Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
Stari

#676 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Nakon vrlo zanimljive rasprave (koja ce se po svoj prilici nastaviti do unedogled) i nakon niza elaboracjia argumentacija opservacija, teorija, opaski, replika, kritickih osvrta, i svasta jos nesto ... ostaje jedna sitnica koja, morebit bidne da je i bila :-? samo je meni promakla :-? , alternativni prijedlog.

Ono mislim 'vako...bio je rat , bila je agresija, zemlja je konstituisana ovako kakva je sad ...dakle sa unutrasnjom podjelom koja nije iskljucivo administrativna ...ali opet nije ni drzavna...ko je za to kriv i ko je prvi poceo ...o tome postoje dvije teorije...i da ne duzim sad o teorijama svi mi koji smo ucestvovali u diskusiji znamo koje su teorije u opticaju.

Ono sto nijedna strana nije ni najmanje dotakla ...je otprilike: sta je trebalo uraditi umjesto ovoga sto je uradjeno ...biva, svi se slazemo da ovo ovakvo i nije bas najsretnije rijesenje...ali kako bi trebalo izgledati to nekakvo "sretnije"? ... Eto mislim cak i ako se (hipoteticki) prihvati teorija zavjere o podjeli zemlje izmedju KOS-e JNA i SDA... ostaje nejasno pogotovo od strane onih koji zastupaju tu teoriju ...Sta je bilo uopste moguce raditi da bi se to izbjeglo? Jer eto ...tako ispada ...ako je KOS-a JNA sve to skupa zajedno skuhala (ako jesu onda su skolski primjer briljantnosti i bice studirani na svim slicnim sluzbama u svijetu) ...onda je zakljucak koji je neumitan (ako se uzima da je to stvarno bilo taklo): Da su ti tipovi toliki genijalci , toliki jebaci nad jebacima ...da je bilo nemoguce napraviti bilo sta drugo osim onoga sto su oni (ti genijalni jebachi) isplanirali...i cemu onda rasprava ....jer drugacije nije moglo pa da sprca rak raka.

Dajte ljudi da vidimo sta je moguce rjesenje .... ? Sta i kako se moglo drugacije napraviti ?
pojedinac

#677 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by pojedinac »

Stari wrote:Dajte ljudi da vidimo sta je moguce rjesenje .... ? Sta i kako se moglo drugacije napraviti ?
To i mene zanima!!!!???????

Mislim da bi odgovor na to mogao dati tvoj zemo FL.
Abacija

#678 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Abacija »

Stari wrote:Nakon vrlo zanimljive rasprave (koja ce se po svoj prilici nastaviti do unedogled) i nakon niza elaboracjia argumentacija opservacija, teorija, opaski, replika, kritickih osvrta, i svasta jos nesto ... ostaje jedna sitnica koja, morebit bidne da je i bila :-? samo je meni promakla :-? , alternativni prijedlog.

Ono mislim 'vako...bio je rat , bila je agresija, zemlja je konstituisana ovako kakva je sad ...dakle sa unutrasnjom podjelom koja nije iskljucivo administrativna ...ali opet nije ni drzavna...ko je za to kriv i ko je prvi poceo ...o tome postoje dvije teorije...i da ne duzim sad o teorijama svi mi koji smo ucestvovali u diskusiji znamo koje su teorije u opticaju.

Ono sto nijedna strana nije ni najmanje dotakla ...je otprilike: sta je trebalo uraditi umjesto ovoga sto je uradjeno ...biva, svi se slazemo da ovo ovakvo i nije bas najsretnije rijesenje...ali kako bi trebalo izgledati to nekakvo "sretnije"? ... Eto mislim cak i ako se (hipoteticki) prihvati teorija zavjere o podjeli zemlje izmedju KOS-e JNA i SDA... ostaje nejasno pogotovo od strane onih koji zastupaju tu teoriju ...Sta je bilo uopste moguce raditi da bi se to izbjeglo? Jer eto ...tako ispada ...ako je KOS-a JNA sve to skupa zajedno skuhala (ako jesu onda su skolski primjer briljantnosti i bice studirani na svim slicnim sluzbama u svijetu) ...onda je zakljucak koji je neumitan (ako se uzima da je to stvarno bilo taklo): Da su ti tipovi toliki genijalci , toliki jebaci nad jebacima ...da je bilo nemoguce napraviti bilo sta drugo osim onoga sto su oni (ti genijalni jebachi) isplanirali...i cemu onda rasprava ....jer drugacije nije moglo pa da sprca rak raka.

Dajte ljudi da vidimo sta je moguce rjesenje .... ? Sta i kako se moglo drugacije napraviti ?
Odlicna pitanja. :thumbup:

Za sada cu dati samo jedan odgovor... a to je da clanovi nacionalnih stranaka nisu smjeli glasati za svoje "partnere" iz drugih nacionalnih stranaka tamo gdje im je trebalo. Na primjer, u mjestima gdje je Karadzicu bila potrebna vecina SDA-ovci nisu smjeli glasati za SDS samo da gradjanske stranke ne pobijede. Ti koji su to uradili su bili i ostali moralni izdajnici ove drzave.
Stari

#679 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Abacija wrote:
Stari wrote:Nakon vrlo zanimljive rasprave (koja ce se po svoj prilici nastaviti do unedogled) i nakon niza elaboracjia argumentacija opservacija, teorija, opaski, replika, kritickih osvrta, i svasta jos nesto ... ostaje jedna sitnica koja, morebit bidne da je i bila :-? samo je meni promakla :-? , alternativni prijedlog.

Odlicna pitanja. :thumbup:

Za sada cu dati samo jedan odgovor... a to je da clanovi nacionalnih stranaka nisu smjeli glasati za svoje "partnere" iz drugih nacionalnih stranaka tamo gdje im je trebalo. Na primjer, u mjestima gdje je Karadzicu bila potrebna vecina SDA-ovci nisu smjeli glasati za SDS samo da gradjanske stranke ne pobijede. Ti koji su to uradili su bili i ostali moralni izdajnici ove drzave.
ako ti nije mrsko de objasni ovo sto si sad napisao malo podrobnije ...jer ovako kako si to sad formulisao ...mogece je tumaciti na vise nacina ...a ja se u to ne bih htio upostati...nego razjasni...kako bi to onda trebalo izgledati da je 1990 narod glasao drugacije....kakav bi rezultat bio? ....kakve bi to posljedice imalo?....
zonbirile

#680 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

@sayonara

na paritetnoj nacionalnoj osnovi,koristi riječnik kada,čitaš.Sljepac valjda sa ostalim razvijenim čulima na račun hendikepa bi skontao da ovako ustrojena vojska,nije ni vatrogasna četa,a ne vojska.Bogati,vidim da znaš,pa kako idu komande i sadejstva 3 podnarednika,do tri generala.Hipotetički,kako bi djelovali za napad izvana,iznutra se zna,svak na svoju stranu.Na papiru je sve super,ista Bosna sa istim prerogativima države napadnuta i sjebana i sa istoka i zapada,članica UN,tandara,mandara.E po tebi ,to onda nije se pikalo,a sada se pika.Ne pika se ni sada,rekoh ti otiđi malo dalje od Pazarića,a sa Dobrinje si za minut u inostranstvu,haman kao da si Šengenac,ne treba ti ni viza ni pasoš,samo fino ponašanje,jezik za zubima,bez nacionalnih obilježja i biljega,ukratko tišu mišu i brzo se vrni.
Abacija

#681 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Abacija »

@Stari

U opstini X se po predvidjanjima prelama izmedju SDS i npr. Reformista. SDA-ovci umjesto da glasaju za SDA glasaju za SDS tako da SDS pobijedi. A tamo gdje je postojala sansa da SDA izgubi onda su im pomagali SDS i HDZ. To je ono cuveno vezanje zastava samo sto velikosrbi po svaku cijenu pokusavaju da sakriju da su tajnim dogovorima "vezali zastave" sa SDA.

A da je neko drugi osvojio vlast sigurno ne bi bilo ovako kako je bilo. Nadam se da si u stanju sam zamisliti drugaciju situaciju.
zonbirile

#682 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

pa zar ima iko da za to ne zna moj @abacija.Đaba im je dokazivati da je podjela počelo odmah po smrti Tite 1980,sve dogovoreno,uloge podjeljene i krvavo finale odigrano.
zonbirile

#683 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

sayonara wrote:
zonbirile wrote:@sayonara

na paritetnoj nacionalnoj osnovi,koristi riječnik kada,čitaš.Sljepac valjda sa ostalim razvijenim čulima na račun hendikepa bi skontao da ovako ustrojena vojska,nije ni vatrogasna četa,a ne vojska.Bogati,vidim da znaš,pa kako idu komande i sadejstva 3 podnarednika,do tri generala.Hipotetički,kako bi djelovali za napad izvana,iznutra se zna,svak na svoju stranu.Na papiru je sve super,ista Bosna sa istim prerogativima države napadnuta i sjebana i sa istoka i zapada,članica UN,tandara,mandara.E po tebi ,to onda nije se pikalo,a sada se pika.Ne pika se ni sada,rekoh ti otiđi malo dalje od Pazarića,a sa Dobrinje si za minut u inostranstvu,haman kao da si Šengenac,ne treba ti ni viza ni pasoš,samo fino ponašanje,jezik za zubima,bez nacionalnih obilježja i biljega,ukratko tišu mišu i brzo se vrni.
E stvarno zombi tebi covjek nikako da ugodi ... kad su muslimani vecina i u vojsci i medju oficirima onda se bore za islamsku drzavu, dzamihiriju i sl. a kada se obistini da smo se borili za multietnicku BiH onda ti opet nesto fali. Haj ... neka bude ... ta vatrogasna brigada je iz Iraka dosla sa svim pohvalama od NATO-a i meni je licila na sasvim pristojnu jedinicu koju je postrojavao jedan komandant, a ne tri. Sto se tice napada izvana ne vjerujem u mogucnost istog, ali u tom slucaju OS BiH bismo pridruzili civilnu zastitu :) A sto se tice tih putovanja, budi ubijedjen da ja svakodnevno putujem i po mnogo zabacenijim krajevima BiH. Na autu mi je naljepnica BiH, u dzepu licna karta BiH, sa vozackom dozvolom BiH, sa vidno istaknutim ljiljanima na spigli ... a auto mi je plus zelene boje :) Mislim da je ipak do tvojih, a ne do mojih putovanja i strahova

prošli put nisi znao pojam paritet,sada ne kontaš hipotetički ,da ti nisi vehabija.
Stari

#684 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Abacija wrote:@Stari

U opstini X se po predvidjanjima prelama izmedju SDS i npr. Reformista. SDA-ovci umjesto da glasaju za SDA glasaju za SDS tako da SDS pobijedi. A tamo gdje je postojala sansa da SDA izgubi onda su im pomagali SDS i HDZ. To je ono cuveno vezanje zastava samo sto velikosrbi po svaku cijenu pokusavaju da sakriju da su tajnim dogovorima "vezali zastave" sa SDA.

A da je neko drugi osvojio vlast sigurno ne bi bilo ovako kako je bilo. Nadam se da si u stanju sam zamisliti drugaciju situaciju.
Ako te ispravno razumijem ...ispravi me ako grijesim...ti vjerujes u to da su reformisti ili socijaldemokrati pobijedili u vise opstina (ili regija) ...sve bi drugacije bilo. Hajd eto ako zanemarimo dvije opstine za koje ja znam (a mozda ih je bilo i vise ...ne sjecam se sad bas najbolje, davno je bilo) ...dakle opstinu Sarajevo-centar u kojoj je onomad pobijedio Durakovic (SDP) i opstinu Tuzla u kojoj je pobijedio Beslagic (Reformista) ... a i bog zna da bas te dvije opstine uopste nisu za zanemariti jer se naprosto radi o dvije mozda najmnogoljudnije opstine u zemlji...i sta se tu desilo ...sjecas se? Pa vi Sarajlije nagariste tu Srbadiju najzesce bas u Centru...a Bogme i Tuzlaci isto to napravise u turbo pogonu ... (i kapa dolje i jednima i drugima)... i imajuci to na umu sam sada u nedoumici... jel ti mislis da rata ne bi bilo da su svugdje oni pobijedili ...ili pak tvrdis da bi ga dapace, bilo i tada (rata dakle), ali da bi se Srbi tada u cijeloj bosni proveli isto kao u opstini Sarajevo centar i Tuzla ... ?
Abacija

#685 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Abacija »

Stari wrote:
Abacija wrote:@Stari

Ako te ispravno razumijem ...ispravi me ako grijesim...ti vjerujes u to da su reformisti ili socijaldemokrati pobijedili u vise opstina (ili regija) ...sve bi drugacije bilo. Hajd eto ako zanemarimo dvije opstine za koje ja znam (a mozda ih je bilo i vise ...ne sjecam se sad bas najbolje, davno je bilo) ...dakle opstinu Sarajevo-centar u kojoj je onomad pobijedio Durakovic (SDP) i opstinu Tuzla u kojoj je pobijedio Beslagic (Reformista) ... a i bog zna da bas te dvije opstine uopste nisu za zanemariti jer se naprosto radi o dvije mozda najmnogoljudnije opstine u zemlji...i sta se tu desilo ...sjecas se? Pa vi Sarajlije nagariste tu Srbadiju najzesce bas u Centru...a Bogme i Tuzlaci isto to napravise u turbo pogonu ... (i kapa dolje i jednima i drugima)... i imajuci to na umu sam sada u nedoumici... jel ti mislis da rata ne bi bilo da su svugdje oni pobijedili ...ili pak tvrdis da bi ga dapace, bilo i tada (rata dakle), ali da bi se Srbi tada u cijeloj bosni proveli isto kao u opstini Sarajevo centar i Tuzla ... ?
Tvrdim ovo boldirano. Bosanci i Hercegovci bi opet izvukli deblji kraj ali sam siguran da bi bilo daleko manje civilnih zrtava. Da nije bilo izdaje drugacije bi se svi mi pripremili za agresiju, i umjesto trovanja pepelom cetnici bi dobili trovanje olovom.
popajic

#686 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

@Sayonara
Tako bi uradio izdajnik, ali moj "svetac", kojeg optuzujes, nije. Zasto? Pa odgovor je jednostavan - on izdati ne zna
I ja mislim da on nije izdao SVOJU vizuju BIH.
Nemamo se sta ti ja forumski samarati - nas drugi samaraju,samo sto ti to ne primijetis.Nisi valjda mazohista?
brdo

#687 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by brdo »

Danas je to i budali jasno da su poceli Srbi ne dijeliti a htjeli prisvojiti Srbiji ,kasnije je i Tudjmanu otvorio se apetit da malo hapne ,medjutim ispalo neplanski da su tamo zivjeli Bosnjaci Muslimani i malo im pobrkali planove.na Harisa i rahmetli Aliju nemoze niko da kaze da su nesto lose ucinil za vrijeme okupacije,sjetite se da nam embargo nisu ni skinuli do kraja rata a ipak smo uspjeli goloruki da sacuvamo cijelovitu BIH .danas Dodik pokusava istim putem Karadjica da nastavlja razrusavati cjelovitost BIH ,a kako vidimo rusi svoju genocidnu rs tj.krade sta moze i bjezi ko i dabic i mladic.
Vodenjak

#688 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

popajic wrote:
@Sayonara
A sta nam je to kapituliralo popadicu :) Znas li sta je kapitulacija i okupacija? Pa procitaj makar sta pise prije nego citiras, nemoj se provaljivati
Kako si zlonamjerno bukvalan kad tebi odgovara!
Nastade li RS nekim referendumom,mirnodopskim putem? Lici li to tebi IMALO na okupaciju dijela BIH ?
@sayonara
Termini su haos :) Kome je predat teritorij? Koji? Ako mislis na RS, po Dejtonu to je ENTITET u sastavu BiH, bez svoje valute, vanjskopolitickih odnosa, bez prava na referendum ... kasnije i bez vojske, granicne sluzbe, carine ... Na pocetku rata bilo je planirano drugacije. I nemam ja sta pricati na cijeloj teritoriji, pamet u Bosni sporo dolazi, ali dolazi. I ti opet suverenost drzave ocjenjujes po duzini Tihicevih putovanja
imas pravo,haos od "rezona"- tvojih!
Ne podijeli tvoj svetac nista?Ne ozvanici nikakvu podjelu? :run:
Boldirano 100% tacno !
I ti pretjerujes...
Covjek samo smatra da je Dejton OK i garant suvereniteta Bosne nam i Hercegovine...
Ono sto njega sekira su samo izdajnici koji napustise Bosnu i ostavise njega samog da je oslobodi... :roll:
popajic

#689 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

@Sayonara
A sto se tice tih putovanja, budi ubijedjen da ja svakodnevno putujem i po mnogo zabacenijim krajevima BiH. Na autu mi je naljepnica BiH, u dzepu licna karta BiH, sa vozackom dozvolom BiH, sa vidno istaknutim ljiljanima na spigli ... a auto mi je plus zelene boje
Dobro je cuti da su ljiljani omiljeni u BL i sire :-)
Pa,ne znam sta ovdje rade ovi strani izaslanici,ove price o ponovnim sukobima,ova nemogucnost da se svi vrate na svoje, ovi povici na Dodika...vidim po tebi BIH nikad jaca , jedinstvenija i multietnickija !?
Kroz kakve li ti naocale gledas kad putujes ovom nasom zalosnicom :?
Fair Life

#690 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

sayonara wrote:Termini su haos :) Kome je predat teritorij? Koji? Ako mislis na RS, po Dejtonu to je ENTITET u sastavu BiH, bez svoje valute, vanjskopolitickih odnosa, bez prava na referendum ... kasnije i bez vojske, granicne sluzbe, carine ... Na pocetku rata bilo je planirano drugacije. I nemam ja sta pricati na cijeloj teritoriji, pamet u Bosni sporo dolazi, ali dolazi. I ti opet suverenost drzave ocjenjujes po duzini Tihicevih putovanja :) .... cccccccc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :bih:
Da se pitalo tebe, takvih kao ti i blentavog Alije od Bosne ne bi ostao cjelovit ni kamen na kamenu...
Ti odista valjas suplju demagogiju...
Vodenjak

#691 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

@Starino moja...
Ja sam masu puta na ovom forumu napisao i tako mislim i na "javi" da ne mogu i NECU da vjerujem da je SDA osnovana da bi rasturila BiH. Cak i da je njeno jezgro to zeljelo, moralo je znati da narod koji ce za njih glasati to, barem u dushi nikad nece prihvatiti.
Ja cak mogu prihvatiti i to da su se udruzili (TADA, 1990) sa Karadzicem i Kljujicem da bi ostvarili pobjedu na izborima.
Ali ono sto zaista tesko mogu da razumijem je da se, ako im je kad je rat poceo i kada su, kao i u svakom ratu na svijetu, na sebe preuzeli breme donosenja odluka bez mogucnosti da, s obzirom na okolnosti ista pitaju narod, dakle zamjeram im sto su izdali ideju one i onakve BiH koja je izglasana na referendumu te napustili stavove iz Platforme Predsjednistva BiH iz 1992 u cijem stvaranju su i sami ucestvovali.

Prema tome, i ono tvoje, dosta grubo uvrstavanje mene i slicnih u grupu koja apriori smatra ALiju i SDA kao izdajnike BiH i sluge KOS-a i Milosevica ne stoji bas na cvrstim temeljima. Prije ce to biti da smo svi mi koji smo SDA-u opozicija od osnivanja (sto je samo, priznaces, dio demokratije) pristalice misljenja da je ta stranka i njeno rukovodstvo svojom nesposobnoscu i potpuno pogresnim nacinom vodjenja i politike BiH i rata i te kako doprinijela danasnjoj situaciji.

Ne obaziri se zato na pojedine izjave i mene i slicnih koje su izrecene u afektu a prouzrokovane stavovima pojedinaca ovdje kojima, kako @Fair ima obicaj reci, lakse udje metar u straznjicu nego cent u glavu...
Fair Life

#692 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

@Vodeni

Ja zemljaka vise ne uzimam za ozbiljno... Vidim da covjek koristi priliku da nas zajebava.
More mu se... (A sve se ne more :lol: ).

:lol:
Vodenjak

#693 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

Fair Life wrote:@Vodeni

Ja zemljaka vise ne uzimam za ozbiljno... Vidim da covjek koristi priliku da nas zajebava.
More mu se... (A sve se ne more :lol: ).

:lol:
Ma on sad garant dere li dere :D a mi ispravljamo krivu Drinu.
Kod Gorazda jer joj drugdje ne moRemo prici.
Nabujala pa se izlila...
Dejton poplavila... :oops:
Semira...

#694 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Semira... »

ovako, da vam svima kazem ;-) ova tema je tako zamorna, i tako je filozofski pisete, da pola tih rijeci je bespotrebna, suvisna i zamorna ;-) iskrenoo, bez ljutnje :razz: Za rat su krivi srbi prije svega, i to mi svi dobro znamo, nema predsjednika bez naroda, nema naroda bez predsjednika! Normalno,znamo svi ko je pokrenuo to.. koji ljudi... sta se sve zbivalo. ali cinjenica jeste, da niko to od vas nije osjetio na svojoj kozi, u to sam uvjerena.. to ne znam ja, bila sam dijete tad. To ne znate ni vi.. Znaju ljudi kojima su drzali puske nad glavama, znaju majke kojima su djecu ubijali pred ocima...cetnicka banda prije svega... oni danas zive slobodno... gledaju kako im djeca rastu, uzivaju u zivotu, dok Srebrenica place, dok Bosna ima bolne tragove, dok gradovi zive bjedno! Sve su to posljedice rata! Ja, licno, koliko sam se naslusala toga, i pregledala videa, smatram da Alija nije toliko kriv koliko ga neki ovdje napadaju. Istina jeste, da su se srpski i hrvatski predsjednici borili za svoje zemje, i bili vise uz svoj narod nego nas Alija, ali da je istina da je Alija izdao Bosnu, ne bi ga uzdizali, i ne bi narod ostao uz njega poslije rata. Opet se borio,pa koliko-toliko. Jos sam mozda mlada za sva ta vasa razmisljanja, i ne volim filozofska pametovanja :razz: iako mi ide 8-) hehe,ali uvijek cu mrziti srbe..kao sto su oni mrzili nas jer smo druge vjere, kao sto su oni prolili citavom bosnom skoro krvi,samo da bi nas unistili kao da smo insekti,ma i manji od toga... ubijali su ljude, kakav je to narod? ubiti necije dijete, bez milosti,bez razmisljanja, bez humanosti i pokajanja?? koji je god prolio krv mojim muslimanima, koji je god pocupao dlaku s glave nekom od nasih..kamoli sve ono sto su nasi trpjeli. :( Ima pravde, hvala Bogu, ne na ovom,koliko na onom svijetu, s toga sve nagadjanja, zakljucivanja na osnovu snimaka i videa, itd.. mozete o tome razglabati...ali ubica je najveci bio predsjednik Srbije, a za njim njegovi cetnici.. a i svi hrvati koji su ubijali nase. i gdje ima da su muslimani klali,ubijali bez milosti, tjerali na glad, odvajali djecu, trpali u logore,?? moje misljenje :) svako ima pravo reci sta misli, ja svoje sad kazem. bez veze o tome toliko pricate, a i Allah zna najbolje, i ni zasto na onom svijetu mi nece biti draza pravda nego (ponajvise za masakr u Srebrenici:) ) za pravu i jedini istinitu; sud zivotinjama da ih tako nazovem, ubicama....toliko od mene :razz:
Vodenjak

#695 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

Semira... wrote:ovako, da vam svima kazem ;-) ova tema je tako zamorna, i tako je filozofski pisete, da pola tih rijeci je bespotrebna, suvisna i zamorna ;-) iskrenoo, bez ljutnje :razz: Za rat su krivi srbi prije svega, i to mi svi dobro znamo, nema predsjednika bez naroda, nema naroda bez predsjednika! Normalno,znamo svi ko je pokrenuo to.. koji ljudi... sta se sve zbivalo. ali cinjenica jeste, da niko to od vas nije osjetio na svojoj kozi, u to sam uvjerena.. to ne znam ja, bila sam dijete tad. To ne znate ni vi.. Znaju ljudi kojima su drzali puske nad glavama, znaju majke kojima su djecu ubijali pred ocima...cetnicka banda prije svega... oni danas zive slobodno... gledaju kako im djeca rastu, uzivaju u zivotu, dok Srebrenica place, dok Bosna ima bolne tragove, dok gradovi zive bjedno! Sve su to posljedice rata! Ja, licno, koliko sam se naslusala toga, i pregledala videa, smatram da Alija nije toliko kriv koliko ga neki ovdje napadaju. Istina jeste, da su se srpski i hrvatski predsjednici borili za svoje zemje, i bili vise uz svoj narod nego nas Alija, ali da je istina da je Alija izdao Bosnu, ne bi ga uzdizali, i ne bi narod ostao uz njega poslije rata. Opet se borio,pa koliko-toliko. Jos sam mozda mlada za sva ta vasa razmisljanja, i ne volim filozofska pametovanja :razz: iako mi ide 8-) hehe,ali uvijek cu mrziti srbe..kao sto su oni mrzili nas jer smo druge vjere, kao sto su oni prolili citavom bosnom skoro krvi,samo da bi nas unistili kao da smo insekti,ma i manji od toga... ubijali su ljude, kakav je to narod? ubiti necije dijete, bez milosti,bez razmisljanja, bez humanosti i pokajanja?? koji je god prolio krv mojim muslimanima, koji je god pocupao dlaku s glave nekom od nasih..kamoli sve ono sto su nasi trpjeli. :( Ima pravde, hvala Bogu, ne na ovom,koliko na onom svijetu, s toga sve nagadjanja, zakljucivanja na osnovu snimaka i videa, itd.. mozete o tome razglabati...ali ubica je najveci bio predsjednik Srbije, a za njim njegovi cetnici.. a i svi hrvati koji su ubijali nase. i gdje ima da su muslimani klali,ubijali bez milosti, tjerali na glad, odvajali djecu, trpali u logore,?? moje misljenje :) svako ima pravo reci sta misli, ja svoje sad kazem. bez veze o tome toliko pricate, a i Allah zna najbolje, i ni zasto na onom svijetu mi nece biti draza pravda nego (ponajvise za masakr u Srebrenici:) ) za pravu i jedini istinitu; sud zivotinjama da ih tako nazovem, ubicama....toliko od mene :razz:
Davno sam ja rekao da ce vrijeme ici na ruku neljudima i da ce nam djecu potrovati svojim doboga zlim kleronacionalistickim strelicama...
Ne zamjeri @Semira, ti si ipak bila samo dijete, kako i sama kazes... :(
popajic

#696 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

dobro nam dosla,tako mlada i ...naivna.
Svi mi Samira znamo ko je izvrsio agresiju i sva zlodjela.TO nijednom normalnom covjeku nije sporno.
ali cinjenica jeste, da niko to od vas nije osjetio na svojoj kozi, u to sam uvjerena.. to ne znam ja, bila sam dijete tad. To ne znate ni vi..
U pogresne stvari si uvjerena- vecina nas JESTE rat osjetila na vlastitoj kozi.
bez veze o tome toliko pricate, a i Allah zna najbolje, i ni zasto na onom svijetu mi nece biti draza pravda nego (ponajvise za masakr u Srebrenici:) ) za pravu i jedini istinitu;
ti sine kako hoces,ja sam puno vise za istinu na OVOM svijetu.
Fair Life

#697 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Dobar je Memo... bio !
pojedinac

#698 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by pojedinac »

Stari wrote:Sta i kako se moglo drugacije napraviti ?
Najbolji odgovor na to mogao bi dati Fair Life.
Semira...

#699 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Semira... »

popajic wrote:dobro nam dosla,tako mlada i ...naivna.

Ja popajic ako sam mlada, nije nuzno da sam naivna, znas :wink: Mlad si covjek, i u tridesetima, kamoli u dvadesetima :razz: nit me poznas, ni po cemu ne mozes zakljuciti. to da sam za Aliju, iza toga stojim, kao i svi moji. onda su mi i roditelji, i rahmetli djedovi bili naivni... i svi oko mene. vi covjeku sudite kao da je on to sve izazvao. mnogi su ti snimci lazirani, iskrivljeni, izvuceni iz konteksta... a i bez toga, kao da je tako lako jednom predsjedniku uspjeti prevariti cijelu drzavu svoju, i da se ni danas to ne otkrije. :lol: i biti podmicen a da niko ne sazna,il sta vec zakljucujete...nisam sve ni citala,prezamorno je :lol:
U pogresne stvari si uvjerena- vecina nas JESTE rat osjetila na vlastitoj kozi.

i cijeli skoro moj se tekst odnosio na Srebrenicu, a oni su osjetili pravi rat, a ako si prezivio to sve sto sam navela: i pusku iznad glave, i da ti djecu ubijaju pred ocima, i krvopoljice..i sve te uzasne stvari..svaka ti cast da si ostao pri zdravom razumu, :shock: procitaj knjigu: "Molila sam da me ubiju".. ne mogu se sjetiti pisca,ali je o Srebrenici.. i vidjeces sta je pravi rat: bol,suze,gubitak,rastanak... Opet ne znam kako je tebi bilo.. Ne mogu reci nista,ali pretpostavljala sam da niko od vas nije iz Srebrenice, pa ni ti Popajic, pa sam s toga rekla da niste osjetili pravi rat, jer nakon sto sam procitala knjigu, mjesec dana nisam dobro spavala, i inace sam mastovita osoba, i previse :cry: pa su mi se svi oni piscevi opisi motali po glavi,dugo,dugo, pa i danas nakon toliko vremena. Znam da ovdje razglabate o opredjeljenju Bosne, i ko ju je sve izdao. ali bolja je tema: ko joj je sve nanio zlo... iako se s svim ovim temama izgubljeni zivoti nece vratiti :-?
ti sine kako hoces,ja sam puno vise za istinu na OVOM svijetu.[/quote]

I i ja bih naravno "sine" :wink: pravdu na OVOM svijetu, ali naravno da je necemo dobiti... Niko... i s toga me raduje istinska i jedina pravda... Npr da ti kazem za pravdu na ovom svijetu, primjer cisti i meni blizak: moj dajdza je izgubio oko u ratu, i u radnji svojoj dok je radio u oko mu je upao trun stakla.. i ponistio vid na 80%, imao je vec 3,4 operacije, samo da mu uspiju dovoljno spasiti da moze raspoznati ista.. No medjutim, osim sto su mu poslije rata srezali invalidnine sa 500KM, na 240KM, za lijevo oko izgubljeno u ratu... sad kazu da ne zasluzuje da prima taj odredjeni iznos, za desno oko, koji po tome sto smo mi istrazivali bi trebao iznositi minimalno 1000KM.. I ustanova za invalide, u opcini u kojoj Dajdza zivi, ne zele potpisati taj zahtjev da se posalje za Sarajevo,iako bez njihovog potpisa smo nemocni. i brane se s tim da su imali slucaj gdje je covjek izgubio u ratu jednu nogu, pa poslije i drugu..da je slao zahtjev i nisu prihvatili. navodi taj primjer jer su i noge parni organi. sto nije tacno, u nasem zakonu jasno stoji da su parni organi usi i oci. a noge, i ruke, jesu parne,al jedna bez druge mogu,a oci gledaju u istom pravcu,kao sto usi slusaju jedan zvuk. tako da je potpuno to druga stvar. i tako moj Dajo treba da prezivljava iz mjeseca u mjesec sa penzijom od 240KM, i da obrazuje troje djece, i zenu,a vise nije sposoban da radi, a zena se treba da stara o njemu. i ovakvih i x drugih slucajeva ima oko nas, pa ti meni sad pricaj o pravdi na ovom svijetu :wink: pozdrav
popajic

#700 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

@Semira
...i tako moj Dajo treba da prezivljava iz mjeseca u mjesec sa penzijom od 240KM, i da obrazuje troje djece, i zenu,a vise nije sposoban da radi, a zena se treba da stara o njemu. i ovakvih i x drugih slucajeva ima oko nas, pa ti meni sad pricaj o pravdi na ovom svijetu :wink: pozdrav
Sve je ovo off topic,ali eto...
Nista Semira nema uvrijedljivo u naivnosti- budi sretna sto mnogo stosta ne kontas!
Kazes srezali mu ionako malu,invalidsku penziju ! Ko mu je srezao? Niko drugi nego ovi sto su iskoristili rat i stradanja o kojima govoris,da nas dugorocno uzjasu i muzu do zadnje kapi.Sebi ne srezase ama bas nista.A narod ih ipak slavi kao neke branitelje i brani i svoja ledja podmece da nedaj boze njima nesto ne usfali.
Tvoj dajo je izgubio vid,drugi su slijepi i pored zdravih ociju.
Odosmo sa teme zbog tvog daje :wink:
Post Reply