Ti svoju ljudskost posmatras mikroskopom a ja svoju teleskopom,zato se ne mozemo porediti...SaraFina wrote:General War wrote:SaraFina wrote:
Kakvi mladi Muslimani, Alija i ona njegova sveščica od knjige? Koju niko živ nije pročitao. Ne traži alibije za genocid u dvadesetom vijeku u Turcima i dahijama, ustašama muslimanima i nekoj gluposti koju Alija propagirao. To su nebuloze na kub.
Devedesete su polazna tačka za mjerilo fašizma. Saberi se. Zamorno mi.![]()
Aha, to su nebuloze na kub, kako rekoh odvadi malo, nismo ba od jucer.
Djenerale, imaš vagu i devedesete. Ko je prednjačio jarane u klanju, ubijanju, silovanju i protjerivanju/etničkom ćišćenju i na kraju genocidu? Odgovori sam sebi i složićeš slagalicu za dječicu do 3 godine.
Držim ti fige! Onda stavi teg koji misliš da primjeren, pa drugi izmjeri na isti način i odaberi koliko kg, a onda treći.
Propašćeš do Kine, vjeruj sa malo ljudskosti da to uradiš.
Tako idu "nacionalizmi" množina na ovim našim prostorima.
Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
- General War
#101 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
- SaraFina
#102 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
-
sumirprimus
#103 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Aca u zetri znaci aca u zetri.
Melisa Belkisa u kozhi leoparda.nasle dva levata
Melisa Belkisa u kozhi leoparda.nasle dva levata
- General War
#104 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Dok je ovako na forumu, posluke porate su vise nego ocigledne.SaraFina wrote:![]()
Šta reći i koju posluku porati Djenerale?
- LBVIEW
#105 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Ko o cemu, Srbi o "historijskoj krivici" kao alibiju za genocid - ustase, dahije i tako to.
Samo, karma is a bitch.
Samo, karma is a bitch.
-
Seyfo
#106 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Jos ce se zaratiti,obzirom kuda rasprava ide i cinjenice da je izborna godina.
- DrugaGimnazija
#107 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Dobra tema, samo ima previse trolova, pa ne mozes doci do rijeci. Od 5 stranica, nema ni 1 citava na zadatu temu. Mozda da se ovi koji ozbiljno zele razgovarati na ovu temu izdvoje u novu temu, a da ove trolove ostavimo ovdje da se prepucavaju?
Last edited by DrugaGimnazija on 02/04/2018 22:44, edited 1 time in total.
- DrugaGimnazija
- Kejn
#109 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Kakva ba tema... čovjek trol otvorio temu za prvi april....
- fakat
- ljevoruki
#111 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Murate Sabane ili Sabane Murate - de ba odluci se vise.General War wrote: Taj saban se meni obratio...
-
BlackRiver
#112 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Kikibombona wrote: Slazem se sa tobom. Da bi jedan narod opstao, narocito u problematicnom okruzenju, nacionalizam je neophodan. Jedan nacionalizam stvara drugi, hrane se medjusobno, jacaju jedan drugog. Tako se formira spirala nacionalizma iz koje je tesko izaci.
Medjutim, da prostis, mene za tim boli kita. Boli me za sve moguce narode i drzave. Zanimaju me samo meni dragi ljudi. Meni nijedan narod nije prijatelj. To moze biti jedino covjek, pojedinac. Imam jedan zivot, ne vjerujem u neke druge, te ga zelim iskoristiti najbolje sto mogu. Nacionalizam je sranje, bolest koja izjeda mozak/um, kompletno ljudsko bice. Ne zelim ga uzgajati u sebi. Ne zelim prenijeti na potomke. Dom je tamo gdje ti je dobro i gdje si siguran. Djeca trebaju biti oslobodjena bilo kakvih devijantnih pojava, trebaju se igrati i uciti.
Jebe mi se za BiH, Bosnjake, Srbe i Hrvate. Za tvorevine i skupine se ne mislim zrtvovati. Narocito ne zelim zrtvovati svoje potomke. Posten covjek od toga nema nikakve koristi.
Pogledaj demobilisane borce, svi su im jebali mater zato sto ih je ocaj natjerao da jedan dan blokiraju cestu. On je mogao biti godinama u rovu, jesti blato i krv, smrzavati se, tijelom kupiti metke... a nekom guzonji je jebeno prenociti dan u autu. Njegov dan u autu gori nego cetiri godine u rovu. Zajebi to.
Lijepo je Albert rekao, parafraziram: 'rat je rabota u kojoj bitku biju ljudi koji se uopste ne poznaju na zapovijed ljudi koji se odlicno poznaju'. I na kraju onaj sa puskom bude sugavac, a onaj sto je zapovijedao gospodar. Zajebi to.
Podrzat cu ispravnu stranu u borbi, ali borba sto dalje od mene. Nacionalizam - fuj.
Vidis kako si ti pametan pa se ispario u Francusku. Jebo patriotizam. To je za budale.
- General War
#113 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Odjebaus, kratko i jasnoljevoruki wrote:Murate Sabane ili Sabane Murate - de ba odluci se vise.General War wrote: Taj saban se meni obratio...
-
llull
#114 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Teoretski smo tu, bar vecina. Ali nas malo dijaspora zeza ... Pariz, Bec, Minhen, Cirih, Stokholm ...
-
hurmasica
#115 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Problem je sto se ovi u federaciji boje novog klanja a ovi u rs strah da ih ne poturce a zene zabrade....medjutim to je samo politika...sredstvo kojim se koriste glavonje da kradu sto vise...niti ovi u rs zele da nekog.kolju niti ovi i federaciji zele i vole arape...
Licno.imam dosta prijatelja iz RS a ...mladi ljudi..zele isto sto i mi svi....posao, stan, zdravstvo, skolovanje, sigurnost, buducnost....medjutim ko pita obican svijet za bilo sta? Niko...biće onako kako glavonje kazu a oni kazu da treba da se mrzimo! Hocemo li im to dopustiti?
Licno.imam dosta prijatelja iz RS a ...mladi ljudi..zele isto sto i mi svi....posao, stan, zdravstvo, skolovanje, sigurnost, buducnost....medjutim ko pita obican svijet za bilo sta? Niko...biće onako kako glavonje kazu a oni kazu da treba da se mrzimo! Hocemo li im to dopustiti?
- insomnia78
#116 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Prosla ih zelja, sta li?
-
megaman4
#117 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Mi se nismo makli od 1990 godine i prvih visestranackih izbora gdje su pobijedile stranke koje su unistile dotad srednjerazvijenu Evropsku drzavu koja se zvala Socijalisticka Republika Bosna i Hercegovina!hurmasica wrote:Problem je sto se ovi u federaciji boje novog klanja a ovi u rs strah da ih ne poturce a zene zabrade....medjutim to je samo politika...sredstvo kojim se koriste glavonje da kradu sto vise...niti ovi u rs zele da nekog.kolju niti ovi i federaciji zele i vole arape...
-
BAK-eV
#118 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Pa sad, rata moze biti ali dok se Bosnjaci ne pocnu ozbiljnije vracati u RS ne trebas se brinuti.miodray wrote:Pozdrav svim Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, pravoslavcima, muslimanima, rimokatolicima i ostalim (ako su oni pored ove tri grupe uopšte bitni bilo kome u ovoj državi)!
Imao sam želju da započnem ovakvu temu već izvjesno vrijeme i unaprijed se izvinjavam ako već postoji slična.
Srbin sam iz Republike Srpske (jer to je veoma bitno naglasiti), imam 18 godina i vjerovatno većina vas smatra da još nisam dorastao ovakvoj temi, ali me zanimaju mišljenja i starijih i korisnika mojih godina. Iz dana u dan se sve više pitam dokle smo stigli kao društvo i kao država. Mi smo i 23 godine poslije rata na nivou da ja, kao osoba koja bi trebalo da ima neku perspektivu i da razmišlja o svojoj i o budućnosti svoje porodice, umjesto priča o otvaranju novih radnih mjesta, boljem položaju studenata i mladih generalno, slušam i gledam priče o ratu, podjelama, konstitutivnosti i ugroženosti, strahujem od novog rata itd., a sve zbog nepromišljenih izjava naših političara.
Pa kako ce se zasiti kad je rat bukvalno zaledjen!miodray wrote: Mada i nisu nepromišljene, jer znamo svi zašto oni vole pričati o tome. Ali DA LI JE MOGUĆE da se svi mi i dalje 'palimo' na to? Ja ne mogu shvatiti da je ljudima bitnije šta je rekao neki politički predstavnik jednog naroda o ova druga dva naroda od poskupljenja, korupcije, odliva stanovništva itd. kojim svjedočimo svaki dan. Znam da će mi većina vas sada spomenuti nekog ratnog zločinca iz naroda kom i ja pripadam, a koji je pobio toliko i toliko ljudi u ratu. I to je okej, razumijem. Ali četvrt vijeka je prošao od toga i ja stvarno ne shvatam da se svi vi Hrvati, Bošnjaci i mi, Srbi, nismo zasitili toga?
To je normalno.Ljudi ovdje će izaći na ulicu da slave neki Dan Republike, a neće izaći na ulicu da štrajkuju zbog kašnjenja plata, penzija i povećanja cijena, u Republici Srpskoj pogotovo. Dok su federalni veterani blokirali puteve, ljudi u mom okruženju se smiju - Balije se pobile s policijom! Nama kao dobro, sve super. Ja stvarno nisam znao da je nama ekonomska sitacija toliko dobra, da možemo da se bavimo praznicima i ostalim glupostima i još da se smijemo onima koji se bore za svoja prava.
Svak se boji za ono malo posla sto ima i nece da se zamjeri mocnicima. Zato je lakse radovati se, sto je komsiji crkla krava. Tu nema rizika!
Pa s moralnog stanovista si OK. S realnog nisi! Jer doslo je do razdvajanja naroda i ti guras neki kozmopolitizam, koji ne pije vode na grupnom planu. Licno mislim, da ces uspjeti jer takve ljude "Pravda" pomogne.Mene moja okolina doživljava kao nekog izdajnika ako kažem da gledam npr. Al Jazeeru, ako istaknem zastavu BiH na socijalnim mrežama, ako kažem da mi 9. januar ne predstavlja ništa, ako kažem da sam iz Bosne i Hercegovine bez da naglasim iz Republike Srpske...
Pa i nismo bas najbolji prijatelji nigdje vise.Na kraju se pitam - da li je problem u meni? Možda sve ovako treba, a ja sam glup. Zato me zanima vaše mišljenje, i starijih i mlađih, koji su rođeni poslije rata, kao i sam. Da li ćemo ikad moći normalno živjeti u ovoj zemlji ili ćemo se uvijek svađati, a kad se sretnemo u Njemačkoj, biti najbolji prijatelji?
Otkud ti to?
U dijaspori se po mom saznanju isto ljudi ne mjesaju.
Generalno mrznja medju narodima je samo izgovor za korupciju, nerad, nediscplinu i ostale devijacije koje nas krase.
Takav je Balkan za sada.
Evo vidi Grcku: Nema tamo konstitutivnih, nema entiteta, veta, kantona, distrikta ... pa sta uradise od drzave.
Nije sve u poremecenim nacionalnim odnosima vec u socijalno poremecenom mentalitetu.
Zivio i sretno!
-
BAK-eV
#119 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
A sta je sa sovinizmom?Kikibombona wrote:Tvoja reagovanja su u 100% slucajeva usmjerena u korist Bosnjaka, tvoja kritika je u 100% slucajeva usmjerena na druge narode. To jasno pokazuje da se radi o nacionalisti prve kateogorije. Veoma zadrtom nacionalisti.ušće wrote:Boli mene kita kako me dođivljava ultra nacionalista jer tvoji postovi odišu mržnjom a moji reagovanjem na mržnju ...dokaz je tvoje izjednačavanje kao svi su meni isti ...Da si naveo bilo kakav primjer svoje tvrdnje kao što je ono što si citirao ok , ovako odjebaus od trpanja Bošnjaka u istu vreću jer ti je tako kurcu ćeif ...
Jesi ikada kritikovao Bosnjake radi odnosa prema Srbima i Hrvatima ili kao tipicni nacionalista prve kategorije smatras da su Bosnjaci uvijek u pravu i da su apsolutno bezgresni?![]()
Pitanje je retoricke prirode, ne moras odgovoriti. Takvih kao ti sam sreo podosta u zivotu. Sve mi je jasno, nisam Kinez, zivim u BiH.
Za razliku od tebe i jos ponekog tebi slicnog forumasa, ovdje ima dosta razblazenih i kamufliranih nacionalista. Na prste mogu prebrojati one koji su od nacionalizma operisani. U vecini slucajeva se radi o Bosancima i drugim pripadnicima 'ostalih' naroda.
Svi navijaju za svoj tor da se domogne sto vise moci, samo su metode razlicite. Princip je apsolutno isti. Daj da vladamo i dominiramo.
Meni su sva tri nacionalizma podjednako gadljiva sto znaci da nacionalista ne mogu biti. Nacionalno se ne izjasnjavam. Nisam nista, ni po naciji ni po vjeri. Doduse, pisao sam se kao Bosanac i ateista, mada bih sada rekao da nisam ni jedno ni drugo. Sve je to njesra iz moje tacke gledista, bilo kakav kolektivizam.
PS
Nemoj se vrijedjati zbog ovoga. Imam dosta prijatelja nacionalista, mnogi su dobri ljudi koje iznimno postujem. Ne smeta meni to. Vecina ljudi su nacionalisti. To je tako, jebaji ga, zivotinjski instikti. Kao sto se avlijaneri kolju za svaki cenat teritorije, kao sto se kolju radi hijerhijske pozicije u zajednici, isto tako rade druge zivotinje i ljudi.
Nemoj sada samo reci, da isto postoje tri sovinizma! Ne postoji to u Bosnjaka.
Niti drugima osporavamo maternji jezik, niti proglasavamo njihovu vjeru stranom na ovom tlu, niti se cerekamo da su sbijeni na 40% ili 20% teritorije i slicne nebuloze ....
O fasizmu da i ne govorimo. Nema pandana ustasama i cetnicima kod Bosnjaka.
Ovo se namjerno presucuje!
Znamo i zasto!
- ettakoto
#120 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Jeste.miodray wrote:Pozdrav svim Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, pravoslavcima, muslimanima, rimokatolicima i ostalim (ako su oni pored ove tri grupe uopšte bitni bilo kome u ovoj državi)!
Imao sam želju da započnem ovakvu temu već izvjesno vrijeme i unaprijed se izvinjavam ako već postoji slična.
Srbin sam iz Republike Srpske (jer to je veoma bitno naglasiti), imam 18 godina i vjerovatno većina vas smatra da još nisam dorastao ovakvoj temi, ali me zanimaju mišljenja i starijih i korisnika mojih godina. Iz dana u dan se sve više pitam dokle smo stigli kao društvo i kao država. Mi smo i 23 godine poslije rata na nivou da ja, kao osoba koja bi trebalo da ima neku perspektivu i da razmišlja o svojoj i o budućnosti svoje porodice, umjesto priča o otvaranju novih radnih mjesta, boljem položaju studenata i mladih generalno, slušam i gledam priče o ratu, podjelama, konstitutivnosti i ugroženosti, strahujem od novog rata itd., a sve zbog nepromišljenih izjava naših političara. Mada i nisu nepromišljene, jer znamo svi zašto oni vole pričati o tome. Ali DA LI JE MOGUĆE da se svi mi i dalje 'palimo' na to? Ja ne mogu shvatiti da je ljudima bitnije šta je rekao neki politički predstavnik jednog naroda o ova druga dva naroda od poskupljenja, korupcije, odliva stanovništva itd. kojim svjedočimo svaki dan. Znam da će mi većina vas sada spomenuti nekog ratnog zločinca iz naroda kom i ja pripadam, a koji je pobio toliko i toliko ljudi u ratu. I to je okej, razumijem. Ali četvrt vijeka je prošao od toga i ja stvarno ne shvatam da se svi vi Hrvati, Bošnjaci i mi, Srbi, nismo zasitili toga? Ljudi ovdje će izaći na ulicu da slave neki Dan Republike, a neće izaći na ulicu da štrajkuju zbog kašnjenja plata, penzija i povećanja cijena, u Republici Srpskoj pogotovo. Dok su federalni veterani blokirali puteve, ljudi u mom okruženju se smiju - Balije se pobile s policijom! Nama kao dobro, sve super. Ja stvarno nisam znao da je nama ekonomska sitacija toliko dobra, da možemo da se bavimo praznicima i ostalim glupostima i još da se smijemo onima koji se bore za svoja prava.
Mene moja okolina doživljava kao nekog izdajnika ako kažem da gledam npr. Al Jazeeru, ako istaknem zastavu BiH na socijalnim mrežama, ako kažem da mi 9. januar ne predstavlja ništa, ako kažem da sam iz Bosne i Hercegovine bez da naglasim iz Republike Srpske...
Na kraju se pitam - da li je problem u meni? Možda sve ovako treba, a ja sam glup. Zato me zanima vaše mišljenje, i starijih i mlađih, koji su rođeni poslije rata, kao i sam. Da li ćemo ikad moći normalno živjeti u ovoj zemlji ili ćemo se uvijek svađati, a kad se sretnemo u Njemačkoj, biti najbolji prijatelji?
- ljevoruki
#121 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Nebeski narodGeneral War wrote:
Ti svoju ljudskost posmatras mikroskopom a ja svoju teleskopom,zato se ne mozemo porediti...
- insomnia78
- General War
#123 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
ljevoruki wrote:Nebeski narodGeneral War wrote:
Ti svoju ljudskost posmatras mikroskopom a ja svoju teleskopom,zato se ne mozemo porediti...

- Edin H.
#124 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Cim ovaj post udje u BiH udzbenike postacemo normalna drzava.BlackRiver wrote:Kikibombona wrote: Slazem se sa tobom. Da bi jedan narod opstao, narocito u problematicnom okruzenju, nacionalizam je neophodan. Jedan nacionalizam stvara drugi, hrane se medjusobno, jacaju jedan drugog. Tako se formira spirala nacionalizma iz koje je tesko izaci.
Medjutim, da prostis, mene za tim boli kita. Boli me za sve moguce narode i drzave. Zanimaju me samo meni dragi ljudi. Meni nijedan narod nije prijatelj. To moze biti jedino covjek, pojedinac. Imam jedan zivot, ne vjerujem u neke druge, te ga zelim iskoristiti najbolje sto mogu. Nacionalizam je sranje, bolest koja izjeda mozak/um, kompletno ljudsko bice. Ne zelim ga uzgajati u sebi. Ne zelim prenijeti na potomke. Dom je tamo gdje ti je dobro i gdje si siguran. Djeca trebaju biti oslobodjena bilo kakvih devijantnih pojava, trebaju se igrati i uciti.
Jebe mi se za BiH, Bosnjake, Srbe i Hrvate. Za tvorevine i skupine se ne mislim zrtvovati. Narocito ne zelim zrtvovati svoje potomke. Posten covjek od toga nema nikakve koristi.
Pogledaj demobilisane borce, svi su im jebali mater zato sto ih je ocaj natjerao da jedan dan blokiraju cestu. On je mogao biti godinama u rovu, jesti blato i krv, smrzavati se, tijelom kupiti metke... a nekom guzonji je jebeno prenociti dan u autu. Njegov dan u autu gori nego cetiri godine u rovu. Zajebi to.
Lijepo je Albert rekao, parafraziram: 'rat je rabota u kojoj bitku biju ljudi koji se uopste ne poznaju na zapovijed ljudi koji se odlicno poznaju'. I na kraju onaj sa puskom bude sugavac, a onaj sto je zapovijedao gospodar. Zajebi to.
Podrzat cu ispravnu stranu u borbi, ali borba sto dalje od mene. Nacionalizam - fuj.
Vidis kako si ti pametan pa se ispario u Francusku. Jebo patriotizam. To je za budale.
-
Seyfo
#125 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Ja bih se slozio s postom iznad utoliko sto smatram da ne treba ginuti i sebe zrtvovati za necije ideje i interese,niti biti rob ideologija ili mitova. Ko god ratuje na ovim prostorima,donji je. Uzroci i ishodi ratova svakako zavise od interesa velikih sila i stranih centara moci. Medjutim nacionalizam,ili ja bih ga nazvao patrotizam,itekako ima veze,pogotovo ako zivis u Evropi. Pa Njemci vole svoju zemlju najvise,u zvijezde je ukivaju,smatraju da je sve sto je njihovo najbolje samo zato sto je njemacko a lose presute ako mogu. Jedan Bosnjo gleda samo svoju avliju i mimo nje baca smece po rijekama i parkovima a jedan Svabo smatra cijelu Njemacku svojom avlijom pa ne baca papir. Isto za sebe misle Englezi,Francuzi, Italijani. A kako prolazi u takvom drustvu onaj koji za sebe misli i govori da je najgori?