Nema to veze sa patriotizmom vec sa elementarnom kulturom. Bosanci su neobrazovan, primitivan i neuredan narod. Pogledaj na sta lice bosanska sela. Olicenje neurednosti i ruznoce. Uz svaku kucu naslagana gomila otpada koja nicemu ne sluzi. Nikakvog osjecaja za estetiku i urednost. Ako sagledas razvijene zemlje, shavatit ces da je svaka besprijekorno uredna. Sto je zemlja prljavija - to je sistem gori. Urednost je jedan od pokazatelja stepena razvoja. Ne znam da li ima neki izuzetak, da je neka zemlja prljava i neuredna, a pri tome uredjena i prosperitetna!??Seyfo wrote:Ja bih se slozio s postom iznad utoliko sto smatram da ne treba ginuti i sebe zrtvovati za necije ideje i interese,niti biti rob ideologija ili mitova. Ko god ratuje na ovim prostorima,donji je. Uzroci i ishodi ratova svakako zavise od interesa velikih sila i stranih centara moci. Medjutim nacionalizam,ili ja bih ga nazvao patrotizam,itekako ima veze,pogotovo ako zivis u Evropi. Pa Njemci vole svoju zemlju najvise,u zvijezde je ukivaju,smatraju da je sve sto je njihovo najbolje samo zato sto je njemacko a lose presute ako mogu. Jedan Bosnjo gleda samo svoju avliju i mimo nje baca smece po rijekama i parkovima a jedan Svabo smatra cijelu Njemacku svojom avlijom pa ne baca papir. Isto za sebe misle Englezi,Francuzi, Italijani. A kako prolazi u takvom drustvu onaj koji za sebe misli i govori da je najgori?
Mi hocemo uredjenu drzavu, uredjen sistem, a ne mozemo urediti zivotnu okolinu. Klasicni divljaci. Ni saobracaj nismo sposobni regulisati. Prvo trebamo savladati tablicu mnozenja pa tek onda rjesavati kompleksne zadatke.
Nisam nikakav patriota pa opet ne radim stetu zivotnoj okolini. Mogu jedino pokupiti smece koje je neko drugi bacio. Stomak se zaboli kada vidim da je nesto iz obijesti unisteno. I takav sam da me bacis bilo gdje, u BiH ili na Mozambik. Vjerovatno cu na Mozambiku biti jos obazriviji jer sam gost. Ako ne mogu ili ne zelim uraditi nesto korisno, necu sigurno ni lose.
Njemacki nacionalizam je odnio milione zivota. Sada su pritajili, ne zato sto je nacionalizam evoluirao i postao bolji, vec zato sto su im ruke vezane radi grijeha iz proslosti. Nacionalizam podstice sovinizam, rasizam, ksenofobije, sve ono sto razara samog nacionalistu i sve oko njega. Vidimo da nacionalisti u Njemackoj postaju sve jaci i da krivca za sve lose vide u strancima.
Svaki nacionalizam neminovno metastazira u sovinizam i fasizam. Mozda ima poneki izuzetak koji kvari statistiku, ali je nedovoljan da promijeni generalnu sliku nacionalizma.
Nacionalizam treba odbaciti radi sebe, radi licne mentalne higijene, a tek onda radi drzave, drustva i ljudskog roda u cjelini.