zdruzdjo wrote: ↑03/01/2021 20:47
Ok pravu si, djelomicno. To za uredjaj, apsolutno se slazem. More je prastarih racunara/laptopa koji nemaju gigabit mrezne kartice i tu si odmah ogranicen.
Ne znam koji ti je ruter. Onaj famozni ubee moze, ali kad si prilicno blizu. Ako si ga ikada otvarao(ja jesam) vidjeces da antene su mu bas slabe. Jos par stvari koju ljudi ne znaju a koja je problematicna je "zagusenost mreze" u komsiluku tj. kanal, frekvencijska sirina kanala, kolicina armiranih zidova, smjestaj samog rutera u prostoriji......e tu do izrazaja ide ona "koliko para toliko muzike". Jos jedna stvar je tu presudna, a to je da ljudi se nakace 2,4 ghz mrezu jer je na njoj signal uvijek jaci ako si malo udaljen i mjere po tome. a onda kazu "joj znas ne valja mi wifi brzina." i jos ako je guzva u komsiluku i puno rutera na istom kanalu..... ma nema te na mapi. i onda zovu telemach: joj ne valja mi brzina. Sve sto sam napisao je vezano za more slucajeva koje sam vidio kod raje sa telemach ruterima. Ne znam da li sam kod 2% ljudi vidio da imaju "peronaliziranu mrezu"(ime, sifra, odredjeni kanal) a ne ono genercki: ime mreze Bcgrh4367, sifra: 548A789, Chanel: Auto....
Ma sto posto , vlada elementarna neukost i svi ocekuju sve kako piše jer su " oni to platili " , a ne razumiju kako stvari funkcioniraju kako kolega maharadza kaze .
Al jbga , pa ni ne moze se ocekivati neki vauu rezultat "out of box " , bar kad su ove stvari u pitanju bez da se malo potrudi .
Router je technicolor CGA2121 i sve je postavljeno po Pe eS-u , od kanala , imena mreze pa nadalje ( stvar dodatno poboljsava to sto je moja 5 GHz mreza jedina u zgradi i nema interferencija sa drugima )
iskreno , nemam ni nekih problema sa jacinom signala , ovaj CGA2121 pokriva cijeli moj stan sa 5GHz mrezom bez problema ( oko 65m2) , spojena dva smart TVa i dva mobitela i sve fercera uredno bez stekanja ikakvog. Razmisljao sam da uzmem drugi , ali stvarno nemam nikakve potrebe za tim , jer ovaj odrađiva sve sto meni treba perfektno .
@vanhalen ... u lijevom donjem uglu imas ikonicu za cast , ako TV podrzava mora radit .