Švedska odlazak iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
uglavnomja

#26 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

Dario-Maja wrote:ja sam postavio ozbiljno pitanje, razloge za odlazak sam obrazlozio. neke odgovore sam dobio iz ambasade, zanima me i iz prakse kako to sve ide. stoga neka se jave samo oni koji su u slicnoj situaciji bili i kako je isla procedura.

meni licno je nepojmljivo da se neko cudi sto neko zeli da ode, a da mu finansije nisi prvi jedini razlog odlaska.
zato sto ocito pojma nemas kako je doci u novu zemlju bez znanja jezika, bez prijatelja i podrske, i to jos sa amlom bebom :-) a ne moras sve to proci. u to se upustaju samo ljudi kojima je kriticna situacija.

a imas par tema ovdje o tome kako se moze, tacnije ne moze otici samo 'nako u eu.
crvendac123

#27 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by crvendac123 »

ne znam, dal je ova tema jos aktuelna, al ev ukoliko nekog zanima ... moj momak je prije nesto manje od godinu dana otisao za svedsku, prijatelj mu ima firmu gore i pozvao ga, tj.sredio mu radnu vizu na 2 godine, bez ikakvih problema su mu odobrili ... nije posao bas nesto, al bolje neg kod nas izlezavat se ... sto se tice jezika, dovoljno da znate nesto malo eng.jer vjerovatno necete raditi takav poso da morate komunicirati nesto pretjerano sa svedjanima .... uglavnom, ko ima priliku nek ide i pokusa ..... :)
Papirna

#28 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Papirna »

crvendac123 wrote:ne znam, dal je ova tema jos aktuelna, al ev ukoliko nekog zanima ... moj momak je prije nesto manje od godinu dana otisao za svedsku, prijatelj mu ima firmu gore i pozvao ga, tj.sredio mu radnu vizu na 2 godine, bez ikakvih problema su mu odobrili ... nije posao bas nesto, al bolje neg kod nas izlezavat se ... sto se tice jezika, dovoljno da znate nesto malo eng.jer vjerovatno necete raditi takav poso da morate komunicirati nesto pretjerano sa svedjanima .... uglavnom, ko ima priliku nek ide i pokusa ..... :)
A sta tvoj momak radi?! Mislim je l' bas moras imati neku vezu da dodjes tamo?
ned424

#29 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by ned424 »

E samo da dodam to za posao da znate kako je u Sverige znaci ako neko ima firmu kafanu itd.. i ode na biro za zaposljavanje i trazi naprimjer cevabdziju i oni kazu nema u Svedskoj moze da dovede iz Bosne odma za par dana tu osobu koja ce da radi. Znam iz slicnog iskustva jedan moj drug je doveo u Svedsku tako par ljudi znaci naj brze tako a moze i posao ali malo teze ono kao evo hoce neko da radi moze i to ali ako u toj komuni nema ko to da radi. Ja mislim odnosno znam da je bilo 30 dana ako se niko ne javi na taj posao da moze da uzme iz druge drzave ko ce da radi.
Evo na nasem naprimjer o komuni i na Svedskom poslovi koji se traze trenutno sada
komuna
http://www.hassleholm.se/1910
posao
http://www.hassleholm.se/jobb
Papirna

#30 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Papirna »

Znaci mora biti neka profesija koju ne mogu imati prosjecni gradjani Svedske ili koju ne zele da rade. Ok.
Pa, to je super ako tako moze.
Hvala za link.
:)
ned424

#31 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by ned424 »

Papirna wrote:Znaci mora biti neka profesija koju ne mogu imati prosjecni gradjani Svedske ili koju ne zele da rade. Ok.
Pa, to je super ako tako moze.
Hvala za link.
:)
Naj bolje ti je da gledas sjever Svedske posto je malo naseljeno a i slabije nasi haha.
A po mom naj bolje i naj lakse da sredis sebi papire je da se prijavis na studiranje svakako bi morala da ides na SFI da ucis Svedski ali ako se prijavis da studiras mozes i da radis pa eto vidi evo ti link i od Univerziteta u LUNDU
http://www.lunduniversity.lu.se/

http://www.lunduniversity.lu.se/o.o.i.s ... _item=5941

sretno...
Papirna

#32 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Papirna »

Znaci sto dalje od nasi bice ti bolje. :D
ned424

#33 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by ned424 »

Upravo tako znam iz svog iskustva! Sto dalje to te manje boli glava.
adoadin

#34 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by adoadin »

ned424 wrote:Upravo tako znam iz svog iskustva! Sto dalje to te manje boli glava.
za one koji misle da nemogu nauciti brzo jezik nek dodju u Värnamö,Gislaved,Halmstad i jos par mjesta tu skoro da vam nece ni biti potreban svedski jezik,,,, :D :D :D :D :D :D
Anes90

#35 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Anes90 »

Imam pitanje ...

Sta je bilo s onim gore navodno da su primali u sjever svedske gdje niko nece nit je fakticki nesto naseljeno ... da li neko ima vise infromacija
muhafuca

#36 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by muhafuca »

ned424 wrote:E samo da dodam to za posao da znate kako je u Sverige znaci ako neko ima firmu kafanu itd.. i ode na biro za zaposljavanje i trazi naprimjer cevabdziju i oni kazu nema u Svedskoj moze da dovede iz Bosne odma za par dana tu osobu koja ce da radi. Znam iz slicnog iskustva jedan moj drug je doveo u Svedsku tako par ljudi znaci naj brze tako a moze i posao ali malo teze ono kao evo hoce neko da radi moze i to ali ako u toj komuni nema ko to da radi. Ja mislim odnosno znam da je bilo 30 dana ako se niko ne javi na taj posao da moze da uzme iz druge drzave ko ce da radi.
Evo na nasem naprimjer o komuni i na Svedskom poslovi koji se traze trenutno sada
komuna
http://www.hassleholm.se/1910
posao
http://www.hassleholm.se/jobb
super ti je ovo ako moze da negdje nadjes ako ima neku stranicu
nek je i na svedskom pa cu google translate koristiti (kolko tolko dobro prevede)
na kojoj imaju zajedno linkovi do svih komuna pa da se moze pratiti
onda po komunama ili pokrajinama kako to vec gore ide (nisam upoznat)
Unapred zahvalan :thumbup:
hrle1976

#37 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

Anes_Sana wrote:Imam pitanje ...

Sta je bilo s onim gore navodno da su primali u sjever svedske gdje niko nece nit je fakticki nesto naseljeno ... da li neko ima vise infromacija

Izgleda u BiH vise mitologije o koje kakvim krajevima i pecinama po svijetu nego grcke filozofije bilo gdje u svijetu! Nije nista NOVO da bi iz BiH 3/4 pobjegle suta ali da vako ljudi lagano nasjedaju na neke price itd. Pa jel stvarno neko misli, da u nekim drzavama jedva cekaju da im dodje jos koja hiljada Bosanaca, Somalijaca, Tadzakistanaca itd. ????? Eto sad ce Svedska da popuni koje kakve vukojebine sa ljudima iz BiH, pa jel se iko pita i da "je" tako od cega bi ti ljudi zivili, mislim na posao? Od socijalnog "rada" i isipijanja kafa? Svedska ima viska para u drzavnom budzetu pa nenzna sta ce sa njima, vec stampaju toalet rolne aka tariguz od novcanica. Daj vise... Bili su gore ali je vecina izumrla zbog -45 stepeni i polarne gripe a oni sto su uspjeli da prezive njih su polarni medzedi pojeli, jel vjerujes u to? Gor je toliko hladno da je toplije spavati u firzideru nego vani, a pingvini raznose postu, predpostavljan da ima onih koji neznaju za ovo? Oj majko mila. Svakog petka ako ko kome vijeruje imate na svedskoj cetvorki u 20:10 sati (za one koji ne steramaju tv preko laptopa) vi cete morati se verati po krovu da antenu okrenete prema Svedskoj, znaci u cetvrtak imate velecanstvenu tombolu izvlacenje maticnih brojeva iz BiH, sretnici ce doboto kamp smjestaj u borovoj sumi sa vukovima, jelenima, pingvinima i polarnim medzedima. Smijem se sam sebi. Zar nije ono Svedska deportirala nepune 2.000 ljudi iz BiH, ilegalaca i ostalih azilanata? Izvinjavam se ako sam nekoga povrijedio sa ovom porukom ali sve je u duhu duhovitosti i duhana :mrgreen:
muha_sa

#38 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by muha_sa »

:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
sinuhe

#39 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by sinuhe »

Na sjeveru Svedske, Norveske, Finske se najnormalnije zivi.

A te price se provlace od pamtivijeka...
uglavnomja

#40 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

sinuhe wrote:Na sjeveru Svedske, Norveske, Finske se najnormalnije zivi.

zive svedi, norvezani, finci... i ostali koji na 0 stepeni oblace bermude (posije -20 ili 30 to im je toplo.
ima ljudi pa trpe i naviknu se :sad: ili tehnicki naprave zivot da ne izlaze puno vani, samo :cry:
plus 6 mjeseci bez sunca :|

nebitno, socijala je 3 milje eura :oops: stan, auto i placene rezije :lol: i avionske karte za bosnu 3 puta ggodisnje :lol:
hrle1976

#41 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

Image
Negdje duboko u sjevernoj SWECKOJ :lol:

Image
Neko iz susjednog sela

Image
Kad malo puhne mecava :lol:
sinuhe

#42 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by sinuhe »

uglavnomja wrote:
sinuhe wrote:Na sjeveru Svedske, Norveske, Finske se najnormalnije zivi.

zive svedi, norvezani, finci... i ostali koji na 0 stepeni oblace bermude (posije -20 ili 30 to im je toplo.
ima ljudi pa trpe i naviknu se :sad: ili tehnicki naprave zivot da ne izlaze puno vani, samo :cry:
plus 6 mjeseci bez sunca :|

nebitno, socijala je 3 milje eura :oops: stan, auto i placene rezije :lol: i avionske karte za bosnu 3 puta ggodisnje :lol:
Ljudi sebi napravili drzavu, infrastrukturu pa zive. Njima stranci uopste nisu potrebni, a sad druga je stvar sto se mnogi upinju i nogama i rukama da dodju do Svedske.
uglavnomja

#43 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

sinuhe wrote:
Ljudi sebi napravili drzavu, infrastrukturu pa zive. Njima stranci uopste nisu potrebni, a sad druga je stvar sto se mnogi upinju i nogama i rukama da dodju do Svedske.

ovo je diskutabilna recenica :?:

trebaju im stranci za drugo i trecerazredne poslove, da nosaju tute po bolnicama, ciste poslovne i privatne prostore, rade kao fizikaneri ...
Micaha

#44 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Micaha »

uglavnomja wrote:
sinuhe wrote:

ovo je diskutabilna recenica :?:

trebaju im stranci za drugo i trecerazredne poslove, da nosaju tute po bolnicama, ciste poslovne i privatne prostore, rade kao fizikaneri ...
Klasican supljak. Djeca tih raznosaca tuta imaju fantasticne mogucnosti da postanu svedski inzinjeri (a i raznosaci-teoretski) tako da ti teorija pada u vodu
hrle1976

#45 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

Nepada jabuka daleko od svog stabla. Nisu ljudi iz BiH poletni za visokim skolama, a pogotovo ne u Skandinavskim drzavama gdje mnogo sta moze sa guza na guz preko sociale i kojekakvih aktivnosti. Ako 1 studira od 50 to je uspjeh veliki za mentalitet ljudi koji gore zive a korijene vuku sa tih prostora. Skandinaviju obozavaju jer im u neku ruku pruza ljenarenje a ujednako i dusu za mirco svrec biznis.
Micaha

#46 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Micaha »

hrle1976 wrote:Nepada jabuka daleko od svog stabla. Nisu ljudi iz BiH poletni za visokim skolama, a pogotovo ne u Skandinavskim drzavama gdje mnogo sta moze sa guza na guz preko sociale i kojekakvih aktivnosti. Ako 1 studira od 50 to je uspjeh veliki za mentalitet ljudi koji gore zive a korijene vuku sa tih prostora. Skandinaviju obozavaju jer im u neku ruku pruza ljenarenje a ujednako i dusu za mirco svrec biznis.
Opet klasican supljak i pausalne ocjene. Izrazito mali broj ljudi sa podrucja BiH je nezaposleno, taj procenat je otprilike u pet deka sa onim u domicilnog stanovnistva. Pri zadnjem istrazivanju koje je radio Stockholmski univerzitet Bosanci uopste nisu uzeti u obzir jer kvare statistiku. Dalje, usudio bih se reci da veliki dio/barem trecina (nemam zvanicne podatke pa nisam iskljuciv u tvrdnjama) radi kancelarijske poslove, mnogi stariji su pozavrsavali/kompletirali fakultete a sto se nase djece tice tu mislim da se necu prevarit ako ustvrdim da ih barem vecina studira ozbiljne stvari i tu je postotak cak i veci nego kod Svedzana
hrle1976

#47 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by hrle1976 »

U Danskoj % zaposlenih ljudi iz Bih je samo 51% od ukupnog broja ljudi iz BiH sto zive u toj skandinavskoj drzavi. Imas u statisticnom uredu podatke mozes procitati i na engsleskom ako zelis, ovo mi je haver iz DK dosatvio. Vise aktivniji su od BiH ljudi iz drzava kao: Turska 54%, Kina 57%, Rusija 52%, Sri Lanka i Vietan po 60%, Thailand 63% Ukraina 67% jedine zapadne drzave koje su blizu BiH su Francska sa 52% te ispod BiH su Amerikacni sa 47%.

Procentualna zaposlenost BiH u Danskoj na odnosu duzine boravisne dozvole u Danskoj brojevi iz 2011 god.

Prosjek cekanja na boravisnu dozvolu 3 godine.
BiH koji je imaju ispod 3 god. 42% (2005 - --)
Od 3 do 6 god. 61% (2002 - 2005)
od 6 do 10 god. 54% (doseljenicki period 1998 - 2002)
od 10 do 15 god. 49% (doseljenicki period 1993 - 1998) ova grupacija je 14.472 osobe
od 15+ 59% (doseljenicki period 1991 - 1993)

ukupno BiH ljudi sa boravisnom dozvolom je u Danskoj 15.871 - brojka opada u projseku godisnje od 1,44 do 2,13%

od 51% radnih iz BiH samo 3% poslusje samostalo kao poduzetnici.

45,6% zivi od soicalne pomoci ili penzije

3,4% zivi samo od socialne pomoci i i dugih beneficija iz drzavnog budzeta (ne penzije)

52% muskaraca iz BiH u godinama 50 do 59 je u penziji. A zena od 50 do 59 god. je 63% , jedino su veci procenti kod Libanonaca.

1.176 bosanca je kaznjeno za kriminalitet. Od toga

u rasponu od 17 do 79 god.

4 Bosanca i hercegovca su tuzena za ubistvo.
67 za fizicku tuduc i silovanje.
141 za provalu u stanove i kuce.
15 vezano za narkotiku, oruzije i reketarenje.

cisto sumljam da su brojevi u svedskoj nesto drasticno bolji ili gori.
Micaha

#48 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Micaha »

Sumljo ti ne sumljo, tema ti je Svedska a ne Danska
sinuhe

#49 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by sinuhe »

Svedska ne objavljuje podatke na osnovu etnicke pripadnosti.
Micaha

#50 Re: Švedska odlazak iz BiH

Post by Micaha »

sinuhe wrote:Svedska ne objavljuje podatke na osnovu etnicke pripadnosti.
A postenije bi bilo da se objavi. Ovaj nacin samo otvara prostor za spekulacije
Post Reply