Tobejarabi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
desperate_houswife

#151 Re: Tobejarabi

Post by desperate_houswife »

JOSEF K wrote:Vezano za anketu, npr. ja sada nemam dijete za vrtic i naravno ne popunjavam anketni listic. Ali, ja za dvije godine dovedem dijete i ono vec ima vjeronauku. Pretpostavimo, da tada postoji kriticna masa onih koji su protiv ali stvar je vec gotovo. Sta cemo s tim?
Mislim da ovdje ne treba biti relevantno anketiranje nego opca javna rasprava, ili anketa svake godine ali vrlo transparentna i (VAZNO!) zakonski provjerljiva.
Transparentna?
Zakonski provjerljiva?

Kod nas???

Čisto sumnjam!
samo gost

#152 Re: Tobejarabi

Post by samo gost »

JOSEF K wrote:Vezano za anketu, npr. ja sada nemam dijete za vrtic i naravno ne
popunjavam anketni listic. Ali, ja za dvije godine dovedem dijete i ono
vec ima vjeronauku. Pretpostavimo, da tada postoji kriticna masa onih
koji su protiv ali stvar je vec gotovo. Sta cemo s tim?
Mislim da
ovdje ne treba biti relevantno anketiranje nego opca javna rasprava,
ili anketa svake godine ali vrlo transparentna i (VAZNO!) zakonski
provjerljiva.
Slažem se da je potrebna opća javna rasprava jer se radi o izuzetno važnom društvenom pitanju, ali i zato što o tome kako će se provoditi vjerska poduka u javnim predškolskim i školskim ustanovama nije donesen još propis koji bi to detaljno regulisao. Svi propisi su, kako sam ranije napisala, na razini općih principa. Dakle, prije nego se donese konkretan propis, a naročito prije nego što se počne odokativno primjenjivati ovo pravo iz Zakona o vjerama, potrebna je široka javna rasprava i pažljivo procjenjivanje mjera koje se mogu preduzeti a da se drugi opći principi i prava iz istog zakona ne dovedu u pitanje.

A hajde da se sada probudim, jer ovo što ja pišem je SF za našu vlast, političare, vjerske zajednice, ali na žalost i veliki broj 'konzumenata' ovih prava.
poplava

#153 Re: Tobejarabi

Post by poplava »

JOSEF K wrote:Vezano za anketu, npr. ja sada nemam dijete za vrtic i naravno ne popunjavam anketni listic. Ali, ja za dvije godine dovedem dijete i ono vec ima vjeronauku. Pretpostavimo, da tada postoji kriticna masa onih koji su protiv ali stvar je vec gotovo. Sta cemo s tim?
Mislim da ovdje ne treba biti relevantno anketiranje nego opca javna rasprava, ili anketa svake godine ali vrlo transparentna i (VAZNO!) zakonski provjerljiva.
Budi siguran da rezultati ove sad-kao-prave ankete nemaju nikakvog uticaja na to da li ce biti vjeronauke ili nece. Ja sam vec jednom rekao da ne zelim vjeronauku svom djetetu u tzv. anketi, (u kojoj je bar 90% roditelja u konkretnom vrticu reklo da je protiv) i sad su nam napravili novu anketu. Sad cu traziti da mi dijete ide na casove budizma...
SmislovS

#154 Re: Tobejarabi

Post by SmislovS »

Vazno je dodati ili naglasiti jednu "nevjerovatnu" koincidenciju, a to je da su se, ako ne isti dan (18.marta 2008.god.), a ono u sesnaest sati razlike, desile dvije stvari. Podijeljeni su anketni listici i sastalo se medjureligijsko vijece za dijalog, ili vijece za medjureligijski dijalog, ili vec kako se oni nazivaju.

Bice sasvim slucajno, jer valjda JU Djeca Sarajeva nema direktne veze sa crkvom, niti sa rijasetom niti sa ovim vijecem???
Bilo kako bilo "generalisimusi" su se, kao sto je to i uobicajeno na ovim prostorima, sporazumjeli u svim bitnim drustvenim pitanjima, kako dnevna stampa/tisak/list/novine... navode, bitnim za opstojnost svih nacija i vjera u BiH ( HEBES GRADJANE ), a to su pitanje br. 1 nesto u vezi imovine, nisam dobro razumio!?, valjda ko ce ubirati kiriju, opcina ili vjerska zajednica, sto je za raju i nebitno, i pitanje br. 2 instaliranje programa vjerske pouke u drzavnim predskolskim institucijama.

Ovo drugo je ono sto je za drustvo u cjelini gledano bitno i sto se mora (s)provesti. Tako su na Vijecu zakljucili.
Oni imaju i programe!? Kako se vidi iz anketnog listica, gotova stvar. Samo DA ili NE. Kakve javne rasprave, misljenja, pitanja ili potpitanja, transparntnost, provjerljivost ankete i slicne gluposti??? "
. . . sta je vama (stoko jedna gradjanska) pa da to trazite od NJIH . . . ? "
Jedan je gospodin na TV prije otprilike godinu i po izjavio da su ONI te programe napravili jos u ratu!!!??? tako da se mi ne brinemo kakvi ce biti programi vjerske pouke. Treba samo da ih ministar za obrazovanje potpise i kantonalna skupstina, ili neka druga skupstina, usvoji i naravno da im povjerimo (zalozimo)nasu sjecu.

Nema sta da brinemo za svoju djecu, prvenstveno iz razloga sto su to neki roditelji trazili. Nemojte da vas brine sto neki od tih roditelja, koji su svesrdno ukljuceni u ove aktivnosti, nemaju jos rijeseno pitanje BiH drzavljanstva.
Treba da smo im zahvalni sto se brinu za nasu djecu u predskolkom uzrastu, i oni jedino znaju sta je za nas i nasu djecu najbolje. Da ne grijesim dusu, nisu oni jedini koji se brinu za nasu djecu. Tu su i nasi generalisimusi, koji imaju puno razumijevanja za onih inicijalnih cetiri stotine roditelja, jer samo su ti roditelji pravi vjernici, a ne mi, koji vec stotinama, neki i hiljadama, godina "pogresno" tumacimo nase vjerske knjige.

Prema tome, sezona lova na djecije duse moze otpoceti, ili jos bolje, usvojite programe regrutacije i obuke za predskolske drzavne ustanove. Trebace je (mislim ovu Drzavu) braniti, valjda od nas samih??? :evil: :evil: :evil: jer u protivnom ce te se rostiljati u paklu/djehenemu.
Generalima nikad dovoljno vojske?

Bice nama, NE DAO BOG, za desetak do dvanaest godina, trazili ste - gledajte!
Soul_Sista

#155 Re: Tobejarabi

Post by Soul_Sista »

Cericu, odjebi od malishana!
Image

Pipi ce sve to da rijesi :D :D :D
Fair Life

#156 Re: Tobejarabi

Post by Fair Life »

SmislovS wrote:...
Prema tome, sezona lova na djecije duse moze otpoceti, ili jos bolje, usvojite programe regrutacije i obuke za predskolske drzavne ustanove. Trebace je (mislim ovu Drzavu) braniti, valjda od nas samih??? :evil: :evil: :evil: jer u protivnom ce te se rostiljati u paklu/djehenemu.

K'o da gledam novi Libanon...
SmislovS

#157 Re: Tobejarabi

Post by SmislovS »

by Fair Life on 22/03/2008 08:09

SmislovS wrote:
...
Prema tome, sezona lova na djecije duse moze otpoceti, ili jos bolje, usvojite programe regrutacije i obuke za predskolske drzavne ustanove. Trebace je (mislim ovu Drzavu) braniti, valjda od nas samih??? jer u protivnom ce te se rostiljati u paklu/djehenemu.

K'o da gledam novi Libanon...
. . . za pocetak samo mali Bagdadic, nista strasno !??? . . .
uvjek dobar gost

#158 Re: Tobejarabi

Post by uvjek dobar gost »

Gledah sinoć u jednoj emisiji gospođu koja sebe predstavlja pedagogom.. osobu koja treba da sprovede plan uvođenja vjeronauke u pretkoškolsko obrazovanje....

Ne čuh od nje niti jedan valjan argument, kaže ona biće to uvedeno.. nemamo se šta brinuti.. čovjek sa druge strane zabrinuti roditelj... nudi argumente, podastire činjenice... ona samo... o nneee... o ddaaa.. niste Vi mene kao shvatili... vjernici su ugroženi.. smatraju se građanima drugog reda i neke slične floskule... ja se brinem u stvari zabrinut sam već odavno.. jer ostao sam ovdje, a nemam još djece.. imam nekih trideset godina.. i možda mi je i vrijeme... ,ali jednostavno sve manje vidim nečeg pozitivnog u svemu ovome.. poredi nas ta gospođa sa onim sa kojim nikad nismo htjeli se porediti... priča neke stvari koje jednostavno ne stoje..
I šta će fakat biti kad oni uvedu vjeronauku.. u obdaništa.. jer gospođa reče uvešće je...??? Nije im dovoljno što su sve već podijelili i razbili.. hoće i djecu do sedam godina da nauče ko su i šta su.. šta smo fakat ovo postali, kad sve kod nas može.. sve ono što vodi novim podjelama, huškanjima, može sve ono što oni hoće...
Šta mi fakat želimo svojoj djeci.. ja svoje još uvijek i nemama, a sve ih manje želim ovdje i imati...
skahu

#159 Re: Tobejarabi

Post by skahu »

" Religija je opijum za narod "
SmislovS

#160 Re: Tobejarabi

Post by SmislovS »

by uvjek dobar gost on 23/03/2008 22:46

Gledah sinoć u jednoj emisiji gospođu koja sebe predstavlja pedagogom.. osobu koja treba da sprovede plan uvođenja vjeronauke u pretkoškolsko obrazovanje....

Ne čuh od nje niti jedan valjan argument, kaže ona biće to uvedeno.. nemamo se šta brinuti.. čovjek sa druge strane zabrinuti roditelj... nudi argumente, podastire činjenice... ona samo... o nneee... o ddaaa.. niste Vi mene kao shvatili... vjernici su ugroženi.. smatraju se građanima drugog reda i neke slične floskule... ja se brinem u stvari zabrinut sam već odavno.. jer ostao sam ovdje, a nemam još djece.. imam nekih trideset godina.. i možda mi je i vrijeme... ,ali jednostavno sve manje vidim nečeg pozitivnog u svemu ovome.. poredi nas ta gospođa sa onim sa kojim nikad nismo htjeli se porediti... priča neke stvari koje jednostavno ne stoje..
I šta će fakat biti kad oni uvedu vjeronauku.. u obdaništa.. jer gospođa reče uvešće je...??? Nije im dovoljno što su sve već podijelili i razbili.. hoće i djecu do sedam godina da nauče ko su i šta su.. šta smo fakat ovo postali, kad sve kod nas može.. sve ono što vodi novim podjelama, huškanjima, može sve ono što oni hoće...
Šta mi fakat želimo svojoj djeci.. ja svoje još uvijek i nemama, a sve ih manje želim ovdje i imati...
OVO SU PITANJA O KOJIMA TREBAJU RASPRAVLJATI KANTONALNA I FEDERALNA VLADA.

KANTONALNA SKUPSTINA BI OVO MORALA STAVITI NA DNEVNI RED PRIJE NEGO LI PREMIJER USVOJI I MINISTAR POTPISE I ODOBRI UVODJENJE VJERONAUKE U VRTICE.

GOSPODO KANTONALNI VIJECNICI I GOSPODO KANTONALNI MINISTRI PROCITAJTE POST OVOG MLADOG COVJEKA I UCINITE NESTO POZITIVNO ZA BUDUCNOST OVIH MLADIH LJUDI, KOJIMA JE UPITNA MOGUCNOST OPSTANKA U BIH, DA NE BUDE KASNO.
kolega

#161 Re: Tobejarabi

Post by kolega »

pošto je ovo vrijeme kad se obožava sve i svašta i prinose žrtve svemu i svačemu, ..., da imam dijete bio bih (a i sad sam) zabrinut svim time i volio bih da u vrticu ima neka vrsta vjerskog odgoja (na jedan nacin mi to vec imamo, djed mraz, i slicno, ..., samo to treba da se malo uoblici i daju pravi nazivi)
poplava

#162 Re: Tobejarabi

Post by poplava »

uvjek dobar gost wrote:Gledah sinoć u jednoj emisiji gospođu koja sebe predstavlja pedagogom.. osobu koja treba da sprovede plan uvođenja vjeronauke u pretkoškolsko obrazovanje....

Moj ti je savjet da razgulis dok nije kasno. Kad dobijes djecu, i kad ti ih pocnu oblikovati u skladu sa torom u kojem zivis, bice ti puno teze. A tamo negdje daleko ces bar znati da si stranac u tudjoj zemlji, a ne stranac u svojoj.

Nego, nesto mi pade na pamet, Ako se engleski i ples (koji su izborni) placaju po 10 km mjesecno, hoce li se placati i vjeronauka?
vjesticanametli

#163 Re: Tobejarabi

Post by vjesticanametli »

na zalost na plesu ne ide vecina djece. engleski takoder. kazu roditelji sta ce im to ionako nece nista nauciti :x e sad vjerujem da ce naukovjera bit guzovace da bi isli svi jer mogu svasta da nauce :x :x :x :x
samo gost

#164 Re: Tobejarabi

Post by samo gost »

Vjeronauka u školama i predškolskim ustanovama, može biti samo fakultativni predmet. Dakle, i kad je uvedena u program niko nema obavezu da dijete šalje. To je tako po zakonu koji imamo. Ono što je problem s provođenjem tog zakona, a što se evo vidi u praksi, je to što se ne smije nikoga diskriminirati. To znači da se MORA ponuditi vjeronauk svima u skladu s njihovim ubjeđenjima, a ne samo ljudima jedne vjere - pa ko voli nek' izvoli.

Ono što ne razumijem je zašto roditelji biraju da šalju djecu na vjeronauk u školi ako na moraju i ako su, u suštini, protiv vjeronauke u javnim ustanovama? Na pitanje zašto to rade neki mi kažu da ne žele da se djeca osjećaju izopćeno ili 'drugačije'?! Lično mislim da s djetetom treba razgovarati i objasniti mu da biti drugačiji nije neophodno loše. Moje je dijete sasvim dobro prihvatilo to što smo mi (roditelji) bili protiv da ide na vjeronauk u školi i nije se nikada loše osjećala što je bila jedina od 'naših' koja na te časove ne ide.

Mislim da ako se već ne možemo nositi s ovakvim nakaradnim sistemom, možemo koristiti sve što je na raspolaganju da bi pokazali da želimo nešto drugačije. Dakle, lobirati među drugim roditeljima da ne upisuju djecu na taj izborni predmet u javnoj ustanovi.
Ponekad s'proljeca

#165 Re: Tobejarabi

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja ne znam cemu tolika galam oko vjeronauke u skolama!!!!

Pa svi nasi ljudi koji zive na zapadu znaju da postoje i krscanske i slobodne skole u svim zemljama zpadne evrope.

Mozes dijete da upises gdje ti je volja, a isto tako i obdanista.

Po meni treba sve dati na volju roditelja!!!!
samo gost

#166 Re: Tobejarabi

Post by samo gost »

Ponekad s'proljeca wrote:Ja ne znam cemu tolika galam oko vjeronauke u skolama!!!!

Pa svi nasi ljudi koji zive na zapadu znaju da postoje i krscanske i slobodne skole u svim zemljama zpadne evrope.

Mozes dijete da upises gdje ti je volja, a isto tako i obdanista.

Po meni treba sve dati na volju roditelja!!!!
Zato što se radi o javnim školama koje na isti način moraju svima biti dostupne. U privatnoj školi može ali i tu ne smije biti diskriminacije (ima predmet Evropskog suda za ljudska prava koji to odlično obrazlaže a poznat je kao Belgijski lingvistički predmet).
desperate_houswife

#167 Re: Tobejarabi

Post by desperate_houswife »

uvjek dobar gost wrote:Gledah sinoć u jednoj emisiji gospođu koja sebe predstavlja pedagogom.. osobu koja treba da sprovede plan uvođenja vjeronauke u pretkoškolsko obrazovanje....

JA nisam mogla da vjerujem ni svojim očima ni svojim ušima.

Naravno da će uvesti vjeronauk, VEĆ SU GA I UVELI ako mene pitate
i ta ANKETA je bila samo mazanje očiju,
nije bila ono što je trebala da bude - osnova za odluku "da li da ili da ne",
već samo osnova za spisak - koja djeca hoće a koja ne pohađati časove

i šta ja sad da radim?
Kud sa djetetom?
uvjek dobar gost

#168 Re: Tobejarabi

desperate_houswife wrote:

JA nisam mogla da vjerujem ni svojim očima ni svojim ušima.

Naravno da će uvesti vjeronauk, VEĆ SU GA I UVELI ako mene pitate
i ta ANKETA je bila samo mazanje očiju,
nije bila ono što je trebala da bude - osnova za odluku "da li da ili da ne",
već samo osnova za spisak - koja djeca hoće a koja ne pohađati časove

i šta ja sad da radim?
Kud sa djetetom?
Upravo tako... trebalo bi izbaciti svaki oblik vjeronauke iz javnih-građanskih škola... postoje druge institucije koje mogu i moraju pružiti tu vrstu obrazovanja svim zainteresovaim, pa pogledajmo samo koliko je napravljano vjerskih objekata... postoji nedeljom mekteb il vjeronauka u crkvama.. pa ko voli neka izvoli... postaviti treba pitanje.. jesmo li mi sekularna država ili nismo.....????

a priča o ugroženosti vjernika je presmješna.... ja sebe smatram ugroženom populacijom jer mi je uskraćen normalan život u sopstvenoj zemlji....
luciferino

#169 Re: Tobejarabi

Post by luciferino »

Nismo ni osjetili da smo se nekih 15 godinica brčkali u loncu na laganoj vatri. Nismo osjetili kada je temperatura počela rasti. Valjda smo konačno došli do tačke ključanja. Konačno su sve maske pale. Građanska, jedinstvena, sekularna...sve je, samo ne to. Postoji nada da će se i ovaj trend kao i svaka druga moda promijeniti, možda nakon nekih 50 godinica, a do tada, ko živ, ko mrtav, ko u Bosni, a ko negdje preko Bare.
samo gost

#170 Re: Tobejarabi

Post by samo gost »

desperate_houswife wrote:
uvjek dobar gost wrote:
i šta ja sad da radim?
Kud sa djetetom?
Na listu 'ne pohađati časove vjeronauke' uz zahtjev da se djeci koja neće ići na te časove bude kvalitetno osmišljeno vrijeme o čemu će roditelji biti upoznati. Vrtiće plaćaju roditelji i imaju pravo za svoje pare zahtijevati odgovarajuću uslugu. Ako već ne mogu spriječiti uvođenje vjeronauke u javne ustanove, onda imaju pravo zahtijevati da im dijete na odgovarajući način provede vrijeme koje će drugi provesti na vjeronauci.

Inače mislim da mi slabo koristimo svoje pravo da kontrolišemo kako se troše pare koje dajemo za raznorazne stvari. Ne kažem da bi to odmah bilo uspješno, ali treba ljudima polako usađivati u svijest ideju da ako nešto plaćaš imaš pravo i da zahtijevaš.
samo gost

#171 Re: Tobejarabi

Post by samo gost »

Nešto se pitam šta bi bilo s tim vrtićima kad bi svi oni roditelji koji su protiv uvođenja vjeronauke u vrtiće prestali da plaćaju? Znam da će odmah mnogi viknuti 'a kud ćemo s djecom', ali eto nešto mislim kad bi proradila građanska solidarnost moglo bi se pokušati postići dogovor s postojećim privatnim vrtićima da za iste pare prime djecu iz javnih ustanova, možda? Bilo bi lijepo vidjeti da im presuše izvori finansiranja - šta bi onda radili?
uvjek dobar gost

#172 Re: Tobejarabi

luciferino wrote:Nismo ni osjetili da smo se nekih 15 godinica brčkali u loncu na laganoj vatri. Nismo osjetili kada je temperatura počela rasti. Valjda smo konačno došli do tačke ključanja. Konačno su sve maske pale. Građanska, jedinstvena, sekularna...sve je, samo ne to. Postoji nada da će se i ovaj trend kao i svaka druga moda promijeniti, možda nakon nekih 50 godinica, a do tada, ko živ, ko mrtav, ko u Bosni, a ko negdje preko Bare.

Upravo tako..... :thumbup:
SmislovS

#173 Re: Tobejarabi

Post by SmislovS »

samo gost wrote:Nešto se pitam šta bi bilo s tim vrtićima kad bi svi oni roditelji koji su protiv uvođenja vjeronauke u vrtiće prestali da plaćaju? Znam da će odmah mnogi viknuti 'a kud ćemo s djecom', ali eto nešto mislim kad bi proradila građanska solidarnost moglo bi se pokušati postići dogovor s postojećim privatnim vrtićima da za iste pare prime djecu iz javnih ustanova, možda? Bilo bi lijepo vidjeti da im presuše izvori finansiranja - šta bi onda radili?
To je isto kao da bi se iselili iz BiH, za inat onima sto su dosli u BiH.
To njih ne brine. Imaju oni finansijere koji mogu isplatiti ili kupiti vrtice sa djecom u kompletu, a ne samo vrtice.

Ovdje mora proraditi ne samo gradjanska solidarnost i svijest nego i duhovno-religijska se mora izdici iznad dnevno-politicke svijesti i staviti svima na znanje da se djeca moraju zastiti i od nas samih.

Cak ni Serijatsko pravo ne trazi niti dozvoljava nikakvu ni prakticnu ni duhovnu vjersku pouku prije SEDME godine zivota, jer su djeca isuvise nezrela za te pojmove.
Ono sto dijete u toj dobi moze percipirati je jedino "impresija doma - kuce", kako kaze dr. Silajdzic, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a sto je jedino tacno i ispravno.
Sve ostalo je ZLOCIN prema djeci, i tu nema dileme. I povelja UN o zastiti i pravima djece jasno govori o tome.

Prema tome gradjani se moraju obratiti nadleznom Kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, a ne ubjedzivati se sa onima koji ih ne slusaju i ignorisu, poput Rijaseta i JU Djeca Sarajeva.
samo gost

#174 Re: Tobejarabi

Post by samo gost »

SmislovS wrote: Ovdje
mora proraditi ne samo gradjanska solidarnost i svijest nego i
duhovno-religijska se mora izdici iznad dnevno-politicke svijesti i
staviti svima na znanje da se djeca moraju zastiti i od nas samih.

Prema
tome gradjani se moraju obratiti nadleznom Kantonalnom Ministarstvu za
obrazovanje, a ne ubjedzivati se sa onima koji ih ne slusaju i
ignorisu, poput Rijaseta i JU Djeca Sarajeva
.
Naravno da je moj prijedlog bio čisto utopijski, samo što mi ni oslanjanje na podizanje "duhovno-religijske svijesti" (u društvu gdje je religija na nivou estrade) i obraćanje kantonalnom ministarstvu obrazovanja ili pozivanje na međunaordne dokumente o ljudskim pravima ništa više ne ulijeva povjerenja u uspješnost aktivnosti. Što ne znači da to ne treba uraditi, naravno.
SmislovS

#175 Re: Tobejarabi

Post by SmislovS »

samo gost wrote:
SmislovS wrote: Ovdje
mora proraditi ne samo gradjanska solidarnost i svijest nego i
duhovno-religijska se mora izdici iznad dnevno-politicke svijesti i
staviti svima na znanje da se djeca moraju zastiti i od nas samih.

Prema
tome gradjani se moraju obratiti nadleznom Kantonalnom Ministarstvu za
obrazovanje, a ne ubjedzivati se sa onima koji ih ne slusaju i
ignorisu, poput Rijaseta i JU Djeca Sarajeva
.
Naravno da je moj prijedlog bio čisto utopijski, samo što mi ni oslanjanje na podizanje "duhovno-religijske svijesti" (u društvu gdje je religija na nivou estrade) i obraćanje kantonalnom ministarstvu obrazovanja ili pozivanje na međunaordne dokumente o ljudskim pravima ništa više ne ulijeva povjerenja u uspješnost aktivnosti. Što ne znači da to ne treba uraditi, naravno.
Potpuno si u pravu i sto se tice njihovog duhovno-religijskog nivoa i sto sumnjas u uspjesnost akcije. Zato se moj komentar upravo odnosio na one koji uporno ignorisu javno mnjenje.
Sta je tu je. Gradjani u svakom slucaju moraju reagovati.
Post Reply