E nebi ni ja ovo bolje sastavio, oteo si mi riječi iz usta, potpisujem!arzuhal wrote:
Lijepo si ovo napisao, nije da nisi. Ali ja i dalje ne znam šta želiš da kažeš. Evo, naprimjer, jedna stvar koju nisi mogao fuliti koliko god da si se upoznao sa sufizmom: uvijek, za svagda, na vijeke vjekova - u tesavufu je prvo i zadnje, ''najglavnije'', sama suština cijele priče - sam Allah Uzvišeni i odnos pojedinca spram Njega. Pretpostavljam da si to uvidio. SVE ostalo (recimo sve ljudske kvalitete koje si ti pobrojao) dolazi kao posljedica Njega kao Uzroka ili Uzročnika. Tesavuf ili sufizam ide za tim da pobriše ljudski ego u odnosu na Njega, jer ima samo jedan On, odnosno samo On može reći - posve istinito - ''Ja jesam!''.
Obzirom da sufije vjeruju u Kur'an kao Njegovu objavu i prihvataju sve Njegove naredbe, oni sve i provode u svom životu, bez pogovora. Naprotiv, Mevlana Dželaludin Rumi, Rabija Adewija i plejada čuvenih sufija su svi odreda izvršavali sve farzove/naredbe, pa su redovno obavljali namaz, postili, itd. Međutim - i oni su to sami govorili - tvrdili su da se to sve treba činiti iz same ljubavi, iz činjenice da ni nas Allah nije stvorio iz mržnje, nego ljubavi, i da zato nijedan vid ibadeta (obredoslovlja), za nekog ko tvrdi da voli Allaha ili tvrdi da je sam ispunjen ljubavlju, ne smije i ne može biti težak za obaviti, te da to ne čine iz straha od kazne ili želeći nagradu, nego ZATO ŠTO TO TAKO TREBA, JER JE TO ISTINA O KOJOJ NEMA POTREBE DISKUTIRATI!
I upravo ti velikani tesavufa su i govorili: kako neko smije za sebe tvrditi da je, recimo, sufija, a ništa od toga nema osim pustih riječi? Tesavuf je mukotrpan rad, a ne plandovanje u hladovini i smišljanje dosjetki, ispisivanje grafita i tome slično.
Zato: da neko za sebe tvrdi kako je nešto spoznao, kako je ''zaljubljenik'', kako je ovo-ono, a da nema neprestanog ibadeta i dobrih djela iza sebe, da nije neprestano okrenut Gospodaru Svega, da je predan - o čemu se onda priča?
I ovo se, generalno, tiče nas svih, bez obzira kime se mi smatrali i šta tvrdili da jesmo ili nismo.
P.S. Kažeš da i dalje ne znaš šta želim da kažem? Želim da kažem jednostavno da, po meni, tamo gdje nema čovječnosti nema ni Boga,