nles wrote: ↑17/10/2022 13:30
Kupujmo domace...
Najbolji strip svih vremena, Igor Kordej se sa ovim stripom predstavio jednom prilikom Hugu Prattu, koji mu je da savjet da se obrati francuzima i tako je poceo svoju karijeru svjetskog strip umjetnika (u kratkim crtama, iz intervjua sa Kordejom, vjerovatno nisam bas tok dogadjaja u potpunosti tacno upamtio, ali u sustini se tako desilo koliko se sjecam). Igor je bio odusevljen istoimenom knjigom Vladimira Kolina, koju je iznova i iznova citao i odlucio napraviti ovaj strip kao veoma mlad za koji sam kaze da je jedna fina pricica za mlade citaoce, medjutim ja ne bih rekao da je bas samo jedna pricica. Legenda o Vamu, ljubavi, borbi sa bogovima i nastanku covjecanstva je prica koja se ne ispusta iz ruku. Strip objavljen na nasem u Stripoteci, u crno bijelom izdanju i u dijelovima, kako to obicno Stripoteka radi, je bio strip koji kad sam citao nisam mogao da vjerujem da nesto ovako dobro postoji. Da budem iskren, prvih par dijelova je samo savrsenstvo, dijelovi zavrsetka price jesu malo takvi da "prate" nivo uzbudljivosti price prvih dijelova, ali ne umanjuju kvalitet stripa. Fibra je mnogo godina kasnije, mozda cak 20, objavila kompletan strip Vam, u boji sa novim radovima Kordeja koji ih je uradio da upotpuni strip kao jedan album. Veoma lijepo izdanje, mada ona prva epizoda u crno bijeloj verziji u Stripoteci je za nagrade...
Aspapur Ormag ruk u Vam!
Ovako pocinje, odmah zestoko, legendarno... predobro...
Stil kojim Igor radi, nema se tu sta dodati
Kako predstavlja pokrete kroz slicice, generalno u svim svojim stripovima, jednostavno vidis akciju...
Preporucujem svakome ovaj strip, cak i ako niste ljubitelji stripa, ovo je rad koji je sigurno vrijedan za imati.