Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
Air Ramiz

#51 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Air Ramiz »

jajce32 wrote:i onda ispadne Alija koji je etnički Srbin veliki Bošnjak,a ja,što neki kažu da su mi djedovi do 1870. bili etnički Bošnjaci,ispadnem protiv BIH.
Alija nije etnicki Srbin, Alija se izjasnio nacionalno kao Srbin, jer nije bilo druge opcije, osim Srbin ili Hrvat ili Slovenac, s obzirom da je Alija iz Beograda porijeklom, iz aristokratske beogradske begovske porodice, sto je bilo vrlo logicno u to vrijeme, medjutim niko nije dovodio u pitanje njegove etnicke korijene. Nauci razlikovat pojmove, etnicko porijeklo i nacionalno opredjeljenje, jedno je stvar rodjenja, drugo je odabira sto opet zavisi od konteksta, licnih interesa, ljubvi prema nekom, pragmatizma, hiljadu i jedan razlog. Bosnjaci su odlaskom Austro Ugarske izgubili pravo na nacionalno izjasnjavanje, bosanski jezik je zamienjen srpsko-hrvatskim 1910 godine itd. To su barem poznate cinjenice.
jajce32

#52 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

Air Ramiz wrote:No medjutim, ako zelis da se bavis i ustasama iz Drugog svjetskog rata nemam nista protiv:

Blazeni Stepinac - Heil Hitler

Image

A evo nam ovdje i saveznika, braca u onom, braca u ovom bratu - ustase i cetnici nazdravljaju:

Image

A evo jos nekih blazenika:

Image

Pa onda "blazenih" akcija u Jasenovcu u kojem je ubijeno 1.500 Bosnjaka, sto je jedini precizan podatak o svim narodnostima ubijenim u Jasenovcu, po imenu i prezimenu, dakle nedvojbeno tacan i pouzdan:

Image

Naravno logor lici na logor, kad ideologija lici na ideologiju:

Image

Kako za mlade:

Image

Tako i za stare, nazalost i u 21. vijeku:

Image

Onda jos jedan poznati lik:

Image

Koji ima ulicu danas, u gradu u kojem je srusen ovaj most:

Image

itd.

kao prvo Stepinac tu ne diže ruku u zrak.Ivo Goldsten,židov i povjesničar tvrdi da je nevin.
u Jasenovcu je ubijen određeni broj Hrvata.

Image
jajce32

#53 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

ld wrote:jajce 32
ako si ti djedovi bili bosnjaci,kako ti posta hrvat u bosni???
pa prešao sam iz Islama na katolicizam :D
jajce32

#54 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

Air Ramiz wrote:
jajce32 wrote:i onda ispadne Alija koji je etnički Srbin veliki Bošnjak,a ja,što neki kažu da su mi djedovi do 1870. bili etnički Bošnjaci,ispadnem protiv BIH.
Alija nije etnicki Srbin, Alija se izjasnio nacionalno kao Srbin, jer nije bilo druge opcije, osim Srbin ili Hrvat ili Slovenac, s obzirom da je Alija iz Beograda porijeklom, iz aristokratske beogradske begovske porodice, sto je bilo vrlo logicno u to vrijeme, medjutim niko nije dovodio u pitanje njegove etnicke korijene. Nauci razlikovat pojmove, etnicko porijeklo i nacionalno opredjeljenje, jedno je stvar rodjenja, drugo je odabira sto opet zavisi od konteksta, licnih interesa, ljubvi prema nekom, pragmatizma, hiljadu i jedan razlog. Bosnjaci su odlaskom Austro Ugarske izgubili pravo na nacionalno izjasnjavanje, bosanski jezik je zamienjen srpsko-hrvatskim 1910 godine itd. To su barem poznate cinjenice.
etnički je Srbin jer je iz Beograda,nacionalno se deklerirao kao Srbin dugi niz godina i treće,od 1963 su se ljudi mogli opredjeljivati kao muslimani sa malim slovom m,a od 1971. sa velikimslovom M.
Dalje mogao je izabrati opciju JUGOSLAVEN ILI NEOPREDJELJEN
ld

#55 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by ld »

jajce32 wrote:
ok,znaci bosanski katolik
bas nedavno sam i ja upoznao jednog sarajliju,bio je katolik i hrvat,sad je musliman i bosnjak,vraca se istinskim korijenima
valjda ces i ti uvijdjeti svoju zabludu i vratiti se gdje ti je mjesto i gdje pripadas
jajce32

#56 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

Air Ramiz wrote: bosanski jezik je zamienjen srpsko-hrvatskim 1910 godine itd. To su barem poznate cinjenice.
pravi bosanki jezik je napravljen u riječniku iz 17.stoljeća i nema po gramatici,jeziku,riječima veze sa ovim iz 1910.
ovaj iz 1910. je prepis srpskih i hrvatskih riječnika.naime,austrougarska je htjela napravit bosansku naciju da uništi srpski nacionnalizam u BIH i velikosrpske pretenzije.
Vozdra raja :-)

#57 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vozdra raja :-) »

Jajce,

Hajde napravi jednu precicu i zacas nam izbiflaj sve svoje stavove i da zavrsimo sa ovime. mani muljanja...
popajic

#58 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

jajce32 wrote:KLJUIĆ-Da vam ne pričam o detaljima, o Mitterandovoj posjeti naprimjer. Mene je u to doba zvao jedan Musliman iz Milana i rekao mi: " Zapucajte, ne dajte da se spusti." Ja odem kod Alije ujutro i kažem mu : "Alija, jedan nam šalje haber da zapucamo, da ne dozvolimo Mitterandu da dođe, da će nas upropastiti ako dođe!" A on mi kaže: "Jadan ne bio, Miterrand dolazi da nam pomogne, pa on je borac Pokreta otpora."

HALO ALIJA :lol:

Odavno je postalo jalovo ubjedjivati ljude da je dan-dan...mnogi vide samo ono sto zele vidjeti.
Naravno da su Tudjman i Milosevic dijelili BIH.
Naravno da je bila agresija.
Naravno da je u svemu debelo ucestvovala i medjunarodna zajednica.
ALI,ljudi moji, Aliju izuzimati iz planova o tim podjelama je van pameti !
Kad se prisjetim ovakvih njegovih reakcija,zabiljezenih na ovom videu...nista drugo nego povracati.
Predsjednik drzave !!!Halo ! A govor, rezoni, diplomatija,taktika...bolje bi moja nana reagovala !
Kako je samo slatka bila vizija vlastite avlije !
A narod ? Moralo se "nesto" rizikovati da bi se doslo do cilja...herojski i patriotski.
Aferim Alija.Budi sretan da jos uvijek nisi masovno prokuzen...miris vlastite avlije sve zamagljuje.Sve !
nosara

#59 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

alijica nije bio los, samo nesposoban...
Bejtic

#60 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Bejtic »

popajic wrote:
jajce32 wrote:KLJUIĆ-Da vam ne pričam o detaljima, o Mitterandovoj posjeti naprimjer. Mene je u to doba zvao jedan Musliman iz Milana i rekao mi: " Zapucajte, ne dajte da se spusti." Ja odem kod Alije ujutro i kažem mu : "Alija, jedan nam šalje haber da zapucamo, da ne dozvolimo Mitterandu da dođe, da će nas upropastiti ako dođe!" A on mi kaže: "Jadan ne bio, Miterrand dolazi da nam pomogne, pa on je borac Pokreta otpora."

HALO ALIJA :lol:

Odavno je postalo jalovo ubjedjivati ljude da je dan-dan...mnogi vide samo ono sto zele vidjeti.
Naravno da su Tudjman i Milosevic dijelili BIH.
Naravno da je bila agresija.
Naravno da je u svemu debelo ucestvovala i medjunarodna zajednica.
ALI,ljudi moji, Aliju izuzimati iz planova o tim podjelama je van pameti !
Kad se prisjetim ovakvih njegovih reakcija,zabiljezenih na ovom videu...nista drugo nego povracati.
Predsjednik drzave !!!Halo ! A govor, rezoni, diplomatija,taktika...bolje bi moja nana reagovala !
Kako je samo slatka bila vizija vlastite avlije !
A narod ? Moralo se "nesto" rizikovati da bi se doslo do cilja...herojski i patriotski.
Aferim Alija.Budi sretan da jos uvijek nisi masovno prokuzen...miris vlastite avlije sve zamagljuje.Sve !
znas li ti u kakvim okolnostima se nalazio Alija u momentu dok je sniman ovaj razgovor?
svakakvih budala :?
popajic

#61 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

@Bejtic
znas li ti u kakvim okolnostima se nalazio Alija u momentu dok je sniman ovaj razgovor?
Znam,znas li ti ?
Pokusavas li me to ubijediti da je u ovakvim "okolnostima" bio od kraja 80-ih pa sve do Daytona?
Eto,necu reci da si budala,ali da si slijep pored ociju...to vala jesi.Olaksavajuca ti je okolnost da nisi jedini :-)
palermo

#62 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

popajic wrote:
@Bejtic
Znam,znas li ti ?
Pokusavas li me to ubijediti da je u ovakvim "okolnostima" bio od kraja 80-ih pa sve do Daytona?
Eto,necu reci da si budala,ali da si slijep pored ociju...to vala jesi.Olaksavajuca ti je okolnost da nisi jedini :-)
Tačno, nije jedini
n3gativac

#63 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by n3gativac »

Vozdra raja wrote:Image
Ne mogu a da ne pomislim, kako bi lijepo bilo da se tu u tom trenutku aktivirala jedna kasikara. Koliko bi samo zla bilo ukonjeno sa ovog svijeta.
n3gativac

#64 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by n3gativac »

jajce32 wrote:
Pa nisi ni moro prelazit na islam,jer je tvoj djed bio katolik , a gle cuda - bosnjanin.

I nek neko kaze da mi Bosanci nismo glupi ! Kad nas ovako lako obrlate da mislimo da smo Srbi il Hrvati :sad: ccc

Pa dobro,ne bas svi Bosanci.
popajic

#65 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by popajic »

palermo wrote:
popajic wrote:
@Bejtic
Znam,znas li ti ?
Tačno, nije jedini
Ko biva ako kazem da su Tudjman i Milosevic krivi za podjelu BIH,a da Alija nema ama bas nikakvih aferima - po tebi tek onda necu biti slijep ???
E,moj Palermo...da je ko sto nije...Ali NIJE !
zonbirile

#66 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

jajce32 wrote:"Sudbina naseg naroda je slicna Jevrejima, jer Palestinac, kad ga protjeraju, stavi kaput preko ramena i ode u Jemen, u Egipat, ode negdje, a Jevrej nema gdje." "To je tema za drugi put, ali vidjet ces da nisi u pravu", odgovori mi Predsjednik i nastavi: "Nego, da ti ispricam sta mi kaze Arafat. Pita me: 'Alija, nude li oni tebi sta? Ja mu kazem: 'Nude, nude, i to dobar komad.' I Arafat kaze: 'Uzmi, Alija. I meni su nudili, pa ja nisam htio, nego hocu sve. Na kraju sam ostao b,ez ista. Uzmi, Alija, dok ti nude, jer ces i ti na kraju ostati bez ista'." Kad je sve ispricao, pogleda ravno u mene i nastavi: "Ti si u opasnoj zabludi. Mi, covjece, treba da uzmemo komad Bosne. Na taj komad Bosne nek' se vrati narod, sredi stanje i napravi drzava. Ovako cemo i mi ostati bez ista."

Mislim da ga je poslušao u bitnim stavkama.Arafatova familija u Parizu cijelo vrijeme,a procjenjen na 300 milona dolara poslije smrti.
nokia6170

#67 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nokia6170 »

jajce32 wrote:
Vozdra raja wrote:
jajce32 wrote:ZNAČI:najveći bošnjak je govorio 1992. da rata biti neće,da će JNA braniti narod,OVO NIJE NAŠ RAT,najveći Bošnjak sa Bobanom dijelio BIH,najveći Bošnjak potpisao RS.
Sreca pa su tu bili Boban, Tudjman, Milosevic, Karadzic, Djogo, Plavsic itd..., da ga(Aliju) svojim udruzenim djelima sprijece u podjeli drzave jer su oni imali jedan bolji plan; izvrsiti isrebljenje muslimana, unistiti BiH, i napraviti dvije velike drzave! Ali eto, zbog Alije taj plan im se nije ostvario, i onda smo mi nesretnici zavrsili u medjunarodno priznatoj drzavi Bosni i Hercegovini u svojim prijeratnim granicama(istina sa dva entiteta), a ona grupa (ne)ljudi nam je nudila tako dobru alternativu. Pih... 8-) :-? :oops:
JESI TI ČITAO PISMO MAJKI IZ SREBRENICE ALIJI 1998.?AKO NISI PROČITAJ I SHVATIT ĆE KO JE KRIV ZA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
jesil ti citao presude umjesto pisama?

kako te nije sramota da realitiviziras genocid. za genocid su krivi rs i vrs. oni su ga izvrsili i srbija je kriva sto ga nije sprijecila niti kaznila najodgovornijeg za genocid.

za sve ostalo se obrati medj, sudu pravde.
palermo

#68 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by palermo »

popajic wrote:
Ko biva ako kazem da su Tudjman i Milosevic krivi za podjelu BIH,a da Alija nema ama bas nikakvih aferima - po tebi tek onda necu biti slijep ???
E,moj Palermo...da je ko sto nije...Ali NIJE !
Pa ja ne rekoh tebi da si slijep, nego ti meni (doduše implicite) kažeš da sam slijep.Ja se samo ne slažem sa tobom.
elSaik

#69 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by elSaik »

nokia6170 wrote:
jajce32 wrote:
JESI TI ČITAO PISMO MAJKI IZ SREBRENICE ALIJI 1998.?AKO NISI PROČITAJ I SHVATIT ĆE KO JE KRIV ZA GENOCID NAD BOŠNJACIMA

kako te nije sramota da realitiviziras genocid. za genocid su krivi rs i vrs. oni su ga izvrsili i srbija je kriva sto ga nije sprijecila niti kaznila najodgovornijeg za genocid.

Znači važnije je i istinitije ono što kaže holandski sud od onoga što govore oni koji su preživjeli zločine? :-?
ld

#70 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by ld »

elSaik wrote:
nokia6170 wrote:
jajce32 wrote:

Znači važnije je i istinitije ono što kaže holandski sud od onoga što govore oni koji su preživjeli zločine? :-?
kako ste krenuli bice za koje destljece da je alija poslao armiju bih,koja se preobukla u srbe,da pokolje stanovnistvo srebrenice
a tom kruz,kao onaj specijalni agent,je bio masno placen da napravi masku mladica i da imitira njegov govor i da vodi te probucene vojnike

sto ti je reci mitomanija i bolest
od kosovskog boja pa do danasnjih dana
elSaik

#71 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by elSaik »

ld wrote:
elSaik wrote:
nokia6170 wrote: jesil ti citao presude umjesto pisama?

kako ste krenuli bice za koje destljece da je alija poslao armiju bih,koja se preobukla u srbe,da pokolje stanovnistvo srebrenice
a tom kruz,kao onaj specijalni agent,je bio masno placen da napravi masku mladica i da imitira njegov govor i da vodi te probucene vojnike

sto ti je reci mitomanija i bolest
od kosovskog boja pa do danasnjih dana
Znači "Majke Srebrenice" su mitomani i bolesne, od kosovskog boja pa do današnjih dana. :-?

I zanimljivo da su uvijek oni koji kritikuju Aliju, četnici. K'o što bi jedan moj poznanik rekao (obraćajući se meni) "Ma te ružne stvari koje pričaš o Aliji, moj E....., se mogu još pročitati samo na četničkim, ustaški, komunističkim forumima i u Danima, Slobodnoj Bosni i Oslobođenju." :-?
vee-jay

#72 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by vee-jay »

koji je cilj ove teme?!?!?
:? :? :?

dajte ljudi, okrenite se buducnosti.....
jajce32

#73 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

nokia6170 wrote:
jajce32 wrote:

ja ne relativiziram genocid.ti relativiziraš moje izjave.za stradanje nevinih po podrinju su krivi četnici.
ali reći narodu da RATA BITI NEĆE,DA ĆE JNA BRANITI NAROD itd.,je ne pripremiti narod na obranu da bude lakši plijen zločincima.a ne samo to,nego mnogo toga
jajce32

#74 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by jajce32 »

ko je profitirao u ovom ratu ako je popušio.raja je popušila,a od nekih ljudi obitelji dobro žive...

Image
Pietje_Bel

#75 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Pietje_Bel »

Air Ramiz wrote:
Neko ciji su preci bili Islamizirani Srbi moze samo biti etnicki Srbin. Isto tako jedan katolik iz kaknja moze samo biti etnicki Bosnjak pa cak i ako se on nacionalno izjasnjava kao Hrvat. Etnos nije osjecaj vec je to porijeklo koje je duboku ukorijenjeno.
Post Reply