AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#526 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:Ti, asur i pojedinci slični vama, kada Đozino ime pomenete, trebali biste ustat iz poštovanja spram njegova iluma i njegova djela ;-) Samo sitne, opterećene, ideologijom sapete i razapete duše se bacaju kamenom na Đozu, a oni koji imaju ilum i spoznaju poštuju ga i poštovali su ga, od Azhara do Nedžefa, i među sunijama, i među sufijama, i među šiijama, i među mutezilama, od nekadašnjih alima do današnjih kao što je akademik Rešid Hafizović, a svi puno upućeniji u život rahmetli Đoze od vas :-D

Ili makar da držite jezik za zubima i ne pokazujete svoju malodušnost, neznanje, malograđanštinu i tu muku koju ne možete ili ne znante sakriti a koja vas pati iznutra, da Allah sačuva i sakloni :-D

:kiss:
da pogodim, pošto ga ti poštuješ ti isto imaš ilum i spoznaju?!? :lol: :lol: :lol:

ono kad sam sebi nabaciš da si na pravom putu, da nije zalosno, bilo bi smijesno :lol:

de mi reci iskreno, kad si bio dijete, jesu li te učili da su nijemci bili u stvari pozitivci, good guys, samo što to nisi smjeo pričati izvan kuće? ;-)
arzuhal

#527 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:Ti, asur i pojedinci slični vama, kada Đozino ime pomenete, trebali biste ustat iz poštovanja spram njegova iluma i njegova djela ;-) Samo sitne, opterećene, ideologijom sapete i razapete duše se bacaju kamenom na Đozu, a oni koji imaju ilum i spoznaju poštuju ga i poštovali su ga, od Azhara do Nedžefa, i među sunijama, i među sufijama, i među šiijama, i među mutezilama, od nekadašnjih alima do današnjih kao što je akademik Rešid Hafizović, a svi puno upućeniji u život rahmetli Đoze od vas :-D

Ili makar da držite jezik za zubima i ne pokazujete svoju malodušnost, neznanje, malograđanštinu i tu muku koju ne možete ili ne znante sakriti a koja vas pati iznutra, da Allah sačuva i sakloni :-D

:kiss:
da pogodim, pošto ga ti poštuješ ti isto imaš ilum i spoznaju?!? :lol: :lol: :lol:

ono kad sam sebi nabaciš da si na pravom putu, da nije zalosno, bilo bi smijesno :lol:
Ne, ne guram se u učenjake Azhara i Nedžefa, ja ga samo poštujem kao što poštujem ljude na koje je Đozo imao utjecaja a s kojima sam imao priliku da se družim, da šta čujem i naučim :-D Ne valja ta malograđanska logika, previše je kvarna i poduprta plitkim lukavštinama da bi bi valjala čemu, da bi se njome čak išta i "pogodilo" ;-)

de mi reci iskreno, kad si bio dijete, jesu li te učili da su nijemci bili u stvari pozitivci, good guys, samo što to nisi smjeo pričati izvan kuće? ;-)

Ne, nisu, moja uža porodica je tokom Drugog svjetskog rata pretrpila od ustaškog režima, a u široj je bio i jedan narodni heroj :-D Tvoju primjedbu o mogućem profašizmu i nacizmu moje porodice sam zadokumentovao, pa ćemo vidjeti... :thumbup:
zagortenej

#528 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

dobar pokušaj, ali jesam li ja spomenuo naciste ili nijemce, pogledaj ponovo? ili je tebi znak jednakosti između te 2 grupe? :roll:
zagortenej

#529 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

O vi koji vjerujete! Ako se budete bojali Allaha, načiniće vam furkan (da razlikujete istinu od neistine) i odstraniće od vas loša djela vaša, i oprostiće vam. A Allah je Posjednik dobrote velike.(8:29)
ako je vjera dogma, kao što neki tvrde, kako će vjernici razlikovati šta je dobro šta nije, kad treba da slijepo vjeruju sve što im se kaže?
totalno u suprotnosti sa onim što Allah kaže u Kur'anu.

i kažu Kur'an jedini nije iskrivljen, naravno da nije, ali niko i ne uzima vjeru iz Kur'ana, nego iz prežvakanih mišljenja raznoraznih učenjaka.
ali naravno, kako kaže šejh Maliki, svi oni kažu da im je Kur'an glavna vodilja, ali zaista nije tako. to je priča za naivne.
zijancer

#530 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zijancer »

ima li kakav esej o razlici lijepog i ruznog? :-D
nasa

#531 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by nasa »

zagortenej wrote:dobar pokušaj, ali jesam li ja spomenuo naciste ili nijemce, pogledaj ponovo? ili je tebi znak jednakosti između te 2 grupe? :roll:
pa ja bih i ovo okarakterisala kao dobar pokusaj

:D

Banned user for reason “ vrijedjanje”
» zagortenej

14 dana
fatamorgana

#532 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by fatamorgana »

Jeko Đozo?
Gojeni H

#533 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

nasa wrote:
zagortenej wrote:dobar pokušaj, ali jesam li ja spomenuo naciste ili nijemce, pogledaj ponovo? ili je tebi znak jednakosti između te 2 grupe? :roll:
pa ja bih i ovo okarakterisala kao dobar pokusaj

:D

Banned user for reason “ vrijedjanje”
» zagortenej

14 dana
E, jesi dogmaticna ... :oops:
Towelie

#534 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Rituals are a must for every religion to sustain its external and perceptible form, but they become a poison when they become the very definition of Religion. I have come across many Muslim ‘scholars’ who told me, “Just do your Salat, pay Zakat, do Fasting, and try to go to Hajj and you will surely attain Heaven”. Just see this! Religion, the very definition of Religion has come down to these four rituals. But according to the Quran, Islam is all about worshipping God and God alone, associating no partners with him. These rituals are prescribed by God to act as a protecting shield and an encouraging factor in our worship of God alone. They by no means make the definition of Religion.
nasa

#535 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by nasa »

razmisljala sam puno puta o slicnom ali sve je to povezano, mislim ne moze jedno bez drugog
e sad kako ces to izvesti u definiciju moze varirati ali nije bas da ce se mnogi odreci bilo cega u zivotu samo da ispostuju neke rituale, mora biti pozadina vjera ili neki interes da budes vidjen da to radis, a opet nije za to kriva definicija
Towelie

#536 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

nasa wrote:razmisljala sam puno puta o slicnom ali sve je to povezano, mislim ne moze jedno bez drugog
e sad kako ces to izvesti u definiciju moze varirati ali nije bas da ce se mnogi odreci bilo cega u zivotu samo da ispostuju neke rituale, mora biti pozadina vjera ili neki interes da budes vidjen da to radis, a opet nije za to kriva definicija
Nije u tome toliko poenta, koliko u cinjenici da su vecini muslimana danas rituali poput namaza i sl. sami sebi svrha. Oni se ne pitaju zasto klanjaju i sta time zele postici, oni to rade jer tako treba i tako su navikli.
nasa

#537 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by nasa »

Ja ne vjerujem da se moze redovno klanjati bez ikakve pozadine, a i da se desi da je ista tanka ne vidim u tome lose osim sto mozemo pricati kao o generalnoj pojavi gdje se razlicite vrijednosti srozavaju
Gledaj, meni je pravo mrsko pustiti nekad dok cekam u redu starije, trudnice iitd. voljela bih da sam uvijek super raspolozenja da ih pustim ali priznam da to cesto ucinim zato sto vjerujem da treba tako, treba biti kulturan, lijepo se ophoditi prema drugim i sl.
Isto tako bih voljela da to i jos mnogo drugih stvari rade svi pa makar i ne shvatali da je to vrijednost.

Tako gledam i na te neke vjerske stvari, vjerujem da su to vrijednosti koje nikako nece nastetiti pojedincu, moze biti samo jos losiji ako ih ne radi.
Druga strana price je sto je takvoi vrijeme da je sve vrlo povrsno, nasminkano, instant ...smeta jako kad je to nesto do cega ti je stalo, vecina nas to vidi i zivi, razocaraju te ljudi koji navodno se drze svih tih vrijednosti ali i kad izadjes iz vjere vidis da je isto...

Odes u dzamiji i ibretis se ali isto i kad odes u pozoriste, ako me shvatas
arzuhal

#538 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Meni je jedan učen insan, i formalno i neformalno učen, kao tinejdžeru objasnio: hiljadu namaza ćeš klanjati 'nako, mehanički, formalno, klanjat ćeš a nećeš biti prisutan u njima osim malo...A onda će se desiti onaj hiljadu i prvi koji će, kad se desi, biti NEŠTO, i kojeg ne bi, da ti sve dadnu na svijetu i sav taj svijet, mijenjao nizašta! Ali, vidjet ćeš, da bi ti se desio taj namaz, morat ćeš do njega klanjati hiljadu njih 'nako...

I tako i jest. Ako ima neko ovdje da mu je svaki namaz kao mi'radž, da svaki put sebe vidi kako je pred Allahom, ispred Sirat-ćuprija, s desne strane Džennet, a s lijeve Džehennem, dok iza njega Melek smrti čeka da predaš selam da ti dušu uzme, onda nek zna da je sretnik!

No ima tu još nešto: imam Šafija je rekao da bi bio najsretniji, ili da bi mogao rahat umrijeti, ili da bi bio miran što se tiče ahireta (tako nekako, ne sjećam se doslovce, može se naći) kada bi sigurno znao da mu je samo JEDAN namaz primljen/kabul kod Allaha Uzvišenog, od svih koje je obavio u životu...Mi nemamo pojma ni o tome, jel nam išta kabul kod Allaha, od bilo kojih djela...

No ima još nešto (vazda ima, nikad kraja...): Allah sam u Kur'anu veli da postoji stepen islamijjeta kod ljudi, onaj stepen kada se oni pokoravaju izvršenju propisa iako ih dokraja ili u većoj mjeri i ne razumiju ili ne doživljaju, ne dopiru do suštine, oni koji treba da kažu - eslemna, predajemo se, pokoravamo se, iako vjera nije shvaćena kod njih, nije se ugnijezdila u srcima...Allah ukazuje da postoje takvi ljudi, kao i oni što su na višim stepenima, i tako dalje...
asurbanipal

#539 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

Towelie wrote: Nije u tome toliko poenta, koliko u cinjenici da su vecini muslimana danas rituali poput namaza i sl. sami sebi svrha. Oni se ne pitaju zasto klanjaju i sta time zele postici, oni to rade jer tako treba i tako su navikli.

Aferim @Towelie :thumbup:
Towelie

#540 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Mat 23:14 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što jedete kuće udovičke, i lažno se Bogu molite dugo; zato ćete većma biti osuđeni.
Mat 23:15 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što prehodite more i zemlju da bi prisvojili jednoga, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenijem udvoje većijem od sebe.

Mat 23:23 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što dajete desetak od metvice i od kopra i od kima, a ostaviste što je najpretežnije u zakonu: pravdu i milost i vjeru; a ovo je trebalo činiti i ono ne ostavljati.

Mat 23:25 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što čistite spolja čašu i zdjelu a iznutra su pune grabeža i nepravde.
Mat 23:26 Fariseju slijepi! Očisti najprije iznutra čašu i zdjelu da budu i spolja čiste.
Mat 23:27 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što ste kao okrečeni grobovi, koji se spolja vide lijepi a unutra su puni kostiju mrtvačkijeh i svake nečistote.

Mat 23:28 Tako i vi spolja se pokazujete ljudima pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.
Mat 23:29 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zidate grobove prorocima i krasite rake pravednika,
Mat 23:30 I govorite: da smo mi bili u vrijeme svojijeh otaca, ne bismo s njima pristali u krv proroka.
Mat 23:31 Tijem samo svjedočite za sebe da ste sinovi onijeh koji su pobili proroke.
Mat 23:32 I vi dopunite mjeru otaca svojijeh.

Mat 23:33 Zmije, porodi aspidini! kako ćete pobjeći od presude u oganj pakleni?
Towelie

#541 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Bismi Allahi alrrahmani alrraheemi

By the Definition (Attributes) of Allah, the Universal Force who has complete Authority, to whom we seek protection, providence and guidance, the Source of all that is which sustains the whole Universe so intelligent Life could emerge and could become conscious so it would realize it exists and all that it needs for living and development without ever asking for this gift. Who embraces the entire Universe in His fold, nourishing and taking care of all things for what they are meant to be, just as a mother's womb nourishes the embryo without any returns. The Constant Provider of those who strive and struggle for the providence of nourishment, protection and development. The Constant Provider for all stages of Universal Evolution for those who are most fit for further development.

Tafseer:

The “Bi” (=with) connected to Allah does not only create a simple term as “In/with the name of Allah”, in Arabic it creates a plea and confirmation for who to focus on for the providing of protection and guidance. Ism means name or definition and refers not only to the title “Allah”, but to the whole definition of what Allah is. Thus in this verse it refers to all Attributes that are found in the Quran. The combination of “Bi-Ism-Allah” thus creates the above given rendition where we are pointed to the Attributes of Allah, to understand them so we can know how to develop, protect and nourish ourselves according to His System in the Universe.

Allah comes from Al-Ilah, and literally means 'The God'.
Allah - (Alif-Lam-Ha). Il'ah, by definition, is one: -
to whom someone looks for protection in bewilderment,
from whose grandeur one gets dazed,
whose overall sovereignty or lordship is accepted,
whose laws and directions are obeyed and followed, and
who is at the highest pedestal and remains unseen (Taj).

Keeping in view the above Attributes, the name Allah as it appears in the Quran would mean a Being Who is Supreme but remains hidden from human eyes; before Whose dignity and grandeur the human perceptions become dazed; Whose Sovereignty extends over the entire universe; Whose obedience is must. By accepting Him as IL'AH, one must accept only His Sovereignty and obey His Laws.

Human mind just cannot perceive Him in any shape or physical form nor can explain Him. He is beyond human perceptions (6:104). Nothing is like Him (42:11). However, we can explain His Attributes as mentioned in the Quran. To believe in Allah would, therefore, mean to acknowledge and accept His Sovereignty with all His Attributes, as mentioned in the Quran, in the most balanced and proportionate manner (17:110).

Every tribe, nation, religion and people have their own concept of their “God”, thus the term Allah, The God, meant and means something different for every different group on Earth. Thus the Quran tries to teach Mankind the true definition of Allah, for example it addresses the Christians that the Creator can never be three, or the Jews that Allah is not a tribal god who will only give Paradise to one specific group based on their ethnicity. That Allah cannot have offspring as He has no mate or equal, He is Ahad, unique in nature and being (Chapter 112). That He judges people on their works, not on their sex, race or even the details of their beliefs (5:62). And so on. Thus, the Quran has a unique stance compared to any scripture or belief as it presents an All-Embracing Force that looks at all its creations with equal mercy and provides the needs for all without distinction. No group, no race in the Universe even (Quran acknowledges Life on other planets), can claim ownership or having a special position in the eyes of Allah. Thus gives the reason why every chapter in the Quran begins with the term “In the Definition of Allah”, as Mankind still must learn and understand what this definition precisely is before it can develop any further.

Ar-Rahman and Ar-Raheem come from the root Rahma. Ar-Rihum is Arabic for womb, and is the explaining word for the root.

Rahman in Arabic refers to the Source of Providing the All, the starting point. It is the Source of the whole Universe and its complete structure so Life could emerge, becomes conscious and would realize it exists without ever asking for it, just as a person is born out of a womb. Thus the attribute of Rahman resembles a womb but then on a Universal scale.

Raheem refers to the Provider for those who strive and struggle for this providence of nourishment, protection and development. Thus it is the attribute that is responsible for rewarding those that are the strongest in sustaining its species and environment, just as a womb will bring only those fetuses to their stage of maturity which are the most strongest. Raheem thus envelopes the concept of providing all stages of Evolution for those who are most fitted for further development.

Mostly the terms are translated with Merciful, but this a very wrong word for it, as this refers to the English Christian definition of Forgiveness. In Western and in (Middle-)Eastern religions, the idea of a merciful deity is one that forgives your sins. These beliefs were mostly focused on the punishment in the Next Life. This concept was created through the kings ruling the lands who created the concept of salvation to keep the population subdued with rituals and hierarchy. Arabic concept of 'mercy' was developed in the hard desert life by a free people who were not ruled by monarchies. The concept of mercy was connected to one who nourishes you. Since ways of nourishments were scarce, this became the prime gift to humans from a deity.

This is why ’nourishment given without asking any return' became the prime form of mercy. With many nomads, it was a rule not to ask the name of a stranger who came for help and food, as it was a duty in their eyes to always provide their guests with all they needed so they didn’t want to know the stranger’s name as he could be a member of an enemy tribe. The womb that feeds the fetus and nourishes it without asking anything, became the example of the word 'rahma' and determined what all other words derived from it would mean. When we translate 'Rahman' into 'Merciful', we are translating it into the Christian version of 'mercy' and thus completely miss the Arabian idea of 'mercy'. We are not translating then, we are twisting the meaning. The 2 languages use completely different definitions.
zagortenej

#542 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Towelie wrote:

Ar-Rahman and Ar-Raheem come from the root Rahma. Ar-Rihum is Arabic for womb, and is the explaining word for the root.

Rahman in Arabic refers to the Source of Providing the All, the starting point. It is the Source of the whole Universe and its complete structure so Life could emerge, becomes conscious and would realize it exists without ever asking for it, just as a person is born out of a womb. Thus the attribute of Rahman resembles a womb but then on a Universal scale.
:thumbup:

možda se zato u Kur'anu kaže: "nije rodio, niti je rođen."
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#543 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

smije li se duhaniti po božanskoj vjeri? pošto nije duhan spomenut...

:? :D
asurbanipal

#544 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

Nurudin wrote:smije li se duhaniti po božanskoj vjeri? pošto nije duhan spomenut...

Naravno da smije. Samo je malo poskupo sada, ali ima ovog domaćeg, sjeckanog... :mrgreen:
zagortenej

#545 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Nurudin wrote:smije li se duhaniti po božanskoj vjeri? pošto nije duhan spomenut...

Vjerovatno je i duhan zabranjen da bi se suosjecali sa siromašnima.
Nekad se pitalo sta je zabranjeno, danas se pita sta je (još ostalo) dozvoljeno.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/5394310.stm
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#546 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

asurbanipal wrote:

Naravno da smije. Samo je malo poskupo sada, ali ima ovog domaćeg, sjeckanog... :mrgreen:
:lol:
Nurudin

#547 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

zagortenej wrote:

Vjerovatno je i duhan zabranjen da bi se suosjecali sa siromašnima.
Nekad se pitalo sta je zabranjeno, danas se pita sta je (još ostalo) dozvoljeno.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/5394310.stm
Ih kad je to jedan dedo kod nas skonto, još prije rata (sluačjno mu ime Omer :-D )
i stalno postio a duhanio....kaže , nema to u Musafu niđe da piše da se nesmi
Dobro to je još u Titin vakat bilo , nije bilo strogog oka Enesa Ljevakovića , drina bila jeftina ... :D
zagortenej

#548 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Pametan dedo.
asurbanipal

#549 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

zagortenej

#550 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Dok čitamo tekstove napisane latinicom ne možemo ići dalje u šire polje značenja, zato što u latinskim jezicima postoje samoglasnici i suglasnici. Čitamo samo ono što je napisano. Ajeti nas tjeraju ka jednom određenom čitanju, ne možemo izaći iz granica određenog značenja. U jezicima kao što su, Arapski, Aramejski, Hebrejski, Sirijski dominiraju suglasnici, te su ti jezici vokalizovani poput nota. Dok čitamo na ovakvim jezicima istovremeno nam se u glavi stvaraju neke nepoznanice, koje mogu potvrditi samo oni ljudi koji poseduju tradiciju usmene predaje (poznavaoci tevatura = usmene predaje). Tekstovi napisani na ove jezike nas ne primoravaju da čitamo samo na određeni način. Ovi tekstovi napisani suglasnicima se na neki način vokalizuju poput muzičkih nota.

Objasnimo to jednim primjerom:

U originalu Mushafi Šerifa (koji je sakupljen od strane Osmana r.a. i nalazi se u Topkapi Saraju) dominiraju suglasnici, u ovom tekstu ne nailazimo na znakove kratkih samoglasnika, koji su u arapskom pismu ubačeni sto godina poslije Hidžre.
Image
Hz. Osmanov Mushaf ispisan slovima bez bez tačaka i znakova samoglasnika
Image
Mushaf na kojima su tačke obelježene crvenom bojom
Image
Tekst iz Mushafa na kojem su samoglasnici obelježeni crvenom a tačke crnom bojom, obzirom da je njihovo korišćenje kasnije već bilo standardizovano.

Kada su, [radi lakšeg čitanja (ne-arapa)] u tekstovima Mushafa počeli obelježavati samoglasnike zamrznuli su i značenje. Dobro a šta to znači?

Pokušajmo objasniti jednim primjerom:

Izraz iz Fatihe „İhdinassiratel mustakim = uputi nas na pravi put“. Rečenica na kojoj su suglasnici obelježeni znacima kaže: „pravi put“. Riječ „put“ je u orginalu napisana u obliku SRT (صرط) sa tri suglasnika. Ova riječ se može pročitati na različite načine u kombinaciji sa samoglasnicima koje ubacujemo među suglasnicima S, R i T. Riječ „Sirat“ se uglavnom piše i čita kao „put“, po čemu dolazimo do zaključka da ovaj dio ajeta glasi: „uputi nas na pravi put“. Da li je ovo pogrešno? Nije. Opšte gledano to je i najprikladnije i najkorisnije za ljude standardnog nivoa.

Međutim, Muhamed s.a.v. kaže: Kuran ima sedam spoljašnjih i sedam unutrašnjih značenja. Pošavši iz ovih komentara nastao je i Tasavvuf. Rekli smo da je Siratel mustekim = put, ali ne zaboravimo da riječ Sirat takođe znači „most“. Dakle u prvom značenju, bio je put, a sada je postao most. Kao „put“ ukazuje na najkraću udaljenost od nekog cilja. Kad nastaviš dalje, i uvidiš značenje „most“ vidiš kako će se smisao rečenice promijeniti i kako sada ista riječ ukazuje na spajanje dvije odvojenih stvari. Most simboliše spajanje dvije odvojenih stvari. Dakle, oni koji kažu put govore jedno, a oni koji kažu most govore drugo. S-R-T se takođe čita i kao „surat“, u tom slučaju dobijamo značenje koje bi glasilo: pogledaj pravo u lice ili pogledaj pravo u suret (oblik, lik). S-R-T se takođe čita kao „siret“ što ukazuje na značenje koje bi glasilo: usmjeri nas pravo prema ruhu (svojoj nutrini, unutrašnjem liku). Iz ovoga proizilaze doživljaji, shvatanja duhovnih stepena. Arifi kažu ovako, a alimi kažu ne, nemojte mještati pamet ljudima. Ovo će samo stvoriti pometnju, ljudi neće moći pronaći pravi put, ponašajmo se samo prema prvobitnom značenju-halu, spoljašnje značenje je dovoljno.
Post Reply