Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
-
miodray
#1 Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Pozdrav svim Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, pravoslavcima, muslimanima, rimokatolicima i ostalim (ako su oni pored ove tri grupe uopšte bitni bilo kome u ovoj državi)!
Imao sam želju da započnem ovakvu temu već izvjesno vrijeme i unaprijed se izvinjavam ako već postoji slična.
Srbin sam iz Republike Srpske (jer to je veoma bitno naglasiti), imam 18 godina i vjerovatno većina vas smatra da još nisam dorastao ovakvoj temi, ali me zanimaju mišljenja i starijih i korisnika mojih godina. Iz dana u dan se sve više pitam dokle smo stigli kao društvo i kao država. Mi smo i 23 godine poslije rata na nivou da ja, kao osoba koja bi trebalo da ima neku perspektivu i da razmišlja o svojoj i o budućnosti svoje porodice, umjesto priča o otvaranju novih radnih mjesta, boljem položaju studenata i mladih generalno, slušam i gledam priče o ratu, podjelama, konstitutivnosti i ugroženosti, strahujem od novog rata itd., a sve zbog nepromišljenih izjava naših političara. Mada i nisu nepromišljene, jer znamo svi zašto oni vole pričati o tome. Ali DA LI JE MOGUĆE da se svi mi i dalje 'palimo' na to? Ja ne mogu shvatiti da je ljudima bitnije šta je rekao neki politički predstavnik jednog naroda o ova druga dva naroda od poskupljenja, korupcije, odliva stanovništva itd. kojim svjedočimo svaki dan. Znam da će mi većina vas sada spomenuti nekog ratnog zločinca iz naroda kom i ja pripadam, a koji je pobio toliko i toliko ljudi u ratu. I to je okej, razumijem. Ali četvrt vijeka je prošao od toga i ja stvarno ne shvatam da se svi vi Hrvati, Bošnjaci i mi, Srbi, nismo zasitili toga? Ljudi ovdje će izaći na ulicu da slave neki Dan Republike, a neće izaći na ulicu da štrajkuju zbog kašnjenja plata, penzija i povećanja cijena, u Republici Srpskoj pogotovo. Dok su federalni veterani blokirali puteve, ljudi u mom okruženju se smiju - Balije se pobile s policijom! Nama kao dobro, sve super. Ja stvarno nisam znao da je nama ekonomska sitacija toliko dobra, da možemo da se bavimo praznicima i ostalim glupostima i još da se smijemo onima koji se bore za svoja prava.
Mene moja okolina doživljava kao nekog izdajnika ako kažem da gledam npr. Al Jazeeru, ako istaknem zastavu BiH na socijalnim mrežama, ako kažem da mi 9. januar ne predstavlja ništa, ako kažem da sam iz Bosne i Hercegovine bez da naglasim iz Republike Srpske...
Na kraju se pitam - da li je problem u meni? Možda sve ovako treba, a ja sam glup. Zato me zanima vaše mišljenje, i starijih i mlađih, koji su rođeni poslije rata, kao i sam. Da li ćemo ikad moći normalno živjeti u ovoj zemlji ili ćemo se uvijek svađati, a kad se sretnemo u Njemačkoj, biti najbolji prijatelji?
Imao sam želju da započnem ovakvu temu već izvjesno vrijeme i unaprijed se izvinjavam ako već postoji slična.
Srbin sam iz Republike Srpske (jer to je veoma bitno naglasiti), imam 18 godina i vjerovatno većina vas smatra da još nisam dorastao ovakvoj temi, ali me zanimaju mišljenja i starijih i korisnika mojih godina. Iz dana u dan se sve više pitam dokle smo stigli kao društvo i kao država. Mi smo i 23 godine poslije rata na nivou da ja, kao osoba koja bi trebalo da ima neku perspektivu i da razmišlja o svojoj i o budućnosti svoje porodice, umjesto priča o otvaranju novih radnih mjesta, boljem položaju studenata i mladih generalno, slušam i gledam priče o ratu, podjelama, konstitutivnosti i ugroženosti, strahujem od novog rata itd., a sve zbog nepromišljenih izjava naših političara. Mada i nisu nepromišljene, jer znamo svi zašto oni vole pričati o tome. Ali DA LI JE MOGUĆE da se svi mi i dalje 'palimo' na to? Ja ne mogu shvatiti da je ljudima bitnije šta je rekao neki politički predstavnik jednog naroda o ova druga dva naroda od poskupljenja, korupcije, odliva stanovništva itd. kojim svjedočimo svaki dan. Znam da će mi većina vas sada spomenuti nekog ratnog zločinca iz naroda kom i ja pripadam, a koji je pobio toliko i toliko ljudi u ratu. I to je okej, razumijem. Ali četvrt vijeka je prošao od toga i ja stvarno ne shvatam da se svi vi Hrvati, Bošnjaci i mi, Srbi, nismo zasitili toga? Ljudi ovdje će izaći na ulicu da slave neki Dan Republike, a neće izaći na ulicu da štrajkuju zbog kašnjenja plata, penzija i povećanja cijena, u Republici Srpskoj pogotovo. Dok su federalni veterani blokirali puteve, ljudi u mom okruženju se smiju - Balije se pobile s policijom! Nama kao dobro, sve super. Ja stvarno nisam znao da je nama ekonomska sitacija toliko dobra, da možemo da se bavimo praznicima i ostalim glupostima i još da se smijemo onima koji se bore za svoja prava.
Mene moja okolina doživljava kao nekog izdajnika ako kažem da gledam npr. Al Jazeeru, ako istaknem zastavu BiH na socijalnim mrežama, ako kažem da mi 9. januar ne predstavlja ništa, ako kažem da sam iz Bosne i Hercegovine bez da naglasim iz Republike Srpske...
Na kraju se pitam - da li je problem u meni? Možda sve ovako treba, a ja sam glup. Zato me zanima vaše mišljenje, i starijih i mlađih, koji su rođeni poslije rata, kao i sam. Da li ćemo ikad moći normalno živjeti u ovoj zemlji ili ćemo se uvijek svađati, a kad se sretnemo u Njemačkoj, biti najbolji prijatelji?
- vazi
#2 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
@miodraze, na mladjima svijet ostaje.
- General War
#3 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
PA imas dosta tema na to pitanje...i niko nije mogao odgovoriti, vecinom se zavrsavalo banovanjem i zakljucavanjem teme.miodray wrote:Pozdrav svim Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, pravoslavcima, muslimanima, rimokatolicima i ostalim (ako su oni pored ove tri grupe uopšte bitni bilo kome u ovoj državi)!
Da je dejton kriv, nije (u federaciji imas cistih kantona sa svojim ustavom...i opet nista), PC isto tako, Da je rat kriv, vala za dvadeset godina i to je prezvakana tema, tako nije ni to...Dolazim(o) do samo jednog zakljucka, nama slavenima je uvjek potreban vodja a ne demokratija (zato se i pozdravljas u njemackoj kao najrodjeniji)..nazalost ovo sve sto se nudi su obicni kleptomani i seoske varalice, koji obilato koriste nas primitivni temperament.... a kad malo bolje pogledas, nigdje vise nije sjajno, svako svojih problema ima.
- cyprus
#4 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Nije problem u tebi... Da ima više ljudi koji rezonuju na taj način - to bi bilo rješenje problema... Ali nema...miodray wrote:Pozdrav svim Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, pravoslavcima, muslimanima, rimokatolicima i ostalim (ako su oni pored ove tri grupe uopšte bitni bilo kome u ovoj državi)!
Politika ljudima servira one priče na koje se ljudi primaju... I to je to... Da je interesovanje građanstva drugačije - drugačije bi priče i političari pričali... Doduše, ljudi su ovce - uglavnom se i vode onim što im se servira... Tako da - začarani je to krug, koji politika neće prekinuti nikad (jer političkim krugovima tako odgovara)... Da li će ga možda građani nekad prekinuti, ostaje našim unucima i praunucima da vide...
- insomnia78
#5 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Miodraže dje tata bio 90 tih?
- Bloo
- Globalna šefica
#6 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Gdje si ti bio?insomnia78 wrote:Miodraže dje tata bio 90 tih?
Cuvao haustor?
Hajd razguli sa provokacijama.
- insomnia78
#7 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Jel to uvodis jednoumlje?
-
El_comadante
#8 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
sa ovim se slažem. ko je RSu što nisu napravili "bolji dio BH" da budu Zapadna Njemačka? Dejton i rat nisu sigurno. ko je kriv što u KS nema vode i GRAS se raspada? nije Dejton i rat. svako ima problema ali izgleda da slabo ko riješavaGeneral War wrote: PA imas dosta tema na to pitanje...i niko nije mogao odgovoriti, vecinom se zavrsavalo banovanjem i zakljucavanjem teme.
Da je dejton kriv, nije (u federaciji imas cistih kantona sa svojim ustavom...i opet nista), PC isto tako, Da je rat kriv, vala za dvadeset godina i to je prezvakana tema, tako nije ni to...Dolazim(o) do samo jednog zakljucka, nama slavenima je uvjek potreban vodja a ne demokratija (zato se i pozdravljas u njemackoj kao najrodjeniji)..nazalost ovo sve sto se nudi su obicni kleptomani i seoske varalice, koji obilato koriste nas primitivni temperament.... a kad malo bolje pogledas, nigdje vise nije sjajno, svako svojih problema ima.
-
Fudo387
#9 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
apriliiiiliiillllliiiiiiii.
Hazime, ne seri.
Hazime, ne seri.
- Bloo
- Globalna šefica
#10 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Pa tehnicki je mogao sacekati jos pola sataFudo387 wrote:apriliiiiliiillllliiiiiiii.
Hazime, ne seri.
- Bloo
- Globalna šefica
#11 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
insomnia78 wrote:Jel to uvodis jednoumlje?
I will say this only once...
- Alfons Kauders
#12 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Fudo387 wrote:apriliiiiliiillllliiiiiiii.
Hazime, ne seri.
-
dezurni_ucenik
#13 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
insomnia78 wrote:Miodraže dje tata bio 90 tih?
- supercali
#14 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Miteran gdje si bjezo 90-ih?insomnia78 wrote:Miodraže dje tata bio 90 tih?
Ti najmanje imas pravo najmanje buniti na rat kad si iz njega izasao samo bolje nego sto si ranije bio
- insomnia78
- supercali
-
furlan
#17 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Bloo wrote:insomnia78 wrote:Jel to uvodis jednoumlje?![]()
I will say this only once...
- Edin H.
#18 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Sta ce ba prekinuti, ova prica se vrti 650 godina i ti bi to presjekao tek tako.cyprus wrote: Politika ljudima servira one priče na koje se ljudi primaju... I to je to... Da je interesovanje građanstva drugačije - drugačije bi priče i političari pričali... Doduše, ljudi su ovce - uglavnom se i vode onim što im se servira... Tako da - začarani je to krug, koji politika neće prekinuti nikad (jer političkim krugovima tako odgovara)... Da li će ga možda građani nekad prekinuti, ostaje našim unucima i praunucima da vide...
Tradicija je tradicija.
- Prpa.ba
#19 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Kljucaj temu, kakva je ovo navala kozmopolita koji bi se mirili i gledali buducnost, k'o na traci dolaze.insomnia78 wrote:Miodraže dje tata bio 90 tih?
-
miodray
#20 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Ne, nisu Srbi počinili genocid. Genocid su počinili pojedinci iz srpskog naroda, kojima je za to suđeno, presuđeno itd. Kakve veze ja, kao jedan Srbin, mogu imati sa stvarima koje je činio neko bolesnog uma. Zbog takvih se i stidim što sam to što jesam.Prpa.ba wrote:Kljucaj temu, kakva je ovo navala kozmopolita koji bi se mirili i gledali buducnost, k'o na traci dolaze.insomnia78 wrote:Miodraže dje tata bio 90 tih?Sto rece ona kozmopolitkinja sa druge teme: "dobro, srbi su pocinili genocid, i sta sad".
Nemam se ja s kim miriti kad ja nisam ni sa kim ni ratovao i naravno da želim gledati u budućnost. Kako ljudi ne shvataju da smo svi u istim go*nima? Žao mi je što iz ove zemlje i odlaze samo oni koji to shvataju, a ostaju oni zadojeni nacionalnošću i mržnjom, čija je jedina želja da miniraju i ismijavaju sve što vodi normalnom životu tri nacije.
-
miodray
#21 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Ne uvodim ja jednoumlje, nego se informišem ima li naznaka normalnom životu, do kad ćemo se svađati, dok ovi gore grabe pare i smiju se našim umovima, do kad ćemo imati predrasude jedni o drugima čim čujemo kako se neko zove, odakle je...insomnia78 wrote:Jel to uvodis jednoumlje?
-
miodray
#22 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Daleko smo stigli, znači. Čim ovakva tema navodi na šalu i smijeh...Fudo387 wrote:apriliiiiliiillllliiiiiiii.
Hazime, ne seri.
-
miodray
#23 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Brine me kakvim mlađim... Ako nam je većina mlađih kao i ovi stariji, onda bolje da svijet i nestane.vazi wrote:@miodraze, na mladjima svijet ostaje.
- Edin H.
#24 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
miodray wrote:Ne, nisu Srbi počinili genocid. Genocid su počinili pojedinci iz srpskog naroda, kojima je za to suđeno, presuđeno itd. Kakve veze ja, kao jedan Srbin, mogu imati sa stvarima koje je činio neko bolesnog uma. Zbog takvih se i stidim što sam to što jesam.Prpa.ba wrote:Kljucaj temu, kakva je ovo navala kozmopolita koji bi se mirili i gledali buducnost, k'o na traci dolaze.insomnia78 wrote:Miodraže dje tata bio 90 tih?Sto rece ona kozmopolitkinja sa druge teme: "dobro, srbi su pocinili genocid, i sta sad".
Nemam se ja s kim miriti kad ja nisam ni sa kim ni ratovao i naravno da želim gledati u budućnost. Kako ljudi ne shvataju da smo svi u istim go*nima? Žao mi je što iz ove zemlje i odlaze samo oni koji to shvataju, a ostaju oni zadojeni nacionalnošću i mržnjom, čija je jedina želja da miniraju i ismijavaju sve što vodi normalnom životu tri nacije.
Mlad si pa nisi naucio da na nasim teritorijama krivica nije individulna, nego kolektivna, te da nema krivice ako istu pocinis u ime "svog naroda".
- triconja
#25 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Jaro jos si ti zelen ko govnovalj kad izlazi iz govnetamiodray wrote:Brine me kakvim mlađim... Ako nam je većina mlađih kao i ovi stariji, onda bolje da svijet i nestane.vazi wrote:@miodraze, na mladjima svijet ostaje.
Ne brini, do 25e ces bit veliki nacionalista, ima jos za tebe vremena