Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post Reply
Kikibombona

#126 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Kikibombona »

Seyfo wrote:Ja bih se slozio s postom iznad utoliko sto smatram da ne treba ginuti i sebe zrtvovati za necije ideje i interese,niti biti rob ideologija ili mitova. Ko god ratuje na ovim prostorima,donji je. Uzroci i ishodi ratova svakako zavise od interesa velikih sila i stranih centara moci. Medjutim nacionalizam,ili ja bih ga nazvao patrotizam,itekako ima veze,pogotovo ako zivis u Evropi. Pa Njemci vole svoju zemlju najvise,u zvijezde je ukivaju,smatraju da je sve sto je njihovo najbolje samo zato sto je njemacko a lose presute ako mogu. Jedan Bosnjo gleda samo svoju avliju i mimo nje baca smece po rijekama i parkovima a jedan Svabo smatra cijelu Njemacku svojom avlijom pa ne baca papir. Isto za sebe misle Englezi,Francuzi, Italijani. A kako prolazi u takvom drustvu onaj koji za sebe misli i govori da je najgori?
Nema to veze sa patriotizmom vec sa elementarnom kulturom. Bosanci su neobrazovan, primitivan i neuredan narod. Pogledaj na sta lice bosanska sela. Olicenje neurednosti i ruznoce. Uz svaku kucu naslagana gomila otpada koja nicemu ne sluzi. Nikakvog osjecaja za estetiku i urednost. Ako sagledas razvijene zemlje, shavatit ces da je svaka besprijekorno uredna. Sto je zemlja prljavija - to je sistem gori. Urednost je jedan od pokazatelja stepena razvoja. Ne znam da li ima neki izuzetak, da je neka zemlja prljava i neuredna, a pri tome uredjena i prosperitetna!??

Mi hocemo uredjenu drzavu, uredjen sistem, a ne mozemo urediti zivotnu okolinu. Klasicni divljaci. Ni saobracaj nismo sposobni regulisati. Prvo trebamo savladati tablicu mnozenja pa tek onda rjesavati kompleksne zadatke.

Nisam nikakav patriota pa opet ne radim stetu zivotnoj okolini. Mogu jedino pokupiti smece koje je neko drugi bacio. Stomak se zaboli kada vidim da je nesto iz obijesti unisteno. I takav sam da me bacis bilo gdje, u BiH ili na Mozambik. Vjerovatno cu na Mozambiku biti jos obazriviji jer sam gost. Ako ne mogu ili ne zelim uraditi nesto korisno, necu sigurno ni lose.

Njemacki nacionalizam je odnio milione zivota. Sada su pritajili, ne zato sto je nacionalizam evoluirao i postao bolji, vec zato sto su im ruke vezane radi grijeha iz proslosti. Nacionalizam podstice sovinizam, rasizam, ksenofobije, sve ono sto razara samog nacionalistu i sve oko njega. Vidimo da nacionalisti u Njemackoj postaju sve jaci i da krivca za sve lose vide u strancima.

Svaki nacionalizam neminovno metastazira u sovinizam i fasizam. Mozda ima poneki izuzetak koji kvari statistiku, ali je nedovoljan da promijeni generalnu sliku nacionalizma.

Nacionalizam treba odbaciti radi sebe, radi licne mentalne higijene, a tek onda radi drzave, drustva i ljudskog roda u cjelini.
fakat

#127 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by fakat »

Sve dok pricate o tri tora i tri nacionalizma nema nisa od te price. Apstraktna 33% krivica sviju ne znaci nista.
Haman2

#128 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Haman2 »

Stalno osudjujemo nacionalizam. Treba praviti razliku ismedju nacionalizma i nacional-sovinizma. Izmedju ova dva pojma postoje bitne razlike. Ne znam zasto izjednacavamo nacionalizam sa nacional-sovinizmom.
BAK-eV

#129 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by BAK-eV »

Haman2 wrote:Stalno osudjujemo nacionalizam. Treba praviti razliku ismedju nacionalizma i nacional-sovinizma. Izmedju ova dva pojma postoje bitne razlike. Ne znam zasto izjednacavamo nacionalizam sa nacional-sovinizmom.
Pa jer toga nema medju Bosnjacima.

A ovim sakrivenim jugonostaglicarima to ne pase u koncept, pa oni koriste one termine, koje mogu raspordeiti ravnomjerno na sva tri "tora".

Nema veze sto time vrse amnestiju cetnika, ustasa, velikosrpske i velikohrvatske agresije ...

Oni se gnusaju i Bosnjaka i islama u sustini i spremni su sve uraditi, da ih ogade.

Sve ostalo je nevazno za FGR.
Lug

#130 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Lug »

Haman2 wrote:Stalno osudjujemo nacionalizam. Treba praviti razliku ismedju nacionalizma i nacional-sovinizma. Izmedju ova dva pojma postoje bitne razlike. Ne znam zasto izjednacavamo nacionalizam sa nacional-sovinizmom.
Nacionalizam je ideologija ili svjetonazor u kojoj je nacionalni identitet presudan za formiranje i opstojnost jedne suverene države.
Nacionalizam je isto što i domoljublje (patriotizam), te je taj pojam imao uglavnom pozitivno političko, moralno i civilizacijsko značenje.
Ovdje prepoznajemo činjenicu da se ideja nacionalizma nastavlja na etnički (narodni) identitet - osobinu koja je toliko uobičajena u ljudskom rodu da uopće ne postoji povijesno sjećanje na vrijeme u kojem ljudi sebe nisu doživljavali kao pripadnike nekog naroda.

ili ukratko, manje nacionalizma kod Bosnjaka, manje drzave BiH.
ettakoto

#131 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by ettakoto »

Naravno da treba. Ali živiš u državi gdje se diplome kupuju na dnevnom nivou, a ti što ih kupuju onda krenu u propagandu nacionalizma kao isključivo lošeg segmenta jednog pojedinca. Svi smo mi nacionalisti. Bili bošnjački, srpski ili hrvatski. Šovinizam je bolest. E na takve treba upirati prstom, a ne na nacionaliste.
cyprus

#132 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by cyprus »

BAK-eV wrote:
Pa jer toga nema medju Bosnjacima.
:lol:
Lug wrote:Nacionalizam je isto što i domoljublje (patriotizam), te je taj pojam imao uglavnom pozitivno političko, moralno i civilizacijsko značenje.
Ni blizu.
Kikibombona

#133 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Kikibombona »

fakat wrote:Sve dok pricate o tri tora i tri nacionalizma nema nisa od te price. Apstraktna 33% krivica sviju ne znaci nista.
Uopste nije rijec o raspodjeli krivice. Jasno je da su za ratove devedesetih krivi prvenstveno Srbi i Hrvati, pa tek onda Albanci, Bosnjaci, Slovenci, Makedonci... Srpska zelja za dominacijom i hrvatska za nezavisnom drzavom, dva jaka nacionalizma, su oznacila katastrofu.

To je ono sto je bilo.

Sada u BiH imamo tri jaka nacionalizma, srpski, bosnjacki i hrvatski.

- Srbi imaju maksimum i zele odrzati trenutno stanje. Da bi odrzali sto imaju, ne mogu se samo braniti, moraju biti proaktivni i napadati. Napad je najbolja odbrana. Zato Srbi govore o nezavisnosti, referendumima itd. Znaju da nije realno i da od toga nema nista u narednom periodu, ali moraju zauzeti napadacki stav da ne bi bili meta napada. Srbima po prvi put u historiji ide u prilog hrvatski nacionalizam koji koriste da bi popravili ili odrzali vlastitu poziciju. Sto je jaci hrvatski nacionalizam u BiH - to je sprska pozicija komotnija. Hrvati nisu oponenti srpskom nacionalizmu u BiH. Hrvati atakuju na Bosnjake i slabe bosnjacku ostricu. Zbog toga mozemo ocekivati nastavak saradnje Srba i Hrvata u narednom periodu.

- Bosnjaci su nezadovoljni sa 33% vlasti, zele dosta vise od toga. Bosnjaci u konacnici zele politicku dominaciju u BiH. Svaki sustav koji osigurava bosnjacku dominaciju je dobar za Bosnjake. Prica o gradjanskoj BiH je neiskrena i sluzi kao propagandni alat. Bosnjacki teritorij je 'bosnjakiziran', velika vecina ulica i javnih ustanova nose imena po Bosnjacima. Velika vecina politicara i direktora su Bosnjaci itd. Prica o gradjanskoj BiH nema uporiste na terenu. Bosnjaci su zahvaljujuci Haretu 100% potpuno izgubili inicijativu i presli u defanzivu. Trenutno je na sceni obracun sa hrvatskim nacionalizmom koji ce sigurno potrajati.

- Hrvati u BiH su skupo platili etnicki cistu Hrvatsku. Srpski porazi u Hrvatskoj su namireni u BiH. Hrvatsko demografsko propadanje pali alarme hrvatskih nacionalista i zato su zajedno sa mentorima iz Hrvatske zapoceli diplomatsku ofanzivu kako bi hrvatski politicki faktor bio nezaobilazan bez obzira na udio hrvatskog naroda u BiH. Vidimo da su sve radikalniji i da sve manje biraju sredstva. Igraju na kartu radikalnog islamizma. I Bosnjaci i Hrvati su nezadovoljni raspodjelom politicke moci. Iako se aktuelno bosnjacko liderstvo cini kao slabo i pasivno, ne vidim nacin da pristanu na bilo sta od ovoga sto Hrvati traze.

- cetvrta strana su Bosanci. Bosance sva tri nacionalizma vide kao veliku prijetnju. Bosnjaci su uoci popisa zestoko atakovali na Bosance. Na tom primjeru se pokazalo pravo lice bosnjackog nacionalizma. Iako odlicno poznajem prilike u BiH, bio sam iznenadjen zestinom 'anti-bosanske' kampanje uoci popisa. Srbi bosanstvo vide kao veliku prijetnju. Nacionalno ime Bosanac/Bosanac i Hercegovac se direktno veze za drzavu. Srbima odgovara BiH kao drzava tri naroda, na tome stalno insistiraju. Bosanski jezik se, kao i nacionalno ime Bosanac, isto tako veze za drzavu, sto veoma smeta Srbima. Zato insistiraju na bosnjackom jeziku. Potpuno ista stvar sa Hrvatima, da sada ne ponavljam jedno te isto. Sva tri nacionalizma vide kao prijetnju pro-bosanske, tj. gradjanske, multi-kulti stranke. Najbolji primjer za to je Nasa stranka, za koju vjerujem da je iskrena kada govori o gradjanskoj BiH. Bosnjacki ultra nacionalisti Nasu stranku vide kao nekoga ko slabi bosnjacko jedinstvo, pa ih pokopavaju konstantnim pitanjima 'zasto vas nema u BL i SB'. Srbi i Hrvati jednako tako svaku bosnasku i multi-kulti stranku vide kao atak na 'drzavu tri konstitutivna naroda'. Srpski i hrvatski nacionalisti kao manje zlo vide bosnjacke nacionaliste nego gradjansku, multi-kulti stranku. Zbog toga ce SNSD i HDZ uvijek prije izabrati SDA, SBB, SzBiH nego recimo NS, SDP ili DF. Bosanski nacionalizam je los kao svaki drugi, ali su Bosanci mali i politicki nebitni u ovom trenutku. Popis je sve rekao. Dakle, nastavlja se bitka konstitutivaca.
Kikibombona

#134 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Kikibombona »

Lug wrote:
Nacionalizam je ideologija ili svjetonazor u kojoj je nacionalni identitet presudan za formiranje i opstojnost jedne suverene države.
Nacionalizam je isto što i domoljublje (patriotizam), te je taj pojam imao uglavnom pozitivno političko, moralno i civilizacijsko značenje.
Ovdje prepoznajemo činjenicu da se ideja nacionalizma nastavlja na etnički (narodni) identitet - osobinu koja je toliko uobičajena u ljudskom rodu da uopće ne postoji povijesno sjećanje na vrijeme u kojem ljudi sebe nisu doživljavali kao pripadnike nekog naroda.

ili ukratko, manje nacionalizma kod Bosnjaka, manje drzave BiH.
Svaki nacionalizam radja sovinizam. Nema nacionalizma koji nije rodio sovinizam.
commendatore

#135 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by commendatore »

4 picke materine - odgovor na temu :mrgreen:
Fudo387

#136 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote:Veze ti nemas. Bez nacionalizma se mozes slikati. Pogotovo ako zivis medju vukovima
Slazem se sa tobom. Da bi jedan narod opstao, narocito u problematicnom okruzenju, nacionalizam je neophodan. Jedan nacionalizam stvara drugi, hrane se medjusobno, jacaju jedan drugog. Tako se formira spirala nacionalizma iz koje je tesko izaci.

Medjutim, da prostis, mene za tim boli kita. Boli me za sve moguce narode i drzave. Zanimaju me samo meni dragi ljudi. Meni nijedan narod nije prijatelj. To moze biti jedino covjek, pojedinac. Imam jedan zivot, ne vjerujem u neke druge, te ga zelim iskoristiti najbolje sto mogu. Nacionalizam je sranje, bolest koja izjeda mozak/um, kompletno ljudsko bice. Ne zelim ga uzgajati u sebi. Ne zelim prenijeti na potomke. Dom je tamo gdje ti je dobro i gdje si siguran. Djeca trebaju biti oslobodjena bilo kakvih devijantnih pojava, trebaju se igrati i uciti.

Jebe mi se za BiH, Bosnjake, Srbe i Hrvate. Za tvorevine i skupine se ne mislim zrtvovati. Narocito ne zelim zrtvovati svoje potomke. Posten covjek od toga nema nikakve koristi.

Pogledaj demobilisane borce, svi su im jebali mater zato sto ih je ocaj natjerao da jedan dan blokiraju cestu. On je mogao biti godinama u rovu, jesti blato i krv, smrzavati se, tijelom kupiti metke... a nekom guzonji je jebeno prenociti dan u autu. Njegov dan u autu gori nego cetiri godine u rovu. Zajebi to.

Lijepo je Albert rekao, parafraziram: 'rat je rabota u kojoj bitku biju ljudi koji se uopste ne poznaju na zapovijed ljudi koji se odlicno poznaju'. I na kraju onaj sa puskom bude sugavac, a onaj sto je zapovijedao gospodar. Zajebi to.

Podrzat cu ispravnu stranu u borbi, ali borba sto dalje od mene. Nacionalizam - fuj.

Vidis kako si ti pametan pa se ispario u Francusku. Jebo patriotizam. To je za budale.
To, boli me qrac za sve, ja sam operisan od tih stvari, moze u crtanom filmu, ili u drzavi koju cuvaju drugi a imaju pogled na svijet sasvim suprotan tvom.
Mozes ti biti hipster u Njujorku, dipliti neki svoj fazon, umjetnost, kultura, svoj krug ljudi sa kojima se odlicno slazes, zalagati za mir, ljubav, biti sirokogrud...itd. Na drugoj strani svijeta neki marinac koji je kontra svega sto ti volis, cuci na brodu i ceka kad ce mu narediti da pocne rafalat. Bez njega, halali Huso materi, zavrsio si sa duhovnom nadgradnjom.
Mozes ti biti i hipster u Bosni, sve dok je tu stacioniran eufor, cim i ako odu, najebo si.
cyprus

#137 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:Mozes ti biti i hipster u Bosni, sve dok je tu stacioniran eufor, cim i ako odu, najebo si.
Najebo si i sa EUFOR-om... Evo primjera:

http://www.6yka.com/novost/137984/draga ... eno-dijete

Dakle, ako je srpski nacionalistički interes takav kakav jeste, šta se Dragan koji kurac ima hipsterisat i nešto pišat uz vjetar... Glupan, jelde?
Last edited by cyprus on 05/04/2018 14:53, edited 1 time in total.
insomnia78

#138 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by insomnia78 »

Al nikad to ovu ekipu neces vidjeti na temama p SH nacionalizmu. Ustvari ‘oces al u drugim ulogama. Ofirno je ba Ljubo više. Ofirno da jeve rak raka
cyprus

#139 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by cyprus »

Dva reda :shock:

Btw, nisam nešto pratio tok teme, ali na početku mi se činilo da je ona intonirana prema sva tri nacionalizma, ne samo prema bošnjačkom...
Young Erotica

#140 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Young Erotica »

Ja mislim da se naš nacionalizam zaustavio u razvijanju i otišao u pogrešnom smeru tokom tokom dve Jugoslavije. Da smo svi razvijali nacionalne drzave nakon oslobođenja ovaj klerofašizam danas ne bi postojao.
Fudo387

#141 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Fudo387 »

cyprus wrote:
Fudo387 wrote:Mozes ti biti i hipster u Bosni, sve dok je tu stacioniran eufor, cim i ako odu, najebo si.

Dakle, ali je srpski nacionalistički interes takav kakav jeste, šta se Dragan koji kurac ima hipsterisat i nešto pišat uz vjetar... Glupan, jelde?
Da, upravo si potvrdio ono sto sam napisao.
Dragan bi u Njujorku mogao bez problema pisati, raditi, uzivati svu slobodu, da bude ono sto zeli.
Postoji drzava, postoje oni koji je vole da su spremni da ratuju za nju. Dragan ne bi morao ratovati, ima izbor da u tome ne ucestvuje, imaju drugi. U Bosni, izmedju njega i linca stoji opet kakva takva drzava koja bi se raspala u paramparcad da Eufor sutra ode i kaze jebte se, dogovorite se kako znate, a to automatski znaci rat.
Dragan bi drugi dan zavrsio karijeru.
Hugo Chavez

#142 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Hugo Chavez »

commendatore wrote:4 picke materine - odgovor na temu :mrgreen:
:thumbup: +1
cyprus

#143 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:
cyprus wrote:

Dakle, ali je srpski nacionalistički interes takav kakav jeste, šta se Dragan koji kurac ima hipsterisat i nešto pišat uz vjetar... Glupan, jelde?
Da, upravo si potvrdio ono sto sam napisao.
Dragan bi u Njujorku mogao bez problema pisati, raditi, uzivati svu slobodu, da bude ono sto zeli.
Postoji drzava, postoje oni koji je vole da su spremni da ratuju za nju. Dragan ne bi morao ratovati, ima izbor da u tome ne ucestvuje, imaju drugi. U Bosni, izmedju njega i linca stoji opet kakva takva drzava koja bi se raspala u paramparcad da Eufor sutra ode i kaze jebte se, dogovorite se kako znate, a to automatski znaci rat.
Dragan bi drugi dan zavrsio karijeru.
Pa nisam se ja ni trudio osporiti da su u vremenu i prostoru gdje vlada nacionalizam najebali svi oni koji ne slijede osnovnu matricu... Ja osporavam nešto drugo - tvrdnju da u nacionalizmu ima nešto dobro, moralno i pozitivno...
Kikibombona

#144 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:To, boli me qrac za sve, ja sam operisan od tih stvari, moze u crtanom filmu, ili u drzavi koju cuvaju drugi a imaju pogled na svijet sasvim suprotan tvom.
Mozes ti biti hipster u Njujorku, dipliti neki svoj fazon, umjetnost, kultura, svoj krug ljudi sa kojima se odlicno slazes, zalagati za mir, ljubav, biti sirokogrud...itd. Na drugoj strani svijeta neki marinac koji je kontra svega sto ti volis, cuci na brodu i ceka kad ce mu narediti da pocne rafalat. Bez njega, halali Huso materi, zavrsio si sa duhovnom nadgradnjom.
Mozes ti biti i hipster u Bosni, sve dok je tu stacioniran eufor, cim i ako odu, najebo si.
Prvo, nisam hipik, hipster, ne pripadam nikakvoj supkulturnoj skupini. :D Sasvim obican covjek koji se trudi zivjeti najbolje sto moze. U to se nacionalizam, rat i bilo sta sto vodi do konflikta, mrznje, bilo kakvih negativnosti, jednostavno ne uklapa. Nekada sam bio idealista, ratobornog duha, pun zelje da uticem na negativne pojave... Sada imam vise nego dovoljno godina da znam da sam mali i da nista ne mogu promijeniti. Mogu se jedino trovati nacionalizmom, mrznjom i drugim sranjima. Samo sebi mogu nastetiti, samo i samo sebi. Uzaludno trosenje energije. Zato sam se klonio BH politike jer se radi o besmislenom trosenju energije i zivaca, trosenju vlastitog zdravlja. Sto mi to treba, kakva korist od toga? Treba se posvetiti sebi i dragim ljudima.

Sto se tice ovog drugog. Moj stari je bio dovoljno naivan da misli kako rata nece biti ili kako ce rat brzo zavrsiti. Na kraju ga je naivnost i glupost zivota kostala. Djetinjstvo sam proveo u ratu. Nema jebene sanse da na svojoj kozi dozivim jos jedan. Imam dovoljno pameti i sposobnosti da razgulim na vrijeme.

Naci ce se neko za rat, uvijek se nadje. Samo bez mene. Porodicu za rukicu i bjezanija. A ako Kina napadne Ameriku, bjezim u Brazil itd. Uvijek ima slobodna teritorija.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#145 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by pici »

Podsjećanja radi, plaće bh. parlamentaraca uglavnom su veće od 5.400 KM, što znači da zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH primaju plaće u iznosu od osam prosječnih plaća bh. radnika, što ih stavlja na listu najplaćenijih parlamentaraca u Evropi.

Poređenja radi, plaće parlamentaraca u zemljama članicama Evropske unije iznose u prosjeku dvije ili tri prosječne plaće radnika u državi.

ovakav sistem za politicare nema niTko... jebala ih konstutivnost lopovska
Fudo387

#146 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:
Fudo387 wrote:To, boli me qrac za sve, ja sam operisan od tih stvari, moze u crtanom filmu, ili u drzavi koju cuvaju drugi a imaju pogled na svijet sasvim suprotan tvom.
Prvo, nisam hipik, hipster, ne pripadam nikakvoj supkulturnoj skupini. :D Sasvim obican covjek koji se trudi zivjeti najbolje sto moze. U to se nacionalizam, rat i bilo sta sto vodi do konflikta, mrznje, bilo kakvih negativnosti, jednostavno ne uklapa. Nekada sam bio idealista, ratobornog duha, pun zelje da uticem na negativne pojave... Sada imam vise nego dovoljno godina da znam da sam mali i da nista ne mogu promijeniti. Mogu se jedino trovati nacionalizmom, mrznjom i drugim sranjima. Samo sebi mogu nastetiti, samo i samo sebi. Uzaludno trosenje energije. Zato sam se klonio BH politike jer se radi o besmislenom trosenju energije i zivaca, trosenju vlastitog zdravlja. Sto mi to treba, kakva korist od toga? Treba se posvetiti sebi i dragim ljudima.

Sto se tice ovog drugog. Moj stari je bio dovoljno naivan da misli kako rata nece biti ili kako ce rat brzo zavrsiti. Na kraju ga je naivnost i glupost zivota kostala. Djetinjstvo sam proveo u ratu. Nema jebene sanse da na svojoj kozi dozivim jos jedan. Imam dovoljno pameti i sposobnosti da razgulim na vrijeme.

Naci ce se neko za rat, uvijek se nadje. Samo bez mene. Porodicu za rukicu i bjezanija. A ako Kina napadne Ameriku, bjezim u Brazil itd. Uvijek ima slobodna teritorija.
U Brazil? :lol:
E moj Kiki, moli nebesa da toga ne dodje, mozemo samo svi skupa u tri pm, a ne u Brazil.
ušće

#147 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by ušće »

Kikibombona wrote: - Bosnjaci su nezadovoljni sa 33% vlasti, zele dosta vise od toga. Bosnjaci u konacnici zele politicku dominaciju u BiH. Svaki sustav koji osigurava bosnjacku dominaciju je dobar za Bosnjake. Prica o gradjanskoj BiH je neiskrena i sluzi kao propagandni alat. Bosnjacki teritorij je 'bosnjakiziran', velika vecina ulica i javnih ustanova nose imena po Bosnjacima. Velika vecina politicara i direktora su Bosnjaci itd. Prica o gradjanskoj BiH nema uporiste na terenu.
Ovo boldirano i uvećano je meni pokazatelj sa kim imam posla ,a :evil: gdje sam poslije 23 godine ....ostalo se jal zviždi jal prdi ....
Kikibombona

#149 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:U Brazil? :lol:
E moj Kiki, moli nebesa da toga ne dodje, mozemo samo svi skupa u tri pm, a ne u Brazil.
Uvijek ima slobodan teritorij. A ako vec gine cijelo covjecanstvo, neka ginem i ja. Ne mislim sam zivjeti.

Usce

Hvala sto si uvecao komentar. Pogodio sam u centar sa napisanim. Svaka cast meni.
SaraFina

#150 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?

Post by SaraFina »

ušće wrote:
Kikibombona wrote: - Bosnjaci su nezadovoljni sa 33% vlasti, zele dosta vise od toga. Bosnjaci u konacnici zele politicku dominaciju u BiH. Svaki sustav koji osigurava bosnjacku dominaciju je dobar za Bosnjake. Prica o gradjanskoj BiH je neiskrena i sluzi kao propagandni alat. Bosnjacki teritorij je 'bosnjakiziran', velika vecina ulica i javnih ustanova nose imena po Bosnjacima. Velika vecina politicara i direktora su Bosnjaci itd. Prica o gradjanskoj BiH nema uporiste na terenu.
Ovo boldirano i uvećano je meni pokazatelj sa kim imam posla ,a :evil: gdje sam poslije 23 godine ....ostalo se jal zviždi jal prdi ....

Dominacija Bošnjaka sa 60 - 70% i 12 -15 % Srba te 5 - 10% Hrvata je jedina garancija opstojnosti BiH. Sve drugo trenutno su priče za malu djecu.
Separizam velokosrpske i velikohrvatske klike, te promili onih Srba i Hrvata koji su van te priče u BiH su najbolji pokazatelji da zagovaranje gradjanske opcije trenutno nije pogodno zbog održivosti države u ovim granicama. Kasnije ćemo vidjeti kako će se kocke posloziti.
Post Reply