbo lijecenje :D
Ovo bi nekako bila najuprošćenija istina borbe sa virusima i bakterijama. Znači, i bez prehlade, svakodnevno konzumiram čajeve, med, C i D vitamin, voće, povrće, supe, začine bla bla i opet me od četvrtka drži, tačno ne znam ako sutra ne počne popuštati, šta ću više gledati, sve filmove, serije, crtiće odgledahJara wrote:Gripa: bez ikakvog liječenja- traje sedam dana, sa konvencionalnim - tjedan, a sa turbo - heftu!
Ali glede dijeljenja ovih ovih savjeta/recepata, evo šta je meni jedino pomoglo kod promuklosti - vrela slana voda u kombinaciji s grgljanjem. Sad barem mogu pričati.
Od četvrtka pa do danas, u opticaju je bio i čaj od žalfije, bijeli luk, crni luk, baš ono izdašno, srmdi kuća, smrdim ja ali bože moj
čajevi, izdašno, med takođe, narandže, limun, bla bla, ležanje, filmovi, serije
Žalfija me izdala kao i bijeli luk
Slana voda - otkrovenje
Ah da, u pravu je onaj lik "vježbaj, 3,14 - zda ti materina", samo, i to ne pomaže kad dijeliš ofis sa smrdljivim kolegom koji šmrca danima, donoseći bog zna kakve baje na sebi, u sebi, oko sebe...