Švedska odlazak iz BiH
-
papedzaja
#1 Švedska odlazak iz BiH
Imam molbu odnosno pitanje za ljude koji se razumiju u to.
Brat koji je mladji od mene 41 godina je dobio poziv od rodjaka da se iseli u Švedsku. Oženjen je ima dvoje djece pa me interesuje koje su to sve mogućnosti koje on ima svojim odlaskom gore. Školovanje, posao, socijala, djeca sve što mi možete reći jer i on se lomi ovdje da li da ide ili ne ?
Hvala unapred
Brat koji je mladji od mene 41 godina je dobio poziv od rodjaka da se iseli u Švedsku. Oženjen je ima dvoje djece pa me interesuje koje su to sve mogućnosti koje on ima svojim odlaskom gore. Školovanje, posao, socijala, djeca sve što mi možete reći jer i on se lomi ovdje da li da ide ili ne ?
Hvala unapred
- Ady88
#2 Re: Švedska odlazak iz BiH
Ne znam sta se desava u zadnje vrijeme ALI svi hoce u Svedsku. Cuo sam price da vecinom podrinje ide i to cak kompletne porodice (neki prodaju ovce, krave, itd.) da bi otisli i trazili azil. Kao neko je rekao da treba 80 000 pretezno iz Podrinja, ne znam zbog cega ali uglavnom daju azil.
Uglavnom imas i na kliku clanak bas o Svedskoj. U posljednih nekoliko sedmica broj azilanata iz Bosne i Hercegovine u Švedskoj značajno se povećao, a Ambasada Švedske u Sarajevu smatra da je ovaj razvoj događaja zabrinjavajući.
Od decembra 2010. do juna 2012. godine, 1.565 državljana Bosne i Hercegovine predalo je zahtjev za azil u Švedskoj. Ovakva situacija postala je ozbiljna, a vlada Švedske očekuje od BiH i njenih građana da poštuju značenje i svrhu bezviznog režima.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/svedska- ... /120629065
Uglavnom imas i na kliku clanak bas o Svedskoj. U posljednih nekoliko sedmica broj azilanata iz Bosne i Hercegovine u Švedskoj značajno se povećao, a Ambasada Švedske u Sarajevu smatra da je ovaj razvoj događaja zabrinjavajući.
Od decembra 2010. do juna 2012. godine, 1.565 državljana Bosne i Hercegovine predalo je zahtjev za azil u Švedskoj. Ovakva situacija postala je ozbiljna, a vlada Švedske očekuje od BiH i njenih građana da poštuju značenje i svrhu bezviznog režima.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/svedska- ... /120629065
-
papedzaja
#3 Re: Švedska odlazak iz BiH
Ma ovo nije azil nego rodjak ima neku firmu pa bi ih povukao. Interesuje me ako mi neko može reći ili me bar uputiti gdje da vidi koje su to mogućnosti kada se ode gore
- Ady88
#4 Re: Švedska odlazak iz BiH
E to je drugo, reko zove ga da dode i trazi azil
valjda ce se javiti neko ko je vise upucen ja nisam u Svedskoj. 
- insomnia78
#5 Re: Švedska odlazak iz BiH
Kakav ba azil. Azila NEMA.
Pa zar nije lakse da rodjaka pita direktno?
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
- muhafuca
#6 Re: Švedska odlazak iz BiH
De pitaj rodjaka mogu li i japapedzaja wrote:Ma ovo nije azil nego rodjak ima neku firmu pa bi ih povukao. Interesuje me ako mi neko može reći ili me bar uputiti gdje da vidi koje su to mogućnosti kada se ode gore
-
papedzaja
#7 Re: Švedska odlazak iz BiH
Ovo pitam ja jer me interesuje da čujem od ljudi koji su gore koji znaju šta je i kako je, sa čim se može sresti, na šta obratiti pažnju, uputiti se maloinsomnia78 wrote:Kakav ba azil. Azila NEMA.
s' moje sokocalo
-
Heartbeats
#8 Re: Švedska odlazak iz BiH
Iskreno i bez ikakvog okolisanja: neka ne ide jer ce ga vratiti i onda mu udariti zabranu za ulazak ne samo za svedsku nego i za cijelu EU, sto znaci da dogodine nece ni u makarsku moci. U SWE mozes samo odavde ako si deficitarna radna snaga (ljekari, inzinjeri koje nemaju, naucnici itd). Ako ti je burazer jedan od tih onda mora da ga pozove mnogo ozbiljna firma. Ako ti rodjak ima mnogo ozbiljnu firmu, ok, ali Da bi dobio radnu dozvolu moras imati polozen osnovni kurs svedskog koji traje najmanje tri mjeseca, sto znaci da moras imati sredstva za izdrzavanje od tri mjeseca. Moze riskirati da radi nacrno kod rodjaka ali kad ga uhvate, pa bolje prodje onaj sto ubije covjeka nego onaj sto radi na crno i izbjegava poreze. O benificajama (socijala, skola, posao) moze samo da sanja dok ne nedobije radnu dozvolu. Boravisnu dozvolu moze dobii kao azilant (politicki i sl) a o stalnoj boravisnoj i radnoj, e to je vece daleki san. Jedino, kazem, jedino ako rodjak potpise i garantuje da ce ga on gore stajati za sve, ali bas za sve, tako sto ce dokazati da ima imovine da ga moze izdrzavati. Uglanom u pamet..nije se zezati.
- Koshpa
#9 Re: Švedska odlazak iz BiH
Svedska se sprema uskoro da sve ove koji su otisli nedavno i trazili azil deportuje nazad u BIH tako da ko god misli gore ici trazit azil bolje mu je da ne ide, jer ce nakon mjesec dana biti vracen u Bosnu gdje nece imati nigdje nista
- hrle1976
#10 Re: Švedska odlazak iz BiH
Nema od ovog nista. Ko god zeli neka sto prije odustane, jer ce mu biti dupli trosak, deportacija i jos zabrana ulaza u EU zonu. Da bi dobio azil u Svedskoj ili bilo gdje dugo, trazi se ratno stanje u drzavi iz koje dolazis, a u ponekim (ali ne cesto) se dobija na politickoj osnovi ali to iz BiH vise niko ne uvazava, jer je svijetu poznata politicka scena BiH.
Spajanje rodbine itd. ko ima para taj moze, jer se trazi 100% izdrzavanje, a od onog sto garantuje izdrzavanje se sigurno trazi da ima mjesecnu platu XXL i mnogo sta jos.
Spajanje rodbine itd. ko ima para taj moze, jer se trazi 100% izdrzavanje, a od onog sto garantuje izdrzavanje se sigurno trazi da ima mjesecnu platu XXL i mnogo sta jos.
- Edinho2011
#11 Re: Švedska odlazak iz BiH
Nema azila 100%. Isao mi jaran u Svedsku sa zenom, evo trebaju da se vrate. Znaci lhudi nemojte djaba da idete samo ce te se laganini vratiti !
-
bosnjo89
#12 Re: Švedska odlazak iz BiH
papedzaja wrote:Imam molbu odnosno pitanje za ljude koji se razumiju u to.
Hvala unapred
skolovanje je besplatno za djecu. socijalom mozes samo prezivljavati i nista vise iako se cini da je to lijepa cifra kada je gledas ocima bosnje iz bosne.. jedino da primas i socijalu, a da radis na crno poslove onda se moze itekako isplatiti ali to je naravno nelegalno
za djecu ce biti prelijepo dok ne budu morali postati svoji ljudi tj. dok ne odrastu
tada ulaze u onaj hladni svijet svedjana i njihovog mentaliteta. kuca, poso, kuca, poso ali bukvalno tako i ako ne zavrse kakav fax bice vjecni industrialci od kojeg prihoda se moze "solidno" zivjeti
naravno podrazumjeva se uzimanje kredita za sve zivo i biti vjecni rob kredita..
jezik ce relativno brzo savladati jer ce biti prinudjen na komunikaciju i dajem mu najvise 4-5 mjeseci da moze sasvim normalno komunicirati, djeca mnogo brze.
govori ti cojk' koji je "pobjegao" iz svedske da bi ovdje lomio zivce oko SDA-SDP-HDZ-SNSD
PS: nisam se gore nahapao love kao sto bi mnogi pomislili pa da sada ovdje imam vilu i da u dzakuziju pijem koktele xD
zivio normalno, radio normalno.. jednostavno nisam mogao bez druzenja, janjetine i rostilja pa se tivra ovamo
naravno ovo je moje licno misljenje... imam ja i rodjaka koji su gore sada "domaci"
zavisi od covjeka do covjeka kako ce prihvatiti taj nacin zivota jer se u mnogo cemu razlikuje od naseg
eto to je to
ako sta zatreba salji na private poruku
-
kerolin222
#13 Re: Švedska odlazak iz BiH
Ljudi treba mi pomoc vezano za taj odlazak u Svedsku.Mama mi govori da je u mogucnosti najvjerovatnije da ode u Svedsku,zapravo zna nekog covjeka cija je sestra tamo,te da ljudi iz Bosne masovno odlaze.Medjutim ona je inace lakovjerna zena te me tjera da i ja idem s njom i sestrom tamo ali ja studiram i stvarno zelim da zavrsim fakultet ali ona kaze ako sad ne odem tamo da necu imati sanse da ponovo dodjem.Ona jednostavno zeli da ja promjenim citav zivot u roku od 20 dana,da napustim sve i fakultet a zapravo niti znam koliko je to sigurno tamo niti u koje mjesto se tacno ide.Mislim da 5 godina provedem u azilu i da radim na crno bez staza bez icega,ne znam da li da riskiram sve ovde i da napustim fakultet radi odlaska u Svedsku.Ako je neko bio tamo volila bi da mi odg.ili bilo ko ko ima neki savjet.
- sinuhe
#14 Re: Švedska odlazak iz BiH
A otidjite. Provesces ljeto u Svedskoj, ali Evrope vise vidjeti neces. Moglo bi to biti vrijedno zivotno iskustvo. Mama ti je superMama mi govori da je u mogucnosti najvjerovatnije da ode u Svedsku,zapravo zna nekog covjeka cija je sestra tamo,te da ljudi iz Bosne masovno odlaze
-
majmunce
#15 Re: Švedska odlazak iz BiH
Sta vam je ljudi? U bilo kojoj drzavi u EU, ne mozete tek tako doci. Potrebna je radna viza ili da se zenite/udajete s nekim sto zivi u Svedskoj. A to ''Imam tetku'' blabla i tako dalje NE VAZI! Zapamtite i prestanite se ofirati jer ako tako svijet nastavi ukinut ce vam vize ponovo pa onda necete moci maci nigdje van BH i najdalje ce te doci do HR pa vi skontajte. A momak cija mama nagovara da ide, bolje ti je fakultet zavrsi pa tek onda zamisljas zivot vani jer s fakultetom da trazis posao vani, mozda uspijes. A do tad se ne treba ofirati i trebamo biti sretni sto su uopste ukinute vize Bosancima i Hercegovcima.
- ivan_ch
#16 Re: Švedska odlazak iz BiH
Svedska je jedna od najlijepsih zemalja za zivot, jako dobro zdravstvo, skolstvo, socijalne slobode, klima tu i tamo nije losa, ali sve u svemu zemlja za pozeljeti, nije ni cudo sto je velika potraznja za istom.sinuhe wrote:A otidjite. Provesces ljeto u Svedskoj, ali Evrope vise vidjeti neces. Moglo bi to biti vrijedno zivotno iskustvo. Mama ti je superMama mi govori da je u mogucnosti najvjerovatnije da ode u Svedsku,zapravo zna nekog covjeka cija je sestra tamo,te da ljudi iz Bosne masovno odlaze
Mnogo bolji kvalitet zivota nego u Njemackoj na primjer.
- atheist
#17 Re: Švedska odlazak iz BiH
Kakvih crnih pet godina u Azilu? Reci mami da necete ostati kao azilanti ni pet dana. Trenutno je aktuelno to sa "azilantima" sa Balkana, tako da ih po kratkom postupku vracaju kuci.kerolin222 wrote:Ljudi treba mi pomoc vezano za taj odlazak u Svedsku.Mama mi govori da je u mogucnosti najvjerovatnije da ode u Svedsku,zapravo zna nekog covjeka cija je sestra tamo,te da ljudi iz Bosne masovno odlaze.Medjutim ona je inace lakovjerna zena te me tjera da i ja idem s njom i sestrom tamo ali ja studiram i stvarno zelim da zavrsim fakultet ali ona kaze ako sad ne odem tamo da necu imati sanse da ponovo dodjem.Ona jednostavno zeli da ja promjenim citav zivot u roku od 20 dana,da napustim sve i fakultet a zapravo niti znam koliko je to sigurno tamo niti u koje mjesto se tacno ide.Mislim da 5 godina provedem u azilu i da radim na crno bez staza bez icega,ne znam da li da riskiram sve ovde i da napustim fakultet radi odlaska u Svedsku.Ako je neko bio tamo volila bi da mi odg.ili bilo ko ko ima neki savjet.
Kao sto je vec receno na temi - ne postoje nikakve (ama bas nikakve) sanse da neko dobije azil u Svedskoj sa Balkana. Jedina opcija je "spajanje", tj da se udate ili ozenite/ili stupite u vanbracnu zajednicu - sambo sa svedskim drzavljaninom. Tako dobijate nakon par mjeseci boravak na dvije godine, a nakon toga i trajnu vizu. Ukoliko zivite sa svedskim drzavljaninom tri godine - imate pravo traziti drzavljanstvo.
Opcija sa radnom vizom se rijetko odnosi na Balkan (obzirom da 99% nasih diploma nije validno), tako da je rijetkost da neko dodje na takav nacin.
Svedska jeste divna i krasna, ali nije bas onakva kako izgleda u stereotipima u kojima krune rastu po drvecu. Ono sto je sigurno - to je da je to zemlja koja svakome nudi siroki spektar mogucnosti, a na svakome je sta ce izabrati. Od socijale, pa do astronauta - kako ko izabere.
- tf2_spy
#18 Re: Švedska odlazak iz BiH
zaboravite azil ljudi, šta vam je.
puno bolja opcija je kao kod pokretača teme, kada neka firma zove radnika da radi za nju. to nije ništa čudno, mnoge zemlje imaju programe koji se zovu "skilled immigration", a smisao svega je da dobiju potrebnu radnu snagu. međutim, to nema nikakve veza sa pričom o azilu i ovim ljudima što čekaju deportaciju. ne treba miješati babe i žabe..
puno bolja opcija je kao kod pokretača teme, kada neka firma zove radnika da radi za nju. to nije ništa čudno, mnoge zemlje imaju programe koji se zovu "skilled immigration", a smisao svega je da dobiju potrebnu radnu snagu. međutim, to nema nikakve veza sa pričom o azilu i ovim ljudima što čekaju deportaciju. ne treba miješati babe i žabe..
- Kinaski
#19 Re: Švedska odlazak iz BiH
Niko nece u Bosni fa zivi 
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
- atheist
#20 Re: Švedska odlazak iz BiH
Ma to rijetko uspijeva kada je u pitanju BiH. Nase diplome se ne priznaju u vecini slucajeva, a dolazak na takav nacin je jedino moguc uz poziv poslodavca.tf2_spy wrote:zaboravite azil ljudi, šta vam je.
A da bi poslodavac doveo nekoga u Svedsku, mora da dobije na Birou potvrdu da je rijec o deficitarnom poslu, te garantuje platu, stanovanje i bla bla bla.
Ono sto se cesto desava, to je da "nase" firme dovode radnike koji dodju "turisticki" i rade mjesec-dva na crno. Vecinom je rijec i gradjevini i slicnom.
Inace, jedino mjesto gdje sam primjetio da se dovode stranci na osnovu radnih viza je Erikson i Volvo (A ni tu ne vidjeh nase). Oni imaju takvu politiku poslovanja da zele da su i praksi multikulti kompanije (a ne samo na papiru).
Ja sam dosao na radnu vizu, ali moja diploma nije Bosanska, a i vise sam srece imao, nego pameti. Poznajem jednog (nase gore lista) fizicara koji je isto dosao na radnu vizu - ali sve ostale koje poznajem su ili od rata u Svedskoj, ili su se poslije udali/ozenili.
-
Sierra club
#21 Re: Švedska odlazak iz BiH
Iako nemaš šansu da dobiješ azil, ja bi tvojoj mami ipak preporučio da ode. Tebi nebi jer makar imaš dovoljno klikera da se malo raspitaš o situaciji. Ali mama ti je odlučila da ide izgleda i svako ko joj kaže nemoj ona će napravit neprijatelja od njega.
Znači, pusti je. Nek malo vidi svijeta, vratiće se brzo i put će joj biti plaćen.
I dobiće 3 godina zabrane ulaska u sche gen i eto. Imaš šta pričat ljudima.
Znači, pusti je. Nek malo vidi svijeta, vratiće se brzo i put će joj biti plaćen.
I dobiće 3 godina zabrane ulaska u sche gen i eto. Imaš šta pričat ljudima.
-
Dario-Maja
#22 Re: Švedska odlazak iz BiH
....
Last edited by Dario-Maja on 02/05/2013 11:40, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#23 Re: Švedska odlazak iz BiH
nista ja vas ne kontam...
nemate finansijskih problema, smeta vam samo 10% domacih proizvoda na policama, vijesti su takve kakve su...
da ste napisali da ce vase dario-maja dijete imati problema zbog imena, to bi se dalo i razumjeti, ali ovi razlozi gore su totalno bezveze.
posto se spomenuli svedsku, racunajte na par godina ucenja jezika... koji morate uciti u svedskoj jer nikakav kurs vas ne moze nauciti zivi jezik. a to kosta brdo para, zivot na sjeveru je skup. osim ako nemate nekoga ko ce vas izdrzavati sve te godine. i debelo cete se nacekati da steknete status kakav sad imate.
i da ne zaboravim, ono najvaznije
ne mozete dobiti radnu dozvolu osim ako neko od vas ne dobije posao kao rijedak strucnjak.
druga situacija ako imate putovnice, sljedece godine cete moci traziti posao po eu, ali opet ne u svim zemljama, svaka zemlja ce se odrediti prema hrvatskoj radnoj snazi individualno.
moj savjet, koji mozete zanemariti
, ostanite tu gdje ste. nece vam nigdje biti bolje. imate dobre poslove, ne brinete o egzistenciji, vjerovatno imate roditelje, roddbinu, prijatelje... otici mozete i kasnije, ili mozete dijete poslati u neki koledz ili tako nesto, neka razmjena, pa fakultet vani.
ili je ovo neka zeza
nemate finansijskih problema, smeta vam samo 10% domacih proizvoda na policama, vijesti su takve kakve su...
da ste napisali da ce vase dario-maja dijete imati problema zbog imena, to bi se dalo i razumjeti, ali ovi razlozi gore su totalno bezveze.
posto se spomenuli svedsku, racunajte na par godina ucenja jezika... koji morate uciti u svedskoj jer nikakav kurs vas ne moze nauciti zivi jezik. a to kosta brdo para, zivot na sjeveru je skup. osim ako nemate nekoga ko ce vas izdrzavati sve te godine. i debelo cete se nacekati da steknete status kakav sad imate.
i da ne zaboravim, ono najvaznije
druga situacija ako imate putovnice, sljedece godine cete moci traziti posao po eu, ali opet ne u svim zemljama, svaka zemlja ce se odrediti prema hrvatskoj radnoj snazi individualno.
moj savjet, koji mozete zanemariti
ili je ovo neka zeza
-
Sierra club
#24 Re: Švedska odlazak iz BiH
Ma covjek se tek registrovo, pola prica ekavski pola ijekavski i Ima biznis. Znaci ima para i ko kod kuce je u svakom entitetu. Sta ti mislis dali te neko zeza.uglavnomja wrote: ili je ovo neka zeza
-
Dario-Maja
#25 Re: Švedska odlazak iz BiH
....
Last edited by Dario-Maja on 02/05/2013 11:40, edited 1 time in total.