Sufizam
-
seldzuk
#1 Sufizam
Pošto nema ovakva tema, evo da je postavim.
Ako bismo pod terminom sufizam podrazumijevali put sufija, onda bismo mogli reći da je tesavvuf nauka unutar njega koja je više teorijska dok je tarikat praktična strana sufijskog puta.
Za početak, neću naširoko.
Evo jedan video u kojem govori dr. Samir Beglerović:
.
Ako bismo pod terminom sufizam podrazumijevali put sufija, onda bismo mogli reći da je tesavvuf nauka unutar njega koja je više teorijska dok je tarikat praktična strana sufijskog puta.
Za početak, neću naširoko.
Evo jedan video u kojem govori dr. Samir Beglerović:
.
- fatamorgana
#2 Re: Sufizam
Ovo bi mogla biti odlična tema, nadam se da će ovdje o sufizmu pisati prvenstveno kompetentne osobe, što sa aspekta teoretskog znanja ,a što sa aspekta živog iskustva.
Nadam se također da neće biti nepotrebnog trollanja od strane raznoraznih fanatika i raznih drugih nadobudnih likova.
Nadam se također da neće biti nepotrebnog trollanja od strane raznoraznih fanatika i raznih drugih nadobudnih likova.
- vazi
#3 Re: Sufizam
i mene raduje ova tema. Ne znam skoro nista tj znam vrlo malo o sufizmu i rado cu pratiti diskusiju.
- vazi
#4 Re: Sufizam
niko?
nista za reci?
pogledah i poslusah ove snimke i Dr Beglerovica i saznadoh da je sufizam u sklopu da ne kazem u okrilju IVZ. Nisam to prije znala i milila sam da su to dva "paralelna" pravca.
nista za reci?
pogledah i poslusah ove snimke i Dr Beglerovica i saznadoh da je sufizam u sklopu da ne kazem u okrilju IVZ. Nisam to prije znala i milila sam da su to dva "paralelna" pravca.
- fatamorgana
#5 Re: Sufizam
Evo sa'ću ja, samo da se malo presaberem ....vazi wrote:niko?
nista za reci?
- fatamorgana
#6 Re: Sufizam
Evo malo pravog sufi šmeka, dobre sufi arome.
(Ova sufi poezija je je urezana na jednoj kamenoj česmi, negdje na Istoku (ne sjećam se više gdje, mozda Perzija)
"O prolazniče, o brate!
Nisi ti odlučio da dođes na ovaj svijet, i nećes, zacijelo, ti odlučiti
trenutak kad ćes ga napustiti.
Između ova dva trenutka, šta ti onda preostaje?
Samo jedan Trenutak!
Postani dakle, čedo Trenutka!
(Ova sufi poezija je je urezana na jednoj kamenoj česmi, negdje na Istoku (ne sjećam se više gdje, mozda Perzija)
"O prolazniče, o brate!
Samo jedan Trenutak!
- vazi
#7 Re: Sufizam
i taj trenutak je ona crtica izmedju one dvije godine....sve u nju stane...fatamorgana wrote:Evo malo pravog sufi šmeka, dobre sufi arome.
"O prolazniče, o brate!
Samo jedan Trenutak!
- arzuhal
#8 Re: Sufizam
Ihlas, sidq we mahvu-l-ene...
Iskrenost, istinoljubivost i potiranje sebe...
- bijela
#9 Re: Sufizam
jesi li ovo ti birao, ili je to citat?
- fatamorgana
#10 Re: Sufizam
Što se ono kaže da svi putevi vode u Rim,arzuhal wrote:Ihlas, sidq we mahvu-l-ene...
- arzuhal
#11 Re: Sufizam
Ovo je odgovor šejha Ahmeda Fethullaha Džamija, hafizahullahu te'ala, šejhu-l-šujuha šazilijskog tarikata, a na pitanje jednog, tada malo nadobudnog mladića, a kasnije poniznog učenika, kada ga je upitao:bijela wrote:jesi li ovo ti birao, ili je to citat?
- Kako to da si ti, Turčin, odnosno Kurd, kojem maternji jezik nije arapski, došao do tog stepena da budeš šejh i Arapima, poslije našeg sejjida Abdul-Kadira Isa'a?
Osim toga, šejh Džami je rekao:
- Da..postoje kerameti i kešfovi...ali niko neće na Sudnjem danu biti upitan za njih, niti da li je bio pripadnik Tarikata, nego da li je i kako je radio po Šerijatu!
- fatamorgana
#12 Re: Sufizam
E sad odosmo u religiju,arzuhal wrote:Ovo je odgovor šejha Ahmeda Fethullaha Džamija, hafizahullahu te'ala, šejhu-l-šujuha šazilijskog tarikata, a na pitanje jednog, tada malo nadobudnog mladića, a kasnije poniznog učenika, kada ga je upitao:bijela wrote:jesi li ovo ti birao, ili je to citat?
- Kako to da si ti, Turčin, odnosno Kurd, kojem maternji jezik nije arapski, došao do tog stepena da budeš šejh i Arapima, poslije našeg sejjida Abdul-Kadira Isa'a?
Osim toga, šejh Džami je rekao:
- Da..postoje kerameti i kešfovi...ali niko neće na Sudnjem danu biti upitan za njih, niti da li je bio pripadnik Tarikata, nego da li je i kako je radio po Šerijatu!
- arzuhal
#13 Re: Sufizam
fatamorgana wrote: E sad odosmo u religiju,
Šerijat je tome glava,
slađe jesti nego halva
čišće biti nego Sava,
hajde, ašik, u tekiju!
Ilhamija
- arzuhal
#14 Re: Sufizam
Ovaj šejh je kazao i ovo:
- Ako ti prođe mjesec dana, a ti nisi proučio čitav Kur'an, onda ne pričaj o ljubavi prema Allahu...
- Ako ti prođe mjesec dana, a ti nisi proučio čitav Kur'an, onda ne pričaj o ljubavi prema Allahu...
- fatamorgana
#15 Re: Sufizam
Joj đe mi halvu spomenu, moram se sad oblačit, imal' još šta otvoreno?arzuhal wrote:fatamorgana wrote: E sad odosmo u religiju,
Šerijat je tome glava,
slađe jesti nego halva
čišće biti nego Sava,
hajde, ašik, u tekiju!
Ilhamija
- vazi
#16 Re: Sufizam
arzuhal wrote:Ovaj šejh je kazao i ovo:
Uuuuu, prepade me
nako mi sve'dno, al' je li shejh radio?
- arzuhal
#17 Re: Sufizam
Jest, radio je.vazi wrote:arzuhal wrote:Ovaj šejh je kazao i ovo:
Uuuuu, prepade me![]()
Što će te prepast? Tu se radi samo o dokazu ljubavi, ne o nadanju u milost.
- vazi
#18 Re: Sufizam
naravno da me prepada jer i sama pricam o ljubavi prema Allahu dz s mada ne proucim Kur'an mjesecno, a on kaze "...ne pricaj o ljubavi ako ne proucis..."arzuhal wrote:Jest, radio je.vazi wrote:arzuhal wrote:Ovaj šejh je kazao i ovo:
Uuuuu, prepade me![]()
Što će te prepast? Tu se radi samo o dokazu ljubavi, ne o nadanju u milost.
samo dokaz ljubavi....
- arzuhal
#19 Re: Sufizam
Ljubav prema Allahu može biti, kako to lijepo objasni Rabija Adevija, interesna ili bezinteresna. Ova prva uvijek uključuje i ljudski Ego. Zato to nije autentična ljubav, nego ljubav iz nekog interesa koji postavlja Ego. To je uvjetovana ljubav nama samima, ma koliko neko sebe zavaravao da to nije slučaj kod njega.
Bezinteresna ljubav je ljubav koja ničim nije uvjetovana. Tu ne postoji Ja, ima samo Ljubav. Onaj ko je postigao ovu ljubav, taj je prestao da priča o njoj i od njega nema glasa.
O jednoj se priča, o drugoj ne.
Obzirom da sam odavno sagledao svoje jadno stanje, kada je riječ o ljubavi prema Allahu, ja o nekoj ljubavi prema Njemu, Uzvišenom, više i ne pričam. Kada sam shvatio da ne mogu ni sebe prevarit, onda sam samo zašutio i oborio pogled...
Bezinteresna ljubav je ljubav koja ničim nije uvjetovana. Tu ne postoji Ja, ima samo Ljubav. Onaj ko je postigao ovu ljubav, taj je prestao da priča o njoj i od njega nema glasa.
O jednoj se priča, o drugoj ne.
Obzirom da sam odavno sagledao svoje jadno stanje, kada je riječ o ljubavi prema Allahu, ja o nekoj ljubavi prema Njemu, Uzvišenom, više i ne pričam. Kada sam shvatio da ne mogu ni sebe prevarit, onda sam samo zašutio i oborio pogled...
- fatamorgana
#20 Re: Sufizam
Kako ono reče Rabija: Ako te volim zbog dženneta ne daj mi da nikad uđem u njega.
Ako te volim zbog straha od džehennema odmah me baci u njega.
A ako te volim zbog samog tebe .......................................
(prazne prostore ispuniti olovkom),
Ako te volim zbog straha od džehennema odmah me baci u njega.
A ako te volim zbog samog tebe .......................................
(prazne prostore ispuniti olovkom),
- lilla7
#21 Re: Sufizam
Što bi Kišević rekao:arzuhal wrote: Obzirom da sam odavno sagledao svoje jadno stanje, kada je riječ o ljubavi prema Allahu, ja o nekoj ljubavi prema Njemu, Uzvišenom, više i ne pričam. Kada sam shvatio da ne mogu ni sebe prevarit, onda sam samo zašutio i oborio pogled...
Sam pred sobom ja oborim glavu
ne znajući kud bih sa očima.
- sarajlija_ba
#23 Re: Sufizam
Može li neko malo više informacija dati o učenju sufizma ?
- fatamorgana
#24 Re: Sufizam
Mogu ali neću,sarajlija_ba wrote:Može li neko malo više informacija dati o učenju sufizma ?
- arzuhal
#25 Re: Sufizam
Tamam tako...slucajna prolaznica wrote:Što bi Kišević rekao:arzuhal wrote: Obzirom da sam odavno sagledao svoje jadno stanje, kada je riječ o ljubavi prema Allahu, ja o nekoj ljubavi prema Njemu, Uzvišenom, više i ne pričam. Kada sam shvatio da ne mogu ni sebe prevarit, onda sam samo zašutio i oborio pogled...
Sam pred sobom ja oborim glavu
ne znajući kud bih sa očima.