Tačerizam

Hajvan

#51 Re: Tačerizam

Post by Hajvan »

Abid Sakalaš wrote:čavezovim, jilovim, kastrovim, mahmudovim, miloševićevim pušikurcima smeta i ovaj sir. to njima najviše smeta, nikakvi brodovi dalekog liverpula

Image
da, da :thumbup:

i, koliko god mi idu na živce ovi zagovornici neo-liberlnog kapitalizma čikaške škole Miltona Friedmana još više mi idu na nerv ovi pušikurci zaostali u vremenu i prostoru što zagovaraju komunizam. Ne bi bilo bolje, da je ostala Šugoslavija- da vam razbijem taj konformistički stav....

Zapravo, nemam nijedne lijepe riječi za sve fanatične pobornike bilo čega- bili to vjernici ili ateisti, pušikurci i dupelisci... svi oni što ne vide dva kraja štapa - nego samo svoj forsiraju. I jeste, samo VI ste u pravu!!! A ko je u pravu, dobije šta...?!? :D
Sikter
Hajvan

#52 Re: Tačerizam

Post by Hajvan »

foluška wrote:
Abid Sakalaš wrote:čavezovim, jilovim, kastrovim, mahmudovim, miloševićevim pušikurcima smeta i ovaj sir. to njima najviše smeta, nikakvi brodovi dalekog liverpula

Image

i ovo
„Zaustavite Srbe. Odmah. Zauvijek!” – Margaret Tačer, bivša premijerka Velike Britanije, u „The New York Times” 4. maj 1994.

:dance: :dance: :dance:
:thumbup:
smeta to ovim "ispravnim", šta'š!?!
Shahab

#53 Re: Tačerizam

Post by Shahab »

nosara wrote:
Kako postaje raznovrsna, tako sto se gase citavi sektori...? Na tim podrucjima zabiljezen je znacajan porast kriminala, pretpostavljam da i to vidis kao prednost...?
U inicijalnom postu, na primjeru GRAS-a i Centrotransa, dokazao sam superiornost privatnog poduzetništva u odnosu na reciklirani komunistički model GRAS-a u kojem "radnici ne rade, direktori kradu, a svi primaju platu iz budžeta". Na makro planu, u današnjem trenutku, superiornost privatnog poduzetnišzva i kapitalizma u odnosu na arhaični komunizam i diktaturu partijske oligarhije, u kojem država upravlja svim sferama društvenog života i privrede, možeš vidjeti usporedbom Južne Koreje i Sjeverne Koreje. Ali ostaje nepremostiva prepreka u mentalnom sklopu komuniste. Komunisti istina nije bitna. Komunista vjeruje u utopiju i širi nesreću i bijedu oko sebe.
sinuhe

#54 Re: Tačerizam

Post by sinuhe »

Gdje su to u ostatku Zapadne Evrope rudari igrali veliku ulogu na kraju 20 vijeka?
Ova Thatcher je zapravo izvela Britaniju iz Drugog svjetskog rata :D

http://en.wikipedia.org/wiki/UK_miners% ... 84-1985%29
nosara

#55 Re: Tačerizam

Post by nosara »

sinuhe wrote:
nosara wrote:
sinuhe wrote:Evropa uopste nije ista kao prije 50 ili samo 20 godina. Zasto je Britance to tako tesko pogodilo ne znam.
:lol:
Sto, jel kriva Thatcher? Sta ona ima sa propascu npr Rovera?
nosara

#56 Re: Tačerizam

Post by nosara »

Shahab wrote:
nosara wrote:
Kako postaje raznovrsna, tako sto se gase citavi sektori...? Na tim podrucjima zabiljezen je znacajan porast kriminala, pretpostavljam da i to vidis kao prednost...?
U inicijalnom postu, na primjeru GRAS-a i Centrotransa, dokazao sam superiornost privatnog poduzetništva u odnosu na reciklirani komunistički model GRAS-a u kojem "radnici ne rade, direktori kradu, a svi primaju platu iz budžeta". Na makro planu, u današnjem trenutku, superiornost privatnog poduzetnišzva i kapitalizma u odnosu na arhaični komunizam i diktaturu partijske oligarhije, u kojem država upravlja svim sferama društvenog života i privrede, možeš vidjeti usporedbom Južne Koreje i Sjeverne Koreje. Ali ostaje nepremostiva prepreka u mentalnom sklopu komuniste. Komunisti istina nije bitna. Komunista vjeruje u utopiju i širi nesreću i bijedu oko sebe.
Ne postoji komunizam, sve pizdarije u kojima uzivate su posljedica te cinjenice... Imali ste izbore, privatizaciju, kleronacionalnu renesansu... sve je tu... prijatno... :bih:
Shahab

#57 Re: Tačerizam

Post by Shahab »

’Peniji ne padaju s neba, moraju se zaraditi ovde na zemlji.’ Govor, 12. novembar 1979.
’Socijalističke vlade tradicionalno prave finansijski haos. Uvijek im ponestane tuđ novac. To je karakteristično za njih.’
’Niko se ne bi sjetio dobrog samarićanina da je imao samo dobre namjere; imao je i novac’
’Stupila sam na funkciju sa jednom namjerom - da Britaniju od zavisnog dovedem do samostalnog društva; iz ’dajte mi’ do ’uradite sami’ nacije.’ Govor 8. februar 1984.
Romanija

#58 Re: Tačerizam

Post by Romanija »

Ja za pet i pol godina nisam susreo nikoga ko je nesto pozitivno rekao o njoj, a mnoge koji joj zele da se pece na tihoj vatrici u paklu, ako takvo mjesto postoji.
Cini mi se da je bila politicar kakav bas danas treba BiH (pro-bosanskoj BiH), sa mudima i zivcima za djela koja ce dovesti do tektonskih poremecaja u svijesti, ponasanju i ocekivanjima cijeloga drustva.
Reprizza

#59 Re: Tačerizam

Post by Reprizza »

Podržavala je nezavisnost BiH.
sinuhe

#60 Re: Tačerizam

Post by sinuhe »

Who Killed the British Motor Industry pt 1

Evo kako je Britanija ostala bez auto industrije. Thatcher nema veze s time. Tesko da je Thatcher mogla dovesti kolijevku industrije do toga da danas nema nijednog britanskog brenda. Nesto je poslo naopako 1945.
Romanija

#61 Re: Tačerizam

Post by Romanija »

Britansku auto industriju , kao i mnogo jacu - Americku, su ubili Japanci sa jeftinijim a kvalitetnijim vozilima, kao i Njemci ciji kvalitet nije ni dolazio u pitanje.
sinuhe

#62 Re: Tačerizam

Post by sinuhe »

Britanska auto industrija ne postoji. Izbrisana.
foluška

#63 Re: Tačerizam

Post by foluška »

Reprizza wrote:Podržavala je nezavisnost BiH.
pa zbog toga kamuflirani velikosrbi na forumu muda svoja pojedoše :dance:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#64 Re: Tačerizam

Post by JoseMujica »

ovdje mnogi zagovaraju bacanje para...pa hajde primjer jedan da postavimo

uzmimo da imate nekog jarana koji zarađuje 500KM mjesečno. Međutim taj jaran mjesečno potroši 600 KM. I dođe kod vas i posudi taj mjesec 100 KM. I onda naredni mjesec, ne smanjuje troškove, ne vraća vam dug, nego dođe i traži još 100 KM. I tako unedogled.....

Uz svu socijalnu osjetljivost, do kad bi vi to trpili?

Na isti način firme propadaju.
madner

#65 Re: Tačerizam

Post by madner »

JoseMujica wrote:ovdje mnogi zagovaraju bacanje para...pa hajde primjer jedan da postavimo

uzmimo da imate nekog jarana koji zarađuje 500KM mjesečno. Međutim taj jaran mjesečno potroši 600 KM. I dođe kod vas i posudi taj mjesec 100 KM. I onda naredni mjesec, ne smanjuje troškove, ne vraća vam dug, nego dođe i traži još 100 KM. I tako unedogled.....

Uz svu socijalnu osjetljivost, do kad bi vi to trpili?

Na isti način firme propadaju.
Niko ne zagovara bacanje para, ali bolje je da drug nadje posao za 700 nego da smanji troskove na 400. Uglavnom jer ako smanji troskove na 400, nemam ni ja vise 5000 mjesecno nego samo 4800.
JoseMujica

#66 Re: Tačerizam

Post by JoseMujica »

da ali ako nije u stanju da nađe posao za 700KM onda će morati smanjiti troškove....jedina alternativa tome je da ga vječito doniraš i onda dobiješ Birač, Gras, Toplane itd. odnosno stvaraš balon koji će kad tad da pukne.....a neko će morati napraviti rez....Tačka je imala damu da ga napravi
madner

#67 Re: Tačerizam

Post by madner »

Kazem to je zadnja opcija na listi.

GRAS se svugdje donira ili ti se pravi ugovor :wink: , upitno je samo sta se dobije.
JoseMujica

#68 Re: Tačerizam

Post by JoseMujica »

sve manje imanje...čak direktive EU idu ka potpunom ukidanju budžetskog doniranja...izuzev neke socijale....ima da se svak pruži koliko more, a ne koliko mu je zinula gujica
Edin H.

#69 Re: Tačerizam

Post by Edin H. »

foluška wrote:
Nemojte biti smijesni, pokusajte shvatiti razliku kada je neko u izvrsnoj vlasti ili ne, baba pocela laprdati i prati savjest kada je niko vise ni za sta ne pita. Zapitate li se sta bi govorila da je bila u Vladi.
Partija kojoj ona pripada i kojoj je odano sluzila je bila najvece zlo za Bosnu osobito Douglas Heard and Malcom Riffkin, a nije ni drugima mane, stoga prestanite padati na jeftine folove i to jedne konzervativne babrtine, koja je milione ljudi bacila u neimastinu, a mnoge otjerala i u smrt.
Barbarez

#70 Re: Tačerizam

Post by Barbarez »

Za mene je bila dobra. Trazila da se srbi bombarduju vec 92 i 93 i otvoreno govirila da je Milosevic Hitler sa Balkana. Nisam klasicni bosnjo da se sekiram za ostatak svijeta od Engleske do komunizma u istocnoj evropi. Interesuje me samo BiH i odnos prema njoj :bih:
Sezam

#71 Re: Tačerizam

Post by Sezam »

Edin H. wrote:
foluška wrote:
Nemojte biti smijesni, pokusajte shvatiti razliku kada je neko u izvrsnoj vlasti ili ne, baba pocela laprdati i prati savjest kada je niko vise ni za sta ne pita. Zapitate li se sta bi govorila da je bila u Vladi.
Partija kojoj ona pripada i kojoj je odano sluzila je bila najvece zlo za Bosnu osobito Douglas Heard and Malcom Riffkin, a nije ni drugima mane, stoga prestanite padati na jeftine folove i to jedne konzervativne babrtine, koja je milione ljudi bacila u neimastinu, a mnoge otjerala i u smrt.
Konacno neko ko se razumije :thumbup:
sinuhe

#72 Re: Tačerizam

Post by sinuhe »

Margaret se i povukla zbog nepovjerenja u stranci. Ali njeno misljenje o "jugoslovenskoj krizi" je nebitno jer je bila tek penzioner.
Samo, u ovom gore videu sa Jeremy Clarksonom mozete vidjeti i probleme Britanije prije nego sto ce Tatcher doci na vlast.
Samir_01

#73 Re: Tačerizam

Post by Samir_01 »

Hajvan wrote:i, koliko god mi idu na živce ovi zagovornici neo-liberlnog kapitalizma čikaške škole Miltona Friedmana još više mi idu na nerv ovi pušikurci zaostali u vremenu i prostoru što zagovaraju komunizam. Ne bi bilo bolje, da je ostala Šugoslavija- da vam razbijem taj konformistički stav....

Zapravo, nemam nijedne lijepe riječi za sve fanatične pobornike bilo čega- bili to vjernici ili ateisti, pušikurci i dupelisci... svi oni što ne vide dva kraja štapa - nego samo svoj forsiraju. I jeste, samo VI ste u pravu!!! A ko je u pravu, dobije šta...?!? :D
Sikter
:thumbup:

Sta sad, ako nisi pobornik tacerizma i te usrane "ekonomije ponude" odmah si komunista i cetnik... ?

Na primjer ja sam kenzijanista... smatram da je komunizam i svaki oblik centralizovane ekonomije jos gori od tacerizma, ali spustite loptu malo ljudi... probajte ovo sa jedne cisto ekonomske strane da gledate... neoliberalni kapitalizam je unistio srednju klasu u vecem dijelu zapadnog svijeta, povecao ekonomsku nejednakost, unistio sindikate itd. itd....

Svaka cast kozervativcima na pomoci Bosni i pomoci u borbi protiv cetnika 90-ih... ali to sigurno nisu radili iz ljubavi.
Last edited by Samir_01 on 09/04/2013 23:48, edited 1 time in total.
madner

#74 Re: Tačerizam

Post by madner »

JoseMujica wrote:sve manje imanje...čak direktive EU idu ka potpunom ukidanju budžetskog doniranja...izuzev neke socijale....ima da se svak pruži koliko more, a ne koliko mu je zinula gujica
Naveo sam ti primjere, samo tu nema donacija. Nego grad Berlin potpise ugovor sa preduzecem za prevoz putnika (100 mil) godisnje. I onda nije donacija.
JoseMujica

#75 Re: Tačerizam

Post by JoseMujica »

al firma ta mora da fescera ko svajcarski sat...kod nas bi to odmah pokrali i za msec bi propalo i niko ne bi zatvora zaglavio

al vrati se na početni primjer....firma pravi kabas i uspješna je 50 godina....ko danas pravi kabas i bil ta firma bila Živa i pod kojim uslovima?
Post Reply