Thompson

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

ime_kojeg_nema

#51 Re: Thompson

Post by ime_kojeg_nema »

OpusDei wrote:
ime_kojeg_nema wrote: dobro, to jeste namjerno iskarikirano mada se za split vec moze reci da je fasisticka vukojebina. mada ne mogu istim ocima gledati recimo jednu pulu i zagreb. antifasizam je vrijednost, temelj i zao mi je sto zagrebcanima ne smeta da im fasisti nastupaju u gradu. u tom smislu pula je za jedan civilizacijski korak ispred zagreba... kao i sarajevo ili amsterdam. jednostavno smo ispred u tom pogledu.
Nama srpski nacionalisti i cetnici redovno pune koncertne dvorane i stadione a mi nasli nekom nesto govoriti o antifazismu i "civilizaciji"

Po cemu je jedan Aca Lukas, koji otvoreno podrzava Ratka Mladica, bolji od Thompsona?
Ukazi mi na stih bilo koje pjesme Ace Lukasa koji promovise fasizam ili pokazi gdje otvoreno podrzava Ratka Mladica i onda cu ti reci da je isti i gori od Thompsona. Navedi jednog srpskog nacionalistu i cetnika koji nam je napunio dvoranu.
Siguran sam da takvi u Sarajevu ne pjevaju niti ce pjevati.
OpusDei

#52 Re: Thompson

Post by OpusDei »

ime_kojeg_nema wrote:
Ukazi mi na stih bilo koje pjesme Ace Lukasa koji promovise fasizam ili pokazi gdje otvoreno podrzava Ratka Mladica i onda cu ti reci da je isti i gori od Thompsona. Navedi jednog srpskog nacionalistu i cetnika koji nam je napunio dvoranu.
http://www.kurir-info.rs/aca-lukas-hrva ... nak-523441

Zašto nama smeta kada neko veliča i brani svoje?! Meni ne smeta, ali smeta mi što mi svoje ne branimo, kaže Lukas

Srpski nacionalisti redovno pjevaju i napune dvorane u Sarajevu. Galija naprimjer, bili su rezimski bend 90ih a ipak nikom ne smetaju u Sarajevu. Sto je posteno, ni meni ne smeta Galija. Ali ne smeta mi ni Thompson a zabraniti Thompsona da pjeva zbog fasizma dok dozvolimo cetnike da nam truju omladinu a jos kazemo da smo neki bastion antifasizma, e to je vec groteskno.
It_is_a_Leclerc

#53 Re: Thompson

Post by It_is_a_Leclerc »

To je onaj što mu je u spotu za "Čavoglave" bilo više ljudi nego zuba.

Apsolutni mediokritet, loš muzičar, nacionalista koji pretendira da uništi moju domovinu ! Ne volim ga, kao ni one koji ga vole.

Ako ga ima ko slušati, neka dođe i u Sarajevo, al' oni koji ga dođu slušati zaslužuju prezir, u najmanju ruku.
ime_kojeg_nema

#54 Re: Thompson

Post by ime_kojeg_nema »

OpusDei wrote:
ime_kojeg_nema wrote:
http://www.kurir-info.rs/aca-lukas-hrva ... nak-523441

Zašto nama smeta kada neko veliča i brani svoje?! Meni ne smeta, ali smeta mi što mi svoje ne branimo, kaže Lukas

Srpski nacionalisti redovno pjevaju i napune dvorane u Sarajevu. Galija naprimjer, bili su rezimski bend 90ih a ipak nikom ne smetaju u Sarajevu. Sto je posteno, ni meni ne smeta Galija. Ali ne smeta mi ni Thompson a zabraniti Thompsona da pjeva zbog fasizma dok dozvolimo cetnike da nam truju omladinu a jos kazemo da smo neki bastion antifasizma, e to je vec groteskno.
izvini ali ovaj citat nije dovoljan da nekog proglasis cetnikom. niti je ovo stih neke njegove pjesme. opet nisi rekao koji to srpski nacionalisti i cetnici redovno pjevaju i napune dvorane u sarajevu. isto vrijedi i za galiju. daj neki stih ili nesto sto dokazuje da su cetnici. pusti rekla - kazala. thompson j ejasno i otvoreno zapocinje koncerte ustaskim pozdravom "za dom spremni" i publika mu je uglavnom crnokosuljaska i sa fasistickim simbolima. ne moze se reci da na koncerte ace lukasa i galije dolaze bradate cetnicke spodobe niti da imaju bilo kakvu pjesmu koja koketira sa cetnistvom. to je jednostavno tako. ako ti mislis da je drugacije daj neki dokaz.
muniza

#55 Re: Thompson

Post by muniza »

Musliman, nisam Bošnjak a mogu poslušat Tompsona, gle i tog čuda :)
E sad, sjećam se prije 7-8 godina situacije kada je trebao svirati. Hodamo nas par jarana, šarena ekipa, i ja sav usplahiren o koncertu kad haver (nikad nisam ni znao niti mislio šta je) reče kako su mu đed i baba ubijeni u Jasenovcu i da je razočaran mojim ponašanjem. Normalno tu zastadoh, upitah se, postidih se.
Kolko god se ljudi trudili govoriti suprotno ovaj grad je ipak još uvijek specifičan i mnoge bi taj koncert uvrijedio.
Mislim da mu nije mjesto ovdje, sve je to previše ispolitizirano a i on je danas naravno blaži nego devedesetih, pa sjetite se samo kakvi ste sami bili.

I iznenadili bi se koliko raje u Sarajevu sluša tomspona kao i kvalitetom pojedinih pjesama, bend zvuči maltene ko Maiden s tim što istina, on malo kašljuca :D
OpusDei

#56 Re: Thompson

Post by OpusDei »

ime_kojeg_nema wrote:
izvini ali ovaj citat nije dovoljan da nekog proglasis cetnikom. niti je ovo stih neke njegove pjesme. opet nisi rekao koji to srpski nacionalisti i cetnici redovno pjevaju i napune dvorane u sarajevu. isto vrijedi i za galiju. daj neki stih ili nesto sto dokazuje da su cetnici. pusti rekla - kazala. thompson j ejasno i otvoreno zapocinje koncerte ustaskim pozdravom "za dom spremni" i publika mu je uglavnom crnokosuljaska i sa fasistickim simbolima. ne moze se reci da na koncerte ace lukasa i galije dolaze bradate cetnicke spodobe niti da imaju bilo kakvu pjesmu koja koketira sa cetnistvom. to je jednostavno tako. ako ti mislis da je drugacije daj neki dokaz.
1. Lik 'ladno govori da mu je krivo sto vlada Srbije ne podrzava haske optuzenike (Mladic, Karadzic, Milan Lukic i ekipa) a ti kazes da to nije dovoljno da ga proglasim cetnikom i srpskim nacionalistom?
2. Za dom spremni nije ustaski pozdrav vec stari hrvatski pozdrav koji datira jos od vrijeme Bana Jelacica. A kad smo vec kod pozdrava, tebi je "za dom" ustaski, a tri prsta su...sta?
Smeta ti "za dom" a ne smeta ti ovo?

Image

3. Na koncertima srpskih nacionalistickih pjevaca kao Aca Lukas ljudi masovno dolaze sa svakakvim srpskim nacionalistickim simbolima. Nije majica sa likom Ratka Mladica i Radovana Karadzica nikako manje fasisticki od ustaske uniforme.
ek0

#57 Re: Thompson

Post by ek0 »

-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 13:20, edited 1 time in total.
old school23

#58 Re: Thompson

Post by old school23 »

Ima dobru pjesmu sa Škorom.
OpusDei

#59 Re: Thompson

Post by OpusDei »

Objektivno, stihove su mu prepune patetike i glas mu je odbojan.

Ali ima par dobrih pjesama. Ova nije losa:

azurna_obala

#60 Re: Thompson

Post by azurna_obala »

Kako to da vam Aca Lukas ne valja, a ovaj valja????

:zoka:
slucajni prolaznik

#61 Re: Thompson

Post by slucajni prolaznik »

It_is_a_Leclerc wrote:To je onaj što mu je u spotu za "Čavoglave" bilo više ljudi nego zuba.

Apsolutni mediokritet, loš muzičar, nacionalista koji pretendira da uništi moju domovinu ! Ne volim ga, kao ni one koji ga vole...
Licemjerno je kritizirati tudji nacionalizam, a precutno odobravati vlastiti. Uostalom, kako o nacionalizmu pisati negativno, kad nam je i drzava tvorena konstitucijom tri nacionalne grupacije (mada je meni osobno drazi termin - etnicka pripadnost), sto znaci - los je hrvatski ili srpski nacionalizam, bosnjacki je pozitivan, nikog ne ugrozava :-)

Thompson jeste osoba koja velica hrvatstvo i katolicizam, ali to nije zlocin. Njegove poruke iz pjesama mnogi smatraju domoljubivim, istim kakve salje Dino Merlin iz svojih pjesama, ili niz drugih bosnjackih pjevaca, a ima ih...

Thompsonovo zlo je sto u svojim nastupima cesto nosi i promovira, zapravo - velica, ustastvo i ustase, fasiste koji su pravili zla prije 60-tak godina, i normalno je da mu takvo djelovanje treba zabraniti.

Medjutim, drzava BiH mu nije nikad zaprijecila pjevanje i velicanje fasizma, dok "Sarajevo" jeste. Pitam - ko je toliko mocan u Sarajevu, pa je postigao ovu zabranu?
ime_kojeg_nema

#62 Re: Thompson

Post by ime_kojeg_nema »

OpusDei wrote: 1. Lik 'ladno govori da mu je krivo sto vlada Srbije ne podrzava haske optuzenike (Mladic, Karadzic, Milan Lukic i ekipa) a ti kazes da to nije dovoljno da ga proglasim cetnikom i srpskim nacionalistom?
2. Za dom spremni nije ustaski pozdrav vec stari hrvatski pozdrav koji datira jos od vrijeme Bana Jelacica. A kad smo vec kod pozdrava, tebi je "za dom" ustaski, a tri prsta su...sta?
Smeta ti "za dom" a ne smeta ti ovo?

Image

3. Na koncertima srpskih nacionalistickih pjevaca kao Aca Lukas ljudi masovno dolaze sa svakakvim srpskim nacionalistickim simbolima. Nije majica sa likom Ratka Mladica i Radovana Karadzica nikako manje fasisticki od ustaske uniforme.
o.k. posteno, ovo mi je dovoljan dokaz. nisam imao pojma jer ne slusam acu lukasa, niti pratim sta izjavljuje niti mu idem na koncerte. fakt da daje podrsku ratnim zlocincima i fasistima u hagu po meni ga svrstava medju fasiste, to mi smeta i mislim da mu ne treba dozvoliti da nastupa u sarajevu. majica sa likom ratka mladica mi je licno mrza od ustaske uniforme.
ime_kojeg_nema

#63 Re: Thompson

Post by ime_kojeg_nema »

slucajni prolaznik wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:To je onaj što mu je u spotu za "Čavoglave" bilo više ljudi nego zuba.

Apsolutni mediokritet, loš muzičar, nacionalista koji pretendira da uništi moju domovinu ! Ne volim ga, kao ni one koji ga vole...
Licemjerno je kritizirati tudji nacionalizam, a precutno odobravati vlastiti. Uostalom, kako o nacionalizmu pisati negativno, kad nam je i drzava tvorena konstitucijom tri nacionalne grupacije (mada je meni osobno drazi termin - etnicka pripadnost), sto znaci - los je hrvatski ili srpski nacionalizam, bosnjacki je pozitivan, nikog ne ugrozava :-)

Thompson jeste osoba koja velica hrvatstvo i katolicizam, ali to nije zlocin. Njegove poruke iz pjesama mnogi smatraju domoljubivim, istim kakve salje Dino Merlin iz svojih pjesama, ili niz drugih bosnjackih pjevaca, a ima ih...

Thompsonovo zlo je sto u svojim nastupima cesto nosi i promovira, zapravo - velica, ustastvo i ustase, fasiste koji su pravili zla prije 60-tak godina, i normalno je da mu takvo djelovanje treba zabraniti.

Medjutim, drzava BiH mu nije nikad zaprijecila pjevanje i velicanje fasizma, dok "Sarajevo" jeste. Pitam - ko je toliko mocan u Sarajevu, pa je postigao ovu zabranu?
Marku Perkoviću nije zabranjeno pjevati u Sarajevu,naime,u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon,da bi se Marku Perkoviću mogao zabraniti koncert u Sarajevu,u "Zetri".

Ovo je vijest,koju su objavili na HR 1,dan prije koncerta kojeg je Marko Perković trebao odrzati u Sarajevu,povod 10.godina dolaska pape Ivana Pavla II,koncert je trebao biti humanitarnog karaktera,a sav novac isao bi za Hrvatski studentski dom u Sarajevu !

Zbog iznimno velikih pritisaka i prijetnji od strane Bosanskih Srba,Zidova,Branitelja Sarajeva,raznih udruga grada Sarajeva,a cak je se i unuka Josipa Broza Tita protivila Thompsonovom koncertu u Zetri,pozivajuci Sarajlije na bojkot...zbog sigurnosti,sebe i svoga benda,naravno i publike,Marko Perkovic je otkazao koncert dan ranije (09.05.2007.).
ime_kojeg_nema

#64 Re: Thompson

Post by ime_kojeg_nema »

znaci eto nije ni sluzbeno zabranjen nego ga je otkazao zbog pritisaka. u hrvatskoj mu je sluzbeno zabranjen nastup.

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Puli , pjevač Marko Perković Thompson i njegova agencija MP-ton d.o.o. iz Zagreba , izgubili su pravnu bitku u dokazivanju navodne ugroženosti njegovih ljudskih prava i prava na rad, nakon odbijenice pulskih gradskih otaca da u ljeto 2008. održi koncert u Areni.

Tom je drugostupanjskom presudom od 28.studenog prošle godine , potvrđena presuda pulskog Općinskog suda od 2. prosinca 2008.

Naime, Županijski sud smatra da je žalba Thompsona na presudu Općinskog suda neosnovana, budući je grad Pula kao vlasnik Amfiteatra ovlašten da s njim čini što ga je volja, koristeći pravo posjedovanja, uporabe, korištenja i raspolaganja tim kulturno-povijesnim spomenikom, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Sud, stoga, zaključuje kako nije ovlašten naložiti Gradu da ponudu tužitelja za nastupom u Areni prihvati , kao što niti može tuženiku naložiti sklapanje ugovora o zakupu, pa čak i kada bi se temeljem javnog natječaja izabrao ponuditelj, koji ne odgovara uvjetima iz natječaja. Sud u tom slučaju može samo poništiti takav natječaj. Sukladno presudi Thompson mora nadoknaditi sudske parnične troškove u iznosu od 7.085 kuna.
malsal

#65 Re: Thompson

Post by malsal »

Znam du su mu u Holandiji zabranili nastup radi fasisticke ikonografije (dizanja ruku i ostale simbolike).

Sad, ja vjerujem da sloboda izrazavanja stiti i ustasku gamad poput Thompsona i ja bi mu dozvolio da svira i u Sarajevu i u Amsterdamu, sto ne znaci da ne bi trebalo pljunut u lice svakom bosnjaku sto mu ode na koncert.
Cisto u znak postovanja zrtvama "Herceg-Bosne" koju je Thompson itekako bodrio u agresiji na bosnjake.

Isto vjredi za Cecu, cetnickog vojvodu Boru Corbu i ostale "nacionalno osvjestene" muzicare.
Eluveitie

#66 Re: Thompson

Post by Eluveitie »

ime_kojeg_nema wrote:
old school23 wrote:
ime_kojeg_nema wrote:sta je konkretno glupost?
da je Zagreb fasisticka vukojebina
dobro, to jeste namjerno iskarikirano mada se za split vec moze reci da je fasisticka vukojebina. mada ne mogu istim ocima gledati recimo jednu pulu i zagreb. antifasizam je vrijednost, temelj i zao mi je sto zagrebcanima ne smeta da im fasisti nastupaju u gradu. u tom smislu pula je za jedan civilizacijski korak ispred zagreba... kao i sarajevo ili amsterdam. jednostavno smo ispred u tom pogledu.
Split je gradina i pol. Ne znam je li smješnije to što si rekao da je fašistička ili vukojebina. Pa jesi li ti normalan?
Pogledaj oko sebe malo, pa ćeš ustvrditi malo značenje tih riječi. :oops:
ime_kojeg_nema

#67 Re: Thompson

Post by ime_kojeg_nema »

Split je fasisticka vukojebina, cast casnim iznimkama, feralovcima i istoriji, ali ono sto Split predstavlja od rata do danas najbolje se ogleda u njegovom gradonacelniku. Split je grad 'logora smrti' Lora, javnog spaljivanja nepodobnih novina, premlacivanja lgbt populacije i da ne nabrajam dalje... Nekada ponosan partizanski i antifasisticki grad danas je fasisticka vukojebina i ako ti odgovara kao takva slobodno preseli i uzivaj.
Eluveitie

#68 Re: Thompson

Post by Eluveitie »

ime_kojeg_nema wrote:Split je fasisticka vukojebina, cast casnim iznimkama, feralovcima i istoriji, ali ono sto Split predstavlja od rata do danas najbolje se ogleda u njegovom gradonacelniku. Split je grad 'logora smrti' Lora, javnog spaljivanja nepodobnih novina, premlacivanja lgbt populacije i da ne nabrajam dalje... Nekada ponosan partizanski i antifasisticki grad danas je fasisticka vukojebina i ako ti odgovara kao takva slobodno preseli i uzivaj.

Znam da ode u offtopic ali ću napisati. Zadnjih x godina tamo ljetujem, pa sam stekla i neko društvo sa kojima izađem kada dođem tu. Ili sam ja apsolutno ćorava, i nisam primjetila taj ogromni fašizam, zatucanost i šta sve ti ne nabraja, ili si ti neke hercegovce zamjenio sa njima...
Kad mi neko kaže Split ja pomisim na kulturu koju ima, te na pristupačnost tamošnjih ljudi.
(recimo za Zagreb nisam primjetila tu pristupačnost, i nebi mi apsolutno ništa zasmetalo da si za Zg bilo šta napisao)
Što se tiče tog gradonačelnika, vjeruj nit znam ko je nit me zanima. Znam samo da mi stvarno nismo kopetentni da bilo kome govorimo da je vukojebina, kao niti da bilo kome komentarišemo politiku.(jer ispada smiješno)
It_is_a_Leclerc

#69 Re: Thompson

Post by It_is_a_Leclerc »

slucajni prolaznik wrote:

Potrudi se, molim te lijepo, pa mi nađi moj post u kome sam istaknuo da je bošnjački nacionalizam pozitivna stvar... Insinuirati da je tako, i to bez mog citiranog posta, je vrlo neodgovorno.
Thompson je osoba koja veliča fašizam, a na marginama se spomene i klero-nacionalizam. Kad Dino Merlin opjeva Kazane ili Grabovicu, onda ću ga s merakom popljuvati. Dotle vas ostavljam uz "hit" pomenutog izvođača :

ime_kojeg_nema

#70 Re: Thompson

Post by ime_kojeg_nema »

Eluveitie wrote: Znam da ode u offtopic ali ću napisati. Zadnjih x godina tamo ljetujem, pa sam stekla i neko društvo sa kojima izađem kada dođem tu. Ili sam ja apsolutno ćorava, i nisam primjetila taj ogromni fašizam, zatucanost i šta sve ti ne nabraja, ili si ti neke hercegovce zamjenio sa njima...
Kad mi neko kaže Split ja pomisim na kulturu koju ima, te na pristupačnost tamošnjih ljudi.
(recimo za Zagreb nisam primjetila tu pristupačnost, i nebi mi apsolutno ništa zasmetalo da si za Zg bilo šta napisao)
Što se tiče tog gradonačelnika, vjeruj nit znam ko je nit me zanima. Znam samo da mi stvarno nismo kopetentni da bilo kome govorimo da je vukojebina, kao niti da bilo kome komentarišemo politiku.(jer ispada smiješno)

Vidi, ja imam dobru ekipu otvorenih i pozitivnih ljudi u mnogim gradovima ex-yu i to je jedna stvar a druga stvar su dominantna politicka strujanja u nekoj sredini. To sto ti ne znas, i ne zanima te, ko je i kakav je gradonacelnik grada u kojem ljetujes nije problematicno niti lose, ali te cini nekompetentnom da ragovaras o politickim tendencijama tog mjesta. Naravno da u Splitu sada nema javnog iskazivanja i velicanja fasizma, ali devedesetih je itekako bilo (naveo sam ti neke primjere). To nije umrlo niti nestalo samo se pritajilo i iskazuje se u prilikama u kojima je oportuno da se iskaze. Takodje ti je bezvezan taj kompleks nize vrijednosti koji se odrazava u uvjerenju da 'mi nismo kompotentni da bilo kome govorimo da je vukojebina'. Naravno da itekako jesmo kompetentni da govorimo o tome jer smo prosli puno vecu golgotu i fasisticke atake a istovremeno i zadrzali puno vise dostojanstva i ostali na pozicijama civilizacijskih tekovina, medju kojima je antifasizam jedna od najbitnijih. Da je rijec o hrvatskim gradovima poput Rijeke i Pule kao primjera koji zaista jesu progresivniji od Sarajeva onda se ne bih bunio, ali Split...uz duzno postovanje feralovcima i individuama kao sto je bio Miljenko Smoje, Toma Bebic i njima slicni... jeste zatucana fasisticka vukojebina.
Post Reply