Strani jezici u skoli??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rufas

#1 Strani jezici u skoli??

Post by rufas »

Uzimajuci u obzir da sam zavrsi davno skolu,racuna li se meni da sam imao dva strana jezika.
SrpskoHrvatski i Ruski.
Zao mi samo zbog ovog drugog,jer nigdje se u svijeti ne govori ruski sem u rusiji i njenim bivsim republikama.
Ali nisu imali svi srece kao ja :mrgreen: pa molim opletite.
Mene tako potrefilo,i uvijek sam bio ljubomoran na ostale koji su imali engleski i njemacki za str.jez.
lajkujMe

#2 Re: Strani jezici u skoli??

Post by lajkujMe »

rufas wrote:Uzimajuci u obzir da sam zavrsi davno skolu,racuna li se meni da sam imao dva strana jezika.
SrpskoHrvatski i Ruski.
Zao mi samo zbog ovog drugog,jer nigdje se u svijeti ne govori ruski sem u rusiji i njenim bivsim republikama.
Ali nisu imali svi srece kao ja :mrgreen: pa molim opletite.
Mene tako potrefilo,i uvijek sam bio ljubomoran na ostale koji su imali engleski i njemacki za str.jez.
SrpskoHrvatski se ne smatra stranim jezikom (ako si isao u skolu u Ex yu) nego kao maternji jezik.
Za ruski se naravno pika da je strani...
flyawayll

#3 Re: Strani jezici u skoli??

Post by flyawayll »

Ruski je meni bas predobar jezik :thumbup:
sheilak

#4 Re: Strani jezici u skoli??

Post by sheilak »

Ruski je super jezik, a otvara ti vrata prema fantasticnoj ruskoj knjizevnosti. :wink:

Strane jezike bi trebali uvoditi vec od vrtica, a ponuditi, pored njemackog i engleskog, i italijanski, spanski, francuski, grcki...Pa, zasto ne i skandinavske ili arapski i hebrejski?

Ja da mogu, sve bih ih govorila. :-D
amrica

#5 Re: Strani jezici u skoli??

Post by amrica »

sheilak wrote:Ruski je super jezik, a otvara ti vrata prema fantasticnoj ruskoj knjizevnosti. :wink:

Strane jezike bi trebali uvoditi vec od vrtica, a ponuditi, pored njemackog i engleskog, i italijanski, spanski, francuski, grcki...Pa, zasto ne i skandinavske ili arapski i hebrejski?

Ja da mogu, sve bi ih govorila. :-D

djeci u osnovnoj (tacnije roditeljima) se nudi izbor na pocetku ucenja drugog jezika (engleski je obavezan) a tu su na spisku gotovo svi jezici koje si nabrojala. Pa sta vecina izabere.
sheilak

#6 Re: Strani jezici u skoli??

Post by sheilak »

Sorry, nisam znala :)

Ali, raduje me da je tako. Znam koliko su one starije generacije bile hendikepirane ogranicenim izborom stranih jezika.
Una ragazza

#7 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

Ruski je super jezik i dosta je isplativ, posebno ako bi radio nesto u medjunarodnim odnosima ili diplomatiji...

Po meni, najbitniji su strani jezici, ja bih odmah u osnovnoj uvela dva strana, a u srednjoj da ne govorim..ja sam ucila njemacki ko drugi strani jezik al nikakva profesorica, sve clanove odjednom ucili :shock: samo ih spucala na tablu a ostalo se bavila mahalanjima...nista se nije ni moglo naucit al zato sad normalno ucim u srcu Njemacke :-D

Inace, francuski, njemacki, talijanski. spanski, ruski, arapski i turski su najkorisniji...engleski vise i ne ubrajam u strani jezik :) sta ces ti od svedskog, govori se samo u toj zemlji i eventualno nekom dijelu Finske i to je to, kao i svi skandinavski...al et, nije na odmet :)
lajkujMe

#8 Re: Strani jezici u skoli??

Post by lajkujMe »

Una ragazza wrote:Ruski je super jezik i dosta je isplativ, posebno ako bi radio nesto u medjunarodnim odnosima ili diplomatiji...

Po meni, najbitniji su strani jezici, ja bih odmah u osnovnoj uvela dva strana, a u srednjoj da ne govorim..ja sam ucila njemacki ko drugi strani jezik al nikakva profesorica, sve clanove odjednom ucili :shock: samo ih spucala na tablu a ostalo se bavila mahalanjima...nista se nije ni moglo naucit al zato sad normalno ucim u srcu Njemacke :-D

Inace, francuski, njemacki, talijanski. spanski, ruski, arapski i turski su najkorisniji...engleski vise i ne ubrajam u strani jezik :) sta ces ti od svedskog, govori se samo u toj zemlji i eventualno nekom dijelu Finske i to je to, kao i svi skandinavski...al et, nije na odmet :)
Ljudi zaboravljaju jedan drugi jezik koji je drugi po vaznosti poslije engleskog a to je kineski, kineska ekonomija je ogromna i svakim danom veca a da ne govorim da 1/6 covjecanstva govori kineski.
Una ragazza

#9 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

Po tome je i rumunski jedan od bitnijih u Evropi jer je njih bas bas puno...

A ucti kineski je malo rec previse, dok oni svi govore engleski...ako je vec o ekonomiji rijec..

Ja sam prezadovoljna, govorim 3 skroz dobro, cetrvrti moram jos malo doradit i eto :-D
New Grassfield

#10 Re: Strani jezici u skoli??

Post by New Grassfield »

Ma ko ce ti dijete uciti te jezike kod nas u skoli? Ne da se klinchim ili sta ja znam, ali licno govorim 5 stranih jezika, a kad cujem profe koji predaju u skolama recimo Engleski - izgovor, artikulacija, akcenat - eh nedao bog da mi on dijete ocjenjuje...Strane jezike u skolama? DA! - A odkud nam profesori?
amrica

#11 Re: Strani jezici u skoli??

Post by amrica »

New Grassfield wrote:Ma ko ce ti dijete uciti te jezike kod nas u skoli? Ne da se klinchim ili sta ja znam, ali licno govorim 5 stranih jezika, a kad cujem profe koji predaju u skolama recimo Engleski - izgovor, artikulacija, akcenat - eh nedao bog da mi on dijete ocjenjuje...Strane jezike u skolama? DA! - A odkud nam profesori?

:D :dance:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#12 Re: Strani jezici u skoli??

Post by ladyblue18 »

New Grassfield wrote:Ma ko ce ti dijete uciti te jezike kod nas u skoli? Ne da se klinchim ili sta ja znam, ali licno govorim 5 stranih jezika, a kad cujem profe koji predaju u skolama recimo Engleski - izgovor, artikulacija, akcenat - eh nedao bog da mi on dijete ocjenjuje...Strane jezike u skolama? DA! - A odkud nam profesori?
Vidim i bosanski ti ide odlicno. :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#13 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Entropio »

ladyblue18 wrote:
Vidim i bosanski ti ide odlicno. :D
:lol:
New Grassfield

#14 Re: Strani jezici u skoli??

Post by New Grassfield »

ochi moje lijepe - nisam imao tu srechu da idem u skoli i odrastem u bih... nazalost - tako da nemoj zamjeriti na greshkama koje pravim kad pisem ovim bosanskim / srpskim / hrvatskim / hercegovachkim / crnogorskim ;)
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#15 Re: Strani jezici u skoli??

Post by 1pajdo »

Una ragazza wrote:Ruski je super jezik i dosta je isplativ, posebno ako bi radio nesto u medjunarodnim odnosima ili diplomatiji...

Švedski je komplementaran norveškom, ali i danskom pa je šire područje govora, ali da, slažem se nije nešto upotrebljiv u ovom dijelu Europe...
Una ragazza

#16 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

Ma nije stvar u komplementarnosti vec u upotrebi., ev komplementarni su i ovi slavenski sa nasih prostora pa kakve fadje...a cudne su neke kombinacije sa skandinavskim jezicima, nest sa cula kao svedjanin norvezanina moze razumjet al ne i obratno :shock:

I inace, ne da se skandinavski jezici ne govore u ovom dijelu Evrope, vec se ne govore nigdje osim u svojim zemljama :) A jos kako lijepo zvuce...milina slusat :D
Kljblj

#17 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Kljblj »

Moj prvi strani jezik je francuski, osnovna škola u koju sam išla je bila jedna od rijetkih koja ga je imala, a nama je bio prvi. Engleski smo imali fakultativno, ali smo svi išli. Šteta što francuski sve više i više ukidaju pa ga sad ne uči više gotovo niko. :sad: Predivan je, a moja nastavnica Enisa je bila predivna žena i odličan pedagog, ono što sam kod nje naučila je uglavnom i ostalo, u srednjoj profa je bila draga žena, ali da sam nešto naučila i nisam. :-?
Kljblj

#18 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Kljblj »

P.S. Nadam se da će nekad uvesti španski jezik i da će jednog lijepog dana otvoriti katedru za španski na Filozofskom. :dance:
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#19 Re: Strani jezici u skoli??

Post by 1pajdo »

Una ragazza wrote:Ma nije stvar u komplementarnosti vec u upotrebi., ev komplementarni su i ovi slavenski sa nasih prostora pa kakve fadje...a cudne su neke kombinacije sa skandinavskim jezicima, nest sa cula kao svedjanin norvezanina moze razumjet al ne i obratno :shock:

I inace, ne da se skandinavski jezici ne govore u ovom dijelu Evrope, vec se ne govore nigdje osim u svojim zemljama :) A jos kako lijepo zvuce...milina slusat :D
Međusobno se svi dobro razumiju, pa i Norvežani Šveđane s tim da čak Norvežani najbolje razumiju Dance i Šveđane, a Danci najslabije drugo dvoje, samo zanemarive razlike. Norveški jezik ima dva standarda od kojih je jedan skoro isti kao danski pa si vjerojatno zbog toga došla do te informacije. :)

Prijatelj mi je iz Norveške, inače rođeni Mostarac pa mi je sve to malo objasnio. ;-)
saniiado

#20 Re: Strani jezici u skoli??

Post by saniiado »

Nije mi jasna tvoja izjava da 'Engleski vise i ne ubrajam u strani jezik' ?????

kao toliko ga 'dobro' raja znaju da je kao ono normala za znati engleski.... pa eto da ti kazem otidji kod nekog Engleza ili Amerikanca pa nek te 'ocjeni' za tvoje kao vise 'standardizovano' znanje engleskog.

Ko fol u BiH SVI govore engleski ali hajde povedi neku kompleksnu konverzaciju o recimo politickim, ekonomskim ili socijalnim dogadjajima i 100000% ces vidjeti kako zapinjes na svaku drugu rijec. Prema tome znati Haj, Baj, Vaj ili Biir, njuzpejper itd i ZNATI engleski nije isto.

Kad recimo cujem kako profesori sa lokalnih 'stranih' univerziteta 'govore' engleski, smijeh me obuzme.
Una ragazza

#21 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

saniiado wrote:

Nije mi jasna tvoja izjava da 'Engleski vise i ne ubrajam u strani jezik' ?????

kao toliko ga 'dobro' raja znaju da je kao ono normala za znati engleski.... pa eto da ti kazem otidji kod nekog Engleza ili Amerikanca pa nek te 'ocjeni' za tvoje kao vise 'standardizovano' znanje engleskog.

Ko fol u BiH SVI govore engleski ali hajde povedi neku kompleksnu konverzaciju o recimo politickim, ekonomskim ili socijalnim dogadjajima i 100000% ces vidjeti kako zapinjes na svaku drugu rijec.
Prema tome znati Haj, Baj, Vaj ili Biir, njuzpejper itd i ZNATI engleski nije isto.

Kad recimo cujem kako profesori sa lokalnih 'stranih' univerziteta 'govore' engleski, smijeh me obuzme.
Eto ti mi rekao, ja otisla, uspjela i sta sad :lol:
Ma.Le.Na

#22 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Ma.Le.Na »

ucila sam prvo HS
onda Bosanski :D

u OŠ Njemacki - sa ludom preludom nastavnicom koja nas je ucila iz knjige koja je bila slikovnica - ni traga pisanoj rijeci :shock:
onda je i nas tjerala da ucimo neke pjesmice napamet..i ne zapisujemo! :shock:
katastrofa
u OŠ sam ucila i arapski :skoljka: :D

U srednjoj ...Njemacki i Engleski

Zao mi je samo sto nikada nisam njemacki naucila kako treba....gramatika super sve ok..ali vokabular :-) :roll:
Una ragazza

#23 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

Warum kommst du nicht nach Deutschland, dann? :)

Ma joj, njemacki clanovi i promjene su najgori, rijeci i izrazi su logicni...i meni je bilo zao sto ga nisam naucila dobro prije, al eto, nikad nije kasno :)
Ma.Le.Na

#24 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Ma.Le.Na »

hmmm Ich mochte Deutsch zu lernen aber ich habe kein Zeit fur lernern jetzt. Ich habe Arbeit und mein Schatz ist auch sehr...hm...time fulfilling person hahahaha

uh ovo je iz glave :D
haha
moze li ovo ovako uopce?
Una ragazza

#25 Re: Strani jezici u skoli??

Post by Una ragazza »

Doch nicht schlecht! :-D Fali ti clan kod Arbeit...Ich habe die Arbeit ali super :-D

Ja ti imam ovdje intenzivne kurseve, uz sve ostalo, pa sam nadoknadila te rupe iz srednje...nisam ga podnosila u to vrijeme, sad je super :) :)
Post Reply