Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Peacean

#16401 Re: Teretana

Post by Peacean »

Sigurno ima, hormonske terapije nisu ništa novo. Samo proguglaj i naći ćeš.
vaučer

#16402 Re: Teretana

Post by vaučer »

xPaco1337 wrote: 18/03/2025 08:52 Da li postoji kod nas TRT terapija ? Legalno naravno sa doktorima i sve ne mislim na rokanje steroidima :izet:
Jesi li vadio krv i koliki ti je test (ukupni i slobodni)? Ja sam (u 40-im sam) prije dvije godine bio na donjoj granici, dakle kandidat za TRT. Teretanom, spavanjem i prehranom sam sad u sredini skale za ukupni i free test. Dakle moja preporuka - odradi šta možeš bez ikakve terapije. Ako si nakon godinu dana ozbiljnog rada na sebi i dalje na niskim razinama - onda ok.
xPaco1337

#16403 Re: Teretana

Post by xPaco1337 »

vaučer wrote: 18/03/2025 09:09
xPaco1337 wrote: 18/03/2025 08:52 Da li postoji kod nas TRT terapija ? Legalno naravno sa doktorima i sve ne mislim na rokanje steroidima :izet:
Jesi li vadio krv i koliki ti je test (ukupni i slobodni)? Ja sam (u 40-im sam) prije dvije godine bio na donjoj granici, dakle kandidat za TRT. Teretanom, spavanjem i prehranom sam sad u sredini skale za ukupni i free test. Dakle moja preporuka - odradi šta možeš bez ikakve terapije. Ako si nakon godinu dana ozbiljnog rada na sebi i dalje na niskim razinama - onda ok.
Ma više informativno pitam jer ne znam da li postoji kod nas uopste.
vaučer

#16404 Re: Teretana

Post by vaučer »

Postoji svugdje, samo ovisi koliko su u kojoj zemlji ‘labavi’ oko odobravanja te terapije. Negdje ti je neće odobriti ako nisi debelo ispod (ionako preniske) test razine. A u drugim zemljama imaš privatne ustanove koje će ti dati terapiju da si na 800 testa ako platiš.
Plavo-bijeli

#16405 Re: Teretana

Post by Plavo-bijeli »

Gdje je kod nas najbolje odraditi ultrazvuk ramena?

Nisam u teretanu otišao ima godina zbog toga..bolilo me malo uvijek nakon bench pressa, ali hajde reko samo jos bolje poboljsavao nacin na koji radim vjezbu i radio dodatna zagrijavanja ramena sve dok...me nije uzasno krenulo boliti non stop...

Problem je sto spavam na tom ramenu vrlo cesto, pa i kad necu :D

Radio RTG i kosti su dobro, a UZ izgleda nemoguce dobiti na knjizicu...

Ima poliklinika Srce Sarajeva, 60km valjda, jel iko kod njih isao ?

Ima i Sirius ali ne ide mi se u Istocno , kod njih je 50...

Kod ovih nekih drugih je i po 80km, a ne daje mi se toliko.
nikeze

#16406 Re: Teretana

Post by nikeze »

Plavo-bijeli wrote: 20/03/2025 11:52 Gdje je kod nas najbolje odraditi ultrazvuk ramena?

Nisam u teretanu otišao ima godina zbog toga..bolilo me malo uvijek nakon bench pressa, ali hajde reko samo jos bolje poboljsavao nacin na koji radim vjezbu i radio dodatna zagrijavanja ramena sve dok...me nije uzasno krenulo boliti non stop...

Periarthritis humeroscapulus ili tendonitis ili burzitis. Smrznuto rame ili frozen shoulder.
Nesmiješ spavati na ramenu jer se sprječava dotok krivi u mišić ramena. Spavaj na leđima.
Od vježbi smiješ samo raditi sa bućicama i dizati lateralno do nivoa ramena, nipošto više. Koristiti male težine toliko da možeš dići 10 d0 15 puta
Nesmiješ dizati ništa iznad nivoa ramena. Ultrazvuk će pokazati kalcifikate u mišićima ili kapsulu koja je otekla.
Kriomasaža ledom u plastičnoj čaši sa drvenom ručkom puno pomaže kao i terapija strujom sa tens aparatom koji košta 25 km na olx-u. U slučju neizdrživih bolova možeš piti Voltaren rapid ali ne duže od 4 dana. NIpošto ne koristiti kortikosteroidne blokade jer su razorne. Zaboravi na dizanje na vratilu. Sindorm smrznutog ramena se liječi preko godinu dana, a može trajati i godinama.
Plavo-bijeli

#16407 Re: Teretana

Post by Plavo-bijeli »

nikeze wrote: 20/03/2025 12:52
Plavo-bijeli wrote: 20/03/2025 11:52 Gdje je kod nas najbolje odraditi ultrazvuk ramena?

Periarthritis humeroscapulus ili tendonitis ili burzitis. Smrznuto rame ili frozen shoulder.
Nesmiješ spavati na ramenu jer se sprječava dotok krivi u mišić ramena. Spavaj na leđima.
Od vježbi smiješ samo raditi sa bućicama i dizati lateralno do nivoa ramena, nipošto više. Koristiti male težine toliko da možeš dići 10 d0 15 puta
Nesmiješ dizati ništa iznad nivoa ramena. Ultrazvuk će pokazati kalcifikate u mišićima ili kapsulu koja je otekla.
Kriomasaža ledom u plastičnoj čaši sa drvenom ručkom puno pomaže kao i terapija strujom sa tens aparatom koji košta 25 km na olx-u. U slučju neizdrživih bolova možeš piti Voltaren rapid ali ne duže od 4 dana. NIpošto ne koristiti kortikosteroidne blokade jer su razorne. Zaboravi na dizanje na vratilu. Sindorm smrznutog ramena se liječi preko godinu dana, a može trajati i godinama.
Hvala na odgovoru!

Na osnovu onoga sto sam malo istrazio, mislim da je burzitis, pa zato hocu i ultrazvuk da utvrdim zvanicno.

Rado bih ja da ne spavam na tom ramenu, ali navikao na strani i kad zaspem na ledjima probudim se na bolnom ramenu, a citavu noc se okrecem.
Ujutro se probudio doslovno glava mi na tom ramenu reko wtf...

Evo vjezbe koju sam radio dok me malo bolilo u teretani i tad se sve zakuhalo max, ne znam jel vjezba pogorsala ili je to sto sam forsirao ...

OVe sam radio rehab vjezbe :

Od 11 minute jedno vrijeme fakticki svaki drugi dan i zanimljivo da me nista nisu ramena bolila dok sam to radio..
poslje prestao misleci da ce me proci ramena samo od sebe...

I onda bih povremeno kao hajd da probma malo vratilo, ma samo se vrati bol i bude jos gore.

Ovo sam poceo ima par dan da radim, svaki drugi dan:

Ako me posalju na fizikalne ove 'standardne' da li da idem ili samo privatno?
Koliko sam upratio oni neki na Pofalićima su kao najbolji?

Al ovo je bas uzas sa ramenima, ne mozes nista kako treba trenirat...
nikeze

#16408 Re: Teretana

Post by nikeze »

Smrznuto rame je sindrom nepoznatog uzorka, nije bolest. Traje dugo. Bolovi kod upaljenog ramena su najjači bolovi u rangu porođaja žene i izbacivanja kamenaca u bubregu.Obično se javljaju kod osoba oko 35 godina kad hormon rasta tj. mladosti već opada i tijelo kaže da treba usporiti.
Javlja se kod velikog hroničnog stresa i premorenosti poslom kad organizam nije oporavljen i kod dijabetičara i ako postoji poremećaj štitne žlijezde.
Od svog vježbanja najviše će ti pomoći lagano plivanje, ali nipošto leptir niti kraul.
Liječenje traje dugo. U slučaju velikih bolova uzimaj Voltaren rapid koji drži 6 sati ali ne duže od 4 dana. Voltaren je opasan za crijeva i jetru ako se dugo uzima.
Meni je najviše pomogao TENS aparat i kriomasaža ramena ledom sve dok se ne zacrveni, otprilike 5 minuta masaže.
TENS terapija traje 20 minuta dva puta dnevno. Sve to možeš raditi kod kuće za nula maraka. TENS aparat košta 25 km, a nekad je bio veoma skup.
Smrznuto rame je čest sindorm i znam desetine ljudi iz mog okruženja koji su to imali.
Dakle plivanje i krioterapija i TENS aparat su terapije koje su standardne u tom slučaju. Mene su naučili i ja sam to poslije sam radio.
Nikakve vježbe u kojima se teret diže iznad nivoa ramena. Ovo su sve meni doktori nauka u medicini savjetovali, pa i ja savjetujem tebi.
Zglobovi se hrane iz okolnog tkiva i samo dobra cirkulacija ih može izliječiti, a to je cilj terapija koje sam ti poslao.
Ako te šta interesuje pitaj.
Tyke

#16409 Re: Teretana

Post by Tyke »

kobe_meh wrote: 28/02/2025 19:20 Trening bez složenih vježbi nema smisla, a ni efekta. A te vježbe su čučnjevi, mrtvo dizanje, bench, veslanje sa šipkom u pretklonu, military press, zgibovi. Ostale vježbe su nebitne u odnosu na ove...
Ne znam stvarno gdje crpite te teorije i "ovo je jedino bitno, omo ti je bespotrebno...".
Itekako imaju smisla i druge vjezbe i svaka ima svoju bitnost i radi posao.
Na Bugarskom, iskoraku i sut masini ces itekako odraditi noge, a kako Dorian kaze "velik si koliko si jak". :mrgreen:
Svako veslanje je odlicno i meni u zadnje vrijeme vise odgovara zbog nedavne cervikalne povrede, kao sto i Lat masina radi svoj posao i imas toliko dobrih varijacija, samo trebas prilagoditi opterecenje i derari.
Ja mrtvo ne radim vec godinama, ustvari tek ponekad da ga odradim laksom kilazom, a formom sam prezadovoljan, prosle godine sam skoro pa imao takmicarsku formu i nazalost zbog povrede sam trenutno odustao od te ideje da odem malo na binu.

Military press jeste vrhunska stvar za ramena, nebitno jel to na smith masini, potisak sipkom/bucicama stojeci ili na klupi i za velika ramena moras derati neku varijaciju cesto. Ali opet nista bez ostalih vjezbi da pogodis neke sekundarne dijelove i pravis te separacije, sto bi rekli 3D ramena. Narocito za srednje rame gdje nista bez bucice, kabla ili dobre masine.

U biti sve je bitno i sve ima svoju funkciju, narocito kod detalja.
nikeze

#16410 Re: Teretana

Post by nikeze »

Što se tiče vježbanja i izbora vježbi, to ovisi o godinama vježbača i u svakoj dekadi, do 30, 40, 50 godina i dalje rade se drugačiji treninzi prilagođeni hormonalnom statusu jer tijelo vremenom slabi. Npr. u četrdesetim godinama se preporučuje da se vježba sa težinama koje su maksimalno 50 % tjelesne težine jer se rizikuju ozbiljni problemi sa srcem i pucanje aorte. O tome su rađeni naučni radovi. Poslije 50 godina starosti uputa je da se radi jedna mišićna grupa jednom sedmično. U principu daleko je zdravije vježbati sa mašinama i jednoručnim tegovima. Mašine posljednje generacije su pneumatske sa elektronskim doziranjem opterećenja u obe faze dizanja i spuštanja, ali ne znam da li neko ima takve mašine u BiH.
Početnici koji startaju sa 16 godina mogu trenirati sa manjim težinama godinu dana i imaće isti efekat.
Svako pretjerivanje vodi u ozbiljne zdravstvene probleme, ali neka svako radi kako misli. Brojni su naučni radovi napravljeni i prisutni su na internetu uz blilzu 100 godina iskustva i istraživanja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16411 Re: Teretana

Post by _BataZiv_0809 »

Uzima li ko kreatin u kapsulama?
Dodje mi muka od ovog praška.
stubrijez

#16412 Re: Teretana

Post by stubrijez »

:lol: :lol: :lol:
Ulij u me, popila sam praske.
vaučer

#16413 Re: Teretana

Post by vaučer »

nikeze wrote: 28/03/2025 10:59 Što se tiče vježbanja i izbora vježbi, to ovisi o godinama vježbača i u svakoj dekadi, do 30, 40, 50 godina i dalje rade se drugačiji treninzi prilagođeni hormonalnom statusu jer tijelo vremenom slabi. Npr. u četrdesetim godinama se preporučuje da se vježba sa težinama koje su maksimalno 50 % tjelesne težine jer se rizikuju ozbiljni problemi sa srcem i pucanje aorte.
Šta bre? 😁👀 Samo na bicepsima dižem 50% tjelesne težine. Da se držim tog pravila ne bih digao procenat mišićne mase nikad.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16414 Re: Teretana

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote: 30/03/2025 11:35 Uzima li ko kreatin u kapsulama?
@vaučer
vaučer

#16415 Re: Teretana

Post by vaučer »

Nisam. Uglavnom jer pijem šaku suplemenata ujutro a to zalijem vodom u kojoj je kreatin. Tako da ga ne osjetim a i inače mi ne smeta. Zamuti ga u nešto, možeš u bilo šta, prilično je neutralan.
Peacean

#16416 Re: Teretana

Post by Peacean »

_BataZiv_0809 wrote: 30/03/2025 21:25
@vaučer
Ja koristim creatine hcl od gymbeama i do sada nisam imao probleme s njim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16417 Re: Teretana

Post by _BataZiv_0809 »

Peacean wrote: 30/03/2025 21:40
_BataZiv_0809 wrote: 30/03/2025 21:25
@vaučer
Ja koristim creatine hcl od gymbeama i do sada nisam imao probleme s njim.
https://ba.proteini.si/kreatin/ironmaxx ... 90-tableta

Misljenje?

@vaučer
vaučer

#16418 Re: Teretana

Post by vaučer »

Svaki ti je brate isti. Samo uzmi šta god je jeftinije i pij redovito. Nema puno filozofije oko kreatina.
ortodont

#16419 Re: Teretana

Post by ortodont »

nikeze wrote: 21/03/2025 08:01 Smrznuto rame je sindrom nepoznatog uzorka, nije bolest. Traje dugo. Bolovi kod upaljenog ramena su najjači bolovi u rangu porođaja žene i izbacivanja kamenaca u bubregu.Obično se javljaju kod osoba oko 35 godina kad hormon rasta tj. mladosti već opada i tijelo kaže da treba usporiti.
Javlja se kod velikog hroničnog stresa i premorenosti poslom kad organizam nije oporavljen i kod dijabetičara i ako postoji poremećaj štitne žlijezde.
Od svog vježbanja najviše će ti pomoći lagano plivanje, ali nipošto leptir niti kraul.
Liječenje traje dugo. U slučaju velikih bolova uzimaj Voltaren rapid koji drži 6 sati ali ne duže od 4 dana. Voltaren je opasan za crijeva i jetru ako se dugo uzima.
Meni je najviše pomogao TENS aparat i kriomasaža ramena ledom sve dok se ne zacrveni, otprilike 5 minuta masaže.
TENS terapija traje 20 minuta dva puta dnevno. Sve to možeš raditi kod kuće za nula maraka. TENS aparat košta 25 km, a nekad je bio veoma skup.
Smrznuto rame je čest sindorm i znam desetine ljudi iz mog okruženja koji su to imali.
Dakle plivanje i krioterapija i TENS aparat su terapije koje su standardne u tom slučaju. Mene su naučili i ja sam to poslije sam radio.
Nikakve vježbe u kojima se teret diže iznad nivoa ramena. Ovo su sve meni doktori nauka u medicini savjetovali, pa i ja savjetujem tebi.
Zglobovi se hrane iz okolnog tkiva i samo dobra cirkulacija ih može izliječiti, a to je cilj terapija koje sam ti poslao.
Prije 4 mjeseca sam u gymu krenuo raditi kosi bench sa bucicama i kako ih podižem lijeva ruka mi "ode" nazad i osjetim ostru bol. Poslije mjesec-dva mi pocinju hinjski bolovi koji evo traju 2 mjeseca dodatno. Snimio i kazu degerativne promjene, kalsifikat.
Bol nije jaka, ali povremeno "hinjska". Najvise osjetim kad ispruzim ruke horizontalno i probam ih pomjerati iza ledja.
Ka gore mi nije taj osjećaj, ali izbjegavam potpuno vratilo i sl.

Bol je u recimo ispod koščice na srednjem ramenu, odnosno blago ka zadnjem i mogu napipati to mjesto kao bolno cak i nakon skoro 4 mj.

Fizikalne tek za 2 mjeseca. Da li preporucujes isto ovo sto si pisao?

Edit: nadjoh u kući neki stari njemački tens u top stanju pa se prikljucih, skače mišić samo tako. :D
nikeze

#16420 Re: Teretana

Post by nikeze »

ortodont wrote: 31/03/2025 14:02
nikeze wrote: 21/03/2025 08:01 Smrznuto rame je sindrom nepoznatog uzorka, nije bolest. Traje dugo. Bolovi kod upaljenog ramena su najjači bolovi u rangu porođaja žene i izbacivanja kamenaca u bubregu.Obično se javljaju kod osoba oko 35 godina kad hormon rasta tj. mladosti već opada i tijelo kaže da treba usporiti.
Prije 4 mjeseca sam u gymu krenuo raditi kosi bench sa bucicama i kako ih podižem lijeva ruka mi "ode" nazad i osjetim ostru bol. Poslije mjesec-dva mi pocinju hinjski bolovi koji evo traju 2 mjeseca dodatno. Snimio i kazu degerativne promjene, kalsifikat.
Bol nije jaka, ali povremeno "hinjska". Najvise osjetim kad ispruzim ruke horizontalno i probam ih pomjerati iza ledja.
Ka gore mi nije taj osjećaj, ali izbjegavam potpuno vratilo i sl.

Bol je u recimo ispod koščice na srednjem ramenu, odnosno blago ka zadnjem i mogu napipati to mjesto kao bolno cak i nakon skoro 4 mj.

Fizikalne tek za 2 mjeseca. Da li preporucujes isto ovo sto si pisao?

Edit: nadjoh u kući neki stari njemački tens u top stanju pa se prikljucih, skače mišić samo tako. :D
Da, preporučujem. Samo lagana fizikalna terapija. Oporavak je dug. Kupite plastične klix čaše 0,25 i naspite vode a u sredinu stavite štapić i stavite u zamrzivač. Kad smrzne voda izvadite i skinite plastičnu čašu i snažno masirajte rame iznad kade dok se ne zacrveni. Nakon toga TENS aparat. Dizanje na vratilu zaboravite. Za vas je ubuduće lat mašina kad prođu bolovi i to usko povlačenje ispočetka a kasnije može i široko. Takođe možda bi se mogli dizati na razboju nekad kad to prođe. I naravno vjebanje sa bućicama i mašinama lagano sa piramidalnim opterećenjem i brojem ponavljanja preko 10. Rameni zglob je slabo učvršćen i zato se sve to dešava, a upale napadaju i vježbače i nevježbače i sindrom smrznutog ramena je vrlo česta pojava. Treba biti jako oprezan i klonuti se stresa. Plivanje puno pomaže.
Last edited by nikeze on 01/04/2025 15:08, edited 1 time in total.
MELBOURNE_SARAJEVO

#16421 Re: Teretana

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

Imate kupiti creatin od ukusa tresnje i dobar je ukus ali bas.. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16422 Re: Teretana

Post by _BataZiv_0809 »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote: 01/04/2025 08:06 Imate kupiti creatin od ukusa tresnje i dobar je ukus ali bas.. :thumbup:
Imas li link
18mn97

#16423 Re: Teretana

Post by 18mn97 »

Bilo kakav kreatin monohidrat je dobar. Ako vam smeta to sto nema okusa, mozete ga pomijesati sa proteinom i popiti poslije treninga.
MELBOURNE_SARAJEVO

#16424 Re: Teretana

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

_BataZiv_0809 wrote: 01/04/2025 14:22
MELBOURNE_SARAJEVO wrote: 01/04/2025 08:06 Imate kupiti creatin od ukusa tresnje i dobar je ukus ali bas.. :thumbup:
Imas li link
Elit.Nutrition

Ramiza Salcina 39

.Ja tu sve uzimam i whey i creatin od tresnje..Top je i gust ga je popit.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16425 Re: Teretana

Post by _BataZiv_0809 »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote: 01/04/2025 22:51
_BataZiv_0809 wrote: 01/04/2025 14:22
Imas li link
Elit.Nutrition

Ramiza Salcina 39

.Ja tu sve uzimam i whey i creatin od tresnje..Top je i gust ga je popit.
Ovaj

https://elitnutrition.ba/proizvod/creat ... te-300g-2/
Post Reply