Turbo lijecenje :D

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Ma.Le.Na

#1 Turbo lijecenje :D

Post by Ma.Le.Na »

Eh ovako

Ponukana skorasnjom prehladom i udarnom dozom vitamina C...skontam da mi treba vise narodnih mudrosti o tome kako ozdraviti za dan :D
Svakako je i vrijeme kada se prehlada i gripa najvise sire pa ne bi bilo zgorega razmijeniti savjete :D

Naglasavam da se radi o stanjima lakse prehlade ili pocetka neke gripe

Sta vi koristite da sto brze ozdravite i dignete se na noge?

Moj tretman ultra-turbo-brzog ozdravljenja se sastoji u slijedecem:
1000-2000mg C vitamina
paracetamol po potrebi
iscjedjen sok 2 limuna pomijesan sa 3 velike supene kasike meda - svakih par sati..
cajevi sa medom i limunom

ako bas zagusti prelazim na metodu koja se ne preporucuje svakome...ali zagarantovano "dize" : nekoliko cesnjaka bijelog luka iscjeckati sitno i pomijesati sa 2 kasike meda :cry:
...postupak ponavljati svakih par sati...

Image
Ma.Le.Na

#2 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Ma.Le.Na »

nisam valjda samo ja na cijelom forumu prehladjena?!

:roll: :(
dadoka84

#3 Re: Turbo lijecenje :D

Post by dadoka84 »

Nisi, evo ja se patim vec drugi dan. Bas mi je lijepo pocela nova godina. Nisam nista vala posebno uzimao, samo paracetamol i cajevi.
Ma.Le.Na

#4 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Ma.Le.Na »

dadoka84 wrote:Nisi, evo ja se patim vec drugi dan. Bas mi je lijepo pocela nova godina. Nisam nista vala posebno uzimao, samo paracetamol i cajevi.
mene drzi od 31.12. :D prosle godine :D
ne dam se i borim se! :-D

a sutra moram na posao :roll: :(
dadoka84

#5 Re: Turbo lijecenje :D

Post by dadoka84 »

Valjda ti je bolje. Mene je pocelo drmati u subotu uvece. Evo veceras je nesto bolje. A i ja moram sutra na posao. I kad mi neko kaze zima je lijepa...
alica.k

#6 Re: Turbo lijecenje :D

Post by alica.k »

nije bas da je narodni lijek al ja se kunem u tylol hot. od toga odmah prodisem i dodjem sebi.

a kad me grlo boli onda na gazu namazem meda i pobiberim...i stavim oko vrata. prodje odma, bas odma, al nije preporucljivo ako cete izlazit poslije iz kuce. onaj med nikad skinut s vrata. kad sam bila mala nana mi je to uvijek stavljala kad sam bolesna a ja se bunila...nana davno umrla a ja sad uzmem pa sama stavim.

pobiberena kokosja supa (samo sto meni ovo kokosja nis ne znaci, ja u supu stavljam samo kocku knorrovu), al djeluje i to, pa makar na kratko. bitno da je vruca.

i naravno cajevi (nana i majcina dusica, nekad oboje u isto vrijeme) sa medom.

inace, da se pridruzim bolesnima, danas sam evo pomalo svoja, proslu citavu sedmicu temperatura, prehlada, a imala ispite i sad nikako da otresem to...
ciacco

#7 Re: Turbo lijecenje :D

Post by ciacco »

Jabukovo sirce na krpu i omotat oko nogu za skidanje visokih temperatura :)
Sunrise00

#8 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Sunrise00 »

joooooooj, ja dodjem kuci na 20 dana i uspijem se razboljeti tri puta u tom periodu :D a stalno jedem voce, cajeve pijem, sve :D prije toga u tri mjeseca mozda jednom-dva puta bila bolesna ali ono samo uzmem paracetamol i dobra sam :roll: sto se tice narodnih lijekova, za grlo je odlicno maslinovo ulje, med i limun, pomijesati. Ne bude uopce ruzno, ono malo kiselkasto i to svako malo uzimati, garantovano pomaze :D
Lady Saray

#9 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Lady Saray »

neo-angin za grlo + sirup islandskog lisaja i u 2 dana sve gotovo
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#10 Re: Turbo lijecenje :D

Post by plain vanilla »

alica.k wrote:nije bas da je narodni lijek al ja se kunem u tylol hot. od toga odmah prodisem i dodjem sebi.

a kad me grlo boli onda na gazu namazem meda i pobiberim...i stavim oko vrata. prodje odma, bas odma, al nije preporucljivo ako cete izlazit poslije iz kuce. onaj med nikad skinut s vrata. kad sam bila mala nana mi je to uvijek stavljala kad sam bolesna a ja se bunila...nana davno umrla a ja sad uzmem pa sama stavim.

pobiberena kokosja supa (samo sto meni ovo kokosja nis ne znaci, ja u supu stavljam samo kocku knorrovu), al djeluje i to, pa makar na kratko. bitno da je vruca.

i naravno cajevi (nana i majcina dusica, nekad oboje u isto vrijeme) sa medom.

inace, da se pridruzim bolesnima, danas sam evo pomalo svoja, proslu citavu sedmicu temperatura, prehlada, a imala ispite i sad nikako da otresem to...
I ja sam prije uvijek tylol
Ali prosle zime kad sam bila prehladjena, pila sam tylol, cajeve, i sta vec ide.. na kraju sam morala otici ljekaru..
dobila sam bronhitis i pocetak upale pluca..doktorica rece da sam tylolom zeznula..ne znam sta je mislila pod tim, ali nakon njenih lijekova sam bila bolje..
Ma.Le.Na

#11 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Ma.Le.Na »

danas vec bolje :D
na pauzi trcim po limun i med za mutit :D

pitanje: da li je bolje smjesu limun-med razblaziti sa hladnom ili vrucom vodom?

negdje sam cula da limunov sok gubi ljekovita svojstva kada se mjesa sa vrucom vodom...da li je ovo mit ili istina?
Gospoda Ministarka

#12 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Gospoda Ministarka »

Pokazalo mi se i vise nego uspjesnim u 24h :
svjezi kupus, paprika, bijeli luk i limunov sok, i naravno koji caj sa limunom.
Cholina_Lokica

#13 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Cholina_Lokica »

ja dnevno trosim kilu limuna i kilu narandzi, bez obzira bila bolesna ili ne :D i evo zadnjih 10 dana... bolesna bez obzira na sve to :D doduse sad sam u fazi tuberaskog kaslja, ali nista sto ne moze alpenkraft sirup protiv kaslja ne moze popraviti, ubjedljivo najbolji za to :D

@plain vanilla
ja sam obostrani bronhitis fasovala nekoliko puta, koji je presao u hronicni, zbog septoleta i neo-angina. oni ne omogucavaju iskasljavanje tako da sve bakterije ostaju u plucima i dovode do ozbiljnijih problema. tako da moze biti nesto slicno i sa tylolom
plain vanilla

#14 Re: Turbo lijecenje :D

Post by plain vanilla »

Cholina_Lokica wrote:ja dnevno trosim kilu limuna i kilu narandzi, bez obzira bila bolesna ili ne :D i evo zadnjih 10 dana... bolesna bez obzira na sve to :D doduse sad sam u fazi tuberaskog kaslja, ali nista sto ne moze alpenkraft sirup protiv kaslja ne moze popraviti, ubjedljivo najbolji za to :D

@plain vanilla
ja sam obostrani bronhitis fasovala nekoliko puta, koji je presao u hronicni, zbog septoleta i neo-angina. oni ne omogucavaju iskasljavanje tako da sve bakterije ostaju u plucima i dovode do ozbiljnijih problema. tako da moze biti nesto slicno i sa tylolom
e tako nekako mi je i objasnila..da sam zabetonirala pluca tylolom..
ali dala mi je neku terapiju, odlicno sam bila poslije nekoliko dana.. (mislim odlicno spram momenta kad sam otisla pulmologu :D )
Joj, jel vama shuhva ici pulmologu..svi kaslju, a ja se pitam sta li kaslju :lol:
Iako, moram se pohvaliti, ja sam tad najbolje kasljala, svi su prestravljeni pogledi bili upereni u mene :D

Biosolvon mi je dala za kasalj i jos nesto
black

#15 Re: Turbo lijecenje :D

Post by black »

tylol nije bas dobar, to mi reche jedan doktor, ok je jedan-dva ali kaze da ga treba izbjegavati
i sa C vitaminom ne treba pretjerivati u velikim kolicinama, gripa se ne moze ni sa cim odjednom preboliti, uz neke male doze vitamina, cajeva, organizmu je potrebano par dana da se izbori sa virusima, zato je malo jache oblike posebno sa temperaturom najbolje odlezati dan dva
meni, mada sam vrlo rijetko prehladjen, pomogne supa koju jako pobiberim, probajte ;-)
djumbir je jako efikasan protiv gripe
Ma.Le.Na

#16 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Ma.Le.Na »

black wrote:tylol nije bas dobar, to mi reche jedan doktor, ok je jedan-dva ali kaze da ga treba izbjegavati
i sa C vitaminom ne treba pretjerivati u velikim kolicinama, gripa se ne moze ni sa cim odjednom preboliti, uz neke male doze vitamina, cajeva, organizmu je potrebano par dana da se izbori sa virusima, zato je malo jache oblike posebno sa temperaturom najbolje odlezati dan dva
meni, mada sam vrlo rijetko prehladjen, pomogne supa koju jako pobiberim, probajte ;-)
djumbir je jako efikasan protiv gripe
na koji nacin spremis djumbir?
ako je kao caj...koliko stavis da ne bude prejak?
Cholina_Lokica

#17 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Cholina_Lokica »

plain vanilla wrote:Joj, jel vama shuhva ici pulmologu..svi kaslju, a ja se pitam sta li kaslju :lol:
Iako, moram se pohvaliti, ja sam tad najbolje kasljala, svi su prestravljeni pogledi bili upereni u mene :D
nije to nista kako je kad uletis na infektivnu, a cirka 20 doktora trci okolo i vristi H1N1, i dozivaju citav CUM :lol: nista pogledai, jedno preko drugog bjeze iz objekta :lol:
black

#18 Re: Turbo lijecenje :D

Post by black »

Ma.Le.Na wrote:
na koji nacin spremis djumbir?
ako je kao caj...koliko stavis da ne bude prejak?
mozes ga koristiti svakako
ako hoces caj, prokuhas vodu i sa njom zalijes dvije-tri kasicice nasjeckanog korjena djumbira i procjedis nakon 5-10 min
plain vanilla

#19 Re: Turbo lijecenje :D

Post by plain vanilla »

Cholina_Lokica wrote:
plain vanilla wrote:Joj, jel vama shuhva ici pulmologu..svi kaslju, a ja se pitam sta li kaslju :lol:
nije to nista kako je kad uletis na infektivnu, a cirka 20 doktora trci okolo i vristi H1N1, i dozivaju citav CUM :lol: nista pogledai, jedno preko drugog bjeze iz objekta :lol:
:lol:
dotle zasad nisam dosla,a i kasljala sam po starinski, k'o da imam stari dobri TBC :D

jedan prirodni lijek protiv kaslja

oprati limun dobro, najbolje ga iscetkati nekom cistom cetkicom
izrezati na kriske i kuhati u vodi nekih 5 minuta
procijediti i zasladiti i piti onako..mlako, ni vrelo ni hladno

mada kazu da visoka temperatura unistava C vitamin, valjda nesto ima u kori tog limuna..pa eto, isproban je recept, pa probajte
kmirsad

#20 Re: Turbo lijecenje :D

Post by kmirsad »

plain vanilla wrote:
Cholina_Lokica wrote:
:lol:
dotle zasad nisam dosla,a i kasljala sam po starinski, k'o da imam stari dobri TBC :D

jedan prirodni lijek protiv kaslja

oprati limun dobro, najbolje ga iscetkati nekom cistom cetkicom
izrezati na kriske i kuhati u vodi nekih 5 minuta
procijediti i zasladiti i ... onda sve to prosuti u šolju i brzo otići doktoru...
:-D
plain vanilla

#21 Re: Turbo lijecenje :D

Post by plain vanilla »

:lol: :lol: :lol: :lol:
joj, nista ne znas prepricavati :oops: :lol: :lol:
alica.k

#22 Re: Turbo lijecenje :D

Post by alica.k »

Cholina_Lokica wrote:@plain vanilla
s tim da ja uvijek pijem prospan za kasalj uz sve sto pijem tak da nemam problema s iskasljavanjem. prosle godine sam imala onu svinjsku gripu i uz tonu nekakvih lijekova pila sam i tylol hot i ozdravila :D

vec...onako preventivno, u caj stavljati cimet.
ali samo pravi cimet, a ne one gluposti sto se kod nas prodaju po prodavnicama. ima ga kupiti u makroviti 100% cejlonski cimet :D. nekih 8KM kosta ona kesica.
sitna.buranija

#23 Re: Turbo lijecenje :D

Post by sitna.buranija »

Hiper-dozing vitamina C (do 10g je ok), imate u DM-u 100g za 4KM. :D
Nemojte grijati niti mijesati zeljeznom kasikom.
Jara

#24 Re: Turbo lijecenje :D

Post by Jara »

Gripa: bez ikakvog liječenja- traje sedam dana, sa konvencionalnim - tjedan, a sa turbo - heftu!
lerdi

#25 Re: Turbo lijecenje :D

Post by lerdi »

Ništa bez bijelog luka. Čim mi se pojave prvi simptomi, tj. osjetim da bi mogao zaglaviti u krevetu, uzmem dva-tri čehneta pred spavanje. Tako dva-tri dana, zavisno od toga koliko je jak virus i koliko me safatalo. Jest da malo obara pritisak i moraju se zubi češće prati, ali meni uvijek pomogne.
Post Reply