Eh ovako.. zavrsila sam srednju skolu pola u Bosni pola u Italiji i onda upisala Ekonomski fakultet u Italiji.. (odlicna ucenica) od upisa su prosle dvije godine, a meni jos nikad nije krenulo.. iz raznih razloga koji nisu ni bitni jer bi zvucali kao opravdanja, ali u svakom slucaju nisam se pronasla u tome (ili mozda nisam ni imala prilike da se pronadjem), a i ne cini mi se kao perspektivan fakultet, pogotovo zato sto bih jako voljela da se vratim jednog dana u Bosnu i tamo zivim.. eh sad savjet mi treba oko toga sta da uradim.. imam veliku zelju za uspjehom napredovanjem i ucenjem, nije mi mrsko, ali nekako ne znam u cemu.. nemam cilj i ne znam kako da ga odredim.. moji mi govore da pauziram godinu radim i pripremim se za prijemni na farmaciji u Sarajevu ili Tuzli (jer farmacija je eto i perspektivna a i takve nauke su mi oduvijek bile interesantne).. ja stalno razmisljam a nikakve odluke.. pitala sam za savjete mnoge ljude ali svi mi kazu razlicite stvari i niko mi ne daje konkretan odgovor.. ok znam da i ne moze niko da mi kaze sta da upisem i kako dalje, ali me bar zanima ima li neko od vas da se nasao u slicnoj situaciji pa da mi da neki savjet? ili neko ko ima iskustva ovim stvarima? jer ja sam sad jako uplasena, ne zelim ostati bez fakulteta, a ne znam kud i sta i kako dalje.. molim vas pomozite
Tezak izbor, potraga za savjetom
-
ljubicastaVisnja
#1 Tezak izbor, potraga za savjetom
Potreban mi je ogroman savjet!
Eh ovako.. zavrsila sam srednju skolu pola u Bosni pola u Italiji i onda upisala Ekonomski fakultet u Italiji.. (odlicna ucenica) od upisa su prosle dvije godine, a meni jos nikad nije krenulo.. iz raznih razloga koji nisu ni bitni jer bi zvucali kao opravdanja, ali u svakom slucaju nisam se pronasla u tome (ili mozda nisam ni imala prilike da se pronadjem), a i ne cini mi se kao perspektivan fakultet, pogotovo zato sto bih jako voljela da se vratim jednog dana u Bosnu i tamo zivim.. eh sad savjet mi treba oko toga sta da uradim.. imam veliku zelju za uspjehom napredovanjem i ucenjem, nije mi mrsko, ali nekako ne znam u cemu.. nemam cilj i ne znam kako da ga odredim.. moji mi govore da pauziram godinu radim i pripremim se za prijemni na farmaciji u Sarajevu ili Tuzli (jer farmacija je eto i perspektivna a i takve nauke su mi oduvijek bile interesantne).. ja stalno razmisljam a nikakve odluke.. pitala sam za savjete mnoge ljude ali svi mi kazu razlicite stvari i niko mi ne daje konkretan odgovor.. ok znam da i ne moze niko da mi kaze sta da upisem i kako dalje, ali me bar zanima ima li neko od vas da se nasao u slicnoj situaciji pa da mi da neki savjet? ili neko ko ima iskustva ovim stvarima? jer ja sam sad jako uplasena, ne zelim ostati bez fakulteta, a ne znam kud i sta i kako dalje.. molim vas pomozite
Hvala. Da li neko ima slicna iskustva i kako se nosio s time? Gdje je zavrsio, kako? i tako to 
-
Smajic.smajo
#2 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Pauziraj, razmisli, pronadji se, mozda da proputujes malo ako mozes. NE upisuj faks u bosni ako mozes vani studirati.
-
ljubicastaVisnja
#3 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
a zasto da ne upisujem u Bosni? jer svi mi govore da ako zavrsim recimo 4 godine u kod nas i onda jednu vani opet mi vrijedi diploma.. pa onda nekako se pitam ako je tako zasto je bolje da studiram vani?Smajic.smajo wrote:Pauziraj, razmisli, pronadji se, mozda da proputujes malo ako mozes. NE upisuj faks u bosni ako mozes vani studirati.
- kako to
#4 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Ne upisuj faks ovdje i ne vracaj se ovdje, ako vec za zivot i studij imas priliku vani, Ne unistavaj sebi zivot.
-
Smajic.smajo
#5 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Zato jer je obrazovanje u bosni na izdisaju, zato jer je obrazovanje u italiji 10x bolje i kvalitetnije, zato sto imas bolje uslove, zato sto mozes naci lakse posao i usput studirati. Zato sto je kvalitet zivota u Italiji veci 10x...Pauziraj tu jednu godinu ali dodji u bosnu i zivi ovdje tu godinu, vidi hoce li ti se svidjeti, al ne zivi od novaca koji ce ti roditelji dati nego se probaj snaci. Ovdje ljudi sanjaju o studiranju vani a ti bi suprotno, stvarno mi to nije jasno.
-
ljubicastaVisnja
#6 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Ma ne kazem da bih suprotno, ali vec i moji roditelji savjetuju da idem tamo i uradim tako 4 tamo jedna ovdje.. Plasi me to malo pa sam htjela da cujem jake argumente da tako nesto ne uradim.. pitam jednostavno jer sam na raskoraku i trebaju mi informacije koje ce mi pomoci da donesem najispravniju mogucu odluku.Smajic.smajo wrote:Zato jer je obrazovanje u bosni na izdisaju, zato jer je obrazovanje u italiji 10x bolje i kvalitetnije, zato sto imas bolje uslove, zato sto mozes naci lakse posao i usput studirati. Zato sto je kvalitet zivota u Italiji veci 10x...Pauziraj tu jednu godinu ali dodji u bosnu i zivi ovdje tu godinu, vidi hoce li ti se svidjeti, al ne zivi od novaca koji ce ti roditelji dati nego se probaj snaci. Ovdje ljudi sanjaju o studiranju vani a ti bi suprotno, stvarno mi to nije jasno.
-
Smajic.smajo
#7 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
ljubicastaVisnja wrote:Ma ne kazem da bih suprotno, ali vec i moji roditelji savjetuju da idem tamo i uradim tako 4 tamo jedna ovdje.. Plasi me to malo pa sam htjela da cujem jake argumente da tako nesto ne uradim.. pitam jednostavno jer sam na raskoraku i trebaju mi informacije koje ce mi pomoci da donesem najispravniju mogucu odluku.Smajic.smajo wrote:Zato jer je obrazovanje u bosni na izdisaju, zato jer je obrazovanje u italiji 10x bolje i kvalitetnije, zato sto imas bolje uslove, zato sto mozes naci lakse posao i usput studirati. Zato sto je kvalitet zivota u Italiji veci 10x...Pauziraj tu jednu godinu ali dodji u bosnu i zivi ovdje tu godinu, vidi hoce li ti se svidjeti, al ne zivi od novaca koji ce ti roditelji dati nego se probaj snaci. Ovdje ljudi sanjaju o studiranju vani a ti bi suprotno, stvarno mi to nije jasno.Hvala na odgovorima ^^
Ne vracaj se ziva bila, bolje ti je tamo milion puta, ne znam o cemu ti roditelji razmisljaju, sjedi s njima razgovaraj, objasni, samo se ne vracaj.
-
ljubicastaVisnja
#8 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Stalno pricamo o tome, ali nekako tesko doci do pametnog rjesenja, nije bas tako jednostavno, zato i jesam ovdje na forumu. Hvala puno!!!Smajic.smajo wrote:ljubicastaVisnja wrote:Ma ne kazem da bih suprotno, ali vec i moji roditelji savjetuju da idem tamo i uradim tako 4 tamo jedna ovdje.. Plasi me to malo pa sam htjela da cujem jake argumente da tako nesto ne uradim.. pitam jednostavno jer sam na raskoraku i trebaju mi informacije koje ce mi pomoci da donesem najispravniju mogucu odluku.Smajic.smajo wrote:Zato jer je obrazovanje u bosni na izdisaju, zato jer je obrazovanje u italiji 10x bolje i kvalitetnije, zato sto imas bolje uslove, zato sto mozes naci lakse posao i usput studirati. Zato sto je kvalitet zivota u Italiji veci 10x...Pauziraj tu jednu godinu ali dodji u bosnu i zivi ovdje tu godinu, vidi hoce li ti se svidjeti, al ne zivi od novaca koji ce ti roditelji dati nego se probaj snaci. Ovdje ljudi sanjaju o studiranju vani a ti bi suprotno, stvarno mi to nije jasno.Hvala na odgovorima ^^
Ne vracaj se ziva bila, bolje ti je tamo milion puta, ne znam o cemu ti roditelji razmisljaju, sjedi s njima razgovaraj, objasni, samo se ne vracaj.
-
Smajic.smajo
#9 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Pa nije tesko doci do pametnog rjesenja, problem je u drugom, sto ti roditelji valjda ceznu za bosnom ko i vecina vas vani, neke svoje zelje projektuju na tvoj zivot. Vjeruj mi da bosna nije nimalo bajna a o obrazovanju da ne govorim, zivim u bosni ali sam bio i vani tako da mogu uporediti stvari.ljubicastaVisnja wrote:Stalno pricamo o tome, ali nekako tesko doci do pametnog rjesenja, nije bas tako jednostavno, zato i jesam ovdje na forumu.Smajic.smajo wrote:ljubicastaVisnja wrote:
Ma ne kazem da bih suprotno, ali vec i moji roditelji savjetuju da idem tamo i uradim tako 4 tamo jedna ovdje.. Plasi me to malo pa sam htjela da cujem jake argumente da tako nesto ne uradim.. pitam jednostavno jer sam na raskoraku i trebaju mi informacije koje ce mi pomoci da donesem najispravniju mogucu odluku.Hvala na odgovorima ^^
-
ljubicastaVisnja
#10 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
A zasto? Zar nije recimo bolje zavrsiti farmaciju u Bosni nego neki lijevi fakultet vani?kako to wrote:Ne upisuj faks ovdje i ne vracaj se ovdje, ako vec za zivot i studij imas priliku vani, Ne unistavaj sebi zivot.
-
ljubicastaVisnja
#11 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Tu ima istine, ali kazem kao i drugom forumasu, zar nije bolje zavrsiti farmaciju (recimo) u Bosni nego lijevi fax (ekonomiju recimo) u Italiji?Smajic.smajo wrote:Pa nije tesko doci do pametnog rjesenja, problem je u drugom, sto ti roditelji valjda ceznu za bosnom ko i vecina vas vani, neke svoje zelje projektuju na tvoj zivot. Vjeruj mi da bosna nije nimalo bajna a o obrazovanju da ne govorim, zivim u bosni ali sam bio i vani tako da mogu uporediti stvari.
- insomnia78
#12 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Udaj se bona, jebo fakultet.
To nema farmacije u Italiji?
Ovo opet bečki studenti haman
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
dizzzzy
#13 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Ako je ekonomija lijevi fakultet, a farmacija predstavlja mnogo kvalitetniji sto znaci vjerovatno i tezi fakultet, kako ga ti mislis zavrsiti ako nisi u stanju zavrsiti lijevu ekonomiju?ljubicastaVisnja wrote:Tu ima istine, ali kazem kao i drugom forumasu, zar nije bolje zavrsiti farmaciju (recimo) u Bosni nego lijevi fax (ekonomiju recimo) u Italiji?Smajic.smajo wrote:Pa nije tesko doci do pametnog rjesenja, problem je u drugom, sto ti roditelji valjda ceznu za bosnom ko i vecina vas vani, neke svoje zelje projektuju na tvoj zivot. Vjeruj mi da bosna nije nimalo bajna a o obrazovanju da ne govorim, zivim u bosni ali sam bio i vani tako da mogu uporediti stvari.
-
ljubicastaVisnja
#14 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Ima naravno i vec sam se raspitivala ali fakultet farmacije u Italiji ima samo u vecim gradovima, gdje je zivot, stan a i sam fakultet (posto se svi placaju) puuuunooooo skuplji nazalost i bilo bi izuzetno tesko priustiti mi to (cak i kad i ja sama imama neki posao koliko to moje obaveze dozvoljavaju) dok mi je sestra vec napravila odluku da ce studirati i zivjeti u Bosni.. znaci mnogoooo je lakse sa finansijske strane i moguce sa finansijske strane da odem u Bosnu u isti grad gdje i sestra i upisem je tu.. what to doinsomnia78 wrote:Udaj se bona, jebo fakultet.
s' moje sokoćalo
-
ljubicastaVisnja
#15 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Ja ekonomiju vidim kao lijevi fakultet, ne zato sto je glup, to zavisi od osobe do osobe vec zato sto ne pruza perspektivu. Ne vjerujem da nisam sposobna, cak sta vise, znam da mogu, dokazala sam do sad da mogu bas puno ako nesto oludcim da uradim, i polozila sam na ekonomiji one ispite koje sam i odlucila da polozim.. problem je sto mi je toliko mucna, ne znam zbog cega, da kada otvorim knjigu dodje mi da placem i uvijek uzmem nesto drugo da citam ili recimo gledam videe na youtube-u o ljudskom organizmu i sl., tako da mi je iz tih mojih "istrazivanja2 dda bi "pobjegla" od ucenja ekonomije i doslo u glavu da mene interesuju nauke kao sto su medicina farmacija i sl, a ne ekonomija.. jednostavno kad citam bilo sta iz ekonomske oblasti u stomaku imam uzasan osjecaj da nesto pokusava da me zarobi u tom svijetu i da necu nikad izaci od tud i hvata me ogromna panika. Ne zelim biti ekonomista. Naravno za ljude koji to vole zaista i to zaista uce jer ih interesuje to moze biti i jedno od najljepsih zanimanja, ali eto ja recimo vise volim da metem i cistim nego da se bavim finansijama/proracunima/procjenama/planiranjima i sldizzzzy wrote:Ako je ekonomija lijevi fakultet, a farmacija predstavlja mnogo kvalitetniji sto znaci vjerovatno i tezi fakultet, kako ga ti mislis zavrsiti ako nisi u stanju zavrsiti lijevu ekonomiju?ljubicastaVisnja wrote:Tu ima istine, ali kazem kao i drugom forumasu, zar nije bolje zavrsiti farmaciju (recimo) u Bosni nego lijevi fax (ekonomiju recimo) u Italiji?Smajic.smajo wrote:Pa nije tesko doci do pametnog rjesenja, problem je u drugom, sto ti roditelji valjda ceznu za bosnom ko i vecina vas vani, neke svoje zelje projektuju na tvoj zivot. Vjeruj mi da bosna nije nimalo bajna a o obrazovanju da ne govorim, zivim u bosni ali sam bio i vani tako da mogu uporediti stvari.
-
dizzzzy
#16 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
ljubicastaVisnja wrote:
Tu ima istine, ali kazem kao i drugom forumasu, zar nije bolje zavrsiti farmaciju (recimo) u Bosni nego lijevi fax (ekonomiju recimo) u Italiji?
Ja ekonomiju vidim kao lijevi fakultet, ne zato sto je glup, to zavisi od osobe do osobe vec zato sto ne pruza perspektivu. Ne vjerujem da nisam sposobna, cak sta vise, znam da mogu, dokazala sam do sad da mogu bas puno ako nesto oludcim da uradim, i polozila sam na ekonomiji one ispite koje sam i odlucila da polozim.. problem je sto mi je toliko mucna, ne znam zbog cega, da kada otvorim knjigu dodje mi da placem i uvijek uzmem nesto drugo da citam ili recimo gledam videe na youtube-u o ljudskom organizmu i sl., tako da mi je iz tih mojih "istrazivanja2 dda bi "pobjegla" od ucenja ekonomije i doslo u glavu da mene interesuju nauke kao sto su medicina farmacija i sl, a ne ekonomija.. jednostavno kad citam bilo sta iz ekonomske oblasti u stomaku imam uzasan osjecaj da nesto pokusava da me zarobi u tom svijetu i da necu nikad izaci od tud i hvata me ogromna panika. Ne zelim biti ekonomista. Naravno za ljude koji to vole zaista i to zaista uce jer ih interesuje to moze biti i jedno od najljepsih zanimanja, ali eto ja recimo vise volim da metem i cistim nego da se bavim finansijama/proracunima/procjenama/planiranjima i slljubicastaVisnja wrote:Ako je ekonomija lijevi fakultet, a farmacija predstavlja mnogo kvalitetniji sto znaci vjerovatno i tezi fakultet, kako ga ti mislis zavrsiti ako nisi u stanju zavrsiti lijevu ekonomiju?
Izvini nije mi bila namjera da te uvrijedim. Samo mi nije jasno kako si mogla napraviti takvu gresku da upises fakultet koji te bas nimalo ne interesira. Sto se tice farmacije u Sarajevu koliko ja znam veoma je zahtjevna. Najbolje je da ti sama odlucis a ne da te drugi savjetuju, jer ako budes slusala druge mogla bi opet napraviti veliku gresku kao kada si upisala fakultet koji jednostavno ne volis.
-
ljubicastaVisnja
#17 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Izvini nije mi bila namjera da te uvrijedim. Samo mi nije jasno kako si mogla napraviti takvu gresku da upises fakultet koji te bas nimalo ne interesira. Sto se tice farmacije u Sarajevu koliko ja znam veoma je zahtjevna. Najbolje je da ti sama odlucis a ne da te drugi savjetuju, jer ako budes slusala druge mogla bi opet napraviti veliku gresku kao kada si upisala fakultet koji jednostavno ne volis.dizzzzy wrote:ljubicastaVisnja wrote:
Tu ima istine, ali kazem kao i drugom forumasu, zar nije bolje zavrsiti farmaciju (recimo) u Bosni nego lijevi fax (ekonomiju recimo) u Italiji?Ja ekonomiju vidim kao lijevi fakultet, ne zato sto je glup, to zavisi od osobe do osobe vec zato sto ne pruza perspektivu. Ne vjerujem da nisam sposobna, cak sta vise, znam da mogu, dokazala sam do sad da mogu bas puno ako nesto oludcim da uradim, i polozila sam na ekonomiji one ispite koje sam i odlucila da polozim.. problem je sto mi je toliko mucna, ne znam zbog cega, da kada otvorim knjigu dodje mi da placem i uvijek uzmem nesto drugo da citam ili recimo gledam videe na youtube-u o ljudskom organizmu i sl., tako da mi je iz tih mojih "istrazivanja2 dda bi "pobjegla" od ucenja ekonomije i doslo u glavu da mene interesuju nauke kao sto su medicina farmacija i sl, a ne ekonomija.. jednostavno kad citam bilo sta iz ekonomske oblasti u stomaku imam uzasan osjecaj da nesto pokusava da me zarobi u tom svijetu i da necu nikad izaci od tud i hvata me ogromna panika. Ne zelim biti ekonomista. Naravno za ljude koji to vole zaista i to zaista uce jer ih interesuje to moze biti i jedno od najljepsih zanimanja, ali eto ja recimo vise volim da metem i cistim nego da se bavim finansijama/proracunima/procjenama/planiranjima i slljubicastaVisnja wrote:Ako je ekonomija lijevi fakultet, a farmacija predstavlja mnogo kvalitetniji sto znaci vjerovatno i tezi fakultet, kako ga ti mislis zavrsiti ako nisi u stanju zavrsiti lijevu ekonomiju?nadam se da sam uspjela da objasnim
OSim toga iz iskustva znam da nesto sto je drugima tesko trecima nije i obrnuto... recimo kroz skolovanje uvijek sam obozavala matematiku i nisam nalazila nikakve poteskoce u ucenju, dok dosta drugih osoba jest.. dok s druge strane imala sam dosta poteskoca s geografijom sto je nekima mozda i smijesno, sve to zavisi od osobe do osobe.. ovdje se samo raspitujem da malo vise "razjasnim svoje ideje"
Znam da nisi, i neki drugi su tako reagovali kad sam iznijela svoj problem. Taj fakultet sam upisala cisto iz zelje da sto prije nesto zavrsim (put manjeg otpora) jer mi je matematika uvijek super isla, pa da onda trazim posao u BiH jer znamo svi da tamo primaju mnogo lakse osobe sa stranom diplomom i eto nije islo, jednostavno ne mogu se stvari raditi na silu pogotovo ne tako velike stvari. Eh znam da ovog puta trebam da slusam sebe, samo ne znam da li je to ispravna odluka da izgubim sve ove godine da bih upisala nesto tako zahtjevno (iako mi se farmacija uvijek svidjala) i rizikujem i znaci izgubim ove godine ekonomije i jos jednu godinu koju bih pauzirala da radim ili mi je mozda bolje da upisem neki skroz lagani fakultet ovdje vani i "igram na sigurno" znajuci da cu ga zavrsiti i pritom da ne znam gdje cu nda zavrsiti s obzirom na to kakva je ponuda posla u cijelom svijetu. ako upisem farmaciju ovako kako sam negdje u podsvjesti isplanirala prvo biti cu na prvoj godini faxa sa 22/23 godine i zavrsiti sa 27 28... malo me i stid pojaviti se na prvoj godini takvog faxa sa toliko godina.. zato sam tu trazim ljude koji su eventualno imali slicno iskustvo da me ohrabre ili obeshrabre i ohrabre za nesto ddrugo mozda
- Lucazode
#18 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Poslusaj moj savjet kao nekog ko je i sam bio neopredjeljen i uradi psihoanalizu tj.otidji kod psihologa pa cak i psihijatra da ti daju smjernice i protumace tvoje individualne vrijednosti.
-
ljubicastaVisnja
#19 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Vec bila, ali nista konkretno mi nije rekla osim toga da sam jako komunikativna, da imam ogromnu unutrasnju snagu i da imam predispozicije za bilo sta, da imam neke ogromne sposobnosti koje ja ne zelim sebi priznati da imam, a da bi odlucila kaze da bi trebala da izlazim vise kako bih shvatila sta je ono sto ce me interesovati vise od svega drugog. Zato sam ovdje, sve sam probala i nista mi nije dalo rjesenje, ovo mi je nekako kao zadnja nada. Stidim se kad vidim rodbinu punu fakultetski obrazovanih, a ja nigdje. Stangiram.Lucazode wrote:Poslusaj moj savjet kao nekog ko je i sam bio neopredjeljen i uradi psihoanalizu tj.otidji kod psihologa pa cak i psihijatra da ti daju smjernice i protumace tvoje individualne vrijednosti.
- agnostic_front
#20 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Kao što ti je i većina napisala, tako ću i ja.
Ne savjetujem ti da dolaziš u BiH.
Ako moraš da ideš u grad u kojem je sve skuplje, onda mi je logično i da su plate veće, tako da bi mogla da zaradiš više ako negdje radiš za vrijeme studiranja. U BiH rijetko ko radi i studira, zato što nema posla.
Neko ti je napisao, odmori godinu, živi u ovdje malo, pa ćeš ti skontati da li ti odgovara ili ne.
Ne savjetujem ti da dolaziš u BiH.
Ako moraš da ideš u grad u kojem je sve skuplje, onda mi je logično i da su plate veće, tako da bi mogla da zaradiš više ako negdje radiš za vrijeme studiranja. U BiH rijetko ko radi i studira, zato što nema posla.
Neko ti je napisao, odmori godinu, živi u ovdje malo, pa ćeš ti skontati da li ti odgovara ili ne.
-
Ideologija
#21 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Cijeli KŠC iz Sarajeva studira farmaciju, od osnivanja KŠCa do danas. Sve zato što u Hrvatskoj je potrebno farmaceuta, pa sa putovnicom (koju većina ima) se dobije posao za 3 dana. Ne kontam fakat, ima li kakav drugi fakultet sa kojim se može nać posao u Hrvatskoj?ljubicastaVisnja wrote:Potreban mi je ogroman savjet!
Eh ovako.. zavrsila sam srednju skolu pola u Bosni pola u Italiji i onda upisala Ekonomski fakultet u Italiji.. (odlicna ucenica) od upisa su prosle dvije godine, a meni jos nikad nije krenulo.. iz raznih razloga koji nisu ni bitni jer bi zvucali kao opravdanja, ali u svakom slucaju nisam se pronasla u tome (ili mozda nisam ni imala prilike da se pronadjem), a i ne cini mi se kao perspektivan fakultet, pogotovo zato sto bih jako voljela da se vratim jednog dana u Bosnu i tamo zivim.. eh sad savjet mi treba oko toga sta da uradim.. imam veliku zelju za uspjehom napredovanjem i ucenjem, nije mi mrsko, ali nekako ne znam u cemu.. nemam cilj i ne znam kako da ga odredim.. moji mi govore da pauziram godinu radim i pripremim se za prijemni na farmaciji u Sarajevu ili Tuzli (jer farmacija je eto i perspektivna a i takve nauke su mi oduvijek bile interesantne).. ja stalno razmisljam a nikakve odluke.. pitala sam za savjete mnoge ljude ali svi mi kazu razlicite stvari i niko mi ne daje konkretan odgovor.. ok znam da i ne moze niko da mi kaze sta da upisem i kako dalje, ali me bar zanima ima li neko od vas da se nasao u slicnoj situaciji pa da mi da neki savjet? ili neko ko ima iskustva ovim stvarima? jer ja sam sad jako uplasena, ne zelim ostati bez fakulteta, a ne znam kud i sta i kako dalje.. molim vas pomoziteHvala. Da li neko ima slicna iskustva i kako se nosio s time? Gdje je zavrsio, kako? i tako to
Nisi opisala suštinu svoje situacije tj. problema, tako da niko ti ne može dat ikakav savjet koji može imat ikakav koristan efekat. Naravno, biće nekakavih savjeta, to je uža specijalnost forumaša.
- nOrMaLaC
#22 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Ma jašta uvijek je bolje vani sve je bolje vani. Poslušaj ti mene ukoliko se odlučiš studirati neki tehnički ili medicinski fakultet, slobodno upiši u BiH, a onda akoBogda kada završiš odluči se ukoliko hoćeš da nastaviš negdje vani granica BiH ili u BiH. Najbolje ti je studirati tamo gdje ti je i porodica, jer ćeš imati majku koja će ti spremati i peglati,a to nije bogami lako kada ideš na fakultet. Hajd da vidim ove što hoće vani neka idu u Kaliforniju studirati bez oca/tate/babe i matere zakamikali bi za 2 sedmice.

-
Smajic.smajo
#24 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Sine dragi... ja vec 10 godina, u to je ukljucen i studij, zivim bez ikog kao i vecina studenata koji dolaze da studiraju u sarajevo... pobogu glup ti je komentar da ne moze bit gluplji... Spremam i peglam sam sebi, kakva mama, kakva porodica, jedem maminu hranu samo kad odem kuci i to je rijetko. Stvarno neki ne razmisle nimalo...ta necu mamu vuc za sobom na faksnOrMaLaC wrote:Ma jašta uvijek je bolje vani sve je bolje vani. Poslušaj ti mene ukoliko se odlučiš studirati neki tehnički ili medicinski fakultet, slobodno upiši u BiH, a onda akoBogda kada završiš odluči se ukoliko hoćeš da nastaviš negdje vani granica BiH ili u BiH. Najbolje ti je studirati tamo gdje ti je i porodica, jer ćeš imati majku koja će ti spremati i peglati,a to nije bogami lako kada ideš na fakultet. Hajd da vidim ove što hoće vani neka idu u Kaliforniju studirati bez oca/tate/babe i matere zakamikali bi za 2 sedmice.![]()
![]()
- agnostic_front
#25 Re: Tezak izbor, potraga za savjetom
Normalac za precednika!