Studio - produkcija

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
symbolstar

#126 Re: Studio - produkcija

Post by symbolstar »

evo samo da bumpujem ovu temu, super je, vec dugo se bavim ovim, imao sam svega i svacega, od Digidesign opreme, preko MOTU kartica do standalone hard disk recordera Yamaha AW2400
Danas sam sve to reducirao na kompjuter i EMU 0404 USB jer radim kod kuce i sve preko toga mi je overkill :)
geronja

#127 Re: Studio - produkcija

Post by geronja »

Dali bi netko mogao da mi sempluje file od pjesme ŽAO MI JE, ŽAO, ŽAO od medenog mjeseca.
da je napuca sa jakim zvukovima u techno ritmu. vidim da ovde neki rasturaju sa tim programima
pa ako meže bio bih mu zahvalan.
moj e/mail [email protected]

HVALA!
Simply_Red

#128 Re: Studio - produkcija

Post by Simply_Red »

E jel zna neko gdje se u Sarajevu mogu kupiti valovite spuzve za zvucnu izolaciju?
nexo

#129 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Spuzve koje pominjes mozes kupiti u radnjama koje prodaju materijal za tapaciranje, konkretno u radnji iznad trolejbuske stanice u Svrakinom. U Kaknju postoji fabrika gdje se te spuzve rezu i ako ti trebaju vece kolicine mozda vrijedi kupiti direktno od proizvodjaca.

Samo jos da dodam da te spuzve sluze za akusticki tretman prostora, a ne za zvucnu izolaciju. Ako ti je potrebna zvucna izolacija onda se to radi na drugi nacin, a ako zelis da poboljsas akusticka svojstva prostorije, onda tom procesu moras pazljivo pristupiti da ti rad ne bi bio uzaludan ili jos gore, kontraproduktivan.
Hendrix

#130 Re: Studio - produkcija

Post by Hendrix »

Ja sam koristio školjke od jaja , imaju isti efekat kao one nazubljene spužve a i ludo izgleda kad se uradi. :-D
eterno

#131 Re: Studio - produkcija

Post by eterno »

Hendrix wrote:Ja sam koristio školjke od jaja , imaju isti efekat kao one nazubljene spužve a i ludo izgleda kad se uradi. :-D
Skoljke od jaja su dobre samo za jednu stvar, a svi znamo za koju :-D
tranquil

#132 Re: Studio - produkcija

Post by tranquil »

eterno wrote:
Hendrix wrote:Ja sam koristio školjke od jaja , imaju isti efekat kao one nazubljene spužve a i ludo izgleda kad se uradi. :-D
Skoljke od jaja su dobre samo za jednu stvar, a svi znamo za koju :-D
Za jaja ? :D

I ja sam nekad koristio, navodno zbog zvučne izolacije - ustvari više da zaštitimo susjedstvo od naše buke :D i mogu vam reći, nije pomoglo.
eterno

#133 Re: Studio - produkcija

Post by eterno »

Bas tako za jaja nista drugo :D
Radjeni su i testovi sa skoljkama od jaja (koga interesuje neka potrazi po netu) i odgovor je "dobro je samo za jaja" hehe.
Neki kontaju da moze "proci" da ubije sobu ili kao diffusor al nevalja to nicemu.
Da ima isti efekat kao spuzva je glupost. Pa to i gluha osoba cuje :-)

Ko ga interesuje gradnja studija, izolacija, akustika i sve ostalo neka posjeti
http://www.johnlsayers.com/ tu moze puno toga da nauci.
tranquil

#134 Re: Studio - produkcija

Post by tranquil »

eterno wrote:Bas tako za jaja nista drugo :D
Radjeni su i testovi sa skoljkama od jaja (koga interesuje neka potrazi po netu) i odgovor je "dobro je samo za jaja" hehe.
Neki kontaju da moze "proci" da ubije sobu ili kao diffusor al nevalja to nicemu.
Da ima isti efekat kao spuzva je glupost. Pa to i gluha osoba cuje :-)

Ko ga interesuje gradnja studija, izolacija, akustika i sve ostalo neka posjeti
http://www.johnlsayers.com/ tu moze puno toga da nauci.
Čovječe, a mi smo dane i dane potrošili da bismo opremili jedan podrum za vježbanje kako bismo manje smetali komšijama, i na kraju je opet ispalo isto, pa su nas istjerali poslije pola sata svirke :D

Al nije bitno, tada mi je bilo krivo, ali sada kontam kako je to bilo super iskustvo, da nije toga kako bih sada znao čemu služe školjke za jaja :lol:
nexo

#135 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Jasno je da se ovde mjesa koncept zvucne izolacije kao akustickog tretmana i samog akustickog tretmana u cilju poboljsnja akustickih svojstava prostorije. Skoljka od jaja ne moze posluziti kao zvucna izolacija jednako kao ni spuzva, ali moze posluziti u drugu navedenu svrhu akustickog tretmana prostora suprotno tvrdnjama nekih! Naravno, ne kao difuzor, nego kao difraktor. Po dimenzijama ispupcenja da se zakluciti da moze uticati na frekvencije u pojasu iznad 2kHz. Svakako, nije potrebno oblijepiti kompletnu prostoriju, ali nakon sto se izracuna "room mode" prostorije, odrede se pozicije i povrsine u prostoru koje se mogu tretirati pomenutim materijalom. Brizljivim izborom djelova prostorije za tretman moze se znacajno poboljsati reverberacija prostorije.
Simply_Red

#136 Re: Studio - produkcija

Post by Simply_Red »

nexo wrote:Jasno je da se ovde mjesa koncept zvucne izolacije kao akustickog tretmana i samog akustickog tretmana u cilju poboljsnja akustickih svojstava prostorije. Skoljka od jaja ne moze posluziti kao zvucna izolacija jednako kao ni spuzva, ali moze posluziti u drugu navedenu svrhu akustickog tretmana prostora suprotno tvrdnjama nekih! Naravno, ne kao difuzor, nego kao difraktor. Po dimenzijama ispupcenja da se zakluciti da moze uticati na frekvencije u pojasu iznad 2kHz. Svakako, nije potrebno oblijepiti kompletnu prostoriju, ali nakon sto se izracuna "room mode" prostorije, odrede se pozicije i povrsine u prostoru koje se mogu tretirati pomenutim materijalom. Brizljivim izborom djelova prostorije za tretman moze se znacajno poboljsati reverberacija prostorije.
Meni konkretno treba zvucna izolacija u cilju "nesmetanja komsijama". Sve se odvija u privatnoj kuci, pa mi je potrebna takva vrsta izolacije. Soba ima jedna balkonska, i jedna ulazna vrata, da li pomaze ako se spuzve stave samo na njih?
nexo

#137 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Simply_Red wrote:
nexo wrote:Jasno je da se ovde mjesa koncept zvucne izolacije kao akustickog tretmana i samog akustickog tretmana u cilju poboljsnja akustickih svojstava prostorije. Skoljka od jaja ne moze posluziti kao zvucna izolacija jednako kao ni spuzva, ali moze posluziti u drugu navedenu svrhu akustickog tretmana prostora suprotno tvrdnjama nekih! Naravno, ne kao difuzor, nego kao difraktor. Po dimenzijama ispupcenja da se zakluciti da moze uticati na frekvencije u pojasu iznad 2kHz. Svakako, nije potrebno oblijepiti kompletnu prostoriju, ali nakon sto se izracuna "room mode" prostorije, odrede se pozicije i povrsine u prostoru koje se mogu tretirati pomenutim materijalom. Brizljivim izborom djelova prostorije za tretman moze se znacajno poboljsati reverberacija prostorije.
Meni konkretno treba zvucna izolacija u cilju "nesmetanja komsijama". Sve se odvija u privatnoj kuci, pa mi je potrebna takva vrsta izolacije. Soba ima jedna balkonska, i jedna ulazna vrata, da li pomaze ako se spuzve stave samo na njih?
Kao prvo osiguraj da vrata i prozori dobro dihtuju. To ce ti vise pomoci nego spuzva...
eterno

#138 Re: Studio - produkcija

Post by eterno »

Simply_Red wrote:
Spuzve ti nista nece pomoci da te komisije manje cuju, al ce tebi biti bolji zvuk u sobi. Izolacija se radi na drugi nacin, a to je "soba u sobi"

Imas dosta dobrih stranica oko toga na internetu pa citaj (ako znas engleski).
http://www.saecollege.de/reference_material/index.html
http://www.johnlsayers.com/

I da, zatvori balkon/prozor pa ce te komsiluk manje cuti :D

Sretno
Hendrix

#139 Re: Studio - produkcija

Post by Hendrix »

Pa ovde sve sami profesionalci.

Školjke od jaja smo nabavili jer nije bilo uzeti nigdje spužve kad smo to davno radili a cilj nam je bio da razbijemo zvuk takoreći , jer je soba u kojoj sviramo je obična kocka oblijepljena stiroporom bez namještaja , razlika prije ugradnje i poslije je drastična, zvuk je poboljšan naravno ne kao da smo stavljali spužve ali ipak djeluje.

Zvučna izolacija je druga stvar , nama nije trebala jer smo udaljeni od naroda :) podosta pa ne smetamo , dakle bitno nam je bilo reverbaciju ukloniti što je i učinjeno , a kad budem pravio studio od 100 000KM neću tražiti školjke naravno. :D

Dakle, školjke djeluju , sad ako ste tolike picajzle i tražite neke frekvencije po sobi i šta ja znam već , svaka čast, onda ništa od školjki ,meni je trebala soba za probe u kojoj nema one buke i reverbacije betonskih zidova i to smo i napravili.
Radoje B.

#140 Re: Studio - produkcija

Post by Radoje B. »

Nema ovde profesionalaca, sve amateri i DIY ljudi, ali slusajte sta vam nexo i neki drugi pricaju, ima dobrih savjeta :)

Skoljke od jaja, oblik govori da mogu donekle "razbiti" zvuk, debljina govori da ne mogu znacajno izolovati zvuk (zbog komsija). Prostorija sa stiroporom bi trebala biti prilicno ne-reverbantna (patent pending na ovaj izraz). Vrlo je tesko, skoro nemoguce izolovati prostoriju u stanu onako privremeno bez modifikacija, ali staklena vuna, jorgani, duseci, jastuci, spuzveni madraci mogu pomoci, naravno zadihtovati vrata i prozore termoband-om kao broj jedan. Moze se daleko dogurati sa "uradi sam" i ne treba bacati pare na smicalice.

Moj licni savjet za kucni studio i probe grupe, "ubij" sobu 100% umjesto polulose akustike, i dodaj neki reverb poslije.

P.S. Opasno sam se ponovio sa opremom, pisem testove uskoro, a moderator bistri politiku i religiju umjesto da nas savjetuje ovdje :D
nexo

#141 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Ja sam profesionalac i po obrazovanju koje imam iza sebe i po poslu koji radim vec duze vremena. Mada ne mislim da je to ovde relevntno, ali da spomenem kada se vec i ovaj faktor dovodi u pitanje i to na prilicno neukusan nacin.
Ne tvrdim da je kolega Hendrix direkto uputio meni svoju opasku, ali radi pojasnjenja ga molim da se vrati na moj post u kojem sam indirektno podrzao njegov stav. Namjera mog posta i svih mojih postova ispisanih na ovoj temi je da dam svoje misljenje sa aspekta profesionalca najjednostavnijim mogucim rijecima koje bi bile razumljive i eventualnom entuzijasti i mozda takvog potakle na pitanje, diskusiju ili potragu za informacijom vise. U istom postu sam se mogao obratiti onima koji tvrde da su "skoljke za jaja samo za jaja" na neki nepristojam nacin, ali nisam, jer smatram da ova tema treba da bude izolovana od ispada takve vrste .
I za kraj, veliki pozdrav kreatoru teme, uvazenom kolegi Radoju B.
Popara

#142 Surround

Post by Popara »

Ljudi treba da radim neki surround mix pa sam se naurozo s more literature. E sad, imal ko kakav savjet kolko? cega? gdje? kad? kako? u principu od instrumenata su tu Bubanj 5+2 ambijentalna, bongosi 2, dvije gitare, vokal, klavir (stainway), vokal i prateci vokali. Svi prijedlozi su dobro dosli.
nexo

#143 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Malo je informacija! Za sta je mix, film, teatar, muzika za slusanje ili...!?
Tvoj osjecaj ce ti dati najbolji odgovor, jer je takav mix tesko zamisliti za razliku od klasicnog stereo mixa, posebno zbog toga sto se rijetko radi.
takodje se nadam da imams pristojan 5.1 monitoring, poseban akcent na .1, tj LFE.
Kako god, ja sam radio 5.1 kao vjezbu, izbor iz datih afirmisanih rock hitova. Ja tu vrstu mixa vise vidim kao alat za kreiranje efekata i iz te polazne osnove da se razviti jako zanimljiv slusalacki ambijent.
Mislim da bi bilo dobro poznavati osnove psihoakustike i subjektivnu percepciju zvuka.
Sretno, pa nam javi kako ide!
Popara

#144 Re: Studio - produkcija

Post by Popara »

Sory,
Radi se o koncertu koji će biti prebačen na DVD, e sad da je film meni bi bilo jasno gdje to ide. Ovako... U principu kolko sam ja skonto kick, bas gitara i vokal ide u sredinu ostalo manje vise lijevo desno, a na surround ide publika i delayi. e sad.... jel nije ocito cemo znat' tek po zavrsetku mix-a :D.
nexo

#145 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Popara wrote:Sory,
Radi se o koncertu koji će biti prebačen na DVD, e sad da je film meni bi bilo jasno gdje to ide. Ovako... U principu kolko sam ja skonto kick, bas gitara i vokal ide u sredinu ostalo manje vise lijevo desno, a na surround ide publika i delayi. e sad.... jel nije ocito cemo znat' tek po zavrsetku mix-a :D.
Popara, svjestan sam da postoje odredjeni razlozi zbog kojeg ste odlucili raditi surround mix! Ipak, to sto snimak ide na DVD ne znaci i da se mora raditi surround mix. Napominjem, jer je to skup i zahtjevan posao.
Prvo bi napomenuo da ovo sto cu reci u nastavku nije savjet ni u kom smislu, nego cisto moje misljenje. Tebi ostaje da se pouzadas u svoju kreativnost i uradis posao onako kako ti mislis da je najbolje. Konacno, u ovom poslu se sva pravila mogu prekrsiti za racun kreativnosti.

U predhodnom postu sam pomenuo psihoakustiku. Nasi osjecaji su jako vezani jedni za druge, (mislim na sluh, vid, miris, itd) medjusobno se nadopunjavaju, pa zahvaljujuci tom fenomenu mi smo u stanju dozivjeti uz jedan osjecaj i onaj drugi, koji eventualno nije prisutan. S druge strane, sto vise osjecaja korstimo, generalni ugodjaj je sve bolji. Primjer koncerta omiljenog benda koji gledamo na DVD-u, recimo, Whitesnake "In The Still Of The Night". Imam zvuk, imam sliku, pivu i cigaretu u ruci, dodir i miris djevojke. Sjajno! Ipak, nesto fali, pa svaki puta pozelim da sam bio prisutan...!? Dakle, cilj je docarati sto vise realnosti!

Da se vratimo mixu. Ja sam imao priliku raditi koncerte u surround mixu, ali se surround koristio samo kao efekat i kao takav jako dobro utice na mase. Rekcije publike su uvijek...wow! To je nesto sto se treba ugraditi u surround mix. Sve ostalo, sto dolazi sa pozornice treba da ostane na svom mjestu. Dodao bih 15-20% mixa u surround sa mozda malkice vise ambijenta, ostavio bih pjevaca u centru u pauzama izmedju pjesama kada se obraca publici, odnosno slijedio bih njegovu poziciju na pozornici, pa bih ga ovisno od toga pozicionirao u LCR poziciju. Isto tako sve ostale muzicare tokom svojih eventualnih solo tacki, a svakako vodeci racuna o kadru na ekranu.
Publika, vodi racuna, najglasniji su oni fanovi ispred pozornice. LFE, ovisno na cemu mixas.

I konacno, TC electronic ''UnWrap'' ce tvoj idealni stereo mix pretvoriti u surround!
Popara

#146 Re: Studio - produkcija

Post by Popara »

Hvala, majstore, uzecu sve ovo u obzir. Bitna su iskustva, teorija je jedno a praksa nesto sasvim drugo. Hvala jos jednom.
nexo

#147 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Popara wrote:Hvala, majstore, uzecu sve ovo u obzir. Bitna su iskustva, teorija je jedno a praksa nesto sasvim drugo. Hvala jos jednom.
Molim lijepo! Takodje imam obavezu se izvinuti jer sam namjeravao drugacije pristupiti problemu, ali evo sada kada sam ponovo procitao vidim da nije bas tako nejasno.
Naime vec sam bio poprilicno popio kada sam pisao, pa sam izgubio koncentraciju, pa tako donekle i smisao onga sto sam htjeo kazati.

Kako god, nastavi sa radom, pa nam ponekad dojavi kako ide...
sazema

#148 Re: Studio - produkcija

Post by sazema »

Evo nova zafrkancija, pa bih volio da čujem mišljenja... stvar je još u fazi obrade, pa evo preview

http://rapidshare.com/files/139287277/S ... _.mp3.html

a šta je kvaka kod ove stvari ? klasična gitara je snimana live u kombinaciji sa ostalim vst-ovima...

interesuje me prvenstveno šta mislite o mixu i masteringu ???

komentari, sugestije, itd... :) sve je dobro došlo
Last edited by sazema on 22/08/2008 18:15, edited 3 times in total.
ODVRATAN_i_GADAN

#149 Re: Studio - produkcija

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Dobro vece...

Interesuju me informacije o Macmaster ME-210 tj. sta mi ko zna reci o toj napravi (miHeta)? Osim za sta sluzi ja neznam nista vise!

Unaprijed zahvalan Ja!!!!
lgigi

#150 Re:

Post by lgigi »

barby02 wrote:Ja ne znam da li ovo spada u temu, ali mene interesuje koliko dobrih studija ima u Sarajevu, kolika je cijena okvirna(napucana) a koji su jeftiniji i koji studio ima pravi klavir? Jesam mnogo zapetljala?? :-)
Last edited by lgigi on 20/11/2008 21:50, edited 1 time in total.
Post Reply