Tezak izbor, potraga za savjetom

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
eyduh

#26 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by eyduh »

Znas sta... ljudi koji zive vani imaju nostalgiju za nekom Bosnom koja je neko fino, lijepo mjesto bla bla bla a zaboravili su, ili ne znaju, kako je ovdje ustvari zivjeti...

Jedna je stvar doci ovdje preko ljeta, pun para, otici na more, posjetiti familiju, normalno je da ti bude lijepo tada, al bgm, kad kasni plata, kad nema posla bez veza, kad ovdje zivis, vidis kakva je gamad na vlasti, onda skontas da ovo mjesto nije uopste tako divno i krasno kako ti mislis da jeste. Ovdje je jako tesko naci posao kada si student, zato sto vecina poslova koje ljudi vani smatraju studentskim, ovdje rade ljudi sa diplomom. Roditelji vjerovatno projektuju neke svoje zelje i svoju nostalgiju na tebe, ali vjeruj mi da ti nije nimalo pametno ovdje se vratiti. Zivjela sam ja vani, i razumijem tu nostalgiju, ali ta nostalgija ti ne treba biti nesto sto ce ti uticati na tako vazne odluke.

Ovdje tebi nema puno buducnosti. Ako zivis u Italiji, ne vracaj se ovdje. Pauziraj godinu, promjeni fakultet, skontaj sta hoces, ali ne vracaj se ovdje. Ubrzo bi skontala kako je ova drzava sjebana i puna problema, i onda ce ti vjerovatno biti krivo.
nOrMaLaC

#27 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by nOrMaLaC »

Smajic.smajo wrote:
nOrMaLaC wrote:Ma jašta uvijek je bolje vani sve je bolje vani. Poslušaj ti mene ukoliko se odlučiš studirati neki tehnički ili medicinski fakultet, slobodno upiši u BiH, a onda akoBogda kada završiš odluči se ukoliko hoćeš da nastaviš negdje vani granica BiH ili u BiH. Najbolje ti je studirati tamo gdje ti je i porodica, jer ćeš imati majku koja će ti spremati i peglati,a to nije bogami lako kada ideš na fakultet. Hajd da vidim ove što hoće vani neka idu u Kaliforniju studirati bez oca/tate/babe i matere zakamikali bi za 2 sedmice. :lol: :lol: :lol:
Sine dragi... ja vec 10 godina, u to je ukljucen i studij, zivim bez ikog kao i vecina studenata koji dolaze da studiraju u sarajevo... pobogu glup ti je komentar da ne moze bit gluplji... Spremam i peglam sam sebi, kakva mama, kakva porodica, jedem maminu hranu samo kad odem kuci i to je rijetko. Stvarno neki ne razmisle nimalo...ta necu mamu vuc za sobom na faks :-)
Nisi me shvatio na šta mislim. Niko ni ne kaže da trebaš vući mamu sebi da ti pegla kuha i sve ostalo.... :-)
Ukoliko živiš sam u drugom gradu kao npr. ti, moraš sam peglati, kuhati, prati i sve rješavati ostale brige. Naravno lijepo je kada ti mati spremi nešto da jedeš ako ti dođ u posjetu dok si u drugom mjestu na studiju. To nije poenta onoga što sam ja mislio. Zašto bi neko išao studirati u SAD, ili Kanadu, Australiju medicinu ili elektrotehniku kada to može komotno i ovdje završiti. Šta ti znaš šta se sve može dogoditi, kada budeš u novoj sredini. ( Ne msilim na sredinu kao Zenicu,Sarajevo,Zagreb) nego velegrad kao što je Chicago,Seattle,Los Angeles. Možeš se ti i zaljubiti u neku strankinju, imati seks i hop-beba! Šta ćeš onda? Niti imaš koga iza sebe, niti kuću, oca majku ili slično. Možeš upasti u loše društvo droga kocka i slično. Ima milion razloga što ne bi trebalo da kažem "avanturisati" Bolje završiti školu/fakultet pa onda raditi ono do mile volje, na šta nisi imao priliku činiti..... :)
Sunrise00

#28 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by Sunrise00 »

nOrMaLaC wrote:
Smajic.smajo wrote:
nOrMaLaC wrote:Ma jašta uvijek je bolje vani sve je bolje vani. Poslušaj ti mene ukoliko se odlučiš studirati neki tehnički ili medicinski fakultet, slobodno upiši u BiH, a onda akoBogda kada završiš odluči se ukoliko hoćeš da nastaviš negdje vani granica BiH ili u BiH. Najbolje ti je studirati tamo gdje ti je i porodica, jer ćeš imati majku koja će ti spremati i peglati,a to nije bogami lako kada ideš na fakultet. Hajd da vidim ove što hoće vani neka idu u Kaliforniju studirati bez oca/tate/babe i matere zakamikali bi za 2 sedmice. :lol: :lol: :lol:
Sine dragi... ja vec 10 godina, u to je ukljucen i studij, zivim bez ikog kao i vecina studenata koji dolaze da studiraju u sarajevo... pobogu glup ti je komentar da ne moze bit gluplji... Spremam i peglam sam sebi, kakva mama, kakva porodica, jedem maminu hranu samo kad odem kuci i to je rijetko. Stvarno neki ne razmisle nimalo...ta necu mamu vuc za sobom na faks :-)
Nisi me shvatio na šta mislim. Niko ni ne kaže da trebaš vući mamu sebi da ti pegla kuha i sve ostalo.... :-)
Ukoliko živiš sam u drugom gradu kao npr. ti, moraš sam peglati, kuhati, prati i sve rješavati ostale brige. Naravno lijepo je kada ti mati spremi nešto da jedeš ako ti dođ u posjetu dok si u drugom mjestu na studiju. To nije poenta onoga što sam ja mislio. Zašto bi neko išao studirati u SAD, ili Kanadu, Australiju medicinu ili elektrotehniku kada to može komotno i ovdje završiti. Šta ti znaš šta se sve može dogoditi, kada budeš u novoj sredini. ( Ne msilim na sredinu kao Zenicu,Sarajevo,Zagreb) nego velegrad kao što je Chicago,Seattle,Los Angeles. Možeš se ti i zaljubiti u neku strankinju, imati seks i hop-beba! Šta ćeš onda? Niti imaš koga iza sebe, niti kuću, oca majku ili slično. Možeš upasti u loše društvo droga kocka i slično. Ima milion razloga što ne bi trebalo da kažem "avanturisati" Bolje završiti školu/fakultet pa onda raditi ono do mile volje, na šta nisi imao priliku činiti..... :)
necu rec' da ti je prica glupa al... :lol: :lol:
cuj moze upasti u lose drustvo i napraviti dijete strankinji :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
eyduh

#29 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by eyduh »

nOrMaLaC wrote:
Smajic.smajo wrote:
Cuj zasto bi neko isao vani studirati?

Ja ne znam da li mi zivimo u istoj drzavi.

Znam da vjerovatno dzabe pricam ali kad studiras vani, pogotovo u SAD-u, zacas mozes dobiti posao kao student, imas 100 puta vecu mogucnost zaposlenja, unapredjenja u poslu, bolji standard zivota itd da ne nabrajam ovdje. Scenarije koje ti spominjes su moguci, ali zasto neko ne bi isao u stranu drzavu studirati iz nekih glupih strahova od stvari koje se jos nisu ni dogodile. Jbg, valja se nekad u zivotu odviknut od materine sise, znam da je nekim ljudima tesko, al kad zajebes, prvo se sam trebas pobrinut za to, a ne zvat mater i oca da te tjese. Onaj ko ce kockat, i opijat se ce to pocet raditi kad-tad i kod kuce, a kamoli u stranom gradu.
nermin9200

#30 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by nermin9200 »

jebem ovu drzavu i ovaj narod, pametne otjerujemo, a glupane ostavljamo...
nOrMaLaC

#31 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by nOrMaLaC »

Dobro, zaključili smo da je bolje vani studirati. ;-) Tema može pod katanac
ljubicastaVisnja

#32 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by ljubicastaVisnja »

Ma to mi bas i ne igra neku ulogu jer i ovako dosta poslova uradim po kuci, cesto to oni i ne primijete, pa bude i rasprava.. znaci tu sam ionako vise manje sama :) otac zbog posla nije blizu, a mati radi dosta i tezak posao, pa nema vremena da bude bas ona "prava" domacica. Jeste tesko studirati kad si sam, ali ako nesto zelis onda mozes, a kod mene je problem sto sam na raskoraku i ne znam sta da radim, pa se bojim da ovako razmisljauci na kraju necu nista ni napraviti. :sad:
ljubicastaVisnja

#33 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

eyduh wrote:Znas sta... ljudi koji zive vani imaju nostalgiju za nekom Bosnom koja je neko fino, lijepo mjesto bla bla bla a zaboravili su, ili ne znaju, kako je ovdje ustvari zivjeti...

Jedna je stvar doci ovdje preko ljeta, pun para, otici na more, posjetiti familiju, normalno je da ti bude lijepo tada, al bgm, kad kasni plata, kad nema posla bez veza, kad ovdje zivis, vidis kakva je gamad na vlasti, onda skontas da ovo mjesto nije uopste tako divno i krasno kako ti mislis da jeste. Ovdje je jako tesko naci posao kada si student, zato sto vecina poslova koje ljudi vani smatraju studentskim, ovdje rade ljudi sa diplomom. Roditelji vjerovatno projektuju neke svoje zelje i svoju nostalgiju na tebe, ali vjeruj mi da ti nije nimalo pametno ovdje se vratiti. Zivjela sam ja vani, i razumijem tu nostalgiju, ali ta nostalgija ti ne treba biti nesto sto ce ti uticati na tako vazne odluke.

Ovdje tebi nema puno buducnosti. Ako zivis u Italiji, ne vracaj se ovdje. Pauziraj godinu, promjeni fakultet, skontaj sta hoces, ali ne vracaj se ovdje. Ubrzo bi skontala kako je ova drzava sjebana i puna problema, i onda ce ti vjerovatno biti krivo.
Slazem se, i kod mene postoji nostalgija i zelja za povratkom, ali se bojim bas toga, to je jedan od faktora sto sam neodlucna. Posto si vec bila vani znas kako to ide i kako se zivi i razumijes, i evo npr. ti na mom mjestu bil radije zavrsila bilo koji fax vani (i onaj manje perspektivan) ili bi recimo rizikovala izgubila prethodne dvije godine faxa i jos jednu (jer nema sanse da se vratim odmah ove godine ali sljedece mozda ima) i onda upisala nesto perspektivno u Bosni (farmacija/medicina/informatika primjeri), pa mozda kasnije ako se ne snadjes tu otisla opet vani da probas da se snadjes (znaci nisi bas skroz bez ikakvih mogucnosti)? S obzirom na to da si se i vratila vjerovatno mi mozes dati neki konstruktivan savjet :) hvala !!! :sabur:
ljubicastaVisnja

#34 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

nOrMaLaC wrote:Dobro, zaključili smo da je bolje vani studirati. ;-) Tema može pod katanac
Nismo jos nista zakljucili i ne moze jos :P :chmoljava:
eyduh

#35 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by eyduh »

ljubicastaVisnja wrote:
eyduh wrote:Znas sta... ljudi koji zive vani imaju nostalgiju za nekom Bosnom koja je neko fino, lijepo mjesto bla bla bla a zaboravili su, ili ne znaju, kako je ovdje ustvari zivjeti...

Slazem se, i kod mene postoji nostalgija i zelja za povratkom, ali se bojim bas toga, to je jedan od faktora sto sam neodlucna. Posto si vec bila vani znas kako to ide i kako se zivi i razumijes, i evo npr. ti na mom mjestu bil radije zavrsila bilo koji fax vani (i onaj manje perspektivan) ili bi recimo rizikovala izgubila prethodne dvije godine faxa i jos jednu (jer nema sanse da se vratim odmah ove godine ali sljedece mozda ima) i onda upisala nesto perspektivno u Bosni (farmacija/medicina/informatika primjeri), pa mozda kasnije ako se ne snadjes tu otisla opet vani da probas da se snadjes (znaci nisi bas skroz bez ikakvih mogucnosti)? S obzirom na to da si se i vratila vjerovatno mi mozes dati neki konstruktivan savjet :) hvala !!! :sabur:
Da budem iskrena sa tobom, ja bih ostala u Italiji. Ja sama sad ganjam stipendije po Americi, a posto sam tamo prije zivjela i isla u skolu na jednogodisnjoj stipendiji (znaci morala sam se vratiti kuci, zbog pravila), razumijem tu neku zelju za domovinom itd., ali ta nostalgija je prolazna, vjeruj mi. U Bosni ni jedan fakultet nije perspektivan, jer nam drzava nije persepektivna. Rijetki nadju dobar posao ovdje. Ne treba ti biti tesko sto prolaze godine, za fakultet nikad nije kasno, ali mislim da bi uistinu dzaba dosla ovdje i razocarala se. Ja ti stvarno savjetujem da ostanes unutar granica Italije, dugorocno ce ti se isplatiti :) Jbg, znam da je teska odluka, ali u Bosnu se ti vala mozes vratit kad god budes htjela, i sa 50, 60, godina, ali ja stvarno vjerujem da je Italija puno bolja za mlade ljude. Na kraju, odluka je tvoja, niko ne moze misliti umjesto tebe, tako da stvarno promisli dobro, imajuci u vidu da je ova drzava na aparatima vec dugi niz godina... a u takvoj drzavi nista ne funkcionise kako treba. Probaj zavrsiti taj fakultet, ekonomija je veoma generalan studij, tako da imas sirok spektar mogucnosti za zaposlenje koje u BiH nema. Inace, fakulteti farmacije su ovdje puni.. mnogo studenata a malo radnih mjesta.

Ako bi se ti vratila ovdje, vjerovatno bi ti roditelji slali pare, jel tako? Zato sto rijetko ko nadje posao kao student, a i te pare su male. U tom slucaju bi vjerovatno finansijski ispalo isto kao i da se preselis u veci grad u Italiji da studiras farmaciju ili nesto drugo sto vec zelis. Bosna ti se ne isplati uopste.
nOrMaLaC

#36 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by nOrMaLaC »

ljubicastaVisnja wrote:
nOrMaLaC wrote:Dobro, zaključili smo da je bolje vani studirati. ;-) Tema može pod katanac
Nismo jos nista zakljucili i ne moze jos :P :chmoljava:
:kiss:
Smajic.smajo

#37 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by Smajic.smajo »

nOrMaLaC wrote:
Smajic.smajo wrote:
Normalac nemoj vise tita ti... kolko ti je godina? Pretpostavljam da si pravo mlad, ako nisi mlad ona me zabrinjavas.
Smajic.smajo

#38 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by Smajic.smajo »

Nego visnja hos se ti udat? Dodji ovamo uzmimo se da osjetis prave cari zivota u bosni.

Ne ozbiljno, mani se nostalgije, nemoj da ti nostalgija bude presudna u donosenju bilo kakve odluke. Gledaj to ovako, to ti je kao veza s nekim koga si eto ko voljela i prekinuli ste(nije te prevario il ne znam, neg eto niste funkcionisali, nije islo, niszte bili kompatibilni al et bilo je ljubavi, tako nekako), sto vrijeme vise prolazi nekako te nostalgija puca i sjecas se kako je on bio dobar, fin i sl i kako bi ti mogla opet s njim, i on isto tako, dogovorite se, nadjete se i nakon nekog vremena samo se prisjetite sto to nije islo, da je valjalo ne bi puklo :D

E tako ti je s ovim, sto si dalje od bosne ona ti sve draza, kad se vratis sve te u glavu udara.
nOrMaLaC

#39 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by nOrMaLaC »

Ja imam svoje mišljenje, ti svoje i neko treći ima svoje mišljenje :-D
Individualism18

#40 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by Individualism18 »

Ti ovdje samo pišeš o nekim perspektivnim i neperspektivnim fakultetima, ali ne može ti to biti jedini kriterij da upišeš fakultet. Razmisli dobro šta TI želiš, a ostavi po strani Bosnu, Italiju i (ne)perspektivnost studija. Vidi šta tebe zanima, gdje se pronalaziš, pa onda suzi listu na nekoliko fakulteta. Ako upišeš fakultet samo zato što si čula da on nudi veću mogućnost zaposlenja, dovest ćeš se u istu situaciju u kojoj se nalaziš sada, a to je da jednostavno ne ide dalje jer, ipak, fakultet nije isto što osnovna i srednja škola, mora te zanimati to što želiš upisati jer nije malo učiti jednu oblast najmanje tri godine. Ti pišeš kako su ti nauke kao farmacija interesantne i roditelji te nagovaraju da upišeš farmaciju jer je to perspektivno. :/ Pročitaj još jednom svoj post pa vidjet ćeš da zvuči kao da to upisuješ samo zato što ne znaš šta bi drugo, a još eto ima posla s tim, pa super. Ovo ti pišem iz najbolje namjere jer nije dovoljno da ti je to interesantno, moraš sebe vidjeti u tom poslu, jer će to biti tvoja budućnost. Malo sama sa sobom vidi šta tebi najviše odgovara, gdje se pronalaziš, pusti roditelje i njihove želje. Naravno, trebaš i tuđe savjete saslušati, ali neka konačna odluka bude tvoja i u vezi izbora fakulteta i u vezi države u kojoj ćeš studirati jer to je tvoj život i treba da budeš zadovoljna svojom odlukom. Treba puno upornosti da se završi studij, a i nećeš se cijeli život prebacivati s fakulteta na fakultet, zato se potrudi da ova odluka bude ono što si ti htjela i istraj u tome. To da li je bolje završiti fakultet u Bosni i Hercegovini ili Italiji, ne znam, to moraš sama vidjeti. Ono što sam ja upisala mogu samo u BiH studirati, tako da meni opcija da idem negdje vani nije ni bila dostupna, ali i da je bila, ne vjerujem da bih otišla negdje drugo. Može se i ovdje puno toga postići, naravno, uz više truda i rada, ali može. Koliko sam ja shvatila ti fakultet ne bi sada upisivala, nego tek naredne godine, je li tako? Onda imaš i više nego dovoljno vremena da shvatiš šta želiš. Ako odlučiš da dođeš ovdje, moraš znati da ti neće biti jednostavno i da će ti roditelji morati slati novac za sve jer nećeš moći naći posao kojim ćeš se moći izdržavati. Možeš ti naći neki poslić, ali nećeš dovoljno zaraditi da možeš platiti smještaj, hranu, studij, možda eventualno zaradiš za neki džeparac. Sretno ti šta god da odlučiš, ali zapamti da je odluka samo tvoja i nemoj se toliko oslanjati na mišljenja drugih osoba. Koliko god forumi i slične stranice mogu pomoći da se informiraš, mogu te samo još više zbuniti. Imaš sasvim dovoljno vremena da odlučiš šta je najbolje za tebe, pa polako i sve će biti u redu. :)
Afanasi_94

#41 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom

Post by Afanasi_94 »

Realno :D
Ako se već ne možeš pronaći, probaj u Italiji, ne vidim svrhu dolaska u Bosnu, kao da Bosna nudi neke aman dobre mogućnosti kad je studiranje u pitanju :?
Post Reply