Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

El Mumin

#4251 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

dadinjo33 wrote:RMG, pa necu ti valjda govoriti sta da vidis tamo gdje sam ti pokazao da pogledas. Do tebe je, a svakako je legitimno sve to sto (ne) vidis.
El Mumin, pa valjda je ocito da Arapi u pisanju knjiga vijekovima koriste tackice za razlikovanje suglasnika, bez kojih bi tekstovi bili nejasni, hiljadusmisleni. Sto se tice vokalizacije, koja je uglavnom bitna za razlikovanje pasiva i aktiva, koriste je u mjeri u kojoj je potrebno izbjeci dvosmislenosti, ali i sire, mimo razlikovanja aktiva i pasiva, gdje je to potrebno. Ni tackica ni vokalizacije nije bilo u izvornom Kuranu, kao sto i sam znas.
A zašto bi onda Arapi u vrijeme Muhammeda a.s. pisali Kur'an bez samoglasnika i tačkica da bude nerazumljiv? Nema logike.
zagortenej

#4252 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

Zato sto ih nisu imali :-)
jasko_ba

#4253 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Ovaj nas "narod" nije normalan. Pogledajte komentare, toliko bolesnih ljudi oko nas. :-)
https://www.facebook.com/AJBalkans/post ... 4520924456
SamoVasGledam

#4254 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

jasko_ba wrote:Ovaj nas "narod" nije normalan. Pogledajte komentare, toliko bolesnih ljudi oko nas. :-)
Problem je što veliki deo muslimana napade na Islam doživljava lično, odnosno kao napade na sebe. I onda među tom grupom ljudi uvek će se naći nekoliko budala koji 'više vole Poslanika nego rođenu majku' i koji jedva čekaju priliku da oružjem dokažu koliko vole svog poslanika.

Taj isti Charlie Hebdo je imao i gore karikature o Isusu i Mariji u zemlji sa većinskim hrišćanskim stanovništvom, pa ne znam da su i jednu pretnju primili od hrišćana. Tako svi treba da čine - ako veruješ u Boga i misliš da je tvoja vera prava, onda valjda i veruješ da tvoj Bog može sam da se brani i da kazni one koji ga ismevaju. Čim ti preuzimaš stvari u svoje ruke znači da si nesiguran u svog Boga, a i u sebe.
RNG_25

#4255 Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

OK, pročitao sam.

Sva ta značenja u navedenom primjeru su "usklađena", tj. međusobno suštinski ne kontriraju, već radije "proširuju" bazno značenje.

Npr. sva ta razumijevanja istog pojma (put, most, lik, suština i td.) ne kontriraju jedno drugom, bar ne na nepomirljiv način. Također, sva ta značenja ne kontriraju Islamu općenito.

Ono što neki bi htjeli, pak, je relativizam u smislu da posve suprotna, nepomirljivo kontradiktorna značenja, budu jednako validna, tj. žele totalni relativizam *svega*. Ne samo drugačija tumačenja koja ipak nisu u koliziji sa ostalima, nego posve nova tumačenja koja pobijaju svu dogmu, sva učenja i sve stavove u vezi bilo čega.

A ako ćemo ići tim putem, onda si možemo odmah u startu priznati da nema istine, nema *limita* mogućim značenjima, sve je relativno, istina je laž i obratno i td. U tom smislu, ne znam šta neki ljudi onda uopšte žele od Kur'na, ili bilo koje knjige uopšte? Jer relativizam vodi u ništavilo. Takvim ljudima, kod kojih "sve može", preporučam ateizam, doduše ne onaj kojem većina rezidentnih ateista pripada (a zove se ateistardizam).
El Mumin

#4256 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
jasko_ba wrote:Ovaj nas "narod" nije normalan. Pogledajte komentare, toliko bolesnih ljudi oko nas. :-)
Problem je što veliki deo muslimana napade na Islam doživljava lično, odnosno kao napade na sebe. I onda među tom grupom ljudi uvek će se naći nekoliko budala koji 'više vole Poslanika nego rođenu majku' i koji jedva čekaju priliku da oružjem dokažu koliko vole svog poslanika.

Taj isti Charlie Hebdo je imao i gore karikature o Isusu i Mariji u zemlji sa većinskim hrišćanskim stanovništvom, pa ne znam da su i jednu pretnju primili od hrišćana. Tako svi treba da čine - ako veruješ u Boga i misliš da je tvoja vera prava, onda valjda i veruješ da tvoj Bog može sam da se brani i da kazni one koji ga ismevaju. Čim ti preuzimaš stvari u svoje ruke znači da si nesiguran u svog Boga, a i u sebe.
Onaj ko vrijeđa Poslanika, također vrijeđa i muslimane i njihova najdublja uvjerenja. Muhammed a.s. je poslanik kojeg muslimani mnogo vole, bez obzira, jer je preselio.
Ako bih ja nacrtao karikaturu nečijeg mrtvog oca, bi li taj neko agresivno reagovao? Većina muslimana za vrijeme života Muhammeda a.s. ga je toliko voljela da bi dali život za njega.
Većina muslimana bi to uradila i danas.
Ti ne možeš pojmiti šta Muhammed a.s. predstavlja u životu svakog vjernika muslimana.
zagortenej

#4257 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

Muslimani ga toliko vole da im uopšte ne smeta kada sv Buharija i Muslim tvrde da je bio opsihren toliko da nije znao sta radi, da je oženio 6-godišnju djevojcicu, da je naredio masakr oko 600 zarobljenih jevreja, da je naredio da se muče i osakate grupa ljudi koji su ubili neke muslimane, da je htjeo počiniti samoubistvo na početku Objave itd itd.
Sve to piše u sahih hadisima.
Čudna je to ljubav. Jedinstvena. Dogmatska. Naučena.
Sve što zapadnjaci prebacuju muslimanima je ono što piše u islamskoj literaturi.
U stvari, muslimani se ljute zato sto zapadnjaci kritički pišu o onome što su islamski učenjaci napisali o Muhamedu a.s.
Njima smeta sto se kritikuju islamski učenjaci , a ne Muhamed a.s.
RNG_25

#4258 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by RNG_25 »

El Mumin wrote:Ako bih ja nacrtao karikaturu nečijeg mrtvog oca, bi li taj neko agresivno reagovao?
Ne?

No problem muslimana u zemljama koje nisu bazirane na islamskim propisima je... kršenje zakona te zemlje kada nasilno reaguju na nenasilne "provokacije". A to kršenje zakona znači da muslimani, de facto, postaju izdajnici te države. Disproporcionalna manifestacija sile (nasilje kao rezultat nenasilne provokacije) će možda, u konačnici, rezultirati recipročnom disproporcionalnom manifestacijom sile, samo ovaj put će "primatelji" iste biti muslimani.

Što naravno nimalo ne zabrinjava te muslimane, ali i to će se promijeniti ako se historija ponovi, a ponavlja se kao i uvijek...
El Mumin

#4259 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

zagortenej wrote:Muslimani ga toliko vole da im uopšte ne smeta kada sv Buharija i Muslim tvrde da je bio opsihren toliko da nije znao sta radi, da je oženio 6-godišnju djevojcicu, da je naredio masakr oko 600 zarobljenih jevreja, da je naredio da se muče i osakate grupa ljudi koji su ubili neke muslimane, da je htjeo počiniti samoubistvo na početku Objave itd itd.
Sve što zapadnjaci prebacuju muslimanima je ono što piše u islamskoj literaturi.
U stvari, muslimani se ljute zato sto zapadnjaci kritički pišu o onome što su islamski učenjaci napisali o Muhamedu a.s.
Tako je, bez obzira na sve , muslimani vole Muhammeda a.s.
fatamorgana

#4260 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

El Mumin wrote: To da religija nema smisla je tvoje subjektivno mišljenje. Za neke religija predstavlja smisao života.
Tu i jeste kvaka kad religija zamijeni Boga i postane protagonista u filmu ....
zagortenej

#4261 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

El Mumin wrote:
zagortenej wrote:Muslimani ga toliko vole da im uopšte ne smeta kada sv Buharija i Muslim tvrde da je bio opsihren toliko da nije znao sta radi, da je oženio 6-godišnju djevojcicu, da je naredio masakr oko 600 zarobljenih jevreja, da je naredio da se muče i osakate grupa ljudi koji su ubili neke muslimane, da je htjeo počiniti samoubistvo na početku Objave itd itd.
Ako ti ne smeta sta Buharija piše o njemu, onda ti ne znaš šta je ljubav.
fatamorgana

#4262 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:
.... Takvim ljudima, kod kojih "sve može", preporučam ateizam, doduše ne onaj kojem većina rezidentnih ateista pripada (a zove se ateistardizam).
ReĆe rezidentni vjernik .... :kiss:
SamoVasGledam

#4263 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Onaj ko vrijeđa Poslanika, također vrijeđa i muslimane i njihova najdublja uvjerenja. Muhammed a.s. je poslanik kojeg muslimani mnogo vole, bez obzira, jer je preselio.
Ako bih ja nacrtao karikaturu nečijeg mrtvog oca, bi li taj neko agresivno reagovao? Većina muslimana za vrijeme života Muhammeda a.s. ga je toliko voljela da bi dali život za njega.
Ti ne možeš pojmiti šta Muhammed a.s. predstavlja u životu svakog vjernika muslimana.
Jel ti to indirektno podržavaš ubijanje svakoga ko crta Muhamedov lik?

Ja imam pravo da vređam tvoja uverenja ukoliko ih smatram smešnim ili opasnim. Nemam pravo da vređam tvoj fizički izgled, psihološko stanje, tvoju nacionalnu pripadnost itd. Jer je to deo tebe, to si ti i tvoja ličnost. Sa tim si rođen i ne možeš na to da utičeš.

S druge strane religija je stvar izbora, kao i političko opredeljenje recimo. Sve religije, pa tako i Islam su vrsta ideologije, sistema i ja ako mislim da su taj sistem i njegov osnivač loši, ja ću da ih kritikujem, a bogami za Muhameda nije da nema materijala. Dakle ja ako kritikujem Islam i Muhameda, ne vređam tebe, već kritikujem tvoj izbor.

Što se tiče toga šta Muhamed znači muslimanima - Isus hrišćanima označava Boga, pa nisam čuo za radikalne hrišćane koji planiraju krvavo da ga svete.

A meni lično ne bi smetalo da neko crta karikature mog oca. Tim francuskim muslimanima kojima smetaju te karikature uvek mogu da napuste Francusku i vrate se u zemlju porekla ukoliko se ne osećaju prijatno u njoj. Dođeš u tuđu državu u potrazi za boljim životom i hoćeš da određuješ šta se sme, a šta ne sme.
insomnia78

#4264 Re: Svijet bez religija

Post by insomnia78 »

Naslovnice Charlia se puuuno vise bave temama vezanim za krscanstvo a najvise francuskom politickom scenom, sportom i dogadjajima u svijetu. Mnogi su se, s pravom osjetili povrjedjeni njihovim karikaturama ali samo su se muslimani osvetili na najmonstrouzniji nacin. Toliko o religiji mira
zagortenej

#4265 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

Charlie Hebdo je inspiraciju za karikature našao u hadisima koje su prenijeli/zabilježili muslimanski vjerski učenjaci, ali većina muslimana to ne moze ili neće da skonta.
Dogma je jača od razuma.
SamoVasGledam

#4266 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Ako ti smetaju njihovi crteži tuži ih brate, uzmi im pare, zatvori ih.
El Mumin

#4267 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

zagortenej wrote:
El Mumin wrote:
Ako ti ne smeta sta Buharija piše o njemu, onda ti ne znaš šta je ljubav.
Bez obzira, on je moj poslanik.
zagortenej

#4268 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

Nije tvoj nego božiji. Jel ti i Buharija tvoj?
El Mumin

#4269 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: Onaj ko vrijeđa Poslanika, također vrijeđa i muslimane i njihova najdublja uvjerenja. Muhammed a.s. je poslanik kojeg muslimani mnogo vole, bez obzira, jer je preselio.
Jel ti to indirektno podržavaš ubijanje svakoga ko crta Muhamedov lik?

Ja imam pravo da vređam tvoja uverenja ukoliko ih smatram smešnim ili opasnim. Nemam pravo da vređam tvoj fizički izgled, psihološko stanje, tvoju nacionalnu pripadnost itd. Jer je to deo tebe, to si ti i tvoja ličnost. Sa tim si rođen i ne možeš na to da utičeš.

S druge strane religija je stvar izbora, kao i političko opredeljenje recimo. Sve religije, pa tako i Islam su vrsta ideologije, sistema i ja ako mislim da su taj sistem i njegov osnivač loši, ja ću da ih kritikujem, a bogami za Muhameda nije da nema materijala. Dakle ja ako kritikujem Islam i Muhameda, ne vređam tebe, već kritikujem tvoj izbor.

Što se tiče toga šta Muhamed znači muslimanima - Isus hrišćanima označava Boga, pa nisam čuo za radikalne hrišćane koji planiraju krvavo da ga svete.

A meni lično ne bi smetalo da neko crta karikature mog oca. Tim francuskim muslimanima kojima smetaju te karikature uvek mogu da napuste Francusku i vrate se u zemlju porekla ukoliko se ne osećaju prijatno u njoj. Dođeš u tuđu državu u potrazi za boljim životom i hoćeš da određuješ šta se sme, a šta ne sme.
Ne podržavam ubijanje naravno . Imaš pravo da kritikuješ Muhammeda a.s., ali opet ne možeš promijeniti nijedan stav muslimana vjernika o Muhammedu a.s., pa čemu onda tvoje kritikovanje?
SamoVasGledam

#4270 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Ne podržavam ubijanje naravno . Imaš pravo da kritikuješ Muhammeda a.s., ali opet ne možeš promijeniti nijedan stav muslimana vjernika o Muhammedu a.s., pa čemu onda tvoje kritikovanje?
Kako znaš? Najveći broj eks muslimana su napustili Islam upravo zbog Muhamedovog lika.
insomnia78

#4271 Re: Svijet bez religija

Post by insomnia78 »

Teme naslovnica u periodu od deset godina
Image
SamoVasGledam

#4272 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Taj Charlie voli vrijeđati religije, ne samo Islamsku. Muslimani su jedini odgovorili na provokaciju, kršćani šute.
Niko ne dozvoljava da se provocira.
Kako niko ne dozvoljava kada si sam rekao da hrišćani ćute?

Kao što sam rekao Francuska je sekularna država sa slobodom govora i karikaturisti imaju pravo da vređaju i ismevaju religije. Kome se ne sviđa uvek može napustiti Francusku i otići u zemlju koja mu više odgovara po tom pitanju.

Ali vidimo da većina muslimana ne odlazi iz Francuske, što znači da su ipak novac i standard važniji od voljenog poslanika.
El Mumin

#4273 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

zagortenej wrote:Nije tvoj nego božiji. Jel ti i Buharija tvoj?
Biti bukvalac, opasna je stvar. Kad kažem "moj poslanik", mislim na to da sam musliman vjernik koji slijedi Muhammeda a.s. i Kur'an.
Ali, bolje je riječi naš poslanik, ti si samo ovčica pobjegla iz krda Božijeg, čiji je pastir naš voljeni poslanik Muhammed a.s.
Hakiz

#4274 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

SamoVasGledam wrote:Ali vidimo da većina muslimana ne odlazi iz Francuske, što znači da su ipak novac i standard važniji od voljenog poslanika.
E, taj novac. Uvijek on pokvari iluziju o pobožnosti i principima. Ipak je istina je da je novac vrhovno božanstvo.
El Mumin

#4275 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: Taj Charlie voli vrijeđati religije, ne samo Islamsku. Muslimani su jedini odgovorili na provokaciju, kršćani šute.
Niko ne dozvoljava da se provocira.
Kako niko ne dozvoljava kada si sam rekao da hrišćani ćute?

Kao što sam rekao Francuska je sekularna država sa slobodom govora i karikaturisti imaju pravo da vređaju i ismevaju religije. Kome se ne sviđa uvek može napustiti Francusku i otići u zemlju koja mu više odgovara po tom pitanju.

Ali vidimo da većina muslimana ne odlazi iz Francuske, što znači da su ipak novac i standard važniji od voljenog poslanika.
Neće još dugo biti sekularna država, broj muslimana u toj zemlji vrtoglavo raste. Za određen broj godina to će biti šerijatska država.
Locked