Svjetska banka: Albanija i BiH najsiromasnije na Balkanu

radogost bosnjanin

Post by radogost bosnjanin »

Nein, nisam ni ja rekao da treba stavit bojkot,

al, ako me dobro shvacas, dakle, kupi svoj proizvod prvo ako ima, jer time stvaras porez drzavi, nova radna mjesta itd itd.
Ne moze Bosna prodat svoj proizvod u sloveniji i sl. ako ga ne proda prvo ovdje.

A to sto mi imamo placene lobije, posrnulu privredu, koja se sporo oporavlja, nisam ni ja kriv, niti ti. Kriv je neko drugi.

Prevedeno: svako treba u drzavi radit svoj poso, stitit kolko moze domaci proizvod, tj forsirat i promovirat vani,

a mi cemo ovdje kupovat domace sto se moze i na ono na sta mi obicni gradjani mozemo utjecat!

Dakako da nam trebaju i nasi ljudi vani, upravo na promoviranju nasih proivoda i usluga. pa mi vec vecinu posla radimo za cimos iz slovenije u gradccu!!! Gledajte svijetle primjere i ljude vizionare! Koji se bore i bore za svaki proizvod i pedalj usluga koji se mogu prodat, ali radom i strpljivo!

Dakle, i ti si nas satelit u sloveniji, kao i bilo ko van BIH, kao virualna memorija,

pozdrav
winetou

Post by winetou »

Domaći proizvod treba kupiti samo ako je dobar, kao uostalom i strani

:oops:
ahuseino

Post by ahuseino »

BosnjakAga wrote:Bei der Hungersnot, die auf den "Grossen Sprung" folgte, gab es 1960/61 eine riesige Naturkatastrophe, die 55 Prozent der Ackerflächen betraf. Es bleibt aber dennoch klar, das der Hauptgrund die Misswirtschaft war (keinerlei Reserven etc.) - die Naturkatastrophe hat es eben nur richtig deutlich gemacht. 20-30 Millionen Tote."

http://www.mls-marburg.de/schueler/mao/

20-30 miliona mrtvija u Kini od gladi 1960/61.

-------------------------------------------------------------------------------------

2004 u Kini ekonomija raste 9.8%

GDP - 9.1% (official data) (2003 est.)

Kina
GDP: $6.449 trillion (2003 est.)

Japan
GDP: - $3.582 trillion (2003 est.)

USA
GDP: - $10.99 trillion (2003 est.)

Germany
GDP: - $2.271 trillion (2003 est.)

http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... .html#Econ

Ovdje cak pise da je Kina na drugom mjestu posle USA ( CIA podaci ).
Procitaj clanak sa malo vise razumijevanja.

Kao st rekoh to je najveci market p broju ljudi u jednoj zemlji, i samo zbog toga se moze reci u CIA-inom clanku da je tako rankirana, ali clanak nastavlja da ti fino kaze da upravo zbog tolikog broja ljudi GDP per capita je jako los cineci Kinu siromasnom zemljom:

"...China in 2003 stood as the second-largest economy in the world after the US, although in per capita terms the country is still poor. "

Sta to znaci?
Pa znaci DA JE BOSNA ZA KINU ZAPAD:

China - GDP Per Capita: purchasing power parity - $5,000 (2003 est.)
BIH - GDP Per Capita: purchasing power parity - $6,100 (2003 est.)
USA - GDP Per Capita: purchasing power parity - $37,800 (2003 est.)

25% veci u Bosni.
656% veci u Americi
cowboy

Post by cowboy »

Za ovog krelca BosnjakAgu:

Nominativ: ko, sta?
Genitiv: koga, cega?
Dativ: kome cemu?
Akuzativ: koga, sto?
Vokativ: hej!
Instrumental: s kim, s cim?
Lokativ: u komu, u cemu?
radogost bosnjanin

winetou wrote:Domaći proizvod treba kupiti samo ako je dobar, kao uostalom i strani

:oops:
Da, ne govorim da kupujemo smece, ali molim te lijepo,

je li ti jamnica ili radenska bolja od: oaze, sarjevskog kiseljaka, dijamanta, olimpije...

ili

Alpsko mleko, mleko s bregov od:

Inmer mlijeka, megle mlijeka, tuzlanskog ili zenickog...

pa pobogu,

ne govorimo kineski,

hajde, kome ces ti prodat neki svoj novi proivod ( razumljivo odredjenog nivoa kvalitete ), ako ne prvo ovdje da se dokazes?

Ta bosnjacka lahkomislenost, sve mora biti iste kvalitete..

a da li smo svi krenuli sa iste tacke ishodista?

sacekaj malo samo dok se jos pokrenu BHsteel, natron i sl. ( bimal jeste, KHK lukavac jeste, alunminij jeste, gradacac jeste, ... )
ahuseino

Post by ahuseino »

radogost bosnjanin wrote:Nein, nisam ni ja rekao da treba stavit bojkot,

al, ako me dobro shvacas, dakle, kupi svoj proizvod prvo ako ima, jer time stvaras porez drzavi, nova radna mjesta itd itd.
Ne moze Bosna prodat svoj proizvod u sloveniji i sl. ako ga ne proda prvo ovdje.

A to sto mi imamo placene lobije, posrnulu privredu, koja se sporo oporavlja, nisam ni ja kriv, niti ti. Kriv je neko drugi.

Prevedeno: svako treba u drzavi radit svoj poso, stitit kolko moze domaci proizvod, tj forsirat i promovirat vani,

a mi cemo ovdje kupovat domace sto se moze i na ono na sta mi obicni gradjani mozemo utjecat!

Dakako da nam trebaju i nasi ljudi vani, upravo na promoviranju nasih proivoda i usluga. pa mi vec vecinu posla radimo za cimos iz slovenije u gradccu!!! Gledajte svijetle primjere i ljude vizionare! Koji se bore i bore za svaki proizvod i pedalj usluga koji se mogu prodat, ali radom i strpljivo!

Dakle, i ti si nas satelit u sloveniji, kao i bilo ko van BIH, kao virualna memorija,

pozdrav
Svako treba da radi svoje, ali i drzava spada u tu kategoriju.
Ja ne znam tacno kako stoje stvari sa carinom, ali takse na uvoz robe se moraju uvesti da se jaca domaca ekonomija.
Evropske drzave vec dugo imaju debate sa Amerikom u vezi Americkog oporezivanja na uvoz zeljeza. Ova to radi da bi ohrabrila kupovinu zeljeza proizvedenog u drzavi. U isto vrijeme Evropa ne namece taxe na robu uvezenu iz Amerike od tog istog Americkog zeljeza. Ne znam jeli doslo do razrijesenja ove situacije, ali tako se stvari odvijaju. Svako stiti svoj interes - PAMETNO.

U isto vrijeme, ta Amerika dogovara free trade agreemend prvo sa Canadom, a nedavno i sa Kinom (najvecim marketom u svijetu). Znaci u onim granama gdje smo slabi zastitimo se taxama/carinom, a tamo gdje smo jaki napravimo Free Trade Agreement, i preuzmimo najveci moguci market share - PRVI. Sad u Kanadi sve same Americke kompanije, isto k'o da nisam presao granicu.

Ja znam da je kao i meni samom, potrosacu stalo da moze kupiti Njemacki ili Japanski TV, ali upravo zato treba sagledati koje su jake grane, ili ako nista, koje se mogu ojacati carinama (hrana, zitarice, rude), a koje su ne-postojece, kao elektronika (TV, Stereo etc...) da se oslobode carina. Tako da boze moj, hoces Radensku, ili Alpsko mlijeko plati pola marke vise, koliko para toliko muzike.

Naravno rizik postoji, da ce kao i sve kod nas, pohlepa pokvariti sve. Konkurencija je dobra, i carinjenjem bi se pomogla kempetitivnost domaceg produkta po cijeni. Ali onda bi proizvodjaci mogli ovo iskoristiti da oslabe kvalitetu produkta za veci profit. Znaci mora postojati vise proizvodjaca za unutrasnju konkurenciju, ili napraviti neku vrstu kontroe kvaliteta proizvoda (sto je komunisticki nacin).
winetou

Post by winetou »

Ne govoriš kineski, ali samo kažem treba kupovati ako je dobro.
Ne znam kakvi su bosanski proizvodi, vjerovatno ih ima dobrih i svakakvih samo da bosanski proizvođači ne shvate pogrešno ono "kupujmo domaće" pa ti svašta nešto krenu prodavati a oni i jesu skloni tome barem što se mlijeka tiče, jedan dan dobro sutra loše. ne znam, ja sam tako samo čuo
:D
ahuseino

Post by ahuseino »

radogost bosnjanin wrote:Nein, nisam ni ja rekao da treba stavit bojkot,

pozdrav
Svako treba da radi svoje, ali i drzava spada u tu kategoriju.
Ja ne znam tacno kako stoje stvari sa carinom, ali takse na uvoz robe se moraju uvesti da se jaca domaca ekonomija.
Evropske drzave vec dugo imaju debate sa Amerikom u vezi Americkog oporezivanja na uvoz zeljeza. Ova to radi da bi ohrabrila kupovinu zeljeza proizvedenog u drzavi. U isto vrijeme Evropa ne namece taxe na robu uvezenu iz Amerike od tog istog Americkog zeljeza. Ne znam jeli doslo do razrijesenja ove situacije, ali tako se stvari odvijaju. Svako stiti svoj interes - PAMETNO.

U isto vrijeme, ta Amerika dogovara free trade agreemend prvo sa Canadom, a nedavno i sa Kinom (najvecim marketom u svijetu). Znaci u onim granama gdje smo slabi zastitimo se taxama/carinom, a tamo gdje smo jaki napravimo Free Trade Agreement, i preuzmimo najveci moguci market share - PRVI. Sad u Kanadi sve same Americke kompanije, isto k'o da nisam presao granicu.

Ja znam da je kao i meni samom, potrosacu stalo da moze kupiti Njemacki ili Japanski TV, ali upravo zato treba sagledati koje su jake grane, ili ako nista, koje se mogu ojacati carinama (hrana, zitarice, rude), a koje su ne-postojece, kao elektronika (TV, Stereo etc...) da se oslobode carina. Tako da boze moj, hoces Radensku, ili Alpsko mlijeko plati pola marke vise, koliko para toliko muzike.

Naravno rizik postoji, da ce kao i sve kod nas, pohlepa pokvariti sve. Konkurencija je dobra, i carinjenjem bi se pomogla kempetitivnost domaceg produkta po cijeni. Ali onda bi proizvodjaci mogli ovo iskoristiti da oslabe kvalitetu produkta za veci profit. Znaci mora postojati vise proizvodjaca za unutrasnju konkurenciju, ili napraviti neku vrstu kontroe kvaliteta proizvoda (sto je komunisticki nacin).
radogost bosnjanin

Ja, pa pretpostavka stoji da moraju funcionirati mehanizmi kapitalistickog trzista, inace nema nista smisla...

Dakle, nikakav monopol ( a sto je najbolje za proizvodjaca ), nikakav oligopol ( nekad moze bit dobar ),

ali jedna zdrav konkurencija, sa odredjenom brojem kvalitetnih proizvodjaca uvijek je dobro dosla.

A vec ih ima ponovo, pogotovo kazem u poljoprivredi ( mlijecni proizvodi, prehrambeni u porastu, namjestaj nicu dobre domace privatne firme sa kojih par stotina radnika... Proizvodnja struje jako dobro...

Evo, kao sto rekoh, ja sada znam da treba desetak dobrih inzinjera, sto u gradaccu, sto u zenici, sto kod mene...

covjek treba biti mobilan, te odlucan da se vrati, treba nam radne snage, nalayimo se u jednom procjepu, gdje dolaze nove tehnologije, srednja dob kvalitetnih otisla, mladi jos nisu stasali..

Dakle ko hoce, ozbiljno govorim, moze pitat, informacija postoji, dalji kontakt moguc,

Pozdrav svima bosancima i hercegovcima gdje da me cuju, u cast nasem bivsem kraljevstvu ( Kotromanicima i sl. ), bit cemo mi dobri nasljednici onoga sto nismo znali da imamo u naslijedje..
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

ahuseino wrote: Sta to znaci?

25% veci u Bosni.
656% veci u Americi
Zaboravio si da poglijedas rast kineske ekonomije , 10% godisnje.

Sto nema nigdje na svijetu.

Znaci za kratko vrijeme Kina ce prijeci i USA.

Sto znaci da se isplatilo i te kako imati puno djece.

O tome je tema, da ne prelazimo na ekonomiji Kine :D
ahuseino

Post by ahuseino »

BosnjakAga wrote:
ahuseino wrote: Sta to znaci?

25% veci u Bosni.
656% veci u Americi
Zaboravio si da poglijedas rast kineske ekonomije , 10% godisnje.

Sto nema nigdje na svijetu.

Znaci za kratko vrijeme Kina ce prijeci i USA.

Sto znaci da se isplatilo i te kako imati puno djece.

O tome je tema, da ne prelazimo na ekonomiji Kine :D
:? Majke mi moje pravo plitko gledas ove statistike.
Prvo, sad momentalno imaju negativan natalitet stanovnistva.
Drugo zasto su imali glad koju si TI prvi pomenuo? Zato sto nemogu prehraniti sav zivalj.

10% od %5000 je $500, 3% od $37,000 je $1100, i dalje 220% jace, ali nije tako jednostavno.
Da ce preci Ameriku, kamo srece.
Matematika da se sracuna KAD, bi bila prilicno komplexna bazirana u osnovi na samo cetiri broja (GDP i GDP Growth za obje zemlje).

....A ja sam to vrlo brzo rijesio u glavi i imam odgovor --- NIKAD.

Razloga stotime, ti biraj.

Radjati djecu nije rjesenje ekonomskoj krizi.
Po tvojoj a i po mojoj teoriji moglo bi se dokazati da ce rjesenje krize u Srbiji, koja ima puno vise negativan natalitet nego Kina, biti upravo negativan rast stanovnistva. Time ce se kod njih dovesti GDP per kapita na normalan nivo (kao i zivotni standard).

Prirodni natalitet stanovnistva nikako nije rjesenje, a samo moze biti uzrok ekonomskoj krizi., iliti jedan od znacajnih faktora u velikoj slici ekonomije.
winetou

Post by winetou »

I drugi statističar ovog foruma violentjack misli da treba samo djecu praviti.
Čudna struka ta statistika :D
violentjack

Post by violentjack »

Kao da je u Srbiji bolje..i oni su bijeda kao i mi..ako ne i veca

Jedino je Slovenija dobro prosla nakon raspada
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Vi gledate samo sadasnju situaciju. Treba gledat veci vremenski period.

Na kracem vrijeme gledajuci je povoljnije imati manje djece, ali na duze vreme ko nebude dovoljno imao omladine, nasledstva, nestace .

Evropa je trenutno u boljoj ekonomskoj situaciji, naprimjer od muslimanskih zemalja.

Ali posto se malo radja djece u Evropi, a ljudi sve vise zive, znaci i duze primaju penziju, nemoze se sistem vise finanasirat.

Teraju ljude da radu 5 godina duze do 65, da bi se nekako finansiralo.

To je i razlog zbog cega dovode strance da radu po Evropi.

Ako se ovako nastavi samo je pitanje vremena dok ceo sistem propadne, samo zato sto nisu imali dovoljno nasledstva da taj sistem finansiraju.
violentjack

Post by violentjack »

winetou wrote:I drugi statističar ovog foruma violentjack misli da treba samo djecu praviti.
Pa..djeca su odraz ekonomije..mislis da je u jednoj Estoniji sa 1.3 miliona stanovnika bolje nego u Bosni..iako oni imaju 10 puta bolji Gnp od nas

Jer pogledaj danasnju Tursku...to ti je drzava a i nacija ..od 12 miliona 1918 danas ih ima preko 70 miliona

Tada je Njemaca bilo 80 miliona..i danas ih ima isto..pa vidi
crniroko

Post by crniroko »

dinash wrote:
radogost bosnjanin wrote:Na forumu ovom jesam nov. U pravu si. Al nisam u Bosni, na zalost nije prica bosnjacka od danas, nego od pred, predjucer.

Zasto u Sloveniji nema bosanskih proizvoda? Pa ne mogu ja to ad hoc kazat, al ti mogu jedno sigurno kazat, da su Slovenci najveci samoljubci ( prevedeno: kupuju sve sto mogu svoje ).

I onda ti kazes, zasto bi to bili bosnjani protiv svoje kupovine?
ej ... nisam to rekao!! halo ... nek kupuje svak ono sto hoce. to je poanta. nije bojkot proizvoda metoda kojom ces dici ekonomiju ...

drugo, nije tacno da slovenci kupuju samo svoje proizvode ... koliko je meni poznato Dukat se ODLICNO prodaje u ljubljani i okolici ... a to je hrvatska firma. dakle, kako mogu oni, a ne bilo koja od onih kompanija koje si prije naveo?

merkator u beogradu je rasprodao prve zalihe u rekordnom roku ... slagacu ti u koliko vremena, ali prijateljica iz beograda mi je pricala da su ljudi stajali u redovima za otvaranje ...

moj prijedlog, mani se ti tih prica ko treba sta kupovati (jos jednom: mislim da trzni nacionalizam nije rjesenje problema). svako kupuje ono sto zeli ... a nepostenosti na trzistu nek rjesavaju ekonomisti i politicari na drzavnom nivou.

nazalost, sve nase rijeci ovdje ne mijenjaju cinjenicu da je bosna jaaaako siromasna drzava. :(

i dobro-nam-dosao ... :)[/quote

znam te pusko, dok si prangija bila. dok ima balija-hajvana imace ko i tebe slusat, ko biva free markt i sl. a tebi je super u sloveniji, radi se, babo mati, plate u hiljadama. i neka su. a ako uzmemo da si ti ipak jedna dobra, naivna(nije iskljuceno ni da si obicni smutljivac, ili on-line obavjestajac-novo zanimanje sa zadatkom kreiranja javnog mijenja) bosanska dusa moram ti reci da si profulo, tj. gledas situaciju sa tipicno zap.evropskim kodom razmisljanja, kao jebote, trzisna utakmica, nek bijedi komin. kvaliteta i cijene. a dje si to ti bio zadnjih 15 godina, dokse ovdije ne samo lila krv, nego i sistematski rusile tvornice i preseljavale u susjedne zemlje, a ono sto je ostalo citavo '96. nalazilo se na tehnoloskom nivou 50ih, uzmeli se u obzir vrtoglavi napredak ostatka svijeta, ukljucujuci i tvoju dezelu, sa pocetka 90ih. itd, itd. i sad ti pricas o slobodnom trzistu, u situaciji kad ustase i cetnici jos uvijek ne miruju, nego su u jednoj latentnoj fazi i svako malo opet metastaziraju poput najzlocudnijg karcinoma, znaci nemamo kako treba ni drzave, privreda je kakva takva, fakulteti(nauka) sa rijetkim izuzecima, sa 20to godisnjim zaostatkom i PITAS LI SE TI AKO SI DOBRONAMJERAN,JESMO LI MI SPREMNI I SPOSOBNI ZA TRZISNU UTAKMICU?! no fucking chance. ne. i onda sta nam preostaje da bismo prebrodili taj krizni period(od nas zavisi koliko ce trajat)??? odgovor: bosnjacki i bosanski inat. pa ja bi bolan prije crko neg kupio sta slovenacko ili slicno. a i merkatore otvaraju na nej ekskluzeivnijim lokjacijama zahvaljujuci balijurinama. BIO SAM U GRAZU, AUSTRIJA 50 km. od slo.: I ZNAS STA IMA u prodavnicima od slovenskog - KARINA. i koje sad lud, ja koji u svakom slucaju bo´jkotujem strano, a sta imamo svoje, ili ti MR.FREE MARKT.
winetou

Post by winetou »

violentjack wrote:
winetou wrote:I drugi statističar ovog foruma violentjack misli da treba samo djecu praviti.
Pa..djeca su odraz ekonomije..mislis da je u jednoj Estoniji sa 1.3 miliona stanovnika bolje nego u Bosni..iako oni imaju 10 puta bolji Gnp od nas

Jer pogledaj danasnju Tursku...to ti je drzava a i nacija ..od 12 miliona 1918 danas ih ima preko 70 miliona

Tada je Njemaca bilo 80 miliona..i danas ih ima isto..pa vidi
E slučajnost, ali bio sam u Estoniji :D
I jeste violentjack u Estoniji jeste bolje nego u Bosni
:(
Od tih 1,3 miliona Estonaca imali su trojicu omladinaca da osvoje medalje u Atini :D
Last edited by winetou on 07/11/2004 23:13, edited 1 time in total.
crniroko

Post by crniroko »

bosnnjaci i ostali patrioti (ovo loma kao proglas KPJ iz 1941). dzaba nam firme i tvornice ako mi to ne kupujemo. ti hrabri poduzetnici pored nas vakih propadaju. pa jer se bore protiv cijelog sistema: 1.naprednije i tehn. savrsenije strane proizvodnje (nerijetko izgrsdjivane decenijema ulaganja pameti i znoja), 2. monopolistickog nasrtaja multinacion. kompanija, 3. trgovackih sistema iz slovenije i hrvatske koje uz saradnju sa dom. izdajnicima dominiraju veleprodajnom mrezom !!!(eto ti zasto nema nasih prizvoda na rafama). 4. korumpiranim domacim politicarima (najsvj. potencijalni primjer- ministar brankovic). protiv svega se bori taj nas poduzetnik koji je donio nesto parica sa decenijama duge pecalbe vani i NA KRAJU IMA JOS BALIJETINU KAJA LETI U MERKATOR I SVE JEBE DRZAVU, KO RACUNA HADUM U MOZAK DA CE MU JE NEKO NA TASNI DONIJET: ZAPAMTI, KUPOVINOM STRANOG_MACOLOM SI ZAROKO I U TEMELJE ONOG STVORA KOJI KOJI SE ODAZIVA NA BOSNA
crniroko

Post by crniroko »

pravite ISSUE od "kupujmo domace" u svakoj prilici i na svakom mjestu. dozivjecete i neprijatnosti i bicete ismijani. ali ne popustajte samo zato sto mi druge zemlje nemamo. samo pravite ISSUE !!!!
violentjack

Post by violentjack »

Ja ali Estonija je imala 1.450 miliona 1989..danas ih ima 1.365 miliona..a za 50 godina bit ce manje od milion Estonaca..ako i toliko
winetou

Post by winetou »

A zašto ti misliš da će stopa nataliteta za 20 godina biti ista kao sad :?
Malo si previše dalekovidan kada pričaš o 50 god. :D
winetou

Post by winetou »

A opet lakše je zapadnim zemljama praviti djecu i povećati natalitet nego npr. Egiptu stvoriti plodnu zemlju riješiti se siromaštva :D
Jeff

Post by Jeff »

Po samom nazivu od Svjetske banke trebali bi pisati zakone u svjetskoj ekonomiji, medjutim po znanju i publikacijama oni su karina, iskreno receno.

Nakon ovog naslova malo sam surfao po tim njihovim podatcima da bi pronasao gdje oni to BiH stavljaju uz Albaniju i iskreno receno nisam nigdje mogao pronaci clanak gdje su rijeci Bosna i Herzegovina i Albanija povezane osim o nekom forumu u Austriji ali u paketu sa drugim drzavama kao recimo, pazite sad ovo, Yugoslavijom FR.

Medjutim malo sam se dao u isptivanje na brzaka i iskreno receno podatci su suplji barem na stetu BiH i u korist nekih drugi zemalja recimo visoko zaduzenih zemalja u regiji, sto znaci da je svjetskoj banci nekad u interesu da prikaze bolje stanje u nekoj zemlji nego jeste da bi ta visoko zaduzena zemlja mogla vracati kredite. Inace ovakvi podatci su davno postali besplatna reklama tako da bez obzira da li je onaj clanak u Jutarnjim pisao neki clan KOS-a ili recimo crveni petokolonas nije bitno i koje su mu namjere bile, nije bitno glavno je da su podatci Svjetske banke supljak i to koji sto cu naravno dokazati sad dolje.

Zanci otprilike sam izgubio manje vremena za istrazivanje nego sto cu izgubiti da napisem ovaj post.

Idemo redom.

Broj stanovnika BiH prema Svjetskoj Banci za 2003 je tacno 4,1 milion, dok je u CIA WFB to 4,007,608 (July 2004 est.) sto znaci Svjetska banka je uracunala za BiH vise cca. 100 000 nego BiH hmmm ima i sto znaci u startu se moze sasvim jasno i glasno reci da su ovi podatci supljak i da je naslov u Jutarnjim supljak jer ako u SB ne znaju koliko tacno BiH ima stanovnika onda su im svi ostali podatci netacni na stetu BiH. Inace podatci SB su toliko suplji i netacni i sami sebe demantiraju da jednostavno mogu reci, ti ljudi su idioti.

Recimo po njima Srbija je na jednom mjestu:
A) Serbia and Montenegro YUG Upper middle income Severely indebted (tabela u Excelu)

B) Lower-middle-income economies (56)

Albania Georgia Philippines
Algeria Guatemala Romania
Armenia Guyana Russian Federation
Azerbaijan Honduras Samoa
Belarus Indonesia Serbia and Montenegro
Bolivia Iran, Islamic Rep. South Africa
Bosnia and Herzegovina Iraq Sri Lanka
Brazil Jamaica Suriname
Bulgaria Jordan Swaziland
Cape Verde Kazakhstan Syrian Arab Republic
China Kiribati Thailand
Colombia Macedonia, FYR Tonga
Cuba Maldives Tunisia
Djibouti Marshall Islands Turkey
Dominican Republic Micronesia, Fed. Sts. Turkmenistan
Ecuador Morocco Ukraine
Egypt, Arab Rep. Namibia Vanuatu
El Salvador Paraguay West Bank and Gaza
Fiji Peru

I inace imaju toliko supljih podataka i toliko je to netacno da se u opste ne trebaju uzimati ozbiljno. zar treba raspravljati o podatcima nekakve instituticije za koje jos se na ovim prostorima govori "srpsko-hrvatskim" jezikom i za koje jos postoji "Yugoslavija FR"?

Znaci ostaju nam drugovi iz US da se prema njima ravnamo i prema njima BiH nije najgora na Balkanu i nije najgora cak ni u bivsoj Jugoslaviji.

CIA World Fact Book
BOSNA I HERCEGOVINA

Population:
4,007,608 (July 2004 est.)
GDP:
purchasing power parity - $24.31 billion (2003 est.)
GDP - real growth rate:
3.5% (2003 est.)
GDP - per capita:
purchasing power parity - $6,100 (2003 est.)

SRBIJA I CRNA GORA

GDP:
purchasing power parity - $23.89 billion (2003 est.)
GDP - real growth rate:
1.5% (2003 est.)
GDP - per capita:
purchasing power parity - $2,200 (2003 est.)
Inace svjetska banka je napisala da BiH duguje 1,8 milijardi Dolara sto je netacna brojka, kao sto je napisala da hmmmm Jugoslavija FR (Srbija i Crna Gora) duguju 12,7 milijardi dolara, sto je takodjer netacna brojka jer Srbija i Crna Gora duguju zakljucno sa Aprilom ove godine tacno 14,1 milijardu dolara. Za Hrvatsku u opste nemaju podatak koliki im je internacionalni dug? Sta da vam kazem za ostalo?

Jedino sto su napisali tacno za BiH i Srbiju koje sam poredio je o primitku pomoci po glavi stanovnika, tako da je BiH primila oko 150 dolara po stanovniku dok je Srbija primila nesto vise tj. oko 250 dolara po stanovniku, naravno ovi podatci su za BiH tacni ako uzmemo da BiH ima 4,1 milion stanovnika sto nije tacno.
Last edited by Jeff on 07/11/2004 23:30, edited 1 time in total.
violentjack

Post by violentjack »

total

2000 census 1 370 052 100.0
Estonians 930 219 67.9
Russians 351 178 25.6
Ukrainians 29 012 2.1
Byelorussians 17 241 1.3
Finns =11 837 0.9
Tatars 2 582 0.2
Latvians 2 330 0.2
Poles 2 193 0.2
Jews 2 145 0.1
Lithuanians 2 116 0.1
Germans 1 870 0.1
other 9 410 0.7

Jadno
zzzzz

Post by zzzzz »

dinash wrote:
radogost bosnjanin wrote:Na forumu ovom jesam nov. U pravu si. Al nisam u Bosni, na zalost nije prica bosnjacka od danas, nego od pred, predjucer.

Zasto u Sloveniji nema bosanskih proizvoda? Pa ne mogu ja to ad hoc kazat, al ti mogu jedno sigurno kazat, da su Slovenci najveci samoljubci ( prevedeno: kupuju sve sto mogu svoje ).

I onda ti kazes, zasto bi to bili bosnjani protiv svoje kupovine?
ej ... nisam to rekao!! halo ... nek kupuje svak ono sto hoce. to je poanta. nije bojkot proizvoda metoda kojom ces dici ekonomiju ...

drugo, nije tacno da slovenci kupuju samo svoje proizvode ... koliko je meni poznato Dukat se ODLICNO prodaje u ljubljani i okolici ... a to je hrvatska firma. dakle, kako mogu oni, a ne bilo koja od onih kompanija koje si prije naveo?

merkator u beogradu je rasprodao prve zalihe u rekordnom roku ... slagacu ti u koliko vremena, ali prijateljica iz beograda mi je pricala da su ljudi stajali u redovima za otvaranje ...

moj prijedlog, mani se ti tih prica ko treba sta kupovati (jos jednom: mislim da trzni nacionalizam nije rjesenje problema). svako kupuje ono sto zeli ... a nepostenosti na trzistu nek rjesavaju ekonomisti i politicari na drzavnom nivou.

nazalost, sve nase rijeci ovdje ne mijenjaju cinjenicu da je bosna jaaaako siromasna drzava. :(

i dobro-nam-dosao ... :)
Dinash, primjer Merkatora u Beogradu nije validan u ovoj prici jer oni imaju mentalitet odprilike kao i mi tj. sve sa strane je bolje.
Da si imao priliku upoznati Skandinavce vjerovatno ne bi pusio foru trzisna utakmica itd. Ti ljudi,80% od njih, placaju domace jagode 8 Km iako imaju Holadnske na istoj polici za 4 Km, samo sto su namazaniji od nas i kao razlog ne navode nekakav bojkot vec pricaju o pesticidima, provjerenoj domacoj kvaliteti, i ostale supljake ko' da su konkurentske jagode iz Zambije a ne Holandije. Tako se uvijek ponasaju i ta navika im se stvara od malih nogu.
Ja jos nisam dosao na taj stadij svijesti da domace placam skuplje, ali ne kupujem Dukatov jogurt ako ima nas za iste pare.
Post Reply