Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
cisumaisa

#1 Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by cisumaisa »

ko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

V. Selimbegović

Haris Silajdzic 1993.godine na sjednici Predsjednistva RBiH kaze:" Dogovorio sam sa Krajisnikom, konačno je sazrelo vrijeme da napravimo muslimansku BiH."
Vozdra raja :-)

#2 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vozdra raja :-) »

Jos jedna tema u nizu u svrhu pljuvanja po Aliji, Harisu itd... :roll: :oops:

Po mom misljenju, prvi koji su poceli da dijele BiH i na tome radili do zadnje sekunde su Milosevic, Tudjman, SANU, bosanski hrvati i srbi itd...

Da nije bilo nas bonjaka, ni Bosne danas ne bi bilo :!:
ulpinian

#3 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by ulpinian »

cisumaisa wrote:ko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

V. Selimbegović

#4 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by elSaik »

Vozdra raja wrote:Jos jedna tema u nizu u svrhu pljuvanja po Aliji, Harisu itd... :roll: :oops:

Po mom misljenju, prvi koji su poceli da dijele BiH i na tome radili do zadnje sekunde su Milosevic, Tudjman, SANU, bosanski hrvati i srbi itd...

Bi. S tim što bi to bila srpska zemlja u okviru Srbije. :mrgreen:
wizzard

#5 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by wizzard »

haris je klasicni prevrtljivac i manipulator i ne cude me takve njegove izjave.

mada generalno, ne cudi me sto je u bjesomucnom ratu kakav je ovdje bio haris pa i bilo ko pristao djeliti bosnu, kada je gola glava u pitanju onda bi covjek dao sve..samo sto neki dzenerali sada pametuju i pametuju..
wizzard

#6 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by wizzard »

elSaik wrote:
Vozdra raja wrote:Jos jedna tema u nizu u svrhu pljuvanja po Aliji, Harisu itd... :roll: :oops:

strasno me interesuje sto republika srpska nije srpska Bosna, kao sto je npr srpsko sarajevo :-) :lol:
elSaik

#7 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by elSaik »

wizzard wrote:
elSaik wrote:

strasno me interesuje sto republika srpska nije srpska Bosna, kao sto je npr srpsko sarajevo :-) :lol:
Bila je '92., Srpska republika Bosna i Hercegovina...
palermo

#8 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

Meni je dobar naslov topica. Tko je prvi pokušao dijeliti BiH i s kim. I onda tekst u kojem se spominje 93...............mlogo kasno da bi bilo prvi put.
elSaik

#9 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by elSaik »

Cvetković i Maček? :-?
jajce32

#10 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

ko je dijelio Jugoslaviju onda?zar to nije grijeh?bosna i hercegovina se ne može dijeliti,jer jedan naroda ne želi,a dva naroda žele!?
hajmo napraviti referendum,pa nek građani onda odluče može li se dijeliti bosna i hercegovina ili ne.nek građani odluče jel bosna i hercegovina treba da bude unitarna ili skup tri federacije.
Last edited by jajce32 on 02/01/2009 17:12, edited 1 time in total.
osa

#11 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by osa »

jajce32 wrote:ko je dijelio Jugoslaviju onda?zar to nije grijeh?bosna i hercegovina se ne može dijeliti,jer jedan naroda želi,a dva naroda žele!?
hajmo napraviti referendum,pa nek građani onda odluče može li se dijeliti bosna i hercegovina ili ne.nek građani odluče jel bosna i hercegovina treba da bude unitarna ili skup tri federacije.
bosna i hercegovina kao skup tri federacije, nemoj pa ne može se dogovoriti ni kao jedna federacija a kamoli tri.
jajce32

#12 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

http://www.biznis.ba//index.php?option= ... 9&Itemid=2

Biznis.ba: Nedavno ste izjavili da BiH treba biti uređena kao država sa tri entiteta. Nevjerovatno je kako se ta vaša izjava poklopila sa onim što se u BiH počelo dešavati nakon vašeg intervjua, mislim na Prudski sporazum i razoktorivanje nekih detalja vezano za njega. Izgleda da je ta izjava pala na vrlo plodno tlo, ali da jedini Dodik to sada smije javno reći.

Tuđman: Republika Srpska je legalni entitet u Bosni i Hercegovini, bez obzira koliko se ta činjenica s moralnog ili nekog drugog stajališta osporava. Zato je poželjno da predstavnici druga dva naroda progovore o konačnom ustavnom rješenju Bosne i Hercegovine. Što prije o tome počnu i Hrvati i Bošnjaci razgovarati prije će se doći do samoodrživog rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Moje je mišljenje da je razborito polazište za te razgovore tzv. Cutileirov plan, tj. dogovor o načelima ustavnog uređenja BiH. Taj dogovor potpisali su vođe sva tri naroda u ožujku 1992. kao uvjet međunarodne zajednice da BiH bude priznata kao država.
cyprus

#13 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by cyprus »

elSaik wrote:Cvetković i Maček? :-?
Prije toga Karađorđević, al na podjelu na kakvu se ovdje misli - da, upravo ta dvojica.
jajce32

#14 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

"Sudbina naseg naroda je slicna Jevrejima, jer Palestinac, kad ga protjeraju, stavi kaput preko ramena i ode u Jemen, u Egipat, ode negdje, a Jevrej nema gdje." "To je tema za drugi put, ali vidjet ces da nisi u pravu", odgovori mi Predsjednik i nastavi: "Nego, da ti ispricam sta mi kaze Arafat. Pita me: 'Alija, nude li oni tebi sta? Ja mu kazem: 'Nude, nude, i to dobar komad.' I Arafat kaze: 'Uzmi, Alija. I meni su nudili, pa ja nisam htio, nego hocu sve. Na kraju sam ostao b,ez ista. Uzmi, Alija, dok ti nude, jer ces i ti na kraju ostati bez ista'." Kad je sve ispricao, pogleda ravno u mene i nastavi: "Ti si u opasnoj zabludi. Mi, covjece, treba da uzmemo komad Bosne. Na taj komad Bosne nek' se vrati narod, sredi stanje i napravi drzava. Ovako cemo i mi ostati bez ista."
kv99

#15 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by kv99 »

jajce32 wrote:http://www.biznis.ba//index.php?option= ... 9&Itemid=2

Biznis.ba: Nedavno ste izjavili da BiH treba biti uređena kao država sa tri entiteta. Nevjerovatno je kako se ta vaša izjava poklopila sa onim što se u BiH počelo dešavati nakon vašeg intervjua, mislim na Prudski sporazum i razoktorivanje nekih detalja vezano za njega. Izgleda da je ta izjava pala na vrlo plodno tlo, ali da jedini Dodik to sada smije javno reći.

Tuđman: Republika Srpska je legalni entitet u Bosni i Hercegovini, bez obzira koliko se ta činjenica s moralnog ili nekog drugog stajališta osporava. Zato je poželjno da predstavnici druga dva naroda progovore o konačnom ustavnom rješenju Bosne i Hercegovine. Što prije o tome počnu i Hrvati i Bošnjaci razgovarati prije će se doći do samoodrživog rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Moje je mišljenje da je razborito polazište za te razgovore tzv. Cutileirov plan, tj. dogovor o načelima ustavnog uređenja BiH. Taj dogovor potpisali su vođe sva tri naroda u ožujku 1992. kao uvjet međunarodne zajednice da BiH bude priznata kao država.
Pa Jajce32 da je do treceg entiteta gdje su BiH Hrvati u vecini to bi se vec moglo davno napraviti ali je problem sto se trazi "malo" vise od toga, zar ne ? Reci mi da se i stvori treci entitet da li bi i Jajce /VItez/Busovaca/Gornji Vakuf/Novi Travnik u njemu ( tj mesta gdje je je unajboljem slucaju 50/50 a u nekim je cak i Bosnjacka vecina) ? I onda bi dosli na istu poziciju kao i jeseni 1992 , a svi znamo kako se tada ta avanutra zavrsila...lose i za jedne i za druge. Federacija ma kakva losa bila ipak daje osjecaj sigurnosti za Bosnjaka u Stocu i za BiH Hrvata u Bugojnu a bez toga...Da li bi se ti volio zrtvovati da se stvori treci entitiet pa ostao u "Bosnjackom " entititetu gdje bi bio bas prava manjina u "moru " Bosnjaka ili bi se selio u Zapadnu Hercegovinu iz Jajca ?
Josip

#16 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Josip »

prvi koji su pokušali djeliti BiH su bili oni što su vjerojatno došli iz svemira a opisani su u prastarim vedskim knjigama.
to su oni koji su imali one letjelice posebno za međukontinentalne letove ili letove do viših djelova atmosvere i posebno one letjelice koje su bile namjenjene za međuplanetarna putovanja.

kako vam ne dosade više ovakve teme. svaki dan po 14 sličnih tema otvorite
jajce32

#18 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

kv99 wrote:

Pa Jajce32 da je do treceg entiteta gdje su BiH Hrvati u vecini to bi se vec moglo davno napraviti ali je problem sto se trazi "malo" vise od toga, zar ne ? Reci mi da se i stvori treci entitet da li bi i Jajce /VItez/Busovaca/Gornji Vakuf/Novi Travnik u njemu ( tj mesta gdje je je unajboljem slucaju 50/50 a u nekim je cak i Bosnjacka vecina) ? I onda bi dosli na istu poziciju kao i jeseni 1992 , a svi znamo kako se tada ta avanutra zavrsila...lose i za jedne i za druge. Federacija ma kakva losa bila ipak daje osjecaj sigurnosti za Bosnjaka u Stocu i za BiH Hrvata u Bugojnu a bez toga...Da li bi se ti volio zrtvovati da se stvori treci entitiet pa ostao u "Bosnjackom " entititetu gdje bi bio bas prava manjina u "moru " Bosnjaka ili bi se selio u Zapadnu Hercegovinu iz Jajca ?
ono što je vojno osvojeno i obranjeno to će biti tvoje.znači ono što su hrvati donijeli u miraz u daytonu to će biti njihovo.
to piše tako i u daytonskom sporazumu s tim da se teritoriji mogu razmjenjivati,.
kv99

#19 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by kv99 »

jajce32 wrote:
kv99 wrote:
ono što je vojno osvojeno i obranjeno to će biti tvoje.znači ono što su hrvati donijeli u miraz u daytonu to će biti njihovo.
to piše tako i u daytonskom sporazumu s tim da se teritoriji mogu razmjenjivati,.
Otidzi u Stari Vitez pa im reci da ce biti u Herceg Bosni /trecem entitetu pa da vidim onda sta si odbranio i unio . A koliko znam za Jajce tamo nije ista situacija kao i za Dejton ili 1997 kad Bosnjaci nisu mogli ni posjetiti grad bez dozvole policije HZ HB a kamoli da se vrate ( i ona sahovnica je bila druga po velicini poslije Knina ) a danas je malo drugacije. Tako da ako hoces da zivis u entitetu gdje su BiH Hrvati vecina trebaces da preselis u Zapadnu Hercegovinu ali Jajce ponovo pod sahovnicu nece :bih:
kosmos

#20 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by kosmos »

komunisti s komunistima bosnjacima, saradnicima UDBE i KOS-a,......., sta su to zajednicke institucije, je li to pojam iz dejtonskog sporazuma?..........
jajce32

#21 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

NE ŽELE POD ŠAHOVNICU?!

Image
kv99

#22 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by kv99 »

jajce32 wrote:NE ŽELE POD ŠAHOVNICU?!

Image
Postavljas neke znakove koje imaju veze sa ustasama i nacistima i to ti je dokaz za nesto ? Sa tim znakovima ja nemam veze ali znam da onolika sahovnica koja je bila nad Jajcem do 2000 vise nece biti :D I isto tako u Bugojnu , Travniku, Gornjem Vakufu, i svim onim gradovima i selima kad je pokusao prosli put da se proglasi " Hrvatska" republika u Bosni i Hercegovini . Lijepo ti kazem da sa takvom politikom samo se vracas u 1992 kad je pokusana da se stvori HZ HB a znamo kako je zavrsilo...da vam danas lider bude onaj krkan iz Laktasa. Na sta ste spali da vas on brani :?
popajic

#23 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

jajce32 wrote:ko je dijelio Jugoslaviju onda?zar to nije grijeh?bosna i hercegovina se ne može dijeliti,jer jedan naroda ne želi,a dva naroda žele!?
Pa, zar nije BIH vec odavno podijeljena ? I to bez referenduma ...sto je bilo protivustavno...ali,koga je ikad bilo briga za ustav !? :-)
jeza u ledja

#24 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jeza u ledja »

Prvi primjer diobe BiH desio se jos prije nekoliko milijardi godina kada se srpska amoeba pokusala odvojiti od hrvatske:

Image
bogoljub

#25 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by bogoljub »

jeza u ledja wrote:Prvi primjer diobe BiH desio se jos prije nekoliko milijardi godina kada se srpska amoeba pokusala odvojiti od hrvatske:

Image
:lol:
Post Reply