Svjetska banka: Albanija i BiH najsiromasnije na Balkanu

Prenj

#1 Svjetska banka: Albanija i BiH najsiromasnije na Balkanu

Post by Prenj »

Preneseno iz Jutarnjih
Albanija i BiH najsiromašnije na Balkanu
Prema posljednjim ekonomskim podacima Svjetske Banke, Bosna i Hercegovina, zajedno sa Albanijom zauzima dno ljestvice među zemljama jugoistočne Evrope.Naime, Svjetska banka je u septembru ove godine objavila najnovije podatke o bruto domaćem prihodu per capita za proteklu godinu. U svojoj godišnjoj publikaciji “World development Indicators database”, Svjetska banka je objavila podatke za 206 nacionalnih ekonomija i to po dva kriterija - GNI per capita i GNI paritet kupovne moći. U ovom izvještaju, GNI per capita u BiH je u 2003. godini iznosio 1.540 američkih dolara, čime se pozicija BiH sa 125 mjesta iz 2002. godine popravila i ona se spustila na 123 mjesto nacionalnih ekonomija prema visini GNI per capita.
Iako je Bosna i Hercegovina u protekle tri godine popravila svoj položaj u odnosu na globalnu ekonomiju, GNI per capita je i dalje najniži od svih zemalja u Jugoistočnoj Evropi. Podaci Svjetske banke govore na rang listi zemalja Jugoistočne Evrope u 2003. godini u zemljama Jugoistočne Evrope, GNI per capita je bio najveći u Sloveniji (49 pozicija u svjetskoj ekonomiji), a najmanji u BiH (123 pozicija u svjetskoj ekonomiji).
Kao i u 2002. godini, Bosna i Hercegovina i dalje ima pad u visini bruto nacionalnog prihoda mjerenog paritetom kupovne moći. U 2001. godini, prema ovom kriteriju, Bosna i Hercegovina je bila na 92 mjestu, u 2002. na 95, a u 2003. godini je završila na 98 mjestu u svjetskoj ekonomiji.
Iako su sve zemlje jugoistočne Evrope zabilježile rast GNI per capita, jedino su Bosna i Hercegovina i Albanija zabilježile pad na rang listi Svjetske Banke.

R. ADŽOVIĆ

"Deset najtezih godina" se nastavljaju ...
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Zavisi na koje bogatsvo mislis.

Posto su djeca buducnost, i pravo bogastvo, nije to tacno.

Vec su Bosna i Albanija najbogatsije zemlje u Evropi. :)
dinash

Post by dinash »

BosnjakAga wrote:Zavisi na koje bogatsvo mislis.

kakav glupan ... ssssssssssssssssssshit ... :x
winetou

Post by winetou »

BosnjakAga wrote:Zavisi na koje bogatsvo mislis.

Zaboravi si reći GLADNA DJECA :oops:
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

U Srbiji se godišnje izvrši 200 000 abortusa. Taj broj nas svrstava na treće mesto u svetu - posle Ruskinja i Rumunki

Uznemirujuće prognoze da će Srbi do 2050. postati nacionalna manjina u sopstvenoj zemlji i da će se naći na listi deset najstarijih zemalja sveta

Na svaki brak u Srbiji dolazi manje od jednog deteta (precizno 0,8Cool i ako se ovako nastavi već 2100. godine u centralnoj Srbiji biće svega 2.100.000 stanovnika, u Vojvodini 800.000, dok bi na Kosovu i Metohiji, po sadašnjem populacionom trendu, živelo čak 4,4 miliona građana.

http://www.dnevnik.co.yu/Strane/drustvo.htm

Ovo znaci bit bogatija zemlja jel?

Kome ce da ostane to bogatstvo Evrope kad nemaju dovoljno djece da to naslijede?
Nego moraju strance da dovodu da im radu po Evropi i placaju penzije?
radogost bosnjanin

#6 Deset najtezih godina...

Post by radogost bosnjanin »

Da, deset teskih godina, ali jeste li ista napravili da nam bude bolje, nama samima, ili cekate da roda donese bolje sutra.

Koga npr. birate, izlazite li na izbore?

Nema srece u tudjini, nije li sama rijec tudjina vec nesto strano i ruzno?

Odakle znate da je jedan kinez sa 100 USS manje sretan od tebe sa 500 KM?

Pocnimo misliti od toga, kolkiko svaki doprinose svom boljitku, svakim danom... ili :zzzz:
Zox

Post by Zox »

BosnjakAga, ti si bijednik.
crniroko

#8 Re: Deset najtezih godina...

Post by crniroko »

radogost bosnjanin wrote:Da, deset teskih godina, ali jeste li ista napravili da nam bude bolje, nama samima, ili cekate da roda donese bolje sutra.

Koga npr. birate, izlazite li na izbore?

Nema srece u tudjini, nije li sama rijec tudjina vec nesto strano i ruzno?

Odakle znate da je jedan kinez sa 100 USS manje sretan od tebe sa 500 KM?

Pocnimo misliti od toga, kolkiko svaki doprinose svom boljitku, svakim danom... ili :zzzz:
naravno. a slovenija ma mjestu 49. masala balije, pomozimo im da dodju na makar 40. trudimo se i dalje i vise kupujuci po merkatorima. i zderuci lasko, argetu, fruktal, parizere, piletinu itd, itd. dakle sve ovo cega imamo u izobilju i domaceg. nije meni (lafo) problem kupit uvoznog mercedesa (ko biva ima i domaci) pa to mi ne proizvodimo. al keks, vodu, pivo, pavlaku.. . e zato smo mi na 125. e moje balije, jadnici jedni, zar ne kontate. al nikad nije kasno-propaganda na svakom mjestu-pocet iskljucivo od svoje kuce-, kad ti mati donese anamonaj sok, a ti ga hrkni u wc-solju. iz licnog iskustva znam kako je tesko ljude 'reprogramirat' glede&unatoc kupovine domaceg. i dok nisam napravio par demonstrativnih 'ekscesa' u kuci situacija se nije promijenila. al sad nema sanse u mom frizider da nadjete madjarski ktastavac il srbijanski ajvar. no chance. i sad kad bi bar trideset % bosnjaka(znam da vecina 'nasih' hrvata i srba vise volei cro & yu govno nego domacu sljivu i nek HIN je apetitli) bilo kao moja malenkost, vjerujem da bi se situacija promijenila kardinalno u naredna TRI mjeseca, kako produktivnost domacih firmi tako i uvozno -izvozni bilans. samo propaganda, na derneku, kafi. napravite od teme 'kup. dom.' ISSUE. i znajte da se drzava gradi samo tako. a da sve drugo, pobrojano, ukljucujuci i registraciju auta, posjeta koncerta itd., itd ´samo RAZGRADJIVANJE ovog malo sto smo krvavo platili. i ovo je EKONOMSKI NACIONALIZAM. i neka je. i zapamtite- pravite ISSUE:
Qwert

Post by Qwert »

Zar je moguce? :D

Nije nasladjivanje ali nije ni cudo da je tako, kada se pogleda stopa uvoza/izvoza rs sa scg ili federacije sa hrvatskom. Ocigledno je srbima i hrvatima stalo da citav bih 'kapital' padne u ruke njihovih matica (kako oni sami kazu) a da pritom ne vide da ce na kraju ispasti bijeda ko i ostali.

Nesto me sve ovo podsjeca na 92-95, dok se matica siri i deblja, ja krvarim i bolujem. :-)
radogost bosnjanin

Po cemu je bosnjakaga bijednik, molicu lijepo, je li gospodo draga za vas jedini kriterij novac?

I ocekujete da amerika napravi od bosne bogatriju zemlju?

Dajte i jedan razlog, molicu lijepo, a ne znate gospodo da ce komad zemlje vrijediti grudu zlata, a vi bi da bjezite od nje?
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Znateli koja je zemlja prije 20 godina bila jedna od najsiromasnijih na svijetu?

U kojoj su milioni ljudi umirali od gladi?

KINA

Sad je treca svijetska sila u ekonomiju. Za 50 godina preci ce i USA.

Pare idu dolazu, omladina je pravo bogatstvo.
Last edited by BosnjakAga on 07/11/2004 18:07, edited 1 time in total.
radogost bosnjanin

Bravo crniroko,

to mi se svidja, nije to da treba mrzit druge, al pocnimo gledat od sebe i svojeg bliznjeg, ako mi njemu pomognemo ( kupimo sok, vodu i sl. ), valjda cde i on nas poduprijet,
radogost bosnjanin

Helem,

ko nije shvatio da treba da se okrene sebi, da se skoluje i radi, da skoluje kolko moze podmladak, pomaze time i komsiji, a komsija njemu, ...

ocito da onda treba pomoc u necemu. Valjda je najgore proslo, borimo se dalje yza taj komad svoje zemlje i za buducnost, niko nam je nece donijet bolju, ako ne mi sami,

al hajmo bratski, nemoj da smo lukavi i zavisni, ako vidim da ti treba pomoc, al ti stvarno treba pomoc, kad vise ne mozes sam sebi pomoc, pomozimo ti onda svi. Valjda se dobro vraca dobrim, jednom se ipak vrati...
dinash

#14 Re: Deset najtezih godina...

Post by dinash »

crniroko wrote:naravno. a slovenija ma mjestu 49. masala balije, pomozimo im da dodju na makar 40. trudimo se i dalje i vise kupujuci po merkatorima. i zderuci lasko, argetu, fruktal, parizere, piletinu itd, itd. dakle sve ovo cega imamo u izobilju i domaceg. nije meni (lafo) problem kupit uvoznog mercedesa (ko biva ima i domaci) pa to mi ne proizvodimo. al keks, vodu, pivo, pavlaku.. . e zato smo mi na 125. e moje balije, jadnici jedni, zar ne kontate. al nikad nije kasno-propaganda na svakom mjestu-pocet iskljucivo od svoje kuce-, kad ti mati donese anamonaj sok, a ti ga hrkni u wc-solju. iz licnog iskustva znam kako je tesko ljude 'reprogramirat' glede&unatoc kupovine domaceg. i dok nisam napravio par demonstrativnih 'ekscesa' u kuci situacija se nije promijenila. al sad nema sanse u mom frizider da nadjete madjarski ktastavac il srbijanski ajvar. no chance. i sad kad bi bar trideset % bosnjaka(znam da vecina 'nasih' hrvata i srba vise volei cro & yu govno nego domacu sljivu i nek HIN je apetitli) bilo kao moja malenkost, vjerujem da bi se situacija promijenila kardinalno u naredna TRI mjeseca, kako produktivnost domacih firmi tako i uvozno -izvozni bilans. samo propaganda, na derneku, kafi. napravite od teme 'kup. dom.' ISSUE. i znajte da se drzava gradi samo tako. a da sve drugo, pobrojano, ukljucujuci i registraciju auta, posjeta koncerta itd., itd ´samo RAZGRADJIVANJE ovog malo sto smo krvavo platili. i ovo je EKONOMSKI NACIONALIZAM. i neka je. i zapamtite- pravite ISSUE:
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha ...
tipicno ... sad su slovenci (izmedju ostalih) krivi sto je BiH u K?

odlicno!
radogost bosnjanin

Pa, g. dinash, valjda je crniroko suprotno kazo, zar nije sve jasno? Gdje nam ti zivis,

on je samo naveo primjer slovenije, itd itd...

zapitas li se ti sta i cije kupujes, evo, prvo pitanje?
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Image

Imaju bogatstvo a izvrsuju najvise samoubistvo, izgleda smo ipak srecniji
ahuseino

Post by ahuseino »

BosnjakAga wrote:Znateli koja je zemlja prije 20 godina bila jedna od najsiromasnijih na svijetu?

U kojoj su milioni ljudi umirali od gladi?

KINA

Sad je treca svijetska sila u ekonomiju. Za 50 godina preci ce i USA.

Pare idu dolazu, omladina je pravo bogatstvo.
:-? :lol: :-)
E bas ti nadje primjer.
Ti Bosnjak aga NIKAD ne navodis izvor svoje imformacije, pa te ni ne mogu uzeti za ozbiljno.
Ako pak navedes izvor onda je to Ferenheit 9-11 ( pa je opet diskutabilno).
Koliko je to miliona ljudi umiralo u Kini, kada i po kome.
Po kojem mjerilu su oni "treca ekonomska svjetska sila".

Da, imaju najvecu potencijaljni potrosacku bazu/market jer ih je skoro/oko dvije milijarde, i svi u jednoj drzavi...ali ako ti silni ljudi nemaju kupilo ($$) onda dzaba sve.

Neda mi se sad traziti zvanicne izvore o ekonomiji Kine, da dokazujem besmislenost tvoje nepotkrepljene teze, pa cu samo reci informaciju koju znam od licnih prijatelja.

Jeli ti imas pojma kakav je standard zivota u Kini "trecoj ekonomskoj" svjetskoj sili? Njima je Bosna zapad.

Satnice su prije tri godine bile $0.25, a buduci da su sad otvoreni ekonomski putevi, na uvezenu robu placa se svjetska cijena. I svo to ljudstvo radi u korist Americkih firmi (jacajuci Americku ekonomiju), sto u proizvodnji (Americke fabrike u Kini), sto u kupovini Americke robe.

Ljudi sto sa mnom uce u skoli ce uciniti sve sto je u njihovoj moci da ostaju ovdje na zapadu, jer nema hljeba nazad kuci.

Tako da mi se cini da ovaj tvoj argument ne ide u prilog tvojoj tezi. :!: :?: ;-) :-? :cry:
dinash

Post by dinash »

kako to da na policama grada u kojem ja zivim ima hrvatskih i srpskih proizvoda (neke kupujem redovno recimo "dukat"), ali nema ni jedan bosanski? jesu slovenci krivi sto smo mi unisteni ratom? jesu li slovenci krivi sto oni znaju trgovati, a mi (ocito) ne?

da ponovim, "tipicno" (bosanski): zamjeni teze, svali na nekog drugog ... cekaj jos malo ... uskoro ce se pojaviti roj forumskih utjerivaca pravde kojima su krivi svi ... od cifuta, vlaha, laznih bosnjaka (izdajica bosjackog naroda?), dijaspore, do slovenaca, komunista, pedera, izraelaca, amerikanaca, polarnih medvjeda ...........................

mislim da od nasih nekadasnjih sudrzavljana mozemo/trebamo uciti, a ne izolirati se i braniti se nekim konzumeristickom nacionalizmom.
dinash

Post by dinash »

BosnjakAga wrote: Imaju bogatstvo a izvrsuju najvise samoubistvo, izgleda smo ipak srecniji
tebe malo j*bu padez?

ti ocito nisi dugo dolaziti u sarajevu.
radogost bosnjanin

dinash wrote:kako to da na policama grada u kojem ja zivim ima hrvatskih i srpskih proizvoda (neke kupujem redovno recimo "dukat"), ali nema ni jedan bosanski? jesu slovenci krivi sto smo mi unisteni ratom? jesu li slovenci krivi sto oni znaju trgovati, a mi (ocito) ne?

da ponovim, "tipicno" (bosanski): zamjeni teze, svali na nekog drugog ... cekaj jos malo ... uskoro ce se pojaviti roj forumskih utjerivaca pravde kojima su krivi svi ... od cifuta, vlaha, laznih bosnjaka (izdajica bosjackog naroda?), dijaspore, do slovenaca, komunista, pedera, izraelaca, amerikanaca, polarnih medvjeda ...........................
Prijevid, dragi moj,

bimala kolko hoces, iz brckog, npr. kapital bosanski, samo treba procitat na policama,

dalje, koje mlijeko i pavlaku kupukemo?

Ima jedna prekrasna privatna mljekara iz gradacca INmer, bio cak u njoj, svugdje i mlijeka i pavlake i kiselog mlijeka ( da ne govorimo o zenickoj, tuzlansko, megle iz bihaca i sl. ),

a ti opet o slovencima, pa ne mogu oni biti krivi sto ti kupujes njihovo, kupuj nase, ako nema svega, al onda 80/90 % sto ima,

eto, to je to
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Bei der Hungersnot, die auf den "Grossen Sprung" folgte, gab es 1960/61 eine riesige Naturkatastrophe, die 55 Prozent der Ackerflächen betraf. Es bleibt aber dennoch klar, das der Hauptgrund die Misswirtschaft war (keinerlei Reserven etc.) - die Naturkatastrophe hat es eben nur richtig deutlich gemacht. 20-30 Millionen Tote."

http://www.mls-marburg.de/schueler/mao/

20-30 miliona mrtvija u Kini od gladi 1960/61.

-------------------------------------------------------------------------------------

2004 u Kini ekonomija raste 9.8%

GDP - 9.1% (official data) (2003 est.)

Kina
GDP: $6.449 trillion (2003 est.)

Japan
GDP: - $3.582 trillion (2003 est.)

USA
GDP: - $10.99 trillion (2003 est.)

Germany
GDP: - $2.271 trillion (2003 est.)

http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... .html#Econ

Ovdje cak pise da je Kina na drugom mjestu posle USA ( CIA podaci ).

Image
dinash

Post by dinash »

radogost bosnjanin wrote:Prijevid, dragi moj,

bimala kolko hoces, iz brckog, npr. kapital bosanski, samo treba procitat na policama,

Ima jedna prekrasna privatna mljekara iz gradacca INmer, bio cak u njoj, svugdje i mlijeka i pavlake i kiselog mlijeka ( da ne govorimo o zenickoj, tuzlansko, megle iz bihaca i sl. ),

a ti opet o slovencima, pa ne mogu oni biti krivi sto ti kupujes njihovo, kupuj nase, ako nema svega, al onda 80/90 % sto ima,

eto, to je to
ocito si nov na forumu pa ne znas ... ja zivim u ljubljani.

pa da ne bude zabune. ja ne zagovaram slovence (nemam razloga), ali zato kritikujem bosance jer iako postoje dobri BH proizvodi iste NE MOGU naci na policama. zasto?
Qwert

Post by Qwert »

dinash wrote:
radogost bosnjanin wrote:Prijevid, dragi moj,

eto, to je to
ocito si nov na forumu pa ne znas ... ja zivim u ljubljani.

pa da ne bude zabune. ja ne zagovaram slovence (nemam razloga), ali zato kritikujem bosance jer iako postoje dobri BH proizvodi iste NE MOGU naci na policama. zasto?
Zato sto treba uloziti u pogone i trziste. A da bi se razvilo trziste onda se prvo mora osvojiti domace. Kako ce se domace trziste osvojiti kada drzava namece tudji proizvod i to bez carine. Recimo scg uvozi u bosnu bez problema, da bi za uzvrat debelo oporezovala cigare iz bosne stiteci svoje produkte. :-)
radogost bosnjanin

Na forumu ovom jesam nov. U pravu si. Al nisam u Bosni, na zalost nije prica bosnjacka od danas, nego od pred, predjucer.

Zasto u Sloveniji nema bosanskih proizvoda? Pa ne mogu ja to ad hoc kazat, al ti mogu jedno sigurno kazat, da su Slovenci najveci samoljubci ( prevedeno: kupuju sve sto mogu svoje ).

I onda ti kazes, zasto bi to bili bosnjani protiv svoje kupovine?

Nije, dakle pitanje zasto slovenci, zasto hrvati ...,

nego zasto ne svoje? Od toga da krenemo. Pa cemo vidit gdje cemo stat.

Pa, najveca sramota, kod toliko naseg mlijeka i vode, neko kupuje Alpsko mleko...i Radensku ( jedan poznati izvor u sloveniji ), a Bosna ih ima na desetine,

al fala bogu, sve se vise i vise kupuje domaceg.

Apropro Age,

on je gospodar svom na svome, a i mi bismo ostali voljeli vidit sto vise bosanaca u bosni da nas je vise skupa...
dinash

Post by dinash »

radogost bosnjanin wrote:Na forumu ovom jesam nov. U pravu si. Al nisam u Bosni, na zalost nije prica bosnjacka od danas, nego od pred, predjucer.

Zasto u Sloveniji nema bosanskih proizvoda? Pa ne mogu ja to ad hoc kazat, al ti mogu jedno sigurno kazat, da su Slovenci najveci samoljubci ( prevedeno: kupuju sve sto mogu svoje ).

I onda ti kazes, zasto bi to bili bosnjani protiv svoje kupovine?
ej ... nisam to rekao!! halo ... nek kupuje svak ono sto hoce. to je poanta. nije bojkot proizvoda metoda kojom ces dici ekonomiju ...

drugo, nije tacno da slovenci kupuju samo svoje proizvode ... koliko je meni poznato Dukat se ODLICNO prodaje u ljubljani i okolici ... a to je hrvatska firma. dakle, kako mogu oni, a ne bilo koja od onih kompanija koje si prije naveo?

merkator u beogradu je rasprodao prve zalihe u rekordnom roku ... slagacu ti u koliko vremena, ali prijateljica iz beograda mi je pricala da su ljudi stajali u redovima za otvaranje ...

moj prijedlog, mani se ti tih prica ko treba sta kupovati (jos jednom: mislim da trzni nacionalizam nije rjesenje problema). svako kupuje ono sto zeli ... a nepostenosti na trzistu nek rjesavaju ekonomisti i politicari na drzavnom nivou.

nazalost, sve nase rijeci ovdje ne mijenjaju cinjenicu da je bosna jaaaako siromasna drzava. :(

i dobro-nam-dosao ... :)
Post Reply