Streljali dvogodisnje dijete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Perdita_Durango
#51 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Nije ni upoznalo mrznju, vec ga kostala zivota.
-
_majevica_
#52 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Nije slucano sto je Tomasica tek sada otkrivena.Ovo bi moglo biti potvrda genocida kako Karadzicu tako i
manjem entitetu.Zavrsni udarac na sudjenju Karadzicu,Mladicu i manjem entitetu.
- moa
#53 Re: Streljali dvogodisnje dijete
z1xter wrote:Od mene nema ni oprosta ni zaborava,većina učesnika ovakvih zločina (direktnih i inderktnih) danas se slobodno šeta po BIH,a neki od njih i rade u državnim službama,strašno.Zadaća za gospodina Fahru.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Već viđeno i ništa novo. U zabludi je onaj ko misli da su ovo uradili pojedinci, pogotovo ako se uzme da se na ovom masovnom stratištu nalaze i nekompletna tijela; tj. teška mehanizacija je pokidala tijela prilikom premještanja tijela kako bi se sakrili i umanjili tragovi pokolja. Ovo je uradila dobro osmišljena, planirana i organizovana politika, ovo ne može uraditi 5, 10, 20 ljudi. Na žalost efekte ovakve jedne politike imamo danas na terenu, legalizovanu i legitimiziranu kroz entitete, Ustav ove zemlje, zakone i sve ostalo. Oprostiti da, zaboraviti nikad.
U ratu u BiH su generalno zakazale velike "demokratske" sile, koje su trebale na samom pocetku zaustaviti krvoprolice, ukinuti nacionalisticke stranke, nesto kao sto je u Njemackoj uradjeno, zabraniti djelovnje bilo kakvih UG koje podrzavaju fasizam. Treba biti konstantan i pisati stalno knjige, objaviljivati filmove o svim desavanjima. Nesto kao sto rade jevreji, stalno podsjecati na zlocine koji su se desili... Ima preko 800 leseva to je 800 filmova, ima ih 8000 u Srebrenici to je preko 8000 knjiga.Ovo se ne smije zaboraviti i ovo se mora kazniti jer to je i po ovo dunjaluckom a bogami i po bozijem. Bosnjaci su pokazali svoju velicinu ali ako ikada bude bilo ponovo rata, treba uzvratiti istom mjerom. Oko za oko zub za zub...Treba poceti organizovano djelovati i biti kao jedno bice kada su ovakve stvari u pitanju, pocevsi od prava djece u Konjevic polju i na istrajavanju da se svi zlocinci kazne od onih koji su naredili, onih koji su znali i do samih izvrsilaca ovakvog djela. Treba ljudima dici spomenik i svake godine organizovano posjecivati ove spomenike. ljut sam i mozda ovaj post jest nabacan ali sam zaista ljut i unajmanju ruku razocaran ovim nasim odnosom prema svemu.
- fantom slobode
#54 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Ovo je jos jedan od ociglednih dokaza planiranja i velicine zlocina._majevica_ wrote:Nije slucano sto je Tomasica tek sada otkrivena.Ovo bi moglo biti potvrda genocida kako Karadzicu tako i
NA podrucju opcine Prijedor je pocinjen genocid.
Neshvatljivo je da nema postupajućeg tužitelja Tužilaštva za ratne zločine na ovom predmetu, neshvatljivo je da nema šefice Odjela za ratne zločine, neshvatljivo je, prije svega, to što se, osim činjenice da mogu dobiti ogroman broj informacija, mogu uvjeriti i u dimenzije zločina, od porodica žrtava mogu dobiti korisne informacije. Ja to jednostavno ne mogu shvatiti i za takvo što nema opravdanja! Nedopustivo je da je otvorena i da se ekshumira najveća grobnica u državi Bosni i Hercegovini, koja je nastala činjenjem krivičnog djela ratnog zločina, i da nema postupajućeg tužitelja barem jednom posjetom, a kamoli prisustvom svaki dan.
Ovdje je, prije svega, u pitanju organizirani, planirani sistematski zločin, sistematska namjera izvršenja zločina i sistematska namjera prikrivanja zločina. U prilog tome govori i odabir lokacije na koju su dovezeni posmrtni ostaci žrtava i način na koji je 347. brigada generala Arsića vršila ispomoć i podršku prikrivanju.
U kasarni u Prijedoru djelovalo je sedam timova koji su konstantno pružali ispomoć. Period od maja do augusta tekao je tako što su na svaki poziv srpske policije te jedinice izlazile na teren i prikupljale tijela, koja su često morali prikupljati i preživjeli mještani, da bi nakon toga tijela predavali srpskim vojnicima koji bi ih odvozili dalje.
Posebno interesantno za ovu grobnicu jeste podsjetiti na jedan važan haški dokument. Riječ je o ratnom dnevniku Ratka Mladića u kojem se spominje sastanak u Prijedoru 1993. godine – a kojem su osim Mladića prisustvovali i general Subotić, Mile Matijević, načelnik policije i tzv. ratni načelnik Opštine Prijedor – na kojem se od vojske RS-a traži logistička pomoć u uklanjanju oko 5.000 tijela iz Tomašice. Taj broj tada je pretjerano uveličan, a vojska je odbila dati pomoć. No, srpske vlasti su od 1. do 15. jula 1993. godine same uspjele odavde premjestiti jedan njen dio. Mi smo na samoj lokaciji imali priliku da se uvjerimo u stepen komadanja i skrnavljenja posmrtnih ostataka žrtava, devastaciju i konačno pokušaj uništavanja eksplozijom. Ovo je jedinstven primjer u kojem je korišten eksploziv kao sredstvo za pokušaj masovnog uništavanja posmrtnih ostataka.
- fantom slobode
#55 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Komentari sa B92 i kratka vijest o tome...Mila se na pocetku pita: Sta je ovo? Ko je ubio ove ljude?
Tomašica: Ekshumirano 389 tela
Izvor: Beta
Sarajevo -- Iz Tomašice kod Prijedora najveće otkrivene masovne grobnice posle rata u BiH do sada je ekshumirano 389 posmrtnih ostataka.
Pošaljite komentar
I onda mi kažu da RS nije nastala na genocidu. A hiljadu ljudi "odabrano" ciljano jer su se drukčije zvali, izvedeno iz kuća i pobijeno metkom u potiljak. Jer su se drukčije zvali. Jer su se drukčije molili jednom Bogu. Jer nisu bili Srbi.
(Šumadija, 8. novembar 2013 17:29)
Zalosno! na dvanajest komentara se zavrsava prica o nekoliko stotina nevino umorenih ljudi. Toliko o svesti srpskog naroda.
(Zvizdoje, 6. novembar 2013 18:45)
Šta je ovo
ko je ubio ove ljude?
(mila, 4. novembar 2013 10:37)
Još bolje pitanje je: zašto?
(Sarastro, 4. novembar 2013 22:50)
A Nikolic kaze: "Samo se budala ne menja". Laze kad ovo kaze, da se promenio otisao bi na Tomasicu i danima klececi na klenima molio za oprost.
(Zvizdoje)
Pa ne gradi Nikolic dzabe privatnu crkvu - zna on odlicno gde mu je bila dusa kada se "oslobadjalo"...
(Nemanja, 4. novembar 2013 12:46)
A Nikolic kaze: "Samo se budala ne menja". Laze kad ovo kaze, da se promenio otisao bi na Tomasicu i danima klececi na klenima molio za oprost.
(Zvizdoje, 4. novembar 2013 12:20)
sacekaj budi strpljiv razni Divosi upravo smisljaju "teoriju" od maksimalnih 1500 karaktera da se uklope u dati prostor.
(Milan Milanovic, 4. novembar 2013 12:18)
E, na posao u otkrivanju zločina!!
(MonteDushano, 4. novembar 2013 12:06)
Pitaj one koji godinama larmaju o srpskoj "istini koja ce se tek saznati..." a sto vreme prolazi istina je sve ociglednija.
(Falsifikati, 4. novembar 2013 11:41)
Godinama "ispadaju iz klozeta" zrtve probisveta iz 90tih iz jezera reka hladnjaca ispod batajnickog betona iz dubokih klisura sekundarnih i tercijarnih grobnica dubokih rupa i vrtaca....a mi nemi na sve mada kada progovorimo o ovim stvarima cesto je bolje da smo ostali nemi....boze pomozi nam svima.
(Dimos, 4. novembar 2013 11:11)
Sramota! Samo tri komentara na ovu groznu vijest. I jos nesto, zasto se u tekstu jasno i glasno kaze da su pronadena tijela ubijenih Bosnjaka i Hrvata? Kome to smeta? Do kada ce se prikrivati istina srpskoj javnosti? A onda se narod cudi sto su u Hagu njihove "patrijote" karadzic i Mladic! Republika Srpska je nastala na genocidu i to je cinjenica koju nikakva sutnja niti laz ne moze sakriti svidalo se to nekima ili ne. I na kraju, kome smeta da se sve rasvisti i krene dalje u zivot jer, gdje god da se negdje nesto iskopa u srpskoj, vire lesevi njihovih zrtava.
(Konstantinos Veliki, 4. novembar 2013 11:09)
neslavno podsećanje na žrtve koje su stradale od ruku srbskih 'patriota', čija nedela su podržavali upravo ovi koji su sada na vlasti.
(krvave ruke, 4. novembar 2013 10:53)
nemam reci za citav ocigledno smisljen i masovan zlocin kojie je nad Bosnjacima cinjen a cinjenica da je trebalo 20 godina u 21 veku da pronadju je skoro isto porazavajuca kao i zlocin - ne radi se o tri cetiri ili cak i desetak ubijenih? Koliko je "logisticara" ovde trebalo biti zaposleno?
(KATARZA, 4. novembar 2013 10:39)
Najveća grobnica. Nije na odmet u tekstu napisati da se radi o posmrtnim ostacima Bošnjaka i Hrvata.
(na znanje i ravnanje, 4. novembar 2013 10:39)
ko je ubio ove ljude?
(mila, 4. novembar 2013 10:37)
- fantom slobode
#56 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Da bi bolje shvatili tok dogadjaja obim genocida, metode i nicim izazvan masakr osim planom napravljenim u Beogradu procitajte slijedeci link:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Prijedoru
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Prijedoru
-
Hadzi Lojo
#57 Re: Streljali dvogodisnje dijete
dr.gog wrote:I sam sam sebi postavio isto pitanje više puta: Kako neko može da učini tako nešto?.
Našao sam mnogo tekstova, analiza, psiholoških profiliranja raznih "ratnika". Na kraju sam shvatio da odgovora nema. Nema objašnjenja za zlo jer je zlo nelogično u svom korijenu. Šta god da se navede kao povod, motiv, zvuči kao ublažavanje zločina jer se banalizira. Zlo je zlo, ogoljeno i mračno, dovoljno samo sebi. Jer čovjek otkoči pušku, priđe djetetu koje žvaće koru kruha i prospe mu mozak ili ga zakolje na majčine oči. To se ne može objasniti ni psihijatrijskim niti kriminološkim istraživanjem. Razgovarao sam i sa preživjelima, i sa nekim policajcima od iskustva, i sa par psihijatara..
I šta činiti? Mnogi su se bavili traženjem odgovora, posebno vezano za naciste koji su besmisao ubijanja pretvorili u savršen posao i koji su ubijali sa korporacijskom efikasnošću, dok je prosječan SS oficir imao savjest mirnu kao današnji direktor neke moderne firme u usponu.
Odgovor su dali , naravno, zakleti tragači i likvidatori koje je podržavao fanatizirani aparat Mosada, ili čak oni surovi likovi koji su za račun UDB-a metkom u potiljak ubijali tada već "mirne i ugledne građane" Argentine, Njemačke, Francuske i SAD, zapravo ustaške i četničke istaknute pojedince, ili ih podmuklo trovali.
Zaista, istina je da u osveti nema zadovoljštine, nema smiraja, već samo praznina.
Ali, ima nešto u naplati krvnog duga, posebno kada dojučerašnji koljač i ubica, sada sjedi mirno sa obitelji u restoranu, ode u toalet i više iz njega ne izađe živ. I to u vremenu u kojem je već zaboravio svoja nedjela, ili su mu drugi oprali mozak govoreći o "kolateralnim štetama" i "opravdanosti". U vremenu u kojem je djelo genocida postalo legitimni dio zemlje.
Dakle, ko nema mira, neka uči i sazna kako se vraćaju dugovi. Tiho, bez buke i efikasno. A Bog koji sve vidi, neka sudi, pa čak i meni koji ovo predlažem.
- BHCluster
#58 Re: Streljali dvogodisnje dijete
I onda Srbi iz obljiznog sela trazili da se masovna grobnica izmjesi radi "smrada" a o tome svi zajedno sutjeli ko zaliveni.
- zambaklija
#59 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Tuga brato,tuga neizmjerna....moj dida je govorio,jenog u vreću i pod hastal a drugog za hastal so pečenje i vazda će ti isto misliti ...to potvrđuje i činjenica da su 20 godina porid ove grobnice živjeli i šutjeli.....
- fantom slobode
#60 Re: Streljali dvogodisnje dijete
A na stranu to sto nalaze sva moguca opravdanja da bi se izjednacila zrtva i zlocinac. Budjenje iz gazimestanskog sna je itekako potrebno. Posebno za one koji su pasivno posmatrali. Treba biti moralan pa zakljuciti da je ucinjen strasan zlocin i jednom stati sa supljom pricom, suociti se sa razmjerama zlocina.
- BHCluster
#61 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Kada se pogleda razmjer poginuli vidi se da se rat vodio protiv civilnog stanovnistva. A toga nikoga nije briga a pogotovo zvnicno Sarajevo.fantom slobode wrote:A na stranu to sto nalaze sva moguca opravdanja da bi se izjednacila zrtva i zlocinac. Budjenje iz gazimestanskog sna je itekako potrebno. Posebno za one koji su pasivno posmatrali. Treba biti moralan pa zakljuciti da je ucinjen strasan zlocin i jednom stati sa supljom pricom, suociti se sa razmjerama zlocina.
-
Walther
#62 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Tako ti je svuda po bosanskoj Krajini... Znaju oni za svaki grob i svako ubistvo jer su to vrijeme masovno obilazili masovne kuce i pljackali bivse komsije. Dok su pljackali nije smetalo sto su danima/mjesecima prolazili pored leseva. Cesto prolazim kroz PD i zalim povratnike u toj zoni zumraka. Zaista.BHCluster wrote:I onda Srbi iz obljiznog sela trazili da se masovna grobnica izmjesi radi "smrada" a o tome svi zajedno sutjeli ko zaliveni.
- fantom slobode
#63 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Svuda je tako gdje je to zlo proslo. Sreca sile vise nema, inace bi i sad divljali na isti nacin da mogu. Naprosto propaganda kaze mora se zivjeti sam bez drugih. Na nebu. Sad se vrijeme koristi da se laze, da se izvrcu cinjenice koje i slijepac vidi. Da se uvjere nove generacije u nesto sto se nije nikad desilo. Od mrtvih vojnika se prave nevine zrtve. Izmisljaju se mrtvi, pokusava se stvoriti slika kojom se zeli opravdati zivotinjsko iz svojih redova. Puni su frustracija i nikako da izadju iz tog zacaranog kruga.
-
sumirprimus
#65 Re: Streljali dvogodisnje dijete
tuga,do te mjere da nije zdravo..
-
aewi
#66 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Negdje vec rekoh, najgore sto nas ovakve vijesti uopste vise ne iznenadjuju. U takvom smo stanju svijesti da pronalazak vece masovne grobnice s tijelima zena i djece, civila uopste ne iznenadjuje... Svakodnevnica jel, vise nas izenadjuje kad cujemo da tu ima i drugih tijela pored Bosnjaka.
Tuzna istina, jel...
Ali i to sve, mislim da je krajnje vrijeme da pogledamo istini u oci. Bez laznog cinizma, sarkazma, skrivenih emocija i floskula... Da spomenemo vise tu famoznu na krvlju nastaloj genocidnu tvorevinu, koja svakim danom sve vise lici na neku paradrzavu koju nisu zeljela samo 3 covjeka kojima se sudi. Nego vecina tog istog naroda.
Da se potegne pitanje te famozne kolektivne odgovornosti jer za ovo sve sto se dogadjalo bila je neophodna ogromna dobro organizovana bezdusna ljudska masinerija podrzana od koga vec sve...
I da ovo nije samo slucaj u zadnjem ratu, sto se vec dokazuje pronalaskom novih dokaza o masovnim stradanjima muslimana/bosnjaka u prethodnim ratovima, onim balkanskim i onim svjetskim...
Srbi generalno i njihova cjelokupna vladajuca garnitura je vec odavno izgubila povjerenje ogromne vecine Bosnjaka, i dan danas ga gubi... I sigurno ga vise nikada nece vratiti. Jer sto je jevrejima holokaust, to bi ili barem slicno trebalo biti i bosnjacima... To povjerenje ne bi moglo vratiti niti u zaborav otjerati sve ono sto se dogodilo niti ukidanje paratvorevine niti smrtnim kaznama svim odgovornim ljudima za pocinjena zlodjela... Jer sve se to nastavlja, fasistickim skandiranjem po stadionima, javnim podrskama Mladicu i Karadzicu, pjevanjem po svadbama obicnog puka o Srebrenici i Vukovaru... Itd itd...
Nema vise
Tuzna istina, jel...
Ali i to sve, mislim da je krajnje vrijeme da pogledamo istini u oci. Bez laznog cinizma, sarkazma, skrivenih emocija i floskula... Da spomenemo vise tu famoznu na krvlju nastaloj genocidnu tvorevinu, koja svakim danom sve vise lici na neku paradrzavu koju nisu zeljela samo 3 covjeka kojima se sudi. Nego vecina tog istog naroda.
Da se potegne pitanje te famozne kolektivne odgovornosti jer za ovo sve sto se dogadjalo bila je neophodna ogromna dobro organizovana bezdusna ljudska masinerija podrzana od koga vec sve...
I da ovo nije samo slucaj u zadnjem ratu, sto se vec dokazuje pronalaskom novih dokaza o masovnim stradanjima muslimana/bosnjaka u prethodnim ratovima, onim balkanskim i onim svjetskim...
Srbi generalno i njihova cjelokupna vladajuca garnitura je vec odavno izgubila povjerenje ogromne vecine Bosnjaka, i dan danas ga gubi... I sigurno ga vise nikada nece vratiti. Jer sto je jevrejima holokaust, to bi ili barem slicno trebalo biti i bosnjacima... To povjerenje ne bi moglo vratiti niti u zaborav otjerati sve ono sto se dogodilo niti ukidanje paratvorevine niti smrtnim kaznama svim odgovornim ljudima za pocinjena zlodjela... Jer sve se to nastavlja, fasistickim skandiranjem po stadionima, javnim podrskama Mladicu i Karadzicu, pjevanjem po svadbama obicnog puka o Srebrenici i Vukovaru... Itd itd...
Nema vise
- Norm
#67 Re: Streljali dvogodisnje dijete
U najmanju ruku neobjasnjivo...Slo Burner wrote:Norm wrote:Imam i ja troje, tri mala meleka, neduzne male razigrane duse...
Nakon takve tragedije zivot gubi svaki smisao...zasto dalje zivjeti...samo jedan cilj...a ja bih ih nasao, pa da su na kraju svijeta a ne u rs-u ili Srbiji...
Fala Bogu pa nisam u takvom iskusenju...
Niko care moj nikog nije nasao. POslije rata se nije desila ni jedna osveta za ratni zlocin iako svi znaju ko ih je tukao i ubiao i dalje zivi preko puta. To mi je nekako neobjasnivo...
I svaki se dan pitam: A sta bi bilo da je obratno?
Ne govorim o pojedinacnim slucajevima niti o posljedicama borbenih dejstava, da se razumijemo, govorim o smisljenom ubijanju civila i DJECE i masovnim grobnicama koje su iznova i iznova, smisljeno, otkopavane i prebacivane na razlicite lokacije...I o mitu SUTNJE, prisutne kod vecine pripadnika jednog naroda...
-
aewi
#68 Re: Streljali dvogodisnje dijete
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/zi ... -zavidjeliali u to vrijeme, malo je čudno reći, bilo nas je živih koji smo mrtvima zavidjeli
- fantom slobode
#69 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Bas tako.Norm wrote:U najmanju ruku neobjasnjivo...Slo Burner wrote:Norm wrote:Imam i ja troje, tri mala meleka, neduzne male razigrane duse...
Nakon takve tragedije zivot gubi svaki smisao...zasto dalje zivjeti...samo jedan cilj...a ja bih ih nasao, pa da su na kraju svijeta a ne u rs-u ili Srbiji...
Fala Bogu pa nisam u takvom iskusenju...
Niko care moj nikog nije nasao. POslije rata se nije desila ni jedna osveta za ratni zlocin iako svi znaju ko ih je tukao i ubiao i dalje zivi preko puta. To mi je nekako neobjasnivo...
I svaki se dan pitam: A sta bi bilo da je obratno?
Ne govorim o pojedinacnim slucajevima niti o posljedicama borbenih dejstava, da se razumijemo, govorim o smisljenom ubijanju civila i DJECE i masovnim grobnicama koje su iznova i iznova, smisljeno, otkopavane i prebacivane na razlicite lokacije...I o mitu SUTNJE, prisutne kod vecine pripadnika jednog naroda...
A jos interesantnije je posmatrati sve nase istoricare foruma, sve nase strasne komentatore politike, religije i rata na ovom forumu...nema sansi da napisu ijedne na ovu temu...Nije valjda podobna. Valjda jos nije smisljen razlog sto se to desilo, ono kakav svat, mudzahedini, zelene beretke, ili mozda prethodni napad iz zasticene zone...Otvorili su dvije slicne teme, ali vecinom komentari idu o zaradi onog sto je otkrio gdje se nalazi jama ili bilo sto, sto bi moglo da skrene fokus sa uzasa koje ne moze niko da opravda...Ti civili, zene, djeca su pobijeni u svom kraju uz veliko saucesnistvo komsija. Nije ih niko vozao stotinama kilometara daleko u vozovima, da ih ubiju tamo neki drugi. Oni nisu bili prijetnja nikome. Ne pije vode prica ni o osveti, pocetak je rata, ne pije vode prica nije se znalo (itekako se znalo, masovni organizovani zlocin, u medjuvremenu je proslo i vise od 20 godina)...da li je to odbrana srpstva? Iz te perspektive treba posmatrati sve ove salonce sto izjednacuju neprestano sve strane i pokusavaju novim generacijama da nature novu istinu. Poredi se neuporedivo. Supljira se o Gavrilu, o srednjem vijeku, o Siriji...ove stvari su se juce desile i itekako su aktuelne u drzavi u kojoj neki nose strasnu hipoteku proslosti, bez ikakvih problema.
- Sezam
#70 Re: Streljali dvogodisnje dijete
To je jedno 50% Bosnjaka sa kompleksom nize vrijednosti (citaj:srbofili), 50% salonaca, sve zajedno 100% bagra.fantom slobode wrote: A jos interesantnije je posmatrati sve nase istoricare foruma, sve nase strasne komentatore politike, religije i rata na ovom forumu...nema sansi da napisu ijedne na ovu temu...Nije valjda podobna.
Gade mi se.
- muha_sa
#71 Re: Streljali dvogodisnje dijete
fantom slobode wrote: Bas tako.
A jos interesantnije je posmatrati sve nase istoricare foruma, sve nase strasne komentatore politike, religije i rata na ovom forumu...nema sansi da napisu ijedne na ovu temu...Nije valjda podobna. Valjda jos nije smisljen razlog sto se to desilo, ono kakav svat, mudzahedini, zelene beretke, ili mozda prethodni napad iz zasticene zone...Otvorili su dvije slicne teme, ali vecinom komentari idu o zaradi onog sto je otkrio gdje se nalazi jama ili bilo sto, sto bi moglo da skrene fokus sa uzasa koje ne moze niko da opravda...Ti civili, zene, djeca su pobijeni u svom kraju uz veliko saucesnistvo komsija. Nije ih niko vozao stotinama kilometara daleko u vozovima, da ih ubiju tamo neki drugi. Oni nisu bili prijetnja nikome. Ne pije vode prica ni o osveti, pocetak je rata, ne pije vode prica nije se znalo (itekako se znalo, masovni organizovani zlocin, u medjuvremenu je proslo i vise od 20 godina)...da li je to odbrana srpstva? Iz te perspektive treba posmatrati sve ove salonce sto izjednacuju neprestano sve strane i pokusavaju novim generacijama da nature novu istinu. Poredi se neuporedivo. Supljira se o Gavrilu, o srednjem vijeku, o Siriji...ove stvari su se juce desile i itekako su aktuelne u drzavi u kojoj neki nose strasnu hipoteku proslosti, bez ikakvih problema.
-
Walther
#72 Re: Streljali dvogodisnje dijete
paznja se opet fokusira samo na jedan grad ili slucaj (kao u Srebrenici)... Isto se desavalo svuda...
U noci izmedju 31. maja 1992 i 1.juna 1992 u selu Prhovu, opcina Kljuc, Bosna i Hercegovina, ubijeno je 36 zena i dece iz toga sela, i medju njima i Zemina, Semira, Emira i Nedzad Jusic, cetvoro dece Hide Jusic.
U Biljanima su četnici toga dana (10. jula 1992. godine) ubili sve što se moglo ubiti. Uništili su kompletnu mušku populaciju koju su zatekli. Ubili su 258 Bošnjaka.
U Sanskom Mostu je ubijeno oko 1300 Bosnjaka civila najvise u selima Vrhpolje i Hrustovo. U garazi Hruste Merdanovica srpski zlocinci su samo u jednom danu bombama ubili 30 Bosnjaka tako sto su u garazu punu zena&djeca ubacili bombe. Jedinu prezivjelu je usvojio britanski par koji nece da vrati dijete u BiH (ali to je opet druga prica).
U noci izmedju 31. maja 1992 i 1.juna 1992 u selu Prhovu, opcina Kljuc, Bosna i Hercegovina, ubijeno je 36 zena i dece iz toga sela, i medju njima i Zemina, Semira, Emira i Nedzad Jusic, cetvoro dece Hide Jusic.
U Biljanima su četnici toga dana (10. jula 1992. godine) ubili sve što se moglo ubiti. Uništili su kompletnu mušku populaciju koju su zatekli. Ubili su 258 Bošnjaka.
U Sanskom Mostu je ubijeno oko 1300 Bosnjaka civila najvise u selima Vrhpolje i Hrustovo. U garazi Hruste Merdanovica srpski zlocinci su samo u jednom danu bombama ubili 30 Bosnjaka tako sto su u garazu punu zena&djeca ubacili bombe. Jedinu prezivjelu je usvojio britanski par koji nece da vrati dijete u BiH (ali to je opet druga prica).
-
Keiko
#73 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Pratim ovu pricu o Tomasici i ne mogu da vjerujem da su mjestani i svjedoci vise od 20 godina sutjeli i jos uvijek sute. Je li strah ili mrznja, svejedno mi nije nikako jasno. Kakvi su to ljudi i u kakvog Boga oni vjeruju kad nemaju ni malo samilosti i zelje za pravdom. Uzas!
-
udrch
#74 Re: Streljali dvogodisnje dijete
tako je i u Podrinju..samo što su kod nas sve primarne grobnice kasnije izmjestili i to nakon rata..Walther wrote:Tako ti je svuda po bosanskoj Krajini... Znaju oni za svaki grob i svako ubistvo jer su to vrijeme masovno obilazili masovne kuce i pljackali bivse komsije. Dok su pljackali nije smetalo sto su danima/mjesecima prolazili pored leseva. Cesto prolazim kroz PD i zalim povratnike u toj zoni zumraka. Zaista.BHCluster wrote:I onda Srbi iz obljiznog sela trazili da se masovna grobnica izmjesi radi "smrada" a o tome svi zajedno sutjeli ko zaliveni.
zato ja često znam reći da su svi Srbi koji su živjeli 1995. godine od Zvornika do Milića i Srebrenice učestvovali u genocidu..
dosad sam dva puta zbog te tvrdnje banovan..
tuga je ovo velika, nikad ove rane neće zarsti..
- Norm
#75 Re: Streljali dvogodisnje dijete
Ma ja i govorim o svim zlocinima, namjernim, smisljenim, planski provedenim na cjelokupnoj teritoriji BiH, o onima koji su ostali zivi a svi njihovi pobijeni. Sami na dunjaluku, sami legnu navecer, sami ustanu, svaku vecer se sjecaju svojih namilijih, nemaju vise nijedne suze jer su sve isplakali...i nista...???Walther wrote:paznja se opet fokusira samo na jedan grad ili slucaj (kao u Srebrenici)... Isto se desavalo svuda...
Opet kazem ne dao Bog nikome, a meni prvome, takvog iskusenja...
A to dijete, nek je zivo i zdravo, je sigurnije i sretnije, koliko to moze biti nakon svega, tamo, imat ce barem nekavu sansu za lijepu buducnost nego ovdje da svaki dan ocekuje "reprizu"...