JOSEF K wrote:Vezano za anketu, npr. ja sada nemam dijete za vrtic i naravno ne popunjavam anketni listic. Ali, ja za dvije godine dovedem dijete i ono vec ima vjeronauku. Pretpostavimo, da tada postoji kriticna masa onih koji su protiv ali stvar je vec gotovo. Sta cemo s tim?
Mislim da ovdje ne treba biti relevantno anketiranje nego opca javna rasprava, ili anketa svake godine ali vrlo transparentna i (VAZNO!) zakonski provjerljiva.
Vazno je dodati ili naglasiti jednu
"nevjerovatnu" koincidenciju, a to je da su se, ako ne isti dan (18.marta 2008.god.), a ono u sesnaest sati razlike, desile dvije stvari. Podijeljeni su anketni listici i sastalo se medjureligijsko vijece za dijalog, ili vijece za medjureligijski dijalog, ili vec kako se oni nazivaju.
Bice sasvim slucajno, jer valjda JU Djeca Sarajeva
nema direktne veze sa crkvom, niti sa rijasetom niti sa ovim vijecem???
Bilo kako bilo
"generalisimusi" su se, kao sto je to i uobicajeno na ovim prostorima,
sporazumjeli u svim bitnim drustvenim pitanjima, kako dnevna stampa/tisak/list/novine... navode,
bitnim za opstojnost svih nacija i vjera u BiH ( HEBES GRADJANE ), a to su
pitanje br. 1 nesto u vezi imovine, nisam dobro razumio!?, valjda ko ce ubirati kiriju, opcina ili vjerska zajednica, sto je za raju i nebitno, i
pitanje br. 2 instaliranje programa vjerske pouke u
drzavnim predskolskim institucijama.
Ovo drugo je ono sto je za drustvo u cjelini gledano bitno i sto se
mora (s)provesti. Tako su na Vijecu zakljucili.
Oni imaju i programe!? Kako se vidi iz anketnog listica, gotova stvar. Samo DA ili NE. Kakve javne rasprave, misljenja, pitanja ili potpitanja, transparntnost, provjerljivost ankete i slicne gluposti??? "
. . . sta je vama (stoko jedna gradjanska) pa da to trazite od
NJIH . . . ? "
Jedan je gospodin na TV prije otprilike godinu i po izjavio da su
ONI te programe napravili jos u ratu!!!??? tako da se mi ne brinemo kakvi ce biti programi vjerske pouke. Treba samo da ih ministar za obrazovanje potpise i kantonalna skupstina, ili neka druga skupstina, usvoji i naravno da im povjerimo (
zalozimo)nasu sjecu.
Nema sta da brinemo za svoju djecu, prvenstveno iz razloga sto su to neki roditelji trazili. Nemojte da vas brine sto neki od tih roditelja, koji su svesrdno ukljuceni u ove aktivnosti,
nemaju jos rijeseno pitanje BiH drzavljanstva.
Treba da smo im zahvalni sto se brinu za nasu djecu u predskolkom uzrastu, i oni jedino znaju sta je za nas i nasu djecu najbolje. Da ne grijesim dusu, nisu oni jedini koji se brinu za nasu djecu. Tu su i nasi
generalisimusi, koji imaju puno razumijevanja za
onih inicijalnih cetiri stotine roditelja, jer samo su ti roditelji pravi vjernici, a ne mi, koji vec stotinama, neki i hiljadama, godina "pogresno" tumacimo nase vjerske knjige.
Prema tome, sezona lova na djecije duse moze otpoceti, ili jos bolje, usvojite programe regrutacije i obuke za predskolske drzavne ustanove. Trebace je (mislim ovu Drzavu) braniti, valjda od nas samih???

jer u protivnom ce te se rostiljati u paklu/djehenemu.
Generalima nikad dovoljno vojske?
Bice nama, NE DAO BOG, za desetak do dvanaest godina, trazili ste - gledajte!