Strani jezici u skoli??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

lajkujMe

#26 Re: Strani jezici u skoli??

Post by lajkujMe »

Ma.Le.Na wrote:hmmm Ich mochte Deutsch zu lernen aber ich habe kein Zeit fur lernern jetzt. Ich habe Arbeit und mein Schatz ist auch sehr...hm...time fulfilling person hahahaha

uh ovo je iz glave :D
haha
moze li ovo ovako uopce?
Ich mochte deutsch lernen aber ich arbeite und darum habe ich keine zeit dafür
Ma.Le.Na

#27 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Ma.Le.Na »

lajkujMe wrote:
Ma.Le.Na wrote:hmmm Ich mochte Deutsch zu lernen aber ich habe kein Zeit fur lernern jetzt. Ich habe Arbeit und mein Schatz ist auch sehr...hm...time fulfilling person hahahaha

uh ovo je iz glave :D
haha
moze li ovo ovako uopce?
Ich mochte deutsch lernen aber ich arbeite und darum habe ich keine zeit dafür
hvala :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#28 Re: Strani jezici u skoli??

Post by ladyblue18 »

Njemacki :run: :cry:
Dobrijem dijelom 4 godine ucenja bacene niz vodu, nema odvratnijeg jezika. :-)
amrica

#29 Re: Strani jezici u skoli??

Post by amrica »

Koliko se sjecam, prije nekih 4-5 godina Francuska ambasada je nudila skolama fakultativno ucenje francuskog, ne sjecam se detalja, ali nije bilo zainteresiranih.
Djeca i roditelji uglavnom biraju njemacki, ne znam zasto, zbog baustele :D valjda.
Nije njemacki laksi od francuskog.
A kakva ce profa naletjeti, to je vec :?:

A postoji i varijanta, ako su djeca zivjela vani pa znaju neki drugi jezik, skola im je duzna obezbijediti ispit za taj jezik, i dobiju "diplomu", svjedocanstvo, sta li.

A da li stoji i u knjizici i da li ulazi u prosjek :D ne znam.
Una ragazza

#30 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

Kako bona njemacki nije laksi od francuskog, jesi ucila oba jezika???? :)

Meni je francuski jedan od tezih, ne toliko gramatikom koliko izgovorom i cudnim pravilima...i nije bas nikako logican, samo sto lijepo zvuci :)
Ma.Le.Na

#31 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Ma.Le.Na »

meni je njemacki tezi..gramatika ..ipak njemacki ima i padeze...samo 4 al jbg :D kada mijenjas pridjev i imenicu zajedno a odvojeno :D ludnica

francuski nema padeza..klasicnih ovakvih
pravila pisanja/citanja jesu koplikovanija ..ali opet moze se biti nakon vjezbe stela i u tome..
mene malo nervira izgovor..moras se izmotavat da bi ga pricao :D
Una ragazza

#32 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

Nije sve ni u padezima, drugo sto mi imamo skolstvo tako da ti sve te padeze sa promjenama nabaci na tablu pa ti onda ucis na pamet, ko debil, a ne jedno po jedno...postoje pravila i uvjezbas sa vremenom..

Francuski dok slomis jezik treba ti bas dosta vremena, gramatika nije teska al jest sve ostalo zato...

Ucila sam oba pa znam...njemacki ucim jos uvijek, na francuski se vracam kasnije...nerado al moram... :-?
BSn

#33 Re: Strani jezici u skoli??

Post by BSn »

Kazu da je njemacki najrasprostranjeniji jezik Evrope, tacnije da je najvecem broju ljudi to maternji jezik, pa onda ide izucavanje u okolnim zemljama i dodje ti njemacki u Ervopi haman ko i engleski. S tim sto Svabe nedovoljno forsiraju svoj jezik (za razliku od Francuza koji ga guraju na silu, pa ih opet niko ne razumije nit benda to njihovo guranje francuskog).

Ucio u skoli engleski (znam) i njemacki (razumijem). Na njemackom znam sastavit recenice, samo bez vremena i onih (der die das). Vise bih volio da sam mogao birati italijanski umjesto njemackog.
amrica

#34 Re: Strani jezici u skoli??

Post by amrica »

Znam francuski, prilicno dobro, cak imam i akcent :-)
Kad sam ga dobila u skoli, bilo mi pravo krivo, svi ucili engleski.
Kad je poceo rat, nisam znala nesto pricati, ali radeci sa Fracuzima progovorila i prehranila porodicu. :)
Njemacki nisam ucila klasicno, nego nesto pomalo i kad sam bila kod rodbine. Mene to das i ostalo ubija :roll:

Sad ucim jos jedan jezik, boze sacuvaj :-?
Una ragazza

#35 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

BSn wrote:Kazu da je njemacki najrasprostranjeniji jezik Evrope, tacnije da je najvecem broju ljudi to maternji jezik, pa onda ide izucavanje u okolnim zemljama i dodje ti njemacki u Ervopi haman ko i engleski. S tim sto Svabe nedovoljno forsiraju svoj jezik (za razliku od Francuza koji ga guraju na silu, pa ih opet niko ne razumije nit benda to njihovo guranje francuskog).

Ucio u skoli engleski (znam) i njemacki (razumijem). Na njemackom znam sastavit recenice, samo bez vremena i onih (der die das). Vise bih volio da sam mogao birati italijanski umjesto njemackog.
To je tacno, kako sam zivjela u obje zemlje, zakljucak svih nas je bio:

Francuski tamo moras naucit (najveci razlog sto mi je tako antipatican je upravo to forsiranje i njihova arogancija), njemacki ne moras ali zelis :-D kad vidis kako su super ljudi, ma nema dalje... :)

Od talijanskog nema ljepseg jezika...engleski u glavi, talijanski u srcu :-D
New Grassfield

#36 Re: Strani jezici u skoli??

Post by New Grassfield »

Una ragazza wrote:
BSn wrote:Kazu da je njemacki najrasprostranjeniji jezik Evrope, tacnije da je najvecem broju ljudi to maternji jezik, pa onda ide izucavanje u okolnim zemljama i dodje ti njemacki u Ervopi haman ko i engleski. S tim sto Svabe nedovoljno forsiraju svoj jezik (za razliku od Francuza koji ga guraju na silu, pa ih opet niko ne razumije nit benda to njihovo guranje francuskog).

To je tacno, kako sam zivjela u obje zemlje, zakljucak svih nas je bio:

Francuski tamo moras naucit (najveci razlog sto mi je tako antipatican je upravo to forsiranje i njihova arogancija), njemacki ne moras ali zelis :-D kad vidis kako su super ljudi, ma nema dalje... :)

Od talijanskog nema ljepseg jezika...engleski u glavi, talijanski u srcu :-D

Njemci super ljudi? :roll:
michio

#37 Re: Strani jezici u skoli??

Post by michio »

sheilak wrote:Sorry, nisam znala :)

Ali, raduje me da je tako. Znam koliko su one starije generacije bile hendikepirane ogranicenim izborom stranih jezika.
A nije bilo izbora. :oops: Ja morao njemacki uciti. Jos nisam sreo nekoga a da je nesto njemackog naucio u skoli :D
vzeman

#38 Re: Strani jezici u skoli??

Post by vzeman »

Učila sam njemački jezik dosta dugo u osnovnoj školi, sada više skoro ništa ne znam jer ga nisam imala prilike koristiti i zaboravila sam ga s godinama. Engleski koristim svakodnevno, a njega sam naučila ovako po sluhu, serijama i filmovima, ipa sam išla na usavršavanje poslovnog engleskog jer mi je baš bio potreban za struku (što se tiče toga, mogu preporučiti jednu zaista dobru školu - http://inicijativa.biz/ Žao mi je što se latinski jezik više ne koristi, jer ga obožavam, učila sam ga u srednjoj školi i tako je logičan i lagan, ali eto, mrtav jezik..
avetinja

#39 Re: Strani jezici u skoli??

Post by avetinja »

rufas wrote:Uzimajuci u obzir da sam zavrsi davno skolu,racuna li se meni da sam imao dva strana jezika.
SrpskoHrvatski i Ruski.
Zao mi samo zbog ovog drugog,jer nigdje se u svijeti ne govori ruski sem u rusiji i njenim bivsim republikama.
Ali nisu imali svi srece kao ja :mrgreen: pa molim opletite.
Mene tako potrefilo,i uvijek sam bio ljubomoran na ostale koji su imali engleski i njemacki za str.jez.
Ruski ti je sada jedan od najtraženijih jezika, jer ga niko nigdje ne uči sem u Rusiji, a trebaju ljudi kao prevodioci.
Post Reply