Stripovi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#876 Re: Stripovi

Post by pici »

Vam wrote: 22/10/2022 16:44
pici wrote: 17/10/2022 17:30 Ja sam bio fan stripoteke i imao stotine brojeva u fasciklama, vise se i ne sjecam kome sam posudio i nije mi vratio.Pratio sam mnoge strip junake, nemam nekog posebnog lika i autora tako da mi je to izmjesano.Sad imam na HDD hiljade brojeva skinutih, pa nekad pogledam.
Da li imas neki link gdje se mogu naci Stripoteke?
Ovo su ti forumi al moras se registrovati, imas sve stripove da skines koji te interesuju.

Imas i ovdje stripove razne i stripoteku.
Vam

#877 Re: Stripovi

Post by Vam »

pici wrote: 22/10/2022 18:15
Vam wrote: 22/10/2022 16:44

Da li imas neki link gdje se mogu naci Stripoteke?
Ovo su ti forumi al moras se registrovati, imas sve stripove da skines koji te interesuju.

Imas i ovdje stripove razne i stripoteku.
Odlicno, hvala :thumbup:
nles

#878 Re: Stripovi

Post by nles »

Praetorious wrote: 22/10/2022 17:36
Vam wrote: 22/10/2022 16:44Da li imas neki link gdje se mogu naci Stripoteke?
Imaš ih sve na stripzona . com. K vragu, tamo ima sve što je bivša nam Yuga publikovala, bukvalno SVE edicije.
Stripzona je meni zakon. :thumbup:
Ali moram priznati da nisam skonto da je Praetorious tam', Praetorious vam'...
n+1

#879 Re: Stripovi

Post by n+1 »

Sjećam se ja Praetoriousa s jednog domaćeg torrent trackera. Zaboravio sam ime. :D
Praetorious

#880 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Heh, davno je to bilo :D Moj lični tracker je bio Praetorious' Nest... u stvari bio je i forum i tracker. Bilo je svega tamo, ponajviše štampe ih BiH i okruženja. Sad se zadovoljavam da se malo igram stripovima i knjigama. A bio je jedan veliki domaći tracker gdje je bilo dosta nas raje iz BiH aktivnih pa se, eto, ugasio... a jbg pas i ja sam mu zaboravio ime :D :D Eoni prošli, godine pritisle šta se može... :skoljka:
n+1

#881 Re: Stripovi

Post by n+1 »

Da, na taj domaći tracker sam i mislio. Aktivan bio tamo cca 2010. godine. Da ne bijaše Najnovije?

Mada, sad kad kažeš, sjećam se i tog tvog.
Vam

#882 Re: Stripovi

Post by Vam »

Da i danas spomenemo nekoga, jako dobar strip,

Undertaker (ne znam da li ima prevod na nasem...)

Image
nles

#883 Re: Stripovi

Post by nles »

Vam wrote: 23/10/2022 15:59 Da i danas spomenemo nekoga, jako dobar strip,

Undertaker (ne znam da li ima prevod na nasem...)

Image
Ma, bilo je more dobrih stripova.

Image
Praetorious

#884 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

n+1 wrote: 23/10/2022 15:00 Da, na taj domaći tracker sam i mislio. Aktivan bio tamo cca 2010. godine. Da ne bijaše Najnovije?

Sjetio sam ga se i ja, u neka doba dok sam bio pod tušem :D Najnovije.net je zvao i ravnog mu nije bilo među našim ljudima. Onda je admin par puta najavio gašenje, pa smo svi kukali Nemoj, brate, ako Boga znaš! pa je to išlo nekako dalje. E, onda je u neka doba zaista ugašen i od tada je bilo nekih pokušaja da se pokrene slično mjesto, ali nikad nije zaživilo...
Sad je sve zasnovano na Forumima i hosterima za pohranu, nema više torr trakera. Bila je to dobra era internetskog života... eh! :thumbup:
n+1

#885 Re: Stripovi

Post by n+1 »

Praetorious wrote: 23/10/2022 16:25
n+1 wrote: 23/10/2022 15:00 Da, na taj domaći tracker sam i mislio. Aktivan bio tamo cca 2010. godine. Da ne bijaše Najnovije?

Sjetio sam ga se i ja, u neka doba dok sam bio pod tušem :D Najnovije.net je zvao i ravnog mu nije bilo među našim ljudima. Onda je admin par puta najavio gašenje, pa smo svi kukali Nemoj, brate, ako Boga znaš! pa je to išlo nekako dalje. E, onda je u neka doba zaista ugašen i od tada je bilo nekih pokušaja da se pokrene slično mjesto, ali nikad nije zaživilo...
Sad je sve zasnovano na Forumima i hosterima za pohranu, nema više torr trakera. Bila je to dobra era internetskog života... eh! :thumbup:
Pa dobro, torrenthr je i tada, a i sada stoji odlično. :D Ali dobar je bio Najnovije.
Vam

#886 Re: Stripovi

Post by Vam »

Kad nam je vec Jodorowsky osvanuo na slikama...

Metabaroni

Image
nles

#887 Re: Stripovi

Post by nles »

Vam wrote: 24/10/2022 21:01 Kad nam je vec Jodorowsky osvanuo na slikama...

Metabaroni

Image
E, to je vec visa matematika.
Praetorious

#888 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Image Image

Imaju i ova dva prilično dobra serijala. Idealno za one koji vole malo misterije i horrora, uz nešto akcije. Moram obnoviti gradivno, već su mi stripovi ispali iz sjećanja. Na HDDu imam ENG verzije, a mislim da su oba serijala odavno prevedena i dostupna na strip forumima.
A Metabaron i srodne serijale baš ne obožavam, nikad mi nisu postali omiljeni stripovi. Ne kažem da su loši, samo... eto! Nisu mi po ćeifu :D
nles

#889 Re: Stripovi

Post by nles »

Praetorious wrote: 25/10/2022 11:16 Image Image

Imaju i ova dva prilično dobra serijala. Idealno za one koji vole malo misterije i horrora, uz nešto akcije. Moram obnoviti gradivno, već su mi stripovi ispali iz sjećanja. Na HDDu imam ENG verzije, a mislim da su oba serijala odavno prevedena i dostupna na strip forumima.
A Metabaron i srodne serijale baš ne obožavam, nikad mi nisu postali omiljeni stripovi. Ne kažem da su loši, samo... eto! Nisu mi po ćeifu :D
A Juan Solo? Definitivno jedan od njegovih "najtvrdjih".

Image
Praetorious

#890 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Prihvatam samo Han Soloa :D
BTW govoreći o toj franšizi (Star Wars) moram reći da Marvel po običaju pretjeruje, jer ima milion i po raznih serijala, nekih prihvatljive dužine i okončanih, nekih prihvatljive dužine i nedovršene radnje, a nekih, opet, u toliko nastavaka da čovjek pomisli da je manga u pitanju. Dosta serijala je međusobno povezano, ako ne direktno ličnostima i tokom radnje, a ono pozivanjem na događaje iz nekog xyz serijala.
Isti im je slučaj i sa superjunacima, tj. X-Men franšizom, gdje je nemoguće uzeti i čitati novi serijal, jer se sve oslanja na već dovršene serijala ili one koji se uporedo objavljuju. Ko ne prati te stripove iz početka i ne kupuje / nabavlja SVE serijale koji se pokreću, taj nema koristi od počinjanja čitanja nekog novo pokrenutog serijala. Znači, njihova težnja ha hiperprodukcijom i hiperzaradom im se obija o glavu kas su u pitanu novi čitaoci. Osiiiiiim... osim ako se ne "navuku" na sadržaj, pa ne počnu kupovati/ naručitavi retroaktivno objavljene brojeve. Možda ciljaju i na to. Enivei, velika je šteta što je situacija takva, ali jednsotavno nema šansi da novi čitalac kupi prvu svesku novog serijala i normalno pogčen čitati, shvatajući ŠTA čita i ZAŠTO se stvari odvijaju kako se odvijaju.
U tome im se pridružuje i DC sa svojim junacima, pa je i tu identična priča.
Zato volim ili nezavisne, manje izdavače poput Image, Dark Horse, Boom i sl. kao i evropske stripove koji od čitalaca ne prave budale.
To se vidi i po onome što sam do sada obradio: jako malo Marvela, skoro ništa DC-a, sve ostalo mi je novija US produkcija nezavisnih izdavača, kao i nešto Europe Comics-a, što nekim slučajem do sada već nije obrađeno.
Vam

#891 Re: Stripovi

Post by Vam »

Da ne zaspemo na temi...

Blacksad

Image
pici

#892 Re: Stripovi

Post by pici »

Strip je ilustrovana knjiga.Imaju stripovi koji su tako duboko napravljeni sa pricom i likovima poput knjiga.Recimo.

Image

Da ne nabrajam dalje, evo corta bi morao poceti od pocetka citati da bih skontao, dok ima stripova gdje mozes od pola i da nastavis bez problema.
pici

#893 Re: Stripovi

Post by pici »

Image

Dampyr se puno seta po BiH, prvim nastavcima se radnja desava devedesetih okolina sarajeva i u sarajevu, vijecnici.Enoga na starom mostu. :mrgreen:
Sanjarko

#894 Re: Stripovi

Post by Sanjarko »

ja sam bio fan stripova kao djecak, ali tad su bili pristupacniji ovdje, pola KM/1 KM cijena im bila, ovih polovnih, sad neznam kolika im je cijena, jos imam negdje nekih stripova, ali nazalost rahmetli stari dao dio stripova nekome, mislio ne trebaju mi vise i s tim dijelom tj., u tim dijelovima bilo prvo izdanje Zagora, neznam kolika je vrijednost tog izdanja, nejse, sta je tu je

imao sam i kovanica i jednu staru 100 godina, Osmanlijsku valjda, sad i kad bi krenuo da citam stripove neznam odakle poceti, online citanje bilo cega nije to, to zbog vida i vidnih smetnji, vise sam fokusiran sad na clanke od nauke pa nadalje, najvise naucne
pici

#895 Re: Stripovi

Post by pici »

Praetorious wrote: 25/10/2022 14:04
Spoiler
Show
BTW govoreći o toj franšizi (Star Wars) moram reći da Marvel po običaju pretjeruje, jer ima milion i po raznih serijala, nekih prihvatljive dužine i okončanih, nekih prihvatljive dužine i nedovršene radnje, a nekih, opet, u toliko nastavaka da čovjek pomisli da je manga u pitanju. Dosta serijala je međusobno povezano, ako ne direktno ličnostima i tokom radnje, a ono pozivanjem na događaje iz nekog xyz serijala.
Isti im je slučaj i sa superjunacima, tj. X-Men franšizom, gdje je nemoguće uzeti i čitati novi serijal, jer se sve oslanja na već dovršene serijala ili one koji se uporedo objavljuju. Ko ne prati te stripove iz početka i ne kupuje / nabavlja SVE serijale koji se pokreću, taj nema koristi od počinjanja čitanja nekog novo pokrenutog serijala. Znači, njihova težnja ha hiperprodukcijom i hiperzaradom im se obija o glavu kas su u pitanu novi čitaoci. Osiiiiiim... osim ako se ne "navuku" na sadržaj, pa ne počnu kupovati/ naručitavi retroaktivno objavljene brojeve. Možda ciljaju i na to. Enivei, velika je šteta što je situacija takva, ali jednsotavno nema šansi da novi čitalac kupi prvu svesku novog serijala i normalno pogčen čitati, shvatajući ŠTA čita i ZAŠTO se stvari odvijaju kako se odvijaju.
Zato volim ili nezavisne, manje izdavače poput Image, Dark Horse, Boom i sl. kao i evropske stripove koji od čitalaca ne prave budale.
To se vidi i po onome što sam do sada obradio: jako malo Marvela, skoro ništa DC-a, sve ostalo mi je novija US produkcija nezavisnih izdavača, kao i nešto Europe Comics-a, što nekim slučajem do sada već nije obrađeno.
Ti si sa stripzone jelde, ja sam tamo od 2009, uglavnom skidam, bio sam htjeo pomoc oko prevoda, preloma texta i brisanju oblacica al vidim da je ekipa koja to radi extra.Jedina mi je zamjerka sto ne konvertuju vise u PDF nego je skoro sve u CBR-u i treba doooosta HDD-ova da pi se poskidalo, evo ja vec skidam treci il cetvrti HDD 1T.Necu sve na jedan 4T HDD da se nebi pokvario i ode arhiva.Lijepo su me prisjetili na vrijeme kad su stripovi bili jedini svijet jednog djetinstva.Filmovi i knjige vise manje al strip me je odusevljavao svojom ilustracijom koja zna biti bolja nego filmovana a ne mozes u glavi posloziti neke stvari, mjesta i likove iz knjiga.On je nesto izmedju filma i knjige.Jos ako je dobro ilustrovan a prica bogata i detaljna, sasvim dovoljno za sate gutanja stripa.
Vam

#896 Re: Stripovi

Post by Vam »

Strip je idealan za razvijanje strasti prema kolekcionarstvu, upravo zbog toga sto je dijelom vizuelna umjetnost. Tako da kad se pocnu citati stripovi, ubrzo se razvije i ta zelja da se skupe svi brojevi.
Praetorious je pisao o americkim stripovima prethodno, mnogo brojeva, mnogo uporednih paralelnih svijetova, crossovers, what if, zombi verzije... previse izdanja i nerealno je skupiti bas sve i prema tome se odnositi kao prema opustajucem hobiju, postane posao. Mislim da je Betmen najgori za skupljanje, ali kako god, mislim, ameri...
Ja sam jedno vrijeme skupljao, bonelijeve najvise uz Alana Forda i kad bude prilika neki strip album (graficka novela kako ih sada zovu) i kada sam presao broj od 300-400 ucinilo mi se previse (danas bi to bila jedna skromna kolekcija, ali tada sam mislio da nema niko vise stripova od mene :lol:) i razdijelio ih, ostavio neke koji su mi bas dragi.
Sada kad se opet polako vracam stripovima, biram, nije mi u interesu da imam sve brojeve neke serije. Recimo Zagor, ima more brojeva, kada naletim na neki procitam rado, ali ne moram bas da ih imam. Radije izdvojim neke price, recimo brojevi koji kompletiraju pricu o Hellingenu (Dvoboj u svemiru, ne mislim na sva pojavljivanja Hellingena u samom pocetku ili ovo najnovije) i to kompletiram, ovo ostalo manje bitno.
tap3ah75

#897 Re: Stripovi

Post by tap3ah75 »

pici wrote: 26/10/2022 10:26
Praetorious wrote: 25/10/2022 14:04
Spoiler
Show
Ti si sa stripzone jelde, ja sam tamo od 2009, uglavnom skidam, bio sam htjeo pomoc oko prevoda, preloma texta i brisanju oblacica al vidim da je ekipa koja to radi extra.Jedina mi je zamjerka sto ne konvertuju vise u PDF nego je skoro sve u CBR-u i treba doooosta HDD-ova da pi se poskidalo, evo ja vec skidam treci il cetvrti HDD 1T.Necu sve na jedan 4T HDD da se nebi pokvario i ode arhiva.Lijepo su me prisjetili na vrijeme kad su stripovi bili jedini svijet jednog djetinstva.Filmovi i knjige vise manje al strip me je odusevljavao svojom ilustracijom koja zna biti bolja nego filmovana a ne mozes u glavi posloziti neke stvari, mjesta i likove iz knjiga.On je nesto izmedju filma i knjige.Jos ako je dobro ilustrovan a prica bogata i detaljna, sasvim dovoljno za sate gutanja stripa.
Da se i ja zahvalim super vrijednoj ekipi sa stripzone.
Vam

#898 Re: Stripovi

Post by Vam »

Sanjarko wrote: 26/10/2022 10:17 ja sam bio fan stripova kao djecak, ali tad su bili pristupacniji ovdje, pola KM/1 KM cijena im bila, ovih polovnih, sad neznam kolika im je cijena, jos imam negdje nekih stripova, ali nazalost rahmetli stari dao dio stripova nekome, mislio ne trebaju mi vise i s tim dijelom tj., u tim dijelovima bilo prvo izdanje Zagora, neznam kolika je vrijednost tog izdanja, nejse, sta je tu je

imao sam i kovanica i jednu staru 100 godina, Osmanlijsku valjda, sad i kad bi krenuo da citam stripove neznam odakle poceti, online citanje bilo cega nije to, to zbog vida i vidnih smetnji, vise sam fokusiran sad na clanke od nauke pa nadalje, najvise naucne
Da je ostao ocuvan sigurno bi bio vrijedan, nasao sam interesantan video o liku koji prica o skupljim brojevima i kolekcionarstvu...

pici

#899 Re: Stripovi

Post by pici »

Nedavno sam naletio na novi svijet Vilenjaci.Jako je mastovit i podsjeca me na Gospodare prstenova a ima slicnosti i sa Martinovim GoT-om.Cak je blizi GoTu po mracnosti prica jer imaju razne vrste vilenjaka, poluvilenjaka, ljudi, goblina, orkova itd.

Image

Imam prevod za 17 brojeva a izaslo je 25.Izgleda da ima i vise samo jako tesko doci do njih.Uspio sam preko nekog ruskog foruma, engleska verzija.Imate na stripzoni, pa koga zagolica poslije serija HotD i Gospodara prstenova.
Praetorious

#900 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Vilenjaci su odličan serijal, samo, brate, dug :D Počnem čitati od prvog broja, do kraja trećeg mi glava k'o bundeva, a da dođem do kraja - nema šansi. Ali - dobro urađeno :izet: Ima i drugih serijala, npr Orci koji idu po sličnom šablonu, i još neki drugi koje sam čitao ali čiji su nazivi izgubljeni u pijesku vremena...
Sad se bavim stripom Vesper, ima da bude poslastica za čitanje kad ga prevedem do kraja i obradim. Trenutno je prvi tom u fazi prevođenja.

Image Image
Post Reply