Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
Abacija

#651 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Abacija »

Stari wrote:Jos ranije sam spomenuo da ne bih imao nikakvih problema sa prihvatanjem cinjenicnog stanja ako bi ono (prema mojim subjektivnim dakle, mjerilima) bilo valjano dokazano i argumentovano ...nisam bio ucesnik dogadjaja i to govori u prilog tome da mogu bez ogromnih uzbudjenja sagledati cijelu stvar.

Koliko sam uspio ufrstuljiti ovdje su se polako ali sigurno ( ispocetka doduse nejasno i sramezljivo , ali sad sasvim jasno) pocele razvijati dvije; nazovimo ih; teorije...jedna , koju zastupaju izmedju ostalih: Fair, Vodenjak, Dozer i drugi i po kojoj je sve bilo namjestaljka, kompletan rat , predratne igre, i topovsko-lovacka zavrsnica, kao i poslijeratni period...sa jedne strane...i druga u kojoj glavnu rijec vecinom vodi forumski dopisnik sa nickom sayonara...koja to osporava po svim tackama optuznice.

Primjecujem: Da bi za dokazivanje prve teorije ... bilo potrebno dokumentovati i dokazati uzrocno posljedicnu povezanost svih tih dogadjaja ... jer za sad su to ...ma kako uvjerljive bile neke od njih - ipak samo indicije....i ne samo povezanost dogadjaja kao takvih, nego dokumentovati i dokazati da iza sve toga stoji SDA i Srbi. Pod pretpostavkom da je to moguce operacionalizirati ovdje na forumu... dosli bismo do situacije da nema drugog logickog zakljucka osim da su: Srbi , njihovo rukovodstvo, njihova vojska, milicija i njima srodne obavjestajne sluzbe nista drugo do otjelovljenje cistog i nepatvorenog genija na ovom svijetu. Takvo nesto osmisliti , isplanirati i bez i jedne jedine sitne greske sprovesti ...zahtjeva jednostavno takvu pretpostavku = radi se u tom slucaju o takvim genijalcima...da bi mi se onda potkrao uzdah cudjenja : Zasto vec ne posjeduju pola Bugarske i Rumunije, jer za takve genijalce bi takvo nesto bilo p.dim za napraviti.
Potpuno se slazem da su ovdje potrebni cvrsti dokazi. Takvi dokazi postoje samo im je zabranjeno da izadju na svjetlo dana (npr. u slucaju tuzbe BiH protiv Srbije).
A velikosrbi uopste nisu bili bezgresni i to je cak priznao i Dobrica Cosic.
On (Dobrica Cosic) je u decembru prošle godine, u izlaganju na tribini u Trsteniku, na veliko iznenađenje javnosti prvi put priznao da su Srbi u proteklom ratu počinili teške zločine. Naveo je, među ostalima, granatiranje Sarajeva i “ubijanje zarobljenih Muslimana u Potočarima kod Srebrenice“, i dodao: “Mi ne možemo ozdraviti kao nacija ako savesno ne progovorimo o svojim zabludama i zločinima koje smo činili.”

http://oslobodjenje.ba/index.php?option ... &Itemid=46
Upravo zbog silnog javasluka u sprovedbi plana Velike Srbije oni su na putu da (p)ostanu Beogradski Pasaluk.

Stari wrote:Druga teorija pretpostavlja bezgresnost A. Izetbegovica ...nesto u sta sam sklon posumnjati... covjek koji je zbog svojih ideja bio spreman robijati ih nije tako olako mogao izdati ... pogotovu imajuci u vidu da je iz zatvora pusten ...tj ...imao je puno pravo smatrati te ideje i dalje ispravnima (jer u protivnom bi u on Foci docekao dolazak trupa Uzickog korpusa...zajedno sa likovima iz Sidranovih scenarija).
Izetbegovic nije imao izbora nego robijati i on tu kaznu nije mogao izbjeci. A to sto je on licno bio u uvjerenju da je bio u pravu ne znaci da je u stvarnosti (objektivno) i bio u pravu. Bez nekoga kao sto je bio Izetbegovic velikosrbi ne bi nikada mogli zapoceti rat. Njima je trebao povod ili provokacija da bi se oni mogli baciti u zastitu "srpskih" interesa.
Postavlja se pitanje koliko je Izetbegovic bio svjestan sta radi, i koliko je imao obzira o tudjim zivotima. Da li je on svjesno ucestvovao u razbijanju BiH ili je toliko bio zaludjen sa svojom idejom pa nije primjecivao sta se desava oko njega...
zonbirile

#652 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

@sayonara

ne znam gdje vidje i po čemu zaključi da cvilim,samo ti slikam stanje ,koje nema veze sa tobom.Ti piši i pisačeš,ali ne pije vode,fakat je ovako kako ti pišem,ne gutaj te ublehe,i ono za šta te brifuju da je i da žele, nije tačno.Ne vjeruj,nikome,misli svojom glavom ,otvori oči za početak i čuvaj se.
zonbirile

#654 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

@sayobara

poruči @starom neka čia postove ima dokaza koliko hoće,u vezi instrumenata "srpskog genija"
Stari

#655 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Abacija wrote: Potpuno se slazem da su ovdje potrebni cvrsti dokazi. Takvi dokazi postoje samo im je zabranjeno da izadju na svjetlo dana (npr. u slucaju tuzbe BiH protiv Srbije).
On (Dobrica Cosic) je u decembru prošle godine, u izlaganju na tribini u Trsteniku, na veliko iznenađenje javnosti prvi put priznao da su Srbi u proteklom ratu počinili teške zločine. Naveo je, među ostalima, granatiranje Sarajeva i “ubijanje zarobljenih Muslimana u Potočarima kod Srebrenice“, i dodao: “Mi ne možemo ozdraviti kao nacija ako savesno ne progovorimo o svojim zabludama i zločinima koje smo činili.”

Upravo zbog silnog javasluka u sprovedbi plana Velike Srbije oni su na putu da (p)ostanu Beogradski Pasaluk.

Stari wrote:Druga teorija pretpostavlja bezgresnost A. Izetbegovica ...nesto u sta sam sklon posumnjati... covjek koji je zbog svojih ideja bio spreman robijati ih nije tako olako mogao izdati ... pogotovu imajuci u vidu da je iz zatvora pusten ...tj ...imao je puno pravo smatrati te ideje i dalje ispravnima (jer u protivnom bi u on Foci docekao dolazak trupa Uzickog korpusa...zajedno sa likovima iz Sidranovih scenarija).

Izetbegovic nije imao izbora nego robijati i on tu kaznu nije mogao izbjeci. A to sto je on licno bio u uvjerenju da je bio u pravu ne znaci da je u stvarnosti (objektivno) i bio u pravu. Bez nekoga kao sto je bio Izetbegovic velikosrbi ne bi nikada mogli zapoceti rat. Njima je trebao povod ili provokacija da bi se oni mogli baciti u zastitu "srpskih" interesa.
Postavlja se pitanje koliko je Izetbegovic bio svjestan sta radi, i koliko je imao obzira o tudjim zivotima. Da li je on svjesno ucestvovao u razbijanju BiH ili je toliko bio zaludjen sa svojom idejom pa nije primjecivao sta se desava oko njega...

Izgleda @abacija da smo se razmimoisli nas dva.... da pojednostavim...ako je sve bilo ovako kako teorija 1 podrazumjeva ...onda su Srbi i SDA-ovci defacto pravi genijalci...jer dokazivajuci i dokazujuci da se konspiracija jeste desila - dokazuje se ujedno genijalnost njenih aktera da je zamisle - planiraju - i sprovedu. Buduci da imam razloga vjerovati da je Srpska vojno obavjestajna genijalnost ipak imala svojih ogranicenosti ( spomenimo samo kix u Kninskoj krajini , kix u Vukovarskoj regiji, kix na Kosovu... i zavrsetak glavnog kreatora (Milosevica) iza restaka ) i cijelo vrijeme bila daleko od genijalne....A o genijalnosti rukovodstva SDA ...ne bih previse trosio rijeci...malo mi je tesko kupiti taj rezon ...da su Srbi popusili na svim drugim stranama (zahvaljujuci izmedju ostalog i tome sto im je vojska i kontraobavjestajna sluzba, da izvines na izrazu, bila i ostala : prdez u fenjeru)...i da ih nemali broj zaglavio na robiji ...ali da su samo u Bosni odigrali tako elegatno, tako precizno, tako mastovito...nepojmljivo briljantno...da bi im i MOSAD i CIA i NKVD i Gastapo i svi ostali iz te branse samo pozavidjeti mogli....

Necu reci nista sto bi moglo ikog ovdje uvrijediti ...ali eto vidi sam...kolika bi mogla biti vjerovatnost da je stvarno posrijedi nesto takvo...?

A sto se tice druge teorije ... e tu se ne bih slozio s tobom ...Izetbegovic je mogao izbjeci robiju...emigrirati i traziti i dobiti politicki azil ...ne bi bio ni prvi ni posljednji u tome i pri tome. Zelio je biti mucenik i robijati za ideal ... jer kao pravnik po struci je znao za paragraf o verbalnom deliktu...koji ma kako kretenski..je ipak postojao u vrijeme o kojem se radi. Mogao je emigrirati ...i time ne umanjiti sasnse da sa srbima radi na zavjeri...dapace bilo bi im puno lakse...povratak se mogao rganizovati trijumfalno poput Homeinijevog...ili mozda malo dikretnijim stilom poput povratka Suskovog ili Barisicevog.

Eto toliko ....
zonbirile

#656 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

@sayonara

o kojim dokazima pričaš,sam sebe proglašavaš guruom,halo loš si duplikat ,dupljak takoreći majstora ubleha,svojih uzora.Pa i oni tvrde da su velikani,odbranili ovo,ono, stvorili ovo ono,heroji ovi i oni-kada sve sabereš i oduzmeš,opet ti ponavljam Bosna u qurcu i na 25% teritorija.
nosara

#657 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

Stari wrote: Izgleda @abacija da smo se razmimoisli nas dva.... da pojednostavim...ako je sve bilo ovako kako teorija 1 podrazumjeva ...onda su Srbi i SDA-ovci defacto pravi genijalci...jer dokazivajuci i dokazujuci da se konspiracija jeste desila - dokazuje se ujedno genijalnost njenih aktera da je zamisle - planiraju - i sprovedu. Buduci da imam razloga vjerovati da je Srpska vojno obavjestajna genijalnost ipak imala svojih ogranicenosti ( spomenimo samo kix u Kninskoj krajini , kix u Vukovarskoj regiji, kix na Kosovu... i zavrsetak glavnog kreatora (Milosevica) iza restaka ) i cijelo vrijeme bila daleko od genijalne....A o genijalnosti rukovodstva SDA ...ne bih previse trosio rijeci...malo mi je tesko kupiti taj rezon ...da su Srbi popusili na svim drugim stranama (zahvaljujuci izmedju ostalog i tome sto im je vojska i kontraobavjestajna sluzba, da izvines na izrazu, bila i ostala : prdez u fenjeru)...i da ih nemali broj zaglavio na robiji ...ali da su samo u Bosni odigrali tako elegatno, tako precizno, tako mastovito...nepojmljivo briljantno...da bi im i MOSAD i CIA i NKVD i Gastapo i svi ostali iz te branse samo pozavidjeti mogli....

Necu reci nista sto bi moglo ikog ovdje uvrijediti ...ali eto vidi sam...kolika bi mogla biti vjerovatnost da je stvarno posrijedi nesto takvo...?

A sto se tice druge teorije ... e tu se ne bih slozio s tobom ...Izetbegovic je mogao izbjeci robiju...emigrirati i traziti i dobiti politicki azil ...ne bi bio ni prvi ni posljednji u tome i pri tome. Zelio je biti mucenik i robijati za ideal ... jer kao pravnik po struci je znao za paragraf o verbalnom deliktu...koji ma kako kretenski..je ipak postojao u vrijeme o kojem se radi. Mogao je emigrirati ...i time ne umanjiti sasnse da sa srbima radi na zavjeri...dapace bilo bi im puno lakse...povratak se mogao rganizovati trijumfalno poput Homeinijevog...ili mozda malo dikretnijim stilom poput povratka Suskovog ili Barisicevog.

Eto toliko ....
Koji su to KOS-ovci zavrsili na robiji...?

Milosevic je od strane sluzbi i pusten niz vodu... :D

Da li ce biti potvrdjena "konspiracija" ako iz "Pruda" rs izadje neostecena...? :D Da sacekamo malo...? :-)

Ovo za Aliju... nebitno je zasto je hapsen, vec kako je i uz ciji pritisak pusten...
Ako je sanjao jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, zasto nije koalirao sa probosanskim, multietnickim strankame, nego sa nacionalistickom "bracom"...
Last edited by nosara on 19/02/2009 14:37, edited 1 time in total.
zonbirile

#660 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

Stari wrote:
Abacija wrote: Potpuno se slazem da su ovdje potrebni cvrsti dokazi. Takvi dokazi postoje samo im je zabranjeno da izadju na svjetlo dana (npr. u slucaju tuzbe BiH protiv Srbije).

Izgleda @abacija da smo se razmimoisli nas dva.... da pojednostavim...ako je sve bilo ovako kako teorija 1 podrazumjeva ...onda su Srbi i SDA-ovci defacto pravi genijalci...jer dokazivajuci i dokazujuci da se konspiracija jeste desila - dokazuje se ujedno genijalnost njenih aktera da je zamisle - planiraju - i sprovedu. Buduci da imam razloga vjerovati da je Srpska vojno obavjestajna genijalnost ipak imala svojih ogranicenosti ( spomenimo samo kix u Kninskoj krajini , kix u Vukovarskoj regiji, kix na Kosovu... i zavrsetak glavnog kreatora (Milosevica) iza restaka ) i cijelo vrijeme bila daleko od genijalne....A o genijalnosti rukovodstva SDA ...ne bih previse trosio rijeci...malo mi je tesko kupiti taj rezon ...da su Srbi popusili na svim drugim stranama (zahvaljujuci izmedju ostalog i tome sto im je vojska i kontraobavjestajna sluzba, da izvines na izrazu, bila i ostala : prdez u fenjeru)...i da ih nemali broj zaglavio na robiji ...ali da su samo u Bosni odigrali tako elegatno, tako precizno, tako mastovito...nepojmljivo briljantno...da bi im i MOSAD i CIA i NKVD i Gastapo i svi ostali iz te branse samo pozavidjeti mogli....

Eto toliko ....

pa @stari stvar viđenja,odnosno gledanja.Kao što je SFRJ stvarana u WW II i usput vršena socijalna-socijalistička revolucija,tako je vršena i razgradnja,u ratu uz primarnu akumulaciju kapitala-pljačke.Genijalnost nije bila aktera,nego jedinoga aktera KOS-a i sličnih službi.Tok događaja možeš i tako posmatrati,ali eto tvrde svi a i dokumenti da je to ibio dogovor.Srbi u Hrvatskoj su trebali više Franji ,nego Slobi,na kraju su i pušteni niz vodu,jer su za to i bili predodređeni.Karađorđevo je podijelilo Bosnu i to je bio glavni cilj i Franje i Slobe,ali je i tamo rećeno,da se ostavlja dio i za Alju.Upravo tako teško ti je vjerovati da se desilo i završilo tako,a tako je i dogovoreno,još prije 1986g,prije "Memoranduma" SANU.
Druga teorija ne ide tako,teško se postaje mučenik,bez love i službe iza tebe,ne glorifikuj tuđa iskustva,jer ih ne poznaješ dovoljno.Nemoj krivo shvatiti,ali da vidiš samo kolika je opsena i stvarni sraz u politici i stvorenom mišljenju,predrasudama i nametnutim uvjerenjima,istoriji samo na dostupnim činjenicama.Sada se otvaraju arhive i piše,da su Hitlera doveli na vlast Britanci,finansirali,1938 predlagali i podržavali za Nobelovu nagradu za mir,Ameri cijelo vrijeme rata snabdijevali gorivom i lovom.Lova išla direktono preko Prescot Bush-a,dedo ovog poluinteligenta.
Stari

#661 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

nosara wrote:
Stari wrote: Izgleda @abacija da smo se razmimoisli nas dva.... da pojednostavim...ako je sve bilo ovako kako teorija 1 podrazumjeva ...onda su Srbi i SDA-ovci defacto pravi genijalci...jer dokazivajuci i dokazujuci da se konspiracija jeste desila - dokazuje se ujedno genijalnost njenih aktera da je zamisle - planiraju - i sprovedu. Buduci da imam razloga vjerovati da je Srpska vojno obavjestajna genijalnost ipak imala svojih ogranicenosti ( spomenimo samo kix u Kninskoj krajini , kix u Vukovarskoj regiji, kix na Kosovu... i zavrsetak glavnog kreatora (Milosevica) iza restaka ) i cijelo vrijeme bila daleko od genijalne....A o genijalnosti rukovodstva SDA ...ne bih previse trosio rijeci...malo mi je tesko kupiti taj rezon ...da su Srbi popusili na svim drugim stranama (zahvaljujuci izmedju ostalog i tome sto im je vojska i kontraobavjestajna sluzba, da izvines na izrazu, bila i ostala : prdez u fenjeru)...i da ih nemali broj zaglavio na robiji ...ali da su samo u Bosni odigrali tako elegatno, tako precizno, tako mastovito...nepojmljivo briljantno...da bi im i MOSAD i CIA i NKVD i Gastapo i svi ostali iz te branse samo pozavidjeti mogli....

Eto toliko ....
Koji su to KOS-ovci zavrsili na robiji...?

Pa sad, u Srbijansku kontraobavjestajnu hijerarhiju se ne razumijem bas previse ...no eto recimo dva nekakva prezimena su dominirala taj vremenski period o kojem govorimo ... Stanisic, Jovica....Simatovic , Franko...pred njihovim momcima su se KOS-ovski oficiri oduzimali od straha ...a obojca goreimenovanih su sada...tamo gdje ne bi trebali biti , ako cemo ih smatrati genijalcima.

Milosevic je od strane sluzbi i pusten niz vodu... :D
Eto hajd ...a pustio ga je general major Aca Vasiljevic mozda ...ili?

Da li ce biti potvrdjena "konspiracija" ako iz "Pruda" rs izadje neostecena...? :D Da sacekamo malo...? :-)

A ovo bi trebalo znaciti ...?

Ovo za Aliju... nebitno je zasto je hapsen, vec kako je i uz ciji pritisak pusten...
Ako je sanjao jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, zasto nije koalirao sa probosanskim, multietnickim strankame, nego sa nacionalistickom "bracom"...

Ja upravo i kazem da taj nikad nije sanjao jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu ... hoces da to ponavljam do sudnjeg dana?... Njemu su se vrlo vjerovatno sasvim druge stvari motale po glavi ... samo je pitanje da li su mu se po glavi motale stvari koje bi mu se morale motati ukoliko je konspirativna teorija tacna...moj utisak je ...tesko. Ali ne odbacujem nista apriori ...nego idemo nastaviti sa argumentacijom... i naravno pokusati raditi distinkcije izmedju toga sta je dokaz , sta indicija, sta argument, a sta fantazija...i sve ce se na kraju sloziti
popajic

#663 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

Ja mislim da ovo vise rijetko ko pamti !Cak i rodoljubi koji ni po koju cijenu ne bi (ni sami sebi!)priznali da ni Alijina nije bila za ramazana.
Republika Bosna i Hercegovina
Clan 154. Ustava RBiH
Neprikosnoveno je i neotudivo pravo i dužnost gradana, naroda Bosne i
Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane
slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i
Ustavom utvrdeno uredenje Republike.
Clan 155.
Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna
okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela.
Niko
nema pravo da sprijeci gradane Republike Bosne i Hercegovine da se bore
protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i
kažnjavaju se kao izdaja Republike.
Izdaja Republike je najteži zlocin
prema narodu i kažnjava se kao teško krivicno djelo.
* * * * *
Fair Life

#664 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

sayonara wrote:
popajic wrote:Ja mislim da ovo vise rijetko ko pamti !Cak i rodoljubi koji ni po koju cijenu ne bi (ni sami sebi!)priznali da ni Alijina nije bila za ramazana.
Clan 154. Ustava RBiH
Clan 155.
Niko
* * * * *
A sta nam je to kapituliralo popadicu :) Znas li sta je kapitulacija i okupacija? Pa procitaj makar sta pise prije nego citiras, nemoj se provaljivati
Napisao si Sayonara na drugoj temi kako ne citas "baljezgarije".

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=325

Kako onda znas sta je pisalo?

PS. Izmice se tlo, izmice...
Fair Life

#665 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Nauci se bolan quotirati/citirati...

PS. I koliko si primijetio (a nadam se da jesi mada me ne bi cudilo i da nisi) postiram tudje tekstove/misljenja ciji zdrav razum i moral je neupitan. Ni u kom slucaju ne mozes intervju jednog Rusmira Mahmutcehajica nazvati "baljezganjem".

PPS. Pucas iz prazne Sayonara.
Tvoje prazne se ne boji niko vise... samo ti i "vi" kako volis da nazivas grupu istomisljenika.
Uskoro ce zadnja stanica putnicima u ovoj nacionalistickoj kompoziciji. Bolje je iskociti ranije...
ZnamTkoSam

#666 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by ZnamTkoSam »

Vidim da u ovoj temi spominjete nesto što nije istina...

MUSLIMANI NE SMIJU ZABORAVITI DA SU BILI HRVATI KATOLICI DOK NISU DOŠLI TURCI I POTURCILI IH PA SADA NASTALI "BOŠNJACI"

Molim vas da procitate pažljivo. Pola vas ovjde prica gluposti a ne znate nista o svojoj povjesti i NECETE da je prihvatite ali nemorate važno je da se istina zna.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za vrijeme moje mladosti, a to je bilo u vremenu Karađorđevićeve Jugoslavije, u Dubrovniku je živjelo svega nekoliko muslimanskih obitelji.
Imali su svoju bogomolju, odnosno džamiju, dakako bez minareta, u jednoj dubrovačkoj kući u starome gradu.
Ako ne svi, a ono većina se je osjećala Jugoslavenima i Srbima, te pripadala prorežimskim organizacijama.
Kao takvi su sudjelovali zajedno s dubrovačkim serbo-katolicima i orjunašima u razbijanju povremenih hrvatskih demonstracija, gdje je znalo biti i razbijenih glava.
Dolazi travanj 1941. g. i muslimani, ne samo dubrovački, koji s obzirom na zanemariv broj, ne bi mogli služiti kao primjer, postaju oduševljeni Hrvati, a kada im je dr. Pavelić u Zagrebu Meštrovićev Umjetnički paviljon pretvorio u džamiju s tri visoka minareta(slika!), te ih nazvao Hrvatskim cvijećem, oduševljenju nije bilo kraja, pa masovno odlaze kao dobrovoljci u hrvatsku vojsku i u SS diviziju

Negdje u ljeto 1943. g. upućen sam bio na dužnosnički tečaj Ustaške mladeži u Hrvatske Karlovce – danas Sremske Karlovce, pa kako su tračnice partizanskom diverzijom bile oštećene, morali smo par dana čekati u Sarajevu.
Pa tako šetajući Sarajevom, moji prijatelji i ja, sa simpatijama smo gledali sarajevske muslimane kako idu ulicama s fesovima na kojima se je isticalo slovo U.
Međutim, kako se je ratna sreća počela okretati, njihovo oduševljenje za NDH počinje opadati.
Postepeno dezertiraju iz hrvatske vojske, te formiraju tzv. Zeleni kadar, po uzoru na onaj iz Austro-Ugarske.
Tu se je radilo o vojničkim formacijama, ali vojsci koja je izbjegavala sukobe, kako s hrvatskim, tako i s partizanskim i četničkim jedinicama.
Zeleni kadar je nastojao biti lociran u blizini muslimanskih sela, kako bi ih štitio od eventualnih napada.
No, jedan dio odlazi i u partizane te formira 16 Muslimansku brigadu, koja je kasnije teško stradala napadajući Odžak

Među braniteljima Odžaka bio je dobar broj muslimana Hrvata, koji su pružali otpor partizanskim jedinicama, pa tako i 16-oj Muslimanskoj brigadi, a pod zapovjedništvom hrvatskih časnika Ibrahima viteza Pjanića i Avdage Hasića, pa zahvaljujući njihovom žilavom otporu Odžak je pao poslije kapitulacije na Bleiburgu, naime tek 24. svibnja 1945. g. a obližnja Vlaška Mala dan kasnije, kao posljednji slobodni teritorij NDH.
Većina branitelja je izginula, jedan mali broj se je uspio probiti kroz obruč, a s njima i vitez Pjanić, dok su ranjenike partizani izvukli iz bolnice i po starom običaju bez suda poubijali.
Pjanić je uspio prijeći u Njemačku, gdje do smrti ostaje aktivan u hrvatskoj emigraciji.
U svibnju 1945. g. rat je okončan i muslimani se osjećaju neugodno radi njihovog prvobitnog oduševljenja za NDH. Mnogi su i suđeni, te robijali u Zenici i ostalim Titovim robijašnicama.
Da bi tome doskočili, uz pomoć jugorežima postaju Neopredjeljeni i kao takvi se upisuju u matične knjige, učestvuju na «izborima» i sl.
Budući da je s vremenom ovo stanje postalo neodrživo i glupo, Tito im daruje naciju i sada postaju MUSLIMANI (s velikim M).
Za Hrvate više ne žele čuti, jer su im oni tobože krivi za muke koje su ih snašle.
Sve više surađuju s jugorežimom pa u narodu dobivaju podrugljiv naziv Suncokreti.
Ova «narodnost» s velikim M nije mogla dugo potrajati jer je predstavljala ruglo i jedinstvenu pojavu u svijetu, gdje se je vjera izjednačila s narodnošću, pa udarcem čarobnog štapića muslimani prihvaćaju Bošnjačko ime i eto ih uskoro u hrvatskom Ustavu.
Ludnica!
Ako su se pak željeli vratiti iskonskom imenu, trebali su se nazvati Bošnjanima, jer im je naziv Bošnjak dao Turčin.
Turcima, naime nije odgovarao naziv Bošnjanin, jer je on bio povezan s prefiksom dobar (dobri Bošnjanin), a mislilo se je na dobrog vjernika, naravno kršćanina.
Hoće li s vremenom nastupiti nova transformacija, vidjet ćemo.
Ako do nje dođe, vjerojatno će postati Turci.
Od ljudi koji su u samo jednoj generaciji proživjeli 5 preobrazbi, može se još svašta očekivati.
No treba reći da je među muslimanima bio i ostao jedan broj vrlih hrvatskih rodoljuba.
Alija Nametak, hrvatski književnik (1906.-1987.) osuđen od komunista radi hrvatstva na 15 godina robije, odležao je u Zenici 9 godina i ostao do kraja života nepokolebljiv.
Za vrijeme svoje robije vodio je dnevnik, koji posvećuje svome sinu Fehimu s riječima:
«Čuvaj ga i brani da din dušmaninu ne padne ruke!»
Dnevnik povjerava jednom kažnjeniku da bi ga ovaj po otpustu iz zatvora iznio vani, ne znajući da se radi o doušniku zatvorske uprave, pa tako dnevnik bude otkriven i Nametak završi po kazni u samici «staklare», gdje ga je strpao pomoćnik upravitelja zatvora Šemso Kapetanović, kasnije nastanjen u Dubrovniku.
(Tomislav Obrdalj: «Jedan život od Bleiburga do danas»)
Treba pročitati i knjigu Safeta Jaskića «Srbo-komunistički zločin nad Bosnom».
Knjiga je trebala biti prevedena na njemački jezik, ali njemački izdavač je tražio od Jaskića da izbaci neke detalje iz nje, koji su teško, ali istinito kompromitirali jugo-režim.
Iako teško bolestan, bez novaca i pred operacijom bubrega, ostao je uporan:
«Ili sve ili ništa!»

Umro je u bijedi, ali kao častan čovjek.
Izudin Bečirčić, dragovoljac Domovinskog rata, prošao je sve bojišnice, te se ranjavan vraćao u jedinicu, nedavno je izdao knjigu «Braća po oružju», o kojoj sam naslov sve govori.
Na našu hrvatsku sramotu Izudin živi u Zenici od svakoga napušten i zaboravljen.
Džafer beg Kulenović za vrijeme NDH je bio potpredsjednik hrvatske Vlade i do svoje smrti ostao vjeran hrvatstvu, dok je njegov sin Nahid (1929.-1969.), jedan od aktivista hrvatske političke emigracije, naprasno ubijen u Njemačkoj od agenata Udbe.
Takvih častnih ljudi, Hrvata islamske vjeroispovijesti, koji su ostali vjerni svojim hrvatskim korijenima, moglo bi se navesti veliki broj, pa bi bilo interesantno znati smatraju li ih Bošnjaci izdajicama.
Prije dvije godine, kada je u Sarajevu igrala hrvatska nogometna reprezentacija, s tribina se je mogla čuti urnebesna dernjava:
Ustaše, ustaše!

Ti bukači, ustvari Bošnjaci, zaboravljaju, da su te «ustaše» pružile utočište za, po evidenciji generala Praljka, 282 tisuće njihovih prognanika i 400 tisuća izbjeglica u najboljim hrvatskim hotelima, gdje su im godinama pružali smještaj i hranu, da bi po njihovom odlasku po njima devastirane hotele morali obnavljati.
General Praljak je objavio dokumente o liječenju oko 15.000 ranjenih pripadnika Armije BiH u hrvatskim zdravstvenim ustanovama u Splitu, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Vinkovcima i Zagrebu. (Fokus, 2. 1. 2009.)
Već dulje vremena redovito pratim online Glasnik Nacionalnog kongresa BiH, čiji se autori uglavnom obaraju na Republiku Srpsku, koja ih je prevela žedne preko vode i otela im polovicu Bosne.
Ne samo otela nego i «očistila» od nesrpskog življa.
Hrvate i Hrvatsku ne spominju, a niti sam naišao da su osudili bukače s Koševa.
Danas su Hrvati u BiH obespravljeni i brojčano više nego prepolovljeni.
U republici Srpskoj ih gotovo i nema, a u tzv. Federaciji moraju podnositi teror jednog izmišljenog naroda.
Neka im Bog pomogne!

autor: Nikola Mulanović
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Image

I šta sada imate reći ???
Abacija

#667 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Abacija »

Samo cu odgovoriti na ovaj dio...
Stari wrote:

Ne mozes govoriti da su potpuno uspjeli u BiH kada nisu. Velika Srbija ipak nije po planu stvorena i oni sad imaju nocne more jer ne mogu vise ratovati, i ne ide im bas najbolje u miru bez obzira koliko im Tihi pomagao njihovog igraca Dodu. A gore si naveo sve kiksove samo onaj najveci nisi; a to je kiks u samoj Srbiji.

I jos uvijek se ne slazem da su oni genijalci (smajlikojipovraca) jer istorija jos uvijek traje. Bili su i drugi likovi tzv. "genijalci" (Napoleon, Hitler i sl.) pa su na kraju popusili.
seln

#668 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by seln »

ZnamTkoSam wrote:Vidim da u ovoj temi spominjete nesto što nije istina...

.....

Da si nacisticki papak koji treba dobiti trajni ban. Imas dovoljno naci foruma, pa tamo hvali ustase.
A tvoje teorije upotrijebi kao tariguz.
zonbirile

#669 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

sayonara wrote:
popajic wrote:Ja mislim da ovo vise rijetko ko pamti !Cak i rodoljubi koji ni po koju cijenu ne bi (ni sami sebi!)priznali da ni Alijina nije bila za ramazana.
Clan 154. Ustava RBiH
Clan 155.
Niko

* * * * *
A sta nam je to kapituliralo popadicu :) Znas li sta je kapitulacija i okupacija? Pa procitaj makar sta pise prije nego citiras, nemoj se provaljivati

možda termini nisu baš adekvatni,pa čistuncu kao tebi paraju uši,ali u vojnom sukobu predati teritorij na kojem nemaš nikakve ovlasti,asocira na obadvoje.Fino je kakati na konzoli,ali život je nešto drugo.Probaj o svojim stavovima i jedinstvenoj Bosni u AVNOJ-skim granicama pričati na cijeloj teritoriji.Ko je kada od Alije do Tihića otišao južnije od Mostara,Istočnu Hercegovinu,Posavinu,B.Luku.
zrikavac48

#670 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zrikavac48 »

Vozdra raja wrote:Jos jedna tema u nizu u svrhu pljuvanja po Aliji, Harisu itd... :roll: :oops:

Po mom misljenju, prvi koji su poceli da dijele BiH i na tome radili do zadnje sekunde su Milosevic, Tudjman, SANU, bosanski hrvati i srbi itd...

Da nije bilo nas bonjaka, ni Bosne danas ne bi bilo :!:
Koliko je krivac onaj sto predlaze, toliko i onaj sto prihvata prijedlog.
osa

#671 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by osa »

seln wrote:

.....

Da si nacisticki papak koji treba dobiti trajni ban. Imas dovoljno naci foruma, pa tamo hvali ustase.
mučno,ha.
seln

#672 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by seln »

osa wrote:
seln wrote:

.....

mučno,ha.
Ne...ja, evo, mogu reci da su Hrvati nastali od bantu crnaca koje su bosanski begovi dovodili kao robove...
samo, koga je briga za tim?
Ja sam mu rekao da je naci papak (kao i ti uostalom) jer velica ustase, koji su bili najgori otpad koji je Hrvatska ikad dala.
To sto ti ili ovaj drugi naci-djuturum (ili bilo koji drugi ujo) misli o Bosnjacima....zapisi na mraz pa primakni vatri.
I ja na tvom mjestu ne bih toliko otvarao usta, moze ti sta uletjeti...
ne zaboravi da su hrvatski "povjesnicari" gori i od srpskih kad se radi o falsifikovanju...sorry, krivotvorenju istorijskih cinjenica.
popajic

#673 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

@Sayonara
Kako si zlonamjerno bukvalan kad tebi odgovara!
Nastade li RS nekim referendumom,mirnodopskim putem? Lici li to tebi IMALO na okupaciju dijela BIH ?
@sayonara
Termini su haos :) Kome je predat teritorij? Koji? Ako mislis na RS, po Dejtonu to je ENTITET u sastavu BiH, bez svoje valute, vanjskopolitickih odnosa, bez prava na referendum ... kasnije i bez vojske, granicne sluzbe, carine ... Na pocetku rata bilo je planirano drugacije. I nemam ja sta pricati na cijeloj teritoriji, pamet u Bosni sporo dolazi, ali dolazi. I ti opet suverenost drzave ocjenjujes po duzini Tihicevih putovanja
imas pravo,haos od "rezona"- tvojih!
Ne podijeli tvoj svetac nista?Ne ozvanici nikakvu podjelu? :run:
Boldirano 100% tacno !
zonbirile

#674 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

sayonara wrote:
zonbirile wrote:
popajic wrote: A sta nam je to kapituliralo popadicu :) Znas li sta je kapitulacija i okupacija? Pa procitaj makar sta pise prije nego citiras, nemoj se provaljivati

možda termini nisu baš adekvatni,pa čistuncu kao tebi paraju uši,ali u vojnom sukobu predati teritorij na kojem nemaš nikakve ovlasti,asocira na obadvoje.Fino je kakati na konzoli,ali život je nešto drugo.Probaj o svojim stavovima i jedinstvenoj Bosni u AVNOJ-skim granicama pričati na cijeloj teritoriji.Ko je kada od Alije do Tihića otišao južnije od Mostara,Istočnu Hercegovinu,Posavinu,B.Luku.
Termini su haos :) Kome je predat teritorij? Koji? Ako mislis na RS, po Dejtonu to je ENTITET u sastavu BiH, bez svoje valute, vanjskopolitickih odnosa, bez prava na referendum ... kasnije i bez vojske, granicne sluzbe, carine ... Na pocetku rata bilo je planirano drugacije. I nemam ja sta pricati na cijeloj teritoriji, pamet u Bosni sporo dolazi, ali dolazi. I ti opet suverenost drzave ocjenjujes po duzini Tihicevih putovanja :) .... cccccccc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :bih:

cccc ...da počnem od kraja ne znam št ti znači ,čuđenje,ili dilemu.Ne možeš da odlučiš da li se bolje bosti u venu ,ili guzu.Ne znam,nisam bio na takvoj historijskoj prekretnici.A ti sebi odmah olakša,a šta je sa tkz. Herceg Bosnom.U pravu si sve nabrojano nema RS,zato i u ime toga nema to isto ni BH.Dasi uštedim napor,tvojih odgovora,evo ovako-vojska na nivou vatrogasaca,nije ni za praznične smotre(uostalom nemogu se ni oko praznika dogovoriti),granična služba na paritetnoj nacionalnoj osnovi svak svoga pušta i tali,referendum samo budale očekuju kod Milenceta.E o planovima si u prvu,sve je došlo na svoje,male izmjene su samo u prisjedinjenjima RS i HB,ostatak je dat da se prosperitetno upravlja iz Sarajeva.Možda grešim za Tihića,Dedine misli putovale su i dalje,ali nije do mene ja slikam stanje na terenu.Što se tiče mjenjanja daj bože,iako vreme radi za druge,a EU je daleko,daleko.Slušaš li ti išta osim Hayta i Harisa.Evo Euronews,CNN,Nova,prenose stav-mjesta ima samo za jošjednunovu članicu.Zavisno od komentatora to je Srbija,ili Hrvatska,ili Turska-akcent na ili.
osa

#675 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by osa »

quote="osa"]
seln wrote:

.....

mučno,ha.[/quote]
Ne...ja, evo, mogu reci da su Hrvati nastali od bantu crnaca koje su bosanski begovi dovodili kao robove...
samo, koga je briga za tim?
Ja sam mu rekao da je naci papak (kao i ti uostalom) jer velica ustase, koji su bili najgori otpad koji je Hrvatska ikad dala.
To sto ti ili ovaj drugi naci-djuturum (ili bilo koji drugi ujo) misli o Bosnjacima....zapisi na mraz pa primakni vatri.
I ja na tvom mjestu ne bih toliko otvarao usta, moze ti sta uletjeti...
ne zaboravi da su hrvatski "povjesnicari" gori i od srpskih kad se radi o falsifikovanju...sorry, krivotvorenju istorijskih cinjenica.[/quote]

e moj bošnjački naci, tekst treba pročitati, veličanja ustaštva u njemu nema osim gole konstatacije da je velik dio muslimana prihvatio ndh a dio također bio u postrojbama ndh, što je istina, možda za tebe bolna, ali fakt je fakt, a o suncokretima zaključi sam, ako imaš i malo samokritičnosti.
Post Reply